Dodaj do ulubionych

ma ktos plazme nad KOMINKIEM?

05.07.09, 18:50
Kominek w stylu angielskim - wiecie - wysunięty fragment ściany od góry do
dołu,a w niej wkład obudowany stylizowanym portalem z
przetloczeniami,kolumienkami, rzezbieniami itp., a nad nim zwykle wiesza sie
lustra lub obrazy. A my zamiast tego chcielibysmy, a w zasadzie koniecznosc
taka zachodzi, dac plazme. Tylko nie wiemy na ile trzebaby bylo te sciane
jescze izolowac i wysuwac zeby moc go powiesic, czy plazma by wytrzymala i czy
to w ogole realne?
Obserwuj wątek
    • mifff załamać się można N/T 06.07.09, 00:03
      • sicilianin Re: załamać się można N/T 06.07.09, 15:56
        a mozesz bez osobistych wycieczek, tylko konkretami? pytam, bo nie wiem, a
        raczej nie dowierzam - ktos powiedzial mi, ze mozna tak zrobic, tylko trzeba
        dolozyc z przodu dodatkowa scianke ok 3-5cm, ktora oddzielac bedzie rure kominka
        od tv i do ktorej bylaby przykrecona plazma. sam kominek oczywiscie zostanie
        wtedy bardziej w glebi. kto pyta, nie bladzi, a pytac zaden wstyd. to pytam.
        wole tak, niz bycie wstydliwym
        • mifff Re: załamać się można N/T 07.07.09, 00:41
          > a mozesz bez osobistych wycieczek, tylko konkretami?

To była wycieczka na wewnętrzną emigrację, to ja się załamałem.
          Pomysł przedni, wszystko w kupie: kominek, plazma, z boku apteczka z
          nalewkami... Jak ogień nie rozgrzeje, to orędzie P. Prezydenta, albo
          inszego rozpali. W obu przypadkach można wzmocnić efekt nalewką, albo
          maścią żmijną :)

> raczej nie dowierzam - ktos powiedzial mi, ze mozna tak zrobic,
          tylko trzeba
          > dolozyc z przodu dodatkowa ...

Wszystko można zrobić, tylko szkoda plazmy (unoszący się kurz, czasem
          dym z sadzami po otwarciu drzwiczek, a czasem bez otwierania).
          • sicilianin Re: załamać się można N/T 07.07.09, 11:18
            ktos, kto ten pomysl podsunal mowi tez, ze w zasadzie wystajacy portal kominkowy
            powinien pod takim katem sciac powietrze, kurz itp, zeby nie dochodzilo do
            plazmy. ewentualnie zeby plazme "oprawic" w ozdobna gruba rame obrazowa, to ona
            od dolu tez powinna w tym pomoc. co sadzisz o tym? i o tej izolacji od wewnatrz?
            wiesz, my naprawde nie mamy gdzie dac tv, wierz mi, ze wiele osob probowalo.
            • mifff Re: załamać się można N/T 07.07.09, 14:31
              > ktos, kto ten pomysl podsunal mowi tez, ze w zasadzie wystajacy
              portal kominkow
              > y
              > powinien pod takim katem sciac powietrze, kurz itp, zeby nie
              dochodzilo do

A jak nie, to własnym ciałem :)

> plazmy. ewentualnie zeby plazme "oprawic" w ozdobna gruba rame
              obrazowa

Jak każde urządzenie na prund ma przewidziane chłodzenie. Rama to
              uniemożliwi.
              Pomysł i realizacja do skreślenia.
              • sicilianin Re: załamać się można N/T 08.07.09, 10:36
                Miff, podjales dyskusje, wiec pewnies ciekaw, co dalej... Sprzedawcy w kilku
                sklepach generalnie nie widza przeciwwskazan. Sa otoz telewizory plazmowe do
                ktorych domawia sie specjalne wiatraczki chlodzace jesli wie sie, ze telewizor
                bedzie uzywany w wyzszych temperaturach. To tak a'propos chlodzenia. Ale decyzja
                nie podjeta ;)
                • claratrueba Re: załamać się można N/T 08.07.09, 11:04
                  Pozwolę sobie wtrącić się w tę urocza pogaduszkę. Mam plazmę nad żeliwnym
                  piecem, mniej więcej do połowy wbudowanym w ścianę (płaską). Pół metra nad
                  piecem jest kamienna półka (wystaje ok 20 cm) pod spodem podklejony jest ok. 1
                  cm korek, żeby sie nie nagrzewała. Na półce sprzęt grający, nad tym tv w
                  kilkucentymetrowej wnęce. W ten sposób gorące powietrze musi ominąć półkę i tym
                  samym tv. Rura kominowa jest za ścianą, ale zaizolowanie rury nie jest
                  problemem- jest specjalna wata termoizolacyjna z folią aluminiową. U mnie dwie
                  warstwy tej waty (razem ok 8-10 cm)+ klej + siatka+ tynk mineralny izolują rurę
                  na zewnątrz- rura idzie w wykutym rowie w ścianie. Na tyle dobrze, że ściana
                  jest zupełnie zimna nawet jeśli w piecu pali się 24 h na dobę. "A'propos
                  chłodzenia"- moja plazma, która teraz jest na ścianie, poprzednio stała tyłem do
                  kaloryfera w odległości góra 20 cm- bez jakiegokolwiek chłodzącego systemu.
                  Pamiętaj również o tym, że uchwyt mocujący plazmę na ścianie umocuje tv
                  odległości ok. 15 cm od ściany. Stąd u mnie wykuta w ścianie wnęka bo w boku
                  taki "wiszący" telewizor wygląda paskudnie (a u mnie widać z boku). Aha,
                  ostatnia kwestia- im wyżej nad paleniskiem telewizor tym lepiej wygląda (no może
                  pod samym sufitem niekoniecznie). Ja po prostu wycięłam z kartonu prostokąt o
                  wym. tv, przyklejałam plastrem nad piecem aż znalazłam najlepszą wysokość (teraz
                  jest to- piec 80cm+ pól metra puste+półka+ sprzęt+odstęp razem następne pół
                  metra + telewizor) Wysoko, ale fajnie i nikt sie nie garbi przy oglądaniu. Mam
                  nadzieję, że pomogłam. Życzę powodzenia!
                  • sicilianin Re: do claratrueba! 08.07.09, 11:20
                    Bardzo Ci dziekuje. Wlasnie mialam nadzieje, ze ktos zna problem z autopsji i
                    bedzie mogl pomoc. Bardzo to cenne, co piszesz. Mialabym jeszcze ogromna prosbe
                    - czy moglabys zrobic zdjecie pieca i tv z przodu, i z boku, i podeslac mi na
                    gazetowego? Zebym miala pojecie, jak toto wyglada, w tym gdy jest po czesci
                    schowane...? Bylabym bardzo zobowiazana! Szkoda, ze nie masz tez wersji z
                    calkiem wystajaca plazma, no chyba, ze byla probne zdjecie i gdzies sie
                    zachowalo, to bylabym juz totalnie przewdzieczna. Niestety u mnie tez tv bedzie
                    widoczny z profilu, z tym ze nie bardzo mamy gdzie podkuc i wepchnac go
                    bardziej, bo w srodku sa wszystkie instalacje kominkowe... A problem jest taki,
                    ze albo powiesimy tv nad kominkiem wlasnie, albo z jego boku, ale wtedy na styk
                    z jednej strony ze sciana kominka, a z drugiej w ogole z koncem sciany... (i
                    wtedy pomijajac idiotyczna wersje estetyczna, patrzac na tv ogladasz tuz za nia
                    drzwi od wiatrolapu) :(
                    • claratrueba Re: do claratrueba! 08.07.09, 11:47
                      Niestety, zdjęcia nie wkleję- nie mam aparatu (syn zabrał na wakacje- będzie
                      dopiero za 2 tyg). Spróbuję teoretycznie: mój piec nie jest kominkiem- to tzw.
                      antique French stove- wejdź na Allegro-antyki i sztuka- pozostałe- piec de ville
                      charleville- to podobny jak mój. U mnie jest wprowadzony w płytką wnękę w
                      ścianie (tak były " w epoce"). Nie jest to typowy kominek z wkładem. "Widokiem
                      z boku" nie trzeba się przejmować- trzeba pokombinować. U mnie, zanim mój mąż
                      genialnie wymyślił wnękę, rozważaliśmy ażurowe "ramy" lub po prostu ramę od
                      obrazu (miałam jedną na oku ale wycofał mi się sprzedający). Bo dla chłodzenia
                      ważny jest otwór nad tv- ciepło idzie go góry i pod żeby zimne powietrze miało
                      którędy napływać. A z góry nikt Ci nie będzie zaglądał (pająki?), z dołu też. A
                      jak ta "obudowa tv" będzie ażurowa to w ogóle problemu nie będzie. Innym
                      rozwiązaniem jest (o ile masz miejsce z boku) przykręcenie do ściany pionowych
                      półek na płyty dvd i kompakty, zostawiając po kilka centymetrów odstępu między
                      tv a półką. U mnie płyty stoją po prostu w tej wnęce- między bokiem wnęki a tv-
                      wyglada dobrze.
                      • sicilianin Re: do claratrueba 08.07.09, 12:12
                        Bardzo dzieki raz jeszcze. Nieprawdopodobnie mi pomoglas. Martwie sie tylko, czy
                        taka rama (bo myslalam juz wczesniej wlasnie o obrazowej)lub ten azur, z boku
                        nie beda wizualnie zbyt grube na glebokosc i przysadziste. Zobaczymy. A piec
                        macie przefajny! W moim klimacie, my mamy jeszcze Jotula F8 na poddaszu:)
                        • claratrueba Re: do claratrueba 08.07.09, 12:30
                          Mój jest dużooooo ładniejszy! O efekt ramy, ażuru nie martw się zbyt wcześnie.
                          Moim zdaniem, najpierw trzeba tv powiesić a potem robić przymiarki. A może
                          wymyślisz, podpatrzysz coś jeszcze innego? Powodzenia!!!
                        • mifff Re: do claratrueba 09.07.09, 23:25
                          Ścianę kominkową można postawić nawet 20cm i więcej. Zrób wnękę 15 cm
                          głęboką, około 10 cm luzu z każdej strony plazmy. Opraw wnękę w ramę
                          drewnianą, gipsową, itp. Nie musi być gruba, ale da dodatkowe odbicie
                          ciepła. Górna płaszczyzna wnęki będzie czernieć, a rama da odcięcie
                          od płaszczyzny ściany kominkowej. Pozostanie malowanie wnęki, a nie
                          całego pokoju.
                          Wnękę trzeba odkurzać codziennie (ciepło unosi kurz)
                          Pal w kominku suchym drewnem (3 letnie sezonowanie). Po słonecznym
                          dniu (wiosna, jesień) rozpalaj najpierw papierami. Musisz ogrzać
                          górną część komina i wymusić "cug". Przy cofce dymu, po otwarciu
                          kominka, będziesz miała dym w salonie i sadze na plaźmie.
                          Zapytaj, przed podjęciem decyzji, w serwisie, a nie w sklepie, czym
                          czyścić sadze z plazmy i czy pomysł jest do realizacji.
                  • mifff Re: załamać się można N/T 09.07.09, 23:10
                    > piecem, mniej więcej do połowy wbudowanym w ścianę (płaską). Pół
                    metra nad
                    > piecem jest kamienna półka (wystaje ok 20 cm) pod spodem podklejony
                    jest ok. 1
                    > cm korek, żeby sie nie nagrzewała.

Przed postawieniem sprzętu audio, rozpal w kominku "na fest". Po
                    kilku godzinach palenia, dotknij korka i sprawdź górną powierzchnię
                    półki. Wg mnie, 1 cm korka, to pikuś. Podklej korek, od spodu, folią
                    aluminiową. Zobacz wieczorem/nocą (w ciemnościach), czy piec "świeci"
                    na czerwono. Żeby ciepło omijało audio, półka powinna wystawać kilka
                    cm poza obręb pieca.
                    • cromwell1 Re: załamać się można N/T 10.07.09, 18:12
                      mozna sie zalamac

pzdr.
                      • claratrueba do miff 11.07.09, 06:49
                        Dzięki za rady, w 100% do nich sie zastosowałam (z wyj. folii aluminiowej i
                        obudowania wnęki ramą) ale jakieś 2 lata temu. Od tamtej pory wszystko świetnie
                        działa- i piec, i sprzęt.
                        • sicilianin Re: do wszystkich 13.07.09, 11:27
                          ja tez raz jeszcze dziekuje. a do cromwella - marzenia sa po to, zeby o nie
                          walczyc, a naszym, jedynym i skromnym, jest nie miec tv kilka cm od konca sciany
                          i niemalze w przedpokoju (posty wczesniejsze) :)pozdrawiam wszystkich i jesli
                          ktos cos jescze w temacie, to bedzie nam milo.
                          • mifff Re: do wszystkich 13.07.09, 12:11
                            > walczyc, a naszym, jedynym i skromnym, jest nie miec tv kilka cm od
                            konca scian
                            > y

... a ptaki śpiewają, tak pięknie, w ogrodzie....
                            :D
                            • sicilianin Re: do wszystkich 13.07.09, 16:54
                              ...dlatego w zwiazku z ogrodem szczegolnych wymagan ani marzen nie mamy... :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka