Dodaj do ulubionych

jaki ekspres do kawy

01.10.26, 11:06
Witam
Jaki ekspres do kawy polecacie kupić w budżecie 2000-3500 zł max (najlepiej w okolicy 2500-3000)
Korzystanie: zazwyczaj 1-2 kawy na raz, jak szybko robi to może być robione jedna po drugiej...
średnie założenie 4 kawy dziennie, w weekend powiedzmy 6 kaw to już raczej taki maks.
Kawy to zwykła z mlekiem, espresso, jakieś dobrze żeby miał funkcje late, capucino etc., może latem jakieś mrożone...poza tym w tej cenie widzę że standardem jest 16+ rodzajów kaw/napoi
Obecnie używany Jura D6 już trochę wiekowy, ale w środku pleśń nie do wyczyszczenia bez serwisu.
w obecnym odpowiada mi ze wężyk wkładam do kartonu z mlekiem, po zrobionej kawie umyję wężyk, elementy spieniające łatwo zdejmowalne opłuczę i wszystko...
zależy mi na:
1). prostocie mycia elementów które trzeba umyć, opłukać
2). łatwość czyszczenia ekspresu i elementów które trzeba wyczyścić np raz na miesiąc-bez konieczności serwisu.
3). żeby pleśń się nie zbierała gdzieś w środku etc
4). żeby cykle jakiś samooczyszczeń były proste intuicyjne, łatwe dla wykonania nawet przez kobietę.
5). tanie elementy zamienne typu filtr do wody, najlepiej żeby urządzenie nie wołało komunikatów o nowy filtr itp. ewentualnie zamienniki, to samo dotyczy jakiś płynów i tabletek do czyszczenia.
6) Żeby posłużył z 5-10 lat jak najmniej awarii i serwisów
7). dobrze jakby miał wężyk elastyczny który można włożyć do kartonu z mlekiem, bo nie chce mi się bawić w nalewanie mleka do pojemników, odlewanie mycie itp. chyba że taki pojemnik łatwo odczepić i można z resztką mleka schować np do lodówki? (tutaj musiałoby być tworzywo które z biegiem lat nie skruszeje od temperatury lodówki)
8). kawa ziarnista, alternatywnie może mieć wlot na kawę mieloną lecz nie jest to wymóg koneiczny, ekspres będzie stał na blacie. dobrze żeby tacki zbierające fusy wodę etc też byly dość duże żeby można było wyczyścić je po 2-3 kawach a nie po 1 espresso...
9). nie wiem jeszcze na co zwracać uwagę? chodzi o ekonomię i jak najmniej pracy przy tym i czyszczenia...oraz żeby taka była kosntrukcja prostego czyszczenia mycia żeby syf nie leciał do środka i nie odkładał się latami pleśniejąc...kawa żeby była smaczna i bez pleśni która gdzieś tam w środku systemy nawadniania, spieniania czyszczenia etc sobie utworzą z biegiem miesięcy czy lat....

Obserwuj wątek
    • geez_louise Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 12:33
      Nie ma takich.

Ekspresy trzeba myć i włączać codziennie mycie automatyczne systemu zaparzającego i mlecznego, jeśli nie rozumiesz gdzie zbiera się brud i myjesz tylko zewnętrzne elementy, to nie ma co się dziwić że masz wszędzie pleśń.
    • jkl13 Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 13:23
      Ostatnio czyściłam moją Jurę, po 10 latach użytkowania, w serwisie Jury, koszt to 400zł. Moim zdaniem warto wyczyścić, jeśli ekspres nadal działa.
      • geez_louise Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 13:57
        Moje jury są serwisowane co 2-3 lata. 200 złotych i śmigają jak nowe.

Ale czy to jest jura, bosch, melitta czy de longhi (innych nie miałam) - wszystkie wymagały po każdym uzyciu włączania mycia systemu mlecznego i zaparzającego. Nie mycia samego wężyka! Bosch, melitta i de longhi wymagają też przynajmniej raz w tygodniu porządnego mycia wnętrzności.
        • leyla76 Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 15:45
          geez_louise napisała:

> Moje jury są serwisowane co 2-3 lata. 200 złotych i śmigają jak nowe.
          >
          > Ale czy to jest jura, bosch, melitta czy de longhi (innych nie miałam) - wszyst
          > kie wymagały po każdym uzyciu włączania mycia systemu mlecznego i zaparzającego

Zaciekawiłaś mnie. Mam delonghi , pomińmy mleko, bo nie używam. Zresztą mój ma jedynie rurkę do spieniania i żadnych wężykow , pojemników itp.

Po każdym użyciu włączanie mycia systemu zaparzającego? U mnie nic takiego nie ma, samo sie chyba czyści przy każdym włączeniu i wyłączeniu ekspresu. Przepłukuje wodą samo.

> . Nie mycia samego wężyka! Bosch, melitta i de longhi wymagają też przynajmniej
          > raz w tygodniu porządnego mycia wnętrzności.
          >

Co masz na myśli oprócz młynka czy zaparzacza i tacki do wody i fusów. U mnie innych wnętrzności nie ma. O odkamienianie raz na jakiś czas sam wola.
          • geez_louise Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 17:17
            Ekspresy automatyczne, zwłaszcza automatycznie spieniające mleko, mają części wymagające gruntownego mycia. Co innego gdy masz ekspres tylko wyrzucający parę do spieniania mleka w garnuszku, co innego gdy wciąga mleko do środka i wyrzuca gotową pianę mleczną.

Wszystko masz w instrukcji, może masz inny model albo nie model automatyczny, ja z tych wymienionych firm miałam/mam najprostsze automatyczne modele.

“Po każdym użyciu” może oznaczać po jednej kawie jeśli jesteś sama w domu, albo po całym poranku parzenia kawy w małym socjalu w pracy.

Zawsze się odpalam przy ekspresach, bo mnie wpieniają domownicy i współpracownicy, którzy udają że ich czytanie instrukcji ekspresu nie dotyczy, po komunikacie “zacznij czyszczenie systemu mlecznego” ZMUSZENI myją rurkę do zaciągania mleka z kartonu i udają durnych że to pewnie koniec zabawy, nie myją tac na koniec dnia, przeklikują komunikaty o konieczności odtłuszczania i odkamieniania ekspresów. Normalnie zaczynam pluć jadem jak ekspres któremu się mleko skończyło w połowie latte.

Trzeba czytać instrukcje, myć co należy, na koniec dnia mieć wszystko umyte, wypłukane i gotowe na jutro. I wąchać co jakiś czas czy nie jedzie z ekspresu pleśnią albo zepsutym mlekiem.
        • jkl13 Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 21:34
          Moja Jura nie wymaga mycia po każdym użyciu. Po każdym użyciu ekspres sam się płucze, mycie (takie z tabletką) robię mu wtedy, gdy mi każe, zwykle raz na 2 miesiące. I żadnego mycia wnętrzności, co to w ogóle za pomysł. I po tych 10 latach ekspres nigdzie nie miał pleśni, mimo braku mycia po każdym użyciu.
    • ritual2019 Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 14:19
      Mamy ninja deluxe, mycie z uzyciem tabletki raz na tydzien, process trwa 6 minut. 1-3 miesiace 90 minutowy descaling.
    • kropkaa Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 16:28
      Mam Smeg - bez moduły mlecznego, spieniacz osobno.
      Jak do tej pory najlepsze rozwiązanie.
      • kropkaa Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 16:29
        *modułu
        • andace Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 17:10
          Mam dokładnie ten sam zestaw Smega, ekspres jest stosunkowo mały, łatwy w obsłudze, a dzbanek do spieniacza można myć w zmywarce.

Miałam najpierw Jurę, potem Nivone, za dużo zachodu ze spienianiem mleka przez ekspres, nie dość że trzeba po każdym użyciu wypłukać wężyk i włączyć spłukiwanie, i max co dwa dni umyć cały system do mleka, to jeszcze raz na tydzień robiłam program czyszczący element do robienia mleka.

I jeden i drugi ekspres były oddawane co 1-1,5 roku do serwisu do gruntownego czyszczenia.
      • kurt.wallander Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 21:14
        Jaki to model?
        • kropkaa Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 23:34
          O matko, nie mam pojęcia, ja mam czerwony wink
          BCC11 kolor EU?
          Spieniacz był w promocji za 1 zł.
          • kurt.wallander Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 23:37
            Dzięki
    • pepsi.only Re: jaki ekspres do kawy 01.10.26, 17:16
      Ja polecam Nivona. Od kilku lat działa niezawodnie, czyścimy jak trzeba, nic nie dzieje się.
      W pracy też jest Nivona, różnica taka, że tu nikt mleka nie spienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka