lucjusz_lulejko
25.03.12, 23:08
Wzorem bardzo starych a cyklicznych obrzedow z czasow imperium rzymskiego kiedy to w Marcu (starorzymski, miesiac Marsa), zaznaczano pelnie ksiezyca pokazami fajerwerkow, GW, uparlo sie by rownie cyklicznie chlostac Bialostoczan za "antysemityzm".
Ot tak, na wszelki wypadek.
Niech gnojki wiedza kim tak naprawde sa...
Oto, w jednym tylko miesiacu - Jedwabne, Szczuczyn, Wysokie Mazowieckie.
W dwoch wypadkach poszlo o kamienie, tj., zamalowane kamienie a to pomnika a to kirkutu, zas w jednym - Szczuczynie ot tak, ni z gruszki ni z pietruszki, wyciagnieto jakas niedokonczona a calkowicie rozpaprana sprawe z czasow wojny i lubudu(!), tym czyms, po glowie.
Nie, nie jestem na tyle zadufanym w sobie by uwazac siebie za chodzacego swietego
Kudy mi tam!
Ale, tez nie lubie by mi ktos, ni stad ni zowad, zaczynal oskarzac o warcholstwo i kupe innych paskudnych cech.
Nie lubie, chocby dlatego, ze bedac globetrotterem, nigdzie jeszcze nie spotkalem na kuli ziemskiej miejsca gdzie zamiast ludzi zyja anioly. I tak jak w Polsce musialem sie jakos sam wylizac z rozstrzaskanej o moja glowe butelki, tak i w innych miejscach na swiecie musialem przezyc straszliwy lomot za to, ze jestem bialy albo jeszcze gdzie indziej za to, ze jestem Chrzescijaninem.
Przezylem, Bogu dzieki.
I tak moglbym sie licytowac z dziennikarzami dyzurnymi od holokaustu w lokalnej GW. Licytowac o to ich wypuszczanie w maliny ludzi zajetych swoimi biezacymi sprawami i o to ciagle obmawianie "wiecie co wy wszyscy jestescie quoootasy bo takze na ziemi polskiej, Wehrmacht, ktory zawojowal Polske, urzadzil swoje przedsiebiorstwa panstwowe (Niemieckie!), do przerabiania ludzi na mydlo".
To ja sie pytam ustawiaczy tematow dla koncernu GW, dlaczego chcecie mnie bic za cos dzis, co sie dzialo na tym terenie przed trzema pokoleniami?
Co ja mam z tym wspolnego?
I dalej; dlaczego ci redaktorzy nie pisza wedle regul prawa obowiazujacego w Polsce?
Dlaczego oskarzaja mieszkancow miasta badz regionu "in toto"? A nie wyjatkow, bandytow, rozbojnikow?
Przeciez nikt ich dotad nie zlapal za reke! To dlaczego oskarza sie obywateli za kilkoro wyrzutkow? Jak smiecie pisarczyki!
Bardzo niedawno na cmentarzu prawoslawnym w Supraslu zdewastowano ponad setke grobowcow. Jeszcze w zeszlym tygodniu na cmentarzu Farnym ogolocono kilkanascie grobowcow z rzezb metalowych bedacych przedmiotami sztuki sakralnej.
I co?
I nico! Cisza w GW i w innych gazetach; chyba tylko dlatego, ze zlapani squooorviele i wandale nijak nie daja szansy na nowa hucpe typu: oto kolejny Polak, a wiec anty-Semita o morderczych sklonnosciach i do tego, pewnikiem, zwolennik paskudnej ND-ecji.
...
A moze byscie tak redaktorzy zeszli na ziemie z tych bialostockich zasadzek na antysemitow i zaczeli patrzyc bez tych dziwnych okularow, ktore doprawiaja rogi kazdemu Polakowi?