aksior
01.10.26, 11:06
Witam
Jaki ekspres do kawy polecacie kupić w budżecie 2000-3500 zł max (najlepiej w okolicy 2500-3000)
Korzystanie: zazwyczaj 1-2 kawy na raz, jak szybko robi to może być robione jedna po drugiej...
średnie założenie 4 kawy dziennie, w weekend powiedzmy 6 kaw to już raczej taki maks.
Kawy to zwykła z mlekiem, espresso, jakieś dobrze żeby miał funkcje late, capucino etc., może latem jakieś mrożone...poza tym w tej cenie widzę że standardem jest 16+ rodzajów kaw/napoi
Obecnie używany Jura D6 już trochę wiekowy, ale w środku pleśń nie do wyczyszczenia bez serwisu.
w obecnym odpowiada mi ze wężyk wkładam do kartonu z mlekiem, po zrobionej kawie umyję wężyk, elementy spieniające łatwo zdejmowalne opłuczę i wszystko...
zależy mi na:
1). prostocie mycia elementów które trzeba umyć, opłukać
2). łatwość czyszczenia ekspresu i elementów które trzeba wyczyścić np raz na miesiąc-bez konieczności serwisu.
3). żeby pleśń się nie zbierała gdzieś w środku etc
4). żeby cykle jakiś samooczyszczeń były proste intuicyjne, łatwe dla wykonania nawet przez kobietę.
5). tanie elementy zamienne typu filtr do wody, najlepiej żeby urządzenie nie wołało komunikatów o nowy filtr itp. ewentualnie zamienniki, to samo dotyczy jakiś płynów i tabletek do czyszczenia.
6) Żeby posłużył z 5-10 lat jak najmniej awarii i serwisów
7). dobrze jakby miał wężyk elastyczny który można włożyć do kartonu z mlekiem, bo nie chce mi się bawić w nalewanie mleka do pojemników, odlewanie mycie itp. chyba że taki pojemnik łatwo odczepić i można z resztką mleka schować np do lodówki? (tutaj musiałoby być tworzywo które z biegiem lat nie skruszeje od temperatury lodówki)
8). kawa ziarnista, alternatywnie może mieć wlot na kawę mieloną lecz nie jest to wymóg koneiczny, ekspres będzie stał na blacie. dobrze żeby tacki zbierające fusy wodę etc też byly dość duże żeby można było wyczyścić je po 2-3 kawach a nie po 1 espresso...
9). nie wiem jeszcze na co zwracać uwagę? chodzi o ekonomię i jak najmniej pracy przy tym i czyszczenia...oraz żeby taka była kosntrukcja prostego czyszczenia mycia żeby syf nie leciał do środka i nie odkładał się latami pleśniejąc...kawa żeby była smaczna i bez pleśni która gdzieś tam w środku systemy nawadniania, spieniania czyszczenia etc sobie utworzą z biegiem miesięcy czy lat....