Dodaj do ulubionych

Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie

01.05.02, 13:42
A warto - pięć planet widocznych w jednej linii. Tylko trzeba patrzeć tuż po
zachodzie słońca - bo Merkurego będzie widać tylko przez godzinę - potem znika
za linią horyzontu.
Następna szansa na zobaczenie takiego układu za blisko 60 lat :)
Obserwuj wątek
    • ralston Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 07.05.02, 19:06
      Nikt, nie patrzył? A ja widzialem. Polowałem przez kilka pierwszych dni maja,
      żeby to zobaczyć, niestety niebo na zachodzie było na ogół zachmurzone... Udało
      mi się dopiero w ostatnią sobotę, kiedy planety się już trochę rozbiegły. Ale i
      tak miałem frajdę...
      • anka1 Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 08.05.02, 08:04
        buuuuu Ralston nie mogles o tym wczesniej napisac? za 60 lat to ja sama bede
        wsrod gwiazd swiecic:))))
        • ralston Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 08.05.02, 10:03
          Pisałem wcześniej - trzeba było czytać. Zresztą ciągle jeszcze można je
          obserwować - nie mam tylko pewności, czy da się zauważyć Merkurego. Trzeba
          próbować tuż po zmierzchu - bo zdaje się dosyć szybko chowa się za horyzont...
          • anka1 Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 08.05.02, 13:30
            buuu czytac((( jak sie watek schowal a mnie 5 dni nie bylo :)
            • ralston Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 08.05.02, 16:51
              Nie buuuuczeć, tylko wyjść po zmierzchu na dwór i popatrzeć na zachodnią
              stronę - wczoraj mimo lekkiego zachmurzenia widok ciągle był miły dla oka...
              Przy OKAzji pozdrowienia dla OKI, skoro już jesteśmy w temacie... :)))
              • Gość: Oka Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie IP: *.17.79.204.lifespan.org 08.05.02, 19:59
                Jak milo z Twojej stony, ze pamietales o mnie. Dziekuje. I jak ladnie
                podkresliles OKA.
                "Oka" to moja ksywa jeszcze z czasow szkolnych.
                Kiedys bylam strasznym wandalem, bo wypozyczajac ksiazki z biblioteki nie
                moglam sie oprzec od zakreslania olowkiem wszystkich wyrazow, w ktorych
                byla "OKA". Mialam przez to na pienku z pania bibliotekarka.
                Oka.
                • ralston Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 08.05.02, 20:08
                  No toś się musiała nieźle napracować. Tych słów z OKA jest w jęz. polskim
                  sporo...
                  • Gość: Oka Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie IP: *.17.79.204.lifespan.org 08.05.02, 21:59
                    Oj, zebys wiedzial! Roboty bylo niemalo!
                    Ale za to (i wlasciwie dzieki temu) przeczytalam zadane lektury szkolne. To
                    byla chyba jedyna przyjemnosc, zwlaszcza przy nudziarstwach typu "Dolina Issy".
                • ormond Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 09.05.02, 08:10
                  Umieram z ciekawosci aby sie dowiedziec dlaczego to robilas!!!

> "Oka" to moja ksywa jeszcze z czasow szkolnych.
                  > Kiedys bylam strasznym wandalem, bo wypozyczajac ksiazki z biblioteki nie
                  > moglam sie oprzec od zakreslania olowkiem wszystkich wyrazow, w ktorych
                  > byla "OKA".
                  • anka1 Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 09.05.02, 10:16
                    ja tez! a co z okami na rosolku?:)
                  • Gość: Oka Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie IP: *.17.79.204.lifespan.org 09.05.02, 18:48
                    No coz... Takie mialam zboczenie.
                    A czy Wy na przyklad jak byliscie mali, to idac po chodniku nie uwazaliscie,
                    zeby nie nastapic na peknieta plytke? (Albo cos w tym stylu.)
                    Wiec zakreslanie wyrazow z OKA bylo takim moim zajobem.
                    W rosole OK nie lowilam, bo wole raczej "chudy" rosol.

Oka
                    • ormond Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 10.05.02, 01:27
                      Ja do tej pory idac po chodniku staram sie unikac nie tylko tych peknietych
                      plytek, ale takze stapac po liniach laczacych plytki... bardzo lubie to
                      przyzwyczajenie. Mysle, ze jest w tym jakis glebszy sens. Czlowiek wszedzie
                      poszukuje jakiegos rytmu, porzadku: stad wynalazek rozanca czy buddyjskiek
                      mantry. Moze te Twoje "oka" to cos podobnego...?
                      • Gość: chatka Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie IP: *.BIAWAR.COM.PL 10.05.02, 08:27
                        A wiec koniecznie musicie zobaczyc Kolory raju, wlasnie wchodzi do kin. Tam
                        niewidomy chlopiec szuka odpowiedzi na swoje nieszczescie w odglosach lasu,
                        kroplach deszczu, spiewie kukulki: czyta rytm jej kukania niczym szeregi
                        kropeczek pod palcami w alfabecie Braigla. A... o..b...c - jak to z PAnem
                        Bogiem bywa nie daje odpowiedzi...
                        Film uroczy, madadry, inny. Po obejrzeniu stwierdzam ze raj jest w Iranie!
                      • Gość: Oka Ormond i Chatka IP: *.17.79.204.lifespan.org 10.05.02, 23:09
                        Ormond, wlasnie o to chodzi! I bardzo mnie rozczuliles, ze uwazasz tez na
                        zlaczenia plytek chodnikowych. Chcialam tez o tym wczoraj wspomnic, ale troche
                        sie wstydzilam, ze mam az tak duzo "zboczen".

Chatka, czy moze wiesz jakiej produkji jest ten film i jaki jest oryginalny
                        tytul. Jestem zdana tylko na angielskie wersje. A bardzo mnie Twoja recenzja
                        zainteresowala.
                        Pozdro.
                        Oka
                        • ralston Re: Ormond i Chatka 11.05.02, 13:25
                          No to Mili Moi dołączam do klubu zboczeńców uważających na łączenia płyt
                          chodnikowych. Mi już obecnie co prawda przeszło - nie wiem - być może efekt
                          rozpowrzechnienia kostki Bauma - ale zauważyłem ostatnio objawy u syna...
                        • Gość: chatka Re: Ormond i Chatka IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 11.05.02, 18:13
                          Oka film jest iranski i niebianski jak wskazuje tytul!. Niestety nie wiem pod
                          jakim tytulem ukazal sie w Anglii czy Stanach. Sprobuj doslownego tlumaczenia,
                          moze sie uda. Goraco film polecam!Anka1 mowi ze mam dar reklamy, moze cos w tym
                          jest...bynjmniej w reklamie nie pracuje ani ...na rolkowisku. Do rolek namawiam
                          ze szczoresci i czystej frajdy jaka mam jezdzac na rolkach. A film to piekna
                          basn iranska z moralem , wielka uczta estetyczna. Poza tym choc o Azji troszke
                          wiem i troche ja zwiedzialm to o Iranie nie mialam zadnego wyobrazaenia, a
                          jesli, to na pewno nie tak jawil mi sie Iran jakim go zobaczylam w filmie
                          piekna soczysta kraina! Czy byl ktos z was Iranie?
    • Gość: abc Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie IP: *.wasilkow.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 07:59
      spoglądacie
      pzdr
      • anka1 Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 13.05.02, 10:53
        Chatka ja nie bylam! ale kto wie?:)))
        • Gość: chatka Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie IP: *.BIAWAR.COM.PL 13.05.02, 12:38
          Anka ja ty nie wiesz to kto?
          Oka mam dla ciebie iranski tytul Kolory raju - "Rang-e khoda" (1999).
          Mozesz tez sprobowac wejsc na strone festiwalu filmowego w Montrealau, tam film
          zdobyl Grand Prix: MFF MONTREAL. Albo spytaj w gutekfilm@gutekfilm.com.pl
          Powodzenia!
          • anka1 Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie 13.05.02, 13:12
            oj Chatka a skad mam wiedziec jak w Iranie nie bylam? i nie rob ze mnie
            wszechwiedzacej, bo ja skromna osoba jestem i swoje ograniczenia znam!
            • Gość: Oka Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie IP: *.17.79.204.lifespan.org 13.05.02, 23:50
              Czesc,
              Chatka - dzieki, jestes kochana, ze sie dowiedzialas.

Wiesz kto mogl byc w Iranie? Podejrzewam Ralstona, przeciez to drugi Tony
              Halik!
              • Gość: chatka Re: Czy spoglądacie na niebo na zachodzie po zachodzie IP: *.BIAWAR.COM.PL 14.05.02, 08:38
                You are most welcome, jak pewnie mowia w Bostonie!
                Ralston Tony Halikiem? Wiec rowniez moim idolem. Ale chyba nie tylko moim...:)
                • ralston Dementi 14.05.02, 09:17
                  Stanowczo dementuję. Nie jestem Tonym Halikiem. Nie jestem Ajatollahem
                  Chomeinim, nie mam też nic wspólnego z Osamą ben Ladenem... Nigdy nie byłem w
                  IRAnie, nie mam nic wspólnego z IRA ani z Brygadami Czerwonego Tygrysa :)))
                  • anka1 Re: Dementi 14.05.02, 10:13
                    Ralston a co z ETA?:)))
                    • ralston Re: Dementi 14.05.02, 10:17
                      anka1 napisał(a):

> Ralston a co z ETA?:)))

Wot eta toże nie ja...
                      • Gość: chatka Re: Dementi IP: *.BIAWAR.COM.PL 14.05.02, 10:19
                        etam .... nie wierze
                        • anka1 Re: Dementi 14.05.02, 10:20
                          atom:) moze uwierze:)))
                          • ralston Re: Dementi 14.05.02, 10:25
                            anka1 napisał(a):

> atom:) moze uwierze:)))

A to mi dopiero...
                        • ralston Re: Dementi 14.05.02, 10:24
                          Gość portalu: chatka napisał(a):

> etam .... nie wierze

eee... tam też mnie nie było!
                          • anka1 Re: Dementi 14.05.02, 10:26
                            w Nasa?:)))
                            • ralston Re: Dementi 14.05.02, 10:29
                              anka1 napisał(a):

> w Nasa?:)))

Nasa, znacy cyja?
                              • anka1 Re: Dementi 14.05.02, 12:59
                                moze marsjanska?:))))
                                • ralston Re: Dementi 14.05.02, 13:35
                                  anka1 napisał(a):

> moze marsjanska?:))))

Oj, ljuudzi, trzymajcie mnie, bo nie zdzierże. Ja i Marsyjany - toż Boże uchowaj!
                                  Ja tam z MFW* nic spólnego nie mam...

* Marsjański Front Wyzwolenia
                                  • anka1 Re: Dementi 14.05.02, 16:12
                                    fuj cos mi sie ten front wyzwolenia z Arafatem skojarzyl, dementuj dalej:)))
                                    • ralston Re: Dementi 14.05.02, 18:04
                                      anka1 napisał(a):

> fuj cos mi sie ten front wyzwolenia z Arafatem skojarzyl, dementuj dalej:)))

No to to już przegięcie. Arafatem na pewno nie jestem. Jak sobie wyobrażam tego
                                      złodzieja, co mi rąbnął płytę (że o Toyocie nie wspomnę), to on ma właśnie
                                      fizjognomię Arafata. Ale nie ma turbana, ma za to elegancki dresik...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka