fmichus Pogańska otoczka chrześcijańskiego święta. 07.05.11, 14:19 A księżulki i zakonnice zadowolone z takiego obrotu sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Nie obrażaj pogaństwa! 07.05.11, 15:20 Co masz do religii pogańskich, że używasz tego przymiotnika jak wyzwiska? Są uczciwsze od chrześcijaństwa, które z nich nakradło ile wlezie i jest nietolerancyjne dla innych. To nie jest żadne "pogaństwo" tylko po prostu komercjalizacja religii. Odpowiedz Link Zgłoś
widz.i.czytelnik Na pokaz to wszystko i ... 07.05.11, 14:20 nic albo malo ma wspolnego z wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
merka1986 Re: Na pokaz to wszystko i ... 07.05.11, 15:51 Zgadzam się. Edukacja seksualna made in Poland Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 07.05.11, 14:30 chore. Odpowiedz Link Zgłoś
oleksiy Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 14:30 Ciekawe jaka jest wartość rynku biznesu związanego z komunią. find business contact Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek116 Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 07.05.11, 17:33 oleksiy napisał: > Ciekawe jaka jest wartość rynku biznesu związanego z komunią. > > find business contact Taka jak rynku usług pogrzebowych czyli WIELKA. A do tego doprowadził sam Kościół dzięki rozpaseniu kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
skrot.myslowy >>> Pani Agnieszko! Autorko! 07.05.11, 17:56 " lista topowych prezentów jest coraz bardziej dziwniejsza" Ło matko! albo albo... Odpowiedz Link Zgłoś
e.i.t.h.e.l Re: >>> Pani Agnieszko! Autorko! 07.05.11, 18:20 :) Coraz bardziej dziwniejszy ten język dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeo7890 Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 14:40 Rytual sakramentow niewiele ma wspolnego z chrzescijanstwem, a jest poganskim zwyczajem. Polecam lekture o chrzescijanstwie: kosmologia.info/prawdziwe-chrzescijanstwo/ Odpowiedz Link Zgłoś
patrickkolno Kosciol a epoka konsumpcji 07.05.11, 14:42 Nie rozumiem tej krytyki Kosciola i srodkow, z jakimi manipulowal i nadal manipuluje umysly wiernych w takich krajach, jak Polska, gdzie nadal odgrywa wazna role w zyciu politycznym. Nie widze roznicy pomiedzy manipulacja umyslow przez KK i media. Wystarczy przyklad niedawnego slubu pary krolewskiej w Londynie, transmitowany na caly swiat, i tlumy zachwyconych mas na calym swiecie tym multimedialnym widowiskiem. Czyzby tzw. "Celebrity Cult" typu Lady Gaga czy Madonna roznil sie od kultu papieza w Polsce? Nie sadze. Po prostu kontrola umyslu, czy to przez ludzi w czarnych sutannach, czy przez finansjere z Wall Street i City. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
rozterka47 Re: Kosciol a epoka konsumpcji , 07.05.11, 15:24 patrickkolno napisał: > Nie rozumiem tej krytyki Kosciola i srodkow, z jakimi manipulowal i nadal manip > uluje umysly wiernych w takich krajach, jak Polska, gdzie nadal odgrywa wazna r > ole w zyciu politycznym. > > Po prostu kontrola umyslu, czy to przez ludzi w czarnych sutannach, czy przez f > inansjere z Wall Street i City. Kropka. Jest pewna różnica, bardzo istotna finansjera nie obiecuje ludziom zbawienia ani łaski bożej w zamian za uczestnictwo w tym cyrku. Kościół popełnia oszustwo moralne, manipulując umysłami i spłycając duchowośc dla swojej korzyści. Tym samym jest gorszy od finansjery , która nie ukrywa ,że to co robi, robi dla kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ff6 Re: Kosciol a epoka konsumpcji 07.05.11, 17:16 jesli nie widzisz roznicy to znaczy ze jestes kompletnym idiota Odpowiedz Link Zgłoś
tempus Re: żydzi z GW już plują na komunię 07.05.11, 16:05 Może napiszesz coś konkretnego zamiast robienia śmietnika z forum? Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: żydzi z GW już plują na komunię 07.05.11, 22:18 Zydzisko Michnik obliczyl,ze 1/4 Polakow ulegla halucynacji za sprawa J.Kaczynskiego. Ciekaw jestem,czy poda jaki % ulegl halucynacji za sprawa aparatu sb - to zna z pierwszej reki. Odpowiedz Link Zgłoś
mirafas Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 14:49 Sformatowanie nowego katolika kosztuje dużo pieniędzy ("co łaska" na KK, kiecki, garniturki, przyjęcia, prezenty) dzięki czemu biznes się kręci :P A "wartości religijne"? A kogo to jak można się pokazać przed sąsiadami, czy zabłysnąć w rodzinie drogim prezentem czy wystawną imprezą. Odpowiedz Link Zgłoś
mensch37 Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 07.05.11, 14:51 Konsumpcyjna orgia osiąga majowy zenit ; a gdzieś " hen " w tle , katolicki Zbawiciel ... Odpowiedz Link Zgłoś
sop3 Proste jak budowa cepa..... 07.05.11, 15:19 ...jak komuś nie odpowiada niech nie posyła dziecka do Iszej komunii.jak dziecko dorośnie, samo zadecyduje.A tak na marginesie:120 zł/os to gruba przesada.W zeszłym roku na ślub córki wydałem 130 zł/os ale było 5 dań ciepłych +napoję (bez gorzały),zimna płyta i całonocna obsługa i było to w knajpie w Zakopanem. Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 15:20 Szechtery ale Bar Micwa to OK! Odpowiedz Link Zgłoś
intasie Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 08.05.11, 19:56 Nie! To taka sama głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.ja222 Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 15:22 Głupota ludzka nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
lasuszekboski Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 09.05.11, 08:55 lista topowych prezentów jest coraz bardziej dziwniejsza - oj tak - trzeba skonsultowac to z polonistą.... głupota nie zna granic Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 15:22 A w Białymstoku takie bogactwo, pozazdrościć, chyba że to fantazja Szechterowej gazety co robi z igły widły. Odpowiedz Link Zgłoś
rozterka47 Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 07.05.11, 15:36 para-lela napisała: > A w Białymstoku takie bogactwo, pozazdrościć, chyba że to fantazja Szechterowe > j gazety co robi z igły widły. .......................................................................................................................... Ludzie ,zeby zrobic imprezę komunijną , wystroic dziecko, ponieśc opłaty zadłużają się , często na rok albo dwa , bo ich po prostu na takie imprezy nie stac. Generalnie jest to uczynienie z eucharystii imprezy . Przykre ,że rodziny zadłużają się żeby ich dzieci nie czuły się gorsze od bogatszych rówieśników. Przeciez to powinno byc święto ducha, bez materialnego przepychu. No, ale jaki kościół taka duchowośc. Im bliżej materii tym dalej od boga. Odpowiedz Link Zgłoś
ff6 Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 07.05.11, 17:17 "ta" wiara niestety kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 07.05.11, 18:03 Wypad stąd panie katol. My nie wchodzimy na forum Frondy czy Waszego Dziennika, żeby robić wiochę. Czy jak ktoś jest katolikeim, to zawsze musi być podłym łajdakiem? Macie to wpisane w przykazania czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 15:24 Fantazja wyborczej nie zna granic, mało kogo stać na takie prezenty, no chyba że to Bar Micwa Odpowiedz Link Zgłoś
misiek_33 Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 07.05.11, 20:44 Jesteś w ogromnym błędzie. Pracuję w firmie komputerowej i najpopularniejszymi prezentami na tegoroczną komunię są konsole PSP, netbook'i, notebook'i, tablety, smartfony ... itd. Kilku moich kolegów ma nieszczęście bycia chrzestnymi tegorocznych "komunistów" i zgadnij co, w większości przypadków na życzenie dzieci, kupili jako prezenty - netbook'i. Więc nie pisz proszę komentarzy do tematu o którym nie masz bladego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
qantii Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 09.05.11, 12:32 Fakt. U mnie siostrzeniec ma dostać PSP i laptopa:/ U sąsiadów królują komórki i aparaty cyfrowe. Ja się zbuntowałam i zamiast kasy kupuję biblie (wydanie rodzinne). Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl ZYdzi maja duzo do pwoiedzenia nt katolikow 07.05.11, 15:45 jak zwykle artykul na 1 stronie o katolikach i ile to niby my wydajemy na imprezy. tymczasem zydzi morduja zwierzeta w poganskich obrzedach, buduja chalupki, w ktorych siedza miesiac,a kobieta nie ma do nich wstepu. ona jest tylko do rodzenia potencjalnych mesjaszy. Jesli chodzi o kase to zydzi nieporownywalnie wiecej uwagi poswiecaja kasie, wiec co jak co ale szechetr ze swoja gw nie ma w tym temacie czego szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: ZYdzi maja duzo do pwoiedzenia nt katolikow 07.05.11, 18:06 I po co panie katol tak kłamać? Poza udowodnieniem faktu, że co katolik pysk otworzy to sypią się stamtąd łajdactwa, niczego innego nie osiągniesz. A tego nie trzeba już udowadniać - biskupi robią to za ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
satur9 Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 15:45 "Również zaproszeni gości niestety ale w dzisiejszych czasach muszą trzymać się za kieszenie." - po jakiemu to? "coraz bardziej dziwniejsza" jest też polszczyzna pani Domanowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
curtislemay Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już biał... 07.05.11, 15:47 cyrk na kólkach mojemu dziecku oszczędzę tej szopki Odpowiedz Link Zgłoś
merka1986 Biedne dzieci zmuszane do tradycji 07.05.11, 15:48 Przecież one nawet nie wiedzą na czym dokładnie polega ten sakrament, tylko się cieszą z prezentów i imprezy. Uważam, że takie sakramenty nie powinny być tak wcześnie organizowane a dopiero wtedy, gdy dziecko będzie dojrzałe i samo zdecyduje czy dalej chce iść drogą w jakiej wychowują go rodzice, mam na myśli katolicką drogę.. Edukacja seksualna made in Poland Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Biedne dzieci zmuszane do tradycji 07.05.11, 15:55 Dlatego moja córka nie została jako pierwsza ochrzczona w rodzinie. Nie chcę, by dziecko uczestniczyło w tym cyrku, ja do dziś pamiętam te próby prania mózgu. Jak dorośnie i będzie chciała, to proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
e.i.t.h.e.l Re: Biedne dzieci zmuszane do tradycji 07.05.11, 18:28 A ja raczej uważam, że to wina głupiego społeczeństwa niż samej religii. Religia nakazuje zachowanie umiaru. Obecne spostrzeganie katolicyzmu przez wielu wierzących jest karykaturalne. I żeby nie było, wierząca nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzichu_bhp Jest impreza są prezenty 07.05.11, 16:07 Czy komunia to przeżycie duchowe czy materialne zależy od rodziców. W sporej większości komunia to impreza na której można dostać super prezenty. Poza tym dzieciaki często nie wiedzą o co chodzi w tej komunii. Najważniejsze jest to, że jak przyjdą do domu będą miały laptopa, konsole, komórkę i wiele wiele innych prezentów. Nie ma w tej całej sytuacji miejsca na duchowość. Ważne, że jest zabawa. dlatego komunia w tak młodym wieku jest bez sensu. Może lepiej by było świadomie do niej podchodzić parę lat później? No ale wtedy pewnie klientela KK była by mniejsza. Nie mnie o tym decydować. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Jest impreza są prezenty 07.05.11, 17:08 zdzichu_bhp napisał: > Poza tym dzieciaki często nie wiedzą o co chodzi w tej komunii. Taki mi się dowcip przypomina: Pyta się kolega kolegi na wędrówce: -A widzisz tam daleko drzewo? -Nie, nie widzę. - To masz świetny wzrok! Bo tam nie ma drzewa! Dzieci są mądrzejsze od dorosłych, bo jeszcze nie zmanipulowane. Nie widzą sensu, bo go nie ma. -- Wesołe jest życie staruszka, wesołe jak piosnka jest ta." Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi o co ten płacz 07.05.11, 16:07 dzisiaj komórka czy laptop ma podobną wartość ( i cenową i "społeczną) co w latach 80 zegarek... a wiek 8-9 lat o czas najwyższy by dziecko zaczęło się tymi rzeczami posługiwać. tak więc o co ten krzyk? Odpowiedz Link Zgłoś
wookiee.chewbacca Sonda dotycząca komunii 07.05.11, 16:15 Zapraszam do sondy na temat komunii w Polsce. [sonda=Co sądzisz o komunii?] [*]Święty sakrament [*]Gusła i czary [*]Metoda kościoła na kasę [*]Nie mam zdania [/sonda] Odpowiedz Link Zgłoś
pawel68gaw Quizz jest autorstwa osoby niepełnosprawnej umysło 07.05.11, 16:18 Która komunia jest lepsza-pierwsza,druga,trzecia........,otóż nieuku-każda jest tak samo ważna,bo przyjmujesz Boga do swojego serca,dzieci komunijne przyjmują ten Sakrament po raz pierwszy i to jest istotą ich święta.A prezenty,które dostają od dorosłych świadczą o dojrzałości dorosłych,bo wygląda to tak,że sami dorośli pod pozorem prezentów dla dzieci sami sobie je robią,a przyjęcia -to nie bale dla dzieci,tylko imprezy alkoholowe.(nie dotyczy to wszystkich,jako ogółu,ale najwięcej ryczy krowa,co mało mleka daje) Odpowiedz Link Zgłoś
ff6 Re: Quizz jest autorstwa osoby niepełnosprawnej u 07.05.11, 17:20 otoz nieuku zadna komunia nie jest wazna bo kazda jest szamanskim obrzedem robiacym ludziom wode z mozgu Odpowiedz Link Zgłoś
wookiee.chewbacca Re: Quizz jest autorstwa osoby niepełnosprawnej u 07.05.11, 17:32 > Która komunia jest lepsza-pierwsza,druga,trzecia........,otóż nieuku-każda jest > tak samo ważna,bo przyjmujesz Boga do swojego serca,dzieci komunijne przyjmują > ten Sakrament po raz pierwszy i to jest istotą ich święta.A prezenty,które dos Otóż nieuk innych od nieuków wyzywa. Wiedz zatem, że komunia to żadne przyjmowanie kogokolwiek do serca (bo serce jako biologiczna pompa pompująca krew) tylko żenująco głupi rytuał, który można przyrównać do topienia marzanny i wróżenia z herbacianych fusów. Osoby, które na poważnie angażują się w takie bzdury dają świadectwo swojej głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: Pierwsza Komunia prawie jak bal. Czeka już bi 07.05.11, 16:23 Kazda Komunia dla wierzacego jest wazna i ty extra swiezy z ta swoja sada udaj sie na swoje/ wasze portale isaduj partnerow. Odpowiedz Link Zgłoś
maldario ech te "nasze" priorytety 07.05.11, 16:23 rozumiem, że wierzący rodzice posyłają swoje pociechy do komunii; nie rozumiem już jednak dlaczego tak ... bezmyślnie wydają ciężko zarobione pieniądze (sic!); po co dawać zarobić jakiemuś restauratorowi skoro można zaprosić gości do domu na herbatkę i przez siebie upieczone ciasto; to samo dotyczy prezentów - po co 8-latkowi lapek albo mp3? zamiast tego może lepiej zainwestować w przyszłość swojego dziecka wykupując mu dodatkowe lekcje języka ang. względnie spróbować rozwijać w nim zainteresowania i wykupić mu np. lekcje jazdy konnej, pływania albo tańca; Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: ech te "nasze" priorytety 07.05.11, 17:01 tak, bo dziecko będzie zachwycone dodatkowymi lekcjami ja... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ggg-gazeta Re: ech te "nasze" priorytety 07.05.11, 18:20 wychowywanie dziecka nie ma na celu je ciagle zachwycac, jest kilka szkol ale twoja zwykle staje sie ta najgorsza. no ale pewnie tobie nauka kojarzy sie z katroga i ocenami tylko, nie wszyscy na to patrza w ten sposob, O tym doskonale zdaja sobie osoby ktore nie mialy problemu z nauka i wszystko rpzychodzilo im z latwoscia, ale takich dzieci np. w 1-4 klasie jest garstka w statysycznej klasie, a zadniebania w wychowaniu na etapie 1-7 lat pierwszych zycia pozniej sie daja we znaki, a te bledy to czesto brak czasu , pieniedzy i poplenianie tych samych gaf co nasi rodzice, czesto mowimy: ja zostalem dobrze wychowany, mam prace, dom i psa i jest ok, czesto zapominamy jakie mielismy my problemy w mlodosci z kilkoma rzeczamio, uznajemy je za norme bo wszyscy wokol je mieli z reguly. Dlatego tez ludzie poslylaja w sumie bezmyslnie swoje pociechy do komuni , chrzsza je, bierzmuja ... chociaz sami nie wiedza w suie dlaczego, czesto klna na KK w zaciszu domowym, wyzywaja klechy od zlodzieji, a robia pozniej i tak odwrotnie, bo te sakaramenty to wymysl kosciola a nie bibli czy Boga, no chyba ze ktos mi rzci cytatem z swietej ksiegio chrzescijan ze w tych akurat okresach sie powinno dzieci namaszczac w roznoraki sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: ech te "nasze" priorytety 08.05.11, 09:48 nie zrozumiałeś tego co napisałem... co innego dobry prezent a co innego dobre wychowanie Odpowiedz Link Zgłoś