Dodaj do ulubionych

Strona parafii w Mostowlanach

11.11.11, 15:28
Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia pierwszej w historii parafii w Mostowlanach strony internetowej. Witryna powstała dzięki zaangażowaniu proboszcza tejże parafii, ks. Romana Kiszyckiego. Można na niej znaleźć aktualności z życia parafii, godziny nabożeństw, dane teleadresowe oraz w niedługiej przyszłości rys historyczny parafii. Została także umieszczone zakładki: galeria i filmy, które postaramy się systematycznie uzupełniać. Strona ma za zadanie regularnie informować czytelników o tym co dzieje się w małej, przygranicznej parafii.

Wszystkie uwagi a temat strony są mile widziane.

Adres strony: parafiamostowlany.pl
Obserwuj wątek
    • public-enemy125 Re: Strona parafii w Mostowlanach 18.11.11, 09:01
      Eh brakuje tylko jeszcze wstawienia ikonki płatności przez PayPal. Datki sypałyby się z całego świata gdyż ks. Roman ostatnio z tej biedy i żebrów w Lewiatanie strasznie przytył.
      • mostowlanska Re: Strona parafii w Mostowlanach 18.11.11, 15:55
        Ehh... brak słów na twoją głupotę...
        • jan381 Re: Strona parafii w Mostowlanach 27.12.11, 18:41
          mostowlanska napisał:

> Ehh... brak słów na twoją głupotę...
          >na twoją głupotę napewno moja droga od kiedy ludzie mają wspierać nierobów-pasożytów lepiej ten kesz dać ludzio biednym- potrzebującym
          • mostowlanska Re: Strona parafii w Mostowlanach 27.12.11, 22:56
            Znalazł się następny święty. Dać potrzebującym, najlepiej Tobie. O naszym Gródku mówią, że taki tolerancyjny... prawosławni z katolikami w zgodzie żyją.. ale to tylko gadka.. a najgorsze jest to, że nawet swoi na swoich nadają. Ciekawo czemu bracia katolicy na swego księdza słowa nie powiedzą (nic nie sugeruję, bo znam księdza i to dobry i ludzki człowiek, podaję tylko jako przykład). Oni swego bronią, tylko ciekawy czy byłbyś taki odważny powiedzieć mu to prosto w oczy! Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że pisanie na tym FORUM nie ma sensu ani polonizowanie z Wami. Szkoda czasu, słów i nerwów... bo człowiek chcę dobrze, a inni tylko opluwać umieją.
            • public-enemy125 Re: Strona parafii w Mostowlanach 28.12.11, 08:04
              Tolerancji u nas nie brakuje ale zależy do czego. Ludzie powoli tracą cierpliwość do pazernych księży którym pieniędzy jest zawsze mało. Nieważne jak mała byłaby parafia to ksiądz nie jeździ rowerem jak to było w filmie "U Pana Boga...". W obecnych czasach kościół (prawosławny bądź katolicki) stał się punktem poboru opłat na autostradzie do nieba - zapłać a dusza będzie zbawiona jak cię nie stać gnij w piekle, smutne lecz prawdziwe.
              • mostowlanska Re: Strona parafii w Mostowlanach 28.12.11, 14:31
                Ale jeżeli aż tak mocno wierzysz, to uczęszczaj do cerkwi/kościoła nie składaj ofiar i tyle i módl się jest to Twoja sprawa jeżeli tak uważasz. Realia się zmieniają, rowerem już mało kto jeździ to czemu duchowny ma jeździć?

Tylko nie wiem w czym tak o. Roman zawinił, że samochód ma? Ba nawet dwa (taki bogaty jest).
                Mi się wydaje, że to także nie tylko w kościele wina leży... sami ludzie tak nauczyli, uważam, że jeżeli nie masz pieniędzy to nikt Cię za to z kościoła/cerkwi nie wyrzuci.
                • jan381 Re: Strona parafii w Mostowlanach 28.12.11, 16:13
                  >jak pochodzi po żebrach po chatach zbierając haracz świąteczny to kupi sobie trzeci samochód i to ma być zgodnie z nauką którą głosi o pomocy blizniemu swemu
                  • mostowlanska Re: Strona parafii w Mostowlanach 28.12.11, 18:29
                    Ale nikt Ci nie każe dawać! Kwestia, czy dasz i ile to Twoja indywidualna sprawa. Nie haracz tylko ofiarę. Sam dajesz, a potem masz pretensje!
                    • public-enemy125 Re: Strona parafii w Mostowlanach 29.12.11, 11:07
                      I tu akurat jesteś w błędzie. Jakiś czas temu (jakieś święto na cmentarzu) podczas święcenia grobów niedaleko grobu mojej rodziny kobieta chciała żeby baciuszka wyświęcił nowy pomnik. Traf chciał że było niedaleko i wszystko było słychać. Podchodzi ks. Roman i się modli a kobieta w ręce trzyma 20 zł. I tu zacytuje słowa księdza " Ja za 20 zł. się nie modliłem" i kobiecina chcąc niechcąc sięga do portfela i wyciąga banknot 50 zł który szybko znika w długich kieszeniach księdza. I chcesz mi wmówić że księża biorą " co łaska" ???
                      • mostowlanska Re: Strona parafii w Mostowlanach 29.12.11, 19:12
                        public-enemy125 napisał:

> I tu akurat jesteś w błędzie. Jakiś czas temu (jakieś święto na cmentarzu) podc
                        > zas święcenia grobów niedaleko grobu mojej rodziny kobieta chciała żeby baciusz
                        > ka wyświęcił nowy pomnik. Traf chciał że było niedaleko i wszystko było słychać
                        > . Podchodzi ks. Roman i się modli a kobieta w ręce trzyma 20 zł. I tu zacytuje
                        > słowa księdza " Ja za 20 zł. się nie modliłem" i kobiecina chcąc niechcąc sięga
                        > do portfela i wyciąga banknot 50 zł który szybko znika w długich kieszeniach k
                        > siędza. I chcesz mi wmówić że księża biorą " co łaska" ???

Słuchaj, jeżeli tak było naprawdę (nie wiem jako nie chce mi się w to wierzyć, bo z nam o. Romana) to "chcą nie chcąc" się nie robi. Ta kobiecina lub nawet Ty mogłeś zwrócić uwagę dla danego księdza, ewentualnie porozmawiać z proboszczem.

Ja myślę, że nie ma sensu kontynuować tej rozmowy w tym temacie. Każdy z nas ma inny pogląd na daną sprawę, jeżeli chcesz dalej na ten temat dyskutować to już be zemnie.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
      • nicee90 Re: Strona parafii w Mostowlanach 25.12.11, 12:09
        Dokładnie tak, innego takiego ks. nie znam i mam nadzieję, że nie będzie mi dane poznać. Numer konta i dane kontaktowe do przelewu są, ikonka PayPal byłaby idealnym dopełnieniem.
        • mostowlanska Re: Strona parafii w Mostowlanach 25.12.11, 22:17
          Nie rozumiem... na wielu stronach parafii jest podany ich rachunek bankowy. Ależ oczywiście.. niektórych razi to w oczy bo jak jest podany to znaczy kolokwialnie mówiąc "Kasy choczuć". Ludzie trochę spokoju i innego nastawienia, pokory również! Nawet ta strona jest dowodem zaradności proboszcza. Parafia liczy nie wielu parafian, temu chcielibyśmy mieć swoje miejsce w internecie i pokazać się Polsce (może ułatwi to pozyskanie sponsorów na dalsze inwestycje m.im. remont ścian wewnętrznych świątyni).

Ten wątek nie jest założony po to aby oceniać o. Romana czy kogokolwiek innego. Założyłem go po to, aby poinformować po części "skomputeryzowaną" część naszej miejscowości o powstaniu strony, a nie sonda na temat proboszcza. Ewentualnie można wyrazić opinię o stronie...w sumie wyrażacie...ironicznie PayPal. W gruncie rzeczy było do przewidzenia... bo na tym forum tylko trzeba nadawać na duchownych. Ehhh... szkoda gadać...
          • nicee90 Strona parafii w Mostowlanach 07.04.12, 15:07
            I co teraz powiecie o swoim o. Romanie ?
            • mostowlanska Re: Strona parafii w Mostowlanach 07.04.12, 21:01
              O czekałem kiedy się odezwiecie na forum, jakoś i tak długo było cicho w tym temacie. Wiesz co Ci teraz powiem: JAJKO! dokładnie to...

Po raz kolejny gródeccy ludzie pokazali co umieją.. i to po raz kolejny nie za bardzo się popisali, tak oczerniliście człowieka, że szkoda gadać, a jak wersje nie pasowały to nowe wymyślalicie i dalej to robicie.

Nie dość, że jest Wielki Post, w sumie się skończył. W tym okresie powinniśmy się zastanowić nad swoimi przewinieniami, a nie o kimś.

Najgorsze jest to, że 99% ludzi którzy gadają, nie mają na ten temat nawet 1% wiedzy o całej sytuacji...

proponuję nie drążyć tu tego tematu, bo nie w tym rzecz. Jak ktoś chce porozmawiać na ten temat to lepiej skorzystać z zakładki "kontakt" na stronie.
              • borutta1 Re: Strona parafii w Mostowlanach 07.04.12, 21:31
                Oglądałem cerkiew w Mostowlanach 6 lat temu, była zaniedbana....patrzyłem jak była restaurowana. To nie grzech podać nr konta na stronie, wręcz przeciwnie. NIe wystarczy odremontować, trzeba potem o nią dbać. A nic za darmo nie ma. Malkontentom ku przypomnieniu: cerkiew parafialna p. w. Sw. Apostoła Jana Teologa, wzniesiona w 1862 r. Konstrukcja zrebowa, szalowana, na planie prostokata, od zachodu w 1908 r dobudowano pritwor (kruchte) z dzwonnicą.
                Głupie komentarze świadczą o głupocie, jakiejś zawiści a może po prostu o prostactwie komentujących.
    • iwanik4 Re: Strona parafii w Mostowlanach 02.05.12, 10:50
      Dajcie Grzegorzowi spokuj i tak ma za swoje żona zostawiła dziecko w drodze nie każdemu lekko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka