Dodaj do ulubionych

Barbara Kudrycka

IP: 217.153.182.* 04.08.04, 15:31
Kopia ze "Wspolczesnej"
Dziennikarz:
Z punktu widzenia przeciętnego Polaka zarobki europarlamentarzystów są bardzo
wysokie: bo to i pensja z polskiego parlamentu, i ryczałt na prowadzenie
biur, do tego diety. Nie za dużo macie tych pieniędzy?
Barbara Kudrycka:
- Kwoty na prowadzenie biur i diety na przejazdy są całkowicie wystarczające,
ale nie przesadnie wysokie. Natomiast jeśli chodzi o uposażenia, to dobrze
byłoby, aby wszyscy posłowie PE mieli podobne wynagrodzenie. Przyznaję, że
inaczej czują się posłowie, którzy otrzymują 1/4 albo 1/8 uposażenia innych
posłów... Niestety, do tej pory nie udało się doprowadzić do wyrównania
zarobków i nie sądzę, by stało się to szybko.

Dziękuję za rozmowę.
Obserwuj wątek
    • alex.4 Re: Barbara Kudrycka 04.08.04, 15:33
      parlamentarzyści POWINNI BARDZO DOBRZE ZARABIAĆ. To oni stanowią prawo.
      Problemem jest tylko to, że my powinnismy wybierać odpowiednich
      parlamentarzystów
      pozdr
      • Gość: koro Re: Barbara Kudrycka IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 04.08.04, 22:36
        przepraszam, ale nie rozumiem dlaczego parlamentarzysci POWINNI BARDZO DOBRZE
        ZRABIAC?
        • Gość: rudi Re: Barbara Kudrycka IP: 81.15.254.* 04.08.04, 22:41
          koro, jakbyś był parlamentarzystą to bys wiedział. Czy Ty wiesz jaki to stres
          jest: a jeszcze kto zobaczy, że śpi na sali obrad, a jeszcze się kto doliczy,
          że za dużo wyjeździł paliwa na koszt Sejmu, a jeszcze kto pijanego zobaczy i
          opisze. Stary to stres jest nie mały.
          A tak szczerze to ja także myślę, że parlamentarzyścipowinni dobrze zarabiać,
          tylko z jednym małym ale. Do polityki powinni iśc ludzie, którzy tej kasy już
          nie potrzebują. największe nieszczęście jak tam trafia biedota, która niemyśli
          o tym co zrobić dobrze, tylko jak wykorzystać swoje 5 min. Oczywiście
          posiadanie kasy przez parlamentarzystę nie jest gwarantem jego dobrej i
          uczciwej pracy, ale pozostając w sferze teoretycznej - być powinno.
          • Gość: koro Re: Barbara Kudrycka IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 04.08.04, 22:48
            mnie zaś ciekawi co innego. dlaczego cały czas rozmawiamy o kasie? czyżby to
            było istotą bycia parlamentarzystą. bo jesli tak jest, to niezaleznie od tego
            ile zarabiają parlamentarzyści, a ZARABIAJĄ NIEZWYKLE DUZE PIENIĄDZE, to
            zawsze będzie tak, że POWINNI ZARABIAC WIECEJ.
            • alex.4 Re: Barbara Kudrycka 05.08.04, 09:58
              Posłowie tworzą parwo. Od nich zależy jakie ono będzie. Dlatego
              parlamentarzyści we wszystkich krajach dobrze zarabiają.
              pozdr
              • Gość: koro Re: Barbara Kudrycka IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 05.08.04, 10:15
                a jakieś konkretne dane kolego alex?
                wydajesz się nieźle zorientowany. poprosimyo zatem o podanie
                -ile wynosi srednia płaca w owych krajach na które sie powołujesz?
                - porównajmy też koszty utrzymania biura poselskiego oraz upusty typu:
                0bezpłatny pobyt w hotelu poselskim lub zwrot za wynajmowane mieszkanie
                (wielokrotnie parlamentarzyści mieszkania kupują na kredyt, a raty spłacają
                owymi pieniędzmi), służbowe samochody, bezplatne przejazdy wszelkimi środkami
                lokomocji.interesuje mnie również czy w wymienionych przez ciebie krajach
                parlamentarzysci otrzymują służbowe telefony i jakie są limity ich rozmów.
                tyle na temat pieniędzy. teraz zaś o prawie.
                czy posłowie w krajach na które sie powołujesz stoją ponad prawem? czy imunitet
                chroni ich przed kontrola policyjną? czy mogą prowadzić po pijanemu? czy w
                razie spowodowania wypadku po pijaku nadal pełnia swe funkcje parlamentarne?
                czy otrzymuja mniejszy wyrok?
                czy tak kolego alexie. i skończ prosze z banałami.
                • alex.4 Re: Barbara Kudrycka 05.08.04, 10:41
                  Co innego jest odpowiednie zarobki parlamentarzystów, a co innego jest
                  nadużywanie pewnych przywilejów. Jestem za likwidacją obecnie immunitetu
                  poselskiego, czy za ustawą o utracie mandatu poselskiego pzrez osobę skazaną
                  parwomocnym wyrokiem sądowym. Ale nie zmienia to faktu, że zarobki
                  parlamentarzystó zawsze są kilku krotnie większe od średniej. I to jest jak
                  najbardziej w porządku. Proponuje mniej populizmu. Mało płąci się urzędnikom i
                  parlamentarzystomw Afryce. Skutek jest widoczny gołym okiem.
                  pozdr
                  • Gość: koro Re: Barbara Kudrycka IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 05.08.04, 17:15
                    jeszcze raz poprosze o konkretne dane. ile komu i gdzie.
                    • piekny.arkadiusz Re: Barbara Kudrycka 05.08.04, 18:47
                      Nie doczekasz się. To mistrz w udzielaniu pokrętnych odpowiedzi nie na temat.

Zastanów się Alex, jakie oni prawo tworzą. Ile tzw. bubli legislacyjnych
                      powstało w ciągu ostatnich 3 lat?? Tutaj macie próbki radosnej twórczości tej
                      zgrai czerwonych i czarnych świń:

alejaja.pl/mp3.php?jaki=10
                      alejaja.pl/mp3.php?jaki=9
                      alejaja.pl/mp3.php?jaki=7
                      alejaja.pl/mp3.php?jaki=8
                      • piekny.arkadiusz poprawki do linków 05.08.04, 18:48
                        sorry, coś z tymi bezpośrednimi linkami nie wypaliło, tu jest cała stronka:

alejaja.pl/mp3.php
        • Gość: darek Re: Barbara Kudrycka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 20:34
          koro od jedzenia kiszki ci coś z myśleniem nie tak. Parlamentarzyści powinni
          zarabiać bardzo dobrzex2. Powinno ich być mniej w Polsce (po co nam tylu ilu
          jest na całe USA?) Parlament EU powinno się zamknąc i tak nic nie robi i robic
          nie będzie, ale chcieliśmy uni to mamy biurokracja pączkuje że ho ho
        • Gość: Darek Re: Barbara Kudrycka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 22:03
          Koro sorry jeszcze raz, to mi kiszka zaszkodzila i zaczalem z was sie nasmiewac
          niepotrzebnie. Zona juz mi wytlumaczyla ze tak sie nie robi i kazala was
          przeprosic.

Juz rozumiem ze bez argumentow nie da sie dyskutowac. A ja nie mialem zadnych,
          oprocz niewybrednych atakow ad personam, to bylo podle z mojej strony...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka