Dodaj do ulubionych

Lipowa to nie Lipowa?

28.08.04, 10:27
Wczoraj dowiedziałem się, że ulica Lipowa ma swoja nazwę nie od lip rosnacych
tam, a od nazwiska marszałka ZSRR Worszyca-Lipowa(chyba dobrze napisałem),
gościa pochodzącego z Białegostoku. Ktos coś może wie więcej?
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Lipowa to nie Lipowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:55
      Podejrzewam, że to jakiś dowcip. :-)
    • czlowiek.z.szarego.tlumu Jesli to prawda to musimy zmienic nazwe ulicy 28.08.04, 10:56
      wiec jaka nazwe
      proponujesz ?
      A ja jednak mysle ze to plotka .Zeby nazwa ulicy pochodzila od
      nazwiska lipow to na tabliczkach z nazwa ulicy pisalo by np: Gregorija Lipowa a
      nie Lipowa -)))
      • competer1 Re: Jesli to prawda to musimy zmienic nazwe ulicy 28.08.04, 11:06
        No własnie podobno niepoprawne jest sformułowanie: Jadę ulicą Lipową. Powinno
        być: Jadę ulicą Lipowa.
        • Gość: gimnazjalista Re: Jesli to prawda to musimy zmienic nazwe ulicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 11:37
          ale w Białym wszyscy mówią: jadę Skłodowską, jadę na Skłodowską :) Z Lipową to
          jakaś plotka, competer1 skąd masz tę informację? jakie źródło? Lipowa jest od lip.
    • gwiezdny.zalogowany Lipowa to chyba lipowa... 28.08.04, 12:31
      Witam Kolegów,

historykiem nie jestem, ale skoro już się porusza taką sprawę i rzuca taką tezę
      to warto podać źródło ewentualnych przesłanek.

Z tego co mi się udało ustalić to obecna ulica Lipowa miała takie nazwy w
      przeszłości:

1799 Choroska
      1910 Lipowa
      1919 Lipowa
      1937 Piłsudskiego Józefa
      1940 Sowiecka
      1942 Langgasse
      1949 Stalina Józefa
      1956 Lipowa

Być może lista nie jest pełna, nie wiem. O ulicach w Białymstoku można poczytać
      w opracowaniu (to jest źródło powyższego wykazu) panów Marka Kietlińskiego i
      Aleksandra Leszczuka "Wykaz ulic Białegostoku w latach 1799-2000" (Białystok,
      2003) dostępnym w Archiwum Państwowym w Białymstoku, ul. Rynek Kościuszki 4
      www.bialystok.ap.gov.pl/
      Treśc tego opracowania dostępna jest także w internecie:
      www.bialystok.ap.gov.pl/index1.html
      Prof. Dobroński podaje w swojej książce "Białystok. Historia miasta" (wyd. II,
      Zarząd Miasta Białegostoku, Białystok 2001) nastepujący opis:

Biegnąca od Jeżewa szosa warszawska przechodziła w ulicę Lipową, "wysadzaną
      wiekowymi lipami i obudowaną szeregiem niewielkich, częściowo murowanych,
      częściowo drewnianych dość ładnych domów" *)

To może wskazywać, że Lipowa miała taką nazwę w XIX wieku.

Miała ją natomiast napewno w 1910 r (patrz wyżej). Zatem to obala tezę
      competera1, jakoby nazwa ulicy pochodziła od marszałka ZSRR Lipowa (zakładając,
      że ktoś taki w ogóle istniał; może ktoś powie coś więcej?).

A może nasi nadworni historycy Alex.4 lub Kotwicz mogą zacytować w tej sprawie
      inne źródła?

---
      *) źródło: E. Chłopicki, Notatki z rokoczasowych podróży po kraju..., Warszawa
      1863, s. 110-116; Raport policyjny z 1863 r. z poprawkami P. Bobrowskiego za: W.
      Kosiński, Rozwój przestrzenny..., s. 43044; H. Mościcki, Białystok ..., s. 169

---
      Miasta dla rowerów
      • gwiezdny.zalogowany errata 28.08.04, 12:33
        Sorry, poprawny link do tekstu panów Kietlińskiego i Leszczuka:

www.bialystok.ap.gov.pl/teksty/ulice.pdf
    • spec5150 Re: Lipowa to nie Lipowa? 28.08.04, 12:46
      a był taki marszałek? na internecie nic nie mogę znaleźć, a sam z siebie nie
      pamiętam nic o takim człowieku....

według tej książki: www.allegro.pl/show_item.php?item=30329443

na stronie 48 jest pocztówka z 1897 z podpisem "Rue Lipovaja".
      na stronie 26 inne nazwy: okres międzywojenny: Piłsudskiego, Lipowa. Okres przed
      1914r.: Choroszczańska, Tykocka, Lindenstrasse.
      Autorem książki jest pan Tomasz Wiśniewski.
      • Gość: koro Re: Lipowa to nie Lipowa? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 28.08.04, 14:51
        oczywiście, że to żart. jego autorem jest Krzysiek Szubzda, który od miesięcy
        wymyśla podobnych patronów. Pietrasza, Lipow itd.
        A czy wiecie kim była Wanda Suraska?
        Albo co zawdzięczamy Dionizemu Farno?
        • competer1 Re: Lipowa to nie Lipowa? 28.08.04, 19:29
          Spoko, spoko! Ja nie stawiałem żadnej tezy, że podane przezemnie dane są
          prawdziwe. Wydało mi sie to też podejrzane i spróbowałem zasięgnąć czegoś
          więcej na forum. Chyba jest to jednak żart, ponieważ gazetka którą miałem przez
          moment w ręku to chyba Magazyn Miejski czy cóś takiego. Charakter tej gazety
          chyba bardziej śmieszny niz poważny, tym bardziej, że mamy sezon ogórkowy.
          Jednak brawa za pomysł(y), bo było tego tam trochę więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka