Dodaj do ulubionych

Gdzie znaleźć potrzebujących?

14.04.12, 13:11
Hej,
brat bierze wkrótce ślub, a zamiast otrzymania kwiatów, z którymi nie ma co zrobić i zwiędną po kilku dniach, para młoda woli przeznaczyć charytatywnie drobne od gości dla potrzebującego (np. niepełnosprawnego) dziecka (zwyczaj proszenia o książki, słodycze lub wino w podobnej kwocie co bukiet kwiatów jest w Polsce od jakiegoś czasu co raz bardziej popularny).
Gdzie znaleźć organizację, rodzinę, dziecko z regionu potrzebujące pieniądze, tak, aby to ono dostało tę kwotę, a nie np. cała organizacja? Może macie namiary na strony internetowe lub bezpośrednio potrzebujących? Albo sugestie, jak dobrze to załatwić?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tygrysio_misio Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? 14.04.12, 13:19
      ladnie to tak wycierac sobie gebe charytatywnoscia za cudza kase?

nie mozna po prostu powiedziec ludziom, zeby nie kupowali kwiatow/alkoholi itp?
      • chane Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? 14.04.12, 13:21
        Zazdrościsz? Ludzie są przyzwyczajeni że muszą coś przynieść, na pewno też pojawią się Ci z kwiatami, taka tradycja - nie zmienisz jej. Wszystko jest jawne, rodzina której pomogą będzie wiedziała, skąd wzięła się kasa, a goście będą wiedzieli, dla kogo idą pieniądze.
        • tygrysio_misio Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? 14.04.12, 13:27
          no ale dlaczego chciecie wymuszac na ludziach co maja przyniesc?
          dlaczego ludzie nie moga dac tego co chca dac?
          jakim w ogole prawem chcieci im to narzucac?

poza tym ile sami dacie z prezentow dla pary mlodej?

chcecie byc tacy dobroduszni i wspaniali.... ale cudzym kosztem
          • chane Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? 14.04.12, 13:38
            Czekałam tylko na marudę z takimi poglądami jak Ty, ale nie wiedziałam, że tak szybko się pojawi.

Uważam, że wywalanie pieniędzy na kwiatki jest bezsensowne, jeżeli istnieje możliwość przeznaczenia ich na lepszy cel. Można zaproponować, tak jak robią to inne pary, przyniesienie przyborów szkolnych czy plastycznych w celu zawiezienia ich do Domu Dziecka.

Para młoda decyduje, że nie potrzebuje kwiatów, bo nie ma co z nimi zrobić, więc daje PROPOZYCJĘ lepszego spożytkowania tej sumy (a nie nakaz). Nie wiesz jak ma brzmieć ta prośba, a czepiasz się. Goście zwykle są zadowoleni, że mogli pomóc komuś w taki sposób (bo większość ludzi tego nie robi - nie ma czasu, nie wie jak się za to zabrać).
            • tygrysio_misio Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? 14.04.12, 14:06
              nie jesteś w stanie rozumieć tego... nie będę Ci więcej tłumaczyć, bo jeszcze sprowadzisz mnie do swojego poziomu i pobijesz doświadczeniem
              • chane Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? 14.04.12, 14:21
                Pytanie w poście dotyczyło KOMU pomóc, jak znaleźć kogoś potrzebującego pomocy. Nie prosiłam o doszukiwanie się ideologii w tym, czy jest to dobry pomysł (może masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, stąd te dziwne odpowiedzi).
              • chane Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? 14.04.12, 14:37
                W jednym masz rację - bardzo ciężko zrozumieć wypowiedzi osoby nie znającej podstawowych zasad języka polskiego, w tym znaczenia czy odmiany słów. W internecie też obowiązują zasady - netykieta - i jest ta wygoda, że tekst napisany można poprawić przed wysłaniem (jeżeli już masz ochotę wyrażać swoje zdanie, to w celu aby ktoś to przeczytał i zrozumiał).

pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta
                netykieta.prv.pl/
                • tygrysio_misio Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? 14.04.12, 14:40
                  jasne jasne... nie potrafisz zrozumieć tekstu pisanego to teraz będziesz się napinać.. dawaj dawaj.. lubię to :-)
                  • Gość: DOMINO Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? IP: *.euro-net.pl 14.04.12, 14:46
                    Nie potrafię zrozumieć dlaczego ktoś, kto nie wnosi nic nowego i sensownego do wątku się wtrąca. Chyba po prostu nie ma nic konkretnego do roboty i lubi ogarniać cały świat w swoim małym komputerku, który doskonale odzwierciedla stan prymitywnego podejścia do innowacyjnego rozwiązania niepotrzebnego przynoszenia kwiatów, które i tak lądują w śmietniku.
                    Upominam, że chodzi o pomoc oraz o wskazanie komu można pomóc. Nie chodzi tutaj o sens czy brak sensu w takim rozwiązaniu. Tym bardziej, że nikt nie jest zmuszony do przynoszenia kasy na cele charytatywne, tylko ma sensowny wybór. Nie wisi nad taką osobą kara wyrzucenia z wesela ani nic podobnego. o co te komentarze debilne? ja nie wiem!
                    • tygrysio_misio Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? 14.04.12, 14:58
                      fajnie, ze sie wylogowałaś.. następnym razem też się wyloguje

1. jakie to jest innowacyjne? zżynane od innych na zasadzie chwilowej mody
                      2. po co ktoś kto ma kłopoty z myśleniem w ogóle się odzywa? Znalezienie osoby potrzebującej nie jest trudne. Wystarczy pójść pod sklep, albo wpisać w wyszukiwarkę
                      3. Nie odpowiedziałaś mi na pytanie o to dlaczego chcecie żerować na cudzych pieniądzach, płacąc nimi za swoje egoistyczne pragnienie zrobienia czegoś dobrego... oczywiście publicznie/na pokaz? Może gdybym znała bardziej motywacje waszego działania lepiej bym wam doradziła.
                      4. Można po prostu napisać w zaproszeniach, że parze młodych zbędne są kwiaty i inne standardowe drobiazgi.
                      • Gość: DOMINO Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? IP: *.euro-net.pl 14.04.12, 15:03
                        dlaczego ktoś miałby sie uiekać do takich metod? rozumiem, że ocena na podstawie własnych poczynań:P
                        Słodki mysio pysio tygrysio... wie lepiej, jak chce zorganizować swój jedyny dzień w życiu młoda para. Zawsze się znajdzie ktoś, kto wie jak jest lepiej.
                        Ich decyzja.
                        i po cholerę kogoś zniechęcać.
                        tygrysio_misio- chyba i tak nie ma zaproszenia na ten ślub, więc ma problem z głowy!:P
                      • chane Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? 14.04.12, 15:04
                        Jakie wylogowywanie?
                        1. Nigdzie nie pisałam, że to innowacyjne, tylko że popularne.
                        2. Szukałam w wyszukiwarce, znalazłam tylko caritas, mam problem ze znalezieniem konkretnych organizacji (zwykle w okresie rozliczania pitów widać dużo ulotek o potrzebujących rodzinach, lub np. widuje się pojemniki na nakrętki na zakup wózka inwalidzkiego dla kogoś).
                        3. Nie wszyscy mają takie podejście jak Ty, nie chodzi o żerowanie na pieniądzach, jeżeli i tak mają być wydane na parę młodą - goście są informowani o możliwości zrobienia czegoś dobrego - jest to prezent od wszystkich, nie dopisuję do tego innej (zawistnej?) ideologii (żaden pokaz). I co jest złego w pragnieniu pomocy?
                        4. Oczywiście, to będzie napisane, ale pisałam wcześniej, że tradycją już jest przyjście "z czymś", więc stąd taka propozycja dla zaproszonych.
                      • Gość: DOMINO Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? IP: *.euro-net.pl 14.04.12, 15:05
                        no i ogólnie ślub ma to do siebie, że paradoksalnie żeruje na pieniądzach młodej pary, ich rodziców i gości... nic odkrywczego :P
              • Gość: bk66 Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 19:09
                masz doswiadczenie ze swojej organizacji,a to co chca uczynic mlodzi,jest bardziej hojne
                niz to co by przekazala organizacja charytatywna
      • Gość: bk66 Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 19:02
        glupio piszesz,tygrysio_misio,poniewaz uczestnicy weselni i tak cos przyniosa...lepiej bedzie
        jesli dadza jakas kase,a mlodzi pomijajac organizacje charytatywna,100%wartosci przekaza
        konkretnie potrzebujacemu
        • Gość: fan Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 20:23
          Tygrysio słusznie tylko zauważył, że popularna ostatnio moda proszenia zapraszanych gości, aby nie przynosili kwiatów lub określonych prezentów, jest odrobinę nie na miejscu. Sugestia co innego, a co innego nacisk z którym też miałem okazję się spotkać. Pytanie o organizacje charytatywne/fundacje w ogóle jest jakieś dziwne, bo można listę w kilka sekund znaleźć w sieci, a na danej stronie nazwiska potrzebujących dzieci.
          • Gość: bk66 Re: Gdzie znaleźć potrzebujących? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 20:33
            jedna z fundacji zgarnela pozyczke, przeznaczona na fabryke osocza
            - mala to byla kwota...jedynie 30-cioro dzieci bawilo w nowym jorku z szefowa fundacji
            tylko przez dwa tygodnie,przez ten czas uprzatneli agencje handlu nieruchomosciami
            na manhattanie i juz trzeba bylo wracac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka