Gość: ha14 IP: *.rrnet.pl 21.03.02, 09:09 ????/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poziomk Re: Czy tzw. przerwa na rekolekcje, jest potrzebna w s 21.03.02, 09:27 Za moich czasow szkolnych to normalnie do szkoly sie w soboty chodzilo . Teraz co miesiac wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Czy tzw. przerwa na rekolekcje, jest potrzebna w s IP: *.ec.bialystok.pl 21.03.02, 09:31 Ta przerwa jest wręcz niezbędna, ale tylko dla kleru. Wiadomo, dzieciom trzeba ułatwiać życie, a czym skorupka za młodu... Religia to piękna rzecz, dopóki kapłani nie zrobią z niej sobie sposobu na życie. Nie pamiętam w tym momencie jaka agenda rządu federalnego USA sporządziła raport o przestrzeganiu demokracji w poszczególnych państwach świata. Podstawowy zarzut dla Polski: nauczanie religii w szkołach PAŃSTWOWYCH. Warto nadmienić, że w 1964 w USA wyrokiem Sądu Najwyższego nauka religii w szkołach państwowych została uznana za niezgodną z konstytucją i przeniesiona do obiektów sakralnych. A u nas? Powiedz coś przeciwko klerowi, a usłyszysz, że jesteś przeciwko Bogu. A swoją drogą ciekawe kiedy wprowadzą wolne dni dla chcących się wyspowiadać?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urban Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 12:35 Łobecny jest za mientki wobec czarnych. Czekamy na klucze marabutów !!! Zniewolony Naród. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! 21.03.02, 13:15 powyzszy wniosek popieram! a tak na marginesie czy uczniow sie jakos rozlicza z obecnosci na rekolekcjach? niech mnie ktos uswiadomi bo szkole daawno skonczylam. i nie wiem. jesli tak to wspolczuje uczniom, jesli nie to wolne dni zawsze sie przydadza. Odpowiedz Link Zgłoś
ha14 Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! 21.03.02, 13:24 anka1 napisał(a): > a tak na marginesie czy uczniow sie jakos rozlicza z obecnosci na rekolekcjach? Jest różnie. W znanej mi szkole nie. I słusznie. Ale wiem też ,ze wielu uczniów nawet nie widzi kościoła z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urban Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 13:32 A we wszystkich mi znanych szkołach kara za to jest okrutna: łamanie kołem i palenie na stosie. Nie wierzycie - zapytacie Mara(bu)ta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! IP: *.ec.bialystok.pl 21.03.02, 13:42 Rzeczywiście, chyba przesoliłem. Chylę czoła... Niby słucham co księża mówią, a wyciągam jakieś głupie wnioski. To nic, że mówią o skromnym i ubogim życiu, a mieszkają w pałacach biskupich i jeżdżą Mercedesami SLE600 za jakieś 400 tys. zł (Jankowski - sam widziałem!). Pewnie akurat tańszych nie było... Jest też rzeczą godną najwyższego uznania to powstrzymywanie się od współżycia seksualnego na wzór Jezusa. A że czasami wychodzi inaczej ? Pewnie ktoś takiego księdza molestował aż ten stracił nad sobą kontrolę. Podłość ludzka nie ma granic! I z mężczyzną? Nędzna potwarz! A niektóre wredne typy to nawet twierdzą, że Kościół brał pieniądze od firm państwowych, czyli będących własnością nas wszystkich. O, TVN twierdzi, że KGHM "zasponsorowała " pod rządami Pana Krzaklewskiego budownictwo sakralne na kwotę 12 mln zł! I podobno nawet są na to dokumenty. Zadłużona firma państwowa! Oj TVN, warciście, żeby odebrać wam koncesję. Tak szkalować instytucję słynącą z prawdomówności i, wzorem Jezusa, wręcz wstrętu do pieniędzy. Tak więc, drodzy Forumowicze, ja Was bardzo przepraszam. Przecież wszyscy wiedzą, że nie jest ważne co się robi - ważne co się mówi!.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefisto Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 13:57 Mistrzu, prosimy o jeszcze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! 22.03.02, 08:34 hmm Marat. w tym co napisales jest sporo racji... przypomina mi sie taka historyjka o ksiedzu innego wyznania, ktory na zarzuty parafian mowiacych mu ze sam nie postepuje tak jak im wskazuje odpowiadal < czy widzieliscie drogowskaz chodzacy droga ktora wskazuje? > trzeba lat zeby w kosciele sie cos zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! IP: *.ec.bialystok.pl 22.03.02, 10:54 anka1 napisał(a): przypomina mi sie taka > historyjka o ksiedzu innego wyznania, ...trzeba lat zeby w kosciele sie cos zmienilo > . Nie spodziewałem się tego. Świadomie czy nie, ale Ty Aniu usprawiedliwiasz naganne postępowanie księży. Normalnego człowieka można oceniać obiektywnie. Ale do kogoś, kto stoi na straży moralności a postępuje dokładnie odwrotnie niż mówi, należałoby stosować znacznie bardziej wymagające kryteria. Ty tę poprzeczkę obniżasz. Gdy ktoś coś ukradnie - powiedzą o nim złodziej. Gdy to samo zrobi policjant - sankcje za to samo przestępstwo są daleko większe (w prawie coś takiego nazywa się przestępstwem kwalifikowanym) Osoba duchowna, będaca dla wielu ludzi autorytetem moralnym a popełniająca przestępstwo powinna ustąpić, a gdy tego nie potrafi powinna się przedstawiać jako zadeklarowany przestępca. Bo być jednocześnie świątobliwym biskupem i złodziejem, to się nie da. A jak ocenić kapłanów, którzy w pogoni za korzyściami "doczesnymi" zatracają sens samej religii? To smutne, że ludzie tak inteligentni jak Ty , są jednocześnie tak bardzo bezkrytyczni... Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! 22.03.02, 14:05 wiesz co Marat ja sie nikomu z moich pogladow tlumaczyc nie bede! ta sprawe i kosciol i cala reszte szczerze mowiac mam w... glebokim powazaniu-powiedzmy eufemistycznie. chciales komentarza to go masz. widocznie sie pomyliles w ocenie mojej inteligencji, ale to tez mam gdzies! ja na tym forum mam zamiar przede wszystkim sie dobrze bawic. wystarczy mi problemow w realnym zyciu i nie mam zamiaru sie jeszcze przejmowac tymi forumowymi. rozczarowany? trudno mozemy wiecej nie rozmawiac jesli chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha14 Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! IP: *.rrnet.pl 22.03.02, 18:00 Aniu spokojnie, chyba zbytnio się tą oceną przejęłaś. Każdy pisać może... Generalnie zgadzam się z opinią, ze od niektórych mymagać należy więcej, ale nie uważam by policjanci za złodziejstwo otrzymywali wyższe kary. Raczej mają większą możliwość uniknięcia odpowiedzialności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! IP: *.17.79.204.lifespan.org 22.03.02, 22:58 O nie, Marat, bardzo Cie lubie, ale nie dam, zebys niesprawiedliwie ocenial Anie. Nie sadze, zeby Ania usprawiedliwiala niecne postepki niektorych ksiezy, mysle, ze za bardzo wnikliwie analizujesz jej wypowiedzi i Twoja interpretacja niektorych jej pogladow jest troche "na wyrost". Wcale sie nie dziwie, ze zareagowala tak ostro. Az i mnie ruszylo,choc w koncu to nie mnie dotyczylo. Aniu, nie daj sie. Dla mnie i tak jestes najinteligentniejsza z calego grona forumowiczow. Reszta - prosze o wybaczenie. Oka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Mara(bu)t na prezydeta !!! IP: 212.33.74.* 23.03.02, 17:21 Oka dziekuje! mnie nie zdenerwowala opinia Marata o mojej inteligencji. za stara juz jestem i znam siebie na tyle zeby sie czyms takim przejmowac. ale zawsze bedzie mnie wkurzal fakt, ze ktos z kim rozmawiam oczekuje ode mnie potakiwania mu, zgadzania sie ze wszystkim co mowi, ba niemal rezygnacji ze swoich pogladow na jakas sprawe.Marat chcial komentarza to go dostal. ale niech nie oczekuje, ze bede oklaskiwac wszystko co napisze. sa ksieza, ktorzy nigdy nie powinni nimi zostac, ale sa i porzadni. i nie zamierzam tu w czambul potepiac wszystkich "czarnych". kiedys od Kobiety ktora byla w NSZ uslyszalam ze znala kilku porzadnych "czerwonych". a tak sie sklada ze ja znam kilku porzadnych "czarnych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Do Ani1 IP: *.ec.bialystok.pl 26.03.02, 08:08 Och Aniu, Aniu... Dobrze, że jak czytałem Twój post, to się przytrzymałem stołu. Mógłbym upaść. Wyrażenie poglądów innych niż Twoje odebrałaś jako bezpardonowy atak na Twoją osobę. Czy każda Twoja rozmowa z mężem, w przypadku gdy macie przeciwstawne poglądy kończy się kłótnią i awanturą? Jeżeli tak, to macie straszne życie. Ja ze swoją żoną wielokrotnie wyrażamy odmienne zdanie na ten sam temat, kończymy dyskusję uśmiechem i stwierdzeniem: "Niestety, nie udało ci się mnie przekonać" i kochamy się mocniej niż przedtem... Aniu, wyluzuj... Poza tym chyba zdenerwowanie nie pozwoliło Ci czytać uważnie. W poście podkreśliłem Twoją inteligencję a nie odwrotnie. Nigdzie też nie przekonywałem Cię do zmiany poglądów... Na SGH nauczyli mnie ciekawego podejścia do świata: "Umiejmy oddzielać ludzi od problemów". A Ty, co o tym myślisz? Gorące pozdrowienia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Do Marata 26.03.02, 10:33 przypominam ze to Ty chciales mojego komentarza na temat swojego postu. i to Ty byles rozczarowany ze nie poparlam Cie w 150 %. meza juz dawno zabilam bo jestem okropna wiedzma! repozdrawiam wiosennie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Do Marata IP: *.ec.bialystok.pl 26.03.02, 12:28 Ostra kobietka z Ciebie! Morderczyni, wiedźma - mmmmhh, wspaniale! To dodaje smaczku i pikantności naszym dyskusjom! Wprost uwielbiam perwersje! A z wiedźmą to - uhuhu, byłoby pewnie ODLOTOWO! :-) PS. Nauczysz mnie, mmh, JEŹDZIĆ na miotle? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Do Marata 26.03.02, 13:01 z tego typu narzedzi uzywam jedynie lopaty,ze zrozumialych wzgledow:) a co na ten odlot twoja Zona?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Do Marata IP: *.ec.bialystok.pl 26.03.02, 13:47 Och, wiesz, jest taka wyrozumiała i kochana. W ogóle jej nie przeszkadza, że miałem w małżeństwie już 7 kochanek (przy stażu 2 letnim). Tylko na początku dostałem po kłapaczu a potem, przy zmianie kochanki, były tylko zjadliwe komentarze, typu: "Co, ta ryża wywłoka już ci nie wystarczała?!" Teraz jak wracam do domu o piątej rano w niedzielę, wysmarowany szminką w różnych częściach ciała, z biustonoszem zwisającym smętnie z kieszeni marynarki - to nawet się nie pyta gdzie byłem... No powiedz - czyż nie jest wyrozumiała? Tą cechę cenię u kobiet najbardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Do Marata 26.03.02, 18:17 u mnie juz bys kwiatki od spodu wachal, no chyba ze te biustonosze bylyby od Armaniego:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Do Marata IP: *.17.79.204.lifespan.org 26.03.02, 22:12 Przepraszam, ze sie wtracam, ale mam pytanie do Marata: czy Twoja zona taz mieszka razem z Toba pod mostem? Oka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Do Ani iOki IP: *.ec.bialystok.pl 27.03.02, 08:13 Do Ani: Myślisz identycznie jak moja żona, która konfiskuje wszystkie lepsze biustonosze (koronkowe figi czasami też). No, chyba, że biustonosz ma miseczki D. Wtedy wyfruwa przez okno z komentarzem: "Namiotów cyrkowych mi tu nie potrzeba!" Do Oki: Pewnie, że mieszkamy razem pod mostem; w końcu nie jesteśmy w separacji... Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Do Marata 27.03.02, 10:23 fajnie ze masz za zone kobiete, ktora zna sie na rzeczy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Do Marata IP: *.ec.bialystok.pl 27.03.02, 11:31 No pewnie, że fajnie! I nawet ostatnio zaczęła gotować. Trochę późno jak na dwa lata małżeństwa, no ale w końcu musiał kiedyś być ten pierwszy raz. Szkoda tylko, że nie potrafię Ci powiedzieć co wyszło, bo ona sama nie wiedziała. No ale jakoś się zeżarło... W końcu wiesz, warunki podmostowe nie sprzyjają francuskiej kuchni... PS. A Ty, Aniu, umiesz gotować? A jak byś mi powiedziała, jaki nosisz rozmiar miseczek, to mógłbym te lepsze biustonosze zatrzymywać dla Ciebie. Widzisz jaki jestem uprzejmy i taktowny?... Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Do Marata 27.03.02, 13:02 sprzyjaja jeszcze jak!:) slimakow i zab pod mostem chyba nie brakuje?:) za duzo chcialbys wiedziec co do gotowania i miseczek:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Do Marata IP: *.ec.bialystok.pl 27.03.02, 13:16 Nie chcesz podać rozmiaru miseczek? Krępuje Cię to? Trudno... To w takim razie poproszę o podanie rozmiaru fig... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Do Marata 27.03.02, 13:20 nie ma takiego numeru, nie ma takiego numeru, nie ma....:))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Do Marata IP: *.ec.bialystok.pl 27.03.02, 13:24 Dobre! A może mi powiesz jaki masz kolor oczu? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Do Marata 27.03.02, 13:27 he he zgadnij!:) a ja tymczasem musze Cie z zalem pozegnac bo mam koniec przerwy na zycie:) papa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marat Re: Do Marata IP: *.ec.bialystok.pl 27.03.02, 13:32 No to pa, pa, Aniu:-(((((((( Życzę Ci wesołych Świąt, bo już się tu chyba nie pojawię... Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Do Marata 27.03.02, 16:02 to ja tez zycze na wypadek gdybys sie pojawil ! a pojawienie sie jest niemozliwe tylko przed swietami czy juz w ogole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Do Marata i do Ani IP: *.17.79.204.lifespan.org 27.03.02, 17:47 Widzisz Aniu jak Cie Marat chytrze podchodzi? Niewinnymi pytaniami usiluje wyciagnac od Ciebie takie informacje. No to ladnie, ciekawe czy zona Marata ma dostep do sieci i czyta te perwersje. Pozdrowienia dla pani Maratowej. Oka Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Oka 27.03.02, 17:49 ale Mu sie nie udalo nic wyciagnac!:) dolaczam sie do pozdrowien! Ciebie tez pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Czy tzw. przerwa na rekolekcje, jest potrzebna w s IP: 203.55.45.* 26.03.02, 22:03 Co za pytanie... Z punktu widzenia ucznia KAZDA przerwa jest nie tylko potrzebna, ale i niezbedna. Nawet przerwa na rekolekcje. (ale juz na marginesie, co za osiol cos takiego wymyslil, zalaoze sie, ze dzieki tej przerwie, mniej ludzi zjawi sie na rekolekcjach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Re: Czy tzw. przerwa na rekolekcje, jest potrzebna w s IP: *.goteborg.se 03.04.02, 11:41 raczej potrzebne uzywanie rozumu Bernard Odpowiedz Link Zgłoś