Dodaj do ulubionych

Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia

22.02.11, 00:18
Tytuł głupi, bo z Rajsa to żadne podziemie było a zwykły bandyta. I zaliczanie Burego w grono żołnierzy przeklętych jest szarganiem pamięci tych, co rzeczywiście zasłużyli na to miano, co rzeczywiście godnie i z honorem walczyli wpierw z okupantem hitlerowskim, potem z sowieckimi okupantami i władzą ludową.
Ktoś kto mordował bezbronnych, ktoś kto wsie palił z babami i dziećmi, nie jest żołnierzem. Niczym nie różni się od ukraińskiego rezuna czy ubeka z Terki. Taka sama gnida.
Obserwuj wątek
    • tomasz.sulima Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 12:33
      www.facebook.com/event.php?eid=187201537979643
      • kornilo Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 13:12
        to to całe nieszczęście odbyło się gdzieś w okolicach Gródka czy Sokółki?
        • tomasz.sulima Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 13:24
          http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Hajn%C3%B3wka&daddr=52.6703097,23.5663318+to:52.64095,23.61255+to:52.6339893,23.3941679+to:52.6251927,23.2429584+to:52.6525934,23.1574205+to:52.705235,23.0153673+to:52.8112608,22.9668402+to:52.9321383,22.9796684+to:52.8099958,22.8302649+to:Pucha%C5%82y+Stare&geocode=FbTTJAMd0tNnASkJJ5bJUEAgRzECflryIwPLFw%3BFWWvIwMd-5dnASkb_qyV0EYgRzGZ6Djl3R_ZmA%3BFbY8IwMdhkxoASkb_qyV0EYgRzGZ6Djl3R_ZmA%3BFYUhIwMdd_dkASkhnRUrNDggRzHFv76JcuyK0w%3BFSj_IgMdzqhiASnZU4IYijAgRzFn4v5BEWc0Qw%3BFTFqIwMdrFphASmXn1PX6C8gRzHFZqEpBf6nWA%3BFdM3JAMdxy9fASlvkm7aLCYgRzGohgrp3_sCAg%3BFfzVJQMdOHJeASldPRr-LoofRzH1ugu-7T_48Q%3BFSquJwMdVKReASndsPJ8f_MfRzEMKhspinxyUg%3BFQvRJQMduFxcASlnQ3Rg6o4fRzEdfQhPSGDifQ%3BFVqcIwMdHblcASkrANOmF4cfRzFN5F6mLN15Pg&hl=pl&mra=dpe&mrsp=4&sz=12&via=1,2,3,4,5,6,7,8,9&sll=52.643897,23.299942&sspn=0.104992,0.338173&ie=UTF8&ll=52.689494,23.027&spn=0.104882,0.338173&z=12

Tak mógł wyglądać rajd "Burego".
    • stach.konwa Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 13:29
      Zachowanie typowe dla narodowców i komunistów. Bij słabszego, przed silniejszym zmiataj. Bohaterscy żołnierze NSZ zmiatali przed ruskimi w takim tempie, że nie wahali się zawrzeć sojuszu z nazistami w tej sprawie. W sumie swój do swego ciągnie.
    • maximiuk Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 15:22
      Nacjonaliści białoruscy jątrzą chcąc doprowadzić do napięć w naszym regionie.
      • tomasz.sulima Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 16:17
        Wolałbyś żebyśmy siedzieli cichutko i cieszyli się, że Polacy pozwalają nam żyć tuż obok?
        • fritz_freiherr_zu_frommenthal Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 17:51
          - "Tamasz", a co wy takie wojownicze stali?
          Nie chcesz sie cieszyc zyciem, zyjac z "...Polakami (...) tuz obok"?
          A czy ktos wam broni pojechac do "bat'ki" Lukaszenki?
          Tymbardziej, ze wasz idol "apiat' stal slynny" na calym swiecie gdy pare dni temu oglosil, ze nie zawaha sie wyslac czolgow "na wrogow ludu".
          Nie mylic, "wrogow" wyroslych z wlasnego ludu.
          "Czut'" nie wasz jezyk.
          • tomasz.sulima Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 19:14
            Dla kogoś kto się przyzwyczaił do tego, że siedzimy cicho, to pewnie duża zmiana. Cóż - nic nie trwa wiecznie jak by powiedzieli Egipcjanie. Nikt nam nie broni jechać do Łukaszenki, na szczęście nikt do naszego matecznika go nie zaprasza.

Jeśli pytasz o to czy emigrujemy ze swojej Małej Ojczyzny, to wiedz że nigdy. O naszym przywiązaniu niech świadczy exodus bieżeństwa roku 1915 w głąb Rosji. 2/3 z kilku milionów wróciło z tęsknoty za Pudlaszem.

Pod Lachami żyjemy od tysięcy lat - niech w końcu Lachowie się z tym pogodzą.
            • shiva772 Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 19:49
              Rehabilitacja Burego to skandal, wypłata zadośćuczyninia jego rodzinie karygodna. W tej sprawie nie można milczeć. Chciałabym jednak uczulić, że Facebook nie może być jedyną tubą.

I jeszcze apropos 1915 roku...to mój mały konik, spora część mojej rodziny wylądowała wtedy na Kubaniu. Niedawno przeczytałam książkę "Bieżeństwo 1915" W. Łuby. Książka zawiera wspomnienia Białorusinów z tego okresu i jest to rzecz niesamowita! Ale jest wydana WYŁĄCZNIE w języku białoruskim i w dodatku literackim, poradziłam sobie z tym jakoś ale bardzo wiele mnie to kosztowało, znam tylko język białoruski "tutejszy". Niewiarygodne jest to, że właściwie jedyne takie świadectwo z tamtych czasów nie ma tłumaczenia na język polski i jest niemal niedostępna! Innej książki W. Łuby pt. Życie codzienne Białorusinów w dwudziestoleciu międzywojennym" wogóle nie mogę nigdzie dostać. Chyba warto zająć się też propagowaniem wiedzy historycznej...bo aż mi sie wierzyć nie chcę, że jakikolwiek potomek prawosławnych Białorusinów z Podlasia mógłby nie słyszeć czy to o Burym czy o bieżeństwie.
              • rika148 Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 20:49
                Ty ruska ! "tutejszy" język to jest polski .
                Chyba za dużo gorzałki wypiłaś i fora pomyliłaś !
        • azp11 Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 22.02.11, 22:47
          W Polsce nie żyjecie obok nas, ale razem z nami (chociaż w PRLu może było "trochę" inaczej). Wasz protest uważam za zupełnie uzasadniony, a władze nie powinny udawać, że sprawy nie było. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy.
          Natomiast puszczanie oka do Grossa uważam za pomysł niefortunny.
      • areiw_a1 Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 23.02.11, 09:13
        PRAWDA pomoże wyzbyć się stwierdzeń o jątrzeniu - TU CHODZI O PRAWDĘ !.
        W 1946 r "mleko zostało rozlane" przez Burego (nawet nie mleko a przelana została krew niewinnych dzieci, kobiet , mężczyzn -cywili).
        Całe moje życie w oczy plują a ja mam mówić że deszcz pada ?
    • jerzyk.eu Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 23.02.11, 09:58
      To co piszesz jest faktem oczywistym. Komu więc i po co zależy na tym aby zwykłego bandytę uważać za bohatera. Przecież w ten sposób deprecjonuje się w oczach wielu ludzi prawdziwych bohaterów umieszczając w jednym rzędzie z nimi kryminalistę.
      • fritz_freiherr_zu_frommenthal Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 24.02.11, 18:53
        Co za sratko na rzadko!
        Co jeden (czy jedna), dzis, to "madrzejsza".
        Oto jak wyglada historia pisana przez "PP"-owcow (Politycznie Poprawnych). Nie mylic, poprawnych tylko dla tych, ktorym zalezy na pisaniu historii "uwedzonej" w lisciach szalwii czy innego szaleju ale za to kompletnie nieprawdziwej.
        Juz widze, jakiej historii uczy dzieci bialostockie nauczycielka historii pokroju "shivy", skoro ona zarzeka sie publicznie, ze nie pozwoli by "jakikolwiek potomek prawoslawnych Bialorusinow (...) mogl-by nie slyszec o "Burym'".
        "Abaldiet' mozna" (czysty zayob).
        Czy taka, z Bozej laski, "nauczycielka" historii potrafi oddzielic racje stanu owczesnej Polski od sprawiedliwosci moralnej?
        Jak zmierzyc sie z historia?
        Czy wykladac po kawalku "sztukamies" a to z tego miejsca a to z drugiego, na talerz? Sprobowac, posmakowac i wypluc bo mi dzisiaj ten albo inny kawalek, nie bardzo smakuje?
        Historia jest dla ludzi o twardych zoladkach a juz napewno nie dla mieczakow i pieknoduchow.
        Sam nie jestem historykiem ale dzialalnosc i 'Burego' i NSZ byly ksztaltowane racja stanu owczesnej zniewolonej przez Sowietow Polski. Byly ksztaltowane nieprawdopodobnym wrecz okrucienstwem Sowietow w stosunku do rdzennych Polakow, juz od pierwszych chwil Czwartego Rozbioru Polski rozpoczetego ich skrytobojczym napadem 17-go wrzesnia 1939-go roku. Przeciez 'Bury', tak jak i wiekszosc Polakow, Podlasian czy Poleszukow wiedzial, jak skrycie Sowieci wchodzili do szkol w Grodnie i majac listy przygotowane wybierali polskich harcerzy. Juz wtedy Polacy wiedzieli kto Sowietom dal te listy. Ponad 2000 mlodziutkich chlopcow i dziewczynek powiazanych wyprowadzono na grodnienska Psia Gorke (bo tam grzebano psy bezpanskie), i wysiekano Kalasznikowami. Swiadkowie, ktorzy z ukrycia widzieli ta kaznie dzieci zaklinali sie, ze o czyms takim nie mogli nawet pomyslec - rozstrzeliwane polskie dzieci grodzienskie krzyczaly "Niech zyje wolna Polska!"
        'Bury' tak jak i prawie wszyscy Polacy Podlasia i Polesia wiedzial, jak zoldacy sowieccy potraktowali polskiego, bylo nie bylo, generala Brygady, Jozefa Olszyne Wilczynskiego, gdy zapite sowieckie hordy niosly jego rozkawalkowane cialo na drzwiach stodoly do Grodna.
        I zgadnijcie, kto doniosl Sowietom gdzie jest general?
        Czytam-ci ja wyjatki a to tego a to drugiego jacy to sami swieci byli dookola Bielska Podlaskiego czy Hajnowki. Skad oni czerpia swoje wiadomosci o takich pieknych postaciach?
        Kompletna "brechta"!
        A jakos nikt nie wspomina o faktach. O tym, ze juz w polowie roku 1944, Sowieci sciagneli do Bialegostoku rosyjskich absolwentow Oficerskiej Szkoly Kontrwywiadu z Kujbyszewa ktorzy raptem od roku 1946 zaczeli sie nazywac "UB". Czy ktos sie bedzie upieral, ze to byli Polacy? "Polacy" przeciw Polakom? Zajeli oni najlepszy wowczas budynek w Bialymstoku przy Mickiewicza 5 (dzisiaj budynek "marszalkowski"?).
        Zgodnie z ich jedynymi umiejetnosciami, zalozyli w podziemiach budynku - katownie dla tych, na ktorych rozni szczuro-Polacy donosili.
        Ze 'Bury' nie rozroznial Polakow? Nie wiem, nie jestem specjalista od najnowszej historii Bialostocczyny, ale skoro dzialal w okolicach Bielska Podlaskiego to czy sie tak bardzo mylil?
        Przeciez szefem bielskiego Urzedu Bezpieki byl niejaki Tawariszcz Wladimir Slyszko, syn Timafieja.
        Polak?
        • masiewo Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 24.02.11, 19:34
          Czyli dla ciebie palenie wsi, mordy na kobietach czy nieuzbrojonej podwodzie były jak rozumiem uzasadnione. Pewnie w tych wsiach absolwenci z Kujbyszewa mieszkali. Nie odróżniał Polaków? Czyli jak kto nie Polak, to pod ścianę?
          To powiedz, czym ty się od tych ubeckich oprawców różnisz...
        • shiva772 Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 24.02.11, 19:41
          Totalna kompromitacja Ziutek i żenada. Wyszło, że dla ciebie czy sowiet czy czekista, czy ubek czy prawosławny z POdlasia to jeden .... No.

Skoro nie jesteś historykiem to nie kreuj się tu na znawcę bo wychodzi, że sam jesteś czysty zayob i bronisz mordercy. Przyznajesz się najpierw, że się nie znasz a potem przytaczasz historię która ma usprawiedliwiać mordy na cywilach? Brawo!
          Nie jesteś specjalistą od historii białostocczyzny? To wygoogluj sobie Burego i zobacz skąd pochodził i co tak naprawdę wiedział o mieszkańcach terenów na których działał.
          A oto fragmencik komunikatu IPN w tej sprawie:
          "Zabójstwa furmanów i pacyfikacje wsi w styczniu lutym 1946 r. nie można utożsamiać z walką o niepodległy byt państwa, gdyż nosi znamiona ludobójstwa", "akcje „Burego” przeprowadzone wobec mieszkańców podlaskich wsi, wspomagały komunistyczny aparat władzy i to przede wszystkim poprzez obniżenie prestiżu organizacji podziemnych, dostarczenie argumentów propagandowych o bandytyzmie oddziałów partyzanckich" (...)
          • fritz_freiherr_zu_frommenthal Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 24.02.11, 20:19
            Madralko, co tak bardzo starasz sie poprawiac historie na nowa, jakas tam swoja, "shivowo" - PP-owska.
            Co, tak bardzo nie lubisz glosu prawdy, ze natychmiast chwytasz sie argumentow, a wlasciwie nie czystych chwytow, ad-personam.
            Pojedz dzisiaj, na jakakolwiek scene walk zbrojnych, gdziekolwiek na swiecie.
            Afganistan - komus?
            Libia - komus?
            Sprobuj swego tricku (ktore tak chwalisz), z donoszeniem na ukrywajacych sie bojownikow walk wyzwolenczych.
            - Sprawdzimy (wspolnie!), reakcje bojownikow.
            A wtedy pogadamy...
            • shiva772 Jesteś bezradny 24.02.11, 21:10
              I dlatego, że jesteś bezradny:
              a) pomawiasz mnie o poprawianie historii - bzdura i głupota, przytoczyłam słowa IPN (chyba, że nawet IPN dla ciebie nie jest w tych sprawach dostatecznie dobry hehehe)
              b) nie chwalę żadnego donoszenia za to pogardzam otępiałymi z nienawiści dziadkami takimi jak ty, którym się wydaje, że wszyscy prawosławni to np. donosili. I ciekawe skąd takie nienawistne poglądy?
              c) Żyjąc tak a nie inaczej pokazujesz jakie masz priorytety, choćbyś tu piał w zachwycie dla bojowników i tak będzie to fałszywy falsecik. Nawet w czasie pokoju nie żyjesz tu, dla ciebie bogiem jest dolar a ojczyzną ... jeżeli POlska to tylko w teorii bo nic o niej nie wiesz: nie znasz realiów, historii i w dodatku dla zasady bronisz mordercy.
              Zwyczajnie odrażająco fałszywa postawa.
              • basiawisz5 Re: Jesteś bezradny 24.02.11, 21:55
                Że jesteś tupeciarą, która wali na odlew pięścią między oczy każdego, kto ma inne od Twojego zdanie, to jeszcze nie znaczy, że masz rację. Ludzie mają różne poglądy i Twoje bynajmniej nie wzbudzają ogólnego zachwytu, czego mogłaś już wielokrotnie doświadczyc na tym forum. Ale osobniki o tak grubej skórze, jak Twoja, nie raczą nawet tego zauważyc i żadne argumenty do nich nie trafiają. Poniżanie innych ludzi, wyzywanie ich od dziadków ( co jeszcze jest bardzo delikatnym wyzwiskiem w Twoim wydaniu) to Twoja normalna reakcja na odmienne od Twoich pogląd. Taka postawa świadczy tylko i wyłącznie o prymitywiźmie, co jest zaiste zadziwiające , biorąc pod uwagę zawód nauczyciela i prawdopodobnie dyplom wyższej uczelni. Cóż jednak, są osobniki, których żadna uczelnia na świecie nie nauczy kultury i ogłady, podobnie jak i Twego towarzysza Stacha Konwy. Zaiste niezwykle dobrana para !!!!
                • shiva772 Re: Jesteś bezradny 24.02.11, 22:05
                  Widzę, że przedstawiłaś mnóstwo argumentów i wykazałaś się większą kulturą niż moja :)))
                  Z całą pewnością mam "grubą skórę" gdyż przychodzi mi do głowy stawać w obronie pomordowanych cywilów w tym kobiet i dzieci.
                • zaklad_utylizacji_szmalu Re: Jesteś bezradny 24.02.11, 22:47
                  basiawisz5 napisała:

> Że jesteś tupeciarą, która wali na odlew pięścią między oczy każdego, kto ma in
                  > ne od Twojego zdanie, to jeszcze nie znaczy, że masz rację. Ludzie mają różne p
                  > oglądy i Twoje bynajmniej nie wzbudzają ogólnego zachwytu, czego mogłaś już wie
                  > lokrotnie doświadczyc na tym forum. Ale osobniki o tak grubej skórze, jak Twoja
                  > , nie raczą nawet tego zauważyc i żadne argumenty do nich nie trafiają. Poniż
                  > anie innych ludzi, wyzywanie ich od dziadków ( co jeszcze jest bardzo delikatny
                  > m wyzwiskiem w Twoim wydaniu) to Twoja normalna reakcja na odmienne od Twoich p
                  > ogląd. Taka postawa świadczy tylko i wyłącznie o prymitywiźmie, co jest zaiste
                  > zadziwiające , biorąc pod uwagę zawód nauczyciela i prawdopodobnie dyplom wyższ
                  > ej uczelni. Cóż jednak, są osobniki, których żadna uczelnia na świecie nie nauc
                  > zy kultury i ogłady, podobnie jak i Twego towarzysza Stacha Konwy. Zaiste niezw
                  > ykle dobrana para !!!!

Nic dodać nic ująć.
                • lodziarz.z.jasnogrodu Re: Jesteś bezradny 25.02.11, 10:56
                  basiawisz5 napisała:

> Poniżanie innych ludzi, wyzywanie ich od dziadków ( co jeszcze jest bardzo delikatny
                  > m wyzwiskiem w Twoim wydaniu) to Twoja normalna reakcja ...

Ten brak szacunku, zwłaszcza wobec ludzi starszych, jest cechą charakterystyczną młodych "wykształconych" z wielkich miast, manifestujących swoje "postępowe" poglądy na latarniach Krakowskiego Przedmieścia, marszach "równości", paradach "miłości" itp...
                • stach.konwa Re: Jesteś bezradny 26.02.11, 11:37
                  Wywołałaś mnie do odpowiedzi, więc ci odpowiem panno "ogładzona", "kulturalna" i "nieprymitywna"-
                  "uczył marcin marcina, a sam głupi jak świnia"
                  --------
                  Podobnie jak twój towarzysz lodziarz masz jedną cechę- nie potrafisz pisać na temat. W tym wątku stosujesz wyłącznie inwektywy. I ANI JEDNEGO ZDANIA NA TEMAT. Choć w sumie tu prawie nikt nie pisze na temat. Już się zaczęły "lachy" i "kacapy", a pewnie i gorzej będzie.
              • fritz_freiherr_zu_frommenthal Re: Jesteś bezradny 24.02.11, 22:39

- Cipowiem "shivo".
                Umieszczenie czegos takiego jak: "...ty, ktorym sie wydaje, ze wszyscy prawoslawni (...) donosili" - to poprostu potwarz.
                Przeciez nigdzie niemasz ani jednego slowa mojego na potwierdzenie akurat takiej twojej presumpcji.
                Cipowiem, ze tylko zupelna siksa probuje zbierac punkty w dyskusji wciskajac innym w usta jakis nieprawdopodobny kit.
                Cipowiem tez, ze tylko siksa jest niezdolna wyobrazic sobie, ze ja moge moge miec wsrod najlepszych swoich przyjaciol - prawoslawnego kumpla.
                • haradocki.samahon Re: Jesteś bezradny 24.02.11, 23:09
                  fritz_freiherr_zu_frommenthal napisał:
                  >
                  > Cipo..ja .. miec .. prawoslawnego kumpla.
                  >

hehehe... i pewnie bys go łopata zaciukał w razie co... wnioskujac po twoich wypocinach katolicki hipokryto (możes misjonas????)
                  • basiawisz5 Re: Jesteś bezradny 25.02.11, 11:04
                    "hehehe... i pewnie bys go łopata zaciukał w razie co... wnioskujac po twoich wypocinach katolicki hipokryto (możes misjonas????)"

Każdy sądzi po sobie.
                    • stach.konwa Re: Jesteś bezradny 26.02.11, 13:35
                      Ach, cóż za merytoryczna, kulturalna wypowiedź i jakże na temat.
                • lodziarz.z.jasnogrodu Re: Jesteś bezradny 25.02.11, 11:05
                  fritz_freiherr_zu_frommenthal napisał:

> Cipowiem tez, ze tylko siksa jest niezdolna wyobrazic sobie, ze ja moge moge mi
                  > ec wsrod najlepszych swoich przyjaciol - prawoslawnego kumpla.

Też mam wyznawcę prawosławia wśród moich bliskich.

A to ujadające towarzystwo o którym pisze Basia, reprezentuje sobą obrzydliwe, zajadłe, wojujące kacapswo.
                • shiva772 Re: Jesteś bezradny 25.02.11, 18:26
                  Po pierwsze dziadku, gdzie twoja kulturka? Wyzywasz mnie od ci... zayobów i siks? A przecież Basia mnie odsądza od czci i wiary za "nienawistnego dziadka" :)))) Hehe wychodzi, że jesteś jednak chamem, dobrze zakamuflowanym ale jednak :)))
                  I to niby to zdanie jest takie z gruntu fałszywe:
                  "...ty, ktorym sie wydaje, ze wszyscy prawoslawni (...) donosili" . Nie mam tu ani jednego słowa na potwierdzenie tegoż? Pewien jesteś? I to ty, który mi zarzucasz, że gdzieś między słowami atakuje KK, teraz sie wijesz jak piskorz?
                  Mówisz wprost i bez żenady, że Bury nie mógł się aż tak pomylić, przytaczasz zupełnie inny przykład z grodzieńszczyzny, i ciągle piszesz, że wiadomo kto doniósł, wiadomo kto tam był komendantem, wiadomo kto zdradził. Czyli usprawiedliwiasz mord Burego z góry zakładając, że nie mógł sie pomylić bo przecież...
                  Akurat w 1946 roku mój ojciec miał 5 lat a ciotka 7, mieszkali w jedenej z białoruskich wsi, ich ojciec nie wrócił z wojny, babka sama wychowywała dwójkę. Na szczęście Bury nie grasował w tamtej okolicy i nasza historia ma happy end. Ale dla ciebie to jest nic nie warte, chwalisz się, że masz prawosławnego kolegę. To ten słynny wyjątek potwierdzający regułę. Większość moich przyjaciół to katolicy z tym, że to dobrzy ludzie.
        • jerzyk.eu Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 26.02.11, 09:10
          > Sam nie jestem historykiem ale dzialalnosc i 'Burego' i NSZ byly ksztaltowane racja stanu owczesnej zniewolonej przez Sowietow Polski.

Mordowanie bezbronnych cywilów polską racją stanu ?
          To miała być polska racja stanu ?
          Zwyrodnialców stawiasz na równi bohaterskimi żołnierzami AK.
    • stach.konwa Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 26.02.11, 14:30
      Czytam tę "dyskusję" i sobie tak myślę, że ten, który kiedyś powiedział, że "historia jest nauczycielką życia" kłamał. Bo po tej lekturze już wiem, że gdyby historia się powtórzyła, to wiadomo już, kto by donosił na "lachów", kto by strzelał do kobiet i dzieci jako do "nienawistnych kacapów" oraz kto do obu tych rzeczy dorabiałby ideologię. A autora tekstu proszę o ty, by nie mylił jakiegoś nacjonalistycznego bandziora o sadystycznych skłonnościach z polskim podziemiem. Bo taka pomyłka mnie obraża.
      • jerzyk.eu Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 28.02.11, 17:02
        A autora tekstu proszę o ty, by nie mylił jakiegoś n
        > acjonalistycznego bandziora o sadystycznych skłonnościach z polskim podziemiem

I dlatego ten bandzior powinien być potępiony przez środowisko byłych żołnierzy AK.
        Powinna też być cofnięta pochopnie przyznana rehabilitacja. Właśnie w tym problem że, że nikt jasno nie chce potępić ludobójstwa.
      • lodziarz.z.jasnogrodu Re: Apel na Facebooku. Wesprzyj ofiary podziemia 01.03.11, 10:54
        forum.gazeta.pl/forum/w,52,121912948,122708531,Konwa.html
        • tomasz.sulima O sprawie w nowym numerze "Przeglądu" 03.03.11, 13:47
          Gdyby kogoś ta akcja jeszcze interesowała, ciekawym głosem są artykuły z najnowszego tygodnika "Przegląd". Wywiad z Andrzejem Celińskim, teksty Krzysztofa Pilawskiego oraz Bronisława Łagowskiego.

www.przeglad-tygodnik.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka