alpepe 05.10.09, 21:40 krecia robota kościoła, by za pieniądze państwa zbadać cud:-) Żartowałam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaaarooll Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 21:43 Taka prawda jest...To, "iż fragmenty mięśnia sercowego należą do żydowskiego proroka ukrzyżowanego dwa tysiące lat temu" to jednak ma prawdopodobienstwo rowne 0. Trzeba byc wybitnie naiwnym, zeby w to uwierzyc :-) No, ale gawiedz ma zabawe no i jest o czym gadac pod Gie-es-em... Odpowiedz Link Zgłoś
zupa_wolowa Sklonujmy Pana Jezusa! 05.10.09, 21:49 Dzięki temu kawałkowi serca to już możliwe: Sklonujmy Jezusa! Odpowiedz Link Zgłoś
arspen A ja złoże doniesienie na głupotę Racjonalistów 05.10.09, 23:24 Jak ja nie cierpię takich osobników, którzy obnoszą się ze swoją głupio-mądrą "inteligencją" i wydaje im się, że są tacy fantastyczni, bo mogą trochę pożartować z czyjejś religii. Kompletne dno! Stowarzyszenie debili. Nie jestem religijny, ale szanuję i Kościół Katolicki i inne religie. Szacunek do innych świadczy o twojej kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Re: A ja złoże doniesienie na głupotę Racjonalist 05.10.09, 23:32 "...religie to niewyobrażalne nieszczęście rodzaju ludzkiego..." - Bertrand Russell Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: A ja złoże doniesienie na głupotę Racjonalist 06.10.09, 02:35 Mozna sie od takiego swinstwa zarazic choroba szalonego katola, ktora jest i tak szeroko rozprzestrzeniona w Polsce i niestety nieuleczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
laksmana No tak, jakiś księżulo krzyknie tylko "cud"... 06.10.09, 07:00 ...i zaraz otumaniony gmin, w tym prokuratura, traci zdolność samodzielnego korzystania z mózgownicy, chyba nic się pod tym względem nie zmieniło od setek lat. W ten sposób m.in. bezkarnie kręci swoje "cudowne" lody o'Rydzu. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx a ja myslalem ze tylko zydzi... 06.10.09, 09:04 a ja myslalem, ze tylko zydzi na mace przerabiaja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 Dlaczego Polacy nie znają Pisma Świętego? 06.10.09, 23:51 laksmana napisał: > ...i zaraz otumaniony gmin, w tym prokuratura, traci zdolność samodzielnego > korzystania z mózgownicy, chyba nic się pod tym względem nie zmieniło od setek lat. > W ten sposób m.in. bezkarnie kręci swoje "cudowne" lody o'Rydzu. Ludziom, którzy nie znają Pisma Świetego, można wcisnąć różne bajki, a że Polacy Pisma nie znają, tym bardziej są na te bajki podatni. Pismo Święte jest dostępne w naszym języku już od wielu wieków, a jednak w naszym narodzie nie wykształciła się tradycja indywidualnego czytania Pisma Świętego. Więcej, względem tych, którzy poznają Pismo Święte, ukształtowano wiele negatywnych opinii, uprzedzeń i skojarzeń. W wielu dyskusjach na internecie, wielokrotnie, kiedy zacytowałem coś z Pisma Świętego, co nie było po myśli oficjalnej nauki Kościoła Katolickiego, nazywano mnie heretykiem, sekciarzem, fundamentalistą czy Świadkiem Jehowy. Wszystkie te etykiety wyrażały pogardę i miały mnie zaszeregować do grupy ludzi, których poglądy prawowity katolik powinien z góry odrzucić. Poznawanie Biblii i dociekanie prawdy uważa się za pychę, natomiast brak poznania Biblii i ślepe posłuszeństwie wobec nauki Kościoła Katolickiego jest uważane za pokorę. Wielu ludzi nie chce przyjąć do wiadomości, że nauka Kościoła Katolickiego w wielu zasadniczych sprawach jest niezgodna z nauczaniem Jezusa. Żyją oni w przekonaniu, że to niemożliwe. Dlaczego Polacy nie znają Pisma Świętego? Odpowiedz Link Zgłoś
polkainaczej Re: Dlaczego Polacy nie znają Pisma Świętego? 14.10.09, 22:52 Bo Polacy sa strasznie leniwi i zabobonni. wierza co i rusz w jakies znaki na niebie, na drzewie, wierza w Matke Boska jak w bajke o Kopciuszku. Bog, to jakis tam dodatek do ich wlasnej, narodowej wizji religii. Pismo Swiete mowi o milosci blizniego, co Polaka bardzo denerwuje, bo on nie zamierza kochac ani swojego blizniego ani tym bardziej wroga. Bez wroga Polak - katolik nie jest Polakiem. Polak musi miec wroga i musi te swoja Matke Boska przed tym wrogiem bronic. Teraz i zawsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: A ja złoże doniesienie na głupotę Racjonalist 05.10.09, 23:47 Nie szanuję wciskania bzdetów. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 W opłatku powienien byc CAŁY JEZUS 06.10.09, 00:00 Zgodnie z teologią katolicką, w po przeistoczeniu w opłatku jest ukryte całe ciało Pana Jezusa, a nie jego fragment. Będąc w Polsce Benedykt XVI wezwał do adoracji Jezusa ukrytego w hostii, a nie do adoracji jakiegoś jego fragmentu. Cud w Sokółce jest sprzeczny nie tylko z nauczaniem Biblii, ale z nauczaniem papieża, które tez jest sprzeczne z Biblią. Odpowiedz Link Zgłoś
rainmonk Re: W opłatku powienien byc CAŁY JEZUS 06.10.09, 07:40 husyta1 napisał: > Zgodnie z teologią katolicką, w po przeistoczeniu w opłatku jest ukryte całe > ciało Pana Jezusa, a nie jego fragment. > ...a tam czepiasz się :D.. Czyż z DNA jednej komórki, nie można "wyklonować" całego ciała? Skoro w jednej komórce ukryta jest informacja o całym ciele... Poza tym W cudzie z Laciano (jeśli się nie mylę), po zbadaniu - również stwierdzono fragment z mięśnia sercowego i krew grupy AB... Albo plagiat, albo coś w tym jest. --- A wierzysz, że mnisi buddyjscy - Lamowie - na prawdę się inkarnują? Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 Makabryczne baśnie dla naiwnych 06.10.09, 15:35 Tak, jest w tym wiele makabrycznych baśni dla naiwnych, nazywanych cudami. W IX wieku, Paschasius, autor nauki o przeistoczeniu opłatka w ciało, w celu rozwiania wątpliwości wątpiących oraz zaspokojeniu pobożnych życzeń wiernych, odwoływał się do niesamowitych opowieści o widzialnym ukazywaniu się ciała i krwi Jezusa. Podawał, że często widziano, jakoby chleb na ołtarzu przyjmował kształt baranka albo małego dziecka, a w momencie, kiedy kapłan brał do ręki chleb, aby go łamać, z nieba zstępował anioł z nożem, zabijał tego baranka albo to dziecię, a ich krwią napełniał kielich! Więcej w artykule: Jak powstała teoria transsubstancjacji – Radbertus Paschasius Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Makabryczne baśnie dla naiwnych 06.10.09, 18:46 no i wiadomo teraz że do opłatka dodają krwi dzieci,bo to jest maca he,he Odpowiedz Link Zgłoś
phillippofresh Re: W opłatku powienien byc CAŁY JEZUS 07.02.10, 11:33 rainmonk napisał: > husyta1 napisał: > > > Zgodnie z teologią katolicką, w po przeistoczeniu w opłatku jest ukryte > całe > > ciało Pana Jezusa, a nie jego fragment. > > > > ...a tam czepiasz się :D.. Czyż z DNA jednej komórki, nie można "wyklonować" > całego ciała? Skoro w jednej komórce ukryta jest informacja o całym ciele... > > Poza tym W cudzie z Laciano (jeśli się nie mylę), po zbadaniu - również > stwierdzono fragment z mięśnia sercowego i krew grupy AB... > > Albo plagiat, albo coś w tym jest. > > --- > A wierzysz, że mnisi buddyjscy - Lamowie - na prawdę się inkarnują? Moim zdaniem Bóg istnieje. Kto mógłby stworzyć to całe piękno, kwiaty, plażę, piękne morza, krajobrazy, niebieskie niebo, słońce. Pory roku takie kolorowe. Człowiek mówi Bogu że powinien to, że powinien tamto, powinien nas upewniać o obecności, nie powinien nas upewniać. Powinien być zielony albo czerwony. Bóg jest wolny i sam decyduje o sobie i o tym co powinien, a czego nie. Bóg bez względu na to czy ktoś w niego wierzy będzie istniał. Bóg czyli miłość. A to zło co dzieje się na ziemi nie jest winą Boga. Dlaczego człowiek obwinia Boga. Człowiek sam czyni to zło, człowiek człowiekowi wilkiem. Sam Jezus powiedział, że ta hostia to Jego ciało. Zaraz człowiek zapyta, jak to możliwe hostia jest taka mała. I będzie ważył na kilogramy. Może to nie jest sprawa materialna? Wystarczy chwila zastanowienia i oderwania od praw materialnych tej ziemi. Może chodzi o Ciało mistyczne, które nie podlega prawom fizyki. A cud w Sokółce ukazuje nam, że Bóg dzieli się z nami tym co ma najcenniejsze. Czyli swoim sercem, które kocha, sprawia twórcze dzieła, jest miłosierne, wrażliwe, dobre, piękne i troskliwe. Ale nie takim, które pompuje krew. Ale Sercem duchowym. Dzieli się z nami Swoją Miłością. A Miłość nie jest materialna. Bóg chce nas upewnić o Swej miłości i nauczyć nas jak kochać. A człowiek jest w tym podobny do Boga, że umie kochać... A cud w Sokółce ukazuje nam, że ta hostia nie jest tylko kawałkiem chleba. Nie jestem duchownym, jestem pracownikiem ochrony. Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: A ja złoże doniesienie na głupotę Racjonalist 06.10.09, 09:43 "Szacunek do innych świadczy o twojej kulturze." zaprzeczasz sam sobie ? :D Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Re: A ja złoże doniesienie na głupotę Racjonalist 06.10.09, 10:32 Szacunek szacunkiem, ale jeśli ktoś rzeczywiście podłożył tam kawałek ludzkiej tkanki, prokurator powinien się sprawą zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Badania serca 05.10.09, 22:40 Na zlecenie kurii sprawę sokólskiego cudu niezależnie badało dotychczas dwóch profesorów Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. W zabarwionej części komunikantu profesorowie UM w Białymstoku znaleźli włókna tkanki mięśnia sercowego, albo coś, co najbardziej ten mięsień przypomina. Jednym z nich była prof. Maria Sobaniec-Łotowska (jak informuje "Kurier Poranny”) z Zakładu Patomorfologii Lekarskiej UM w Białymstoku. – Takie badanie nie zostało przeprowadzone w naszym zakładzie. A nawet jeśli, to nie powinno, ponieważ nie zostało nigdzie zarejestrowane i nie było na nie zgody – mówi prof. Lech Chyczewski, kierownik Zakładu Patomorfologii Lekarskiej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. – Niewykluczone jednak, że badanie przeprowadzone zostało w innym miejscu – dodaje. A jak przebiega takie badanie? Tkanka musi być utrwalona, poddana szeregowi procedur i sprowadzona do postaci kostki parafinowej. Ta jest skrawana i odparafinowana. Skrojony skrawek jest barwiony. Bez badania genetyczno-molekularnego nie da się stwierdzić, czy tkanka należy do zwierzęcia czy do człowieka" Ksiądz który został zaproszony do TVN-u wspominał o opinii trzech naukowców, dwóch prowadziło badania a trzeci zapoznał się z wynikami badania z pod mikroskopu elektronowego. Odpowiedz Link Zgłoś
karakuliambro777 Re: Badania serca 05.10.09, 22:49 Profesor Chyczewski ma rację = wszystkie badania patomorfologiczne są rejestrowane (bodaj po to, aby uniknąć błędnych rozpoznań i móc je powtórzyc w razie wątpliwości). Nawet jeśli na opłatku pojawił się fragment tkanki, to dostępnymi metodami możliwe będzie jedynie ustalenie, czy mamy do czynienia z mięśniem sercowym czy inną tkanka oraz ewentualnie czy jest to tkanka pochodząca od człowieka, a nie na przykład od szczura. Ustalenie, od kogo pochodzi dany fragment tkanki jest możliwe, gdy ma się inny fragment tkanki tej samej osoby do porównania - może KRK w poszukiwaniu kolejnego cudu zleci porównanie DNA z 'serca' z np. DNA z całunu turyńskiego? Jesli są przekonani o swojej racji to powinni - byłby dowód, że ho-ho! Na przykłąd, że wna opłatku pojawił się kawałek serca Leonarda da Vini, którego podejrzewają niektórzy o produkcję 'całunu' ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Re: Badania serca 05.10.09, 22:59 Z tego co pamiętam to kawałek serca z Laciano jest całkiem spory i ma krew grupy AB, takiej samej jak na całunie. Gdyby tak porównać DNA obu mięśni sercowych to na pewno była by jazda. Odpowiedz Link Zgłoś
karakuliambro777 Re: Badania serca 05.10.09, 23:02 kawałek serca z Laciano jest całkiem spory i ma krew grup > y > AB, takiej samej jak na całunie. Gdyby tak porównać DNA obu mięśni sercowych to > na pewno była by jazda. Fakt (ale raczej nie obu mięsni sercowych, bo na całunie jest (podobno) krew (kóra zresztą wystarczyłaby do genetycznej identyfikacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 W IX wieku były podobne cuda 05.10.09, 23:17 W IX wieku pewien mnich - Radbertus Paschasius - wymyślił naukę o transsubstancjacji, która została przyjęta przez Kościół Katolicki w 1215 roku i jest podstawą władzy księży nad sumieniami katolików. "W celu rozwiania wątpliwości wątpiących oraz zaspokojeniu pobożnych życzeń wiernych, odwoływał się do niesamowitych opowieści o widzialnym ukazywaniu się ciała i krwi Jezusa. Podawał, że często widziano, jakoby chleb na ołtarzu przyjmował kształt baranka albo małego dziecka, a w momencie, kiedy kapłan brał do ręki chleb, aby go łamać, z nieba zstępował anioł z nożem, zabijał tego baranka albo to dziecię, a ich krwią napełniał kielich! Ludzie chętnie przyjmowali tego rodzaju historie, co pomagało wzmocnić doktrynę o transsubstancjacji, podobnie jak historie o odwiedzinach dusz, które wyszły z czyśćca, pomogły utwierdzić wiarę w istnienie czyśćca.” Więcej w artykule Jak powstała teoria transsubstancjacji – Radbertus Paschasius Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Re: W IX wieku były podobne cuda 06.10.09, 00:16 Ignacy (+107) "Powstrzymują się od Eucharystii i modlitwy gdyż nie wierzą, że Eucharystia jest Ciałem Pana naszego (...) Tak więc ci, co odmawiają daru Boga, umierają wśród swoich dysput. (...) Godzi się zatem, abyście stronili od takich ludzi i nie rozmawiali z nimi ani prywatnie ani publicznie..." Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 To jest ciało moje – literalnie czy figuratywnie 06.10.09, 00:32 To jest ciało moje – literalnie czy figuratywnie Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Re: To jest ciało moje – literalnie czy fig 06.10.09, 01:06 Różnimy się interpretacją pisma. Ale to nie forum aby roztrząsać takie tematy. Moim zdaniem, Jezus mówił dosłownie "To jest ciało moje" tak samo jak powiedział "kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie" poza samą interpretacją pisma przemawiają za tym cuda eucharystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 Re: To jest ciało moje – literalnie czy fig 06.10.09, 11:29 czarny_walc napisał: > Różnimy się interpretacją pisma. Ale to nie forum aby roztrząsać takie tematy. > Moim zdaniem, Jezus mówił dosłownie "To jest ciało moje" tak samo jak powiedzia ł > "kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie" poza samą interpretacją pisma przemawiają za tym cuda eucharystyczne. Wybacz, ale te rzekome 'cuda eucharystyczne' są wielkim łgarstwem. Czy wierzysz w opowieści Paschasiusa, jakoby opłatek zamieniał się w dziecko a anioł z nieba zstępował z nożem, zabijał je i wytaczał krew dziecka do kielicha mszalnego? Czy słyszałeś kiedykolwiek o prawie tożsamości i o figurach mowy? Polecam tekst: To jest ciało moje – literalnie czy figuratywnie Fragment: Jeśli będę miał w ręku zdjęcie mojej żony i powiem do znajomego: to jest moja żona, to musiałby być myślącym inaczej, aby przyjąć, że to zdjęcie jest literalnie moją żoną. Zdrowy rozsądek mówi mu, że posługuję się skrótem myślowym, i że zdjęcie przedstawia moją żonę, ale nią nie jest. Kiedy Pan Jezus miał w ręku chleb i wino, i powiedział, to jest moje ciało i to jest moja krew, wtedy posługiwał się skrótami myślowymi. Chleb i wino przedstawiały jego ciało i krew, ale literalnie nimi nie były! Prawo tożsamości nie pozwala na taką interpretację. Łamanie prawa tożsamości jest odrzuceniem prawdy na rzecz fałszu. Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Badania serca 05.10.09, 23:11 całun An archive negative image of the Shroud of Turin, left, next to one recreated by an Italian scientist and released in Pavia on Monday. The scientist used materials and techniques available in the Middle Ages to reproduce the linen in efforts to prove it was not what some revered as Jesus Christ’s burial cloth. (Turin Diocese and Luigi Garlaschelli/Reuters) Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Re: Badania serca 06.10.09, 00:17 Polecam pl.wikipedia.org/wiki/Ca%C5%82un_tury%C5%84ski#Badania_ca.C5.82unu Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Badania serca 06.10.09, 00:42 art w polskiej wikipedii to stek bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: Badania serca 05.10.09, 23:38 a z tego co ja pamietam to w samej europie znajduje sie 7 napletkow jezusa, 3 glowy sw. jerzego, kilkadziesiat kilogramow gwozdzi ktorymi jezus byl przybity do krzyza, a z samych kawalkow krzyza na ktorym zameczono jezusa moznaby wybudowac nowa arke nowego. dodajmy jeszcze, ze cala ludzkosc pochodzi od adama i ewy, ktorzy dali nam najwiekszy w dziejach przyklad kazirodztwa, ziemia jest plaska a wokol niej krazy slonce, a kosci dinozaurow przebiegly bog powkladal w ziemie, zeby sprawdzic nasza wiare arcybiskup petz nie jest homosiem, a jpII na pewno pomodlil sie zarliwie za ofiary epidemii aids rozpoczynajac krucjate przeciw prezerwatywie w czasie wojny pius XII glosno potepial mord na zydach, a tuz po wojnie siepacze z ss m.in. eichman czy mengele nie uciekli do ameryki pd. przez watykan, z watykanskimi paszportami w lapie ksiadz nie moze byc pedalem ani tym bardziej pedofilem, a wszystkie zgwalcone dzieci zgwalcily sie pewnie same biskup jezdzi polonezem i nie mieszka w palacu, bo przeciez predzej wielblad przejdzie przez ucho igielne... Odpowiedz Link Zgłoś
czarny_walc Re: Badania serca 06.10.09, 00:22 Czytałem kiedyś o tych gwoździach, napletkach itp. Tak dla przekory chciał sprawdzić czy to prawda, przynajmniej na terenie polski i nic. Nie wierzysz? sam spróbuj. Podobno w Polsce jest kilka gwoździ. Wejdź na strony tych parafii i spróbuj znaleźć o nich wzmiankę. Odpowiedz Link Zgłoś
sir_leon Re: Badania serca 06.10.09, 02:26 > a z tego co ja pamietam to w samej europie znajduje sie 7 napletkow > jezusa, 3 glowy sw. jerzego, kilkadziesiat kilogramow gwozdzi ktorymi > jezus byl przybity do krzyza, a z samych kawalkow krzyza na ktorym > zameczono jezusa moznaby wybudowac nowa arke nowego. Krytykujesz wiarę, a w całkiem niezłe brednie zdajesz się wierzyć. Jeśli ktoś ci to nawciskał i łyknąłeś, to jesteś naiwny, jeśli sam to wymyśliłeś - albo chwytasz się czego popadnie, albo jesteś chory psychicznie. > dodajmy jeszcze, ze cala ludzkosc pochodzi od adama i ewy, ktorzy > dali nam najwiekszy w dziejach przyklad kazirodztwa, ziemia jest > plaska a wokol niej krazy slonce, a kosci dinozaurow przebiegly bog > powkladal w ziemie, zeby sprawdzic nasza wiare Po jechowych niepotrzebnie powtarzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-sara Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 07.10.09, 23:21 Ja na Waszym miejscu tego cudu bym się aż tak nie wyrzekała:) To znakomita promocja regionu. Oczami duszy juz widzę te wszystkie budki z hot-dogami, stragany z dewocjonaliami, domy pielgrzyma i kwatery prywatne zapchane przybyszami, może nawet zagranicznymi? Jeść toto musi, pić także, a nawet siusiać i samochód postawić w bezpiecznym miejscu... Pomógła kiedys Matka Boża Częstochowie, czy La Salet, to teraz Jezus upomniał się o ścianę wschodnią;) żeby sprawiedliwie było. anna-sara zza Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 07.10.09, 23:40 anna-sara napisała: > Ja na Waszym miejscu tego cudu bym się aż tak nie wyrzekała:) To > znakomita promocja regionu. Oczami duszy juz widzę te wszystkie > budki z hot-dogami, stragany z dewocjonaliami, domy pielgrzyma i > kwatery prywatne zapchane przybyszami, może nawet zagranicznymi? > Jeść toto musi, pić także, a nawet siusiać i samochód postawić w > bezpiecznym miejscu... Pomógła kiedys Matka Boża Częstochowie, czy > La Salet, to teraz Jezus upomniał się o ścianę wschodnią;) żeby > sprawiedliwie było. > anna-sara zza Wisły. ładnie nakreśliłaś wizję rozwoju regionu, ale pod warunkiem, że hierarchowie z Episkopatu uznają ten cud; mogą się obawiać, że straci na znaczeniu cudowne źródełko w Licheniu albo cudowny obrazek w Łagiewnikach, i nie uznają tego za cud; Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 08.10.09, 13:43 tiaaa,już dziś nikt nie mówi o tym "cud", mnie dziwi dlaczego ksiądz zobaczywszy coś tam na kawałku ciasta/opłatka pobiegł z tym do zakładu medycznego ??? nie pomyśłał,że to może być pleśń,brud albo ferementacja ?? tylko zaraz serce ??? a może w palec się skaleczył ? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 15.10.09, 06:57 i od razu do profesora pobiegł,do wielkiego autorytetu,żeby nikomu nie przyszło do głowy zakwestionować badania i cudu,łebski ten ksiądz, u o.Rydzyka szkolony ? Odpowiedz Link Zgłoś
zwyklaosoba Jesteście w wielkim błędzie,Państwo "Racjonaliści" 05.10.09, 21:45 Oj, jesteście w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Jesteście w wielkim błędzie,Państwo "Racjonal 05.10.09, 22:04 zwyklaosoba napisał: > Oj, jesteście w błędzie. ****************************** A więc to tylko kawałek Snickersa? Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Re: Jesteście w wielkim błędzie,Państwo "Racjonal 06.10.09, 10:38 To może być nawet kawałek halibuta godny Jehowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
4v Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 21:47 ci "racjonaliści" to takie same pajace jak Mohery, tylko z drugiej strony barykady. to zaraza taka sama jak skrajna prawica i lewactwo. jak pedofile i ci, co w seksie 20-latki z 40-latkiem widzą pedofilię. wojujący ateiści są nawiedzeni religijnie. ich religią jest ateizm. to już nie jest zwykły człowiek, który po prostu sobie nie wierzy w nic. nie... to ... pajac. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 do 4 v: uciekles ze szpitla psychiatrycznego? 05.10.09, 22:00 istoto chora ty sie lecz..tobie juz zaden bog nie pomoze...najwyzej elektorowstzrasy lub rozowe pigulki... Odpowiedz Link Zgłoś
hyakinthos Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:13 W ich zachowaniu nie ma nic wojujacego. Jak dla mnie wykazali sie duzym poczuciem humoru, ktorego Tobie chyba troche brakuje. Naprawde wierzysz ze oplatek zamienil sie w miesien sercowy? Odpowiedz Link Zgłoś
4v Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:35 nie nie wierzę. po prostu uważam za niegodne nadużywanie prokuratury dla swoich happeningów. a jakimi to indywiduami jest typowy WA, widać w poście Twojego "przedpiszcy". typowa dla wojującego ateisty: agresja, cynizm, i sarkazm. niekochani, niespełnieni seksualnie, frustraci. Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 09:47 podejrzewam że piszesz o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 11:34 4v napisał: > nie nie wierzę. po prostu uważam za niegodne nadużywanie prokuratury dla swoich > happeningów. > > a jakimi to indywiduami jest typowy WA, widać w poście Twojego "przedpiszcy". > typowa dla wojującego ateisty: agresja, cynizm, i sarkazm. > > niekochani, niespełnieni seksualnie, frustraci. > A godne jest preparowanie "cudów" i robienie ludziom naiwnym wody z mózgu? > Odpowiedz Link Zgłoś
rainmonk Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:38 ...pewien taki znany gość powiedział, że są na tym świecie rzeczy, które się filozofom nie śniły... Dlatego zgadzam się z opinią 4v o ateistach, bo zacietrzewionych w nienawiści jest wiele po każdej ze stron... i coś czuję, że jak to nasze słońce w końcu dojdzie do swojego maximum aktywności, to sobie wszyscy do gardeł skoczą... czas wiać. A wracając do tzw. "cudu" - to jest kilka takich cudów eucharystycznych badanych wielokrotnie przez kolejne pokolenia lekarzy, patologów, itp... bo kolejne pokolenia nie dowierzały poprzednim, a mimo to dochodzili do takich samych wyników... A w Sobótce to jak się poczeka, to się zobaczy... nic na siłę. A co do racjonalistów, to wziąłbym ich do komisji, żeby byli przy wszystkich badaniach, jakby się okazało, że nie ma wytłumaczenia to by się grono racjonalistów zmniejszyło... no chyba, że woleli by zniszczyć dowody, byleby ich racjonalność nie ucierpiała... Odpowiedz Link Zgłoś
totyczyja Re: To w Sobótce ten cud był? 06.10.09, 00:46 Już nic nie wiem. To gdzie ten cud był? Odpowiedz Link Zgłoś
rainmonk Re: To w Sobótce ten cud był? 06.10.09, 07:29 totyczyja napisała: > Już nic nie wiem. To gdzie ten cud był? ... ;) oj tam czepiasz się. Sobotka - Sokółka - jeden czort... :D Odpowiedz Link Zgłoś
shithead Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 03:03 W Sobotce to jest gora Sleza a nie jakis tam ochlap miesa w kieliszku. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 05:53 > jakby się okazało, że nie ma wytłumaczenia to by się grono > racjonalistów zmniejszyło... no chyba, że woleli by zniszczyć dowody Tzn. nie byłoby wytłumaczenia, czy byłyby dowody? Odpowiedz Link Zgłoś
rainmonk Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 07:33 lucky81 napisał: > > jakby się okazało, że nie ma wytłumaczenia to by się grono > > racjonalistów zmniejszyło... no chyba, że woleli by zniszczyć [b]dowody[/ > b] > > Tzn. nie byłoby wytłumaczenia, czy byłyby dowody? Specjalne tłumaczenie dla Ciebie :D Gdyby się okazało, że nie mogą tego racjonalnie wytłumaczyć, to może grono racjonalistów by się zmniejszyło. Chyba że woleli by zniszczyć obiekt badań, żeby ich racjonalność nie ucierpiała... Teraz lepiej? :D Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 09:27 Ależ racjonalność nie cierpi wcale na tym, że nie ma gotowego wyjaśnienia jakiegoś zjawiska. Takich zjawisk jest pełno, i one właśnie są motorem postępu w nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
rainmonk Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 09:38 lucky81 napisał: > Ależ racjonalność nie cierpi wcale na tym, że nie ma gotowego wyjaśnienia > jakiegoś zjawiska. Takich zjawisk jest pełno, i one właśnie są motorem postępu > w > nauce. Oczywiście - zgadzam się z Tobą w 100%. Jednakże ja mówiłem o "ich racjonalności", a także o tych tzw. "racjonalistach". Osobiście jestem zdania, że każdy taki przypadek powinien być skrupulatnie badany, by wyeliminować wszelkie próby fałszerstwa. Na tym powinno zależeć (i WIERZĘ, że zależy) KK, ponieważ wszelkie próby fałszowania obrócą się przeciw KK... Ludzie dopuszczają się wszelkich możliwych oszustw, byleby wzmocnić swoje poczucie bezpieczeństwa. Potrafią nawet oszukiwać samych siebie. I to dotyczy tak samo ludzi religijnych, jak i nie... Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:42 hyakinthos napisał: > W ich zachowaniu nie ma nic wojujacego. Jak dla mnie wykazali sie duzym > poczuciem humoru, ktorego Tobie chyba troche brakuje. Naprawde wierzysz ze > oplatek zamienil sie w miesien sercowy? A Ty wierzysz, że zbeszczeszczono zwłoki? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hyakinthos Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 00:04 Nie sadze. Mysle, ze ktos podlozyl kawalek miesa i usiluje wyciagnac kase od naiwnych wiernych. Fakt, jest problem zawracania glowy prokuraturze. Coz, nawet ateisci nie sa swieci. Odpowiedz Link Zgłoś
portlander Bardzo racjonalnie 05.10.09, 21:48 podoba mi sie ten pomysl. Szwindel KRK czuc golym nosem. Jezeli o prawda z tym miesniem sercowym to cudem sie nie wywynia. Oczywiscie prokuratura zaniecha dzialania.... Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: Bardzo racjonalnie 05.10.09, 22:45 portlander napisał: > podoba mi sie ten pomysl. Szwindel KRK czuc golym nosem. Jezeli o > prawda z tym miesniem sercowym to cudem sie nie wywynia. Oczywiscie > prokuratura zaniecha dzialania.... Uśmieję się, gdy zbada uczciwie i nie znajdzie racjonalnego wytłumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
piokuk Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 21:49 Rozumiem, że to jest jakaś postać performance tych racjonalistów. Choć sam jestem wierzący (dosyć ortodoksyjnie nawet) to ateiści mi nie wadzą ale... pod warunkiem, że nie robią z siebie idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:24 A jakby jaśniej, bo nie wiem, kto w tym cudzie wychodzi na idiotę w/g pana ? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 00:31 Mi nie przeszkadzają ani wierzący ani niewierzący robiący z siebie idiotów. Zaś profesory "znajdujące" tkankę sercową w chlebie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 02:27 ffamousffatman napisał: > Mi nie przeszkadzają ani wierzący ani niewierzący robiący z siebie idiotów. Zaś > profesory "znajdujące" tkankę sercową w chlebie tak. ************************* Tkanka sercowa w chlebie to prawdopodobnie salceson, który znalazł się w bochenku w wyniku niechlujstwa pracownika miejscowej piekarni - i to jest sprawa dla Sanepidu, a nie dla profesorów. Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 09:49 i vice versa ... Odpowiedz Link Zgłoś
wolnapolka1 Czy aby znaleziono Piłata w Białymstoku??? 05.10.09, 21:54 Prokuraturo białostocka , zbadaj te sprawę dokładnie i obiektywnie, i podaj do szerokiej wiadomości efekty swojej uczciwej pracy!!! Jesli to od Boga pochodzi , to chwała Mu, jeśli zaś od nędznych prowokatorów, to wieczne potępienie dla nich! Odpowiedz Link Zgłoś
normalkk Brednie! 05.10.09, 21:59 Mysłałem, że tylko w średniowiecznym państwie koscielnym ludzie wierzyli w takie brednie! Po co Bóg miałby zamieniać jakiś wafel w mięso? Naprawdę wierzycie że Najdoskonalsza i Nieograniczona Inteligencja zajmowała by się takim czymś? Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: Brednie! 05.10.09, 22:47 normalkk napisał: > Mysłałem, że tylko w średniowiecznym państwie koscielnym ludzie > wierzyli w takie brednie! Po co Bóg miałby zamieniać jakiś wafel w > mięso? Naprawdę wierzycie że Najdoskonalsza i Nieograniczona > Inteligencja zajmowała by się takim czymś? A ty naprawdę wierzysz w to, że lekarze wykradli zwłoki, żeby spreparować cud? Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior BSE,a wiec odkazic nalezy. 05.10.09, 22:51 Wszystkie pomieszczenia kosciola i te puste lby,ktore w to wieza.Ale jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
niepopis Re: Brednie! 05.10.09, 22:56 serca drobiowe są po mniej więcej 5,50 zł za kg, wołowe można kupić taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba_bez_glusia Re: Brednie! 05.10.09, 23:31 Ale czemu lekarze niby? Mogl to zrobić ksiadz, ministrant, gosposia ksiedz, koscielny, granarz, ktokolwiek...tym bardziej ze ich tam jak mrowkow. Zas wiara że bog ma w swoim boskim nosie glodujace dzieci afrykanskie, ofiary tsunami, trzesien etc, za to zabawia sie w Sokolce w zmienianie wafli na tkanki jest, musisz przyznac absurdalna, delikatnie mowiac... Odpowiedz Link Zgłoś
hyakinthos Re: Brednie! 06.10.09, 00:07 > Mogl to zrobić ksiadz, ministrant, gosposia ksiedz, koscielny, granarz, ktokolwiek...tym bardziej ze ich tam jak mrowkow. wlasciciel lokalnego hotelu, pobliskiej restauracji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Brednie! 06.10.09, 01:24 Toz to geszeft najlepszy, na pielgrzymach pieniachy sie zarabia. Hotele, knajpy, parkingi, autobusy, no i kosciol przede wszystkim ma zyski! Przeciez po to cala ta historia z Jezusem wymyslona zostala. Matkiboskie doszly do tego, itd itd. Kto widzial Fatime, wie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
oikozz Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:01 I bardzo dobrze. Należy walczyć z ciemnotą! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:11 No i w taki to sposób racjnaliści staną się wierzącymi. Prokuratura zleci badania i okaże się, że to fragment mięsnia sercowego Żyda zyjącego 2000 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
superknur Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 23:55 Zaraz? Jakiego Zyda? Przecie Jezus jest krolem polski i jego matka tez! Sugerujesz ze rzadza nami żydzi? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 05:58 > Prokuratura > zleci badania i okaże się, że to fragment mięsnia sercowego Żyda > zyjącego 2000 lat temu. A wiek próbki stwierdzą mierząc stan rozkładu mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
it21 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 08:02 Nie tylko żyjącego 2000 lat temu, ale żyjącego cały czas! Na okrągło. Odpowiedz Link Zgłoś
robertus64 Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:12 jakas banda idiotow zglasza swoje wypociny a gw to lyka zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:27 Kto należy do bandy idiotów cudotwórcy i ci co już klęczą przed oplatkiem w tkanke zamienionym, czy ci co złożyli wniosek do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Jsnogód kontra ciemnogród? 05.10.09, 22:48 maura4 napisała: > Kto należy do bandy idiotów cudotwórcy i ci co już klęczą przed > oplatkiem w tkanke zamienionym, czy ci co złożyli wniosek do > prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
phillippofresh Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 07.02.10, 11:35 Moim zdaniem Bóg istnieje. Kto mógłby stworzyć to całe piękno, kwiaty, plażę, piękne morza, krajobrazy, niebieskie niebo, słońce. Pory roku takie kolorowe. Człowiek mówi Bogu że powinien to, że powinien tamto, powinien nas upewniać o obecności, nie powinien nas upewniać. Powinien być zielony albo czerwony. Bóg jest wolny i sam decyduje o sobie i o tym co powinien, a czego nie. Bóg bez względu na to czy ktoś w niego wierzy będzie istniał. Bóg czyli miłość. A to zło co dzieje się na ziemi nie jest winą Boga. Dlaczego człowiek obwinia Boga. Człowiek sam czyni to zło, człowiek człowiekowi wilkiem. Sam Jezus powiedział, że ta hostia to Jego ciało. Zaraz człowiek zapyta, jak to możliwe hostia jest taka mała. I będzie ważył na kilogramy. Może to nie jest sprawa materialna? Wystarczy chwila zastanowienia i oderwania od praw materialnych tej ziemi. Może chodzi o Ciało mistyczne, które nie podlega prawom fizyki. A cud w Sokółce ukazuje nam, że Bóg dzieli się z nami tym co ma najcenniejsze. Czyli swoim sercem, które kocha, sprawia twórcze dzieła, jest miłosierne, wrażliwe, dobre, piękne i troskliwe. Ale nie takim, które pompuje krew. Ale Sercem duchowym. Dzieli się z nami Swoją Miłością. A Miłość nie jest materialna. Bóg chce nas upewnić o Swej miłości i nauczyć nas jak kochać. A człowiek jest w tym podobny do Boga, że umie kochać... A cud w Sokółce ukazuje nam, że ta hostia nie jest tylko kawałkiem chleba. Nie jestem duchownym, jestem pracownikiem ochrony. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:13 Jesli chodzi o watykanskich funkcjonariuszy, to nie takie cuda juz robili. Wcale bym sie nie zdziwiła, gdyby to był strzęp z serducha swinskiego lub kurzego. Smacznego! Robaczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
diukstukpuk Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:21 Muzułmanie mawiają: muzułmanin jest prawym synem Allaha, chrześcijanin jest jak pies, a ateista jest gorszy od psa. Może coś w tym jest? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:38 No cóz każdy wybiera sobie stosowne do swojego wykształcenia i świadomości autorytety. Ty akurat muzułmanów. Dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
w.groch Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:41 diukstukpuk napisał: > Muzułmanie mawiają: muzułmanin jest prawym synem Allaha, chrześcijanin jest jak > pies, a ateista jest gorszy od psa. Może coś w tym jest? Zwykła pogarda. Narodowi socjaliści głoszą teorię nad- i podludzi, religijni socjaliści zaś podobnie dzielą wierzących na ludzi i zwierzęta. Poza klasyfikacją są ateiści (gorsi od psa, mordercy, pedofila, homosia, żyda ...). Dlaczego tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
karakuliambro777 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:56 Poza > klasyfikacją są ateiści (gorsi od psa, mordercy, pedofila, homosia, żyda ...). > Dlaczego tak jest? No cóż - żaden tzw kapłan nie może nas zastraszyć 'sprawiedliwą karą' jakiegokolwiek boga, a więc nie ma nad nami władzy - jeśli się boimy to tylko ciemnoty i fanatyzmu, cech jak najbardziej ludzkich... Odpowiedz Link Zgłoś
lasvegasman Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 05:29 karakuliambro777 napisał: > > No cóż - żaden tzw kapłan nie może nas zastraszyć 'sprawiedliwą karą' > jakiegokolwiek boga, a więc nie ma nad nami władzy - jeśli się boimy to tylko > ciemnoty i fanatyzmu, cech jak najbardziej ludzkich... Odpowiedz Link Zgłoś
diukstukpuk Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 20:56 Odpowiem Panu, panie W.Groch. Jest tak dlatego, że jest socjalizm a ludzie uwierzyli, że żyje się lepiej, gdy tyranem jest 40 mln obywateli, niż gdy jest nim jeden człowiek. I dlatego wszyscy zaczęli się nagle upominać o swoje prawa: wierzący o wiarę, religie reformowane o prawa wyznaniowe, ateiści o prawo do krytykowania wszystkich religii, homoseksualiści, transwestyci (niedługo i nekrofile, dendrofile czy zoofile) o prawa do nieheteronormatywnej orientacji seksualnej, posłowie o łapówki a redaktorzy "Gazety wyborczej" - o poczytność. I odpowie mi Pan, dlaczego tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:21 oikozz napisał: > I bardzo dobrze. Należy walczyć z ciemnotą! Rozumiem, że definicja ciemnoty brzmi: "To, czego Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów nie rozumie lub nie uznaje za prawdziwe"? Wcale nie tak dawno temu wychodząc właśnie z pozycji racjonalistycznych negowano i wyśmiewano na przykład teorię dryfu kontynentów, że już o teorii względności nie wspomnę. Fakt, że Ty czegoś nie rozumiesz, nie oznacza jeszcze że to nie jest możliwe... Ale co tam, walczcie państwo "racjonaliści", walczcie. Przecież religia to opium dla ludu i tak dalej, trzeba chronić biedne wierzące istoty przed tymi podłymi klechami, co im to opium podsuwają. Najlepiej - jak dowiodło 70 lat komunizmu - chroni się je wywożąc je w jakieś zimne miejsca i mordując. To, co robi PSR to nie jest żaden "racjonalizm", nie jest to także już dawno "ateizm" - to, jak ktoś wyżej napisał, po prostu inna forma wiary religijnej. Jak widać - co najmniej równie fanatyczna jak te formy, które tak chętnie wyśmiewa... Odpowiedz Link Zgłoś
foruman Re: Ateizm tak jest wiarą 06.10.09, 09:23 Akurat nie masz racji. Czym innym jest nie wierzyć w boga a wierzć ze boga nie ma. Ateizm to jest to drugie. Trzymając się twojej grzybkowej metafory, czym innym jest nie zbierać grzybów bo jest nie po drodze do lasu a nie zbierać grzybów bo nie lubię, bo szkodzą, bo nie wiem które. Innymi słowy ateizm zakłada jednak pewien mechanizm myślowy, który ma doprowadzić do wniosku że bóg nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Ateizm tak jest wiarą 06.10.09, 09:54 heheheheee wierzyć że nie ma boga? nie wierzyć ze jest ? taką zabawą semantyczną daleko nie zajedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjah85 Ateizm nie jest zadną wiarą 06.10.09, 13:52 No waśnie, mechanizm myślowy, a nie wiarę. To zdecydowana różnica. Teiści wierzą , że Bóg jest, a ateiści myślą i z procesu myślenia wyciągają wniosek, że istnienie Boga, tak jak sobie go wyobraża większość świata jest niezwykle mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 Racjonaliści Boga Biblii nigdy nie poznali 06.10.09, 14:59 alicjah85 napisała: > No waśnie, mechanizm myślowy, a nie wiarę. To zdecydowana różnica. Teiści wierz > ą , że Bóg jest, a ateiści myślą i z procesu myślenia wyciągają wniosek, że istnienie Boga, tak jak sobie go wyobraża większość świata jest niezwykle mało prawdopodobne. Chcąc nie chcąc napisałaś mniej więcej to, co głosił apostoł Paweł na Aeropagu w Atenach, że Pan Bóg nie jest wytworem sztuki czy ludzkiego umysłu. Racjonaliści odrzucają Boga, który jest wytworem katolicyzmu albo jakiegoś synkretyzmu religijno-filozoficznego, ale Boga Biblii nigdy nie poznali. Dzieje 17: (24) Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych (25) ani też nie służy mu się rękami ludzkimi, jak gdyby czego potrzebował, gdyż sam daje wszystkim życie i tchnienie, i wszystko. (26) Z jednego pnia wywiódł też wszystkie narody ludzkie, aby mieszkały na całym obszarze ziemi, ustanowiwszy dla nich wyznaczone okresy czasu i granice ich zamieszkania, (27) żeby szukały Boga, czy go może nie wyczują i nie znajdą, bo przecież nie jest On daleko od każdego z nas. (28) Albowiem w nim żyjemy i poruszamy się, i jesteśmy, jak to i niektórzy z waszych poetów powiedzieli: Z jego bowiem rodu jesteśmy. (29) Będąc więc z rodu Bożego, nie powinniśmy sądzić, że bóstwo jest podobne do złota albo srebra, albo do kamienia, wytworu sztuki i ludzkiego umysłu. (30) Bóg wprawdzie puszczał płazem czasy niewiedzy, teraz jednak wzywa wszędzie wszystkich ludzi, aby się upamiętali, (31) gdyż wyznaczył dzień, w którym będzie sądził świat sprawiedliwie przez męża, którego ustanowił, potwierdzając to wszystkim przez wskrzeszenie go z martwych. (32) A gdy usłyszeli o zmartwychwstaniu, jedni naśmiewali się, drudzy zaś mówili: O tym będziemy cię słuchali innym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
w.groch Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:48 puuchatek napisał: Wcale nie tak dawno temu wychodząc właśnie z pozycji racjonalistycznych negowano i wyśmiewano na przykład teorię dryfu kontynentów, że już o teorii względności nie wspomnę. ========== Teraz czynią to kreacjoniści (przynajmniej z teorią względności). Może więc stanowisko "ciemnych" racjonalistów było nie bez racji? Odpowiedz Link Zgłoś
zlomas1 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:57 > Wcale nie tak dawno temu wychodząc właśnie z pozycji racjonalistycznych negowan > o i wyśmiewano na przykład teorię dryfu kontynentów, że już o teorii względnośc > i nie wspomnę. Fakt, że Ty czegoś nie rozumiesz, nie oznacza jeszcze że to nie > jest możliwe... Wysmiewali "wierzacy":) Ja tam chetnie dowiem sie jak zamienic oplatek w serce. Toz to moze byc rewolucja w trasplantologii!! Odpowiedz Link Zgłoś
zlomas1 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:58 > To, co robi PSR to nie jest żaden "racjonalizm", nie jest to także już dawno "a > teizm" - to, jak ktoś wyżej napisał, po prostu inna forma wiary religijnej. Jak > widać - co najmniej równie fanatyczna jak te formy, które tak chętnie wyśmiewa Wierzacym wolno byc fanatykami a ateistom nie? Hipokryta:) Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 06:04 > Wcale nie tak dawno temu wychodząc właśnie z pozycji racjonalistycznych negowan > o i wyśmiewano na przykład teorię dryfu kontynentów, że już o teorii względnośc > i nie wspomnę. Może ktoś wyśmiewał, ale generalnie jeśli chodzi o teorie naukowe, to ich się nie wyśmiewa, lecz publikuje prace naukowe, które są następnie testowane. Więc jeśli ktoś szuka rzetelnej krytyki naukowej, to powinien opublikować tę historię w jakimś czasopiśmie naukowym powiedzmy biologicznym, to natknie się na rzetelną krytykę. Odpowiedz Link Zgłoś
nanabun Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:23 Biedni ci racjonaliści. Strasznie smutne i zgorzkniałe muszą mieć życie. Kilkadziesiąt lat życia, i pstryk, nicość. Jako wierzący (nie potrzebuję dowodów) mam życie o wiele radośniejsze. A czy to cud, czy szwindel, a może kawał - to nie ma żadnego znaczenia. Niech sobie prokuratura bada. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:30 Dlaczego biedni, bo może nie dopuszczą o otumaniania następnych wiernych, jak cud boży okaże sie być ludzkim ? Odpowiedz Link Zgłoś
freiman Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:33 Masz radośniejsze życie , bo wierzysz że twoja dusza jest wieczna , ja bym się tak bardzo nie cieszył , bo skąd pewność że tę wieczność spędzisz w niebie a nie w piekle? Tylko nie pisz że wiesz bo żyjesz według przykazań , nie tobie to oceniać . Będzie pstryk i wieczne potępienie , słaby powód do radości. Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Biedni ci wierzący 05.10.09, 22:39 Wiara zastępuje im myślenie, bajka - naukę, a czas jedynego życia jakie mają zabiera im odprawianie bezsensownych guseł do nieistniejących bożków. A to wszystko za mglistą obietnice czegoś czego nikt nie jest w stanie sprawdzić, ani doświadczyć. Jak głęboko trzeba mieć zindoktrynowany umysł, aby oświadczyć: "Wierze i nie potrzebuje dowodu"??? Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: Biedni ci wierzący 06.10.09, 02:03 !!! Do "rkcb"-wyrazy uznania za mądry i logiczny komentarz .-Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
myszykiszek Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 23:46 nanabun napisał: > Biedni ci racjonaliści. Strasznie smutne i zgorzkniałe muszą mieć życie. Ależ dlaczego? Samo to, że żyjemy, już jest piękne. Zgorzknienie bierze w momencie, gdy się pomyśli, że tyle pięknych zdobyczy nauki odrzucanych jest na rzecz arefleksyjnej i często przesyconej nienawiścią do obcych wiary w jednego czy wielu bożków, którą wpojono biednym, chłonnym i ufnym dziecięcym umysłom po to, żeby one taką samą krzywdę robiły następnym i następnym... > Kilkadziesiąt lat życia, i pstryk, nicość. Przynajmniej wiedzą, że mają tylko te kilkadziesiąt lat na zostawienie po sobie jakiegoś pozytywnego śladu. A żeby omamiać się obietnicami 72 hurys, rodzynek, czy aniołków... to trzeba się umieć oszukiwać. Albo nie umieć wyjść poza dziecięce zadziwienie światem i dziecięce wyjaśnienia tego zadziwienia, z dziecięcymi "dowodami". > Jako wierzący (nie potrzebuję dowodów) mam życie o wiele radośniejsze. I jesteś chrześcijaninem, zgaduję. Radośnie żyjesz otoczony symbolami okrutnej śmierci, ze świadomością, że byłeś od urodzenia odpowiedzialny za grzech jakiegoś kolesia, który po prostu, jak to człowiek, znudził się Rajem i chciał więcej wiedzieć, i że jakiś inny koleś zdecydował, że on za Twoje grzechy bez pytania da się umęczyć (jego wszechmogący ojciec taką mu karierę wymyślił), no i go umęczyli, ale Ty i tak z tych grzechów musisz się spowiadać przed kimś, kto może moralnością nie dorasta Ci do pięt. Ale skoro to Cię kręci... (Aha, nie potrzebujesz dowodu, bo na szczęście do PR-owskiej książki, w którą wierzysz, w IV. bodaj wieku dopisano fragment o Tomaszu Znikąd, który ma za zadanie dostarczenie taniej odpowiedzi na wszelkie próby samodzielnego myślenia: "błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli" - jasne, skoro tak jest napisane, to tak przecież musi być.) Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 01:44 Nie ciesz sie nanabun za wczesnie. Jako wierzacy mozesz po smierci w piekle, na wiecznych mekach wyladowac. Mnie na ten przyklad jako niewierzacemu, p. Bog laske moze okazac. I do nieba wyslac, w koncu nieswiadomy caly czas zylem, na tym padole placzu. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 06:11 No różnie może być. Może się okazać, że ani strategia katolików, ani muzułmanów, ani Żydów, nie jest prawidłowym kluczem do wiecznego szczęścia. Może np. bogowie sobie wymyślili, że będą wiecznie pili niebiański rum tylko z matematykami. Albo, że dusze ochrzczone właśnie trafią na wieczne potępienie. Nigdy nie wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś
polkainaczej Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 14.10.09, 22:46 niewierzacy moze cieszyc sie zyciem, nie musi sie bac, ze byle co to grzech - a to, ze zjadl mieso w piatek, a to ze spal z narzeczona przed slubem, a to ze nie odmowil pacierza... ja nikomu nic zlego nie robie, nie boje sie tego, ze po smierci to juz koniec. Czymze tu sie tak cieszyc? tym lewitowaniem w rajskich ogrodach, bez sztuki, muzyki, humoru, flirtowania, wina, sernika, podrozy do Grecji, imienin u Staszka... ech.... Odpowiedz Link Zgłoś
turek696 Jezus nie jest Bogiem 05.10.09, 22:23 Jedynym Bogiem jest Allāh. Allāhu Akbar Odpowiedz Link Zgłoś
antrop Re: Rozbieżności i wątpliwości 05.10.09, 22:53 Zadziwiające że poszczególne opowieści się znacznie różnią od siebie. Czy nie jest to cud? Dlaczego hostię oddano na pastwę bakterii umieszczając ją w wodzie? Wiadomo że przy wilgoci zostanie zasiedlona pałeczką krwawą. Dawniej już to uznawano za cud a ponieważ został on rozpracowany więc cuda tego typu się skończyły (wprowadzono termin ważności do spożycia)Stąd czerwony skrzep! Dalej jest pytani dlaczego jedna hostia przemieniła się w dwa kawałki serca. podobno zbadali to dwaj lekarze- dlaczego lekarze? Tkankę serca może rozpoznać każdy mając mikroskop. Tu mamy typowy naukowy element potwierdzajacy. Ale dlaczego nie ma nic o warunkach w jakich podstawę cudu trzymano? Na ile kłudek był zamknięty sejf? Kto tam miał dostęp? Kto to widział i kiedy spisał i opisał. Zdjęcia są? Czy prowadzono badania immunologiczne potwierdzające ludzkie pochodzenie tkanki? Czy tkanka żyła? może niepotrzebnie niedowiarki przystąpiły do badań - by poczekali i serce zaczęło by bić i obrosło ciałem? To by był cud bo martwa tkanka ani nie rośnie ani nie rozwija się. Czy więc może się pojawić z niczego? ile się jej pojawiło? Dlaczego tylko ew. aż tyle? czy spełniona została zasada zachowania masy? Mam jeszcze inne pytania ale ich nie zadam póki nie uzyskam odpowiedzi na te już zadane. Odpowiedz Link Zgłoś
myszykiszek Re: Rozbieżności i wątpliwości 05.10.09, 23:18 antrop napisał(a): [...] > Czy tkanka żyła? może niepotrzebnie niedowiarki przystąpiły do badań - by > poczekali i serce zaczęło by bić i obrosło ciałem? To by był cud bo martwa > tkanka ani nie rośnie ani nie rozwija się. Wystarczy jeden nadgorliwy ksiądz żeby drugie przyjście skończyło się, nim się nawet zaczęło... Będzie się smażył, razem z tymi dwoma łapiduchami i ich mikroskopami! Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Rozbieżności i wątpliwości 06.10.09, 06:18 To już czwarta próba drugiego przyjścia. Wszystko zgodnie ze świętymi księgami. Odpowiedz Link Zgłoś
myszykiszek Re: Rozbieżności i wątpliwości 06.10.09, 10:26 lucky81 napisał: > To już czwarta próba drugiego przyjścia. Wszystko zgodnie ze świętymi księgami. Rany, i za każdym razem jakiś nadgorliwiec go... ten tego? ;) Rozdrapał na relikwie, zanim się zdążył do końca zmaterializować? Toż to piękny temat na rozprawę o naturze ludzkiej... Od tej strony wszystko by się zgadzało z obserwacjami, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
virtualtrancer Re: Jezus nie jest Bogiem 05.10.09, 23:02 My name is Achmed and I am a terrorist, dead terrorist. Odpowiedz Link Zgłoś
szemjaza Re: Jezus nie jest Bogiem 05.10.09, 23:43 turek696 napisał: > Jedynym Bogiem jest Allāh. > Allāhu Akbar co za zyeb...kazde dziecko wie ze jedynnym prawdziwym boghiem jest Latajacy potwór Spaghetti!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Jezus nie jest Bogiem 06.10.09, 00:08 Czyżbyś wątpił w to, że jeżeli bóg istnieje, to jedynym bogiem jest bóg albo nie jest bogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kjojik Re: Jezus nie jest Bogiem 12.04.10, 15:39 Jezus, czy Mahomet, Allah, Jahwe, Budda, Chrześcijański, Muzułmański, Żydowski czy Buddyjski, we wszystkich księgach jest potop, i podobne przypowieści, bo wszystkie religie maja te same korzenie, nie ważne jak jest nazywany, to zawsze BÓG, Bóg jest tylko jeden, bez względu na nasze wyznanie, bez względu na to jak jest nazywany, to wciąż ten sam BÓG Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka993 Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:41 Biblia nigdzie nie mówi, że opłatek ma się zmieniać w ciało Chrystusa. Gdy Jezus mówi: "to jest Ciało moje" mówi o ciele duchowym (gr.soma) Po co miałaby się dokonywać kolejna ofiara, jeśli ofiara Jezusa jest doskonała? Cała Biblia przeczy takiej teorii, a wszystko, co jest w niej zawarte wystarczy do zbawienia i nie potrzeba żadnych kawałków ludzkiego mięsa.. Bóg obiecał, że da się znaleźć każdemu, kto szczerze Go szuka. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 23:25 Mylisz się, przynajmniej w odniesieniu do tego w co wierzą katolicy (w tym również ja). Jezus powiedział wprost "To jest ciało moje". Nie było tam mowy o żadnym symbolu. Twoje rozumienie jest natomiast zbieżne z tym jak protestanci traktują komunię. Oni (oprócz Luteran) uważają, że to tylko symbol. My wierzymy, że to prawdziwe ciało i krew (przeistoczenie). Odpowiedz Link Zgłoś
rodak.z.kurduplowa Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 23:29 wierzysz również w to, że świat ma 5 tysięcy lat, a został stoworzony w 6 dni i w gadającego węża do Adama i Ewy? Że nie wspomnę o Jonaszu który spędził 3 dni w brzuchu ryby i przeżył? Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 06:24 To o czym piszesz to nie są prawdy wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 06:24 > My wierzymy, > że to prawdziwe ciało i krew (przeistoczenie). To znaczy, w jakim sensie? Tzn. w opłatku znajdują się komórki z ludzkim DNA oraz krwinki czerwone (głowny składnik krwi)? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 00:06 Gdyby jakimś cudem w chlebie znalazła się ludzka krew lub inna tkanka i byłaby spożywana przez wiernych byłaby to doskonała obraza Boga a nie doskonała ofiara, co jest dla każdego, kto usiłował liznąć Biblii ale nie dla Polaka, przygłupiego katolika. Chleb, nawet w momencie kiedy jest ciałem, jest tylko i wyłącznie chlebem, tak samo jak inne "ciało" nadal jest zgromadzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 06:30 A co odpowiesz na zdarzenie z 1984r kiedy podczas udzielania komunii hostia stała się kawałkiem ludzkiego ciała. Miało to miejsce podczas mszy odprawianej przez JPII dla grupy pielgrzymów z Azji. Pewnie powiesz, że to wymysł specjalistów od marketingu. Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 06.10.09, 10:00 ja nic nie powiem. bo po co. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:43 Kościelne powoływały sie na dwoje prof. z AMB. Szef laboratorium AMB zaprzeczył, jakoby było u nich robione takie badanie. Każde badanie musi być zarejestrowane. Rozumiem, że broni swoją uczelnię , przed ośmieszeniem na świecie. Mają przecież sporo studentów z zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 w każdym państwie wywiad jakoś się nazywa 05.10.09, 22:45 jak nazywa się wywiad watykański? wie ktoś może? może poseł raś? Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: w każdym państwie wywiad jakoś się nazywa 05.10.09, 22:48 carpaccio4 napisał: > jak nazywa się wywiad watykański? wie ktoś może? może poseł raś? a może pan doktor krzysztof? Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal A może Jarosław Kaczyński, przyjaciel Rydzyka? 05.10.09, 22:54 carpaccio4 napisał: > carpaccio4 napisał: > > > jak nazywa się wywiad watykański? wie ktoś może? może poseł raś? > a może pan doktor krzysztof? Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: w każdym państwie wywiad jakoś się nazywa 06.10.09, 06:58 Już widzę jakie wnioski wyciągniesz. Skoro nikt nie wie jak się nazywa to znaczy że jest on bardziej tajny niż Mosad,MI5 i inne KGB. PS. Pewien (radziecki) uczony stwierdził, że słuch muchy umieszczony jest w jej nogach. Odpowiedz Link Zgłoś
rodak.z.kurduplowa Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 22:54 Wszystkim tym, którzy mają wątpliwości co do tego czy zostało tam popełnione przestępstwo, oprócz używania zdrowego rozsądku polecam film Religulous Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal No i jaka konkluzja? 05.10.09, 22:55 rodak.z.kurduplowa napisał: > Wszystkim tym, którzy mają wątpliwości co do tego czy zostało tam > popełnione przestępstwo, oprócz używania zdrowego rozsądku polecam > film Religulous Odpowiedz Link Zgłoś
rodak.z.kurduplowa Re: No i jaka konkluzja? 05.10.09, 22:57 A z kim ja tu mam dyskutować? Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: No i jaka konkluzja? 05.10.09, 22:59 rodak.z.kurduplowa napisał: > A z kim ja tu mam dyskutować? No cóż, jako mieszkaniec Krakowa nie mam szans z Kurduplowem Odpowiedz Link Zgłoś
rodak.z.kurduplowa Re: No i jaka konkluzja? 05.10.09, 23:03 Twój Kraków leży w tym samym ciemnogrodzie co moja Łódź, a dyskutuję tylko z tymi, którzy racjonalnie używają rozumu. Jak zaczniesz samodzielnie myśleć to możesz do mnie napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Tmeo hominem unius libri... 05.10.09, 23:06 rodak.z.kurduplowa napisał: > Twój Kraków leży w tym samym ciemnogrodzie co moja Łódź, a dyskutuję > tylko z tymi, którzy racjonalnie używają rozumu. Jak zaczniesz > samodzielnie myśleć to możesz do mnie napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
rodak.z.kurduplowa Re: Tmeo hominem unius libri... 05.10.09, 23:10 "Timeo...", ignorancie! Dobrej nocy ci życzę i nie zapomnij o paciorku, no i pamiętaj rączki na kołdrze! Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 23:25 Jakie lody można ukręcić na cudzie, najlepiej widać w Licheniu. Przed laty zaśmiergła wiocha. Dziś - świetnie prosperujące centrum pielgrzymkowe. Nie dziwmy się, że kolejni kaznodzieje próbują uszczknąć kawałek tortu z rynku usług dla naiwnych i zagubionych. Podłe to i niemoralne. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Czy próbkę porównano ze wzorcem? 05.10.09, 23:27 Skoro to, jak twierdzą zwolennicy cudu, ciała Chrystusa, to zapewne ustalono to na podstawie porównania z materiałem genetycznym Chrystusa. Niczym mniej przecież tak głęboko etyczne, bogobojne osoby na pewno by się nie zadowoliły. Odpowiedz Link Zgłoś
karakuliambro777 Re: Czy próbkę porównano ze wzorcem? 05.10.09, 23:29 ukos napisał: > Skoro to, jak twierdzą zwolennicy cudu, ciała Chrystusa, to zapewne > ustalono to na podstawie porównania z materiałem genetycznym > Chrystusa. Niczym mniej przecież tak głęboko etyczne, bogobojne > osoby na pewno by się nie zadowoliły. Masz rację, wyżej sugerowałem żeby KRK odżałował kawałek zakrwawionego całunu turyńskiego - to by był dowód (tylko na co?)... Odpowiedz Link Zgłoś
rainmonk Re: Czy próbkę porównano ze wzorcem? 06.10.09, 09:19 > Masz rację, wyżej sugerowałem żeby KRK odżałował kawałek zakrwawionego całunu > turyńskiego - to by był dowód (tylko na co?)... Tak sobie myślę, że to bez znaczenia już czyje DNA jest na całunie. Bo jeśli to samo znalazło by się na wszystkich tych cudach eucharystycznych, to już mówiło by o czymś wyjątkowym... No bo w jaki sposób to samo DNA jest tam i pojawia się nagle na opłatku? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Czy próbkę porównano ze wzorcem? 06.10.09, 10:01 te "cuda" wynikają z niezrozumienia Ewangelii i fantazji ludzi,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 To jest ciało moje – literalnie czy figuratywnie? 05.10.09, 23:31 Kiedy Pan Jezus ustanawiał Wieczerzę Pańską, dał swoim uczniom do chleb i wino, mówiąc: To jest ciało moje … trzymając w ręce chleb. (Mat 26:26) To jest moja krew … trzymając w ręce kielich z winem. (Mat 26:27-28) W IX wieku mnich Radbertus Paschasius wymyślił transsubstancjację, która wiąże się z literalnym traktowaniem słów Jezusa. Protestanci odrzucają transsubstacjację i literalne zrozumienie słów Jezusa, gdyż przeczy to prawu tożsamości. Słowa Jezusa interpretują metaforycznie, gdzie chcleb i wino reprezentują ciało i krew Jezusa, a ich spożycie oznacza akceptację faktu, że Jezus złożył raz na zawsze doskonałą ofiarę za grzech człowieka. Katolicka transsubstancjacja i ofiara mszalna przeczą nauce Pisma Świętego i negują doskonałość ofiary Jezusa. Polecam artykuł: To jest ciało moje – literalnie czy figuratywnie Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: To jest ciało moje – literalnie czy fig 05.10.09, 23:55 Katolicka transsubstancjacja to pogański zabobon. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 05.10.09, 23:37 że grupa krwi i DNA są zgodne z tymi z Całunu Turyńskiego oraz/lub z relikwiami z Lanciano? Uwierzycie? Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Żartujesz? Znajdą jakieś wytłumaczenie... 05.10.09, 23:40 fletniapana napisał: > że grupa krwi i DNA są zgodne z tymi z Całunu Turyńskiego oraz/lub z > relikwiami z Lanciano? Uwierzycie? Odpowiedz Link Zgłoś
normalniejszy Ach ci racjonaliści, ciągle chcą coś tłumaczyć... 05.10.09, 23:55 Jak z nieba spadnie kamień, to tłumaczymy że to meteoryt, ale jak w wodzie pływa kawałek mięsa, to mamy paść na kolana? Odpowiedz Link Zgłoś
karakuliambro777 Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 05.10.09, 23:42 fletniapana napisał: > że grupa krwi i DNA są zgodne z tymi z Całunu Turyńskiego oraz/lub z > relikwiami z Lanciano? Uwierzycie? Uwierzymy w wynik obiektywnego (i powtarzalnego( badania naukowego, wykazującego zgodnośc DNA z dwóch róznych próbek (całun turyński i relikwie z Lanciano). Taka zgodność nie dowodzi boskiej interwencji ani też pochodzenia obydwu próbek od Jezusa. Również, nie dowodzi, że Jezus był bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
husyta1 Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 05.10.09, 23:49 fletniapana napisał: > że grupa krwi i DNA są zgodne z tymi z Całunu Turyńskiego oraz/lub z > relikwiami z Lanciano? Uwierzycie? Fletniopana, autorzy cudu w Sokółce dali racjonalistom solidny powód do nabijania się z katolicyzmu. Jeśli uczeni badający tkankę stwierdzili, że mają do czynienia z mięśniem sercowym, to powinni byli zawiadomić prokuraturę, że zbeszczeczono zwłoki jakiegoś człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 05.10.09, 23:50 > że grupa krwi i DNA są zgodne z tymi z Całunu Turyńskiego oraz/lub z relikwiami z Lanciano? Uwierzycie? I oczywiscie podatnik ma za to zaplacic, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
karakuliambro777 Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 05.10.09, 23:55 > > I oczywiscie podatnik ma za to zaplacic, tak? > > Tak, niestety to podatnik płaci za badania naukowe, nieważne czy dotyczą one produkcji lepszych butów, odkrywania nowych planet czy identyfikacji śladów na całunie turyńskim. Możemy demokratycznie zdecydować, że podatnik się na to nie zgadza i zrezygnować z badań naukowych w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 05.10.09, 23:53 fletniapana napisał: "A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się, że grupa krwi i DNA są zgodne z tymi z Całunu Turyńskiego oraz/lub z relikwiami z Lanciano?" Nie okażą się. Nic. fletniapana napisał: "Uwierzycie?" W co? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
karakuliambro777 Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 06.10.09, 00:01 ffamousffatman napisał: > fletniapana napisał: "A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się, że grupa krwi > i DNA są zgodne z tymi z Całunu Turyńskiego oraz/lub z relikwiami z Lanciano?" > > Nie okażą się. Nic. > > fletniapana napisał: "Uwierzycie?" > > W co? Nie. > ffamousfatmanie, na tym właśnie polega różnica pomiędzy nauką i wiarą: nauka dopuszcza (choćby minimalnie prawdopodobną) mozliwość, że cełun turyński i 'relikwia' z Lanciano zawierają biologiczny materiał od tej samej osoby - i proponuje narzedzia aby to sprawdzic lub wykluczyc ostatecznie. Przyjmowanie czegoś apriori 'bo nie' jest tak samo niebezpieczne jak wiara 'bo tak' ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 06.10.09, 00:02 Człowieku nie ośmieszaj się, jeśli na całunie byłyby fragmenty kodu genetycznego pochodzącego od człowieka to byłyby w takim stanie że możnaby wykazać ich 99% zgodność z kodem genetycznym banana. Poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
karakuliambro777 Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 06.10.09, 00:07 vontomke napisał: możnaby wykazać ich 99% > zgodność z kodem genetycznym banana. Poza tym Człowieku nie ośmieszaj się , jeśłi nie znasz zagadnienia; niedawno odczytano kod genetyczny neandertalczyka, który był nieco starszy od Jezusa, a więc takie porównanie jakie proponuje byłoby teoretycznie mozliwe (co nie znaczy że wierzę że dałoby pozytywny wynik ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 06.10.09, 00:20 Sam się ośmieszasz, neandertalczyk był w całości, był w lodzie, mówimy o doskonale zachowanych szczątkach łącznie z tkankami miękkimi, a nie o szmatce z plamkami krwi, których DNA jest tak sfragmentowane że analiza nie ma sensu bo nie odróżni się endegonicznego DNA od zanieczyszczeń. Podobną analizę DNA co na całunie można przeprowadzić na każdym śmieciu z ulicy i uzyska się podobny rezultat, czyli w zależności od woli badacza znaleźć części wspólne z genomem człowieka lub banana, a już mówienie o porównywalności do świeżego materiału można między bajki wsadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
superknur Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 06.10.09, 00:30 w takich wypadkach bada sie wlasnie mitochondrialne DNA. Odpowiedz Link Zgłoś
superknur Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 06.10.09, 00:23 Z bananami mamy około 30% wspolnego DNA. Najlepsza metoda było by zbadanie mtDNA. W ten sposob moze nawet udało by sie okreslic populacje z ktorej pacjent pochodzil. Moim zdaniem gdyby komus zalezalo na prawdzie juz takie badania zostaly by dawno wykonane. A tak mamy fragment nie wiadomo jakiej tkanki, ekspertyze ktorej nik nie potwierdzil ze w ogole zostala wykonana, nikt nic nie widzial, nikt nic nie wie. Tania sensacja i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskienuty Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 06.10.09, 10:41 Całun Turyński jest przecież sfabrykowany, więc jak może się okazać coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
hugow Re: A co zrobicie racjonaliści jeśli okaże się 06.10.09, 11:44 Kłopot w tym, że DNA z Lanciano nie pokrywa się z DNA z CT na forum.protestanci.org/ toczy się na ten temat dość ciekawa dyskusja między protestantami a katolikami. grupa krwi i DNA są zgodne z tymi z Całunu Turyńskiego oraz/lub z relikwiami z Lanciano Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Cud w Sokółce trafił do prokuratury 05.10.09, 23:45 Czy jest jakaś granica wciskania trydenckich bzdetów i bajd dla niespełna umysłów babć, dzieciuków i zakonnic jako teologii? Odpowiedz Link Zgłoś