evania 21.06.07, 15:22 Mam pytanie jak w tytule. Jaki są Wasze opinie? Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzanna56 Re: system półgospodarczy czy generalny wykonawca 22.06.07, 15:37 Nam się udało znaleźć kogoś kto nam wybudował dom od początku do końca na własnej (jego) działce. Sam otrzymał pozwolenie na budowę oraz inną dokumentację, znalazł różne ekipy itd. Zbudował tak około 10 domów. My się tylko przyglądaliśmy i w 4 miesiące mamy dom. Ale są różne sposoby, my akurat trafiliśmy na kogoś takiego i jak na razie jesteśmy zadowoleni a wprowadzamy się wczesną jesienią. Odpowiedz Link
mifff Re: system półgospodarczy czy generalny wykonawca 22.06.07, 23:38 system półgospodarczy jest tańszy, ale sporo wysiłku własnego trzeba włożyć, w dopinanie terminów dostaw materiałów, jakości, ilości. Angaż ekip wykonawczych itp. Pomocny jest architekt, taki jak tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=57819814&a=57860982 Odpowiedz Link
kasia_de Re: system półgospodarczy czy generalny wykonawca 24.06.07, 19:59 ja mam GW na stan surowy.. i wiesz co? żałuję... mam tyle samo roboty i załatwiania jak w przypadku systemu gospodarczego... Tylko w dodatku drożej to wychodzi. Może kiepsko trafiłam, ale jak nie będziesz pilnować to potem nie sprawdzisz jak niektóre rzeczy zostały wykonane Odpowiedz Link
mlagodna Re: system półgospodarczy czy generalny wykonawca 26.06.07, 23:50 Ja, troche przez przypadek podzieliłam budowę na pare części. Miał mi budować całość kolega ale mnie wysiudał bo mu terminy sie poprzesuwały... brak słów. Więc mam ekipę od stanu surowego którą będzie doglądał zupełnie im nieznany kierownik budowy :). Surówka się przez zimę uleży a inna ekipa (jeden gość z różnymi ekipami) robi instalacje wszelkiej maści. Wykończeniówke zrobi mi ten gość który miał mi budować całość... Tak to wyglada na tą chwilę - jak wyjdzie -obaczym - jutro zaczynam kopanie :)) fundamentów pozdro Odpowiedz Link
agaa100 Re: system półgospodarczy czy generalny wykonawca 27.06.07, 00:22 Kasiu, mam kilka pytań do Ciebie :)))) Jak duży dom budujesz ? W której częsci Polski ? Ile Cię kosztuje stan surowy - ja też zamierzam budować z ekipą, która dostarcza mi materiał (poza tym, co już mam) i zastanawiam się jak na tym wyjdę ... szef firmy obiecał mi, że żadnej pracy mieć nie będę, że mam się pojawiać tylko na "inspekcjach" .... pozdrawiam aga Odpowiedz Link
kasia_de Re: system półgospodarczy czy generalny wykonawca 27.06.07, 08:08 jasne, pojawianie na inspekcjach ;-) ja mam własnego inspektora a i tak muszę ciągle tam jeździć. Wieczny konflikt ekip z inspektorem, poziom piaskownicy "bo on jest złośliwy" ;-) Jak mają wibrować ławy to trzeba stać i pilnować, jak zagęszczać piach w fundamentach - stoisz i patrzysz. Jak robią jakąkolwiek izolację - to prawie mieszkasz na budowie ;-) Niestety, może ja mam taką ekipę ale widzę że na okolicznych budowach jest tak samo. Ja kupuję materiały sama, miało być tak, że kupuję tylko "grubsze" np pustaki, a ekipa resztę "drobnych" na bieżąco. I tak jest, przy czym te "drobne" to np gwoździe, folia itp. Jak mieli kupić bloczki na fundamenty to poszli po prostu do najbliższego składu. Ja wykonałam 3 telefony i kupiłam bloczki w innym składzie oszczędzając w 5 minut 600 zł. Im nie zależy ile płacą, to naturalne.A tak kupuję sama (bardzo czasochłonne) ale przynajmniej to ja podejmuję decyzję, czy kupuję z najwyższej półki, czy dany materiał może być trochę gorszy. Co do cen. Buduję koło Warszawy, dom z garażem ma 175 m2. Stan surowy zaplanowany był na 120 tys (stan otwarty) i raczej uda mi się w tym zmieścić, no, może z 10 % więcej, ale za to już widzę że np następne etapy zawyżyłam sobie w kosztorysie, np. okna będą tańsze niż planowałąm, więc się wyrówna. Pewnie wykończenówka dopiero położy plan finansowy ;-) Odpowiedz Link
agaa100 Re: system półgospodarczy czy generalny wykonawca 27.06.07, 09:04 stan otwarty - z dachem czy bez ? bo 120 tys to jakoś tak malutko .... ja buduję kolo Krakowa - stany surowy z dachem około 180 tys, dom ma w sumie 183 m2.... Odpowiedz Link