Dodaj do ulubionych

Prawda o życiu.

10.06.02, 12:14
Profesor filozofii stanął przed swymi studentami i położył przed sobą kilka
przedmiotów. Kiedy zaczęły się zajęcia, wziął spory słoik po majonezie i
wypełnił go po brzeg dużymi kamieniami. Potem zapytał studentów, czy ich
zdaniem słój jest pełny, oni zaś potwierdzili. Wtedy profesor wziął pudełko
żwiru, wsypał do słoika i lekko potrząsnął. Żwir oczywiście stoczył się w
wolną przestrzeń między kamieniami. Profesor ponownie zapytał studentów, czy
słoik jest pełny, a oni ze śmiechem przytaknęli. Profesor wziął pudełko piasku
i wsypał go, potrząsając słojem. W ten sposób piasek wypełnił pozostałą
jeszcze wolną przestrzeń.

Profesor powiedział: "Chciałbym, byście wiedzieli, że ten słój jest jak Wasze
życie. Kamienie – to ważne rzeczy w życiu: Wasza rodzina, Wasz partner, Wasze
dzieci, Wasze zdrowie. Gdyby nie było wszystkiego innego, Wasze życie i tak
byłoby wypełnione. żwir - to inne, mniej ważne rzeczy: Wasze mieszkanie, Wasz
dom albo Wasze auto. Piasek symbolizuje całkiem drobne rzeczy w życiu, w tym
Waszą ciężką pracę.

Jeżeli najpierw napełnicie słój piaskiem, nie będzie już miejsca na żwir, a
tym bardziej na kamienie. Tak jest też w życiu: Jeżeli poświęcicie całą Waszą
energię na drobne rzeczy (pracę), nie będziecie jej mieli na rzeczy istotne.
Dlatego dbajcie o rzeczy istotne - poświęcajcie czas Waszym dzieciom i Waszemu
partnerowi, dbajcie o zdrowie. Zostanie Wam jeszcze dość czasu na pracę, dom,
zabawę itd. Zważajcie przede wszystkim na duże kamienie - one są tym, co się
naprawdę liczy. Reszta to piasek.
Po zajęciach jeden ze studentów wziął słój, wypełniony po brzeg kamieniami,
żwirem i piaskiem. Nawet sam profesor zgodził się, że słój jest pełny. Student
bez problemu wlał do słoja butelkę piwa. Piwo wypełniło resztę przestrzeni -
teraz słój był naprawdę pełen.
Morał z tej historii - nieważne, jak bardzo jest wypełnione Wasze życie,
zawsze jest jeszcze miejsce na piwko...
Obserwuj wątek
    • Gość: annabl Re: Prawda o życiu. IP: *.bwk.tue.nl 10.06.02, 13:15
      Ale z tym piaskiem to chyba przesadzil...
      A zamiast piwka wolalabym kawke:)
      • Gość: anka1 Re: Prawda o życiu. IP: 212.33.74.* 10.06.02, 13:19
        hmmm jedno dobre, drugie dobre:) piwko ma duzo wit. B. przynajmniej kiedys
        mialo:)ale sok malinowy tez nie jest zly:)
        • Gość: annabl Re: Prawda o życiu. IP: *.bwk.tue.nl 10.06.02, 13:27
          Aniu, a najlepsza kawa to kawa mielona, nie zadne tam instant. Mysle nawet o
          kupieniu fachowego ekspresu do takiej kawy. Potem sprowadzic sobie kawe z Wloch
          i zyc nie umierac. :):):)
    • rudzielec5 Re: Prawda o życiu. 10.06.02, 16:26
      ta prawda to zyciu to rzeczywiscie prawda-jestem pod wrazeniem ;)))))))))))))+
      piwko + kawka
      • Gość: anka1 Re: Prawda o życiu. IP: 212.33.74.* 10.06.02, 16:28
        to metafora:)
        Annabl sa w Polsce sklepy z dobra kawa,a nwet sie jej napic mozna. nazywaja sie
        tak jak ksiazka K. Blixen.
        • ralston Re: Prawda o życiu. 10.06.02, 16:32
          Byłem kiedyś w takim - w Trójmieście. A w Warszawie dobrą kawę ziarnistą można
          też kupić w kawiarence firmowewj Tchibo. Mają i kolumbijskie, i brazylijskie i
          afrykańskie kawy...
          • Gość: anka1 Re: Prawda o życiu. IP: 212.33.74.* 10.06.02, 16:34
            a lavazze nawet w zwyklym sklepie widzialam.
            • Gość: chatka Re: Prawda o sloiku. IP: *.BIAWAR.COM.PL 11.06.02, 12:18
              Jak bylam mala to w sloiku trzymalismy slimaki(doslownie, nie ma w tym zadnej
              metafory, zadnej prawdy o zyciu!). Przynosilismy je z łąk po drugiej stronie
              Bialki i urzadzalismy w sloikach po ogorkach. Niewiarygodne ile slimakow
              potrafilismy sie zmiescic w jednym!
              Albo wybijalismy sloiki tak by zosatlo tylko denko i pod tym szkielkiem w
              krzakach pod blokiem robilismy "sekrety" - z platkow kwiatow, owocow jarzebiny,
              skrawkow materialu i kamyczkow!
              • marat_ Re: Prawda o sloiku. 11.06.02, 12:40
                Gość portalu: chatka napisał(a):

> Jak bylam mala to w sloiku trzymalismy slimaki(doslownie, nie ma w tym zadnej
                > metafory, zadnej prawdy o zyciu!). Przynosilismy je z łąk po drugiej stronie
                > Bialki i urzadzalismy w sloikach po ogorkach. Niewiarygodne ile slimakow
                > potrafilismy sie zmiescic w jednym!
                > Albo wybijalismy sloiki tak by zosatlo tylko denko i pod tym szkielkiem w
                > krzakach pod blokiem robilismy "sekrety" - z platkow kwiatow, owocow jarzebiny,
                >
                > skrawkow materialu i kamyczkow!

Ja z drugiej strony Białki przynosiłem gąsienice (ale nie czołgowe, tylko takie
                owady), larwy chruścików (mieszkały w domkach z resztek liści w zbiorniczkach
                wodnych na łące), motyle, kijanki, małe rybki, ważki, łątki, rosówki i wszystko
                to, co nie zdołało mi uciec, a było mniejsze od psa. A teraz też mam owada w
                domu! Nazywa się turkuć podjadek i sieci w słoiku z ziemią. Jest wielkości dużego
                palca(!) i potrafi się błyskawicznie zakopać w ziemi. Jest dobrym straszakiem na
                żonę, a raczej jej kwiatki doniczkowe.
                A "sekrety" to u mnie się nazywały "widoczki" i powodowały, że okoliczne piwnice
                nie miały szyb, a klomby kwiatków. Robiłem je dla wszystkich moich narzeczonych,
                począwszy od 4 roku życia. A ile razy d..pa była w praniu, to trudno zliczyć!

Ale cóż - miłość to poświęcenie!

• Gość: anka1 Re: Prawda o sloiku. IP: 212.33.74.* 11.06.02, 12:43
                  Marat a blizny ktore nosisz w tym szlachetnym miejscu dodaja Ci splendoru w
                  oczach narzeczonych, he?:)
                  • marat_ Re: Prawda o sloiku. 11.06.02, 12:48
                    Oczywiście!
                    Zwłaszcza te o kształcie sprzączki lub trzepaczki...
                    • Gość: anka1 Re: Prawda o sloiku. IP: 212.33.74.* 11.06.02, 12:48
                      a wtyczki do pradu?:)
                      • marat_ Re: Prawda o sloiku. 11.06.02, 12:56
                        Gość portalu: anka1 napisał(a):

> a wtyczki do pradu?:)

Akurat od tego to nie. Jak obrywałem przedłużaczem, to wtyczka była najpierw
                        odkręcana.
                        Żeby nie pękła...

• Gość: koro Re: Prawda o sloiku. IP: 212.244.106.* 11.06.02, 12:49
                    A ja mam robaki
                    • Gość: anka1 Re: Prawda o sloiku. IP: 212.33.74.* 11.06.02, 12:52
                      zgodnie z zasada < owsiki trzymajcie sie kupy>?:)) o pardon tak mi sie
                      skojarzylo!
        • Gość: AdamG Re: Prawda o życiu. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.06.02, 14:09
          Tylko zeby sie anniebl tes sklepy z kawa nie pomylily sie z holenderskimi Coffee
          Shopami (czy jak sie to tam pisze :)

AG
          Gość portalu: anka1 napisał(a):

> to metafora:)
          > Annabl sa w Polsce sklepy z dobra kawa,a nwet sie jej napic mozna. nazywaja sie
          >
          > tak jak ksiazka K. Blixen.

• ormond Re: Prawda o życiu. 11.06.02, 12:52
        Kawa z piwem. Okropne.

> piwko + kawka

• Gość: anka1 Re: Prawda o życiu. IP: 212.33.74.* 11.06.02, 12:56
          de gustibus non est...:)
          • ormond Re: Prawda o życiu. 11.06.02, 13:05
            No nie, nie w tym przypadku.

> de gustibus non est...:)

• annabl Re: Prawda o życiu. 11.06.02, 15:27
              aaaaaaaaa fu!
              kawa z piwem? luuuuudzie, luuudzie.. niee

i nic mi sie tu nie myli, na coffee shopie jest napisane jak wol: "coffee shop"
              i wiadomo gdzie wchodzic, no, ale to moze temat na jakas impreze, gdziez tam na
              forum...
              ania :)
              • Gość: anka1 Re: Prawda o życiu. IP: 212.33.74.* 11.06.02, 15:31
                a dlaczego nie na forum?:)
                • Gość: chatka Re: Prawda o życiu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 11.06.02, 15:34
                  Hej Anie,
                  Annabl czy masz tam w Holandii Starbuks, albo Coffee Republic...
                  • Gość: anka1 Re: Prawda o życiu. IP: 212.33.74.* 11.06.02, 15:35
                    hej Chatko!:)
                    • Gość: chatka Re: Prawda o życiu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 11.06.02, 15:38
                      Hej hej zanim do chatki polece, wypije sobie z wami kawke, bo padam na nos, w
                      glowie cos szumi, i oczki sie rozbiegaja...
                      • Gość: anka1 Re: Prawda o życiu. IP: 212.33.74.* 11.06.02, 15:38
                        a co wczoraj impreza byla?:)
                        • annabl Re: Prawda o życiu. 11.06.02, 15:40
                          impreza? chatko, opowiadaj!
                  • annabl Re: Prawda o życiu. 11.06.02, 15:38
                    hymmymmm... musze wiecej chodzic po tych coffee shopach to sie zapoznam i dam
                    znac. bo na razie tylko...(w domysle: brak czasu w tym tygodniu). chatko, a co
                    to jest to o co mnie pytasz?
                    • Gość: chatka Re: Prawda o życiu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 11.06.02, 15:47
                      Sluchajecie trzeba chyba zalozyc watek Co ja tutaj robie po godzinach!!!
                      dlaczego wstaje wczesniej by poczytac sobie co na forum, czemu w niedziele jade
                      na drugi koniec miasta rowerm: tylko tutaj mozna rozmawiac na jedym watku z
                      trzema albo i wiecej osobami na razy na dwa rozne tematy, albo z jedna osoba na
                      dwoch roznych watkach...uff
                      Annabl Starbukas i Coffee Republic to absolutnie pyszny kafejki, bardzo hm
                      vibrant,,, dynamiczne? nowoczene przestrzenne wnetrza i serwuja kawe na 55
                      sposobow, mozna poczytac prase, zjesc ciastko albo kanapke. Mamy w Warszawie
                      cos podobnego na NOwym Swiecie, Mercers to sie chyba nazywa. POszukaj i wpadnij
                      na sniadanie
                      Aniu znowu jestem na wyganiu i pracuje duzo wiecej niz zwykle, stad te
                      dolegliwosci...
                      • Gość: anka1 Re: Prawda o życiu. IP: 212.33.74.* 11.06.02, 15:50
                        aha! a ja myslalam ze cierpisz po przyjemnosciach:)
                        a z tym zostawaniem po godzinach, skad ja to znam?:)))
                        • Gość: chatka Re: Prawda o życiu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 11.06.02, 15:52
                          A co robisz zeby byc na forum w trakcie pracy?
                          • Gość: anka1 Re: Prawda o życiu. IP: 212.33.74.* 11.06.02, 16:00
                            jem:)
                            musze znikac Chatka, do jutra!
                            • Gość: chat Re: Prawda o życiu. IP: *.BIAWAR.COM.PL 11.06.02, 16:02
                              Papatki (tak to Raals bylo?) od Chatki
                              • ralston Re: Prawda o życiu. 11.06.02, 16:41
                                Gość portalu: chat napisał(a):

> Papatki (tak to Raals bylo?) od Chatki

Czy ktoś wzywał Ralsa?
                      • annabl Re: Prawda o życiu. 11.06.02, 17:11
                        Gość portalu: chatka napisał(a):
                        > Annabl Starbukas i Coffee Republic to absolutnie pyszny kafejki, bardzo hm
                        > vibrant,,, dynamiczne? nowoczene przestrzenne wnetrza i serwuja kawe na 55
                        > sposobow, mozna poczytac prase, zjesc ciastko albo kanapke. Mamy w Warszawie
                        > cos podobnego na NOwym Swiecie, Mercers to sie chyba nazywa. POszukaj i wpadnij

bylam w mercer`s ze dwa razy ale pojde tam trzeci raz kiedy nazbieram pieniedzy.
                        a to o czym mowisz, te star..cos coffee to jest na kazdym kroku, prawde mowiac to
                        jest glownie taki rodzaj kawiarni. kawa jest od 1.60 euro (i to dobra),
                        faktycznie, daja ciastko i mozna poczytac gazete a kiedys tam nawet gralismy w
                        szachy.
                        >

• ormond Re: Prawda o życiu. 11.06.02, 23:22
            Przypomina historia o Ruskich oficerach, ktorzy zamawiali na zakaske sledzia do
            likieru mietowego. Kawa z piwem to mniej wiecej ten sam poziom - zauralski....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka