Dodaj do ulubionych

Zdjęcia starego Ełku

21.06.04, 01:25
www.castlesofpoland.com/prusy/elk_poczt.htm
Ze tez nie ma az tylu starych zdjęc Suwałk :( A juz w internecie to juz wogle :((
Pozostaje nam tylko popodziwiac Ełk
Obserwuj wątek
    • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 16:37
      hmm... ciekawe, ciekawe. ale wielka szkoda ze nie ma suwalk, uwielbiam
      porownywac (o ile wiem o jakie miejsca chodzi) co sie zmienilo...
      • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 16:41
        Niedawno w bibiliotece było trochę starych zdjęć Suwałk. Załapałem się i
        zmieniło sie dużo ! O ile Ełk był przed wojną miastem o tyle o Suwałkach nie
        wiem czy mozna było to powiedzieć...Dwie ulice na krzyż a reszta to drewniane
        chatki. Cieszmy się ! Bo to że staliśmy się województwem dało nam dużo !
        • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:23
          chyba widzizla juz wszystkie zdj starych suwalk, byly kiedys drukowane w
          Tygodniku Suwalskim, a poza tym mam takie reprodukcje w formie ocztowkek
          wlasnie z muzeum, heh fajnie by bylo tak duuuuzo takich zdjec poogladac,
          uwielbiam to
          a co do tych ulic, to nie znasz tego wierszyka Syrokomli (Kondratowicza)

Co to za miasto co w ulicy lezy?
          Co to za ulica co przez miasto biezy?

i on to wlasne o suwalkach powiedzial:P
          ale np. ciekawi mnie stara boznica zydowska, zastanawiam sie gdzie ona stala,
          tam gdzie budynek zdaje sie SSSE? dawna bilbiopteka>?
          • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:24
            synagoga byla dokaldnie naprzeciwko SSSSSSSE i jeszcze troszeczke na poludnie
            • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:28
              ahaaaa.... czyli tam gdzie stoja bloki osiedla I? hmm... a ja wlasnie myslalam
              ze ten plac na ktorym stoje budynek SSSSSE:P, heh, babcia moja mieszka w
              blokach an ulicy sejsnenskiej, tych blisko banku i niedawno powiedziala ze tam
              gdzie stoja te bloki to staly domki jednorodzinne, ona sama w nich mieszkala,
              bosh nie moglam sobie tego wyobrazic zupelnie
              • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:30
                Suwałki przed wojną liczyły razem z wojskiem 30tys ludu. I bloków nie było. To
                co murowane to nazywamy starówką a reszta to były chatki. Wieć wyobrazić sobie można
                • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:36
                  no ja rozumiem ze blokow nie bylo:>
                  ale chialabym zoabzcyc co stalo na miejscu tych blokow, zobaczyc to wszystko,
                  ostatnio jak chodzilma na korki to przechodzilam kolo hotelu hancza (sorki,
                  hOtOlu hancza:>) i tam naprzeciwko stal taki drewniany domek-dworek wg mnie,
                  polozenie mial piekne, wsrod drzew nad rzeka, i wlasnie gdzies 2 mieisace temu
                  go rozebrali dla mnie bylo to straszne, bo wg mnie byl cudowny i np. bardzo bym
                  chciala wie4dziec co tam kiedys bylo, gdzies wtych okolicach bardzo dawno temu
                  stal mlyn zakonnikow, ale nie sa dze zeby to bylo to... moze dorabiam jaks
                  historie do tego ale ten dom mi sie bardzo podobal
              • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:36
                no i mogę sie mylic co do tej bożnicy. Ale wydawało mi się na zdjęciach że stoi
                naprzeciw SSSE, ale może pomylila sie mi orientacja i stała na miejscu SSSe.
                • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:43
                  dziecionline.pl/Suwalki/stare_suwalki/ss1.htm
                  tu jest duzo starych fotografii suwalk, tych nowych tez
                  czy po zdjeciu uda nam sie rozgryzc gdzie ta boznica byla ?

wyglada na to ze na miejscu ssse, poznajac po tych malych kamieniczkach dalej
                  albo i nawet jeszcze bardziej na polnoc od ssse
                  • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:45
                    ale tez nie widac w tle budynku hotelu suwalszczyzna, wiec moze jednak naprzeciw
                    ssse.... :)
                  • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:48
                    hehe, dziecionline:P no nic zobaczymy co tam jest, ale mi cos dizs kiepsko net
                    chodzi takze nei wiem czy sie wogle wlaczy:(
                    • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:51
                      no faktycznie, chyba troche bardzoej an pln od SSSE, moze to te miejsce przed
                      TPSA gdzie stoi przystanek, bo ten dom bardziej w glebi to mi sie kojarzy ze
                      tam teraz jest oebcnie sklep z materialamy, apteka i zegarmistrz, nie?
                      • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:53
                        no wlasnie, ale powinno byc widac hotel ! dwupietrowa kamienica...a tam jeszce
                        daleko daleko parterowe chatki
                        • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:57
                          a myslisz ze ten budynek to od zawsze byl pietrwoy? hmm... wiesz, zapytalam sie
                          mamy i ona mowi ze te pietro to dobudowali, a jesziwa, szkola zydowska to
                          stalas wlansie tam gdzie podejrzewamy, czyli epwnie boznica kolo niej, ot i
                          wymyslislismy chyba:P
                          • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:59
                            Hm....
                            Czyli stoi teraz bożnica ekonomiczna tam ?
                            Albo raczej tak koło Tepsy..tez boznica ekonomiczna :)
                            A kiedy dobudowali piętro dla hotelu ? I to chyba dwa piętra od razu ? Bo na
                            zdjęciu cały czas parterowe chatki w odległości przynajmniej 300metrów.
                            • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:07
                              czyli jesziwa tam gzdie pzrystnaek przy tepsie a boznica tam gdzie SSSE, mojej
                              mamie ta boznica sie tez wlasnie kojarzy z tym miejscem SSSE
                              a co do suwalszczyzny to mam mowi ze pitero to dopbudowali jak remontowali,
                              kurde to wychodzi ze oni te ostatnie pietro dobudowali, czyli juz 2 staly
                              chyba... hmmm... znalazlam ze boznice wybudowali we 1820, wiec jak myslsiz,
                              mamy racje czy nie mimo wszystko?
                              • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:09
                                A zdjecie jest z miedzywojnia...
                                Jesli mówisz, ze juz dwa pietra staly to jakos to zdjecie chbya jednak na
                                poludnie jest skierowane.... Bo tak to by bylo jednak widac ten hotel.
                                • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:11
                                  dobra tetraz to jzu wiem an epwno
                                  zadzwonila babcia do mnie i od razu sie spytalam, miales racje od poczatku
                                  Boznica stala tam gdzie etraz stoja te pierwsze bloki na OSiedlu I, baprzeciwko
                                  SSSE, ale byc moze domyslamys ei gdzie stala jesziwa, bo o to juz nie spytalam,
                                  heh, babcia dobra rzecz:P
                                  • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:13
                                    hyhyhy
                                    intuicja mnie nie zwiodla :)
                                    ale fakt - to byla tylko intuicja...trzeba bylo sie dobrze przyaptrzec temu
                                    zdjeciu no i wiedziec na pewno ze ten 2-pietrowy moloch stal w międzywojniu

ogolnie jest okej

zawsze to jakis stary wątek powstał, prawda ?

a teraz szukamy tej szkoły :))
                                    • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:14
                                      no to ja obstawiam ten plac przed tepsa... ale szukamy, szukamy tylko malo mamy
                                      materialow dostepnych w necie, heh
                                      • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:15
                                        Ano....własciwie to nic nie ma...szukałem !
                                        A juz o tej szepsie czy jak to bylo to pierwszy raz slysze

ja wymiękam :)
                                        • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:21
                                          czyli mam rozumiem ze juz nie suzkamy dalej? no oki, obejrze sobie tylko te
                                          fotografie ze srony cos podal i tez ide, sie uczyc wreszcie:P
                                          • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:25
                                            dziecionline.pl/albumy/miasto/18.htm
                                            to jest ta fotka hotelu o ktorej pisalas, tzn chodzi o to co dobudowali
                                      • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:18
                                        tak juz btw to spojrz na to: dziecionline.pl/albumy/miasto2/gal4.htm na
                                        zdj w pierwszym rz4dzie trzecie od lewej, rog nieniewicza gdzie stoi bank,
                                        zreszta juz tez dawny PKO, matko, ale zmiana, albo sopjrz nizej annzdj jak
                                        budowano nasza arkadie:P (zalew:P) heh, a ja myslalam ze to naturalne:P
                                        • wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:20
                                          bosz...Kama...az mi sie lezka w oku zakrecila
                                          ja to pamietam !!!!!!!!!!1
                                          ja mieszkam w tamtej okolicy i z balkonu to na co dzien widywalem
                                          jeny...
                                          dzieki ci za to zdjecie !!!
                                          • kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:26
                                            ale zprosze poogladaj wiecej mwoie ci szok jak to wyglada, moja ma znala tego
                                            SDmagacz co robil te zdjecia, duzo ich zrobil z casow pRL, oki, musze isc,pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka