Forum   maślanka

maślanka

(27 wyników)
  • Mam 2 sprawy: 1. chwalicie dodanie do ciasta na pierogi maślanki-ale to zamiast wody zupełnie czy jako dodatek? i za przeproszeniem ;) nie będzie ,,jechało'' potem maślanką?:)) 2. macie proste potrawy służące przekonaniu się do szpinaku? jak jadam gdzieś, to jest ok, ale robiłam 2 podejścia do takiego mrożonego (raz doprawiałam jajem,czosnkiem, drugi mrożony w sosie śmietanowym) i zawsze jakieś takie mi to hmmm odpychające wychodziło i nie przełknęłam jutro chcę zrobić pierogi tej pa...
  • z tego forum wykorzystałam patent na marynowanie piersi drobiowych w maślance - robiłam indyczą i wyszła superrrr! podałam z grillowanym ananasem, ryżem i surówką z sosem limonkowym - pycha, wilgotny, delikatny, mimo że po upieczeniu pokrojony na plastry i zapieczony ze wspomnianym ananasem. tak więc kto jeszcze nie próbował, polecam i dziękuję forumowiczom/kom:)
  • tu poruszę kwestię dostępności maślanki. Nie wiem, czy ktoś to zauważył, czy to zjawisko dotyczy jedynie mojej wsi. NIE MA NIGDZIE W OKOLICY MAŚLANKI!!! i to od roku mniej więcej. niezależnie od sklepu; duże markety- brak, sklepiki osiedlowe- brak, budki na bazarku- brak. Co jest? Maślanka dla mnie to namber łan, w okresie letnim szczególnie. I co? jajko, za przeproszeniem. Powiedzcie, że to tylko żoliborz i gocław wycofał maślankę na złość purchawie, pliz. dajcie nadzieję, że kiedyś je...
  • uwielbiam maślankę-do pieczywa,do ziemniaków itp.zastanawia mnie jednak skąd bierze się,znacząca dość,różnica w smaku maślanek z różnych firm.np jedna smakuje zupełnie jak kefir.mam jedną ulubioną-w kartonie,nazwa na M.ona najbardziej mi smakuje,ale nie jestem pewna czy czegoś do niej nie dodają,jakichś polepszaczy.jak myślicie?
  • witam zwracam się do Państwa z prośbą o radę. kilkanaście dni temu podczas konsumpcji maślanki o smaku striacciatella na dnie ostatniej szklaneczki znalazłem dość spory kawałek brzoskwini. zdziwiłem się nieco, zrobiłem kilka zdjęć i wysłałem to do producenta z prośbą o choćby kilka słów wyjaśnienia. minął tydzień i jak do tej pory cisza. pytani jest takie- co z tym zrobić, tzn czy powiedzieć sobie trudno, zostawić sprawę i więcej do tego nie wracać [do maślanki również] czy ewentualnie...
  • poszukuję produktów jak w temacie, w których składzie nie znajduje się melko w proszku ważne, aby był to produkt dostępny w wielkopolsce :)
  • Hey, co jest waszym zdaniem zdrowsze, lepsze, mniej tuczące, jogurt pitny czy maślanka? Różnicy w smaku dla mnie nie ma, więc się pytam. Chodzi mi o te z dodatkami smakowymi. Dzięki :)
  • Bardzo proszę autora tego przepisu o jego przypomnienie lub link. Z góry dziękuję
  • Uwieżycie ,że ja nie znam smaku maślanki!!!!! Jaką mozecie polecić, aby sie nie zrazić Korcą mnie te smakowe!!!
  • ostatnio produkuję namiętnie z mrożonymi truskawkami i bananem + cukier waniliowy własny (odrobina). Pycha i służy mi zamiast kolacji:) macie pomysły co jeszcze (inne owoce) można wrzucić? zastanawiam się nad jabłkami i cynamonem, nie wiem czy się ne zwarzy... a może jakaś inna baza (zamiast maślanki)... pozdrawiam, basia
  • czym sie roznie w produkcji przemyslowej ?
  • Tłucze mi się po głowie (i po kubkach smakowych) napój z kuchni indyjskiej, lussi czy jakoś tak, chyba z maślanki (a może z jogurtu), dodaje się sól i garam masalę, ale co jeszcze? Jest też coś takiego tureckiego, nazwy nie pamiętam. Pomóżcie, proszę, chyba mi się od tego upału mózg rozmiękcza i skleroza postępuje.
  • Witam wszystkich Początkowo ciasto robiłem zarabiając mąkę zimną wodą.Były normalne Potem zalewałem wodą gorącą-były normalne,ale robota była ciut utrudniona-ciasto trochę szybciej schło i początkowo trzeba je było mieszać łychą. Potem robiłem je zalewając mąkę gorącym mlekiem- ciasto było delikatne,robota utrudniona(łycha). Wczoraj robiłem ciasto z maślanką.Ciasto było bardzo delikatne,ale nie nadawało sie do lepienia pierogów,trzeba było wrabiac w nie...
  • nie lubię się ograniczać, więc przestanę zupełnie ;)
  • jestem w anglii, uwielbiam maslanke, ktora akurat w mojej miejscowosci nie jest tak latwo kupic.. mam litr maslanki wczoraj przyleciala z polski ze mna, tak mysle jak to wykombinowac zeby wiecej bylo jej... czy ktos dodawal maslanke do normalnego mleka? zrobilo mu sie wiecej? czy to tutejsze mleko w plastykowych pojemnikach sie ie nadaje? a moze ktos mrozil maslanke w malych pojemniczkach na zas?
  • Witam serdecznie, ma do Państwa - pewnie głównie Pań:) pytanie czy ktoś zna "sekret" ciasta na pierogi żeby nie było twarde jak podeszwa tylko delikatne i cieniutkie. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Milena
  • jak jest po angielsku: kefir,maslanka,soda oczyszczona,zelatyna. czego mam szukac w sklepie bo za bardzo nie moge sie w tym polapac. Dziekuje z gory za pomoc.
  • ...Przetrenowałem coś co jest chyba najprostsze na świecie... Polewkę z maślanki Na talerz nakruszyłem dużo twarogu, dodałem cieńkie plasterki zółtego sera i wszystko zalałem gorącą maślanką lekko tylko zagęszczoną mąką i doprawioną solą... W normalnych ilościach to całkiem niezłuy "zapychacz", w dużych, całkiem niezły "przeczyszczacz" :)
  • Mam 3 sloiczki śmietany wiejskiej, gęstej jak diabli. Ciasto już było. Teraz chcę zrobić masło, bo co niby mam zrobić z taką ilością śmietany?? Szukałam trochę w wyszukiwarce, ale nie znalazłam przepisu na zrobienie masła ze śmietany. Może ktoś się podzieli wiedzą albo linkiem? Z góry dzięki :)
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się