madohora Re: Nie gadam po śląsku 09.11.07, 12:23 zamknięty hiszna napisała: > a można tu po polsku? Tutaj możesz mówić tak jak chcesz. Poważnie, żartem. Wierszem, prozą, fraszką. Po polsku, po śląsku, w jęzkku lierackim czy satyryczną prozą a nawet w innym języku tylko z tych zrozumiałych.Jak Cię coś zaciekawi albo zaintryguje możesz mi zadawać pytania. Jeżeli wiesz coś na temat Nikszowca, Janowa i Giszowca, czytałaś jakiś artykuł w "Wyborczej" na ten temat możesz go skomentować albo "sprzedać" swój pomysł na Nikiszowiec czy na promowanie dzielnicy. Początkowo to miało być BARDZO POWAŻNE FORUM, stąd pierwsze założone wątki w formie pytań o konkretne rzeczy,ale dzięki temu, że przypadkiem weszłam na Rudę Śląską stwierdziłam, że przecież to co chce się powiedzieć można "sprzedać" w formie bardziej luźnej, satyrycznej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
broneknotgeld Re: Nie gadam po śląsku 10.11.07, 08:55 zamknięty No i piyknie Wyny styknie Nikiszowiec tym niy straci Dyć se yno ubogaci. Odpowiedz Link
cusiew44 Re: Nie gadam po śląsku 13.11.07, 12:22 zamknięty hiszna napisała: > a można tu po polsku? nie cuduj, dziś juz rzadko kto naprawde mowi po slasku.Ja mowie tylko po polsku, a moj region uwielbiam i nie dam dyskredytowac. Nikiszowcowi najlepsze zyczenia, szczegolnie co do kolejki. Niech po tym miescie jezdzi chocby beczka, byle cos jezdzilo z poludnia bo jest coraz gorzej z komunikacja! Odpowiedz Link
silesius.monachijski02 Niyprowda godosz 15.11.07, 01:13 zamknięty slonzokow je wszyndzie polno; my tyz momy swoje radyjo; jak chcesz nosze spiywki suchac, to wloncz sie na internecie: www.slonskyradio.eu cusiew44 napisała: > hiszna napisała: > > > a można tu po polsku? > nie cuduj, dziś juz rzadko kto naprawde mowi po slasku.Ja mowie > tylko po polsku, a moj region uwielbiam i nie dam dyskredytowac. > Nikiszowcowi najlepsze zyczenia, szczegolnie co do kolejki. Niech po > tym miescie jezdzi chocby beczka, byle cos jezdzilo z poludnia bo > jest coraz gorzej z komunikacja! Odpowiedz Link
kefirowa Re: Nie gadam po śląsku 15.11.07, 15:37 zamknięty Mnie się też wydawało, że nie godom. Ale zaczęliśmy sobie ze znajomymi przypominać śląskie kawały i okazało się, że tak samo mówię jak i godom. Oczywiście na co dzień, w pracy z pewnych względów muszę mówić. Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Nie gadam po śląsku 05.04.08, 10:21 zamknięty Ja mowie i pisze po Polsku. Jo godom i pisza po Slonsku. Niema w tym nic zlego,gdzie jest mi to potrzebne tam uzywam. Odpowiedz Link
madohora Re: Nie gadam po śląsku 10.04.08, 15:52 zamknięty Teraz te trzy dni byłam w Łodzi Lecz w Żyrardowie nocowałam Więc z konieczności po polsku gadałam Tak już bywa, że gdy jesteś wśród gości Trzeba się dostosować do różnych okoliczności Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Nie gadam po śląsku 12.04.08, 10:43 zamknięty A jest to prawda, ze w Lodzi to sie na uszach chodzi. Odpowiedz Link
madohora Re: Nie gadam po śląsku 12.04.08, 10:49 zamknięty Do wyznań tutaj mnie nie zmuszaj Ja nie wiem czy tak dosłownie na uszach Ale tam są różne dziwne rzeczy Na które nawet ja muszę złorzeczyć Jakby ci autobus przeszedł koło nosa W taskówce płacisz za ilość osób Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Nie gadam po śląsku 12.04.08, 10:58 zamknięty To jak do taksy sama wlazilas, no to za rajza mni zaplacilas. Odpowiedz Link
madohora Re: Nie gadam po śląsku 10.07.14, 23:25 zamknięty Każdy może gadać tak jak chce A wcale nie będzie źle Odpowiedz Link
madohora Re: Nie gadam po śląsku 06.11.14, 17:18 zamknięty A ja mówię i gadam Trud sobie zadam Odpowiedz Link
madohora Re: Nie gadam po śląsku 31.03.17, 18:26 zamknięty Taka moja dobra rada Wszak nie każdy ciągle gada Odpowiedz Link
madohora Re: Nie gadam po śląsku 27.07.17, 19:32 zamknięty Tu nie trzeba godać, gwarzyć Tu się wszystko może zdarzyć Odpowiedz Link