Dodaj do ulubionych

Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlasiu

27.02.05, 20:59
"Nowi członkowie dostali legitymacje szlacheckie: ABSURD
Obserwuj wątek
    • Gość: jozek Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 27.02.05, 21:22
      Takich absurdów dopiero początek, głupota ludzka nie zna granic.
      • alex.4 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 27.02.05, 21:29
        a tak na marginesieto kłania się N. Trepka:)
        • Gość: koro Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 27.02.05, 21:52
          ciekaw jeste czy takie legitymacje szlacheckie upoważniają do jakichś zniżek?
          na przykład przy zakupie hajdawarów albo goleniu czubów?
          • alex.4 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 27.02.05, 22:09
            gdyby była zniszka na piwo to mozna by się zastanawiać:)
            • zenon_smiglo Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 02:59
              Nie dla psa kielbasa!
              • alex.4 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 08:22
                problemem jest to, że większość owych szlachciców nie ma nic wspólnego z
                szlachectwem:)
                • Gość: doliwa Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 08:46
                  Alex - niestety i w tym wątku zmuszony jestem ciebie spostponować. Skąd wiesz
                  że wększośc nie ma nic wspólnego ze szlachectwem?. Czy wyczytałeś to w jedynym
                  źródle na które sie powołujesz Trepce.
                  Poczytaj alex trochę więcej. Ale czy ty masz na to czas jeśli poświęcasz go na
                  to, aby z szybkością "kałasznikowa" na forum objawiać swoje "prawdy"
                  i "przemyślenia".
                  • alex.4 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 09:22
                    na Podlasiu i mazowszu szlachty było bardzo duzo kilkanascie procent ludności.
                    Ale większość tych osób to była szlachta zagrodowa, która od chłopów właściwie
                    niczym się nie różniła. Przypominanie szlachectwa osób, które są potomkami
                    szlachty zagrodowej jest dosyć zabawne, w żadnym kraju takie osoby nie byłyby
                    uznawane za szlachtę poza Polską:)
                    Ale to może tylko drobne złośliwości. Gdy byłem mały bawiły mnie bajania o
                    szlachcie, ale wyrosłem z tego. Doliwo, zycze Ci abyś jak najwiecej dowiedział
                    sie o swoich przodkach.
                    Pamiętaj tylko, że chwalenie się dziś przodkami ze szlachty jest raczej w złym
                    guście - wiele osób które szuka teraz korzeni, to dorobkiewicze. To czy ktoś
                    miał szlacheckie pochodzenie czy nie jest w sumie bez znaczenia. Bo był
                    przecież taki czas gdy szlachty w ogóle nie było:)
                    • Gość: doliwa Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 09:39
                      Mylisz - się sa kraje , chocby przywołana wczesniej Szwajcaria, gdzie ludzi z
                      pochodzeniem szalcheckim jest więcej niz na Podlasiu. W ich rozumieniun
                      szlachectwa. Bo naprwde dla sprawy nie jest ważne pochodzenie gotajskie czy
                      nasz podlaskie czy ruskie nobilitacje. To co z tego, ze szarazczkowie podlascy
                      sami niekiedy stawali do orki, ale mieli poczucie dumy i obowiązku aby słuzyć
                      zbrojnie Ojczyźnie.
                      Pewnie gdyby Polska składała sie z samych Tatr byłoby podobnie (rody
                      Bachledów,Krzeptowskich, Gąsieniców itp). Bo przeież chodzi o dumę z
                      przeszłości o korzenie które stanowią o tożasmości, o poczucie obowiązku bo ono
                      było wyróżnikiem szlachcica (czywiscie róznie z tym bywało), ale nie
                      odmawiajcie prawa poszkiwania swoich korzeni jesli ma to słuzyć równaniu do
                      cnót szlacheckich. Wielu własnie o to chodzi a nie jedynie taniej pysze.
    • Gość: trms Kultura szlechecka? IP: 81.15.254.* 28.02.05, 10:30
      Festiwal kultury szlacheckiej... Źródła historyczne i literackie ograniczają tę kulturę mniej więcej do picia i lania się po twarzach. Tacy protoplaści dresiarzy ;)
      • Gość: koro Re: Kultura szlechecka? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 28.02.05, 13:40
        ciekaw też jestem do której trwają wieczorki szlacheckie?
    • Gość: szlachciura Re: to szlachta szaraczkowa czy zaściankowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 13:58
      Czy można zostać szlachciurą i pod jakim warunkiem. Czy własna legitymacja
      starczy ?
    • max39 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 16:47
      A co dzisiaj daje przynaleznosc do szlachty?
      • anka1 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 17:33
        a popatrz sobie na wyczyny p. Tolwinskiego. to bedziesz mial odpowiedz :)
        • alex.4 Re: Jubileusz Związku Szlachty Polskiej na Podlas 28.02.05, 20:40
          dzis szlachta nie istnieje... zmieniła się sytuacja społeczna i ta kategoria
          nigdy już nie wróci:)
          Wraz ze zmianami w gospodarce i społęczeństwie w XIX w. rola szlachty
          ostatecznie zakończyła się, szlachta jako grupa społeczna przestała istnieć
          zresztą już wcześniej
    • fiat_lux etymologia 28.02.05, 21:38
      czy slowo szlachta pochodzi od slowa szlachtowac?
      • max39 Re: etymologia 28.02.05, 22:01
        Jesli chodzi o nasza szlachte to napewno .Dla mnie szlachcic kojarzy sie z mocno
        otylym czlowiekiem zyjacym w czasach saskich ,ktory przy boku nosil szabelke
        .Szlachcic taki po spozyciu znacznej ilosci miodu pitnego stawal sie agresywny i
        lepiej wtedy bylo trzymac sie od niego z daleka :)
        • alex.4 Re: etymologia 28.02.05, 22:10
          Szlachta wniosla wiele dobrego, tak jak wniosłą wiele złego. To zbyt
          skomplikowany temat aby zawszeć go w kilku słowach. Może pozostańmy pzrzy
          kobnstatacji, ze to dobrze jak ludzie interesują się swoja przeszłością. Ale
          tylko tyle. dziś związki szlachty to tylko zabawa. jhak ktoś się chce bawić to
          jego sprawa
          • fiat_lux Re: etymologia 28.02.05, 22:21
            > dziś związki szlachty to tylko zabawa
            > jak ktoś się chce bawić to jego sprawa

• Gość: doliwa Re: etymologia IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 22:25
            alex brawo! wreszcie prezentujesz postawę pozwalającą na dyskusję a nie
            jedynie przekrzykiwanie się na "racje".
            Poprzednikowi zaś (ma prawo) upatrującego szlachcica w wizerunku Zagłoby
            (trzymając się Trylogii) polecam dwa zgoła odmienne konterfekty- Longinusa
            Podbipięty i Michała Wołodyjowskiego. Damy pewnie upomniałyby się o
            Skrzetuskiego i Jędrusia Kmicica. Zapewniam szlachta była ciekawsza niz fizys
            grubego opoja.
            • alex.4 Re: etymologia 28.02.05, 22:28
              Kmicic to wyraźnie dwuznaczna postać...
              Podbipieta czy zagłoga to fikcja Sienkiewicza... zreszta jak jego wizja Kmicica
              czy Wołodyjowskiego którzy z pierwowzorem maja wspólne tylko imię
              • Gość: doliwa Re: etymologia IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 22:42
                Ależ mnie chodzi jedynie o wyobrażenia (społeczne wizerunki). Jeszcze dla mnie
                i mojego pokolenia Trylogia stanowiła ważny wyznacznik budowania patriotyzmu.
                Niech będzie, że to bajka, ale jak sugestywna. Przyswajam,że dla Was młodych
                juz nie? Zatem na czym, jeśli nie na tradycji (nawet bajkowej) można budować
                patriotyzm? Na wszelki wypadek donoszę: nie jestem nacjonalistą, nie słucham
                Radio Maryja, cóż kiedy bardziej lubię Mazurka Dąbrowskiego niż Odę
                Beethowena.
                • aand Re: etymologia 28.02.05, 22:56
                  Nie taka bajka jak chciałby ją widzieć Alex. Sienkiewicz przeczytał wiele
                  pamiętników z okresu a także silva rerum. Np. sporo przygód bohaterów Trylogii
                  można odnaleźć w pamiętniku Mikołaja Jemiołowskiego - Sienikiewicz zebrał co
                  ciekawsze i zrobił takie "the best of..." ;)
                  • alex.4 Re: etymologia 01.03.05, 08:14
                    Sienkiewicz dużo czytał ale Trylogia to jego własna wizja... zresztą bardzo
                    daleka od obyczajości nowozytnej... co najlepiej ilustruje większość informacji
                    o obyczajach w niej zawartych
                    Nawet jeśli Sienkiewicz czytał (to prawda) to dopasowywał historie do
                    stworzonego przez siebie szkieletu fabularnego dostpspwał dla potrzeb
                    czytelnika XIX wiecznego, dodał XIXwieczną wizję historyczną i ideologię. Tak
                    więc od rzeczywistych wypadków to jest trochę daleko
            • alex.4 Re: etymologia 28.02.05, 22:30
              widzisz doliwo dla mnie dziś związki szlacheckie to tylko zabawa. jak
              powiedziałem jak ktoś się lubi bawić to niech się bawi... różne ludzie mają
              hobby. Ale to tylko zabawa czy pasja.
              Zyczę owocnych poszukiwań. Przynoszą one często bardzo ciekawe odkrycia
            • fiat_lux Re: etymologia 28.02.05, 22:44
              Gość portalu: doliwa napisał(a):

> Zapewniam szlachta była ciekawsza niz fizys
              > grubego opoja.

pomijajac fakt ze przytoczone postacie byly fantastyczne nawet nie bazowane na
              postaciach historycznych
              jesli tak mam budowac historie szlachty polskiej...
              • Gość: doliwa Re: etymologia IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 22:53
                Masz rację to tylko podstawa. Szukaj dalej - nie chcę być zrozumiany opacznie,
                jako szlachecki bufon - ale większość ludzi wielkich w polskiej historii takze
                XX wieku wywodziła sie ze szlacheckich rodów. Do roku 1945 łatwiej byłoby
                powiedziec kto nie?. A i teraz ten udział jest niezwykle znaczny. Warto to
                obejmować refleksją choc oczywiście herb nie powinien i nie moze byc kryterium
                jakiegokolwiek uprzywieljowania.
                • aand Re: etymologia 28.02.05, 22:59
                  Podobno ok. 7-8 procent obecnej populacji może szczycić się klejnotem. Reszta to
                  uzurpatorzy... ;)
                • fiat_lux Re: etymologia 28.02.05, 23:02
                  Gość portalu: doliwa napisał(a):

> Masz rację to tylko podstawa. Szukaj dalej - nie chcę być zrozumiany opacznie,
                  > jako szlachecki bufon - ale większość ludzi wielkich w polskiej historii takze
                  > XX wieku wywodziła sie ze szlacheckich rodów. Do roku 1945 łatwiej byłoby
                  > powiedziec kto nie?. A i teraz ten udział jest niezwykle znaczny. Warto to
                  > obejmować refleksją choc oczywiście herb nie powinien i nie moze byc kryterium
                  > jakiegokolwiek uprzywieljowania.

tak jak sie zastanowic to w sumie nie znam ani jednego znanego szlachcica mimo
                  tego niezwykle znacznego udzialu. byl radzwill minister chyba edukacji czy
                  zdrowia - nie wiem czy to sie liczy jako szlachta. byl olbrychski co wymachiwal
                  szabelka na wystawie tez nie wiem czy to byl szlachcic? poza tym nic mi nie
                  przychodzi do glowy. w naszym regionie slowo szlachta sprowadza sie do zubozalej
                  szlachty zasciankowej ktora nie wyroznia sie niczym od reszty. zreszta czym
                  miala by sie wyrozniac? to nie jest masoneria ze mialaby miec jakies ciekawe
                  zasady w zyciu
                  • Gość: doliwa Re: etymologia IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.02.05, 23:22
                    Zanim spróbuję przedstawic jakąś w miarę sensowną i przekonywującą listę
                    proponuję ci zapoznać sie z tym tekstem
                    www.omp.org.pl/szujski_klasycy.htm . Co do szlachty podlaskiej
                    oczywiście byli to bracia (do wyboru nazwa) szaraczkowi, zagrodowi, drązkowi,
                    ale to oni obronili Podlasie przed rusyfikacją.I nie ważne, że mój przodek w
                    wieku XVI wystawiał poczet 12 zbrojnych, a przodek Wojciech w 1837 roku musiał
                    udowadniać swoje szlachectwo (był niestety utracjuszeMm, zaś mój pra i dziadek
                    sami szli za pługiem, lecz trwali przy Polsce.
                    • alex.4 Re: etymologia 01.03.05, 08:28
                      1 większość szlachty podlaskiej w wyniku Konstytucji 3 Maja straciłaby swoje
                      przywileje:)
                      2 pozbawienie jej szlachectwa w czasach zaborów (nie wpisanie na listę
                      szlachty) było zemstą zaborcy, ale także dostosowywania szlachty na ziemiach
                      zaborów rosyjskiego do rosyjskich warunkó. Szlachta zaściankowa z punktu
                      widzenia ekonomicznego szlachtą nie była.
                      3 Popularność herbów zaczeła się ponownie w latach siedemdziesiątych wraz z
                      Gierkiem, kiedy towarysze szukali sobie herbowych przodków:)
                      4 liczebność szlachty w polsce nie jest taka jasna. Na ziemiach polskich liczba
                      szlachty nie przekraczała 1-3%. Innaczej było na peryferiach korony - Mazowszu
                      i Podlasiu gdzie liczebność szlachty wynosiła kilka naście procent. W każdym
                      razie z badań demografów nie widać aby szlachta stanowiła łącznie koło 10%. Tu
                      odsyłam do prac Kopczyńskiego
                      5 w XX w. nastąpiły olbrzymie przetasowania w strukturach społecznych, dlatego
                      jakiś przodków szlacheckich ma dziś pewnie sporo osób
                      6 Co do roli szlachty w XX wieku... to szlachty w XX wieku nie było. Było
                      ziemiaństwo i inteligencja, które rekrutowało się z dawnej szlachty (przy czym
                      w przypadku inteligencji anleży mówić w pewnym stopniu bo swój udział mieli
                      chłopi i żydzi)
                      7 tworzenie list szlacheckich jest zupełnie bezsensowne. Szlachtajako grupa
                      społeczna w XIX w. przestała istnieć. Nie sposób uciec też od pytania od kiedy
                      te rody były szlacheckie. Zresztą dziś jakieś korzenie szlacheckie ma dzięki
                      wymieszaniu się społeczeństwa sporo więcej osób niż był procent szlachty w
                      Polsce
                    • Gość: doliwa Re: etymologia IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 01.03.05, 18:02
                      Zgodnie z zapowiedzią (dopiero teraz lecz nie mogłem tego uczynic wczesniej)
                      przedstawiam listę Polaków o szkacheckich korzeniach
                      www.przodkowie.com/who/who.xml To tylko częśc najsławniejszych.
                      • fiat_lux Re: etymologia 01.03.05, 21:55
                        herby sie bierze z jakiejs tabeli nazwisk czy ci ludzie tak twierdza ze takie sa
                        herby? mysle ze akurat na tym forum wiele osob nawet jesli ma jakies szlacheckie
                        pochodzenie to sie tym nie interesuje dlatego ze ich akta zostaly na wschodzie
                        przede wszystkim w wilnie moze gdzies na bialorusi
            • baronowa31 Re: etymologia 01.03.05, 22:21
              MÓJ DROGI - PRAWDZIWE DAMY UPOMINAJĄ SIĘ O BOHUNA!!!:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka