wolfgang87 21.06.04, 01:25 www.castlesofpoland.com/prusy/elk_poczt.htm Ze tez nie ma az tylu starych zdjęc Suwałk :( A juz w internecie to juz wogle :(( Pozostaje nam tylko popodziwiac Ełk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 16:37 hmm... ciekawe, ciekawe. ale wielka szkoda ze nie ma suwalk, uwielbiam porownywac (o ile wiem o jakie miejsca chodzi) co sie zmienilo... Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 16:41 Niedawno w bibiliotece było trochę starych zdjęć Suwałk. Załapałem się i zmieniło sie dużo ! O ile Ełk był przed wojną miastem o tyle o Suwałkach nie wiem czy mozna było to powiedzieć...Dwie ulice na krzyż a reszta to drewniane chatki. Cieszmy się ! Bo to że staliśmy się województwem dało nam dużo ! Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:23 chyba widzizla juz wszystkie zdj starych suwalk, byly kiedys drukowane w Tygodniku Suwalskim, a poza tym mam takie reprodukcje w formie ocztowkek wlasnie z muzeum, heh fajnie by bylo tak duuuuzo takich zdjec poogladac, uwielbiam to a co do tych ulic, to nie znasz tego wierszyka Syrokomli (Kondratowicza) Co to za miasto co w ulicy lezy? Co to za ulica co przez miasto biezy? i on to wlasne o suwalkach powiedzial:P ale np. ciekawi mnie stara boznica zydowska, zastanawiam sie gdzie ona stala, tam gdzie budynek zdaje sie SSSE? dawna bilbiopteka>? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:24 synagoga byla dokaldnie naprzeciwko SSSSSSSE i jeszcze troszeczke na poludnie Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:28 ahaaaa.... czyli tam gdzie stoja bloki osiedla I? hmm... a ja wlasnie myslalam ze ten plac na ktorym stoje budynek SSSSSE:P, heh, babcia moja mieszka w blokach an ulicy sejsnenskiej, tych blisko banku i niedawno powiedziala ze tam gdzie stoja te bloki to staly domki jednorodzinne, ona sama w nich mieszkala, bosh nie moglam sobie tego wyobrazic zupelnie Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:30 Suwałki przed wojną liczyły razem z wojskiem 30tys ludu. I bloków nie było. To co murowane to nazywamy starówką a reszta to były chatki. Wieć wyobrazić sobie można Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:36 no ja rozumiem ze blokow nie bylo:> ale chialabym zoabzcyc co stalo na miejscu tych blokow, zobaczyc to wszystko, ostatnio jak chodzilma na korki to przechodzilam kolo hotelu hancza (sorki, hOtOlu hancza:>) i tam naprzeciwko stal taki drewniany domek-dworek wg mnie, polozenie mial piekne, wsrod drzew nad rzeka, i wlasnie gdzies 2 mieisace temu go rozebrali dla mnie bylo to straszne, bo wg mnie byl cudowny i np. bardzo bym chciala wie4dziec co tam kiedys bylo, gdzies wtych okolicach bardzo dawno temu stal mlyn zakonnikow, ale nie sa dze zeby to bylo to... moze dorabiam jaks historie do tego ale ten dom mi sie bardzo podobal Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:36 no i mogę sie mylic co do tej bożnicy. Ale wydawało mi się na zdjęciach że stoi naprzeciw SSSE, ale może pomylila sie mi orientacja i stała na miejscu SSSe. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:43 dziecionline.pl/Suwalki/stare_suwalki/ss1.htm tu jest duzo starych fotografii suwalk, tych nowych tez czy po zdjeciu uda nam sie rozgryzc gdzie ta boznica byla ? wyglada na to ze na miejscu ssse, poznajac po tych malych kamieniczkach dalej albo i nawet jeszcze bardziej na polnoc od ssse Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:45 ale tez nie widac w tle budynku hotelu suwalszczyzna, wiec moze jednak naprzeciw ssse.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:48 hehe, dziecionline:P no nic zobaczymy co tam jest, ale mi cos dizs kiepsko net chodzi takze nei wiem czy sie wogle wlaczy:( Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:51 no faktycznie, chyba troche bardzoej an pln od SSSE, moze to te miejsce przed TPSA gdzie stoi przystanek, bo ten dom bardziej w glebi to mi sie kojarzy ze tam teraz jest oebcnie sklep z materialamy, apteka i zegarmistrz, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:53 no wlasnie, ale powinno byc widac hotel ! dwupietrowa kamienica...a tam jeszce daleko daleko parterowe chatki Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:57 a myslisz ze ten budynek to od zawsze byl pietrwoy? hmm... wiesz, zapytalam sie mamy i ona mowi ze te pietro to dobudowali, a jesziwa, szkola zydowska to stalas wlansie tam gdzie podejrzewamy, czyli epwnie boznica kolo niej, ot i wymyslislismy chyba:P Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 17:59 Hm.... Czyli stoi teraz bożnica ekonomiczna tam ? Albo raczej tak koło Tepsy..tez boznica ekonomiczna :) A kiedy dobudowali piętro dla hotelu ? I to chyba dwa piętra od razu ? Bo na zdjęciu cały czas parterowe chatki w odległości przynajmniej 300metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:07 czyli jesziwa tam gzdie pzrystnaek przy tepsie a boznica tam gdzie SSSE, mojej mamie ta boznica sie tez wlasnie kojarzy z tym miejscem SSSE a co do suwalszczyzny to mam mowi ze pitero to dopbudowali jak remontowali, kurde to wychodzi ze oni te ostatnie pietro dobudowali, czyli juz 2 staly chyba... hmmm... znalazlam ze boznice wybudowali we 1820, wiec jak myslsiz, mamy racje czy nie mimo wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:09 A zdjecie jest z miedzywojnia... Jesli mówisz, ze juz dwa pietra staly to jakos to zdjecie chbya jednak na poludnie jest skierowane.... Bo tak to by bylo jednak widac ten hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:11 dobra tetraz to jzu wiem an epwno zadzwonila babcia do mnie i od razu sie spytalam, miales racje od poczatku Boznica stala tam gdzie etraz stoja te pierwsze bloki na OSiedlu I, baprzeciwko SSSE, ale byc moze domyslamys ei gdzie stala jesziwa, bo o to juz nie spytalam, heh, babcia dobra rzecz:P Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:13 hyhyhy intuicja mnie nie zwiodla :) ale fakt - to byla tylko intuicja...trzeba bylo sie dobrze przyaptrzec temu zdjeciu no i wiedziec na pewno ze ten 2-pietrowy moloch stal w międzywojniu ogolnie jest okej zawsze to jakis stary wątek powstał, prawda ? a teraz szukamy tej szkoły :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:14 no to ja obstawiam ten plac przed tepsa... ale szukamy, szukamy tylko malo mamy materialow dostepnych w necie, heh Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:15 Ano....własciwie to nic nie ma...szukałem ! A juz o tej szepsie czy jak to bylo to pierwszy raz slysze ja wymiękam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:21 czyli mam rozumiem ze juz nie suzkamy dalej? no oki, obejrze sobie tylko te fotografie ze srony cos podal i tez ide, sie uczyc wreszcie:P Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:25 dziecionline.pl/albumy/miasto/18.htm to jest ta fotka hotelu o ktorej pisalas, tzn chodzi o to co dobudowali Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:18 tak juz btw to spojrz na to: dziecionline.pl/albumy/miasto2/gal4.htm na zdj w pierwszym rz4dzie trzecie od lewej, rog nieniewicza gdzie stoi bank, zreszta juz tez dawny PKO, matko, ale zmiana, albo sopjrz nizej annzdj jak budowano nasza arkadie:P (zalew:P) heh, a ja myslalam ze to naturalne:P Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:20 bosz...Kama...az mi sie lezka w oku zakrecila ja to pamietam !!!!!!!!!!1 ja mieszkam w tamtej okolicy i z balkonu to na co dzien widywalem jeny... dzieki ci za to zdjecie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Zdjęcia starego Ełku 21.06.04, 18:26 ale zprosze poogladaj wiecej mwoie ci szok jak to wyglada, moja ma znala tego SDmagacz co robil te zdjecia, duzo ich zrobil z casow pRL, oki, musze isc,pa Odpowiedz Link Zgłoś