alex.4 27.02.05, 20:59 "Nowi członkowie dostali legitymacje szlacheckie: ABSURD Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jozek Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 27.02.05, 21:22 Takich absurdów dopiero początek, głupota ludzka nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 27.02.05, 21:29 a tak na marginesieto kłania się N. Trepka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 27.02.05, 21:52 ciekaw jeste czy takie legitymacje szlacheckie upoważniają do jakichś zniżek? na przykład przy zakupie hajdawarów albo goleniu czubów? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 27.02.05, 22:09 gdyby była zniszka na piwo to mozna by się zastanawiać:) Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 02:59 Nie dla psa kielbasa! Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 08:22 problemem jest to, że większość owych szlachciców nie ma nic wspólnego z szlachectwem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doliwa Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 08:46 Alex - niestety i w tym wątku zmuszony jestem ciebie spostponować. Skąd wiesz że wększośc nie ma nic wspólnego ze szlachectwem?. Czy wyczytałeś to w jedynym źródle na które sie powołujesz Trepce. Poczytaj alex trochę więcej. Ale czy ty masz na to czas jeśli poświęcasz go na to, aby z szybkością "kałasznikowa" na forum objawiać swoje "prawdy" i "przemyślenia". Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 09:22 na Podlasiu i mazowszu szlachty było bardzo duzo kilkanascie procent ludności. Ale większość tych osób to była szlachta zagrodowa, która od chłopów właściwie niczym się nie różniła. Przypominanie szlachectwa osób, które są potomkami szlachty zagrodowej jest dosyć zabawne, w żadnym kraju takie osoby nie byłyby uznawane za szlachtę poza Polską:) Ale to może tylko drobne złośliwości. Gdy byłem mały bawiły mnie bajania o szlachcie, ale wyrosłem z tego. Doliwo, zycze Ci abyś jak najwiecej dowiedział sie o swoich przodkach. Pamiętaj tylko, że chwalenie się dziś przodkami ze szlachty jest raczej w złym guście - wiele osób które szuka teraz korzeni, to dorobkiewicze. To czy ktoś miał szlacheckie pochodzenie czy nie jest w sumie bez znaczenia. Bo był przecież taki czas gdy szlachty w ogóle nie było:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doliwa Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 09:39 Mylisz - się sa kraje , chocby przywołana wczesniej Szwajcaria, gdzie ludzi z pochodzeniem szalcheckim jest więcej niz na Podlasiu. W ich rozumieniun szlachectwa. Bo naprwde dla sprawy nie jest ważne pochodzenie gotajskie czy nasz podlaskie czy ruskie nobilitacje. To co z tego, ze szarazczkowie podlascy sami niekiedy stawali do orki, ale mieli poczucie dumy i obowiązku aby słuzyć zbrojnie Ojczyźnie. Pewnie gdyby Polska składała sie z samych Tatr byłoby podobnie (rody Bachledów,Krzeptowskich, Gąsieniców itp). Bo przeież chodzi o dumę z przeszłości o korzenie które stanowią o tożasmości, o poczucie obowiązku bo ono było wyróżnikiem szlachcica (czywiscie róznie z tym bywało), ale nie odmawiajcie prawa poszkiwania swoich korzeni jesli ma to słuzyć równaniu do cnót szlacheckich. Wielu własnie o to chodzi a nie jedynie taniej pysze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trms Kultura szlechecka? IP: 81.15.254.* 28.02.05, 10:30 Festiwal kultury szlacheckiej... Źródła historyczne i literackie ograniczają tę kulturę mniej więcej do picia i lania się po twarzach. Tacy protoplaści dresiarzy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: Kultura szlechecka? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 28.02.05, 13:40 ciekaw też jestem do której trwają wieczorki szlacheckie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlachciura Re: to szlachta szaraczkowa czy zaściankowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 13:58 Czy można zostać szlachciurą i pod jakim warunkiem. Czy własna legitymacja starczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 16:47 A co dzisiaj daje przynaleznosc do szlachty? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 17:33 a popatrz sobie na wyczyny p. Tolwinskiego. to bedziesz mial odpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 20:40 dzis szlachta nie istnieje... zmieniła się sytuacja społeczna i ta kategoria nigdy już nie wróci:) Wraz ze zmianami w gospodarce i społęczeństwie w XIX w. rola szlachty ostatecznie zakończyła się, szlachta jako grupa społeczna przestała istnieć zresztą już wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux etymologia 28.02.05, 21:38 czy slowo szlachta pochodzi od slowa szlachtowac? Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: etymologia 28.02.05, 22:01 Jesli chodzi o nasza szlachte to napewno .Dla mnie szlachcic kojarzy sie z mocno otylym czlowiekiem zyjacym w czasach saskich ,ktory przy boku nosil szabelke .Szlachcic taki po spozyciu znacznej ilosci miodu pitnego stawal sie agresywny i lepiej wtedy bylo trzymac sie od niego z daleka :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: etymologia 28.02.05, 22:10 Szlachta wniosla wiele dobrego, tak jak wniosłą wiele złego. To zbyt skomplikowany temat aby zawszeć go w kilku słowach. Może pozostańmy pzrzy kobnstatacji, ze to dobrze jak ludzie interesują się swoja przeszłością. Ale tylko tyle. dziś związki szlachty to tylko zabawa. jhak ktoś się chce bawić to jego sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: etymologia 28.02.05, 22:21 > dziś związki szlachty to tylko zabawa > jak ktoś się chce bawić to jego sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doliwa Re: etymologia IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 22:25 alex brawo! wreszcie prezentujesz postawę pozwalającą na dyskusję a nie jedynie przekrzykiwanie się na "racje". Poprzednikowi zaś (ma prawo) upatrującego szlachcica w wizerunku Zagłoby (trzymając się Trylogii) polecam dwa zgoła odmienne konterfekty- Longinusa Podbipięty i Michała Wołodyjowskiego. Damy pewnie upomniałyby się o Skrzetuskiego i Jędrusia Kmicica. Zapewniam szlachta była ciekawsza niz fizys grubego opoja. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: etymologia 28.02.05, 22:28 Kmicic to wyraźnie dwuznaczna postać... Podbipieta czy zagłoga to fikcja Sienkiewicza... zreszta jak jego wizja Kmicica czy Wołodyjowskiego którzy z pierwowzorem maja wspólne tylko imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doliwa Re: etymologia IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 22:42 Ależ mnie chodzi jedynie o wyobrażenia (społeczne wizerunki). Jeszcze dla mnie i mojego pokolenia Trylogia stanowiła ważny wyznacznik budowania patriotyzmu. Niech będzie, że to bajka, ale jak sugestywna. Przyswajam,że dla Was młodych juz nie? Zatem na czym, jeśli nie na tradycji (nawet bajkowej) można budować patriotyzm? Na wszelki wypadek donoszę: nie jestem nacjonalistą, nie słucham Radio Maryja, cóż kiedy bardziej lubię Mazurka Dąbrowskiego niż Odę Beethowena. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: etymologia 28.02.05, 22:56 Nie taka bajka jak chciałby ją widzieć Alex. Sienkiewicz przeczytał wiele pamiętników z okresu a także silva rerum. Np. sporo przygód bohaterów Trylogii można odnaleźć w pamiętniku Mikołaja Jemiołowskiego - Sienikiewicz zebrał co ciekawsze i zrobił takie "the best of..." ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: etymologia 01.03.05, 08:14 Sienkiewicz dużo czytał ale Trylogia to jego własna wizja... zresztą bardzo daleka od obyczajości nowozytnej... co najlepiej ilustruje większość informacji o obyczajach w niej zawartych Nawet jeśli Sienkiewicz czytał (to prawda) to dopasowywał historie do stworzonego przez siebie szkieletu fabularnego dostpspwał dla potrzeb czytelnika XIX wiecznego, dodał XIXwieczną wizję historyczną i ideologię. Tak więc od rzeczywistych wypadków to jest trochę daleko Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: etymologia 28.02.05, 22:30 widzisz doliwo dla mnie dziś związki szlacheckie to tylko zabawa. jak powiedziałem jak ktoś się lubi bawić to niech się bawi... różne ludzie mają hobby. Ale to tylko zabawa czy pasja. Zyczę owocnych poszukiwań. Przynoszą one często bardzo ciekawe odkrycia Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: etymologia 28.02.05, 22:44 Gość portalu: doliwa napisał(a): > Zapewniam szlachta była ciekawsza niz fizys > grubego opoja. pomijajac fakt ze przytoczone postacie byly fantastyczne nawet nie bazowane na postaciach historycznych jesli tak mam budowac historie szlachty polskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doliwa Re: etymologia IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 22:53 Masz rację to tylko podstawa. Szukaj dalej - nie chcę być zrozumiany opacznie, jako szlachecki bufon - ale większość ludzi wielkich w polskiej historii takze XX wieku wywodziła sie ze szlacheckich rodów. Do roku 1945 łatwiej byłoby powiedziec kto nie?. A i teraz ten udział jest niezwykle znaczny. Warto to obejmować refleksją choc oczywiście herb nie powinien i nie moze byc kryterium jakiegokolwiek uprzywieljowania. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: etymologia 28.02.05, 22:59 Podobno ok. 7-8 procent obecnej populacji może szczycić się klejnotem. Reszta to uzurpatorzy... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: etymologia 28.02.05, 23:02 Gość portalu: doliwa napisał(a): > Masz rację to tylko podstawa. Szukaj dalej - nie chcę być zrozumiany opacznie, > jako szlachecki bufon - ale większość ludzi wielkich w polskiej historii takze > XX wieku wywodziła sie ze szlacheckich rodów. Do roku 1945 łatwiej byłoby > powiedziec kto nie?. A i teraz ten udział jest niezwykle znaczny. Warto to > obejmować refleksją choc oczywiście herb nie powinien i nie moze byc kryterium > jakiegokolwiek uprzywieljowania. tak jak sie zastanowic to w sumie nie znam ani jednego znanego szlachcica mimo tego niezwykle znacznego udzialu. byl radzwill minister chyba edukacji czy zdrowia - nie wiem czy to sie liczy jako szlachta. byl olbrychski co wymachiwal szabelka na wystawie tez nie wiem czy to byl szlachcic? poza tym nic mi nie przychodzi do glowy. w naszym regionie slowo szlachta sprowadza sie do zubozalej szlachty zasciankowej ktora nie wyroznia sie niczym od reszty. zreszta czym miala by sie wyrozniac? to nie jest masoneria ze mialaby miec jakies ciekawe zasady w zyciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doliwa Re: etymologia IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 23:22 Zanim spróbuję przedstawic jakąś w miarę sensowną i przekonywującą listę proponuję ci zapoznać sie z tym tekstem www.omp.org.pl/szujski_klasycy.htm . Co do szlachty podlaskiej oczywiście byli to bracia (do wyboru nazwa) szaraczkowi, zagrodowi, drązkowi, ale to oni obronili Podlasie przed rusyfikacją.I nie ważne, że mój przodek w wieku XVI wystawiał poczet 12 zbrojnych, a przodek Wojciech w 1837 roku musiał udowadniać swoje szlachectwo (był niestety utracjuszeMm, zaś mój pra i dziadek sami szli za pługiem, lecz trwali przy Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: etymologia 01.03.05, 08:28 1 większość szlachty podlaskiej w wyniku Konstytucji 3 Maja straciłaby swoje przywileje:) 2 pozbawienie jej szlachectwa w czasach zaborów (nie wpisanie na listę szlachty) było zemstą zaborcy, ale także dostosowywania szlachty na ziemiach zaborów rosyjskiego do rosyjskich warunkó. Szlachta zaściankowa z punktu widzenia ekonomicznego szlachtą nie była. 3 Popularność herbów zaczeła się ponownie w latach siedemdziesiątych wraz z Gierkiem, kiedy towarysze szukali sobie herbowych przodków:) 4 liczebność szlachty w polsce nie jest taka jasna. Na ziemiach polskich liczba szlachty nie przekraczała 1-3%. Innaczej było na peryferiach korony - Mazowszu i Podlasiu gdzie liczebność szlachty wynosiła kilka naście procent. W każdym razie z badań demografów nie widać aby szlachta stanowiła łącznie koło 10%. Tu odsyłam do prac Kopczyńskiego 5 w XX w. nastąpiły olbrzymie przetasowania w strukturach społecznych, dlatego jakiś przodków szlacheckich ma dziś pewnie sporo osób 6 Co do roli szlachty w XX wieku... to szlachty w XX wieku nie było. Było ziemiaństwo i inteligencja, które rekrutowało się z dawnej szlachty (przy czym w przypadku inteligencji anleży mówić w pewnym stopniu bo swój udział mieli chłopi i żydzi) 7 tworzenie list szlacheckich jest zupełnie bezsensowne. Szlachtajako grupa społeczna w XIX w. przestała istnieć. Nie sposób uciec też od pytania od kiedy te rody były szlacheckie. Zresztą dziś jakieś korzenie szlacheckie ma dzięki wymieszaniu się społeczeństwa sporo więcej osób niż był procent szlachty w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doliwa Re: etymologia IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 01.03.05, 18:02 Zgodnie z zapowiedzią (dopiero teraz lecz nie mogłem tego uczynic wczesniej) przedstawiam listę Polaków o szkacheckich korzeniach www.przodkowie.com/who/who.xml To tylko częśc najsławniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: etymologia 01.03.05, 21:55 herby sie bierze z jakiejs tabeli nazwisk czy ci ludzie tak twierdza ze takie sa herby? mysle ze akurat na tym forum wiele osob nawet jesli ma jakies szlacheckie pochodzenie to sie tym nie interesuje dlatego ze ich akta zostaly na wschodzie przede wszystkim w wilnie moze gdzies na bialorusi Odpowiedz Link Zgłoś
baronowa31 Re: etymologia 01.03.05, 22:21 MÓJ DROGI - PRAWDZIWE DAMY UPOMINAJĄ SIĘ O BOHUNA!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś