Dodaj do ulubionych

czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie!

IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 02:27
Jedwabne. Białystok. Warszawa. Łódź. Oświęcim. Getto. Stodoła. Żydo-komuna.
Kato-prawica. Holokaust. Mienie żydowskie. USA. Odszkodowania. Gniew i
zaiwść. Frustracja i strach. Mienie żydowskie - a mienie zabużan - czym sie
one różnią? Moralność dulskiej? Co wy na to? Czy Żyd jest gorszy od polaka?
czy polak tak samo traktuje polaka a jak ma sie to w relacji polak - zyd?
Paranoja? A może dolary? Czy ktoś rozumie o co mi chodzi? No
Białostocczanie...!
Obserwuj wątek
    • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 23.09.04, 03:55
      Gość portalu: Proton napisał(a):

> Jedwabne. Białystok. Warszawa. Łódź. Oświęcim. Getto. Stodoła. Żydo-komuna.
      > Kato-prawica. Holokaust. Mienie żydowskie. USA. Odszkodowania. Gniew i
      > zaiwść. Frustracja i strach. Mienie żydowskie - a mienie zabużan - czym sie
      > one różnią? Moralność dulskiej? Co wy na to? Czy Żyd jest gorszy od polaka?
      > czy polak tak samo traktuje polaka a jak ma sie to w relacji polak - zyd?
      > Paranoja? A może dolary? Czy ktoś rozumie o co mi chodzi? No
      > Białostocczanie...!

To jest pytanie na ktore kazda odpowiedz jest prawdziwa... nawet taka, ze to
      jest zle pytanie, bo dobre pytanie jest takie: Czy JA jestem antysemita?
      • Gość: jarek-ny Re: czy zydzi sa antypolscy? IP: *.ipt.aol.com 23.09.04, 07:02
        Najpierw odwroce pytanie - czy zydzi sa antypolscy?
        Z cala stanowczoscia stwierdzam, ze tak. Niestety, to oni ksztaltuja opinie
        swiatowa. W ich rekach sa potezne amerykanskie stacje telewizyjne, najwieksze
        dzienniki. To oni promuja historykow, ktorzy pisza po ich mysli. Polsko-czeski
        zyd startuje z ramienia demokratow na prezydenta i wcale mnie to nie cieszy.
        Jezeli nawet nie wygra w tych wyborach, to w nastepnych media zrobia wszystko,
        zeby wygrali. Tu, w stanach, podobnie jak w Polsce telewizja ma najwiekszy
        wplyw na wyniki wyborow. Mam wrazenie, ze tym razem sobie odpuszcza, bo
        bardziej chodzi im o to, zeby oswoic opinie publiczna z faktem, ze zyd moze byc
        prezydentem, ale nastepnym razem wynik bedzie oczywisty. Burmistrzem Nowego
        Jorku jest tez oczywiscie zyd.

O ile Polacy ciesza sie sympatia i maja dobra opinie wsrod Amerykanow, to media
        i podreczniki przedstawiaja nas w niekorzystnym swietle. Jak to jest mozliwe?
        Ci amerykanie, ktorzy troche mysla tez nie przepadaja za zydami, ale boja sie
        do tego przyznac, bo to oznaczaloby w wielu przypadkach koniec kariery a nawet
        utrate pracy.

Slynne sa juz "polskie obozy koncentracyjne". Powstanie w getcie jest
        rozreklamowane a o Powstaniu Warszawskim - ani slowa. Sa na tyle bezczelni, ze
        dokumentalny film o powstaniu w getcie ilustruja fragmentami filmow z Powstania
        Warszawskiego.

Kilka miesiecy temu Gazeta Wybiorcza zachwycala sie, ze w porze najwiekszej
        ogladalnosci zostanie pokazany film o Powstaniu Warszawskim. To bylo oczywiscie
        swiadome klamstwo Michnika, bo w tym czasie na innym kanale byly finaly NBA -
        swieto wszystkich amerykanow.

Czy zwrociliscie uwage, ze w amerykanskich filmach wojennych zydzi sa zawsze
        wysocy, ladnie ubrani a Polacy brudni, przygarbieni.

Czy ktos mi wytlumaczy czy mozna jednoczesnie kochac Polske i zydow?
        ---------------------------------------------

Lubie czasami pojechac na Williamsburg lub na Brighton Beach, zjesc jakies
        zydowskie zarcie. Czasem spotykalem starych zydow, ktorzy prosili mnie, zebym
        jak najwiecej opowiadal o Polsce. Chloneli to, lezka im sie w oku krecila i
        mowili, ze tu dobrze im sie zyje, ale bardzo tesknia za Polska, polskim
        jezykiem.

Widocznie u nich podobnie jak u nas szumowiny wyplynely najwyzej.
        • ormond Re: czy zydzi sa antypolscy? 23.09.04, 07:16
          Gość portalu: jarek-ny napisał(a):

> Najpierw odwroce pytanie - czy zydzi sa antypolscy?

A do ciebie chyba nigdy nie dotrze, ze nie trzeba byc anty-nic, ze naprawianie
          swiata nie zaczyna sie od "wynjdywaniu zbla w oku twego blizniego", tylko od
          naprawiania samego siebie.

>
          > Czy ktos mi wytlumaczy czy mozna jednoczesnie kochac Polske i zydow?

Staraj sie nie kochac abstrakcji, to zawsze prowadzi do zlego. Kochaj ludzi z
          krwi i kosci, wtedy zapomnisz czy to sa Zydzi, czy Polacy. Sam bedziesz
          szczesliwszy bo ci nagle ta zolc, ktora nas tu czestujesz zniknie.
          • Gość: jarek-ny Re: czy zydzi sa antypolscy? IP: *.ipt.aol.com 23.09.04, 08:05
            Wlasnie przeczytalem twoj post z watku o Jedwabnem, gdzie zarzucasz
            mi "personalne wycieczki" i radzisz, abym zachowal je dla siebie.

Pisales cos o belce w oku blizniego? Masz specyficzny sposob kochania ludzi.
    • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 08:04
      Antysemityzm to mit, stereotym (podsycany zresztą przez samych Żydów; widocznie
      lubią być "dyskryminowani", może to ich dowartościowuje?), taki sam jak to, że
      Polacy to pijacy i złodzieje samochodów.
      • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 08:05
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Antysemityzm to mit, stereotym

Oczywiście stereotyp.
      • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 23.09.04, 08:14

> Antysemityzm to mit, stereotym (podsycany zresztą przez samych Żydów;
        widocznie

Racja piecyk, ale przeciez te zydy zabily pana Jezusa i Pambuk za kare zeslal
        na nich zeslal Hitlera. Ten Hitler to byl zly, ale trzeba przyznac, ze z
        zydkami to zrobil porzadek jak sie patrzy. Nie!
        • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 08:21
          I co, cieszysz się z tego powodu?
          • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 23.09.04, 08:34

> I co, cieszysz się z tego powodu?

Pewnie ze sie ciesz bo przed wojna cala polska byla zazydzona, no wiesz, ich
            kaminnice, nasze ulice, a teraz... ale czekaj, prawdziwi polacy wciaz mowia, ze
            polska jest zazydzona. Poczytaj tutaj:

www.polonica.net/KTO_jest_KIM.htm
            Zydzi wszedzie, nawet w episkopacie i Watykanie. Nie, nie to nie jest
            antysemityzm, to patriotyzm, milosc do Polski...
            • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 08:41
              To prawda, że na tej liście są Żydzi czy nie?
              • Gość: piecyk gazowy PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 08:42
                No i co, a ja mam Ci podlinkować "polish jokes"?
                • ormond Re: PS 23.09.04, 08:46

> No i co, a ja mam Ci podlinkować "polish jokes"?

...dawaj, posmiejemy sie razem. Oczywiscie "polish jokes" wymyslili Zydzi, bo
                  ktozby inny?
                  • Gość: piecyk gazowy Re: PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 08:47
                    Czy ja mówiłem, że "polish jokes" (i to że Polacy to pijacy i złodzieje
                    samochodów) wymyślili Żydzi?
                    • ormond Re: PS 23.09.04, 08:49

> Czy ja mówiłem, że "polish jokes" (i to że Polacy to pijacy i złodzieje
                      > samochodów) wymyślili Żydzi?

Dlatego dalem znak zapytania na koncu zdania. Als skoro piszesz o "polish
                      jokes" w tym watku, to zalozylem ze jest jakis zwiazek ;)
                      • Gość: piecyk gazowy Re: PS IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 08:53
                        No jest związek. Przeczytaj mój pierwszy post.
              • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 23.09.04, 08:45

> To prawda, że na tej liście są Żydzi czy nie?

Tam gdzie slowo zyd obelga, kazdy przyzwoity czlowiek mowi, ze jest Zydem.
                • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 08:47
                  Szczerze mówiąc nie rozumiem.
                  • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 23.09.04, 08:52

> Szczerze mówiąc nie rozumiem.

...i to jest problem.
                    • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 23.09.04, 08:54
                      ormond napisał:

> Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):
                      >
                      > > Szczerze mówiąc nie rozumiem.
                      >
                      > ...i to jest problem.

No tak, opuscilem jedno slowo. Moja wina. Powinno byc:

Tam gdzie slowo "zyd" jest obelga, kazdy przyzwoity czlowiek mowi, ze jest
                      Zydem.
                      • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 09:24
                        No i co z tego? Bardzo dobra postawa...
                    • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 08:54
                      Być może, ale mnie to nie martwi. Wielu rzeczy nie rozumiem i wcale się tego
                      nie wstydzę.
                      • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 23.09.04, 09:07

> Być może, ale mnie to nie martwi. Wielu rzeczy nie rozumiem i wcale się tego
                        > nie wstydzę.

O tak, ignorancja jest bardzo sympatycznym stanem. Jak powiedzial pewien madry
                        czlowiek. Do szczescia sa niezbedne sa dwie rzeczy: czyste sumienie i pusty
                        pecherz moczowy ;)
                        • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 09:20
                          Rozumiem, że Ty się wszystkim interesujesz i wszystko wiesz.
                        • Gość: Gimnazjalista Re:Piecyk to Forest Gump Białegostoku:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 15:13
                          Pan piecyk gazowy jest ignorantem. Tacy ludzie jak on są szczęśliwsi. Głupsi,
                          ale nie mają zmartwień. Jak Forest Gump. Piecyk białostocki Gump. Czy to brzmi
                          dumnie?????
                        • oszolom.z.radia.mariola Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 23.09.04, 23:58
                          ormond napisał:

>
                          > O tak, ignorancja jest bardzo sympatycznym stanem. Jak powiedzial pewien
                          > madry czlowiek. Do szczescia sa niezbedne sa dwie rzeczy: czyste sumienie i
                          > pusty pecherz moczowy ;)

dodatkowo w twoim przypadku alex.4 w lozku.
            • Gość: lex Re: ORMOND WSZYSTKO OK U CIEBIE? IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.05, 13:49
              czy w wariatkowie pacjenci maja dostep do compow?
    • Gość: proton Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 11:05
      A co z mieniem żydowskim? z tymi kamienicami w centrach wielu miast w polsce?
      czy nalzey sie im odszkodowanie? a polacy zza buga ktorzy zostawili tam swoje
      majatki czasami pokaznych rozmairow? czym sie ich pretensje roznia od
      zydowskich? dlaczego tak sie denerwujemy jak mowia o jedwabynm? przeciez to nie
      jest odosobniony przypadek. wystarczy zapytac sie ludzi ktorzy pamietaja czasy
      2 wojny swiatowej jak wielu polakow swiadomie donosilo na ukrywajacych sie
      zydow do niemcow, a potem wielu z nich wzbogacilo sie po wojnie o ziemie
      zydowskie. dlaczego o tym zapominamy? dlaczego mowimy o "polish jokes" ?
      dlaczego unkamiy tych tematow? wiem ze to boli. polacy lubia widziec siebie
      jako obroncow uiemiezonych, wybawcow gnebionych? dlaczego w łodzi nazwanie
      kogos zydem jest obrazliwe? dlaczego na murach sa napisy typu "żydzew".
      • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 11:23
        Gość portalu: proton napisał(a):

> dlaczego unkamiy tych tematow? wiem ze to boli. polacy lubia widziec siebie
        > jako obroncow uiemiezonych, wybawcow gnebionych?

A Ty jakiej jesteś narodowości?

Nie wiem, kim lubią być Polacy, ale Żydzi lubią być uciemiężonymi i gnębionymi.
        Sprawnie wyłapują każde obraźliwe hasło na murze.

> dlaczego w łodzi nazwanie
        > kogos zydem jest obrazliwe? dlaczego na murach sa napisy typu "żydzew".

Dzieci się nudzą, ale wiedzą, że jak napiszą na murze "Jude Raus", to to na
        drugi dzień na 95 proc. będzie w telewizji i gazetach.

Antysemityzm wywołują tacy ludzie jak Ty. Jak ktoś ma do kogos jakieś pretensje
        niech kieruje je do odpowiednich instytucji.
        • Gość: proton Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 11:30
          to skad ta cala shizofrenia wokoł jedwabnego? dlaczego sie tak denerwujemy
          mowiac o odszkodowaniach dla zydow? dlaczego tak sie denerwujemy o
          odzszkodowaniu dla zabuzan? ja nie wywoluje antysemityzmu ja chce poznac sposob
          myslenia antysemickiego.
          • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 11:32
            To pogadaj z antysemitami.

A jeśli chcesz odzyskać jakieś mienie żydowskie, to ja niestety takowego nie
            posiadam.
        • Gość: Acro Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 23.09.04, 11:38
          > Gość portalu: proton napisał(a):
          >
          > > dlaczego unkamiy tych tematow? wiem ze to boli. polacy lubia widziec sieb
          > ie
          > > jako obroncow uiemiezonych, wybawcow gnebionych?
          >
          > A Ty jakiej jesteś narodowości?
          >
          > Nie wiem, kim lubią być Polacy, ale Żydzi lubią być uciemiężonymi i
          gnębionymi.
          >

A jakiej TY jesteś narodowości, że lepiej znasz się na psychice Żydów niz
          Polaków?...

> > dlaczego w łodzi nazwanie
          > > kogos zydem jest obrazliwe? dlaczego na murach sa napisy typu "żydzew".
          >
          > Dzieci się nudzą, ale wiedzą, że jak napiszą na murze "Jude Raus", to to na
          > drugi dzień na 95 proc. będzie w telewizji i gazetach.

Z tym sie zgadzam całkowicie. Jesli jesteśmy antysemitami ( w znaczeniu takim,
          w jakim jesteśmy pijakami i złodziejami samochodów - czyli że istnieje u nas
          nadreprezentacja takich postaw) to jesteśmy antysemitami biernymi. To znaczy,
          że ponarzekamy na to, że wszystko co złe to przez Żydów i masownów (czyli przez
          Michnika) i na tym sie kończy. We Francji czy Niemczech po narzekaniu ida palić
          synagogi czy niszczyc żydowksie szkoły...
          • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 11:43
            Gość portalu: Acro napisał(a):

> A jakiej TY jesteś narodowości, że lepiej znasz się na psychice Żydów niz
            > Polaków?...

Proton zna się na psychice Polaków, ja się znam na psychicze Żydów. Równowaga w
            przyrodzie musi być. ;-)

> Z tym sie zgadzam całkowicie. Jesli jesteśmy antysemitami ( w znaczeniu
            takim,
            > w jakim jesteśmy pijakami i złodziejami samochodów - czyli że istnieje u nas
            > nadreprezentacja takich postaw) to jesteśmy antysemitami biernymi. To znaczy,
            > że ponarzekamy na to, że wszystko co złe to przez Żydów i masownów (czyli
            przez
            >
            > Michnika) i na tym sie kończy. We Francji czy Niemczech po narzekaniu ida
            palić
            >
            > synagogi czy niszczyc żydowksie szkoły...

A jeszcze inni, tak jak np. u nas, demolują cmentarze...
        • Gość: proton Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 12:25
          > A Ty jakiej jesteś narodowości?
          jestem Polakiem i wcale nie znam sie na żydach tylko denerwuje mnie podwojna
          moralność. jak polacy to złodzieje i pjacy to wszyscy tutaj obecni sie
          denerwuja bo jak to mozna tak o nas powiedziec, ale jak żyd jest ble to jest w
          waszym mniemaniu wzystko ok. to jest klasyczny przypadek dulskiego myslenia...
          nic dodac nic ujac tylko "pogratulowac"!
          a moze to jest przyklad wlasnie takiego myslenia o jakim tutaj pisze i jakie
          staram sie napietnowac. my jestesmy biali a wszyscy inni sa czarni zli i ble.
          a skad biora sie teorie w pewnych srodowiskach politycznych ze wszelckie
          tragedie w polsce to jest wina zydow, ze napasc na ks jankowskiego jest aktem
          terroru zydo-komuny? oczywiscie nie twierdze ze wszyscy polacy sa antysemitami.
          chwala polakom ktorzy ratowali zycie zydom podczas 2 wojny swiatowej to ze
          potrafia pokazac ze polak to nie antysemita , ze polak to bohater.

na koniec prosze nie dodawc mi geby jakiejkolwiek ideoologii poniweaz nie
          dzialam tutaj z ramienia jakiejkolwiek organizacji ani polskiej ani
          zydowskiej , a poszukuje tutaj jedynie jakiegos sensu i chce pokazac pewne
          niuanse , ktorych pewni ludzie nie chce nie potrafia zobaczyc.

• Gość: proton Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 12:31

a jeszcze jedno... mysle ze w łodzi te napisy tak spowdzenialy ze nikt i nic
            sobie juz z tego nie robi i nie zwraca na to uwagi... no moze z wyjatkiem
            przyjezdnych (takich jak ja), ktorzy zszkowani ogromem tej "scniennej
            nienawisci" badzmy ponad wszelkie uprzedzenia i podzialy bo zarowno w plsce jak
            i wsrod zydow sa dobrzy wartosciowi ludzie a takie generalizacje sa krzywdzace
            jedankowo dla polakow jak i zydow. ale czy stac nas na to? ... obawiam sie ze
            szybko to nie nastapi, jezeli wcale...
          • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.09.04, 12:41
            Gość portalu: proton napisał(a):

> jestem Polakiem i wcale nie znam sie na żydach tylko denerwuje mnie podwojna
            > moralność. jak polacy to złodzieje i pjacy to wszyscy tutaj obecni sie
            > denerwuja bo jak to mozna tak o nas powiedziec, ale jak żyd jest ble to jest
            w

Ja się nie denerwuję. Nie interesuje mnie co ktoś sobie o mnie myśli.

> waszym mniemaniu wzystko ok. to jest klasyczny przypadek dulskiego
            myslenia...
            > nic dodac nic ujac tylko "pogratulowac"!

Jakim "waszym"? Zawsze wszystko generalizujesz?

> a moze to jest przyklad wlasnie takiego myslenia o jakim tutaj pisze i jakie
            > staram sie napietnowac. my jestesmy biali a wszyscy inni sa czarni zli i ble.

Ty tak myślisz? Bo ja nie.

> a skad biora sie teorie w pewnych srodowiskach politycznych ze wszelckie
            > tragedie w polsce to jest wina zydow, ze napasc na ks jankowskiego jest aktem
            > terroru zydo-komuny?

Widzę, że jesteś zwolennikiem teorii spiskowych. Zbierasz je i pielęgnujesz.
            Pisałem o tym wyżej, tylko inaczej to ująłem (o tych napisach na murze).

> oczywiscie nie twierdze ze wszyscy polacy sa antysemitami.
            > chwala polakom ktorzy ratowali zycie zydom podczas 2 wojny swiatowej to ze
            > potrafia pokazac ze polak to nie antysemita , ze polak to bohater.

Chwała.

> na koniec prosze nie dodawc mi geby jakiejkolwiek ideoologii poniweaz nie
            > dzialam tutaj z ramienia jakiejkolwiek organizacji ani polskiej ani
            > zydowskiej , a poszukuje tutaj jedynie jakiegos sensu i chce pokazac pewne
            > niuanse , ktorych pewni ludzie nie chce nie potrafia zobaczyc.

Idź na Forum Kraj, tam jest więcej specjalistów od tropienia Żydów i nie-Żydów.
            Będziesz miał większe pole do popisu.

Z mojej strony kończę tutaj tę dyskuję, w którą niepotrzebnie się wplątałem.

Pozdrawiam.
            • Gość: proton Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 12:57
              > Widzę, że jesteś zwolennikiem teorii spiskowych. Zbierasz je i pielęgnujesz.
              > Pisałem o tym wyżej, tylko inaczej to ująłem (o tych napisach na murze).

zwolennikiem? nie. mnie to tez wydaje sie smieszne ale chcialem jedynie
              zilustrowac takie wlasnie spiskowy sposob myslenia jakis srodowisk
              politycznych. ciekawy jestem jakbys zapytal sie ludzi z tego komitetu
              zorganizowanego dla "obrony" ks jankowskiego: "czyja to wina?" - to wydawac
              moze sie za pewne ze wlasnie odpowiedzi bylyby wlasnie w podobynm tonie.
              zwlaszcza ze ten ow duchowny slynie z takich "judeo" i antysemickich
              wypowiedzi - o czym pewnie wiesz.
              Idź na Forum Kraj, tam jest więcej specjalistów od tropienia Żydów i nie-Żydów.
              >
              > Będziesz miał większe pole do popisu.

nie dziekuje. nie jestem detektywem, ani wcale mnie to nie bawi. ale chyba nie
              do konca zrozumiles co chcialem przekzac... no nic.

> Z mojej strony kończę tutaj tę dyskuję, w którą niepotrzebnie się wplątałem.
              >
              > Pozdrawiam.

dlaczego nieotrzebnie? bardzo fajnie ze chciales zajac stanowisko w tak
              drazliwej sprawie.
              ja z swej storny dziekuje ze zechciales ze mna podysktuowac, a ze sie nie
              zgadzamy w pewnych sprawach to nawet lepiej bo zawsze mozna pokazac swoj punkt
              widzenia - no oczywiscie bez obrazania sie na siebie. a co do mnie przyjalem
              twe komentarze z ktorymi w czesci sie zgadzam a z innymi nie ale szanuje twoje
              zdanie.
              na koniec - ja rowniez ciebie pozdrawiam. moze kiedys jeszcze podyskutujemy...
      • Gość: mikee Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.client.comcast.net 06.10.04, 18:03
        Wiesz jezeli chodzi o Jedwabne to Polacy tam tylko byli bo sila zostali
        zaciagnieci przez komando z Ciechanowa. I to co Gross pisal ze tam bylo
        spalonych 1500 zydow to nieprawda, tam gora ok 100 moze by weszlo. A po za tym
        czy my nie mielismy powodow zeby to zrobic z zydami. Wy zydy jak ruscy weszly
        na nasze tereny wydawaliscie Polakow i wielu z nas zginelo na sybirze, wieli z
        nas stracilo rodzicow, braci. A co do mienia Zydowskiego to panstwo to przejelo
        a potem ludzie prywatni to kupili i udoskonalali mieszkania, domy, placili za
        to podatki , a wy sie o to upominacie. Jak byscie chcieli to odzyskac to pierw
        powinniscie zaplacic grube pieniadze za to co wlasciciel zrobil , za podatki
        itp.
    • Gość: proton praca u zyda IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 11:10
      wspominalem o dolarach, paranaoi, stosunek polak-zyd. dlaczego znam tak wielu
      polakow ktorzy pracuja u zydow i ktorzy wynosza na pomniki hitlera za to ze
      zamordowal miliony zydow? dlaczego skoro tak ich nienawidza pracuja u nich jak
      woly?... dolary?
      • oszolom.z.radia.maryia Re: praca u zyda 27.09.04, 15:43
        bo u zyda sie pracuje 100 razy lepiej niz u polaka - zreszta zapytaj
        takich "patriotow" jak jarek-ny i tidi to ci powiedza. jarek jest
        subkontraktorem dla subkontraktora irlandczyka ktory pracuje dla kontraktora
        zyda, ale on ci powie ze nie pracuje u zyda tylko irlandczyka.

jak spytasz psychologa to na pewno powie jak to sie nazywa, ale
        najwieksi "patrioci" na tym forum maja w dupie polske, wyjechali do usa i nie
        chca wracac, sa antysemitami i pracuja dla zydow. ten watek jest najlepszym
        tego przykladem. nie licze niedorobow z bydgoszczy oczywiscie bo to przypadek
        kliniczny.
        • Gość: proton? Re: praca u zyda IP: *.stroma.bial.pl 27.09.04, 21:50
          nie chce bronić tutaj w żanym przypadku żydów, ale jak życie pokazuje, a jak
          polak polakowi wilkiem to bardszo czesto jest tak , ze to własnie polak
          najbardziej gnebi polaka a nie zyd. no co tez tak bywa.
    • kurna_felek Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 23.09.04, 13:08
      Pracę dyplomową piszesz? Bądź zdrów!
      • Gość: proton Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 13:42
        > Pracę dyplomową piszesz? Bądź zdrów!

nie nie pisze. robie to dla wlasnie satysfakcji oraz chcialbym poznac opinie
        innych ludzi. czyz twoim zdanie nie jest to warte zachodu?
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 23.09.04, 13:27
      a czy Polak jest gorszy od Zyda?
      • Gość: proton Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 13:44
        > a czy Polak jest gorszy od Zyda?

czy gorszy? na pewno nie! czy lepszy? z rowną pewnoscia - nie! czyz wszyscy nie
        pochodzimy od tego samego boga? a wariant dla naukowcow i niewierzacych: czyz
        wszyscy nie povchodzimy od tej samej malpy?
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja ne nie sa! to wymyl antypolskiej propagandy 23.09.04, 14:03
      • Gość: proton? Re: ne nie sa! to wymyl antypolskiej propagandy IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 14:27
        ale twoje twierdzenie jest oparte na jakis bardziej obiektywnych przeslanakach?
        a moze jedynie mowisz tak bo ich nie lubisz. na koniec pragne zwrocic ci uwage
        ze cala polska tradycja, ba nie tylko polska - europejska siega korzeniami do
        tradycji judaistycznej. czyli ten pierwiastek juedeocherzescijanski o tkory
        klocili sie w konstytucji europejskiej.
        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: ne nie sa! to wymyl antypolskiej propagandy 23.09.04, 14:39
          a kto am najwięcej drzewek przy Yad waschem? kto ma najwięcej medali sprawiedliwy wsród narodów świata? Polacy!
          • Gość: Gimnazjalista Re: ne nie sa! to wymyl antypolskiej propagandy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 15:14
            Do tego Żydzi nie lubią Polaków. Inaczej Bóg nie ulokowałby Polski pomiędzy
            Rosją a Niemcami. A wiadomo jego syn był Żydem. Wszystko przez tych Żydów,
            takich jak Jezus, czy Maria
            • Gość: proton? Re: ne nie sa! to wymyl antypolskiej propagandy IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 23:58
              > Do tego Żydzi nie lubią Polaków. Inaczej Bóg nie ulokowałby Polski pomiędzy
              > Rosją a Niemcami. A wiadomo jego syn był Żydem. Wszystko przez tych Żydów,
              > takich jak Jezus, czy Maria

a co to wszystko ma do rzeczy? miej pretensje do naszego przodka - lecha, ktory
              zamiast isc w cieple kraje zalozyl tutaj nasz lechistan i tak juz to trwa od
              ponad 1000 lat. ale to moze jakas kolejna spiskowa teoria dziejow i znow
              objawila sie wszedobylska zydo-komuna? ocen sam drogi uczniu...
          • Gość: proton? Re: ne nie sa! to wymyl antypolskiej propagandy IP: *.stroma.bial.pl 23.09.04, 23:54
            co to dowodzi? a to wlasnie, ze sa polacy, ktorzy potrafia wzniesc sie nad
            wszelkie podzialy, wzajemne niecheci, a takze to, ze zydzi to ludzie, ktorzy
            tak samo jak inni zasluguja na niesienie im pomocy w trudnej sytuacji
            zyciowej.
            szkoda tylko, ze ostatnio sie troche zapominaja... z ofiar staja sie
            ciemiezcami. postepuja podobnie z palestynczykami jak przed laty hitlerowcy z
            nimi. historia lubi sie powtarzac, kreslic kregi na "plazy czasu".

• Gość: jarek-ny Re: ne nie sa! to wymyl antypolskiej propagandy IP: *.ipt.aol.com 24.09.04, 02:00
              1/. Ormond jak zwykle cos pokrecil. Slowo "zyd" nie jest wcale obelga. Z tego,
              co jeszcze pamietam, w jezyku polskim dopuszczalna jest pisownia zarowno "zyd"
              jak i "Zyd". Dokladnie nie wiem, czy slow tych mozemy uzywac zamiennie czy tez
              w zaleznosci od kontekstu.Po prostu nie wybieram sie na zaden konkurs
              ortograficzny. Wniosek dla ormonda - najpierw trzeba samemu sie doksztalcic,
              zeby "doksztalcac" innych.

2/. Polska, jako panstwo suwerenne (???) powinna ulozyc stosunki z Izraelem na
              zasadach partnerskich. Wprawdzie Jezus byl zydem (Aramejczykiem ?), ale
              Kwasniewski i jego kolesie nie powinni rozmawiac z politykami Izraela na
              kleczkach. Milelo przeciez niespelna dwadziescia kilka lat od czasow, kiedy ci
              panowie twierdzili, ze religia to opium dla ludu pracujacego i ponad 2000 lat
              od narodzin Chrystusa.

Chociaz zydzi maja potezne lobby w USA, ale czasy sie zmieniaja. Polska
              potrzebuje i przez jakis czas jeszcze bedzie potrzebowala Amerykanow do obrony
              przed imperialistycznymi zapedami Rosji i wzmozonej aktywnosci KGB, ale USA
              rowniez coraz czesciej bedzie potrzebowac polskiego poparcia w Unii
              Europejskiej i na arenie swiatowej. To samo dotyczy rowniez Izraela.

Tylko partnerskie stosunki, wspolne spotkania historykow z obu krajow moga
              uzdrowic chora sytuacje. Przy okazji moze udaloby sie wreszcie podpisac umowe
              deportacyjna i skazac zyjacych tam zydowskich zbrodniarzy ze struktur UB.

Naszych politykow czeka mnostwo pracy, jednak poki co, Kwasniewski woli
              gorzalke, zagraniczne wycieczki "krajoznawcze", olimpiady i disco-polo
    • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 24.09.04, 02:51
      O antysemityzmie, LPR, aborcji ciekawie w wywiadzie z Wieslawem Chrzanowskim:

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2291708.html?as=1&ias=4
      • daltoni Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 24.09.04, 03:03
        chetnie zobacze ale pozniej bo teraz wracam do nauki. pozdrawiam.
        ps lpr zrobilo sie "modne" wszyscy o nim mowia "podniecaja". nie wspominam juz
        o poslach, senatorach, radnych oraz mlodych "wszech"
        • Gość: Padme Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 09:44
          Nie. Polacy nie są antysemitami. W swojej masie nie. Potwierdzają to też moi
          znajomi z Izraela. Kiedy przyjeżdzaja do Polski spotykają najczęściej ludzi
          serdecznych i miłych.
          Antysemityzm wystepuje, ale dotyczy on małych grup. Ludzie głupi zdarzają się
          wszędzie.
          Nie zauważyłam też antypolskości w Izraelu. A przynajmniej nie ma tego zjawiska
          wśród ludzi młodych. Opinia, ze mieszkańcy Izraela tylko dybą aby zazkodzić
          Polakom jest absurdalna i źle świadczy o inteligencji osoby która ja
          sformułowała.
          • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 24.09.04, 12:45
            Opinia, ze mieszkańcy Izraela tylko dybą aby zazkodzić
            > Polakom jest absurdalna i źle świadczy o inteligencji osoby która ja
            > sformułowała.

to paranoidali sfrustrowani zacofani poszukiwacze i zwolennicy teorii spiskow
            zydokomuny. no coz glupota nie boli.
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 25.09.04, 15:28
            a co z Żydami amerykańskimi? to tam głownie pleni sie antypolonizm..w Izraelu mają inne problemy na głowie
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 25.09.04, 15:27
        Chrzanowski kompeltnie skretyniał na starość
        • habitus Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 25.09.04, 16:50
          nowy.oszolom.z.radia.maryja napisał:

> Chrzanowski kompeltnie skretyniał na starość

No to przed tobą ciężkie lata. Na starość będziesz mówił na chleb "bep" :)))
    • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 17:25
      chciałem oswiadczyć że teraz ja piecyk gazowy przestanę używać nicków:
      - wenus69
      - przepiękny arkadiusz
      - pozdr
      - dziewka ormonda
      - i kilku nicków które podszywały sie pod alexa.
      Przepraszam wszystkie osoby pod które się podszywałem.
      Obiecuje także nie rozmawiać sam ze soba na forum.
      • Gość: jarek-ny Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.ipt.aol.com 26.09.04, 06:35
        1/. Polskie obozy koncentracyjne:
        www.wprost.pl/ar/?O=67590&C=72
        i jeszcze:
        dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/07.21/Kraj/0402/0402.html
        Bardzo mi sie spodobala odpowiedz (tlumacz troche skopal): "What a big deal?
        Polish or Nazi German camp of Treblinka - what a difference!".
        www.polishembassy.ca/news_details.asp?nid=199
        2/. Bez komentarza:
        -"Polsko-niemieckie grupy ludobojcze..."
        -"jeden z najwiekszych nazistowskich kolaboranckich krajow, Polska..."
        -"Nadszedl czas abysmy wszyscy podjeli zorganizowane akcje na skale swiatowa
        przeciwko miedzynarodowej hipokryzji [ze strony Polski] i skonczyli z tym"
        -"Jesli caly swiat nie powstanie I nie zatrzyma wszelkiej wspolpracy z
        Polakami, bedziemy swiadkami fal antysemityzmu w Polsce i innych krajach, jesli
        oni zdadza sobie sprawe, ze moga bezkarnie zabijac."
        Mi sie podoba jeszcze takie zdanie z listu (tylko angielska wersja):
        Justice must be served; even it has been 60 long years since the Germans
        invaded Poland, which did happily cooperate with this mass genocide!

3/. Rodzinka ministra sprawiedliwosci, czyli uwaga - przypatruja sie wam
        uwaznie:

Postaraj się spojrzeć w ludzkie twarze. Patrz na drobne rzeczy: puder, który
        się rozmazał, okruch jedzenia w kąciku ust, grymasy uśmiechu. I wtedy
        przypomnij sobie, że życie takie dokładnie było wtedy.

Wojna była odczuwana w Polsce tylko na początku i na końcu - we wrześniu 1939 i
        na początku 1945 r. W środku dokonała się Zagłada. Dokonała się w zwykłym
        kraju, rękami zwykłych ludzi. Tak wyglądał Holocaust, moje dziecko, jak ci
        ludzie na ulicy.

4/. Jeszcze jedna ciekawa strona:
        isurvived.org/InTheNews/Editorial_Remarks-Poland.html#Remarks
        Moglbym podczepic jeszcze kilkaset linkow ale po co?
        Ktos, kto probuje oceniac posty z pozycji autorytetu a gowno wie, jest poprostu
        zalosny. Przypomnial mi sie dialog z "Chlopaki nie placza" . Cytuje z pamieci:
        - Byles kiedys w Stanach?
        - Nie.
        - No widzisz, a ja znam kogos, kto byl.

Na koniec, dla rozrywki proponuje fajny film Spielberga o zydowskim miescie
        Bialystok kolo Tykocina:
        tinylink.com/?blVQvEezKE
        • Gość: jarek-ny Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.ipt.aol.com 26.09.04, 06:41
          Niestety zgubilem link do pktu 3, a tam sa tez "rodzynki",
          Naprawiam blad:
          serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34219,2298822.html
          • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 26.09.04, 08:22

> Niestety zgubilem link do pktu 3, a tam sa tez "rodzynki",
            > Naprawiam blad:
            > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34219,2298822.html

No i co takiego nam tutaj udowodniles?
            • oszolom.z.radia.maryia Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 27.09.04, 01:33
              ormond napisał:

> Gość portalu: jarek-ny napisał(a):
              >
              > > Niestety zgubilem link do pktu 3, a tam sa tez "rodzynki",
              > > Naprawiam blad:
              > > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34219,2298822.html
              >
              > No i co takiego nam tutaj udowodniles?

to ze zydzi tez maja swoich jarkow-ny
              • oszolom.z.radio.maryia Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 27.09.04, 22:31
                oszolom.z.radia.maryia napisał:

> ormond napisał:
                >
                > > Gość portalu: jarek-ny napisał(a):
                > >
                > > > Niestety zgubilem link do pktu 3, a tam sa tez "rodzynki",
                > > > Naprawiam blad:
                > > > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34219,2298822.html
                > >
                > > No i co takiego nam tutaj udowodniles?
                >
                > to ze zydzi tez maja swoich jarkow-ny

ktorzy strzelaja do palestynskich dzieci i prowadza czystki etniczne na
                palestynczykach.
          • Gość: Cynik Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.ip-pluggen.com 26.09.04, 21:45
            Do: jarek-ny.
            Za Twoj udzial i udostepniony material na forum, kwituje krotko: DZIEKUJE.
          • oszolom.z.radia.maryia Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 27.09.04, 01:25
            jarek - to teraz posiadajac ta wiedze, bedac prawdziwym polakiem i majac ksztyne
            godnosci, pewno pojdziesz w poniedzialek do pracy, pluniesz zydowi w twarz i
            powiesz ze nie bedziesz wiecej dla tej gnidy pracowal (po 20 latach).

moze nastepna prace znajdziesz u polaka, a u praca u polaka wiadomo jak w
            niebie-nic nie trzeba robic.

jak to bedzie co?
            • Gość: jarek-ny Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.ipt.aol.com 27.09.04, 02:42
              Znowu podszywacz, zlodziej nickow gasi watek!

Jemu nie odpisze, ale nowych uczestnikow tego forum informuje po raz kolejny,
              ze jestem tzw "subcontractor", tzn taki robol, ktoremu nie placa X dolarow na
              godzine, ale dostaje zlecenie do wykonania za okreslona sume w uzgodnionym
              terminie a juz moja sprawa jest kiedy wstane i ile godzin dziennie bede
              pracowal. Zlecenia dostaje od Irlandczyka i od tego faceta zlecenia dostaja
              przewaznie Irlandczycy.

Gdyby jakis zyd zlecilby mi robote, to chetnie bym wzial, bo chociaz wymagaja
              dokladnego wykonania, to sa solidni i dobrze placa.
              • oszolom.z.radia.maryia Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 27.09.04, 03:09

> Gdyby jakis zyd zlecilby mi robote, to chetnie bym wzial, bo chociaz wymagaja
                > dokladnego wykonania, to sa solidni i dobrze placa.

a kontraktorzy polacy?
              • Gość: tidi Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.proxy.aol.com 27.09.04, 03:52
                Nie bierz do glowy "jarku" . Olej tego frajera . Bo wszyscy ci co falszowali
                historie zawsze marnie konczyli . I oto chodzi !
                Przerazajace informacje zamiesciles . Tym wszystkim rodzimym i
                obcym "historykom-inaczej", warte przypomnienia bylyby listy - jednego z
                przywodcow Powstania w Gettcie , M. Anielewicza - do Zydow w Ameryce . To
                dopiero antysemityzm ! Czystej krwi ! Nie odpowiedziec na smiertelny krzyk
                swoich wspolbraci ? Ale kto sie z tym wychyli ?
                Dobra robota "jarku" ! Czeszesz tych "alexow", "ormondow" i tych "podrobkow-
                niedorobkow" , az milo popatrzec !! Zycze wytrwalosci .
                • Gość: proton? To jak to z tym jest? IP: *.stroma.bial.pl 27.09.04, 21:58
                  ktoś wspominal ze w dowcipach o polakach przedstawiani jesteśmy jako złodzieje
                  albo pijacy. ale o ile mnie pamięć nie myli to jeszcze jakiś czas temu
                  wielu "polaczków" wyjezdzało wlasnie na zachod po to by tam "wzbogacic" sie na
                  kradzezach rozbojach, włamaniach - dopiero teraz nasze wyjazdy "ucywilizowały
                  sie" i jezdzimy tam w nieco lepszych zamiarach. nie chce tutaj isc w zbyt
                  dalekoidace generalizacje, ale przez takich wlasnie ludzi pokutuje mit polaka-
                  zlodzieja. co do naszego pijanstwa... niestety dane statystyczne wskazuja na to
                  ze polacy lubia naduzywac wysokoprocentowych alkoholi - chociaz jak zycie
                  pokazuje nie moza i tutaj zbyt mocno generalizowac. alkohol jest dla ludzi -
                  ludzi z głowa, a w jego piciu nie ma nic zlego, jezeli robi sie to po ludzku.
    • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 27.09.04, 22:11
      wiecie co? po liczbie postów mozna wnioskowac ze antysemityzm i cala ta
      otoczka wokol niego jest dla nas tematem bardzo drazliwym. emocje zawarte w
      wielu postach swiadczy o wielkim ladunku tychze emocji i nie musza byc one
      wcale pozytywne. szkoda ze niektorzy nie potrafia podejsc do tego z nalezytym
      dystansem - a szkoda... dlaczego na atak odpowiadamy atakiem? dlaczego nie
      szukamy sposobow na wyjscie z tej calej niefortunnej sytuacji? ciagle slysze to
      oni... to ich wina... my jestesmy niewinni.... ale moze pogrom kielecki i 68 to
      wymysl antypolskiej propagandy? nie jestesmy czysci... nie bojmy sie do tego
      przyznac... to wazne by moc zaczac cos zmieniac w naszym sposobie myslenia oraz
      postrzeganiu nas przez swiat. nie wiem moze ktos znajdzie inny sposob - lepszy,
      ale czy to kiedys nastapi? chcialbym.
      • Gość: jarek-ny Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.ipt.aol.com 28.09.04, 00:18
        Dziekuje Wam tidi i Cynik za slowa otuchy.
        • Gość: tidi Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.proxy.aol.com 28.09.04, 08:43
          Tym wszystkim aleksom dedykuje to co powiedzial o polskim antysemityzmie znany
          pisarz Jerzy Kosinski w komentarzu do filmu "Shoah" :

"... To sa jakies zastraszajace przykladykompletnie ahistorycznego stosunku do
          sprawy . Najbardziej wypaczonych stereotypow myslenia , jakie mozna sobie w
          ogole wyobrazic. Nigdzie przeciez w okupowanych przez Hitlera krajach czy w
          panstwach jego satelickich sprzymierzencow - nie karano za pomoc udzielana
          Zydom tak ostro i rygorystycznie jak wlasnie w Polsce! Tam wlasnie Niemcy
          stosowali najbardziej drakonskie metody eksterminacji Zydow. I wlasnie Polacy -
          zagrozeni utrata wlasnego zycia - ratowali Zydow z bezprzykladnym heroizmem i
          oddaniem. Tego jestem sam przykladem , bowiem zyje jedynie dzieki 4,5-letniemu
          ukrywaniu przez licznych anonimowych Polakow , ktorych nawet nazwisk nigdy nie
          poznalem . Przemieszczalem sie z miejsca na miejsce , nocowalem w coraz to
          innych domach , a przeciez niech pan na mnie spojrzy , jak ja wygladam : moja
          twarz jest przykladem rasowego antropomorficznegotypu zydowskiego , w tamtych
          czasach jakby zywcem wzieta z plakatow hitlerowskich . To , ze przezylem -
          zawdzieczam jedynie Polakom - katolikom . Jesli chodzio antysemityzm - to
          uwazam , ze go w Polsce na dobra sprawe nie bylo . Byly pretensje Zydow do
          Polakow i polakow do Zydow , i - niewatpliwie sporo antyzydowskich hec ,
          pogromow i innych zadraznien , ale to jest poniekad normalne przy bliskich
          kontaktach dwu narodowosci i kultur .
          Stosunek Polakow do Zydow nie mial nigdy charakteru rasistowskiego , a
          tylko w takich kategoriach mozna - moim zdaniem - rozpatrywac antysemityzm .
          Kilka epizodow nacjonalistycznego zachowania Polakow w okresie miedzywojennym w
          niczym nie zmienia i zmienic nie moze dziesieciu wiekow zlotej obecnosci Zydow
          w Polsce .
          Zlotej obecnosci polsko - zydowskiej , ktora wypelnia od 1945 roku duza
          czesc amerykanskiej kultury , a takze kultury Izraela "

• ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 28.09.04, 11:54
            Tidi, a Malowanego Ptaka czytales? Ile Kosinski wycierpial od prawdziwych
            polakow za ten "utwor"... powinienes wiedziec, ale widze tabie wszystko jedno,
            nawet cytat "wroga" przytaczasz jak swoj, jesli ci pasuje.
            • oszolom.z.radio.maryia Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 28.09.04, 15:39
              ormond napisał:

> Tidi, a Malowanego Ptaka czytales? Ile Kosinski wycierpial od prawdziwych
              > polakow za ten "utwor"... powinienes wiedziec, ale widze tabie wszystko
              > jedno, nawet cytat "wroga" przytaczasz jak swoj, jesli ci pasuje.

wycierpial (?!) no chyba mniej od Ciebie na tym forum...sic
              a ile na nim zarobil i zyskal rozglos. To mu sie chyba oplacalo. Przecierz to
              chodliwy temat gwarantujacy sukces.
    • Gość: Adam Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.light.csk.pl 28.09.04, 13:22
      Trzeba być albo głuchym albo slepym albo i jednym i drugim żeby twierdzić że tak
      nie jest. Wystarczy posłuchać rozmów Polaków gdy coś sie dzieje albo w
      Palestynie, albo wybory albo banki. Wszystkiemu winni sa żydzi. Zamiast wyciągać
      lekcje z ich madrości to w ten sposób im zazdrośmimy. Trochę to dziwne bo
      szkalujemy narów wybrany od Boga, a my niby chrześcijanie w ten sposób
      sprzeciwiamy się Bogu. Módlmy sie o pokój dla Jeruzalemu. Tak mówi Pismo
      • Gość: tidi Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.proxy.aol.com 28.09.04, 18:38
        Lekcje z ich madrosci wyciagneli Niemcy . Tuz po wojnie wyplacili Zydom haracz
        w wysokosci 69 mld marek i maja spokoj . Pisze sie o nich od tego czasu :
        nazisci , hitlerowcy , essesmani ...jakby to byly nacje
        zamieszkale ...tam ...gdzies ... . Nie wymienia sie wogole slowa - Niemcy .
        Natomiast w naszym przypadku dowala sie nam ile wlezie : Polska, Polacy
        wydawali Zydow , polskie obozy, itp . Nie uzywa sie wogole slowa : wyrzutki ,
        bandziory , ludzie z marginesu ...itp . Z tego co widac kierunek jest prosty :
        kasa !

Ale sa swiadkowie . Prawi , uczciwi Zydzi . Oto jeden z nich :

" Jestem narodowosci zydowskiej , urodzilem sie w Polsce , w Gorlicach , woj
        krakowskie . Nazywam sie Wiktor Kleinmunz , zam . w Brooklynie. Powodem mojego
        listu do was jest artykul pt. "Uwlaczajacy Polakom list w NYT " .
        Chcialbym na lamach Waszego pisma kilka spraw wyjasnic , a szczegolnie
        zapytac wykladowce literatury Curta Leviatana , ktory wyklada na Uniwersytecie
        Rutgers , co on wlasciwie wie i kto mu wydal takie prawo lub upowaznil go do
        plecenia takich bzdur ; gdzie on byl i co widzial ? Jakie on ma prawo kaleczyc
        mlode spoleczenstwo stekiem klamstw ?! Gdzie on byl , kiedy ludnosc polska , a
        szczegolnie wiejska , ksieza i siostry zakonne przechowywali zydow i pomagali
        im , nie zastanawiajac sie , co czeka ich i ich rodziny ? Ja wiem , ile osob
        ytracilo zycie za pomoc Zydom podczas okupacji , lacznie z rodzinami .
        Pan Curt pisze , ze Polacy wydawali Zydow za 1 kg cukru lub soli . moze i
        znalazl sie taki >>duplikat<<. Nie mozna przymierzac calego narodu do postepkow
        wyrzutka czy nawet wyrzutkow .
        Teraz mam pytanie do pana Curta Leviatana : Gdyby Hitler powiedzial , ze
        morduje Polakow i za przechowywanie jednego Polaka grozi kara smierci Zydowi i
        jego rodzinie - co by zrobil pan Curt ?
        A jednak Polacy nie mysleli o tym , co ich i ich rodziny czeka ; po prostu
        pomagali , robili co mogli . Pytam : gdzie byli nasi rabini , siostry ,
        bracia , senatorowie , kongresmeni zamieszkali w wyz. wymienionych latach w
        USA , kiedy nas meczono i mordowano ?
        O ile pan Curt Leviatan lub NYT chcieliby uslyszec cos z prawdy , jestem
        gotow na kazda zaoferowana mi propozycje , polaczona z dziennikarstwem . Nie
        wolno oczerniac ! Bo oczerniac latwo - odwolac trudno !
        Ze wzgledow humanitarno - wolnosciowych bardzo prosze o wydrukowanie tego
        listu . Z powazaniem W. Kleinmunz , Brooklyn , N.Y. "

Sympatyczny list, prawda ?? Swiadcza za nas , a my ... ?? Wystarczy poczytac
        niektore z for , a rece opadaja . A moze my , to nie my ... tylko forum nasze ,
        albo i to nie .

Ps. "ormond" masz racje . Ten Kosinski to nie moj idol . Nie spodziewalem sie
        tego po nim . Ale zobacz jaki to wszystko zatacza krag ....
        • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 29.09.04, 03:21

> Ps. "ormond" masz racje . Ten Kosinski to nie moj idol . Nie spodziewalem sie
          > tego po nim . Ale zobacz jaki to wszystko zatacza krag ....

Wlasnie. Niechcacy - przy okazji powolania sie na Kosinskiego - dotknales
          problemu, ze polsko-zydowskie stosunki, historia nie sa czyms prostym ani
          jednoznaczynym, tak jak to byscie chcieli ty, jarek-ny i wam podobni widziec.
          Nawet jeden zyciorys, tak jak Kosinskiego, ilustruje dobre i tragiczne strony
          naszej wspolnej historii. Slowo klucz tutaj to "WSPOLNEJ". Jesli spojrzsz na to
          w ten sposob, moze zdolasz popatrzec na niektore rzeczy troche inaczej.

A o Kosinskim mozna poczytac w eseju Janusza Glowackiego: Zart Bogow
          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2291724.html
    • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 28.09.04, 20:31
      nie wiem jakie zydowskie środowiska polityczne szerzą antypolonizm, ale wśrod
      polaków antysemitzm szerzy sie wsrod środowsik praciwowych zwlaszcza tych
      skrajnych.
      warto tez zwrocic uwage na dzialalanosc endecji ktora w 20leciu prowadzila
      intensywną kampanie antysemicka chociaz komunisci tez nie byli wcale lepsi.
      wystarczy przypomniec sobie 68 rok.
      no co polityka i antysemityzm wiele maja ze soba wspolnego w historii polski i
      nie tylko jej. ale chyba roman d. odwalil kawal dobrej roboty bo wiele, z tej
      propagandy niektorym ludziom zostalo.
      • Gość: jarek-ny Re: czy jestem antysemita? oto jest pytanie! IP: *.ipt.aol.com 29.09.04, 02:31
        Jakis cymbal napisal o mnie "zakompleksiony emigrant" W swojej glupocie nawet
        nie przewidzial, ze troche ma racje. Jest mi, jako Polakowi wstyd za naszych
        politykow a szczegolnie za Kwasniewskiego. Oficjalna polska propaganda
        twierdzi, ze stosunki z Izraelem sa swietne. Tak, naglosniono sprawe
        Jedwabnego, caly swiat slyszal slynne "przepraszam" Kwasniewskiego.

Bardzo dobrze - zakrzykna "nowoczesni socjalisci". Ja jednak spytam sie troche
        po zydowsku. Polityka to jak biznes - a co my w zamian dostalismy?

Nadal na glownych stronach New York Times czy Washington Post pojawiaja sie od
        czasu do czasu artykuly o polskich obozach zaglady. Co z tego ze pozniej pojawi
        sie jakies krotkie sprostowanie lub protest na n-tej stronie lub w podrzednej
        gazecie? Przestepca Gross (kilkakrotnie zlamal polskie prawo organizujac
        nielegalne manifestacje) wjezdza do Polski jak chce, podczas gdy Polacy na
        izraelskich lotniskach bywaja zakuwani i odsylani do Polski. Nadal zydowscy
        zbrodniarze staliniwscy sa bezpieczni w Izraelu, bo nie ma umowy deportacyjnej.
        Co wiecej, co miesiac rzad polski wysyla im pokazne emerytury. Wnuki zydow
        polskiego pochodzenia zadaja astronomicznych odszkodowan za pozostawione 65 lat
        temu mienie, podczas gdy znam taki przypadek, gdy pewien Polak z amerykanskim
        (i polskim) paszportem chcial po przejsciu na emeryture zamieszkac w Polsce.
        Jakie bylo jego zdziwienie, gdy okazalo sie, ze stracil dom (bodajze po 12
        latach - nie jestem pewien) na rzecz kuzyna przez tzw zasiedzenie w dobrej
        wierze. "Dobra wiara" polegala na tym, ze kuzyn przedstawil dwoch swiadkow,
        ktorzy stwierdzili, (czytaj - sklamali) emerytowany amerykanin powiedzial, ze
        do Polski juz nie wroci i kuzyn moze mieszkac, jak dlugo chce. Dziwna jest ta
        Polska i polskie prawo.

W polityce jest zawsze cos za cos. Chyba, ze ktos pokaze, ze jest glupkiem. Nie
        powinno wiec nikogo dziwic, ze gdy wyslalismy polskie wojska na wojne do Iraku,
        to Kwasniewski i tym samym my - Polacy dostalismy gowno w zamian.

Izrael zaczyna byc izolowany przez kraje Unii a jego strategicznym celem jest
        wejscie do ich struktur. Pozycja miedzynarodowa Polski wzmacnia sie. Bliski
        sojusznik USA a przede wszystkim Jestesmy juz w Unii, gdzie jak wszedzie w
        polityce jest cos za cos.

Czas cos z tym zrobic, zeby wreszcie zamknac geby takim "antysemitom" jak ja!

Jak juz pisalem, o sprawach historii nie powinni roztrzygac psychopaci typu
        Gross, ale wspolnie historycy z Polski i Izraela i dopiero wtedy przyjdzie
        chyba czas na slowa "przepraszam". Poki co, to w stanach nikt nie wie, ze
        Polacy ratowali zydow. Za to wiekszosc mysli, ze to Polacy zorganzowali to
        ludobojstwo.

Panietam jak minister spraw zagranicznych, Wladyslaw Bartoszewski, nota bene
        zyd, spotkal sie w Nowym Jorku z miejscowymi zydami. Gdy ktorys z miejscowych
        waznych zydow powiedzial, ze nieuwzglednienie ich postulatow zle wplynie na
        stosunki polsko-izraelskie, Bartoszewski zapytal:
        - jakiego kraju jest pan obywatelem?
        - USA - odpowiedzial zyd.
        - Widzi pan. Ja jestem obywatelem Polski oraz Izraela i wara panu od stosunkow
        polsko-izraelskich.
        Bartoszewski mial jaja, czego nie mozna powiedziec o Kwachu, Milerze, Cimoszce
        i innych "kolesiach".
        • ormond Re: czy jestem antysemita? oto jest pytanie! 29.09.04, 03:09
          > - Widzi pan. Ja jestem obywatelem Polski oraz Izraela i wara panu od
          stosunkow
          > polsko-izraelskich.

Czy ktos to moze potwierdzic, ze Bartoszewski jest obywatelem Izraela? Wydaje
          mi sie to wysoce nieprawdopodobne, bo czy obywatel obcego panstwa moze zajmowac
          az tak wysokie stanowisko panstwowe jak minister sprawiedliwosci?
          • Gość: szary Re: czy jestem antysemita? oto jest pytanie! IP: 212.122.214.* 30.09.04, 00:43
            <<<<<ormond napisał:

> > - Widzi pan. Ja jestem obywatelem Polski oraz Izraela i wara panu od
            > stosunkow
            > > polsko-izraelskich.
            >
            > Czy ktos to moze potwierdzic, ze Bartoszewski jest obywatelem Izraela? Wydaje
            > mi sie to wysoce nieprawdopodobne, bo czy obywatel obcego panstwa moze
            zajmowac
            >
            > az tak wysokie stanowisko panstwowe jak minister sprawiedliwosci?

klasyczne...w stylu zideologizowanych półinteligentów...
            długi wywód jarka, który przytacza fakty i opinie, ormond kwituje wyrwanym z
            kontekstu półzdaniem i to mu wystarcza.....jest po sprawie, nie ma przecież o
            czym gadać....
            toć zostałeś jarku zdekonspirowany po raz kolejny, jestes antysemita, wróg
            klasowy i wogóle...a z takim się nie gada merytorycznie.....bo przecież użyłeś
            słowa żyd, to cię dyskwalifikuje, nieważne co napiszesz, co myślisz....jesteś
            antysemita, polak, katolik i ciemogród....z takimi sie nie rozmawia poważnie...
            widzisz jedno słowo użyłeś niewłaściwie a cała twoja praca jest godna wzgardy
            milczenia ormonda...(oczywiscie trzeba uważać, bo w sytuacji gdybyś nie użył
            słowa "żyd" w kontekscie Bartoszewskiego to Ormond zdekonspirowałby cię i tak
            za to, ze nie uzyłeś tego słowa!

ormond swą postawą w tej całej dyskuji pięknie obrazuje to co najgorsze w
            polskim życiu publicznym, w tym co szumnie nazywa sie debatą publiczną...
            jest to postawa udająca otwartość, chęć dialogu, zrozumienia...takie
            błyszczenie się pod publiczkę...w rzeczywistosci w niewybredny sposób próbuje
            niszczyć przeciwnika
            gdyby jeszcze merytorycznie...ale nie
            opierając sie na schematach, posługując się stereotypami przemilcza fakty,
            przemilcza opnie innych wyrywając z kontektu ich wypowiedzi fargmenty, które
            mają słuzyć postawionej przez niego tezie na samym początku

• ormond Re: czy jestem antysemita? oto jest pytanie! 29.09.04, 03:48
          OK. Znalazlem na internecie. Baroszewski otrzymal HONOROWE obywatelstwo Izraela
          w 1991 za zalugi w dialogu polsko-zydowski.

Jarek (super-Polak), kwituje postac Bartoszewskiego krotko: "nota bene zyd". I
          to jest caly problem, bo jakie zaslugi trzeba miec dla Polski, wedle ciebie,
          aby byc nazwanym Polakiem? Chyba, ze ty, jak gestapo, stusujesz ich kryteria,
          ze Zydem sie jest, jesli ma sie zydowskiego przedka w 4 pokoleniu, albo po
          prostu zagladasz do rozporka. To jest rzecz o ktorej ciagle pisze, ze wy -
          "prawdziwi polacy", chcielibyscie wydawac cenzurki na polskosc wedle waszych
          waskich nacjonalistyczno-klerykalnych kryteriow.

Ponizej cytuje zycioryz Bartoszewskiego. Jesli tacy ludzie jak on nie zasluzyli
          sobie na miano Polaka, to kto nim jest?

---

Władysław Bartoszewski

urodzony w Warszawie w 1922 r., inicjator i twórca pojednania polsko-
          niemieckiego, oddany dialogowi polsko-żydowskiemu. Historyk, publicysta,
          polityk.

W latach 1940 -1941 był więźniem obozu koncentracyjnego Oświęcim (nr obozowy
          4427). W 1942 był współzałożycielem Rady Pomocy Żydom “Żegota”. W latach 1942-
          44 uczestniczył w konspiracyjnej organizacji katolickiej Front Odrodzenia
          Polski (FOP). W latach 1942-45 był pracownikiem Wydziału Informacji Biura
          Informacji i Propagandy (BIP) Komendy Głównej AK a w latach 1943-44
          równocześnie Departamentu Spraw Wewnętrznych Delegatury Rządu RP na kraj
          (Komórka więzienna i Referat Żydowski). Jako żołnierz AK uczestniczył w
          powstaniu warszawskim w 1944.

Po wojnie był współpracownikiem Głównej Komisji Badania Zbrodni Niemieckich w
          Polsce, a także członkiem PSL “Mikołajczykowskiego” i redaktorem Gazety
          Ludowej. Doświadczył prześladowań systemu komunistycznego będąc dwukrotnie
          więziony w latach: 1946-1948 i 1949-1954. Skazany był pod zarzutem szpiegostwa,
          w więzieniu spędził ponad 6 lat, w 1955 uznano niesłuszność oskarżeń i wyroku.
          Wielokrotnie występował później przeciwko bezprawnym działaniom komunistycznych
          władz, m.in. podpisując listy protestacyjne intelektualistów do rządu i sejmu
          PRL. Był współpracownikiem, potem członkiem redakcji “Tygodnika Powszechnego”,
          w latach 1972-82 - sekretarzem generalnym polskiego PEN-Clubu; wykładowcą
          historii najnowszej na KUL-u, współpracownikiem radia Wolna Europa i jednym z
          profesorów “Latających Uniwersytetów”. W 1980 roku współtworzył Komitet Obrony
          Prześladowanych za przekonania przy KK NSZZ “Solidarność”. W czasie stanu
          wojennego został internowany w Jaworzu.
          Od 1990 do 1995 pełnił funkcję ambasadora Rzeczypospolitej Polskiej w Austrii,
          a od 6 marca do 22 grudnia 1995 r. - ministra spraw zagranicznych RP. Od 1997
          r. do końca kadencji w 2001 r. pełnił obowiązki senatora Rzeczypospolitej
          Polskiej. 1 lipca 2000 r. został ponownie mianowany ministrem spraw
          zagranicznych, funkcję tę pełnił do końca rządów J. Buzka, do października
          2001. Od czerwca 2001 roku jest przewodniczącym Rady Ochrony Pamięci Walk i
          Męczeństwa. Jest także przewodniczącym Międzynarodowej Rady Oświęcimskiej.

W latach 1983-1990 wykładał gościnnie jako profesor w Monachium, Eichstaett i
          Augsburg. Posiada liczne tytuły naukowe, między innymi profesora, nadany mu w
          1983 r. przez rząd Bawarii, doktora honoris causa filozofii i nauk
          humanistycznych czterech uniwersytetów. W 1986 r. otrzymał z rąk Prezydenta
          Rzeczypospolitej na Uchodźstwie Krzyż Komandorski z gwiazdą Orderu Odrodzenia
          Polski, m.in. za działalność w sprawach polsko-żydowskich. W 1995 r. został
          odznaczony Orderem Orła Białego. W 2001 został odznaczony Wielkim Krzyżem
          Orderu Zasługi RFN za pracę na rzecz pojednania między Niemcami, Polakami i
          Żydami.

Był jednym z pierwszych Polaków, który otrzymał tytuł “Sprawiedliwy wśród
          Narodów Świata” w Jerozolimie (w 1963 r.). Posiada od 1991 r. honorowe
          obywatelstwo państwa Izrael.
          Jest autorem około 40 książek i ponad 1200 artykułów, głównie na temat okupacji
          niemieckiej. Znaczenie przełomowe dla jego badań miały: referat w Klubie
          Krzywego Koła (1961) “Polacy - Żydzi - okupacja” oraz wydana kilka lat później
          w “Znaku” (razem z Z. Lewinówną) książka “Ten jest z ojczyzny mojej. Polacy z
          pomocą Żydom 1939-1945” o Polakach spieszących Żydom z pomocą z narażeniem
          życia.
          • Gość: jarek-ny Re: czy jestem antysemita? oto jest pytanie! IP: *.ipt.aol.com 29.09.04, 05:37
            Nie rozumie, co tym razem chcesz mi wcisnac.

Na wszelki wypadek dodam, ze Bartoszewski byl najlepszym ministrem spraw
            zagranicznych w powojennej Polsce. Wedlug moich, jak to nazywasz "gestapowsko-
            nacjonalistycznych" pogladow byl prawdziwym polskim patriota, odroznieniu od
            paru antypolskich gnid na tym forum.

To, ze jest zydem z pochodzenia nie jest tajemnica i to ty probujesz wywolac
            niezdrowa sensacje, nie ja. Chyba, ze stwierdzenie, ze ktos jest zydem, to tez
            jest antysemityzm?
            • ormond Re: czy jestem antysemita? oto jest pytanie! 29.09.04, 06:48

> Nie rozumie, co tym razem chcesz mi wcisnac.
              >
              > Na wszelki wypadek dodam, ze Bartoszewski byl najlepszym ministrem spraw
              > zagranicznych w powojennej Polsce. Wedlug moich, jak to nazywasz "gestapowsko-
              > nacjonalistycznych" pogladow byl prawdziwym polskim patriota, odroznieniu od
              > paru antypolskich gnid na tym forum.
              >
              > To, ze jest zydem z pochodzenia nie jest tajemnica i to ty probujesz wywolac
              > niezdrowa sensacje, nie ja. Chyba, ze stwierdzenie, ze ktos jest zydem, to
              tez
              > jest antysemityzm?

Nie, nie jest.
              Ale powiedz mi ile czasu trzeba aby czlonkowie spolszconej, przechrzczonej
              zydowskiej rodziny od kilkuset lat mieszkajacej w Polsce mogli byc nazywani
              Polakami? Dla "prawdziwych polakow" nigdy - i to jest podejscie zgodne z
              kryteriami nazizmu, z ta roznica, ze nazisici, w odroznieniu od "prawdziwych
              polakow" mieli sciasla definicje zyda (ktos kto mial osobe pochodzenia
              zydowskiego cztery pokolenia wstecz).
          • Gość: proton? Re: czy jestem antysemita? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 29.09.04, 21:39
            zgadzam sie z toba - absolutnie
    • Gość: szary Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: 212.122.214.* 30.09.04, 00:44
      <<<<<ormond napisał:

> > - Widzi pan. Ja jestem obywatelem Polski oraz Izraela i wara panu od
      > stosunkow
      > > polsko-izraelskich.
      >
      > Czy ktos to moze potwierdzic, ze Bartoszewski jest obywatelem Izraela? Wydaje
      > mi sie to wysoce nieprawdopodobne, bo czy obywatel obcego panstwa moze
      zajmowac
      >
      > az tak wysokie stanowisko panstwowe jak minister sprawiedliwosci?

klasyczne...w stylu zideologizowanych półinteligentów...
      długi wywód jarka, który przytacza fakty i opinie, ormond kwituje wyrwanym z
      kontekstu półzdaniem i to mu wystarcza.....jest po sprawie, nie ma przecież o
      czym gadać....
      toć zostałeś jarku zdekonspirowany po raz kolejny, jestes antysemita, wróg
      klasowy i wogóle...a z takim się nie gada merytorycznie.....bo przecież użyłeś
      słowa żyd, to cię dyskwalifikuje, nieważne co napiszesz, co myślisz....jesteś
      antysemita, polak, katolik i ciemogród....z takimi sie nie rozmawia poważnie...
      widzisz jedno słowo użyłeś niewłaściwie a cała twoja praca jest godna wzgardy
      milczenia ormonda...(oczywiscie trzeba uważać, bo w sytuacji gdybyś nie użył
      słowa "żyd" w kontekscie Bartoszewskiego to Ormond zdekonspirowałby cię i tak
      za to, ze nie uzyłeś tego słowa!

ormond swą postawą w tej całej dyskuji pięknie obrazuje to co najgorsze w
      polskim życiu publicznym, w tym co szumnie nazywa sie debatą publiczną...
      jest to postawa udająca otwartość, chęć dialogu, zrozumienia...takie
      błyszczenie się pod publiczkę...w rzeczywistosci w niewybredny sposób próbuje
      niszczyć przeciwnika
      gdyby jeszcze merytorycznie...ale nie
      opierając sie na schematach, posługując się stereotypami przemilcza fakty,
      przemilcza opnie innych wyrywając z kontektu ich wypowiedzi fargmenty, które
      mają słuzyć postawionej przez niego tezie na samym początku

• jarek-ny Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 30.09.04, 02:26
        Gość portalu: szary napisał(a):

> ormond swą postawą w tej całej dyskuji pięknie obrazuje to co najgorsze w
        > polskim życiu publicznym, w tym co szumnie nazywa sie debatą publiczną...
        > jest to postawa udająca otwartość, chęć dialogu, zrozumienia...takie
        > błyszczenie się pod publiczkę...w rzeczywistosci w niewybredny sposób próbuje
        > niszczyć przeciwnika
        > gdyby jeszcze merytorycznie...ale nie
        > opierając sie na schematach, posługując się stereotypami przemilcza fakty,
        > przemilcza opnie innych wyrywając z kontektu ich wypowiedzi fargmenty, które
        > mają słuzyć postawionej przez niego tezie na samym początku
        >
        ----------------------------------
        Dodam tylko, ze takie rozne terminy, jak "prawdziwi Polacy", tez sa wymyslem
        ormonda.

Co do "madrego" pytania -ile czasu trzeba aby czlonkowie spolszconej,
        przechrzczonej zydowskiej rodziny od kilkuset lat mieszkajacej w Polsce mogli
        byc nazywani Polakami?

Odpowiedz jest prosta: Sa to POLACY pochodzenia zydowskiego. Skoro Bartoszewski
        sam siebie nazywa w niektorych wywiadach "polskim zydem", to dla czyichs
        chorych urojen nie bede tego ukrywal, bo wtedy ormond wyzwie mnie od wrednych
        nacjonalistow i antysemitow, ktorzy na sile polonizuja biednego zyda.

• ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 30.09.04, 03:26

> ormond swą postawą w tej całej dyskuji pięknie obrazuje to co najgorsze w
        > polskim życiu publicznym...

Long time no see... harcownik armyofsod w szarym plaszcu bez podpinki znow z
        nami... gdziezes to bywal?

Na te wszystkie pomowienia, ma dla ciebie tylko jedna tylko rade. Skor jestes
        taki pryncypialny i nadety wszechpolska jedynie sluszna prawowitoscia, loguj
        sie. Skoncz z podszywaniem sie pod innych.
        • Gość: szary Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: 212.122.214.* 30.09.04, 21:48
          ormond napisał:

>
          > > ormond swą postawą w tej całej dyskuji pięknie obrazuje to co najgorsze w
          >
          > > polskim życiu publicznym...
          >
          > Long time no see... harcownik armyofsod w szarym plaszcu bez podpinki znow z
          > nami... gdziezes to bywal?
          >
          > Na te wszystkie pomowienia, ma dla ciebie tylko jedna tylko rade. Skor jestes
          > taki pryncypialny i nadety wszechpolska jedynie sluszna prawowitoscia, loguj
          > sie. Skoncz z podszywaniem sie pod innych.

taaa
          jak zwykle na temat....
          ehhh klasyka, klasyka...
        • dziewka.ormonda ormond do domu!!! 01.10.04, 02:25
          znowu się schlałeś i sąsiadom życie zatruwasz!!!!!
          już! chodź tu do mnie nierobie jeden!
    • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 08:54
      Tekst z Gazety. Jeśli to nie jest antysemityzm to co to jest?
      Do derbowego pojedynku piłkarzy ŁKS i Widzewa Łódź w II lidze dojdzie dopiero 5
      listopada, ale już teraz atmosfera zaczyna się robić gorąca. Oba zespoły
      spotkają się po raz pierwszy od czterech lat - czytamy w "Gazecie Wyborczej".

Ile biletów dostanie Widzew na listopadowe derby Łodzi?

"Żydzi chcieli 3 tys., ale dam im najwyżej 1700. I pod warunkiem, że będę miał
      na piśmie, że dostaniemy tyle samo na rewanż. Muszą pod nim podpisać się:
      policja, my i Żydzi" - tak Jarosław Papis, jeden z szefów ŁKS, opowiadał
      kibicom swojego klubu.

Kiedy łódzki dodatek "Gazety" zacytował jego słowa, do dyrektora ŁKS
      natychmiast zadzwonił Hubert Rogoziński, przewodnik wycieczek po żydowskiej
      Łodzi.

"Zapytałem, gdzie mam się zgłosić po te bilety. Bo skoro mają być dla Żydów, to
      należą się także mnie. Dyrektor odpowiedział, bym zwrócił się do Papisa.
      Próbowałem się dodzwonić, ale nie odbierał. Szkoda, bo można zrobić niezły
      geszeft. Większość biletów moglibyśmy sprzedać, bo aż tylu wejściówek nie
      potrzebujemy" - opowiada Rogoziński.

5 listopada obie łódzkie drużyny zagrają ze sobą po raz pierwszy od czterech
      lat. A ich mecze zawsze wywołują w mieście ogromne emocje. W polskim środowisku
      piłkarskim znane są także niewytłumaczalne skłonności do określania obu klubów
      i ich sympatyków mianem: "Żydzi". Pseudokibice w całym kraju ryczą na
      trybunach: "Jude, jude, jude! Cała Łódź!", mało tego - od "Żydów" wyzywają się
      też nawzajem w samej Łodzi. Napisy "Żydzew" lub "ŁKS jude" można zobaczyć na
      murach całego miasta.
      • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 30.09.04, 10:24
        no widzisz juz wczesniej wspominalem o tych lodzkich "wyzwiskach". łodz jest
        najlepszym i najzywszym przykladem polskiego antysemityzmu. ale nie bede sie na
        tym teraz skupil...

chce sie zwrocic do ludzi, ktorzy zagladaja tutaj o wskazanie przyczyn ,
        kolebki, ktore sprawiaja ze takie ekscdsy jak w łodzi maja miejsce. moze wynika
        to z tego, co mozna okreslic podzial na swoj-obcy. moze dla tych ludzi z lodzi
        zydzi nawet ci mieszkajacy od kilkuset lat sa wlasnie tymi obcymi , ktorych
        nalezy odrzucic. moze to jest jakas forma "obrony" przed innoscia zydow. moze
        zydzi nie pasuja do ich wizji polska - katolika. nieznane - ich zdaniem -
        znaczy gorsze, cos co warto, nalezy odrzucic. problem w tym ze tak myslano
        wieki temu, wtedy gdy byly jeszcze w polsce tury, wielkie puszcze, a warszawa
        nie byla stolica...
        • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.09.04, 22:24
          Przypominam, że "piecyk gazowy" z neoplus.adsl.tpnet.pl to Alex.4.

Pozdrawiam!
          • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 30.09.04, 22:26
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=16111022&v=2&s=0
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=16101277&v=2&s=0
            • Gość: oszołom z RM Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 08:43
              zresztą to, że ktoś nęka i podszywa się pod piecuyka gazowego jest pewnie
              żydowskim spiskiem. Tak jak jankowskiego. A przecież wiadomo że piecyk gazowy
              bł ministrantem i całował się z Jankowskim. Więc teraz zemsta liberałów
              dosięgła też i jego
              • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.10.04, 08:45
                Tak, tak. Oczywiście!

Brałeś już tableteczki! :-)))
                • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 08:52
                  antysemityzm jest częsty w polskim społeczeństwie. Przykład Łodzi dobitnie to
                  pokazuje
                  • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.10.04, 08:55
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=16111022
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=16101277
    • paramol Re: czy Polacy sa antysemitami? Tak, są ! 01.10.04, 06:33
      Niektórzy są. Podobnie jak Francuzi, Włosi, Amerykanie, nie mówiąc o
      Rosjanach. Zwykle jest to reakcja na postawę tych Żydów, którzy uważają, że
      należą im się specjalne prawa jako przedstawicielom "narodu wybranego". Amen.
      • Gość: Szary Re: czy Polacy sa antysemitami? Tak, są ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 08:53
        W polskim społeczeństwie liczba antysemitów jest niestety wieksza niz w innych
        nacjach. Należy ubolewać nad tym
        • alex.4 Re: czy Polacy sa antysemitami? Tak, są ! 01.10.04, 14:56
          niestety duza część Polaków jest antysemitami. To przykre, ale prawdziwe.
          Szczególnie duzo jest ich na terenach biedniejszych, gdzie jest mniej osób
          wykształconych, czyli także białostoczyznie. Wpisy takich osób jak jarek czy
          tidi najlepiej ilustrują głupotę części naszych rodaków
          • Gość: proton Re: czy Polacy sa antysemitami? Tak, są ! IP: *.stroma.bial.pl 01.10.04, 22:54
            alex.4 napisał:

> niestety duza część Polaków jest antysemitami. To przykre, ale prawdziwe.
            > Szczególnie duzo jest ich na terenach biedniejszych, gdzie jest mniej osób
            > wykształconych, czyli także białostoczyznie. Wpisy takich osób jak jarek czy
            > tidi najlepiej ilustrują głupotę części naszych rodaków

to pewnie tez. warto tez zwrocic uwage na dawne lomzynskie czyli miejsce gdzie
            silne wplywy miala endecja i jej antysemicka propaganda. warto tez zwrocic
            uwage na zascianokosc tamtejszej "szlachty" i jej olbrzymi konserwatyzm. z tym
            wyksztalceniem to jest strzal w 10 poniewaz podobnie jak w islamie dzieki temu
            na ludzi ma wiekszy wplyw ideologia radykalzimow. w polsce kato-praciwa w iraku
            fundamentalisci. no coz ludzie i ludziska
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy Polacy sa antysemitami? Nie nie są! 02.10.04, 23:39
            alex.4 napisał:

> niestety duza część Polaków jest antysemitami. To przykre, ale prawdziwe.
            > Szczególnie duzo jest ich na terenach biedniejszych, gdzie jest mniej osób
            > wykształconych, czyli także białostoczyznie. Wpisy takich osób jak jarek czy
            > tidi najlepiej ilustrują głupotę części naszych rodaków

- a ty jakie masz wyksztalcenie? bo ja wyższe..badania pokazują tez że im
            niższe wykształcenie tym większa wiara w to co pokazuje telewizja a ta jest
            opanowana przez lewactwo i liberałów
        • alex.4 Re: czy Polacy sa antysemitami? Tak, są ! 03.10.04, 19:28
          Zgadzam się z szarym... dziwne...
          czyzby przejrzał na oczy????????????
        • Gość: polak Re: czy Polacy sa antysemitami? Tak, są ! IP: 195.177.197.* 04.10.04, 21:56
          tak jestesmy antysemitami,tak jak żydzi zydami.Wyssali oni z mlekiem matki
          nienawiść do narodu polskiego,polskich gojow.
    • jarek_zyd Moi zdaniem Polacy Polacy nie sa antysemitami 01.10.04, 16:47
      Oni po prostu nie moga zyc bez Zydow,nawet jezeli ich nie ma to i tak ich
      wszedzie widza.
      • Gość: gimnazjalista Re: Moi zdaniem Polacy Polacy nie sa antysemitami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 17:51
        is this love?????
        • jarek-ny Re: Moi zdaniem Polacy Polacy nie sa antysemitami 02.10.04, 00:14
          1/. Przestan cymbale dyskutowac sam ze soba zmieniajac nicki.

2/. Gdybyscie mniej czytali "wybiorcza" a ruszyli troche dupe i podrozowali, to
          byscie wiedzieli, ile napisow "juden raus" jest na murach w Kopenhadze,
          Sztokholmie, czy Amsterdamie. W Bialymstoku zdarzaja sie tylko sporadycznie.

3/. Jezeli myslicie, ze jestescie wyksztalceni, nowoczesni, postepowi, to
          bardzo obawiam sie o przyszlosc Polski. Za moich czasow na studiach uczono
          przede wszystkim myslec. Z myslenia wynika nasza wiedza. Wy jestescie
          ksztalceni nowoczesnie - tylko myslicie, ze cos wiecie.
          • Gość: tidi Re: Moi zdaniem Polacy Polacy nie sa antysemitami IP: *.proxy.aol.com 02.10.04, 06:16
            Polska... moj Boze ... dla nich to pusty dzwiek . Najchetniej to oni
            widzieliby wlasna republike z siedziba w Hajnowce i z milosciwie panujaca ,
            niezniszczalna , choc wystepujaca pod wieloma nazwami - lewica . To nasze
            bialorusy ...
            • Gość: Oszołom z RM Re: Moi zdaniem Polacy Polacy nie sa antysemitami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:06
              w Kopenhadze nie byłem, ale w Amsterdamie napisasów takowych nie zobaczyłem
              • Gość: proton? Pomozecie? Mam nadzieje, że pomożecie...! IP: *.stroma.bial.pl 02.10.04, 23:32
                ludzie! wy ciagle piszecie ile to napisow widzieliscie i ggdzie one byly.
                piszecie o polish jokach o tym jacy zydzi sa ble a jacy polacy sa wspaniali
                (oczywiscie tendecja odwrotna rowniez)ale czy nikt nie stara sie chociaz nawet
                sporobowac zastanowic sie nad istota problemu.
                czy ktos mi powie skad sie bierze takie "myslenie" geneze tego myslenia,
                wartosci jakimi sie kieruja w ocenie zydow. czy aby na pewno sa to wartosci
                zgodne z naukmi chrzescijanstwa, przykazaniem milosci blizniego... czy ktos mi
                powie czy antysemityzm jest zgodny z etyka katolicka czy ogolniej rzecz biorac
                cherzescijanska? czy wymazywanie, opdrzucanie dorboku zydow w polsce jest
                wlasciwa droga? teoria swiatowego spisku zydokomuny jest... realna?
                • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Pomozecie? Mam nadzieje, że pomożecie...! 02.10.04, 23:40
                  Żydzi sami umeiszcają antyżydowskie napisy a potem zwalają winę na Polaków
                  • zenon_smiglo [...] 03.10.04, 00:08
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • Gość: tidi Re: Pomozecie? Mam nadzieje, że pomożecie...! IP: *.proxy.aol.com 03.10.04, 04:20
                      Nie tak ostro Zeniu , ja bym to ujal tak : dorogije bialorusy , przestancie
                      ujadac na wszystko co polskie .
                      • Gość: tidi Re: Pomozecie? Mam nadzieje, że pomożecie...! IP: *.proxy.aol.com 03.10.04, 06:28
                        Jedno jest pewne , ze za ta antypolska hucpe na Zachodzie odpowiedzialna
                        jest "marcowa emigracja" z 1968 r. To ona zabawiala Swiat "polish jokes" , jak
                        rowniez oskarzyla nas o antysemityzm .
                        • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Pomozecie? Mam nadzieje, że pomożecie...! 03.10.04, 12:28
                          o tak! dokładnie! trafiłeś w samo sedno
                        • Gość: proton? Re: Pomozecie? Mam nadzieje, że pomożecie...! IP: *.stroma.bial.pl 03.10.04, 13:50
                          ale czy przypadkiem 68 nie byl przejawem polskiego antysemityzmu? czyz celem
                          ataku nie byla wlasnie ludnosc zydowska, a zwlaszcza inteligencja? zapominamy
                          juz o tym?
                          wiesz trzeba umiec smiac sie i z siebie - to wielka sztuka, ale wielce
                          pozadana.
                    • Gość: proton? Re: Pomozecie? Mam nadzieje, że pomożecie...! IP: *.stroma.bial.pl 03.10.04, 13:52
                      skad sie wziales? mamusia z tatusiem nie nauczycla ciebie kultury? czyzby
                      przeszkadzali ci ludzie narodowosci bialoruskiej? czy oni podobnie jak polacy
                      nie maja prawa do swobody wypowiedzi?
                      • Gość: piecyk gazowy Re: Pomozecie? Mam nadzieje, że pomożecie...! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:56
                        tdi jest żałosnym typkiem. To taki sam wypierdek mamuta jak jareczek. Dwa
                        głupie debile nieszczesliwe, dlatego plują żółcią
                      • Gość: gimnazjalista Re: Pomozecie? Mam nadzieje, że pomożecie...! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:58
                        Szopkę z 1968 r. urządzili komuniści. Uznali, że tak moga przypodobać się
                        ciemnemu ludowi. To niestety jest świadectwo trwania antysemityzmu w Polsce
    • Gość: Oszołom z RM Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 14:04
      Jak LPR dojdzie do włądzy wyrzucimy wszystkich Żydó i ich popleczników!
      • Gość: tidi Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.proxy.aol.com 03.10.04, 17:41
        A to , ze wy jestescie bialorusami , to uwazacie , ze wszystko wolno ? Tak jak
        Grossom , Bikontom i innym michnikom ?? Doslownie wszystko atakujecie co w
        sposob bezposredni czy posredni wiaze sie z Polska . Opluwacie i obszczekujecie
        tych ktorzy madrze i rzeczowo odpowiadaja wam na wasze przekorne posty /
        chamskie ataki na "szarego" i "jarka-ny"/ . Ponadto uzywacie swego slowa-klucza
        w stosunku do nas - polaczek , czy ktos z nas wyzywal was od chachlow ???
        Dziekujcie Polsce , ze troche do ludzi jestescie podobni , bo nadal byscie
        torebeczke herbaty wkladali do ust i wrzatkiem popijali .
        • zenon_smiglo [...] 03.10.04, 19:26
          • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 03.10.04, 22:37
            człowieku ale jestes nawiedzony. z takimi ludzmi jak ty nie ma sensu podejmowac
            dyskusji bo i tak bedziesz wiedzal lepiej od wszystkich. ludzie tacy jak ty
            pozjadali wszystkie rozumy i sa najmadrzejsi
        • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 03.10.04, 22:45
          > w stosunku do nas - polaczek , czy ktos z nas wyzywal was od chachlow ???
          > Dziekujcie Polsce , ze troche do ludzi jestescie podobni , bo nadal byscie
          > torebeczke herbaty wkladali do ust i wrzatkiem popijali.

czlowieku czy ty wiesz co ty gadasz? przeczytales co napisales? jesli nie to
          zrob to jeszcze raz. to co piszesz jest zdecydoiwanym przejawem twojej glupoty.
          jaka tobrebeczka herbaty? jaki wrzatek? ludzie tacy jak ty chetnie
          wymordowaliby wszystkich ludzi ktorzy maja odmienne poglady, odmienny wyglad i
          ogolnie nie "mieszcza" sie w ramach waszej kato-moralnosci. straszne ale
          niestety prawdziwe.
          nie chce tutaj nikogo atakowac obrazac ale na takie teksty nie mozna pozostawac
          obojetnym i udawac ze wszystko jest ok. tak nie moozna robic. czynienie zla
          drugiemu czlowiekowi jest zlem.
          "miluj blizniego swego jak siebie samego" pa,ietasz kto to powiedzal?
          • jarek-ny Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 03.10.04, 23:20
            Zrozum glupku, ze nie jest to jakas nagonka na Bialorusinow prowadzona przez
            faszystow-narodowcow-katolikow. To tacy prosci ludzie jak ja, Zenon Smiglo
            zostaja obrazani, pomiatani i zaczynaja sie wkurwiac. W tym kraju, w ktorym
            miales wielkie szczescie sie urodzic obowiazuja pewne minimalne wzorce
            zachowania sie, szacunku i kultury. Jezeli ktos sie do tego nie poczuwa, to
            wolna droga.
            • zenon_smiglo [...] 03.10.04, 23:31
              • jarek-ny Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 04.10.04, 01:16
                Szanowny panie Zenonie Smiglo.

Dlugo zastanowialem sie, co poeta Smiglo ma na mysli, az w koncu domyslilem
                sie. Prawdopodobnie chodzi o zdanie (cytuje):
                "To tacy prosci ludzie jak ja, Zenon Smiglo zostaja obrazani, pomiatani i
                zaczynaja sie wkurwiac."

Zaprawde nie mialem zamiaru podszywac sie pod pana. Chodzilo mi tylko o to, ze
                JA i pan jestesmy obrazani, pomiatani.
                Przyznaje, ze lepiej i czytelniej brzmialoby zdanie:
                "To tacy prosci ludzie jak ja i Zenon Smiglo zostaja obrazani, pomiatani i
                zaczynaja sie wkurwiac"

A swoja droga, jesli chce pan uczyc kultury Bialorusinow, to nie powinien pan
                wyzywac Bogu ducha winnego jarka-ny od pucybutow.

• ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 04.10.04, 04:35
                  Kon by sie usmial jak mawiano kiedys. Zdawalo sie, ze nie ma wiekszego oszoloma
                  nad "oszoloma", ale pojawil sie Zanus Propeller, ktory przeniosl patriotyczna,
                  wszechpolska debate na jeszcze jedno dno, chociaz niektorzy mysleli, ze nizej
                  juz nie mozna...

Zaplecze intelektualne prawdziwych polakow jest najwyrazniej niewyczerpane.
                • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 04.10.04, 19:26
                  po 1: twoja moralnośc jest jak u kalego "jak jarek ukrasc krowe to dobrze ale
                  jak jarkowi ukrasc krowe to zle".
                  po 2 sam jestes glupkiem i do tego jeszcze oszolomem a gdy zaczyna ci brakowac
                  argumentow to atakujesz osoby o pogladach roznych od twoich.
                  po 3 nie zauwazylem tutaj w dyskusji nikogo kto by atakowal polske i polakow. a
                  stwierdzenie o polskim antysemityzmie jest jedynie stwierdzeniem istniejacego
                  faktu czego sam jestes dowodem.
              • novvy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 04.10.04, 04:48
                nie badz taki rydz, smiglo
                • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 08:59
                  wszechpolaki to gnój. Co zenuś udowadnia każdym postem
                  • Gość: Oszołom z RM Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 09:02
                    zenuś jest zbyt radykalny. Został wyrzucony z LPR za próbę molestowania kolegi.
                    A i wczesniej uchodził za kryptokomuniste który osmiesza naszą organizację
                    radykalnymi i idiotycznymi hasłami. Jak LPR bedzie rządził też zostanie
                    roztrzelany.
                    • Gość: Z.P. Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.elpos.net 04.10.04, 20:35

Rozmowa "Porannego"

Nie broniłem Jedwabnego, broniłem prawdy

Uroczystość wręczenia tytułu honorowego obywatela miasteczka Jedwabne

Kurier Poranny: Został pan pierwszym honorowym obywatelem Jedwabnego. Radni
                      nadając ten tytuł chcieli panu okazać wdzięczność za pana pozytywne opinie o
                      mieszkańcach Jedwabnego, zwłaszcza po fali oskarżeń wywołanych książką Tomasza
                      Grossa "Sąsiedzi". Jako jedyny spośród historyków ujął się pan za mieszkańcami
                      miasteczka.

Prof. Tomasz Strzembosz: Nie broniłem Jedwabnego, walczyłem o prawdę
                      historyczną. Starałem się dotrzeć do faktów, ponieważ to, co prezentował
                      profesor Gross od samego początku budziło moje wątpliwości. Teza o tym, że
                      polska część miasteczka wymordowała drugą część - żydowską była po prostu
                      fałszywa. W tej zbrodni wzięło udział kilkudziesięciu mieszkańców Jedwabnego, a
                      zainspirowali ją i kierowali nią Niemcy. Potwierdziło to śledztwo i ustalenia
                      Instytutu Pamięci Narodowej.
                      l Przyznane panu wyróżnienie zbiega się z promocją pańskiej
                      książki "Antysowiecka partyzantka i konspiracja nad Biebrzą, październik 1939 -
                      czerwiec 1941". Jakie ma ona znaczenie dla dziejów Jedwabnego?
                      - Ta książka jest ważna dla całego Podlasia. Zmienia ona w sposób istotny
                      pogląd, który został "rozsławiony" tragicznym zdarzeniem 10 lipca 1941 roku w
                      Jedwabnem. Mord na ludności żydowskiej to zdarzenie straszne, smutne, ale
                      przecież nie jedyne, jakie miało miejsce podczas drugiej wojny światowej na tym
                      terenie. W latach 1939 - 41 ten region samodzielnie i - podkreślam - samotnie
                      walczył z okupacją sowiecką, nie tylko w formie konspiracji, ale również
                      partyzantki. Jej specyfiką było to, że budowali ją dwaj księża, proboszcz
                      parafii w Jedwabnem ks. Ryszard Szumowski i proboszcz z Burzyna ks. Stanisław
                      Cudnik. Później dowodzenie przejął przybyły z generalnego gubernatorstwa
                      porucznik lub kapitan wojska polskiego Aleksander Burski. Punktem zwrotnym w
                      tej walce była bitwa stoczona 23 czerwca 1940 roku na położonym wśród bagien
                      uroczysku Kobielno, między polskimi partyzantami, a przeważającymi siłami Armii
                      Czerwonej i wojsk wewnętrznych NKWD. Było to w dwa miesiące po rozbiciu
                      oddziału majora Dobrzyńskiego "Hubala". W jej wyniku baza partyzancka została
                      zniszczona. Walka jednak trwała nadal, a jej spektakularnym momentem było
                      zabicie przez partyzantów, 9 maja 1941 roku, lejtnanta Wasilija Szewielewa,
                      zastępcy komendanta rejonowego NKWD. Był to kat Podlasia, człowiek okrutny,
                      przekonany, że jest absolutnym panem życia i śmierci. Dla tych terenów akcja ta
                      miała większe znaczenie niż zamach na Kutcherę w Warszawie. Moja książka w
                      jakiejś części dopełnia dzieje tego regionu. Pamiętajmy, że Podlasie poniosło
                      niesłychane ofiary, zarówno w czasie okupacji niemieckiej, jak i później, kiedy
                      walczono z systemem komunistycznym. Tutaj wojna trwała dziesięć lat i nie można
                      sprowadzać wszystkiego do 10 lipca 1941 roku.
                      l Materiały do książki zaczął pan zbierać w 1981 roku, a ukazała się ona
                      dopiero teraz. Co stało na przeszkodzie, by wydać ją wcześniej?
                      - Napisałem tę książkę z ciekawości. W 1981 roku po raz pierwszy zetknąłem się
                      ze zjawiskiem, o którym nie miałem - jak zresztą wszyscy historycy w tamtych
                      latach - pojęcia, a mianowicie z informacją, że od jesieni 1939 roku aż do
                      wkroczenia armii niemieckiej w czerwcu 1941 roku, nad Biebrzą działała polska
                      antysowiecka partyzantka i konspiracja. Opowiedział mi o tym Tadeusz Regulski,
                      nauczyciel matematyki z Radzymina, którego żona pochodziła z Trzciannego.
                      Zafascynował mnie ten temat, zacząłem go drążyć. Był to okres Solidarności,
                      ludzie nabrali odwagi. Książka była jednak bardzo trudna do napisania, bo
                      miałem relacje świadków zdarzeń, ale nie mogłem dotrzeć do źródeł. Dopiero
                      później, w latach 90. uzupełniłem je dalszymi polskimi badaniami oraz
                      dokumentami sowieckimi, meldunkami NKWD oraz aparatu partyjnego. Zdarzenia,
                      które opisuję, przedstawiam na tle sowieckiej polityki okupacyjnej, której
                      istotnym elementem był terror wcale nie mniejszy od stosowanego w niemieckiej
                      strefie okupacyjnej.

Dziękują za obronę miasteczka
                      Piękna uroczystość dla Jedwabnego – westchnęła pani stojąca w kolejce po
                      autograf profesora Tomasza Strzembosza, pierwszego honorowego obywatela tego
                      miasta.

Jedwabne ma od wczoraj w osobie znanego historyka swojego pierwszego honorowego
                      obywatela. Wielu mieszkańców jest zdania, że także swojego pierwszego obrońcę
                      przed oskarżeniami, jakie spotkały ich kilka lat temu za sprawą
                      książki „Sąsiedzi" Jana Tomasza Grossa.

Jedwabne inaczej
                      Tragiczne wydarzenia 10 lipca 1941 roku nie były głównym motywem wczorajszej
                      uroczystości, choć powracały w niektórych wypowiedziach. Krytycznie oceniający
                      tezy książki Grossa (w niej znalazły się stwierdzenia, że polscy mieszkańcy
                      Jedwabnego spalili w stodole współmieszkańców – Żydów) profesor Strzembosz
                      mówił jedynie: Nie broniłem Jedwabnego, broniłem prawdy.
                      Oficjalnym uzasadnieniem tytułu dla profesora Tomasza Strzembosza stało się
                      wydanie jego książki o konspiracji antysowieckiej na tych terenach.
                      – To pierwszy historyk, który zajął się tą tematyką i absolutnie zasługuje na
                      uhonorowanie – uważa Krzysztof Sychowicz z białostockiego oddziału IPN, który
                      wygłaszając laudację przypomniał m. in. wielowiekowe tradycje rodu Strzemboszów
                      w różnych dziedzinach służby ojczyźnie oraz osobiste dokonania naukowe głównego
                      bohatera uroczystości. – Do listy zasług należałoby dodać słowa: autorytet
                      moralny i Polak kochający swój kraj i jego historię – dodaje.
                      Aktu wręczenia dokumentu nadania tytułu „Honorowego Obywatela Jedwabnego",
                      który radni uchwalili przez aklamację 9 września, dokonali burmistrz Michał
                      Chajewski i przewodniczący samorządu Józef Goszczycki.

Strzembosz: Obywatele pierwszej kategorii
                      – Region nadbiebrzański jest regionem bohaterskim, regionem szczególnie
                      zasłużonym dla Polski, zwłaszcza w okresie drugiej wojny światowej. Chciałbym,
                      aby ten tytuł obejmował nie tylko Jedwabne, ale cały region, żebym czuł się u
                      siebie w domu i w Burzynie, i w Romanach, i w Trzciannem. Jestem państwu
                      wdzięczny – powiedział profesor Tomasz Strzembosz, dziękując za uhonorowanie.
                      Swój wykład poświęcił początkom swojego zainteresowania tematyką nie badaną
                      wcześniej przez historyków oraz niektórym wątkom książki o antysowieckiej
                      partyzantce.
                      – Sytuacja moralna i psychologiczna na terenie okupacji sowieckiej była o wiele
                      trudniejsza niż pod okupacją niemiecką. A mimo to mieszkańcy masowo nie wzięli
                      udziału w tym rozbiorze Polski, odmawiając głosowania za włączeniem do tzw.
                      zachodniej Białorusi. Opór, który tutaj powstał, nie miał na celu wyzwolenia
                      Biebrzy i okolic, ale całej Polski. Dla mnie jest to symptom, iż mieszkali tu i
                      mieszkają właśnie obywatele polscy pierwszej kategorii – gromkimi brawami
                      przyjęli uczestnicy uroczystości słowa profesora Tomasza Strzembosza.

Rozmawiała Alicja Zielińska
                      4.10.2004 r.

• Gość: Oszolom z RM [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 09:09
      • Gość: proton? jarek jaki z ciebie polak IP: *.stroma.bial.pl 04.10.04, 19:33
        powiedz mi uwazasz sie za polaka z krwi i kosci - okej szanuje to. jarku nie
        lubisz zydow - okej twoje prawo. jarku ale powiedz mi dlaczego jedziesz do usa
        i pracujesz u zyda skoro ich tak nienawidzisz? dlaczego nie poszukasz pracy w
        polsce? dlaczego swoimi podatakimi nie wzmocnisz polskiego budzetu i tak mocno
        dziurawego? pieniadze od zyda ci nie przeszkadzaja? ale zydzi na forum juz ci
        przeszkadzaja? jak ty to znosisz ten dysonans? musisz cierpiec prawda? lepiej
        ty wracaj do polski.
        • zenon_smiglo [...] 04.10.04, 20:45
          • Gość: . DO MODERATORA IP: *.csk.pl / *.csk.pl 04.10.04, 20:53
            Uprzejmie proszę moderatora tego forum o zablokowanie dostępu do forum temu
            idiocie zenkowi.
            • zenon_smiglo [...] 04.10.04, 23:44
              • Gość: proton? Re: sam sie zablokuj IP: *.stroma.bial.pl 05.10.04, 09:35
                zenus czy jak tam ciebie zowia pseudopolaku. czy wyzwiska i obraxliwe slowa to
                twoje jedyne argumenty? tylko na tyle ciebie stac? twoje argumenty broniace
                pseudopolskich interesow maja jakies mocniejsze podstawy? czytasz co piszesz?
                chodziles do szkoly?
                • zenon_smiglo [...] 05.10.04, 18:50
                  • Gość: piecyk gazowy Re: sam sie zablokuj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:03
                    pewnie zenuś otwórz komory gazowe w Auchwitz...
                    • Gość: proton Re: sam sie zablokuj IP: *.stroma.bial.pl 05.10.04, 23:20
                      chlopak mowi tak jak kilkadzieiast lat temu hitler gdy poszlal miliony zydow do
                      komor gazowych. straszne ... no coz , tak i to mnie przeraza i przez ludzi
                      takich jak zenus obraz polaka antysemity wcale nie ulegnie zmianie.
                      • zenon_smiglo [...] 06.10.04, 01:41
                        • jarek-ny [...] 06.10.04, 14:20
                          • Gość: piecyk gazowa Re: jarek ny to gnida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 19:17
                            a może to klerykałowie i antysemici sa problemem, a nie intektualiści:)
                            jarku wracaj na swoją budowę.........
                            • Gość: proton? Re: jarek ny to gnida IP: *.stroma.bial.pl 06.10.04, 22:14
                              tez tak samo uwazam. odrzucmy wszelkie kseno- homo- i inne fobie. pozdrawiam
                          • Gość: proton? Re: proton to gnida IP: *.stroma.bial.pl 06.10.04, 22:11
                            po pierwsze nie atakuje ciebie w zaden sposob.
                            po drugie pod nikogo sie nie podszywam to moj jedyny nick.
                            po trzecie zaczynajac ten watek chcialem poznac opinie innych ludzi na temat
                            polskiego antysemityzmu.
                            po czwarte jezeli pracujesz u zyda lub dla zyda wiec nie masz sie za co gniewac
                            poniewaz jest to jedynie stwierdzenie faktu.
                            po piate slaby z ciebie dyskutanty gdy w momencie przyparcia ciebie do muru lub
                            gdy skoncza sie ci arguanty atakujesz innych ludzi.
                            po szoste zal mi ciebie i ludzi tobie podobnych
                            po siodme wcale nie dbasz o to ze polacy sa zle pokazywani na swiecie. obchodzi
                            ciebie jedynie twoja wlasna dupa a nie polska. zza oceanu latwo jest atakowac
                            ludzi
                            po osme probujesz interpretowac fakty tak jak tobie wygodnie. nie potrafisz
                            rzeczowo odpowiadac na stawiane tobie zarzuty.
                            po dziewiate jestes "czlowiekiem z misja" ktory koniecznie stara sie udowodnic
                            innym ze jest tak wlasnie jak ty uwazasz i tylko ty masz racje.
                            po 10 nie udalo sie ci mnie zdenerwowac bo zdanie osob takich jak ty nic dla
                            mnie nie znaczy.
    • Gość: Przemek Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 06.10.04, 18:53
      Niektorzy sa, niektorzy nie sa. Oto jest odpowiedz.

Pozdrawiam
      • zenon_smiglo [...] 06.10.04, 22:12
        • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 06.10.04, 22:20
          zenon_smiglo napisał:

> Koniec swiata! Niedouczone debilne i niedomyte bialoruskie chamy nazywaja
          > siebie intelektualistami!

zenus ale o tobie tego nie mozna powiedziec. twoje arugmenty to jedynie
          wulgarne wyzwiska. twoja osoba nie wniosla nic wartosciowego do tej dyskusji.
          skad sie wziales? skad ta twoja nienawisc do bialorusinow? czyzbys pochodzil z
          tamtych stron?
          jestes wierzacy? wierzysz w nauki chrystusa? wirzysz w przykazanie miosci
          blizniego? a moze milujesz jedynie wlasny tylek? a moze polska to dla ciebie
          jedynie pusty slogan pod ktorym mozna wyladowywac swoje frustracje na innych?
          ty nie jestes wcale czlowiekiem ktory dba o dobre imie polski i polakow. jestes
          zalosny.
          • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 22:31
            zenuś do gazu. Na coś się w końcu przyda, będzie z niego coś pozytywnego
            • Gość: tidi Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.proxy.aol.com 07.10.04, 13:45
              "proton?" , zalosny jestes , az cie zal . Jestes glupawym faryzeuszem , ktory
              nienawidzi wszystkich , ktorzy maja inne zdanie , a przedstawiasz to
              odwrotnie , ze to druga strona jest taka . Gdy bedziesz prowadzil tak dyskusje
              jak "jarek-ny" bedzie w porzadku bo jak dotad to popisujesz sie tylko obluda !
              • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 14:05
                tdi co jesteś taki zły? czyżby twój kochanek nie zrobił ci dobrze?
                • piecyk.gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 07.10.04, 14:08

> tdi co jesteś taki zły? czyżby twój kochanek nie zrobił ci dobrze?

Widzę, że Alex.4 cały czas na posterunku...
                  • Gość: Oszołom z RM Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 14:46
                    piecyk znowu się nudzisz i rozmawiasz sam ze sobą?
                  • zenon_smiglo [...] 07.10.04, 15:00
                    • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 15:08
                      zenuś rano jesteś milszy. Dziwny z ciebie gość. Idziesz rano po zakupy.
                      Przynosisz bułeczki. Chcesz aby cę pocałować na dzień dobry. Miły z ciebie
                      misio. A potem...
                      naprawdę łądnie ci było w tych stringach
              • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 07.10.04, 16:46
                Gość portalu: tidi napisał(a):

> "proton?" , zalosny jestes , az cie zal . Jestes glupawym faryzeuszem , ktory
                > nienawidzi wszystkich , ktorzy maja inne zdanie , a przedstawiasz to
                > odwrotnie , ze to druga strona jest taka . Gdy bedziesz prowadzil tak
                dyskusje
                > jak "jarek-ny" bedzie w porzadku bo jak dotad to popisujesz sie tylko obluda !

zalosny? obludny?
                obludny w jakim sensie? pokaz gdzie? ja nie przymilam sie nikomu. mowie tylko
                wlasne zdanie.
                jezeli uwazasz ze droga antysemityzmu jest wlasciwa to jestes zalosny. myslisz
                ze antysemityzm panujacy wsrod ludzi takich jak ty korzystnie wplynie na
                wizerunek polski i polakow na swiecie? wiem ze pozjadales wszystkie rozumy i
                uwazasz ze jedynie ty masz racje.
                glupawy? moze. twoje zdanie wcale mnie nie obchodzi zwlaszcza ze nie jestes dla
                mnie zadnym autorytetem a ze zdaniem ludzi siejacych nienawisc wcale sie nie
                licze. twoje zalosne ataki na moja osobe nic mnie nie obchodza bo taki jest
                sposob dyskusji ludzi takich jak ty. zal mi ciebie czlowieczku.

dzieki piecyk dzieki tobie zaczynam wierzyc w ludzi gdyz zostala ona
                nadszrpnieta przez takich osobnikow jak tidi jarek czy innych "poprawnych".
                pozdrawiam proton?
                • zenon_smiglo [...] 07.10.04, 16:56
                  • Gość: Oszołom z RM piecyk gazowy = zenon_smiglo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 18:19
                    piecyk sie nudzi. Znalazłby sobie prace, to nie kłóciłby się sam ze soba na
                    forum........
                  • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 07.10.04, 18:26
                    smieszny jestes. rozumiem ze atak jest najlepsza obrona, ale w twoim wykonaniu
                    to zalosna parodia. nie wiem po co tak uczepiles sie tych bialorusinow. znasz
                    jakiegos ksenofobie? nie wiem skad u ciebie te ciagle oskarzenia o to ze jestem
                    przeciw polsce? jesli mowie o polskim antysemityzmie to zaden atak na polske i
                    polakow ale stwierdzenie oczywistych faktow, ktorych jestes jedynie dowodem ty
                    i twoje oszolomiarskie posty. zal mi ciebie i tobie podobnych. ponoc glupich
                    nie sieja...
                    • novvy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 07.10.04, 18:35
                      proton - zostaw tego gnida. wkurza sie bo nie dali mu wizy do polski - pewno
                      narobil przekretow w usa i teraz nie chca go tutaj - i dobrze - niech "prawdziwi
                      Polacy" siedza sobie tam gdzie ich miejsce
                      • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 07.10.04, 19:30
                        masz racje takich ludzi jak zenus najlepiej jest ignorowac bo i tak do nich nic
                        nie dotrze. maja swoja -lepsza- wizje swiata i do tego jedyna. a ponoc hitler
                        tez obiecywal zlote gory a jak wyszlo ... wszyscy wiemy.
                    • Gość: piecyk gazowy Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 18:35
                      Bialorusini na Bialoruś
                      • zenon_smiglo [...] 07.10.04, 18:44
                        • Gość: Oszołom z RM [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 18:48
                          • zenon_smiglo [...] 07.10.04, 19:02
                            • Gość: Oszołom z RM [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 19:07
                              • novvy.oszolom.z.radia.maryja Re: prowokacja 07.10.04, 19:50
                                to ty jestes gnida, ja pod nikogo sie nie podszywam
                            • Gość: proton? Re: prowokacja IP: *.stroma.bial.pl 07.10.04, 19:27
                              mysle ze u ciebie jest jeszcze gorzej.
    • Gość: proton? nowy watek! IP: *.stroma.bial.pl 07.10.04, 21:39
      pominmy w tym momencie wszelkie rozwazania nad historia i tym co sie dzieje
      obecnie. wejdzmy w rozwazania natury bardziej abstrakcyjnej. nie rozwazajmy
      zadnych konkretnych przypadkow ze swiata. sprobujmy za to odpowiedziec na
      pytanie co to jest antysemityyzm. warto przyjzec sie samej naturze tego sposobu
      myslenia. wiekszosc ludzi w dyskusji posluguje sie pojeciem ktorego znaczenie
      nie do konca jest dla nich znane. nie cytujmy tutaj madrych ksiag. wolalbym
      poznawac definicje kazdego zainteresowanego ciagniecia tej dyskusji a nie
      obrzucania sie gnojem. mam swiadomosc tego ze w stosunkach polsko-zydowskich
      olbrzymie znaczenie maja wspolne losy. wiem ze ciezko jest sie od tego odciac.
      ale coz pogdybac nie mozna?
      • Gość: tidi Re: nowy watek! IP: *.proxy.aol.com 08.10.04, 18:24
        Widze , ze nikt z tych ktorzy maja duzo do powiedzenia nie kwapi sie do
        dyskusji z toba . I slusznie ! Bo z kim i po co ...???

• Gość: tidi Re: nowy watek! IP: *.proxy.aol.com 08.10.04, 19:09
          Ale jednak ! Daje sie na chwilke skusic : obecny antysemityzm jest forma
          sprzeciwu przeciwko tym ktorzy uwazaja , ze im wszystko wolno !

A wolno im bardzo duzo ! Wolno im prowadzic 37-letnia wojne , podczas gdy
          takiemu Milosevicowi pozwolono kilka miesiecy . Wolno im swoja ofiara krwi
          pomniejszac martyrologie innych , no bo kto z was jasnie oswieconych wie , ze
          ten sam los spotkal podczas II wojny Cyganow :kto wie , ze Murzynow nie
          fatygowano sie brac do niewoli , czy obozow , tylko rozstrzeliwano na miejscu ;
          kto wie , ze po upadku Mussoliniego w takim swietym zydowskim miejscu jakim
          jest Belzec masowo mordowano wloskich zolnierzy ; kto z was wie ze IIwojna
          swiatowa pochlonela 105 mln istnien - samych Rosjan nie mniej jak 27 mln ...
          Kto wie ... i kto wie ... O tym twoja "wybiorcza" nie napisze , a nikt z
          powaznych dyskutantow , takich jak : "szary" , "jarek-ny" , "kotwicz" ...i
          wielu innych ani mysla was doszkalac , bo widza , ze wiedza wam przeszkadza w
          zyciu ...
          • Gość: proton? Re: nowy watek! IP: *.stroma.bial.pl 08.10.04, 23:22
            czyli co. jednym slowem - twoim zdaniem - hitler mial racje ze wymordowal
            miliony zydow? mial racje, ze zdeptal elemantarne prawa przyslugujace kazdemu
            czlowiekowi? w imie czego? w imie nienawisci za to ze ktos jest inny. to jest
            twoim zdaniem sluszna sciezka? ludobojstwo? czy zamach terrorystyczny w egipcie
            i zydowskie ofiary zasluzyly sobie na ten los z racji tego ze sa zydami? czy
            twoim zdaniem hitler mordujac zydow robil slusznie a zabijajac polakow
            popelnial grzech smirtelny?

jezeli uwazasz za switnych dyskutantow ludzi ktorzy z braku argumentow
            zaczynajaobrazac ludzi o innych pogladach to zal mi ciebie. no coz sa ludzie
            i...
          • piecyk_gazovy Re: nowy watek! 09.10.04, 10:17
            "szary" , "jarek-ny" , "kotwicz" "tidi"
            idioci którzy nic w zyciu nie zrobili i nagle mają być poważnymi dyskutantami.
            Powinni wrócić do obór z których pochodzą
        • Gość: proton? Re: nowy watek! IP: *.stroma.bial.pl 08.10.04, 23:28
          Gość portalu: tidi napisał(a):

> Widze , ze nikt z tych ktorzy maja duzo do powiedzenia nie kwapi sie do
          > dyskusji z toba . I slusznie ! Bo z kim i po co ...???

ci co maja duzo do powiedzenia? masz na mysli tych ksenofobow - szczekaczy?
          cale szczescie. z takimi ludzmi nie daje sie rozmawiac w sposob godny ludzi
          cywilizowanych. swoje mysli kiruje do ludzi, ktorzy przedstawiaja rzeczwo
          arugmenty a nie tak jak im pasuje.
          po co? a chocby po to by pokazac istote problemu. ale ty nie widzisz tego bo na
          pytanie odpowadasz czyms zupelnie z innej beczki i to nie bedacym zwiazanym z
          tematem. jezeli odpowiadasz na pytanie o istote antysemityzmu tkliwa historia
          wloskich zolnierzy to nie mamy o czym rozmawiac.
        • piecyk_gazovy [...] 09.10.04, 10:15
          • Gość: tidi [...] IP: *.proxy.aol.com 09.10.04, 20:22
            • zenon_smiglo [...] 09.10.04, 20:32
              • Gość: proton? Re: olac zenia IP: 193.151.66.* 09.10.04, 22:30
                a probowales dyskutowac, synek? no nie wiem...
                • Gość: piecyk gazowy Re: olac zenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 22:37
                  jeśli ktoś nie wierzy w siłę antysemityzmu w Polsce to wystarczy aby to
                  przeczytał
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=16029925&a=16545561
                  • Gość: tidi Re: olac zenia IP: *.proxy.aol.com 10.10.04, 01:47
                    Opowiedaj o sile antypolonizmu , ktorego jestes oredownikiem ... Moj kasliwy
                    post byl odpowiedzia na chamstwo jasnie oswieconego ktoregos tam "piecyka" .
                    • Gość: proton? Re: olac zenia IP: *.stroma.bial.pl 10.10.04, 11:23
                      zydowski antypolonizm to jest to! magiczne slowa, ktore usprawiedliwia wszystko
                      pogromy, mordy, grabieze, przymusowa emigracje.
                      w swej istocie zydowski antypolonzim jest taki sam jak polski antysemitzm. nie
                      wiem jakbys staral sie udowadniac to tak wlasnie jest. sprowadza sie to wlasnie
                      do wybiorczego przytaczania faktow historycznych, stosowanie sterotypow i
                      uprzedzen. robia to najczesciej ludzie zaslepieni jakas wizja, ideologiczna
                      albo najzwyczjeniej w swiecie nieudacznicy ktorzy szukaja winnych swoich
                      porazek. niestetty ty tez do tej 2 grupy ludzi sie zaliczasz.

nie chce tutaj byc zadnym moralizatorem ale kierowanie sie uprzedzeniami nie
                      jest wlasciwa droga.

przypominam takze ze wielu zydow bylo goracymi polskimi partiotami walczacymi o
                      wolnosc i o sprawe polski. ty jednak wybierasz pewne fakty z historii, ktore
                      maja udowodnic twoja teze o "szkodliwosci" zydow.
                • Gość: piecyk gazowy Re: olac zenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 22:38
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=16029925&a=16545796
                  zenuś ale elokwencja. czy takiej dyskusji uczono was na kursach w NKWD
                  • piecyk.gazowy Re: olac zenia 09.10.04, 22:48

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=16029925&a=16545796
                    > zenuś ale elokwencja. czy takiej dyskusji uczono was na kursach w NKWD

Co Alex? Z uczelni wróciłeś, tak?

A pisałeś, że już Cię nie będzie na forum....
                  • Gość: proton? zaklamanie? IP: 193.151.66.* 09.10.04, 22:53
                    zenus i inni podobni mu idioci uwazaja ze polacy nie sa antysemitami oraz ze
                    cale to zamiesznie wokol antysemityzmu jest wymyslem zydowskiego antypolonizmu.
                    wystarczy jednak przeczytac ich posty, a juz po chwili widac ich obludę. malo
                    tego staja sie zywym dowodem jak silny jest w polsce antysemityzm. jednego
                    tylko nie rozumiem... po co oni udaja ze nie ma tego problemu? czyzby sie
                    wstydzili sie swojej nienawisci? dysonans?
                    nie trzeba byc wybitnie inteligentnym aby moc stwierdzic ze sami sobie przecza.
                    zenus jarek i inni wam podobni zbierzcie sie na odwage i przyznajcie sie do
                    tego ze jestescie polskimi antysemitami. wasza walka o polske przerodzila sie
                    w walkę o wasze wlasne "dupy" a nie o ojczyzne. w tym momencie wasze zaklamanie
                    siega zenitu.
                    glupich nie sieja...
            • Gość: proton? Re: nowy watek! IP: 193.151.66.* 09.10.04, 22:38
              a ty w pracy lizesz dupe dla zyda, a potem na forum atakujesz ludzi, ktorzy nie
              rzucaja antysemickim "gownem". czyli jak to mowia pieniadze nie smierdza, ale
              za to ty tak.
              a tak na marginesie. jestes osoba wierzaca? chodzisz do kosciola? akceptujesz
              nauki chrystusa? przykazanie milosci? czy sa to dla ciebie puste frazesy? czy
              twoja jedyna miloscia jest milosc do wlasnego tylka? nie mow ze walczysz z
              zydami w imie obrony chrzescijanskich wartosci. zal mi ciebie, ale glupich nie
              sieja...
    • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 10.10.04, 21:29
      jarus, tidi czy ty zenus dlaczego milczycie czyzby skonczyly sie wam argumenty?
      chyba tak. moze to i dobrze bo w waszym przypadku milczenie jest zlotem a mowa
      kawalkiem zardzeiwalego drutu.
      • Gość: tidi Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.proxy.aol.com 11.10.04, 08:37
        "proton?" - szkoda , ze troche pozno sie urodziles . Skrzywily cie te rozne
        pismidla pseudo -historyczne wiadomego autorstwa i takiego skrzywionego
        pociagnely w dol . Z tego dolu zas , zamiast prosic o pomoc w wydostaniu sie to
        wydzierasz sie na caly swiat : przyznajcie sie , ze jestescie
        antysemitami... .Do czego ci jest to potrzebne ? Jeszcze jeden paszkwilant nam
        sie chce narodzic ...?

Bohaterze czasu pokoju ! Chcialbym , zebys urodzil sie 60 lat temu . Znalbys
        wtedy prawde ...
        • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 22.10.04, 15:58
          ru nie chodzi o naczytanie sie pseudohistorycznych ksiazek ani tez o zadna
          propagande. ja widze to w kategoriach typowo ludzkich. mam tutaj na mysli
          zasade nie rob tego komus co tobie nie jest mile. sami nie lubimy jak sie
          przedstawia nas w zlym dlatego tez abysmy mogli pokazac sie z lepszej strony
          nie odpowiadajmy nienawiscia na ich nienawisc.
          denerwuje ciebie to ze mam odwage powiedziec to w twarz publicznie wszystkim.
          uwazam ze nalezy publicznie mowic o naszych wadach po to aby moc je zmienic w
          przyszlosci i najlepiej od zaraz. jezeli bedziemy zyli w zaklamaniu i udawali
          ze nie ma problemu to nigdy nie wyjdziemy z ciemnogrodu. a ten kto stoi w
          miejscu ten sie cofa
    • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 24.10.04, 11:52
      widze ze szkonczyly sie wam argumenty drodzy dyskutanci jarku, tidi czy zenus.
      ale to moze nawet dobrze bo nie bedzie wzajemnego obrzucania sie...
      podsumowujac osiagniete wyniki dyskusji dochodze do wniosku ze nie udalo sie
      nam ustalic odpowiedzi na hipotezy jakie postawilem w pierwszym watku...
      szkoda. ale swiadczy to tez o tym ze polacy jeszcze nie sa w stanie obiektywnie
      rozliczyc sie z wlasna przeszloscia. nie wiem dokad doprowadzi nas ta droga...
      ciesze sie ze jednak udalo mi sie wzbudzic jakies zainteresowanie i chec do
      dyskusji czasami bardziej a czasami mniej rzeczowej. pozdrawiam wszystkich
      ktorzy zechcieli podyskutowac tutaj.
    • andrew_eldtrich1 Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 24.10.04, 12:54
      Trzeba zacząć od tego, że Polacy nienawidzą siebie nawzajem. Wystarczy
      popatrzeć na naszą Polonię na Zachodzie, skłócona, rozdrobniona na 200
      organizacji, słaba finansowo. A jeśli już ktoś się wybije, to przestaje podawać
      się za Polaka.
      Co do Żydów- Polak potrzebuje kogos, kogo może zgnoić, a że Żydzi świetnie się
      do tego celu nadawali, to i pogromy i morderstwa i szmalcownicy. Poza tym dla
      dwóch narodów wybranych nie starczyło miejsca między Bugiem a Odrą.
      • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 24.10.04, 16:00
        andrew_eldtrich1 napisał:

> Trzeba zacząć od tego, że Polacy nienawidzą siebie nawzajem. Wystarczy
        > popatrzeć na naszą Polonię na Zachodzie, skłócona, rozdrobniona na 200
        > organizacji, słaba finansowo. A jeśli już ktoś się wybije, to przestaje
        podawać
        >
        > się za Polaka.
        > Co do Żydów- Polak potrzebuje kogos, kogo może zgnoić, a że Żydzi świetnie
        się
        > do tego celu nadawali, to i pogromy i morderstwa i szmalcownicy. Poza tym dla
        > dwóch narodów wybranych nie starczyło miejsca między Bugiem a Odrą.

nasza narodowa slabosica jest to ze nie potrafimy sie nigdy dogadac. nawet w
        obliczu zagrozenia pojawiaja sie jakies niesnaski. denerwujace jest to ze wielu
        myli patriotyzm z antysemityzmem, nienawisc z miloscia oraz takktowanie
        wlasnych interesow jako interesow ojczyzny - chore ale prawdziwe.
    • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 24.10.04, 13:06
      ... antysemici wsrod Poalkow. Ktoz smie tak twierdzic? Przeciez to tylko troska
      o ojczyzne i patriotyzm jak tu na tej stronie: www.polonica.net/
      • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 24.10.04, 15:43
        to jest jeden z cytatow oznaczajacych polski patriotyzm i obrone kosciaola
        katolickiego i niech zszczezna ci ktorzy maja odwage uwazac inaczej.strasznie
        ale niestety polskie, nasze...

masonstwo i zydokomuna nieprzerwanie, od stuleci oslabia i niszczy cywilizacje
        chrzescijanska, katolicyzm i Kosciol Katolicki,

"a bramy piekielne go nie przemoga" (Mt 16: 18)
        bestialsko zamordowli księży, Polskich kaplanow:
        s.p. ksiedza Jerzego Popieluszko,
        s.p. ksiedza Stefana Niedzielaka,
        s.p. ksiedza Stanisława Suchowolca,
        s.p. ksiedza Sylwestera Zycha,
        s.p. ojca Honoriusza Kowalczyka,
        wykonczyli ksiedza Jancarza z Mistrzejowic i wielu innych prawdziwych Polskich
        kaplanow, stojacych zydokomunie na drodze do zydoglobalizmu
        nienawistnie atakuje bluznierstwem, potwarza i oszczerstwem Polskich kaplanow,

• zenon_smiglo Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 24.10.04, 18:51
      Poniewaz wiekszosc z nas postanowila olac ten watek o tak prowokacyjnym tytule,
      zaraz zbiegly sie tchozliwe hieny, by bezkarnie pastwic sie nad Polska.

Zeby pisac o Polakach - my, trzeba byc przede wszystkim Polakiem a nie
      bezpanskim smieciem (wyznanie tu nie ma nic do rzeczy).
      • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.bial.pl 25.10.04, 20:45
        > Poniewaz wiekszosc z nas postanowila olac ten watek o tak prowokacyjnym
        tytule,
        >
        > zaraz zbiegly sie tchozliwe hieny, by bezkarnie pastwic sie nad Polska.
        >
        > Zeby pisac o Polakach - my, trzeba byc przede wszystkim Polakiem a nie
        > bezpanskim smieciem (wyznanie tu nie ma nic do rzeczy).

a moze wiekszosci z tych "patrotycznych" dyskutantow skonczyly sie argumenty do
        obrony i tak watpliwych swoich tez. to po pierwsze.
        po drugie to nikt nie nie pastwi sie nad polska i polakami - bo nie taka byla
        idea przyswiecajaca mi przy zaczynaniu watku. nad nikim sie nie pastwie...
        po trzecie. jestem polakiem a przynajmniej tak mam napisane w dowodzie (czyli
        wg prawa i urzednikow - jestem polakiem). jestem czlowiekiem nic co ludzkie
        nie jest mi obce to jest dla mnie najwazniejsze. kazdy czlowiek polak czy zyd
        zasluguje na to co ludzkie. bo tak naprawde kwestia narodowosci jest bardzo
        umowna. polakiem moze czuc sie murzyn z afryki tak samo jak nie musi byc
        polakiem czlowiek ktory tutaj mieszka od pokolen (jest katolikiem - jakby to
        bylo kryterium polskosci), mowi po polsku i pije za dwoch. poslkosc to kwestia
        mentalnosci. zyd tez moze byc dobrym polakiem.
        po czwarte. mam to gdzies czy mnie olewasz czy tez nie.
        po piate. tytul ma zwrocic uwage na problem jaki wciaz stanowi dla nas
        antysemityzm - ty jestes tego zywym przykladem.
        • Gość: kotwicz Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: 198.51.251.* 25.10.04, 21:02
          Problem zaiste powazny.
          Nawet Salomon Morel podczas pobytu w Szwecji przedstawial sie jako ofiara
          polskiej nagonki antysemickiej.
          Szczegolnie w jego przypadku pozostalo pytanie-kto byl ofiara, a kto byl katem?

kotwicz
          • ormond Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! 26.10.04, 05:13
            Gość portalu: kotwicz napisał(a):

> Problem zaiste powazny.

Ciekawy artykul ukazujacy ewolucje tego jak postrzegano holocaust w Izraelu od
            czasu powstania tego panstwa w 1948.

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2353217.html
          • Gość: proton? Re: czy Polacy sa antysemitami? oto jest pytanie! IP: *.stroma.bial.pl 26.10.04, 22:21
            a kogo i jak obstawiasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka