Dodaj do ulubionych

Potrzebna pomoc prawna

IP: *.168. / *.man.bialystok.pl 30.11.04, 12:24
Na początku mój problem może okazać się banalny, ale prozę mi wierzyć przez 5
lat może urosnąć do rangi fobii.

Może ktoś z was będzie mi wskazać akt prawny ( być może jest ich więcej )na
rozjuszonych 17-letnich lokatorów, zamieszakujących wraz z rodzicami, którzy
CODZIENNIE przez co najmniej 5 godzin słuchają muzyku na fuul. Ja też
lubię ,muzykę, ale co za dużo to niezdrowo. Rodzice twierdzą, że z dziećmi
( chłopak i dziewczyna ) nie dają już sobie rady.

Dajcie mi podstawę prawną, abym mogła coś zrobić. Bo nie wierzę, że jest
dozwolone głośne słuchanie muzyki nawet w godzinach południowych.

Będę wdzięczna i mozno pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • oszolom.z.radia.maryia Re: Potrzebna pomoc prawna 30.11.04, 15:42
      Gość portalu: Kubusia napisał(a):

> Na początku mój problem może okazać się banalny, ale prozę mi wierzyć przez 5
      > lat może urosnąć do rangi fobii.
      >
      > Może ktoś z was będzie mi wskazać akt prawny ( być może jest ich więcej )na
      > rozjuszonych 17-letnich lokatorów, zamieszakujących wraz z rodzicami, którzy
      > CODZIENNIE przez co najmniej 5 godzin słuchają muzyku na fuul. Ja też
      > lubię ,muzykę, ale co za dużo to niezdrowo. Rodzice twierdzą, że z dziećmi
      > ( chłopak i dziewczyna ) nie dają już sobie rady.
      >
      > Dajcie mi podstawę prawną, abym mogła coś zrobić. Bo nie wierzę, że jest
      > dozwolone głośne słuchanie muzyki nawet w godzinach południowych.
      >
      > Będę wdzięczna i mozno pozdrawiam

jakis czas temu facet dostal wyrok za to ze kazal rodzinie sluchac radia maryja
      - po prostu wlaczal na full. oczywiscie sluchanie radia maryja nie jest jeszcze
      zabronione ale bylo to podciagniete pod cos innego. bodajze znecanie sie.
      • Gość: exxpert2 Wystarczy dobry elektryk... IP: *.csk.pl / *.csk.pl 30.11.04, 23:34
        sprzęt grający jest czuły na przepięcia w stylu faza na masie,
        a w serwisie to minimum 2 tygodnie naprawiają a i cena niemała :)
        oko za oko, ząb za ząb :)))
        • Gość: Kubusia Re: Wystarczy dobry elektryk... IP: *.168. / *.man.bialystok.pl 02.12.04, 12:17
          O kurcze, nie wiem, czy do tego byłabym zdolna. Naprawdę chyba w ostateczności.
          Ale nie zaszkodzi, jeżeli poradzisz mi jak ewentualnie miałabym to zrobić.

Kutwa, a nie ma na nich sposobu z paragrafu? Wcale nie zamierzam ( odpukać w
          niemalowane ) aby oni okrażyli z powództwa cywilnego o zniszczenie rzeczy.

Ale czekam na wskazówki i pozdrawiam
      • Gość: Kubusia Re: Potrzebna pomoc prawna IP: *.168. / *.man.bialystok.pl 02.12.04, 12:14
        Dziękuję bardzo, mam w klatce starszą Panią, która słucha głośno wspomnianego
        przez Ciebie radia. Jednak kobieta jest już bardzo w sędziwego wieku, słuch
        tym samym również, a i podobno skończyła tylko dwie pierwsze klasy szkoły
        podstawowej. I to, że słucha tego radia codziennie przez godzinę na full, to
        jestem w stanie to zrozumieć.
        Ale, że oni ( mam na myśli tych nastolatków ) biorą z tej kobietki przykład, to
        jest bardzo żenujące. Wczoraj poszłam do nich na górę, ponieważ moja trzy
        letnia córka nie mohła zasnąć, lecz nikt mi drzwi nie otworzył. Staram się
        ludzi za szybko nie oceniać, ale o tej rodzinie mam coraz gorsze zdanie.

Pozdrawiam
    • Gość: Kubusia Re: Potrzebna pomoc prawna IP: *.168. / *.man.bialystok.pl 02.12.04, 12:19
      Proszę Was, co mogę z tymi ludźmi zrobić. Wczoraj byłam na górze, ale nikt nie
      raczył mi drzwi otworzyć. Czy naprawdę nie ma na to sposobu?
      • competer1 Re: Potrzebna pomoc prawna 02.12.04, 12:32
        Zostaw najpierw list w drzwiach z prośbą o normalne zachowanie zgodne z
        zasadami współżycia sąsiedzkiego, albo po prostu do nich zadzwoń. Jeśli nie
        pomoże to śmiało dzwoń nan policję, aby to była godzina wieczorna, tak po 21-
        ej. Równolegle działaj w spółdzielni, chyba, że to wspólnota, wtedy jest
        gorzej. Pocieszę Cię, że ostatnio sąd wydał wyrok skazujący dla rodziców małych
        dzieci, które strasznie hałasowały i przeszkadzały sąsiadom z dołu. Kara była
        nienajmniejsza.
        • malazuzia Re: Potrzebna pomoc prawna 02.12.04, 12:42
          competer1 napisał:

> Zostaw najpierw list w drzwiach z prośbą o normalne zachowanie zgodne z
          > zasadami współżycia sąsiedzkiego, albo po prostu do nich zadzwoń. Jeśli nie
          > pomoże to śmiało dzwoń nan policję, aby to była godzina wieczorna, tak po 21-
          > ej. Równolegle działaj w spółdzielni, chyba, że to wspólnota, wtedy jest
          > gorzej. Pocieszę Cię, że ostatnio sąd wydał wyrok skazujący dla rodziców
          małych
          >
          > dzieci, które strasznie hałasowały i przeszkadzały sąsiadom z dołu. Kara była
          > nienajmniejsza.

Kochany jesteś, dziękuje ci bardzo. :)
          • malazuzia Re: Potrzebna pomoc prawna 02.12.04, 12:44
            malazuzia napisała:

> competer1 napisał:
            >
            > > Zostaw najpierw list w drzwiach z prośbą o normalne zachowanie zgodne z
            > > zasadami współżycia sąsiedzkiego, albo po prostu do nich zadzwoń. Jeśli n
            > ie
            > > pomoże to śmiało dzwoń nan policję, aby to była godzina wieczorna, tak po
            > 21-
            > > ej. Równolegle działaj w spółdzielni, chyba, że to wspólnota, wtedy jest
            > > gorzej. Pocieszę Cię, że ostatnio sąd wydał wyrok skazujący dla rodziców
            > małych
            > >
            > > dzieci, które strasznie hałasowały i przeszkadzały sąsiadom z dołu. Kara
            > była
            > > nienajmniejsza.
            >
            >
            > Kochany jesteś, dziękuje ci bardzo. :)Mam podobny problem, z tym, że sąsiad
            od pięciu lat dniami i niemalże nocami robi remont. Myślę, że mi się to tez
            przyda
            • Gość: Kubusia. Re: Potrzebna pomoc prawna IP: *.168. / *.man.bialystok.pl 02.12.04, 12:45
            • Gość: Kubusia Re: Potrzebna pomoc prawna IP: *.168. / *.man.bialystok.pl 02.12.04, 12:47
              Skąd w ludziach bierze się taka głupota?
              • competer1 Re: Potrzebna pomoc prawna 02.12.04, 13:24
                Ja niestety dopiero w tym roku odetchnąłem trochę, bo przez ostatnie lata
                dobijał mnie taki stolarz emeryt, mieszkający nademną. Gość ciągnie ze
                śmietnika wszystkie stare okna, drzwi, meble i przerabia je na własne potrzeby.
                I zrozumiałbym to, gdyby wykonywał te prace w normalnych godzinach, tak od 8 do
                tej 16-17-tej. Ale on zaczyna swoja aktywność zawodową uskuteczniać o 21 i
                potrafił o 2.30 piłować ręcznie, heblować, wiercić, szlifować. Zwracałem mu
                uwagę, żeby spylał z tym do piwnicy, tam jest światło, cisza i warunki.
                Niestety, prośby nie pomagały. No i jakoś dotrwałem do czasów, kiedy jego
                inwencja twórcza sie skończyła. Teraz sporadycznie zdarza mu się coś w nocy
                majstrować.
    • a1a Re: Potrzebna pomoc prawna 02.12.04, 14:01

> Na początku mój problem może okazać się banalny, ale prozę mi wierzyć przez 5
      > lat może urosnąć do rangi fobii.
      >
      > Może ktoś z was będzie mi wskazać akt prawny ( być może jest ich więcej )na
      > rozjuszonych 17-letnich lokatorów, zamieszakujących wraz z rodzicami, którzy
      > CODZIENNIE przez co najmniej 5 godzin słuchają muzyku na fuul. Ja też
      > lubię ,muzykę, ale co za dużo to niezdrowo. Rodzice twierdzą, że z dziećmi
      > ( chłopak i dziewczyna ) nie dają już sobie rady.

No to może by tak zażyc ich z mańki i kupić im na Mikołajki słuchawki? :)

Pozdrawiam. Ala
      • Gość: Kubusia Re: Potrzebna pomoc prawna IP: 81.15.254.* 03.12.04, 20:08
        To dziwne, bo dzieci już raczej znają te postępy techniczne to do tej pory same
        mogły wpaść na taki pomysł. Tylko cały czas zadaję sobie jedno pytanie: gdzie
        są rodzice? Sama jestem jedynaczką i moja mama ptrzez całe życie mnie uczyła,
        aby nikomu nie przeszkadzała. Po godzinie 21-ej, wierzcie mi, nie mgłam nawet
        głośniej piernąć. A gdy chciałam zorganizować w mieszkaniu swoją 18-stkę,
        musiałam odwiedzać najbliższych sąsiadów i ich o tym fakcie uprzedzać. A i tak
        ogodzinie 22 musiało być cicho. Musiałam uszanować to, że w bloku nie mieszkam
        sama.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję wszystkim za odpowiedź. Teraz widzę, że nie
        tylko ja mam taką fajną instytucję jaką jest sąsiad.
        • a1a Re: Potrzebna pomoc prawna 03.12.04, 20:15

> To dziwne, bo dzieci już raczej znają te postępy techniczne to do tej pory same
          >
          > mogły wpaść na taki pomysł. Tylko cały czas zadaję sobie jedno pytanie: gdzie
          > są rodzice? Sama jestem jedynaczką i moja mama ptrzez całe życie mnie uczyła,
          > aby nikomu nie przeszkadzała. Po godzinie 21-ej, wierzcie mi, nie mgłam nawet
          > głośniej piernąć. A gdy chciałam zorganizować w mieszkaniu swoją 18-stkę,
          > musiałam odwiedzać najbliższych sąsiadów i ich o tym fakcie uprzedzać. A i tak
          > ogodzinie 22 musiało być cicho. Musiałam uszanować to, że w bloku nie mieszkam
          > sama.

No tak to było do mniej więcej 5 lat wstecz. Teraz osiemnastki robi się w
          klubach. Pomyślałam sobie, że może taki prezent by ich zawstydził. Nie miałam na
          mysli lekceważenia Twojego problemu, bo wiem, o co chodzi. I iwem, że czeka
          ciężki i wyniszczający bój. Powodzenia. A

>
          > Pozdrawiam wszystkich i dziękuję wszystkim za odpowiedź. Teraz widzę, że nie
          > tylko ja mam taką fajną instytucję jaką jest sąsiad.

No ja akurat mam fajnego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka