justusz 19.02.05, 20:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25329&w=20790814 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: piecyk gazowy Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.02.05, 20:53 Prawda jest inna. Oto co na temat sytuacji w Białorusi sądzi przewodniczący Zarządu Głównego Białoruskiego Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego (którego organem prasowym jest tygodnik „Niwa”), członek Zarządu Województwa Podlaskiego: [...] Syczewski chwalił demokrację białoruską i krytykował przemiany w Polsce (27.05.2001). [...] Polska nie powinna dążyć do integracji z Zachodem, lecz wzorować się na demokracji białoruskiej, jedynej w Europie, która gwarantuje pełnię praw obywatelskich. Wszak tylko na Białorusi władze nie pozwalają na rozkradanie majątku narodowego, a dochód przeznaczają na potrzeby całego społeczeństwa, a nie garstki wyzyskiwaczy. [...] Syczewski sławił białoruską demokrację podczas obrad Wszechbiałoruskiego Zgromadzenia Ludowego w Mińsku. Poseł SLD znacznie wyżej ocenia efekty przemian w państwie Łukaszenki niż w Polsce. Jego zdaniem, niesłusznie zarzuca się Białorusi, że skoro "nie słucha innych krajów", to znaczy, iż jest niedemokratyczna. [...] ludzie.wprost.pl/sylwetka/?O=33678 Odpowiedz Link Zgłoś
malvinka89 Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? 19.02.05, 21:04 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > Prawda jest inna. Oto co na temat sytuacji w Białorusi sądzi przewodniczący > Zarządu Głównego Białoruskiego Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego (którego > organem prasowym jest tygodnik „Niwa”), członek Zarządu Województwa > Podlaskiego: Prawda jest zupełnie inna. Niva nie jest organem prasowym ZG BTSK, a pan Syczewski ma o niej jak najgorsze zdanie. Natomiast prawdą jest że redaktor naczelny Nivy ma zakaz wjazdu do Białorusi. Piecyku, jak ty nic nie wiesz, to ty idź spać. Siusiu, paciorek i luli. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? 19.02.05, 21:08 malvinka89 napisała: > Natomiast prawdą jest że redaktor a co sie stalo? widziano go na miescie z germanskim najezdzca katolikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
malvinka89 Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? 19.02.05, 21:13 fiat_lux napisał: > a co sie stalo? widziano go na miescie z germanskim najezdzca katolikiem? Pytanie do konsula bialoruskiego w Bialymstoku, a moze do samego Lukaszenki, dlaczego oni sie boją Nivy. W kazdym razie postawili szlaban naczelnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? 19.02.05, 21:26 malvinka89 napisała: > fiat_lux napisał: > > > a co sie stalo? widziano go na miescie z germanskim najezdzca katolikiem? > > Pytanie do konsula bialoruskiego w Bialymstoku, a moze do samego Lukaszenki, > dlaczego oni sie boją Nivy. W kazdym razie postawili szlaban naczelnemu. > biedna ta niwa. polacy przesladuja. bialorusini przesladuja dobrze ze w tym tak znienawidzonym katolicko krzyzackim kraju moga zyc jak ludzie nie daj boze musieliby zyc we wlasnym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
malvinka89 Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? 19.02.05, 21:35 fiat_lux napisał: > biedna ta niwa. polacy przesladuja. bialorusini przesladuja > dobrze ze w tym tak znienawidzonym katolicko krzyzackim kraju moga zyc jak ludzie, nie daj boze musieliby zyc we wlasnym kraju No wiesz, w swoim czasie Jan Nowak Jezioranski i setki mu podobnych z pewnych przyczyn musieli zyc po za swoim krajem. Dobrze ze mieli tam wspaniałych sąsiadów. Ale Bialystok to nie Monachium i nie Nowy Jork. Chociaz, moze, z czasem... Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? 19.02.05, 21:39 z tego co tu czytam tym ludziom o ktorych mowa ani monachium ani nowy jork by nie pasowalo, bo nikt nie lubi przkretow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.02.05, 21:43 malvinka89 napisała: > Prawda jest zupełnie inna. Niva nie jest organem prasowym ZG BTSK, Z inicjatywy Towarzystwa w szkołach (głównie w liceach) powstawały koła, które zakładali uczniowie i większość nauczycieli . Szkoły korzystały z wydawnictw BTSK ("Niwa", wydawnictwa książkowe) [...] [...] Jedną z form aktywności BTSK była działalność wydawnicza. Wraz z założeniem Towarzystwa powstał jego organ prasowy — "Niwa" . Numer sygnalny pisma ukazał się w dniu I Zjazdu BTSK. Regularne ukazywanie się tygodnika rozpoczęło się 4 marca 1956 r. [...] Przy BTSK i "Niwie" rozwinął się białoruski ruch literacki. Było to zjawisko nowatorskie w krajobrazie kulturowym Białostocczyzny. W swych podstawach opierał się na amatorskiej wiejskiej twórczości białoruskiej . Pierwsze utwory literackie znalazły miejsce na łamach "Niwy" i "Kalendarzy Białoruskich". [...] www.bialorus.pl/index.php?pokaz=bth1_2&&Rozdzial=organizacje Autonomiczną strukturą, powstałą prawie równocześnie z BTSK, była redakcja tygodnika “Niwa”. Pismo to, uważane przez kierownictwo BTSK za własny organ prasowy [...] www.slonko.com.pl/organizacje_01.php Odpowiedz Link Zgłoś
malvinka89 Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? 19.02.05, 22:30 Skoro potrafisz czytac, i znaleźc wygodne ci cytaty, nie sądze byś był ignorantem. Po prostu łżesz jak pies, niewykluczone, ze za pieniadze. By nie powtarzac fragmentu opracowania, które czerpnąłes Kłamco ze strony www.slonko.com.pl/organizacje_01.php przytocze tylko zakonczenie tego tekstu: "Całkowicie nowe możliwości otworzyły się w 1989 r. — po ustaleniach tzw. okrągłego stołu, czyli kompromisu kierownictwa PZPR i ruchu “Solidarność”. Wybory do Sejmu i Senatu w czerwcu 1989 r. ukazały, że Białorusini mogą odegrać na Białostocczyźnie także rolę polityczną. W lutym następnego roku utworzono partię polityczną — Białoruski Zjednoczenie Demokratyczne. Jej pierwszym przewodniczącym został wybrany Sokrat Janowicz. Na początku lat dziewięćdziesiątych działacze BZD wyszli z propozycją utworzenia jednego forum białoruskiego w postaci Rady Organizacji Białoruskich, które wypracowywałoby zasadnicze kierunki rozwoju społeczności białoruskiej. Jednak ta inicjatywa szybko została odrzucona przez kierownictwo BTSK, a inne organizacje białoruskie utworzyły Związek Białoruski w Rzeczypospolitej Polskiej. W latach dziewięćdziesiątych w Białymstoku powstało kilka organizacji: Rada Programowa Tygodnika “Niwa”, Związek Młodzieży Białoruskiej, Stowarzyszenie Dziennikarzy Białoruskich, Białoruskie Towarzystwo Historyczne, Białoruskie Towarzystwo Oświatowe, Stowarzyszenie Villa Sokrates". Łżesz piecyk, ot co. Niwe wydaje Rada Programowa. A ze BTSK chcialoby ją odzyskac - co ci mam tłumaczyc. Sam najlepiej wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
malvinka89 Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? 19.02.05, 22:47 Ach, jeszce piecyku - kłamco funkcyjny - slepy nie jesteś, więc wnioskuję że zapomnałeś dodać, ze przytoczone przez ciebie opracowanie - patrz próbka nizej: "Jedną z form aktywności BTSK była działalność wydawnicza. Wraz z założeniem Towarzystwa powstał jego organ prasowy — "Niwa" . Numer sygnalny pisma ukazał się w dniu I Zjazdu BTSK. Regularne ukazywanie się tygodnika rozpoczęło się 4 marca 1956 r". ........DOTYCZY LAT 1956 - 1970. [...] www.bialorus.pl/index.php?pokaz=bth1_2&&Rozdzial=organizacje Ciężki ten twój kawałek chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.02.05, 22:55 malvinka89 napisała: > Skoro potrafisz czytac, i znaleźc wygodne ci cytaty, nie sądze byś był > ignorantem. Po prostu łżesz jak pies, niewykluczone, ze za pieniadze. Oczywiście, że za pieniądze. A tak w ogóle to pracuję w „Kurierze” na stanowisku redaktora naczelnego i wysyłam zlecenia do NIK i do prokuratury, preparuję dokumenty, zastraszam, terroryzuję, dyskryminuję, mnożę czyny przestępcze, prowadzę oszczercze kampanie w mediach, sprzedaję złote klucze itp. itd. > Łżesz piecyk, ot co. Niwe wydaje Rada Programowa. A ze BTSK chcialoby ją > odzyskac - co ci mam tłumaczyc. Sam najlepiej wiesz. Posługiwałem się, jak zauważyłaś, cytatami, które zostały przeze mnie mylnie (chyba) zinterpretowane. Nie wiedziałem, że kiedyś „Niwa” była organem prasowym BTSK a teraz nie jest, choć przyzaję, że od lat 50. mogło się sporo zmienić. Rozumiem, że BTSK i Rada Programowa „Niwy” nie mają ze sobą nic wspólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 23:02 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > Posługiwałem się, jak zauważyłaś, cytatami, które zostały przeze mnie mylnie > (chyba) zinterpretowane. Nie wiedziałem, że kiedyś „Niwa” była orga > nem prasowym > BTSK a teraz nie jest, choć przyzaję, że od lat 50. mogło się sporo zmienić. > > Rozumiem, że BTSK i Rada Programowa „Niwy” nie mają ze sobą nic wsp > ólnego? Rzeczywiście, trochę się zmieniło. Organizacje, których przedstawiciele należą do Rady Programowej ”Niwy”, od lat związane są z partiami centroprawicowymi w Polsce. BTSK, które nigdy nie rozpoczęło współpracy z ”Niwą”, choć było do niej zapraszane, ściśle współpracuje z SLD. Razem z tą partią wystawia wspólnych kandydatów do parlamentu i samorządów. www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/artikkel?SearchID=73199682523640&Avis=GW&Dato=20041105&Kategori=MAGAZYN&Lopenr=41104004&Ref=AR Przepraszam wszystkich, którzy poczuli się urażeni. Odpowiedz Link Zgłoś
malvinka89 Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? 19.02.05, 23:03 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): A tak w ogóle to pracuję w „Kurierze” > na stanowisku redaktora naczelnego i wysyłam zlecenia do NIK i do prokuratury, preparuję dokumenty, zastraszam, terroryzuję, dyskryminuję A redakcja jest na warszawskiej czy elektrycznej? > Posługiwałem się, jak zauważyłaś, cytatami, które zostały przeze mnie mylnie > (chyba) zinterpretowane. Nie wiedziałem, że kiedyś „Niwa” była organem prasowym BTSK a teraz nie jest, choć przyzaję, że od lat 50. mogło się sporo zmienić. > Rozumiem, że BTSK i Rada Programowa „Niwy” nie mają ze sobą nic wspólnego? Nie rżnij głupa. Doskonale ty wszystko wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.02.05, 23:06 malvinka89 napisała: > A redakcja jest na warszawskiej czy elektrycznej? Szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia, choć wiem, gdzie jest ulica Warszawska. > Nie rżnij głupa. Doskonale ty wszystko wiesz. Oczywiście, jestem alfą i omegą. ;-) Zresztą napisałem już wyżej posta. Odpowiedz Link Zgłoś
malvinka89 Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? 19.02.05, 23:24 No, napracowałam się, ale - dzięki Ci Panie - nie był ten dzień całkiem stracony. Czegoś sie człowiek dowiedział, np. ze Niwa od lat jest związana z partiami centroprawicowymi. A te redaktory zawsze zapewniają, ze niezalezne są i bezpartyjne. Akurat. Elektryczna odchodzi od Warszawskiej. Jakbys wyjrzał przez okno i zobaczył budkę z policjantami, możesz byc pewien - to jest Elektryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: czy to tylko propaganda....? czy tez fakt ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.02.05, 23:26 Dzięki za info. Topografię Białegostoku mam opanowaną w stopniu miernym. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
malvinka89 Odp. Justuszowi 19.02.05, 23:46 Ponieważ osobnik, który miał za zadanie przekierowac rozmowę na inne tory, nareszcie odszedł (miejmy nadzieje bezpowrotnie), kilka słow na temat. Tak, to nie tylko propaganda. Uszczelnianie granic i nasilona izolacja społeczeństwa jest widoczna, szczególnie po wydarzeniach ukrainskich. Np. tydzien temu, grupie młodziezy wracającej z Rygi ze zjazdu Europejskiego Parlamentu Młodziezy odebrano i spalono na przejsciu granicznym wszystkie notatki. Od kilku dni - paradoks - obowiązuje zakaz wydawania gazetek szkolnych. Od dwóch tygodni - zakaz umieszczania na banerach podobizn zagranicznych modelek. Wyjazd dziecka nawet za granicę wojewodztwa (woblasci), wymaga notarialnej zgody obojga rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Odp. Justuszowi IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.02.05, 23:53 malvinka89 napisała: > Ponieważ osobnik, który miał za zadanie przekierowac rozmowę na inne tory, Nie, ja tylko cytowałem opinię p. Syczewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
malvinka89 Re: Odp. Piecykowi 19.02.05, 23:57 To nastepnym razem pomysl co i przy jakiej okazji cytowac. Jak cie pytaja o godzinę, to nie recytuj przepisu na tort kakaowy. Ale - zbyt długo cie czytam. Głupi nie jesteś. Wiesz co robisz i dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Odp. Piecykowi IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.02.05, 00:05 malvinka89 napisała: > To nastepnym razem pomysl co i przy jakiej okazji cytowac. OK, nastęnym razem będę bardziej uważał (choć zawsze uważam), ale nie myli się ten, kto nic nie robi. > Jak cie pytaja o > godzinę, to nie recytuj przepisu na tort kakaowy. Nic takiego nie miało miejsca. > Ale - zbyt długo cie czytam. Głupi nie jesteś. Wiesz co robisz i dlaczego. Nie, ja nie wiem. To Ty wiesz. No i jeszcze Lordbyron wie, ten gość z Vectranetu i jeszcze kilku. A tak serio - nie lubię demagogii i hipokryzji, a to czy dotyczy to w danym przypadku Białorusina, Murzyna, księdza, posła czy cyklistę ma dla mnie trzeciorzędne znaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś