Dodaj do ulubionych

Listy rezerwowe pełne podlaskich dróg. Inwestycje

24.04.12, 10:35
To prawda , że buduje sie dużo , a przynajmniej takie jest wrażenie , bo nigdy nie było tylu inwestycji drogowych jednoczesnie , ale słusznie zauwazył to Pan Toczydłowski , ze to kropla w morzu potrzeb . Dlatego odsuniecie lotniska w bliżej nie okreslona przyszłośc to zacofanie naszego województwa. Wczoraj , w zwiazku z intensywnym wejściem nowego przewożnika lotniczego pokazano mape lotów . Aż wstyd , ze nas to nie dotyczy . Czy wyobrazacie sobie ze w ciagu godziny bylibysmy nad morzem za jedyne 90 zł To dokladnie tyle ile trzeba zapłacic za pociąg ktory jedzie 8 godzin . A wyloty do Krakowa , a loty do Warszawy , nawet za ta sama cene , ale z jakim oszczędzaniem czasu . I ktoś kto mówi , ze to nie oplacalne , ze nie bedzie obłozenia w ogóle nie wie o czym mówi . Po prostu zaprzecza by zaprzeczac . Dlatego nawołuje nie głosujmy wiecej na beton , bo im nie zalezy na nas . Oni maja nas w najwiekszej pogardzie . A wyliczyli , ze im głupsze spoleczeństwo tym łatwiej nimi manipulowac .
Obserwuj wątek
    • natt Re: Listy rezerwowe pełne podlaskich dróg. Inwest 24.04.12, 13:20
      tojamyszka napisała:

> a loty do Warszawy

Możesz mi pokazać lotnicze połączenie krajowe na odległość 180 kilometrów?
    • gekon-3 Re: Listy rezerwowe 24.04.12, 15:15
      Do tojamyszka

Uparłaś się na to lotnisko jak cholera. Ja średnio trzy razy w tygodniu przemykam trasą Warszawa- Bialystok i z powrotem. Ja nie potrzebuje samolotu i lotniska. Ja potrzebuję sprawnie dojechać w 2h pomiędzy tymi miastami. Bez korków, konwojów tirów na tym samym pasie co ja. Więcej czasu mi zajmie dojazd na i z lotniska + czas przelotu niż sam przejazd. Na lotnisko przyjdzie czas, tu brakuje dróg, kolei, która w 1h przeleciała by z Białegostoku do Warszawy. A nie prawie 3h. Nie wstyd, że nie ma lotniska, wstyd, że nie ma tu dróg a kolej została 100 lat za resztą kraju.
      • tojamyszka Jasne , że sie uparłam . 26.04.12, 07:47
        Przede mna weekend majowy . Nie mam wiele czasu , więc chciałabym mozliwie jak najlepiej go wykorzystać, nie na przejazdy ale na wypoczynek . Mogę jednocześnie pozwolić sobie na dwie doby wyjazdu . No i prosze Wyjazd nad morze to8 godzin w jedna strone tyle samo spowrotem i co mi zostaje ? Macham reką , wsiadam w samochód i jade jakies 50 km bo dalej to juz szkoda czasu . moje 50 km samochodem to dokladnie tyle samo czasu ile lot nad morze ... A może tak w góry ? ... I to samo . Nie wszyscy sa pracoholikami , ktorzy wypoczywaja przy sześciopaku piwa w pubie . Jeśli opłaca się lotnisko w Poznaniu , Zielonej Górze , w Rzeszowie to u nas sie nie opłaca ? Mieszkańcu Suwalszczyzny dawno wypieli sie na Warszawe , bo lataja z ...Kowna . Oczywiście , że dobre drogi sa potrzebne , że koleje powinne być naprawione i zmodernizowane . Ale to sa wprawdzie wszystkie inwestycje leżące w gestii ministra od transportu , ale skąd ten osli upór przed lotniskami . Ktos mi powie , ze dwa loty dzienie to sie nie opłaci . A skąd tak na dobra sprawę wiecie , ze jesli będzie to opłacalne to nie będzie ich wiecej ? Może własnie przewoźnicy będa chcieli uruchomić swoje linie z Białegostoku chocby do...Brukseli , Londynu czyli tam gdzie najwiecej jest Białostoczan . Nie krzyczcie , ze nie i tylko nie , bo nie . Jak wybierasz sie na bal , to potrzebny Ci jednakowo i garnitur i dobra koszula , ale tze nie pójdziesz w sandalach czy tenisówkach . Zatem jesli chcemy by nasze wojewodztwo sie nie cofało w stosunku do reszty Polski to potrzebe sa i drogi i koleje ale takze i lotniska .
        • wwredny Uparlam sie jak ... 26.04.12, 08:21
          Z lotniskiem i drogami jest jak z renesansowa Francja - wyfiokowane wlosy, wymyslny stroj a pod nim smrod, brud i wszy.
          Najpierw drogi (lub czystosc) a pozniej lotnisko (czyli np wykwintne perfumy czy fryzura).
          Pojmij to bo sie osmieszasz w swoim uporze.
    • rafal.kosno11 Listy rezerwowe pełne podlaskich dróg. Inwestycje 25.04.12, 12:29
      im szersze prostsze lepsze drogi tym większa szybkość i więcej ofiar wypadków może trzeba przy drogach więcej drzew i latarni? przekraczający prędkość pijani szybciej znikną z dróg i świata nie zabijając innych?

POlskim POlitykom - aferzystom zawdzięczamy upadającą kolej w kraju tranzytowym pomiędzy wschodem i zachodem Europy „tiry na tory” sposób na rozwiązanie problemu tirów w tranzycie w Polsce brakuje 300 obwodnic,np. Warszawy,za cenę 4 obwodnic można rozwiązać problem w całej Polsce.

Wspomnijmy że te drogi są dobre dla osobówek ale problem to TIRY przejazd 1 przeładowanego niszczy drogę tak jak przejazd 140 000 samochodów osobowych (oficjalne dane) skad sie biora koleiny !? www.tirynatory.pl

Np. dziennie z w tranzycie Litwa (Rosja) - Niemcy przez Polskę przejeżdża 5000 tirów (w obie strony) 1 pociąg zabiera 50 tirów tak wiec wystarczyłoby 100 pociągów dziennie (100 podzielić na 24 godziny =4 na godzinę) by 100% tych tirów zniknęło z dróg to oznacza ze wystarczyłoby co 30 minut odprawić po 1 pociągu w stronę Niemiec i 1 w stronę Litwy(Rosji)

Obciążanie ekologów winą za wypadki powstałe na skutek jazdy pijanych kierowców, rażącej głupoty i braku wyobraźni to zwykła manipulacja. sprzeczne z prawem Polski i Unii Europejskiej obwodnice Augustowa (w ekologicznej wersji wspólnej z obwodnica Suwałk www.zieloni.bo.pl/warianty.doc) , Wasilkowa już dawno mogłyby być zbudowane gdyby nie błędy kłamstwa i hipokryzja polityków, urzędników wykorzystujących ofiary wypadków przy okazji wyborów, nieważnych referendów czy nielegalnych blokad organizowanych przez osobę z wyrokiem za jazdę samochodem po pijanemu.

budowę dróg w Polsce hamują nie ekolodzy czy Chińczycy ale korupcja łapówki przekręty na przetargach urzędników i firm drogowych ich niska jakość by firmy zarabiały na remontach poprawkach itd.

PO=dobno minimum 10% wartości zamówienia wraca jako la=PO=wki do urzędników dlatego ciągle cos budują remontują nieważne ze bezsensu ważne by jak najdrożej i najdłużej jeżeli kryterium na przetargu jest tylko cena a nie np. długość gwarancji to drogi specjalnie robi się byle jak by potem zarabiać na ich niekończących się remontach

jest nawet PO=lska specjalność:sposób kładzenia asfaltu przy wilgoci/przymrozkach by szybko te dziury PO=wstawały: wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Wine-za-dziurawe-drogi-ponosi...-kalendarz,wid,11000374,wiadomosc_prasa.html
      • Gość: lucjusz_lulejko Re: Listy rezerwowe pełne podlaskich dróg. Inwest IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 26.04.12, 09:06
        Durnyscie "wredni" oj durni w tej swojej odpowiedzi "tojamyszkowej" panience.
        Jak mozna inwestycje, ktora juz w samym swoim zamysle jest czyms przyszlosciowym i perspektywicznym a mian.: Lotnisko, porownywac do jakiegos odleglego okresu historycznego - Renesansu?
        Gdzie Rzym a gdzie Krym?
        Slusznie "tojamyszka" uwaza wladze Bialegostoku i Podlasia za nastajaszczych gamoni bo oto im przez palce przecieka szansa by sie zalapac za transport przyszlosciowy - lotniczy.
        Ta pieprzona drozynka do Warszawy, po ktorej poki co szaleja Kamikadze, nawet gdy bedzie wreszcie za lat dziesiec zbudowana, to i tak bedzie zatkana do usioru.
        Wystarczy tylko obliczyc przelotowosc dwoch paskow w jedna strone zarowno dla metropolii bialostockiej jak i wschodniej czesci Podlasia; plus dynamika powiekszajacej sie liczby pojazdow.
        Juz widze oczyma wyobrazni olbrzymi Zatorland z wprowadzanymi swiatlami regulacyjnymi.
        No poprostu chlopcom podlaskim, ktorzy wyrosli w czasach gdy dominowaly wozy drabiniaste napedzane sila owsa (ile kon dal rady zezrec), teraz gdy zostali sami politykami - zabraklo wyobrazni. Mysleli, ze to bedzie tak "sobie sie rozwijac" dalej.
        Potrzebne zas sa dzieci rozwijajace sie na grach wojennych "Starwars". Tam opoznienie oznacza strate zycia i, niestety, takim jest swiat wspolczesny.
        To dzieci szybko-myslace wyrosle na "Starwars" winny byc dzis politykami.
        Swiat wspolczesny, niestety karze pierdoly zyciowe, ktorym "wolno sie mysli".
        Potrzebny jest raczej renesans mysli jak sie podlaczyc do wspolczesnej technologii...
        • wwredny Re: Listy rezerwowe pełne podlaskich dróg. Inwest 26.04.12, 09:49
          Po pierwsze "ziutku" onanowy, piewco hitlerowcow, to odpowiadasz na wpis Rafalka Kosno. Nibys taki mundry a struktury drzewa nie ogarniasz - dziecko to potrafi. Widocznie dziecko jest madrzejsze niz ty.

Po drugie glupku to nie porownywalem lotniska do renesansu tylko cos innego. To ze jestes zbyt tepy by to zrozumiec - coz, zdaza sie. Ale ze mimo wszystko probujesz kogos pouczac to co innego. Czyni cie to po raz kolejny glabem, durniem i ignorantem.
          • tojamyszka Re: Nie zasługujesz na odpowiedź. 27.04.12, 10:41
            I to jest cała Twoja mądrość . Jak juz zupełnie brakuje Ci języka , to obrzucasz inwektywami . Przeczytaj ze zrozumieniem to co sam napisałeś i skreśl się sam z forum , bo nie zasługujesz na to by z Tobą o czymkolwiek rozmawiać , nawet o strukturze piasku w piaskownicy po przemarszu osiedlowych piesków . Gdybyś miał mądre argumenty to pewnie byłoby mi przykro , że nie mam racji . Ale Ty piszesz tylko dla pisania , więc Twoje zdanie ani mnie , ani nikogo innego nie interesuje . Zatem zamilcz Wać Pan , zamilcz , bo hadko Cię słuchać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka