-
Zajrzałam dziś do pobliskiego ogrodniczego i widzę, że koleś ma grzyby uprawne w kostkach.
Różne.
Boczniaki (klasyczne- różowe, szare i żółte-cytrynowe), Shiitake, Pieczarki (białe i brązowe) i Kanie (ale z nimi zawracanie głowy, bo muszę je przesadzić do gruntu).
Kiedyś pamiętam mieliśmy w domu z rodzicami boczniaka - grzybnię i pamiętam, że zużyliśmy to.
Wysyp grzybów jest co 2 tygodnie, zbiera się 5-6 razy.
Które wziąć? Koleś powiedział, że jednorazowo jest to ok 4 kg grzybów, w...
-
Dostałam kg boczniaków. Nie chciałabym aby sie zmarnowały. Wiem, ze
smakują wyśmienicie w jajecznicy i smazone niczym schabowy.
Macie jakieś inne sprawdzone przepisy na nie? Chętnie spróbuję! ;)
-
-
Mam przepis na zupę z boczniaków, w którym trzeba te boczniaki najpierw podsmazyć na maśle (pokrojone w paski) i dopiero do wywaru (bulionu) wrzucać. Raz robiłam z tego przepisu, ale zupa (przez to podsmażanie) wyszła strasznie tłusta i te boczniaki też takie tłuste trochę wyszły. Czy można od razu je wrzucić do bulionu - surowe? Czy to podsmażanie jest do czegoś tam niezbędne? Z może one bez smażenia tracą swój smak, czy coś takiego? Jak myślicie? Aha i wrzucać najpierw boczniaki, czy ziemni...
-
Kupiłam wczoraj; wiem, że przed poniedziałkiem ich nie podam.
Czy lepiej je przetworzyć (poddusić) i zamrozić czy przetrwają? Bo surowych
mrozić się boję - pewnie zachowają się jak pieczarki wowczas.
-
Ostatnio przewinął mi się gdzieś taki wątek z daniem z mięsa duszonego z
boczniakami, brzmiało fajnie ale nie mogę znaleźć tego przepisu może coś
podpowiecie, z góry dziękuję.
-
Proszę o wszelkie przepisy - jak je jeść, z czym?
Boczniak bardzo mi smakują - podobnie jak rydze - smażone na maśle z solą...
Robiłam też boczniaki w cieście naleśnikowym... jajecznicę na boczniakach, ale
- może ma ktoś jakis sprawdzony i dobry przepis na jeszcze jakies potrawy z
tych grzybów?
Dzięki z góry!
-
dostałam 3 kg i od razu ich nie zjem
-
Zawsze kupowałam korzenie boczniaków na zupę , sos (bardzo mi odpowiadało to,
że sa twarde).Czy macie jakieś inne pomysły na potrawy z takich korzeni?
-
możecie sę pochwalić? uwielbiam grzyby ale nie bardzo wiem co można zrobić z
boczniaków!?
-
widziałam je parę razy w supermarketach,chciałabym spróbować je
przyrządzić.Czy smakują podobnie jak pieczarki? podajcie proszę kilka
propozycji
-
-
co zrobić z boczniaka??
-
Bardzo lubię grzyby. Ostatnio widuję w sklepie boczniaki. Mam ochotę
spróbować. Ale... No właśnie. One wygladają troszkę dziwnie. Tak jakby były
lekko spleśniałe. Czy takie muszą być?
I co proponujecie z bocznniaków?
-
pierwszy raz skusiłam się na kupno tych grzybów, podobno są wyśmienite
osobiście jeszcze nie jadłam.Wymyśliłam z pure ziemn. + surówka.Może być
he? :-)
-
Zawsze smażyłam je tak kotlety schabowe, tzn. w jajku i bułce tartej, ale
teraz dostałam bardzo małe boczniaki i nie nadają sie do smażenia.
-
Drodzy miłośnicy grzybów!
Otóż w całym moim bogatym w kulinarne doświadczenia życiu, jeszcze nie miałam
przyjemności skosztowania sławetnych boczniaków. Mój Szanowny Małżonek nie
jest grzybiarzem bynajmniej, ale dotąd udało mi się go skutecznie przekonać do
wartości smakowych pospolitych pieczarek, prawdziwków, włoskich borowików,
shiitake, mun i naszych rodzimych kurek. Maślaki i rydze zostawia mnie, a ja
się nawet cieszę :-) Najczęściej gotuję po toskańsku, tzn. duszę w pomidorach
z ...
-
Jakis czas temu mialam ogromna ochote na boczniaki.
Kupilam tacke, wybralam takie malutkie i jedrne.
Mialam ochote na takie usmazone je w jajku i w bulce.
Usmazylam i okazalo sie, ze byly twarde i surowe.
Dawno nie smazylam boczniakow w ten sposob (tylko np. dusilam albo gotowalam
w zupie) i juz nie pamietam, czy cos zrobilam zle, czy moze takie malutkie sa
twarde i lepsze duze i rozlozyste, czy trzeba je blanszowac...???
I co jeszcze ciekawego mozna z nich zrobic, bo znowu mnie n...
-
Poradźcie proszę co oprócz smażonych w bułeczce kotlecików można zrobić z
boczniaków...Aha - no i żeby nie było bardzo skomplikowane i
czasochłonne...Pozdrowienia dla wszytskich łakomczuchów! :))))
-
Poszukuję przepisów kulinarnych, w których składnikiem są boczniaki. Czy
boczniaki mogą być podstawą dania, czy raczej zawsze są dodatkiem?