madohora 06.12.09, 23:14 zamknięty Święty Mikołaj lota na "Misia" Wiedzą to dzieci nie od dzisiaj Zjeżdża na sankach z tej naszej górki Aż uciekają przed nim wiewiórki Link Obserwuj wątek
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.09, 23:15 zamknięty A może tak napisza jakiś list do Mikołaja? Ino tak naprowdy to niy wiym czego bych chciała Do samy siebie piyniyndzy i bardzo dobry roboty I co by mie ciyngiym tropiły jakieś gupoty. Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.09, 23:15 zamknięty Hubertusa już rzuciłam I z Andrzejem się minęłam Teraz został mi Mikołaj Dziś minęła jego pora. Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.09, 23:16 zamknięty Jak jo złapia Mikołaja To mu zaroz zrobia haja Z tym workiym sie uwinoł I moje miyszkanie minoł Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.09, 23:16 zamknięty A w Pozaniu go zwiom "Gwiazdorem" dopiyro w Wigilio siado za stołym Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.09, 23:17 zamknięty A ja lubię "ruskie klimaty" Więc Diedia Moroz jestem za tym!!! Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.09, 23:18 zamknięty Przypadkowo to odkryłam Więc wątek taki tutaj wlepiłam Jak to jest na naszym świecie Może o tym podyskutujecie? pl.youtube.com/watch?v=ikk2jpataTI Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.09, 23:18 zamknięty Zrobiła sie kiedyś haja Bo szukali Mikołaja Widziałach go jak sie łobalił Łotrzepoł sie i poszed kaś dali To było kasik wele Chorzowa jeszcze ny doszed bo sie piznoł w gowa Biydne bydom te wszystkie dzieci Bo jak oprzytomnieje na Świynta przyleci Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.09, 23:19 zamknięty Wczoraj całkiem trzyźwo byłach I w Bytomiu Mikołaja zoboczyłach I wcale niy skokoł na jedny nodze Ino spokojne se stoł przy drodze Mioł bioło broda i czopka czerwono No ale już dzisiej wos niy przekonom Noi wiym czy był to z Chorzowa oberwaniec Czy to zwyczajny przebieraniec Może ta amnezja mu się już traci I te świynta swojom osobom wzbogaci Trocha się spóźnił, pomylił Bogoczek Ale chorymu to trzeba wyboczyć Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.09, 23:19 zamknięty Mikołaj popełnił samobójstwo Na jednym z domów w Miechowicach powiesił się znany wszystkim Święty Mikołaj. Niestety nie zostawił listu pożegnalnego, testamentu ani innych rozporządzeń dotyczących jego zgonu. Z dobrze poinformowanych źródeł wiemy też że nie toczyło się przeciwko niemu żadne postępowanie. Przeprowadziliśmy wywiad z sąsiadami. Nikt nic nie wie. Albo nie chce powiedzieć. Niestety tajemnica pozostanie nie rozwiązana. Relacja na żywo z dnia 11.01.2007 Trocha mie sie za późno ta historia przypomniała Bo to już rok minoł jak jo to widziałach W tym roku w styczniu przez Miechowice jechałach I tam też Mikołaja w oknie ujrzałach Ustawili go że niby był na gorze A łon się boroczek powiesił na sznurze I było widać ta pyntla na karku Jo tyż wtedy niy byłach obżarto Myslicie że zrobił tak z rozpaczy Bo worek z prezyntami stracił? A może to chodzenie go zmynczyło Że życie mu niemiłe było? Myslałach że łon jeszcze wstanie Chciałach mu zrobić sztuczne oddychanie Metoda usta usta jakoś odpadała Toch tom drugom go reanimowała A łon biydoczek wisioł pod tom ścianom Bo to była tako wielko lalka dmuchano I powietrze się z niego kasik wziyło I takiego wisielca tam zostawiło Jo jak bych tak ino umiała To bych to do Ksiyngi Absurdów wpisała Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.09, 23:21 zamknięty Na Nikiszu dzisiej lotoł Za chudy był na moje oko Mikołaj to musi mieć trocha brzucha A tu...tako tyka sucho Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 04.12.10, 22:17 zamknięty Mikołaja zaprosimy O prezenty poprosimy On już listę trzyma w dłoniach I zaprzęga renifera - swojego konia Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 04.12.10, 22:25 zamknięty Ja też do niego napisałam I w poniedziałek będę czekała Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 04.12.10, 22:31 zamknięty Widzisz kochanie Zaprzężone sanie Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 04.12.10, 22:56 zamknięty Po cichu wszedł tu po kryjomu I zmęczony odpoczywa w domu Odpowiedz Link
madohora Mikołaj 06.12.10, 15:01 zamknięty Mikołaj (gr. Nikólaos (Nikólassos), od nike + laos (lassos), tj. zwycięstwo + lud; to samo znaczenie ma imię Nikodem, od nike + demos) – imię męskie pochodzenia greckiego. Popularne zwłaszcza w krajach, w których dominującym wyznaniem jest prawosławie, jako że tam święty Mikołaj jest jednym z ważniejszych świętych. Różne zagraniczne odpowiedniki Mikołaja to: Nicholas, Nicolas, Nikolaj, Nikołaj, Nicolae, Nicolaj, Nikolai, Nicolai, Niels, Claus, Clasin, a nawet Nikola czy Nicola. Zdrobnienia: Mikołajek, Mikuś, Miki (Micky, Mickey), Miko, Mikcio, Mikoś, Misza, Nicz, Niki (lub Nicky), Niko, Kola Mikołaj imieniny obchodzi: 2 lutego, 14 lutego, 21 marca, 9 maja, 19 maja, 2 czerwca, 9 lipca, 10 września, 29 września, 13 października, 13 listopada, 14 listopada, 5 grudnia i 6 grudnia. Źródło: Wikipedia.pl Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.10, 17:59 zamknięty Mikołaj z Miry (z Bari), Święty Mikołaj Cudotwórca, cs. Swiatitiel Nikołaj, archijepiskop Mirlikijskij, czudotworec (ur. ok. 270 w Patarze w Azji Mniejszej, zm. ok. 345 lub 352) – biskup Miry w dzisiejszej Turcji. Jeden z najbardziej czczonych prawosławnych świętych (nazywany zawsze św. Mikołajem Cudotwórcą), a także uznawany za świętego przez Kościół katolicki. Zasłynął jako cudotwórca, ratując żeglarzy i miasto od głodu. Odwagą i sprawiedliwością wykazał się ratując od śmierci niesłusznie skazanych urzędników cesarskich. Źródło: Wikipedia Odpowiedz Link
madohora Re: Święty Mikołaj 06.12.10, 18:01 zamknięty Według podań po bogatych rodzicach otrzymał w spadku znaczny majątek, którym chętnie dzielił się z ubogimi. Wyróżniał się pobożnością i miłosierdziem. Mieszkańcy Miry wybrali go na swojego biskupa. Po życiu gorliwym i pełnym dobrych czynów, zmarł w połowie IV wieku, spontanicznie czczony przez wiernych. Gdy Mirę opanowali Arabowie, kupcom włoskim udało się zabrać jego relikwie i przewieźć do Bari w południowych Włoszech. Znana jest historia o trzech niesprawiedliwie uwięzionych oficerach uwolnionych za jego wstawiennictwem; opowieść o trzech ubogich pannach wydanych za mąż dzięki posagom, których Święty dyskretnie im dostarczył; o trzech młodzieńcach uratowanych przez niego od wyroku śmierci; o żeglarzach wybawionych z katastrofy morskiej. Jeden z utopców statku wiozącego świętego na pielgrzymkę do Jerozolimy miał podobno zostać przez niego wskrzeszonym. Święty Mikołaj wskrzesił też trzech młodzieńców zabitych za nieuregulowanie rachunku za nocleg w gospodzie. Święty Mikołaj brał udział w soborze w Nicei, gdzie miał spoliczkować heretyka Ariusza. Źródło: Wilkipedia.pl Odpowiedz Link