Dodaj do ulubionych

kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego

10.04.05, 17:45
Wysle, ze byli wszyscy liczacy sie przywodcy z cywilizowanego swiata.

A jak wy uwazacie?
Obserwuj wątek
    • zenek_smiglo_jr Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 17:58
      MY UWAZAMY BARDZO!
      • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 18:01
        Nie posluguj sie moim nazwiskiem, bo nie przypominam sobie, zebym chodzil do
        lozka z jakas niedorozwinieta umyslowo debilka.
        • zenek_smiglo_jr Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 18:06
          kurna wiedzialem ze mama to po tobie a nie mamie :*
          • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 18:10
            Jezeli TO masz, coz wyrazy wspolczucia. Moze wlasnie dlatego wyobraziles sobie
            biedaku, ze jestem twoim ojcem.

Rzeczywistosc jest jednak inna. Nie znam twojej mamy.
    • max39 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 18:22

zenon_smiglo napisał:

> Wysle, ze byli wszyscy liczacy sie przywodcy z cywilizowanego swiata.
      >
      > A jak wy uwazacie?

Mysle ze zabraklo jednego bardzo waznego przewodcy mniej cywilizowanego swiata(:
      • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 18:32
        max39 napisał:

>
        >
        > Mysle ze zabraklo jednego bardzo waznego przewodcy mniej cywilizowanego swiata
        (
        > :

Zabraklo kilku, ale wszyscy sa poniekad usprawiedliwieni:

Car Putin I - nie mogl przyjechac, bo chce zostac kolejnym swietym rosyjskiej
        cerkwii prawoslawnej.

Genialny wodz Lukaszenko - musial pilnowac "porzadku" na Bialorusi a poza tym i
        tak nie dostalby wizy.

Wodz-slonce Kim Dzong Il - zajety budowa bamby.

Osama Ben Laden - dostal informacje, ze w Rzymie czekaja na niego agenci CIA.
    • Gość: Radecki Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.04.05, 18:33
      Dla Rosjan papież nie był kimś ważnym.
      • zenon_smiglo Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 18:51
        Gość portalu: Radecki napisał(a):

> Dla Rosjan papież nie był kimś ważnym.
        -----------------------------
        Czy Rosjanie mieszkaja na innej planecie?

Uwazam, ze nie masz racji. Dla Rosjan papiez byl bardzo wazny. Rozbil ich
        imperium zla i umozliwil ponowna chrystianizacje ateistycznych tubylcow.

Inna sprawa, to jak hierarchowie rosyjskiej cerkwii prawoslawnej mi sie za
        to "odwdzieczyli".
        • Gość: Z.P. Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) IP: *.elpos.net 10.04.05, 18:54
          No chyba Zenek trochę przesadziłeś?
          • Gość: Z.P. Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) IP: *.elpos.net 10.04.05, 19:08
            Oczywiście miałem na myśli zdanie:
            Inna sprawa, to jak hierarchowie rosyjskiej cerkwii prawoslawnej mi sie za
            to "odwdzieczyli".
        • Gość: Radecki Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.04.05, 19:04
          Panie Zenonie oczywiście że mieszkają, na pogrzebie był obecny premier Rosji i
          metropolita Kirył. Królowej Beatrix też nie było, a szumu się z tego powodu nie
          robi. Z tą chrystianizacją "tubylców" to Pan przesadził.
          • zenon_smiglo Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 19:25
            To na poczatek:

"Dzisiaj rosyjska Cerkiew Prawosławna liczy (...) mniej więcej 19 tysięcy
            parafii (w 1989 było ich 6893), 480 monasterów (1990 - 18).(....) . Przytoczone
            cyfry unaoczniają wszechstronną odnowę cerkiewnego życia w Rosji."
            republika.pl/rosjapl/cerkiew/kosciol.html
            Sam bylem swiadkiem, jak "radzieckie" pary mlode zamiast isc na slub do
            cerkwii, skladaly kwiaty pod pomnikiem Lenina. To byl powszechny zwyczaj.

• zenon_smiglo Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 20:33
              Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> Oczywiście miałem na myśli zdanie:
              > Inna sprawa, to jak hierarchowie rosyjskiej cerkwii prawoslawnej mi sie za
              > to "odwdzieczyli".
              ----------------------
              Zwykla literowka. Na klawiaturze "i" jest obok "u" Mialo byc oczywiscie MU a
              nie mi.
        • kamilar Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 21:20
          Zenon pytanie do ciebie jak ma na imię Patrircha moskiewski i czy jego śmierć
          będziesz opłakiwał tak jak J.P. II. Nie myśl kategoriami europo-katoliko-polo
          centrycznymi
          • zenon_smiglo Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 21:27
            Skoro opinia swiatowa uznala Jana Pawla II za czlowieka XX stulecia, a pogrzeb
            Ojca Swietego za najwieksze zgromadzenie w dziejach ludzkosci, to dziwi mnie
            porownywanie go do jakiegos lokalnego hierarchy z nawiasu cywilizacji,
            • kamilar Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 21:32
              Opinia światowa to dla ciebie krąg cywilizacji europejskiej, zapominasz o
              krajach Dalekiej Azji, które od 50 lat doganiają i zaczynają dystansować Europę.
              Zresztą kiedyś Life nazwał Hitlera człowiekiem roku, no ale to nie to co XX
              wieku. oczywiście nie porównuje tych dwóch osób bo nie wypada chodzi mi o to że
              opinie światowe lubia się mylić a za 5 lat wybiorą kogoś innego na człowieka XX
              stulecia. Jak z walkami boksetrskimi co roku jest walka stulecia. A wynika to z
              tego, że wyżej wartościujemy to co mamy silniej ulokowane w pamięci.
            • kamilar Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 21:35
              Tak samo za niestosowne uważam mówienie o największym papieżu 2000 lat,
              tymbardziej że było ich już 296. Pozatym trudno było od Grzegorza Wielkiego
              oczekiwać pielgrzymki do Polski :)
              • alex.4 Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 21:55
                Na pogrzebie nie było też królowej brytyjskiej Elzbiety II:)
    • mosr Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 22:27
      Wysle, ze byli wszyscy liczacy sie przywodcy z cywilizowanego swiata.

A jak wy uwazacie?
      I niektórzy przesadnie się uśmiechali
      • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 22:59
        Mozecie sobie pisac co chcecie, ale juz nie zmienicie FAKTOW:

- opinia swiatowa uznala Jana Pawla II za czlowieka XX stulecia,

- pogrzeb Ojca Swietego to najwieksze zgromadzenie w dziejach ludzkosci,
        - transmisje z pogrzebu ogladalo najwiecej ludzi w dziejach swiata, w tym
        wiekszosc wyznawcow islamu.

Oczywiscie "przypadkowo" nikt nie wspomnial o precedenowym uscisku dloni
        przywodcy Izraela i dwoch skloconych z nim przedstawicieli swiata arabskiego.

• kamilar Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 23:01
          A ja myślałem że najwięcej ludzi ogląda superbowl. W Polsce trudno było nie
          oglądać, chyba że stacje niemieckie.
          • alex.4 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 23:06
            Zenuś, nie odwracaj kota ogonem... tu nie chodzi o naszego zmarłego papieża,
            ale o to, że niekórzy w tym ty czy piecyk szukacie pretekstu do kłótni z
            prawosławnymi.
            • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 11.04.05, 04:26
              To ty i tobie podobni osmieszacie prawoslawnych, nie ja.
              • Gość: tidi Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 11.04.05, 06:40
                "Zenek" - czepiaja sie potem , ze czytasz im metryke o ...mamusi. Inaczej
                jednak nie da sie ! To jest talatajstwo , ktore rozzuchwalone wieloletnimi
                rzadami w "Watykanie" na ul.Prochniaka i pod protektoratem
                obecnego "autorytetu" - niejakiego A.M. z G.W. nie jest w stanie zrozumiec , ze
                to ku...ska mniejszosc daje powody do nienawisci wobec siebie . Ja n.p.
                niechcialbym byc w jednym okopie z jakimis z prawoslawnym i walczyc przeciwko
                Ruskiemu !
                Jakby to bylo ??? Dwoch na jednego ???
                • fiat_lux Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 11.04.05, 07:08
                  w okopie bedziesz jutro z samego rana. az do piatku
                  i z takim bystrym umyslem nigdy nie bedzie lepiej
                  • alex.4 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 11.04.05, 09:52
                    ja tam nie widziałem na pogrzebie papieża ani kotwicza, ani piecyka, ani tidi,
                    ani zenona smigło:)))))
                    • kamilar Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 11.04.05, 10:08
                      Skąd wiesz przecież nie wiesz jak wyglądają:)
                      • alex.4 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 11.04.05, 10:22
                        gdyby byli to światu juz tą wiadomość by przekazali:)
                        • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 12.04.05, 05:52
                          Wy widzicie tylko to, co wam wygodne.

A kogo widzieliscie na tym pogrzebie z hierarchow polskiej cerkwii prawoslawnej?
                          • fiat_lux Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 12.04.05, 07:04
                            putin nikogo nie puscil
                            taki on juz jest
                            ojciec dyrektor chcial jechac to mu powiedzial sluchaj grzybek jak pojedziesz to
                            zabierz ze soba te swoje anteny z mojego kraju
                            i co mial ojciec dyrektor zrobic? gdzie on by te anteny postawil? z krld radyjo
                            nie siegnie przeciez
                            dzicz normalnie
                          • Gość: Radecki Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 12.04.05, 09:51
                            >A kogo widzieliscie na tym pogrzebie z hierarchow polskiej cerkwii
                            >prawoslawnej ?

PAKP reprezentował prezes Polskiej Rady Ekumenicznej abp wrocławsko-szczeciński
                            Jeremiasz. Co ciekawe Kościół Rzymsko-Katolicki nie uważa za stosowne aby
                            uczestniczyć w Polskiej Radzie Ekumenicznej.
                            • alex.4 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 12.04.05, 10:21
                              a mnie się wydaje, że ciągnięcie takich watków wynika z bardzo prostej
                              przyczyny.
                              częśc polskiego kościoła zachowała się bez przywoitości. Tak jak prymas Glemb,
                              który zamiast wrócić do Polski wolał rozmawiać z jednym z kandydatów na
                              kolejnego papieża, czy księża z Fary. Szuka się tematu zastępczego, aby
                              katolicy zapomnieni o postawie prymasa i niektórych księzy
                              • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 13.04.05, 04:58
                                Abp wrocławsko-szczeciński Jeremiasz????

Wielebny Sawa, to jednak wdzieczny wielkoduszny czlowiek. Mogl przeciez wyslac
                                na pogrzeb jakiegos niekumatego batiuszke spod Hajnowki.

Czy juz mu zdrowko wrocilo do normy? A moze byl jakis inny powod jego
                                nieobecnosci w Rzymie, ktorego nie znam?
                                • Gość: Prawoslawna Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: 65.168.244.* / 65.168.244.* 16.04.05, 01:26
                                  Dlaczego jak z pod Hajnowki, to "niekumaty"? Pochodze z pod Hajnowki i
                                  mialam "kumatego" batiuszke.
                    • Gość: kotwicz Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 16.04.05, 02:02
                      Osleples?
                      Coz sie stalo z naukami papieza?
                      Juz Alexie o nich zapomniales?
                      Och jaka tolerancja i zaduma przebija przez kazde twoje slowo, nie na darmo
                      pisales o atmosferze, ktora zapanowala po smierci Jana Pawla II, nie na darmo.

kotwicz
                      • alex.4 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 16.04.05, 08:18
                        Prawosąłwie reprezentował przede wszustkim patriarcha ekumeniczny
                        Konstantynopola. Trudno oo ważniejszą osobę w prawosławiu.
                        A ja wolałbym aby np. Tur lepiej nie pojechał na pogrzeb jeśli miał jechać za
                        ansze pieniądzę. To jest skandal
    • aniolpiaty Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 16.04.05, 08:21
      Byli wszyscy, którzy oddali pokłon bestii!!!!
    • Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.04.05, 12:39
      „Московские Новости”:
      „To prawda, że stosunki między rosyjską Cerkwią prawosławną a Watykanem są
      skomplikowane. (...) Jednak czy prezydent ma prawo poddawać się fobiom
      prawosławnych hierarchów, gdy chodzi o prestiż państwa? (...) Władimir Putin
      powinien oddać hołd pamięci jednej z najwybitniejszych postaci naszej epoki i
      pojechać na pogrzeb Jana Pawła II. Nie pojechał. I było w tym, nie boję się
      ostrych słów, coś potwornie prowincjonalnego”.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050416/publicystyka/publicystyka_a_8.html
      • Gość: justusz Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.stnet.pl 17.04.05, 17:16
        kazdy medal ma awers i rewers. Widze ze nie znasz ani jednej ani drugiej strony
        a dla wygłoszenia pogladu wyustarcza Ci fakt ze medalu zabrakło.
        • Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.04.05, 17:33
          Ja tylko zacytowałem opinię z „Московскиx Новости”.
          • zenek_smiglo_jr Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 17.04.05, 18:19
            ale lipa, jak klikam w te nowosti na tamtej stronce to przekierowuje na .jpg
            anie na ich stronkę :D LIPA grubymi shita!
            • Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.04.05, 18:28
              www.mn.ru

I jeszcze za o2.pl:

Redaktor naczelny "MN" przypomniał, że "Putin spotykał się z Janem Pawłem II za
              jego życia i nic się nie stało, twierdza Cerkwi przetrwała". "Przetrwałaby
              również teraz" - podkreśla.

Zastanawiając się, w czym tkwią korzenie antykatolickich fobii Cerkwi, Kisielow
              dochodzi do wniosku, że "nie wierzy ona we własne siły".

"W głębi duszy wielu hierarchów Cerkwi rozumie, że bezcłowy handel wódką i
              papierosami, pomnożony na rezygnację z publicznej oceny różnych wydarzeń
              minionych 20 lat, które bulwersowały miliony obywateli Rosji, otwarte
              przytakiwanie władzom - wszystko to musiało sprawić, że wielu obywateli,
              szukających drogi do Boga, potrzebujących opieki pasterskiej, rozczarowało się
              w prawosławnym duchowieństwie" - zauważa szef "MN".

wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=2738
              • zenek_smiglo_jr Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 17.04.05, 18:56
                english.mn.ru/english/issue.php?2005-14-27
                tutaj pisza o Papieżu:

Karol Wojtyla (maj 18, 1920 - kwiecień 2, 2005) - Jan Paul świetnie, tysiącletni
                papież, niewiarygodny Popeman. Aktor, mistyk, teolog, poeta, i duchowy przywódca
                do mnóstwa świata katolicy, John Paul II był niewątpliwie jeden z historii
                najwięcej charyzmatyka i kontrowersyjni papieże. Dalszy dowód rozmiaru i
                uderzenia które ta niesamowita osobistość uszyła na masowej świadomości móc być
                znajdować w niedawnym Reuters informować z Kolumbii gdzie tutejszy comic-book
                wydawca ogłosił jego plany przekonania nowego komika o John Paul, odrodzony jak
                superhero walczące siły zła. Przywdziewanie żółtego anti-Devil peleryna i
                ekologiczna czystość dyszeć, mięśniowy super-pontiff dzierży personel wiary z
                krzyżem na szczycie i niesie wodę święconą i wspólnotę wino. Najpierw wydarzenie
                niewiarygodnego Popeman, około znaleźć się w sprzedaży w Kolumbii, pokazuje
                spóźnionego Jana Paul spotykający komiks legendy taki jak ordynans i nadczłowiek
                uczyć się jak użyć supermocarstw do bitwy szatan. Jest tym rozpoznaniem albo co?

ja piernicze, od tej koki to im się, w Kolombo, w głowch poje.... 8-x

i o Marlonie Brandonie, który był Ojcem Chrzestnym I też piszą.
              • alex.4 Re: pytanie do piecyka:) 18.04.05, 12:35
                piecyk jesteś katolikiem. Czy ty masz dziewczyne a jeśli tak to czy uprawaisz z
                nią seks? Używasz antykoncepcji? A może jesteś prawiczkiem?
                • Gość: Zet Re: pytanie do Alexa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:39
                  Alex onanizujesz się? A kiedy zacząłeś? Nie wstydź się - to normalne.
    • aniolpiaty Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 17.04.05, 18:40
      Ojciec Święty jest tylko jeden, ten w niebie. Reszta to falsyfikaty.
      • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 18.04.05, 05:17
        aniolpiaty napisał:

> Ojciec Święty jest tylko jeden, ten w niebie. Reszta to falsyfikaty.
        -------------------------------
        Bog tez ??????

alex.4 napisał:

> Prawosąłwie reprezentował przede wszustkim patriarcha ekumeniczny
        > Konstantynopola. Trudno oo ważniejszą osobę w prawosławiu.
        > A ja wolałbym aby np. Tur lepiej nie pojechał na pogrzeb jeśli miał jechać za
        > ansze pieniądzę. To jest skandal
        ----------------------------------
        Patriarcha ekumeniczny Konstantynopola? A co to do cholery? To w takim razie ja
        jestem Krolem Atlantydy. Innym moge jeszcze zaoferowac tytuly Cesarza Muminkow,
        Ksiezniczki Edenu i wiele innych.

Ciekawi mnie czy Turcy w Konstantymopolu (czyli Stambule) wiedza, ze maja
        jakiegos patriarche ekumenicznego?

• justusz Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 18.04.05, 05:56
          no włąsnie Twoja wiedza sproweadza sie jedynie do epitetów i górnolortnosci w
          wuymyslaniu tytułow...
          Mysle ze nie dla Twojej wiedzy bo ty oczyswiscie to wykpisz w swoim
          zacietrzewieniu wszytstkowiedzaceinnych forumowiczów warto przypomniec ze:
          ....prawosławie jest organizacja narodowych niezaleznych od siebie kosciołow
          narodowych. T polski kosciól prawosławbny jest kosciołem polskim nie majacym
          nic wspólnego w zakresie podporzadkowania np z cerkwia rosyjska. Zwierzchnikiem
          honorowym wszytskich kosciołow prawosławnych jest patriarcha konstantynopola.
          jest to najwyzsza osoba w hierarchi kosciołow prawosławnych. Oczywiscie tylko
          honorowa ale o randze równej papiezowi. ......
          Dlategoc przestan blaznic sie swoja zaslepiona niewiedza i lotnymi
          przenosniami. Bo to jest swiadectwo jakie dajesz przede wszytkim sobie
        • aniolpiaty Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 18.04.05, 07:05
          Bog tez ??????

A jak myślisz? Bóg Jestem jest Ojcem Świętym. Gdyby wojtyła poszedł do nieba
          mielibyście już tam 2 takich ojców. Do którego byście się modlili? Nie ma tam
          miejsca na wojtyłę, gdyż nie jest on Ojcem Świętym i nigdy nim nie będzie.
          • ogabignac Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 18.04.05, 07:46
            aniolpiaty napisał:

> Bog tez ??????
            >
            > A jak myślisz? Bóg Jestem jest Ojcem Świętym. Gdyby wojtyła poszedł do nieba
            > mielibyście już tam 2 takich ojców. Do którego byście się modlili? Nie ma tam
            > miejsca na wojtyłę, gdyż nie jest on Ojcem Świętym i nigdy nim nie będzie.

Nie jest ale był bo umarł.
            A dziś zaczynają wybierać nowego.
            Jeśli nie masz dla Niego szacunku będziesz nazywał Papieżem, dla innych był
            Ojcem Swietym.
          • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 19.04.05, 03:12
            aniolpiaty napisał:

> Bog tez ??????
            >
            > A jak myślisz? Bóg Jestem jest Ojcem Świętym. Gdyby wojtyła poszedł do nieba
            > mielibyście już tam 2 takich ojców. Do którego byście się modlili? Nie ma tam
            > miejsca na wojtyłę, gdyż nie jest on Ojcem Świętym i nigdy nim nie będzie.
            --------------------------------------------

Bog jest Bogiem, nawet jezeli jest naszym ojcem a Ojciec Swiety jest Ojcem
            Swietym. Nie komplikuj.

To na kiedy tym razem ustaliliscie koniec swiata?
            • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 19.04.05, 04:21
              justusz napisał:

> no włąsnie Twoja wiedza sproweadza sie jedynie do epitetów i górnolortnosci w
              > wuymyslaniu tytułow...
              > Mysle ze nie dla Twojej wiedzy bo ty oczyswiscie to wykpisz w swoim
              > zacietrzewieniu wszytstkowiedzaceinnych forumowiczów warto przypomniec ze:
              > ....prawosławie jest organizacja narodowych niezaleznych od siebie kosciołow
              > narodowych. T polski kosciól prawosławbny jest kosciołem polskim nie majacym
              > nic wspólnego w zakresie podporzadkowania np z cerkwia rosyjska.
              Zwierzchnikiem
              >
              > honorowym wszytskich kosciołow prawosławnych jest patriarcha konstantynopola.
              ---------------------------------------------------------
              Kiedys duchowni chrzescijan wschodnich, podlegali Konstantypolowi. Jak dobrze
              pamietam, to ktorys z carow oglosil, ze od dzisiaj to on jest glowa kosciola i
              wprowadzil kilka zmian w cerkwii. Tych, ktorzy chcieli pozostac wierni
              tradycjom Konstantynopola i nie przeszli na nowe wyznanie, okrutnie
              przesladowano. Do dzis grupy tzw Starowierow lub Starowiercow przetrwaly w
              dalszych okolicach Bialegostoku (ach, te Paliaki..)oraz na Litwie, Lotwie.

Tak wiec to oni sa prawdziwymi spadkobiercami Konstantnopola, a wy prawoslawni,
              tylko klamcami-uzurpatorami. To oni maja prawo wybierac swoich patriarchow, a
              wam g.wno do tego. Prawoslawni maja tyle wspolnego z Konstantynopolem, co
              krolowa Anglii z konklawe.

Poza tym, to nie dziwi mnie, ze Turcja tak ochoczo wstapila do NATO. No bo
              kiedy koscioly prawoslawne skrzykna sie i pod przywodztwem Zyrinowskoego rusza
              na Turka, zeby odbic Stambul, dawny Konstantynopol?

> jest to najwyzsza osoba w hierarchi kosciołow prawosławnych. Oczywiscie tylko
              > honorowa ale o randze równej papiezowi. ......
              -----------------------------------------
              A siedziba jego w Konstantynopolu? A gdzie? Na wygnaniu? Zyrinowski wam pomoze.
              Pojdzie na Turka, odbije wasz Konstantynopol, a patriarcha Aleksiej budziet
              pierwym eksperymientalnym ruskim papiezem.

---------------------------------------------------------
              > Dlategoc przestan blaznic sie swoja zaslepiona niewiedza i lotnymi
              > przenosniami. Bo to jest swiadectwo jakie dajesz przede wszytkim sobie
              ----------------------------------------------
              Sam widzisz, ze tymi slowami troche mnie zdopingowales.
              • fiat_lux Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 19.04.05, 07:31
                moze
                ale tylko w twojej chorej z nienawisci i wypelnionej naukami chrystusowymi glowie
              • Gość: Radecki Lecytyna pomaga na pamięć ;-) IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.04.05, 10:13
                na głupote jeszcze lekarstwa nie wymyślono, przykro mi Zenonie.

> Kiedys duchowni chrzescijan wschodnich, podlegali Konstantypolowi. Jak dobrze
                > pamietam, to ktorys z carow oglosil, ze od dzisiaj to on jest glowa kosciola
                i
                > wprowadzil kilka zmian w cerkwii. Tych, ktorzy chcieli pozostac wierni
                > tradycjom Konstantynopola i nie przeszli na nowe wyznanie, okrutnie
                > przesladowano. Do dzis grupy tzw Starowierow lub Starowiercow przetrwaly w
                > dalszych okolicach Bialegostoku (ach, te Paliaki..)oraz na Litwie, Lotwie.

Słaba twoja pamięć. Reformy wprowadził nie car a patryjarcha, a ich celem było
                przybliżenie do greckiego prawosławia. Co do kłamców i uzurpatorów to nie ciesz
                się zbytnio. Starowierzy uznają zarówno prawosławie i katolicyzm za odstępstwa
                od wiary.

> A siedziba jego w Konstantynopolu? A gdzie? Na wygnaniu?

Czep się lepiej szopki z "prezydentem" Kaczorowskim ;-)
                • kamilar Re: Lecytyna pomaga na pamięć ;-) 19.04.05, 11:04
                  Tym patriarchą był chyba Nikon.
                  • kamilar Re: Lecytyna pomaga na pamięć ;-) 19.04.05, 11:10
                    Patriarcha moskiewski Nikon

Do nadania Cerkwi większej samodzielności wewnętrznej dążył patriarcha Nikon
                    (właściwie: Nikita Minow, 1652-1666). Starał się też przystosować ją do wzoru
                    greckiego. W tym celu wydał nowy zbiór prawa kościelnego, poprawił księgi
                    liturgiczne i wprowadzał reformę duchowieństwa. W opozycji do jego działalności,
                    jak również do nadmiernej ingerencji carskiej w sprawy cerkiewne, stanęli dwaj
                    protopopi: Pietrowicz Awwakum i Iwan Neronow. Synod wszakże opowiedział się
                    (1653) po stronie patriarchy i potępił obu antagonistów. Awwakum, twórca i
                    główny ideolog starowierców (staroobrzędowców), został zesłany do Tobolska, a
                    zdegradowany Neronów musiał udać się do odległego klasztoru.

Car Aleksy potwierdził uchwały synodu z 1653 roku i następnych lat, karał też
                    opornych duchownych, nie zdołał jednak wstrzymać ruchu starowierców (raskol).
                    Awwakuma wezwał do Moskwy celem pojednania z Kościołem, lecz nie uzyskał od
                    niego wyrzeczenia się głoszonych poglądów.
                    informacje ze strony
                    www.mikolaj-bydgoszcz.home.pl/historia_kk/rozdzialy/tom3/hkk100.htm
        • kamilar Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 19.04.05, 09:30
          Już ty się o Turków nie bój, są bardziej tolerancyjni niż ty.
    • Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.04.05, 11:13
      [...]

Na pogrzebie Jana Pawła II, który zgromadził niemal wszystkich najważniejszych
      polityków świata, zabrakło prezydenta Rosji Władimira Putina. Na jego polecenie
      na uroczystości żałobne pojechał premier Michaił Fradkow, formalnie człowiek nr
      2 w państwie, a w praktyce niewiele znaczący kremlowski administrator.

Podobnie postąpiła rosyjska Cerkiew prawosławna. Patriarchę Aleksego II, nigdy
      nieukrywającego swojej niechęci do papieża Polaka, zastąpił metropolita Kirył,
      o podobnym statusie co Fradkow, tyle że o wiele bardziej wpływowy. Patriarcha
      pozwolił sobie przy tym - mówiąc delikatnie - na poważny nietakt dyplomatyczny.
      W depeszy kondolencyjnej, wysłanej tuż po śmierci Ojca Świętego, napisał: "Mam
      nadzieję, że nadchodzący nowy okres w życiu Kościoła rzymskokatolickiego pomoże
      naszym Kościołom odnowić stosunki wzajemnego szacunku i braterskiej,
      chrześcijańskiej miłości". Zupełnie jakby to "stary" papież był główną
      przeszkodą w realizacji podobnego programu i dopiero jego odejście stworzyło
      szanse na zmianę tego stanu.

[...] Na rzucającą się w oczy nieobecność rosyjskich przywódców - prezydenta i
      patriarchy - można jednak spojrzeć inaczej. Poza wszystkim była to również
      demonstracja tego, czym naprawdę jest teraz putinowska Rosja i jak określa
      swoje miejsce w świecie.

[...]

I jest w tym wszystko: wizja Rosji otoczonej przez wrogów, w tym wiecznie
      spiskujących Polaków, Rosji pełnej imperialnych marzeń, a jednocześnie - jak
      pisze Andriej Kolesników z "Gazety.ru" - cierpiącej od wieków na kompleks
      niższości graniczący z manią wielkości; Rosji izolującej się od świata, coraz
      bardziej ksenofobicznej i wprost odwołującej się do najgorszych tradycji
      rosyjskiego nacjonalizmu oraz koncepcji samodzierżawia.

[...]

To małoduszność - pisał w tych dniach Aleksander Minkin w "Liście do
      prezydenta", opublikowanym na łamach popularnego w Moskwie, wysokonakładowego
      dziennika "Moskowskij Komsomolec" - przeszkodziła Panu towarzyszyć mu
      (papieżowi -"Rz") w ostatniej drodze. Tak samo jak strach i zawiść przez lata
      nie pozwoliły wpuścić Jana Pawła II do Rosji. Cerkiew prawosławna nie chciała
      go tu widzieć, tłumacząc to troską o wiernych. Straszyli nas, że papież to
      katolik, Polak, wróg ZSRR... Polak? - pyta Minkin. - Przecież Polacy nie
      wyrządzili nam nawet setnej części tych krzywd, jakich doznaliśmy od Niemców, a
      akurat z nimi łączy nas zadziwiająco silna przyjaźń? I czy nie lepiej było
      skorzystać z okazji i przeprosić za zamach na papieża, do którego strzelano
      wszak na rozkaz KGB? - To ważne pytania i ważne słowa. Tym ważniejsze, że tak
      rzadkie w dzisiejszej Moskwie. Większość myśli tak, jak Putin i Aleksy II i być
      może to jest właśnie najgroźniejsze.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050418/publicystyka/publicystyka_a_10.html
      • Gość: Radecki Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.04.05, 12:19
        Co za czasy, Moskiewski Komsomolec wiarygodnym źródłem informacji dla polskiej
        gazety :-) Pan redaktor wie nawet kto stał za zamachem na papieża ;-) może
        uchyli rąbka tajemnicy w sprawie zabójstwa Kennedyego ?? Swoją drogą gdzie ten
        brak demokracji w Rosji ?? dlaczego rzepa nie zastanawia się z jakich powodów
        pan redaktor nie siedzi jeszcze na łubiance ??
        • Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.04.05, 13:04
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,2627199.html
          • Gość: Radecki Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.elpos.net 19.04.05, 13:46
            Narazie to rewelacje włoskiej gazety. Poczekajmy na wyniki śledztwa.
            • Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.04.05, 15:55
              Jakiego śledztwa? Przecież są dokumenty Stasi.
              • Gość: Radecki Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.04.05, 16:48
                Dokumenty odnalezione w archiwach Stasi zostały przekazane przez rząd niemiecki
                władzom Bułgarii, jak również zostaną oddane do dyspozycji Włoch, gdzie zostaną
                powierzone specjalnej komisji parlamentarnej. Prowadzi ona dochodzenie odnośnie
                działalności służb specjalnych z krajów Europy Wschodniej na terenie Włoch.

Komisja ustali co warte są te dokumenty.
                • Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.04.05, 16:53
                  Nie chcę uprzedzać faktów, ale wydaje mi się mało prawdopodobne, by można było
                  ustalić coś innego.
                  • zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 21.04.05, 05:29
                    Gość portalu: Radecki napisał(a):

> na głupote jeszcze lekarstwa nie wymyślono, przykro mi Zenonie.
                    ----------------------------------------------------------
                    Typowa wschodniobizantyjska kultura.

>> Słaba twoja pamięć. Reformy wprowadził nie car a patryjarcha, a ich celem
                    było
                    > przybliżenie do greckiego prawosławia. Co do kłamców i uzurpatorów to nie
                    ciesz
                    >
                    > się zbytnio. Starowierzy uznają zarówno prawosławie i katolicyzm za
                    odstępstwa
                    > od wiary.
                    -----------------------------
                    To nie katolicy mordowali Starowierow i palili ich na stosaach. W katolickiej
                    krainie znalezli wolnosc i tolerancje. Do dzisiaj w prawoslawnej Rosji inne
                    wyznania sa zwalczane i przesladowane.

Co do prawoslawia, to jestes na tyle naiwny, ze patriarcha wprowadzil
                    te "reformy" z wlasnej woli? Koles miekki byl - to wszystko. Tak sie
                    przypadkowo sklada, ze car przebywal na zachodzie i bardzo mu sie podobal
                    protestantyzm.

Dawno nie spotkalem sie z bardziej kuriozalnym lamancem logicznym - patriarcha
                    chcial przyblizyc wiare do greckiego prawoslawia i oglosil ruskiego cara glowa
                    kosciola. Nadaje nagrode jobla.

>
                    > > A siedziba jego w Konstantynopolu? A gdzie? Na wygnaniu?
                    >
                    > Czep się lepiej szopki z "prezydentem" Kaczorowskim ;-)
                    ----------------------------------------------
                    A u was murzynow bija?

• Gość: Radecki Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.04.05, 10:14
                      >Typowa wschodniobizantyjska kultura.

Przykłady twojej "kultury" poznaliśmy, więc nie bede do tego wracał.

>Do dzisiaj w prawoslawnej Rosji inne wyznania sa zwalczane i przesladowane.

A jakie są przykłady zwalcznia np. islamu, buddyzmu i protestantów ?? Przykłady
                      zwalczania katolików też podaj, oprócz niewpuszczenia papy do Rosji i słynnym
                      porwaniu bp Mazura, który "cudem" odnalazł sie w hotelu w Moskwie ;-)

>Tak się przypadkowo sklada, ze car przebywal na zachodzie i bardzo mu sie
                      >Podobał protestantyzm.

Tak się przypadkowo składa, że twoja znajomość historii jest równa prawie
                      zeru ;-) Car Piotr I Wielki urodził się dobre kilkadziesiąt lat po tej reformie.

> Dawno nie spotkalem sie z bardziej kuriozalnym lamancem logicznym -
                      patriarcha
                      > chcial przyblizyc wiare do greckiego prawoslawia i oglosil ruskiego cara
                      glowa kosciola. Nadaje nagrode jobla.

Kolejny przykład świetnej znajomości tematu ;-) Wszystko by było cacy gdyby nie
                      fakt, że to własnie w tradycji greckiej cesarz był świeckim zwierzchnikiem
                      Kościoła. Tak więc "jobla" zatrzymaj dla siebie :-)

> A u was murzynow bija?

U nas w Polsce biją jak najbardziej. W tej "katolickiej krainie wolności i
                      tolerancji" zdarzają się tacy, którzy potrafią pobić kogoś za niewłasciwy kolor
                      skóry.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka