Dodaj do ulubionych

Mam pytanie

09.08.15, 11:45
Mam pytanie może ktoś wie, dlaczego pomnik księcia Józefa Poniatowskiego znajdujący się w Warszawie przy ul. Krakowskie Przedmieście, na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego ma tam stać, dlaczego jest związany z Pałacem Prezydenckim? Czy dlatego że po prostu PO i Konserwator zabytków sobie tak życzą?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Mam pytanie 10.08.15, 16:18
      Dlatego, że miał tam stać od samego początku, czyli od lat 30. XIX wieku. Nie stanął jednak z powodu sankcji władz carskich po powstaniu listopadowym.

Późniejsze jego dzieje były dość burzliwe, był niszczony i odtwarzany, aż wreszcie stanął na swoim miejscu pół wieku temu, z inicjatywy ówczesnego premiera Józefa Cyrankiewicza (wtedy Pałac był siedzibą Rady Ministrów). O ile dobrze pamiętam, przedtem na tym miejscu była prostokątna sadzawka.

Tak więc związanie pomnika z miejscem jest niejako historyczne, bo od początku tam miał stać; poza tym całkiem dobrze wpisuje się w otoczenie. Nic więc dziwnego, że całość tego założenia jest pod opieką konserwatorską.
    • Gość: Odpowiedz Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.15, 18:59
      Prawdopodobnie stanowi symbol zdrady przed którymś rozbiorem polski. Pewny nie jestem. Jeżeli Ci dobrze odpowiedziałem to napisz mi co co się stanie jeżeli pan prezydent Andrzej Duda zatrudni partię kukiza
    • Gość: Odpowiedz Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.15, 21:08
      Widze że nic nie wiem myślałem że to i to znam ale widze że jeszcze się nie dowiedziałem że taka wiedza jest powszechna czyli że jest na pewnym poziomie więc widze że możesz mi udzielić wirtualnych korepetycji z góry dziękuje i pomyśl na przyszłość zanim ośmieszysz oświate
      • Gość: alex56 Re: Mam pytanie IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.08.15, 08:58
        Ja także nie wiem, dlaczego ten pomnik tu stoi a nie gdzie indziej?
        • 1-buc Re: Mam pytanie 12.08.15, 09:17
          Gdyby stał gdzie indziej, ludzie pytaliby, dlaczego stoi akurat tam.
    • Gość: Odpowiedz Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.15, 10:55
      3 4 sprzeczne odpowiedzi trzeba mi wiedzieć która i dlaczego poprawna
      • Gość: tad65 Re: Mam pytanie IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.08.15, 08:13
        Jest Most Poniatowskiego nazwać al. Poniatowskiego i tam przenieść pomnik.
    • Gość: Odpowiedz Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.15, 14:00
      Dalej nie otrzymałem odpowiedzi lala masz robote dowiedzieć się kto w markowej otrzymał ksywe czajan
    • Gość: Poprawka odpowiedz Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.15, 14:22
      Kto kogo w markowej pytał o ksywki czajan kaczorynda lol jajo globus
    • Gość: Kazdy Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.15, 03:13
      Prosicie się ktoś z was mi rzucił wyzwanie
      • Gość: Odzpowiedz kto toz Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.15, 04:55
        Gdfg
    • Gość: Kazdy Re: Mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.15, 05:25
      Pierwsza i nie do wybaczenia i do wytlumaczenia ale masz zataic zasada zadnych nazwisk i imion bojak to to to

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka