Dodaj do ulubionych

Opowieści ludzi pogranicza

30.04.04, 10:17
Bardzo sie ciesze ze wstapienia do Unii, czego skutkiem bedzie miedzy innymi
to zblizenie z Litwa. Nie wiem jak innym Bialostoczanom, ale mi Litwa
wydawala sie zawsze bardziej nieznana i tajemnicza niz Bialorus, a przecez do
obu krajow mamy blisko. Bialorusini odwiedzaja licznie nasze miasto, ja tez
czesto bywam w Grodnie. Mam wiec pewien obraz Bialorusi i Bialorusinow. Nie
moge tego powiedziec o naszym druginm sasiedzie. I teraz, po pierwszym maja
mam nadzieje, ze to sie zmieni. Pozdrawiam wszystkich, dla ktorych Unia
kojarzy sie z czyms wicej niz ze wzrostem cen cukru!
Obserwuj wątek
    • Gość: Roman Re: Opowieści ludzi pogranicza IP: 80.121.231.* 04.05.04, 16:18
      Wreszcie dawna Unia polsko litewska powtorzy sie i nastapi zblizenie sasiadow,
      od pierwszej wojny albo dzielili nas Moskwiczanie albo nasi wlasni politycy nie
      potrafili sie dogadac.
      Ciesze sie szczerze, ze Polacy, Litwini takze Lotysze i Estonczycy beda mieli
      do siebie blizej. Oby tez mentalnie.
      Tylko wstyd, ze na to trzeba bylo kogos trzeciego (przepisy unijne), kto umie
      nas to tego zmusic. Ten przelom mogl spokojnie stac sie 10 lat temu. Takie
      cwiczenie znacznie pomogloby nam w nauce integracji. Ale polityka do tego nie
      dorosla, takze polscy politycy nie staneli na wysokosci zadania. Szkoda,
      stracony czas.

Roman

• Gość: Roman Re: Opowieści ludzi pogranicza IP: 80.121.231.* 04.05.04, 16:19
      Nareszcie dawna Unia polsko litewska powtorzy sie i nastapi zblizenie sasiadow,
      od pierwszej wojny albo dzielili nas Moskwiczanie albo nasi wlasni politycy nie
      potrafili sie dogadac.
      Ciesze sie szczerze, ze Polacy, Litwini takze Lotysze i Estonczycy beda mieli
      do siebie blizej. Oby tez mentalnie.
      Tylko wstyd, ze na to trzeba bylo kogos trzeciego (przepisy unijne), kto umie
      nas to tego zmusic. Ten przelom mogl spokojnie stac sie 10 lat temu. Takie
      cwiczenie znacznie pomogloby nam w nauce integracji. Ale polityka do tego nie
      dorosla, takze polscy politycy nie staneli na wysokosci zadania. Szkoda,
      stracony czas.

Roman

• Gość: jarek-NY Re: Opowieści ludzi pogranicza IP: *.phil.east.verizon.net 05.05.04, 08:02
        nic nie wiem o Litwinach, ale zawsze ich jakos lubilem.
        • Gość: asia super zdjecie IP: *.29.internet.uqam.ca 09.05.04, 15:59
          gratuluje autorce zdjecia, tego z rowerem...super!
    • kamaoka Re: Opowieści ludzi pogranicza 11.05.04, 20:17
      a ja bardzo lubie LItwe, mieszkam w Suwalkach, na wakacje jezdzimy na litwe do
      palangi (rodzice organizuja tez tam obozy tenisowe), i mimo iz wiem ze znam
      litwe tylko z wakacyjnego punktu widzenia, to bardzo ja lubie, jest podobna do
      Polski, szczegolnie do suwalszczyzny, ta sama bieda, podobni ludzie no i
      kuchnia, kto nie jadl parwdziwych kartaczy na litwie ten nie wie co to niebo w
      gebie:) szkoda tylko ze teraz lt tak niekorzystnie ksztaltuje sie w stosunku do
      zlotowki, przed tem oplacalo sie tam tankowac, kupowac nabial (bo przpyszny,
      nigdzie nie znajdzieice takiego wyboru jak u nich)
      pzdr
      Kama
      • jarek-ny Re: Opowieści ludzi pogranicza 11.05.04, 20:48
        A wiec historia kolem (sekaczem i kartaczem) sie toczy.

Dobrze wiedziec, ze gdzies niedaleko istnieje bliski kulturowo i mentalnosciowo
        nam kraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka