agaa100 25.09.07, 14:17 Jaka podbitka (na dach) jest lepsza według Was: drewniana czy pcv ??? proszę o pomoc :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mifff Re: jaka podbitka? 25.09.07, 21:16 Tylko nie plastik. Sprawdzone na własnej skórze w domku gospodarczym :( Odpowiedz Link
agaa100 Re: jaka podbitka? 26.09.07, 06:22 DZIęKI !!!! tak właśnie myślałam, ale chciałam się upewnić .... :))) Odpowiedz Link
jkl13 Re: jaka podbitka? 26.09.07, 13:13 wątek w sam raz dla mnie... A dlaczego nie plastik?? Czy nie jest łatwiejszy do utrzymania w czystości niż drewno?? W końcu plastik wystarczy umyć raz na jakiś czas, a jednak drewno wymaga większych nakładów (konserwowanie, malowanie). A do tego plastik raczej tańszy jest niż drewno. Ja skłaniam się ku plastikowym panelom na podbitkę, choć bardziej podoba mi się drewno. Jakie macie "przeciw" do plastiku? Odpowiedz Link
agaa100 Re: jaka podbitka? 26.09.07, 17:41 Dla mnie dużym minusem jest to co zobaczyłam szukając podbitki - informacja, że nie należy jej wystawiać na bezpośrednie działanie słońca (mimo, że jest przeznaczona na zewnątrz....) - jak to zrobić mając nasłonecznioną działkę ???? Odpowiedz Link
cromwell1 Re: jaka podbitka? 26.09.07, 19:18 bezposrednie znaczy padanie promieni prawie prostopadle dlatego nalezy skladowac paczki z podbitka w zacienionych miejscach w przypadku dachu wielospadowego podbitka nie jest narazona na promyki zwyczajnie jak sie sloneczko nie obroci i tak podbitka bedzie w cieniu gorzej jak mamy dach dwuspadowy sciana szczytowa wystawia podbitke na ekspozycje ale tylko przy duzym nachyleniu polaci tzn powyzej 45 stopni zeby nie bylo nie jestem fanem plastikowej podbitki ale sprawdza sie no moze w jednym przypadku ale to wina sasiadujacej ciastkarni /podbitka pokryla sie bialym nalotem/ drewienko owszem jestem za ale pod warunkiem ze jest suche i impregnowane dobrym srodkiem inaczej rozeschnie sie zrobia sie szpary klepka czasem peka przy wkretach i odpada pzdr. Odpowiedz Link
mifff Re: jaka podbitka? 26.09.07, 20:41 > bezposrednie > znaczy padanie promieni prawie prostopadle > > dlatego nalezy skladowac paczki z podbitka w zacienionych miejscach > > w przypadku dachu wielospadowego podbitka nie jest narazona na promyki Nawt od pn-wsch, przy dachu 4-spadowym w upalne dni tego lata jakoś dziwnie "falowała" :( Nie ma to jak decha. Odpowiedz Link
2basiazet Re: jaka podbitka? 30.09.07, 23:01 Moim zdaniem pcv (siding). Ładnie wygląda, nie niszczy się i nie będzie robali :) Odpowiedz Link
neilos Re: jaka podbitka? 30.09.07, 21:46 Mam w domu podbitkę z tzw. podłogówki, czyli bez tych "spaniałych" boazeryjnych wcięć i uwypukleń. Wspaniale po latach wygląda. A plastyk? Elektryzuje się, wypacza, butwieje od spodu, niby żadna zaraza tego nie zje, a jednak widziałam na własne oczy, szczególnie w sąsiedztwie metalowych elementów konstrukcji, na której skraplała się rosa. Jak chcesz co kilka lat remont w domu, zafunduj sobie plastykową podbitkę, aha i zapomnij o wentylacji pomieszczeń, wtedy remont masz za rok. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: jaka podbitka? 01.10.07, 19:04 nie butwieje zwyczajnie dtr przewiduje do laczenia zszywki rozbieralem juz kilka elewacji sidingowych zszywki byly jak nowe a powinny chociaz troche zardzewiec wentylacje robi sie na 2 sposoby albo wstawia sie kratki wentylacyjne 4 - 6 szt na polac albo co dziesiata listwa jest z panelu perforowanego falowanie plaskikow pod wplywem promieni slonecznych latwo zauwazyc zwyczajnie jak sie odksztalci nie wroci do normy maksymalny rozstaw listw montazowych to 50 cm wiec 60 cm podbitke podpieramy w 3 miejscach i bedzie oki pzdr. Odpowiedz Link
popirna Re: jaka podbitka? 01.11.07, 11:26 Wiem, że to nie brzmi dobrze, ale lepszy jest plastik. Użytkowałam go jakieś 8 lat, bez jakichkolwiek uwag. Jak się ubrudził, wystarczyło umyć. Tymczasem drewniane słupki na tarasie, okna, choć dużo estetyczniejsze, wymagały kolejnej impregnacji i widać było na nich ślady czasu. Jestem ideologicznym wrogiem plastiku, nie użyłabym go we wnętrzu, ale na zewnątrz, chyba trzeba to przemyśleć, ma swoje zalety. Z pewnością prawdziwe drewno jest prawdziwe, więc przyjemniejsze w dotyku, ma fakturę usłojenia, ładniej wygląda, ale niestety także niszczeje. O dobrze zrobionej podbitce pod dachem zasłaniającym obszerny taras mogłam po jej wykonaniu zapomnieć. Aha, i podbitka była biała, musiała taka być ze względu na rozmiar dachu, przy brązowej zrobiłaby sie pod spodem nora. Od razu wydało mi się, że drewno malowane na biało olejną (znamy to ze starych domowych okien) versus plastik przemawia na korzyśc plastiku. W następnym domu także pcv, chyba że mąz się postawi, bo on także ideologicznie drewnolubny, tylko że on także w stosunku do elementów zewnętrznych. Odpowiedz Link