brzdac22 25.06.09, 10:08 czy mogłabyś mi napisać jak długo czekałaś na warunki zabudowy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaha1 Re: kaha 25.06.09, 18:17 ja czekałam 10 miesięcy plus jeszcze 1,5 na ostateczność Odpowiedz Link
brzdac22 Re: kaha 22.07.09, 14:25 Dziękuję za odpowiedź :) Ja czekam od 26 maja i nie wiem jak długo to jeszcze potrwa... choć Pani w gminie zarzekała się że będzie to trwało 4, w najgorszym razie 6 tygodni :( a tu taki klops... a chcieliśmy przed zimą stan surowy postawić :( Odpowiedz Link
kaha1 Re: kaha 23.07.09, 22:26 też byśmy chcieli.. cóż wszystko prócz papierów gotowe.. ale w sumie ceny spadają, może to i lepiej.. Wycena materiałów od lipca do dziś (stan surowy) różni się już o 4000zł na naszą korzyść! Odpowiedz Link
kalasotka A ja sie chcialam dowiedziec... 28.06.09, 12:32 czy masz juz ten zjazd? Czy zlozylas PnB? Ja we wtorek mam odebrac zjazd i ide do goscia (moj wujek) co sie zajmuje pozwoleniami i on zobaczy czy mam wszsytkie papierki. Boje sie, ze moj architekt o czyms zapomnial. To tez taka doopa ze szok! Odpowiedz Link
kaha1 Re: A ja sie chcialam dowiedziec... 28.06.09, 20:17 zjazd szczęśliwie zrobiono mi w międzyczasie - robiona była przebudowa drogi przez gminę i wykonali projekty zjazdów na każdą działkę. Pozostało mi przyłączenie do drogi i to już złożyłam, a PnB mam nadzieję złożę w tym tygodniu, bo tyle trwało zrobienie wszystkich uzgodnień, projekty przyłączy i cała ta papierologia.. Ja niestety nie mam u kogo sprawdzić poprawności wniosku, ale złoży go do UM mój architekt osobiście. Będę czekać ze strachem na pismo o brakach. Odpowiedz Link
kalasotka Re: A ja sie chcialam dowiedziec... 28.06.09, 20:42 Czy projekt zjazdu jest konieczny do PnB? Odpowiedz Link
kaha1 Re: A ja sie chcialam dowiedziec... 29.06.09, 07:10 wiem, że jest to ogromny problem i że chyba jest konieczny - tak jak przyłączenie do drogi (znaczy pozwolenie na przyłączenie). ALe polecam dopytać w twoim urzędzie, bo co urzędnik to inna interpretacja, a jak ładnie się pouśmiechasz to ci pomogą znaleźć szybkie rozwiązanie problemu. Odpowiedz Link
kaha1 Re: A ja sie chcialam dowiedziec... 30.06.09, 08:57 dziś składamy PnB z kilkoma brakami, bo na przykład drogi nie zdążyły odpowiedzieć, ale architekt mówi że korzystniej złożyć i donieść braki zaraz po tym jak je dostaniemy niż czekać z całym PnB. On lepiej zna urzędy więc idziemy za jego radą. Jeśli on ma rację to PnB będzie najpóźniej w październiku.. Teraz trzeba się zastanowić czy robić stan surowy przed zimą... Jakieś rady? Odpowiedz Link
kalasotka Re: A ja sie chcialam dowiedziec... 30.06.09, 09:05 Oj gdyby moj architekt byl taki madry, juz dawno bym zlozyla.... Sadze, ze dostaniesz wczesniej niz w pazdzierniku, ale sso na pewno bym robila na Twoim miejscu. Widzialam juz takie przypadki:) Odpowiedz Link
kaha1 Re: A ja sie chcialam dowiedziec... 30.06.09, 10:15 na forum muratora piszą mi że to dobre rozwiązanie, bo przez zimę przemrozi i na wiosnę można wykańczać.. Pytam bo może są jakieś przeciwwskazania? Odpowiedz Link
kalasotka Re: A ja sie chcialam dowiedziec... 01.07.09, 16:31 Ja dzis zlozylam PnB!!!!!! Nareszcie!!! Od kupienia dzialki do teraz minely 2 lata! Ten glupi architekt tak sie ociagal...wrrr Ale juz zlozylam.Wujek-naczelnik w srawach pozwolen, ale w starostwie-ma mi pomoc , by bylo szybciej. Zobaczymy. O zjezdzie nikt mi nic nie mowil. Dolaczylam tylko wniosek, ze zjazd mozna robic od ZDM. Odpowiedz Link
kaha1 Re: A ja sie chcialam dowiedziec... 02.07.09, 08:41 a w jakiej gminie składasz? Czy to duże miasto czy nie? Heh ciekawe kto dostanie szybciej.. Pewnie ty jeśli masz kogoś kto to będzie "popychał" od środka :) Odpowiedz Link
kalasotka Re: A ja sie chcialam dowiedziec... 02.07.09, 08:48 Miasto Przemysl ok. 80tys. No ciekawe kto? Mam nadzieje, ze nie bedzie niczego brakowalo jak chociazby tego projektu zjazdu. Odpowiedz Link
kalasotka Jakis postep? 08.07.09, 11:00 U mnie cisza. Materialy jutro wyladuja na dzialce i zastanawiam sie nad rozpoczeciem prac bez pozwlenia... Odpowiedz Link
kalasotka Re: kaha 15.07.09, 19:11 Wczoraj dostalam pozwolenie na budowe!!!! Dokladnie 2 tygodnie czekalam i dokladnie w 2 rocznice slubu i zakupu dzialki:) Jednak jest maly problem bo ten dooopa architekt zapomnial dopisac, ze wniosek ma obejmowac zjazd. Wiec czeka mnie zlozenie nastepnego wniosku o pozwolenia na zjazd;/ Na szczescie budowac moge. I teraz mam dylemat czy czekac czy zaczynac? Odpowiedz Link
kaha1 Re: kaha 22.07.09, 21:54 ja puki co byłam na urlopie. dziś wróciłam, jutro będę się kontaktować z architektem jak tam sprawy idą. Ale nie spieszę się. Nie będę zaczynać wcześniej niż we wrześniu. Pozwolenie o przyłączenie do drogi już mam, wiem ile kosztują materiały, dostanę papiery to zacznę kupować ;) No może wcześniej pojeżdżę po składach budowlanych, ale to dopiero w sierpniu. Teraz jest lato i odpoczywam. A tobie gratuluję rozpoczętej budowy!! Odpowiedz Link
kalasotka Re: kaha 23.07.09, 21:26 Dzieki Zaczelismy dzisiaj budowe. Studnia juz wykopana. Maz wyjechal dzis i caly majdan jest na mojej glowie. Ale juz mowia do mnie szefowo! :) Odpowiedz Link
kalasotka Re: kaha 24.07.09, 07:33 Studnia to tylko tak smiesznie brzmi, ale nie ma w tym nic smiesznego;) Przylaczamy sie do studni. Z wodociagow bede korzystac mam nadzieje jak najmniej. Oszczednosc, a i woda wydaje sie zdrowsza. Odpowiedz Link
kaha1 Re: kaha 26.07.09, 22:37 ja ciągle czekam na pozwolenie.. Jak widać co miasto to inne tempo załatwiania spraw.. Z tego co wiem moje będzie najszybciej za miesiąc :) a jak tobie idzie budowa? Napisz koniecznie! Odpowiedz Link
mifff Re: kaha 27.07.09, 00:12 Spokojnie... Zaczynając budowę w sierpni, zdążysz postawić stan surowy przed zimą. Kryć dachówką najlepiej jest w zimie, opady nie są ciekłe, nie zaleją pomieszczeń :) Odpowiedz Link
kaha1 Re: kaha 27.07.09, 21:11 planuję zacząć 1 września. U mnie wszystkie papiery idą tak powoli, że nie będę ryzykować umawiania wszystkich pracowników wcześniej. Ile zdążę zrobić to będzie moje. Nie chcę zaczynać przed pozwoleniem na budowę. Cóż znaczy ten miesiąc jeśli popatrzyć, że sprawa się ciągnie od lipca 2008 :) A dokończę na wiosnę - to nawet lepiej, dom budowany na iłach, musi trochę poosiadać, nie ma co robić wszystkiego na gwałt. Mówisz, że dachówka w zimie? Jakże to możliwe? Jeszcze nie widziałam, żeby tak ktoś robił? Odpowiedz Link
kalasotka Re: kaha 27.07.09, 12:10 U nas praca wre. Dzis osobiscie zamowilam koparke i kopia:) Pan kierownik i zaloga kreca zbrojenia, ale strasznie wolno im to idzie. Nie wiem ile czasu powinno zajac krecenie w 3 osoby? Jutro PnB sie uprawomocni i ide odebrac dziennik budowy:) Odpowiedz Link
mifff Re: kaha 27.07.09, 12:25 > Jutro PnB sie uprawomocni i ide odebrac dziennik budowy:) Od fundamentów powstaje samowola budowlana. Gratuluję :( Odpowiedz Link
kalasotka Re: kaha 27.07.09, 12:55 Wiem to moj drogi kolego. Nawet sie was na forum pytalam co robic. A tak w ogole piszesz jakbys sie pierwszy raz z czyms takim spotkal w zyciu.. Odpowiedz Link
mifff Re: kaha 27.07.09, 16:33 A co robił kierownik budowy? Bez jego wpisu niem co łopatą ruszać... Faktury na usługi/wykonawstwo bierz z datą po uprawomocnieniu. Jeżeli już wzięłaś, napisz na odwrocie "Płatność z góry (przed wykonaniem)" - taka adnotacja musi być na kopii. Módl się, żeby sąsiad nie podkablował. Jeżeli podkabluje, choćby krajali w talarki, ruszyłaś zgodnie z terminem uprawomocnienia. Materiały mogłaś kupić wcześniej, kupno materiałów nie jest traktowane, jako rozpoczęcie budowy :) Odpowiedz Link
kalasotka Re: kaha 27.07.09, 17:24 Kierwonik jest jak najbardziej powiadomiony i sam sie pytal czy moj wujek nie ma mozliwosci przeskoczenia i tego wymogu. Nie mial. Zadnych wpisow przed uprawomocnieniem lub nawet po 7 dniach od zgloszenia budowy nie bedzie. To oczywiste. Sasiedzi sa spoko, malo sie interesuja. Ale dzieki za troske ;) Ps. Jezeli pozwolenie jest, to nie traktuja tego jako samowole tylko niedopatrzenie. Kara znacznie nizsza. Odpowiedz Link
kalasotka Re: kaha 27.07.09, 21:15 Za samowole budowlana 50 tys. za dom jednorodzinny (lub 30 tys. nie jestem pewna), a za niedopatzrenie wujek mi mowil 5tys. Odpowiedz Link