Dodaj do ulubionych

Zmarł Jerzy Kulej

13.07.12, 21:19
zamknięty
A po ostatnim wywiadzie, już się wydawało, że będzie dobrze.
    • madohora1 Re: Zmarł Jerzy Kulej 13.07.12, 21:20
      zamknięty
      Jerzy Kulej nie żyje

W piątek 13 lipca w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim w Warszawie zmarł w wieku 71 lat najwybitniejszy polski bokser w historii Jerzy Kulej - poinformował jego brat Marek.
      - Nie wiem jeszcze co było przyczyną śmierci. Jurek poczuł się źle, kiedy przyszły upały - powiedział Marek Kulej, który jest lekarzem.
      W grudniu słynny pięściarz doznał rozległego zawału podczas benefisu Daniela Olbrychskiego w Warszawie. Potem przechodził codzienną, żmudną rehabilitację. Pracował z fizjoterapeutą i logopedą.
      Jak mówił wówczas jego syn Waldemar, ojciec wraca na prostą, jest coraz lepiej. Był nawet na Pikniku Olimpijskim w Warszawie 26 maja.
      - Uścisnęliśmy się serdecznie, a przez głowę przeleciała mi myśl, że może po raz ostatni się widzieliśmy. Między sobą, bokserami rozmawialiśmy, że nie jest z Jurkiem najlepiej. Kiepsko wyglądał i myślę, że po zawale nie wszystko nam powiedziano - powiedział Krzysztof Kosedowski, wicemistrz Europy z Tampere(1981).
      erzy Kulej urodził się 19 października 1940 roku w Częstochowie. Stoczył 348 walk w karierze; 317 wygrał, 6 zremisował, 25 przegrał. Nigdy nie leżał na deskach ringu. Oprócz złotych medali olimpijskich (1964 i 1968), w dorobku ma tytuły mistrza Europy (1963, 1965) i wicemistrza (1967). Absolwent warszawskiej AWF, dawny trener i menedżer boksu zawodowego, pracował ostatnio jako komentator telewizyjny. W latach 2001-2005 był posłem na Sejm.

Kulej na igrzyskach olimpijskich zadebiutował w 1964 roku w Tokio. - Pojedynek o złoty medal z Frołowem był rewanżem za przegraną stosunkiem głosów w styczniu 1964 r. w meczu ZSRR - Polska. Trener Feliks Stamm widząc moje zdenerwowanie w Tokio wziął mnie za rękę i spytał: coś taki spięty? Chodź na spacer. Mówił mi, że to moja wielka szansa, że w Moskwie nie przegrałem i trzeba Frołowa zaskoczyć. "Zmieniamy twój styl walki. Tym razem nie zaatakujesz, a poczekasz na jego ofensywę" - wyjaśniał Papa. Byłem znany z tego, że idę do przodu, a tymczasem miałem udawać kogoś, kto się boi - mówił Kulej.

Cztery lata później w Meksyku również stanął na najwyższym podium. W decydującej potyczce igrzysk 1968 Polak pokonał 3:2 Regueiferosa (zmarł w 2002).
      - W drugiej rundzie dostałem taką lufę, że zapomniałem gdzie jestem, widziałem jedynie czarną plamę. Udało się przetrwać kryzys, dotrwać do gongu oznaczającego koniec walki i w napięciu czekaliśmy na werdykt. Siedzący obok sędziego głównego zawodów polski działacz Roman Lisowski miał umówiony ze Stamem znak - jeśli Polak przegrał, to pochylał się nad papierami, a jeśli wygrał, wówczas siedział wyprostowany. I... siedział wyprostowany - stwierdził Kulej, który o mały włos nie pojechałby do Meksyku, bowiem kilka miesięcy przed turniejem został ranny w wypadku samochodowym.

sport.interia.pl/boks/news-jerzy-kulej-nie-zyje,nId,622452
    • madohora1 Re: Zmarł Jerzy Kulej 13.07.12, 21:25
      zamknięty
      Jerzy Kulej nie żyje

www.sport.pl/boks/1,64992,12126698,Zmarl_Jerzy_Kulej.html
    • madohora Re: Zmarł Jerzy Kulej 13.07.12, 21:47
      zamknięty
      Jerzy Kulej nie żyje

Polski pięściarz, dwukrotny mistrz olimpijski Jerzy Kulej nie żyje. Informację potwierdził jego brat Marek. Legendarny bokser miał 71 lat.
      - Nie wiem jeszcze co było przyczyną śmierci. Jurek poczuł się źle, kiedy przyszły upały - powiedział Marek Kulej, który jest lekarzem.
      Kulej był najwybitniejszym polskim bokserem w historii, dwukrotnym złotym medalistą olimpijski (1964 Tokio, 1968 Meksyk) i dwukrotnym mistrzem Europy (1963, 1965). W latach 2001 - 2005 był posłem na sejm z ramienia SLD. Później bezskutecznie ubiegał się o reelekcję z ramienia Socjaldemokracji Polskiej.
      Karierę zawodniczą rozpoczął w 1955 roku w Częstochowie. W trakcie bogatej kariery bokserskiej stoczył 348 walk, z czego 317 wygrał, 6 zremisował i 25 przegrał. W ostatnim czasie często występował w telewizji jako komentator walk bokserskich.
      10 grudnia zeszłego roku podczas benefisu znanego aktora i miłośnika boksu Daniela Olbrychskiego w Warszawie 71-letni pięściarz doznał rozległego zawału serca. Przez ponad tydzień był utrzymywany w stanie śpiączki. Na początku stycznia rozpoczął żmudną rehabilitację. Po miesiącu opuścił szpital i zaczął pokazywać się publicznie.

www.sport.pl/boks/1,64992,12126698,Zmarl_Jerzy_Kulej.html
    • kefirowa Re: Zmarł Jerzy Kulej 16.07.12, 10:15
      zamknięty
      Też widziałam ten wywiad i miałam nadzieję, że już jest dobrze. Było widać, że nie jest super, ale że coś się poprawiło. Szkoda.
    • madohora Dzisiaj był pogrzeb 20.07.12, 19:27
      zamknięty
      Właśnie oglądałam Fakty, gdzie podano relację z pogrzebu Jerzego Kuleja
    • madohora Re: Zmarł Jerzy Kulej 23.09.12, 21:15
      zamknięty
      https://img3.glitery.pl/dev3/0/113/177/0113177456.gif
    • madohora1 Re: Zmarł Jerzy Kulej 12.12.12, 10:46
      zamknięty
      https://img10.glitery.pl/dev10/0/091/531/0091531311.jpg
    • madohora Re: Zmarł Jerzy Kulej 02.02.13, 18:35
      zamknięty

• madohora Re: Zmarł Jerzy Kulej 06.04.13, 21:48