lordbyron 31.01.05, 10:07 Złoty klucz za 600. A ile za dziurkę od klucza, tzn. za nominację? Czy ktoś potrafi DOTRZEC DO DOKUMENTÓW? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piecyk gazowy Re: A ile za dziurkę od klucza IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.01.05, 10:16 Ja nie wiem. A czy nie wydaje Ci się, że p. Buszko jak i całe mniejszości narodowe są dyskryminowane, podobnie jak to mam miejsce w sprawie „Niwy”? Odpowiedz Link Zgłoś
lordbyron Re: A ile za dziurkę od klucza 31.01.05, 11:54 To są dwie różne sprawy, nie wiem dlaczego próbujesz je (z uporem maniaka, vide inne KLUCZOWE wątki),połączyc w jedną całość. Chociaż, chyba wiem. KP - EWANGELIA, na którą tak często się powołujesz, okazała się pismem fałszywych proroków. To boli, ale czas nie takie rany potrafi uleczyć. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: A ile za dziurkę od klucza IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.01.05, 12:07 Ja próbuję coś połączyć w jedną całość? Ja??? Zobacz, co niedawno napisali pp. Buszko i Janowicz, cyt.: [...] Według powszechnego spisu ludności z 2002 roku narodowość tę zadeklarowało prawie 50 tys. osób. Jest to jednak liczba daleko niepełna, bowiem większość w obawie przed reakcją polskiego otoczenia wolała ukryć swoje etniczne pochodzenie. Od kilku lat zmienia się na gorsze atmosfera wokół białoruskiej mniejszości narodowej w Polsce. W latach 2003-2004 skumulowały się jednak wydarzenia, które wywołały ogromne zaniepokojenie środowisk białoruskich. W maju i czerwcu 2003 r. Delegatura Najwyższej Izby Kontroli w Białymstoku rozpoczęła szereg działań mających na celu wykazanie kryminogennych skłonności białoruskiej inteligencji. Dotyczy to nielicznej grupy społecznej, która była organizatorem życia kulturalnego, oświatowego i politycznego Białorusinów w Polsce. Funkcjonariusze NIK, wykorzystując błędy natury formalnej popełnione przez księgową Rady Programowej Tygodnika „Niwa”, zainicjowali histeryczną kampanię propagandową przeciwko wydawcom jedynego pisma w języku białoruskim ukazującego się w Polsce. Chociaż podczas kontroli finansowej nie stwierdzono ubytku ani jednej złotówki z dotacji państwowych, ani wydania ich na cele niezgodne z działalnością statutową, dokumenty pokontrolne sporządzono w taki sposób, aby wskazywały na świadome naruszanie prawa przez wydawców. Funkcjonariusze NIK manipulowali faktami i liczbami, aby wykazać jak największe sumy, które zostały wydane na przykład z naruszeniem obowiązujących terminów ich wydatkowania. [...] Terror psychiczny wobec białoruskiej inteligencji nie jest tylko dziełem lokalnych funkcjonariuszy NIK i prokuratorów. Na początku grudnia 2004 roku przebywał w Białymstoku szef centrali NIK Mirosław Sekuła, który na konferencji prasowej, zaaranżowanej przez swoich podwładnych, zaakceptował ich działania w stosunku do środowiska białoruskiego. Równolegle z represjami wobec wydawców „Niwy”, NIK podjął próby sparaliżowania procesu nauczania języka białoruskiego w szkołach na Białostocczyźnie. Po kontroli kilku placówek zażądano od dyrektorów zebrania deklaracji od rodziców potwierdzających ich wolę nauczania dzieci języka ojczystego. W przeszłości taki formalny wymóg stosowano wówczas, gdy władze państwowe zamierzały ograniczyć lub zlikwidować szkolnictwo białoruskie w Polsce. [...] kamunikat.net.iig.pl/niva_zajava.htm Czy ta sprawa z Kluczam nie wpisuje się w tę kampanię (podobno jest jakaś kampania) przeciw mniejszościom, o której mówią p. Buszko i Janowicz? Może teraz do tego spisku dołączyła też Agora?... Odpowiedz Link Zgłoś
lordbyron Re: A ile za dziurkę od klucza 31.01.05, 13:06 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): Czy ta sprawa z Kluczam nie wpisuje się w tę kampanię (podobno jest jakaś > kampania) przeciw mniejszościom, o której mówią p. Buszko i Janowicz? Może > teraz do tego spisku dołączyła też Agora?... Nie wpisuje się. Odbiegasz od tematu. Ile za dziurkę od klucza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: A ile za dziurkę od klucza IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.01.05, 13:20 Nie wpisuje się? Dziwne... Nie wiem, ile za dziurkę. Nurtuje mnie tylko jedno - czy były jeszcze jakieś w ten sposób zdobyte przez pan Buszkę nagrody, których dziennikarze z Orkli (do której – przypominam – należy i „Kurier Poranny” i „Rzeczpospolita”, że o „Gazecie Współczesnej” nie wspomnę, albo z innych zagranicznych, a także jak teraz polskich, koncernów (Agora-Holding sp. z o.o.) nie wyciągneli na światło dzienne? Odpowiedz Link Zgłoś
lordbyron Re: A ile za dziurkę od klucza 31.01.05, 13:52 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): Nie wiem, ile za dziurkę. Nurtuje mnie tylko jedno - czy były jeszcze jakieś w > ten sposób zdobyte przez pan Buszkę nagrody, których dziennikarze z Orkli (do > której – przypominam – należy i „Kurier Poranny” i R > 22;Rzeczpospolita”, że > o „Gazecie Współczesnej” nie wspomnę, albo z innych zagranicznych, > a także jak > teraz polskich, koncernów (Agora-Holding sp. z o.o.) nie wyciągneli na światło > dzienne? Pewnie nie było. Z tej prostej przyczyny, że jedynie w twojej gazecie (KP) praktykuje się tego rodzaju przekręty. A nie nurtuje cię czy też poprzednie edycje Kluczy nie odbywały się podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: A ile za dziurkę od klucza IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.01.05, 14:06 Niestety, nie orientuję się. Ale jakie przekręty? Pan Buszko był ZASKOCZONY wyborem! Cyt. z "mojej" (ROTFL) gazety: Każda nagroda jest miłym zaskoczeniem, ale z tej szczególnie się cieszę, bo nominowanych było wiele wspaniałych osób - powiedział Mikołaj Buszko, pomysłodawca i organizator Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Cerkiewnej w Hajnówce, laureat Złotych Kluczy "Kuriera Porannego" w dziedzinie Kultura. Dostał 1770 głosów. Najwięcej w naszym plebiscycie. [...] W kuluarach przyznał nam, że statuetkę Złotych Kluczy postawi najpierw w domu, aby nacieszyć nią oczy, a potem zaniesie do hajnowskiego Centrum Promocji Regionu, gdzie pracuje. - Odbieram tę nagrodę jako wyróżnienie wszystkich animatorów kultury naszego regionu. Będzie to zachęta do dalszej działalności w tym zakresie - podkreślił Mikołaj Buszko. www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73197750458906&Avis=KP&Dato=20050124&Kategori=WYDARZENIA&Lopenr=50123007&Ref=AR Pan Janowicz za to obawiał się, czy aby przypadkiem ta nagroda nie jest ukartowana, cyt.: Jestem w towarzystwie bardzo godnych i wielkich duchem ludzi i czuję się tym bardzo stremowany – przyznał Sokrat Janowicz na scenie. – Wciąż nie wierzę, że głosowało aż tylu ludzi na mnie. Chyba machinacji nie było? [...] Tomasz Kleszczewski, redaktor naczelny Kuriera Porannego, zaraz Sokrata Janowicza zapewnił: – Żadnych machinacji nie było. Sokrat Janowicz zdobył 1750 głosów. [...] – Bardzo się cieszę z tegorocznego wyboru, bo to wielkie nazwiska – oceniła wybór Czytelników poseł Barbara Ciruk. – Może niektórych wybór zaskoczył, ale – choć wszyscy nominowani są ważni – laureatami zostali ludzie o bardzo znaczących nazwiskach, liczących się już nie tylko w regionie, ale w Polsce i na świecie. Nos Czytelników nie zawiódł. www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73197750458906&Avis=KP&Dato=20050124&Kategori=WYDARZENIA&Lopenr=50123008&Ref=AR Odpowiedz Link Zgłoś