Dodaj do ulubionych

do studentów i nie tylko!

IP: 212.244.27.* 28.03.02, 08:05
Parę dni temu, na Zwierzynieckiej został potrącony (ze skutkiem śmiertelnym)
student "polibudy". Był trzeźwy i przechodził na pasach. Sprawca zbiegł z
miejsca wypadku, ale byli świadkowie tego tragicznego zajścia. Prasa pisze na
ten temat dosyć nieciekawie, tzn. mało i tak się zachowuje jakby nic nie
wiedziała. Oczekuję nazwiska sprawcy i żadam od władz szczegółowych wyjaśnień.
Czy został zatrzymany i czy siedzi?
Tak po cichu myślę, że sprawcą jest jakaś miejscowa "szyszka" i władza chce
ukręćić łeb całej sprawie. Policja pieprzy jakieś bzdury, jakby miała za
słuchaczy debili.
Studenci nie dajcie się zwieść aparatczykom i pieprzonym władzom. Pilnujcie
sprawy.
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: do studentów i nie tylko! 28.03.02, 08:21
      a to ciekawe, bo ja slyszalam ze sprawca nie zbiegl z miejsca wypadku. i tez
      byl trzezwy.
      • Gość: gregor Re: do studentów i nie tylko! IP: 212.244.27.* 28.03.02, 08:58
        Powtórzę!
        Tak napisano, rzeczywiście. Nie zbiegł z miejsca wypadku. Natomiast świadkowie,
        studenci, którzy byli blisko mówią, że zbiegł. I tu jest różnica. Jestem
        skłonny wierzyć świadkom, niż gazetom i policji.
        • Gość: Ces Re: do studentów i nie tylko! IP: *.stok.bial.pl 28.03.02, 15:52
          Czesc.
          Student ten był z drugiego roku architektury. Chcą teraz z niego zrobić
          winnego. Rzekomo był pijany... , a kierowca trzeźwy.

Uzdr.
          • Gość: canemuto Re: do studentów i nie tylko! IP: *.icpnet.pl 28.03.02, 22:00
            chcoby nawet czolgal sie przez to przejscie rzygajac dalej niz widzi
            (przepraszam estetow) to nie tlumaczy to kierowcy-mordercy. no a jesli na
            dodatek "rajdowiec" nawial... kilkanascie latek "lezakowania" dla delikwenta>:
            ((( ces - wiesz cos wiecej na ten temat. ostatnio na forum poznania osoba o
            nicku janusz pisala o tym, ze ktos potracil jego syna na przejsciu dla
            pieszych... tez chodzilo mu chyba o studenta... pozdro.
    • Gość: x Re: do studentów i nie tylko! IP: *.osiedle.net.pl 28.03.02, 23:00
      "chcoby nawet czolgal sie przez to przejscie rzygajac dalej niz widzi to nie
      tlumaczy to kierowcy-mordercy"

z tym co napisałeś to zupełnie się nie zgodze , jeistem kierowcą i miałem
      sytuacje kiedy pijany człowiek wchodzi lub wtacza się na jezdnie , wszystko
      jest ok jeśli zdołasz zachamować , ale może się zdarzyc sytuacja że człowiek
      pijany wbiega na jezdnie i nie ma możliwości hamowania ( pozostają 2 mozliwości
      albo wpadasz na człowieka , albo na drzewo lub słup stojący przy jezdni - więc
      albo ginie człowiek albo ty - jak widać sytuacja bez wyjścia )
      Ale to nie ma nic wspólnego z tematem - bo jak wiem ( a studiuje na
      politechnice i troch było ostatnio głośno o tej sprawie ) obaj - zarówno
      kierowca jak i potracony byli trzeżwi .
      Kierowcą był młody bo 20 albo 22 letni człowiek .
      Bez dokładnej znajomości sprawy lepiej unikać zbyt dosadnych ocen zajśćia , i
      ostrożnie z plotkami i jakimis sensacyjnymi wiadomościami , bo one moga mieć
      naprawde niewiele z prawdą.
      • Gość: Sylwek Re: do studentów i nie tylko! IP: *.biaman.pl 28.03.02, 23:32
        Witam!
        Ten chłopak który został potrącony, mieszkał w bloku obok mnie, razem
        chodzilismy do podstawówki. Spotkał go straszny wypadek, strasznie było mi
        smutno jak sie o tym dowiedziałem, tylko za bardzo nie kumam po co był ten
        marsz we wtorek,
      • Gość: canemuto Re: do studentów i nie tylko! IP: *.icpnet.pl 29.03.02, 12:32
        NA PRZEJSCIU. gdzie indziej, oki - po pijanemu pieszy ryzykuje. nie jestem
        kierowca ale wiem jak nieprzewidywalna jest pijana osoba (w ruchu na ulicy).
        jednak kierowca widzac przejscie dla pieszych ma psi obowiazek zwolnic i
        POMYSLEC. pomyslec glowa, nie noga naciskajaca na gaz. to chyba nie plotka...
        pozdro.
        • Gość: Etiop Re: do studentów i nie tylko! IP: 212.160.211.* 29.03.02, 13:09
          dystansując się od całej przykrej sytuacji związanej ze studentem, Canemuto
          masz małe pojęcie o tym jak to wygląda w praktyce pojeździsz za kólkiem to
          zrozumiesz o co biega.
          A układ jest taki pieszy na pasach ma pierszeństwo, ale nie bezwzględne nadal
          musi się rozejrzeć i ocenić sytuację czy może przejść, kierowca tak samo jak
          pieszy w obliczu zbliżającej ma obowiązek zredukować prędkość i zachowac
          szczególną ostrożność, niemniej jednak nawet jak zredukuje prędkośc o połowę do
          powiedzmy 40 km/h i jakiś jełop wleci mi na pasy jak będę metr od nich to go
          potrącę nie ma mocnych samochód to nie człowiek ma swoja droge hamowania, a
          dużo pieszych o tym zapomina
          • Gość: anka1 Re: do studentów i nie tylko! IP: 212.33.74.* 29.03.02, 13:24
            i na przejsciu dla pieszych zachowuje sie za przeproszeniem jak swieta krowa,
            nawet nie patrzy czy ktos nadjezdza czy nie i czy zdazy zahamowac czy nie.
          • Gość: canemuto droga hamowania... IP: *.icpnet.pl 02.04.02, 23:27
            z tym, ze hamowanie z 40 km/h daje szanse pieszemu na przezycie, choc wiadomo,
            ze nie zatrzyma sie zupelnie (akurat o drodze hamowania mam calkiem dobre
            pojecie), przy 80 jest juz po zawodach. z informacji, jakie otrzymalem wynika,
            ze to nie byla "dwucyfrowka"... co do obowiazku - masz racje. z tym, ze
            wieksza odpowiedzialnosc (i nie mowie tu o prawnej) lezy na kierowcy. sila i
            masa zobowiazuja...czy jakos tak. poza tym zauwazylem ciekawa zaleznosc
            (ktorej sam jestem ofiara:))) - mobilnosc ksztaltuje swiadomosc, tzn. piesi za
            pieszymi, kierowcy... moj szwagier np. od czasu, jak wsiadl za kolko nie znosi
            rowerzystow. pamietam dokladnie, jak pomstowal na kierowcow, zjezdzajac
            rowerem pol polski. ja tez za kierowcami nie przepadam. dziwne to kryterium,
            ale zbyt czesto to na nim opieraja sie nasze sady. pozdrawiam.
      • Gość: mmm's Re: do studentów i nie tylko! IP: 192.168.22.* 29.03.02, 14:36
        Ja przez pięć lat mieszkałem na zwierzynieckiej w akademikach i widziałem
        niejednego pieszego który sprawdzał skuteczność hamulców jadących aut wbiegając
        na jezdnie i odwrotnie niejeden kierowca jeździ tam po nogach pieszych. Teraz
        codziennie tą ulicą jadę i nic się nie zmieniło, jedni biegają drudzy pędzą i
        trąbią. Myślę że prawda leży po środku i na dobrą sprawę przydała by się tam
        sygnalizacja wzbudzana, zaoszczędziło by to nerwów studentom jak i kierowcom.
        • Gość: Krzych Re: do studentów i nie tylko! IP: *.ci.uw.edu.pl 03.04.02, 19:44
          Studenci bardzo często przechodzą nie rozejrzawszy się. Jestem świadkiem
          takiego zachowania codziennie niemal.
          • Gość: Hmc Re: do studentów i nie tylko! IP: *.interserw.com 03.04.02, 20:45
            Gość portalu: Krzych napisał(a):

> Studenci bardzo często przechodzą nie rozejrzawszy się. Jestem świadkiem
            > takiego zachowania codziennie niemal.

Sprawdzasz że to studenci, czy jesteś jasnowidzem. Może też wiesz o ile częściej
            studenci przechodzą bez rozglądania się od np. licealistów???

• Gość: Krzych Re: do studentów i nie tylko! IP: *.ci.uw.edu.pl 03.04.02, 22:09
              Jeśli przejście dla pieszych jest przy akademiku i młody człowiek idzie w
              strone akademika to mogę wnioskowac, że ów człowiek jest studentem. Stopień
              błędów nie jest wielki, przyznasz.
              • Gość: Krzych Re: do studentów i nie tylko! IP: *.ci.uw.edu.pl 03.04.02, 22:10
                poza tym sam tak często przechodze - doigram się kiedys.
                • Gość: Stasiek Re: do studentów i nie tylko! IP: *.biaman.pl 03.04.02, 22:23
                  Ciekawi mnie strasznie czy po tej tragedii, postawia tam światła, takie na
                  żądanie. Na Piłsudskiego, przy PKO musiało zginąć 3 pieszych, ilu musi zginąć
                  na Zwierzynieckiej????????????????????????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka