dwapsyikot 15.04.07, 23:43 obiło mi się o uszy , że na wymianę dachu z eternitu są jakieś niskooprocentowane kredyty, słyszał ktoś o czymś takim ? miało być w gminie , ale nie wiem czy to likalne rozwiązania czy ogólnopolskie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cromwell1 Re: wymiana dachu z eternitu 16.04.07, 18:44 doplaty za utylizacje badz skladowanie eternitu to sprawa gminy oczywiscie sa wyjatki zachodniodniopomorskie utylizacje przeprowadza w zawrotnym tempie najprosciej zapytac w wydziale ochrony srodowiska pzdr. Odpowiedz Link
dwapsyikot Re: wymiana dachu z eternitu 22.04.07, 20:54 już wiem że kredytów udziela bank ochrony środowiska , mają podpisane umowy na realizację inwestycji z dekarzami . utylizacja kosztuje 4 tysiące ( 100 m kw ) uważam że dużo Odpowiedz Link
cromwell1 Re: wymiana dachu z eternitu 23.04.07, 16:23 na utylizacje malo na skladowanie duzo zapytaj bank co kryje sie pod pojeciem utylizacja u mnie w lutym koszt skladowania z transportem wynosil 1500 zl od tony 100 m2 dach to ok 1 - 1.5 tony dochodzi jeszcze koszt demontazu utylizacja czyli spalanie eternitu kosztuje kilkakrotnie wiecej spalarnie w kraju policzysz na palcach jednej reki wiec i transport bedzie drozszy na utylizacje pozwalaja sobie firmy z "eko" w logo to fanaberie wiekszosc placi za skladowanie pora na wyprawe do wydzialu ochrony srodowiska w starostwie kubusie maja wykaz firm zajmujacych sie demontazem eternitu kazda firma musi miec odbiorce podzwon bedziesz miala czarno na bialym przy okazji zapytaj o dofinansowanie kazda gmina ma na to fundusze niektore calkiem spore;) pzdr. Odpowiedz Link
mifff Re: wymiana dachu z eternitu 07.05.07, 23:14 > już wiem że kredytów udziela bank ochrony środowiska Firmy dopłacają do kredytów bankowi, zdobywając w ten sposób klientów. I to jest s...stwo. W starostwie, lub gminie dowiesz się więcej o dotacjach, a kredyt weź w innym banku na remont dachu. Odpowiedz Link
cromwell1 suplement 07.05.07, 19:11 pisze bo znowu sie pozmienialo a kredyt w banku na utylizacje jest wg mnie skurwysynstwem okoliczne starostwa odpuscily dotacje teraz inwestor placi jedynie za demontaz eternitu gmina odbiera zapakowany towar na wlasny koszt moze warto przeczekac szmaciarzy pzdr. Odpowiedz Link
jsguzik Re: suplement 10.05.07, 15:07 Też chcę zmienic dach z eternitu, ale chyba koszty i załatwienie papierów mnie przerośnie. Nie został przyjęty moj wniosek w nwaszej gminie, bo nie miałam planu przebudowy dachu z eternity( chociaż nie będę miała przebudowy dachu, ale tylko zmiane na blachodachówkę.To nikogo nie interesuje.Tak kazali w starostwie!!!! Poszukałam więc osobę z uprawnienaimi budowlanymi, która mi robi taka dokumentację- koszt ok.700 zl.Po złożeniu wniosku starostwo ma 60 dni na jego rozpatrzenie i u nas nie robią tego szybciej. Na pewno gmina coś dopłaca do utylizacji, ale ,żeby złożyć wniosek o doofinansowanie trzeba mieć zgodę starosty i jeszce kilka załączników. Chyba w tej całej sytuacji załatwiernie kredyty w BOŚ to nie będzie duży wysiłek, szcególnie jesli bierze sie kredyt pod hipotekę.Oprocentowanie jest niskie-1.5% Ale chyba w moim przypadku w tym roku nie zmienię dachu. Propaganda ekologiczne w naszym kraju to wielka bzdura.W cywilizowanych krajach Ue takie inwestycje są datowane przez państwo i wtedy można stawiać na ekologie!! Wszuystkim,którzy maja podobne problemy życzę wytrwałości z walce z urzędami, pozwoleniami, umowami ,itp Odpowiedz Link
kubowa Re: suplement 10.05.07, 21:47 ożeszku... my mamy na chacie eternit do wymiany, ale jak poczytałam, że za pozbycie się tego świństwa muszę tyle zapłacić to mi się słabo zrobiło... Odpowiedz Link
cromwell1 Re: suplement 11.05.07, 17:46 radze przeczekac u nasz na poczatku tez tak bylo miasto wstrzymywalo dotacje pieniadze owszem szly na ekologie tylko nie do inwestorow ludzie zaczeli kubusiom patrzec na rece i powoli utylizacja ruszyla zobaczysz jaki bedzie dym kiedy unia zorientuje sie ze kasa poszla na glupoty a kredyty to kryminal pasi zawiadomic prokurature jak moze gmina sponsorowc bank pzdr. Odpowiedz Link
mifff Re: suplement 11.05.07, 21:33 Eternit ma zniknąć do trzydziestegoktóregoś roku. Spoko. Przed nami ponad 20 lat różnych rządów. Ktowie co się jeszcze i jak poukłada :( Odpowiedz Link
dwapsyikot Re: suplement 13.05.07, 00:01 nie wiem czy to gmina sponsoruje... w mojej (Aleksandrów Łódzki ) nie ma żadnej refundacji. ten kredyt w sumie nie jest taki zły, i porównałam ceny usług, cena pro[ponowana przez firme współpracującą z bankiem nie jest wysoka, tylko koszt utylizacji mnie trochę zdenerwował to ćwierć ceny całej inwestycji.myślałam że będzie mniej. chyba już nie moge czekać, bo musiałabym malować eternit co jest juz absolutnie bez sensu. Odpowiedz Link
mifff Re: suplement 13.05.07, 00:24 > będzie mniej. chyba już nie moge czekać, bo musiałabym malować eternit co jest > juz absolutnie bez sensu. Dlaczgo? 20L farby chlorokałczukowej (bez eozpuszczalnika), ławkowiec i heja :) Taniej, niż wymiana poszycia. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: suplement 13.05.07, 16:15 napisz jaka jest cena zobaczymy czy faktycznie mala z internetu wynika ze starosta zgierski przewiwduje refundacje tylko pisze enigmatycznie trzeba mu wlozyc jaja do szuflady zainteresuj problemem okoliczna prase trzeba zrobic dym moze wajrak:)))? malowanie ma sens jesli wierzyc firmom ale mam wlasne zdanie po pierwsze i tak trzeba pozbyc sie eternitu do 2032 roku po drugie azbest zamkniety w betonie nie jest szkodliwy tylko mechaniczne uszkodzenie plyty otwiera puszke pandory ale plyty eternitu falistego przy montazu sa docinane (skosy 15 x 15 cm) plyty pracuja pod wplywem ciepla trac o siebie wiatr podnosi plyty i znowy sciera beton malowanie zabezpiecza tylko wierzchnia warstwe dlatego lepiej nie suszyc prania na strychu i nie trzymac lozeczka dzieciecego z materacykiem wiem wiem utarlo sie ze jak sprzedaz lozeczko to nowy lokator w chatynce zagosci;) najlepiej dziada spalic;))) pzdr. Odpowiedz Link
dwapsyikot Re: suplement 13.05.07, 22:53 100 m kw dach dwuspadowy, wycena 15 .000 pln, z czego 4000 to utylizacja , to nawet wiecej niż ćwierć ceny. muszę w takim razie wybrać siędo Zgierza , bo pytałam tylko w Aleksandrowie Odpowiedz Link
dwapsyikot Re: suplement 13.05.07, 22:54 a , wymiana na blachodachówkę, ale nie znam szczegółów jaką, Odpowiedz Link