zenon_smiglo 10.04.05, 17:45 Wysle, ze byli wszyscy liczacy sie przywodcy z cywilizowanego swiata. A jak wy uwazacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zenek_smiglo_jr Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 17:58 MY UWAZAMY BARDZO! Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 18:01 Nie posluguj sie moim nazwiskiem, bo nie przypominam sobie, zebym chodzil do lozka z jakas niedorozwinieta umyslowo debilka. Odpowiedz Link Zgłoś
zenek_smiglo_jr Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 18:06 kurna wiedzialem ze mama to po tobie a nie mamie :* Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 18:10 Jezeli TO masz, coz wyrazy wspolczucia. Moze wlasnie dlatego wyobraziles sobie biedaku, ze jestem twoim ojcem. Rzeczywistosc jest jednak inna. Nie znam twojej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 18:22 zenon_smiglo napisał: > Wysle, ze byli wszyscy liczacy sie przywodcy z cywilizowanego swiata. > > A jak wy uwazacie? Mysle ze zabraklo jednego bardzo waznego przewodcy mniej cywilizowanego swiata(: Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 18:32 max39 napisał: > > > Mysle ze zabraklo jednego bardzo waznego przewodcy mniej cywilizowanego swiata ( > : Zabraklo kilku, ale wszyscy sa poniekad usprawiedliwieni: Car Putin I - nie mogl przyjechac, bo chce zostac kolejnym swietym rosyjskiej cerkwii prawoslawnej. Genialny wodz Lukaszenko - musial pilnowac "porzadku" na Bialorusi a poza tym i tak nie dostalby wizy. Wodz-slonce Kim Dzong Il - zajety budowa bamby. Osama Ben Laden - dostal informacje, ze w Rzymie czekaja na niego agenci CIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radecki Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.04.05, 18:33 Dla Rosjan papież nie był kimś ważnym. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 18:51 Gość portalu: Radecki napisał(a): > Dla Rosjan papież nie był kimś ważnym. ----------------------------- Czy Rosjanie mieszkaja na innej planecie? Uwazam, ze nie masz racji. Dla Rosjan papiez byl bardzo wazny. Rozbil ich imperium zla i umozliwil ponowna chrystianizacje ateistycznych tubylcow. Inna sprawa, to jak hierarchowie rosyjskiej cerkwii prawoslawnej mi sie za to "odwdzieczyli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) IP: *.elpos.net 10.04.05, 18:54 No chyba Zenek trochę przesadziłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) IP: *.elpos.net 10.04.05, 19:08 Oczywiście miałem na myśli zdanie: Inna sprawa, to jak hierarchowie rosyjskiej cerkwii prawoslawnej mi sie za to "odwdzieczyli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radecki Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.04.05, 19:04 Panie Zenonie oczywiście że mieszkają, na pogrzebie był obecny premier Rosji i metropolita Kirył. Królowej Beatrix też nie było, a szumu się z tego powodu nie robi. Z tą chrystianizacją "tubylców" to Pan przesadził. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 19:25 To na poczatek: "Dzisiaj rosyjska Cerkiew Prawosławna liczy (...) mniej więcej 19 tysięcy parafii (w 1989 było ich 6893), 480 monasterów (1990 - 18).(....) . Przytoczone cyfry unaoczniają wszechstronną odnowę cerkiewnego życia w Rosji." republika.pl/rosjapl/cerkiew/kosciol.html Sam bylem swiadkiem, jak "radzieckie" pary mlode zamiast isc na slub do cerkwii, skladaly kwiaty pod pomnikiem Lenina. To byl powszechny zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 20:33 Gość portalu: Z.P. napisał(a): > Oczywiście miałem na myśli zdanie: > Inna sprawa, to jak hierarchowie rosyjskiej cerkwii prawoslawnej mi sie za > to "odwdzieczyli". ---------------------- Zwykla literowka. Na klawiaturze "i" jest obok "u" Mialo byc oczywiscie MU a nie mi. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 21:20 Zenon pytanie do ciebie jak ma na imię Patrircha moskiewski i czy jego śmierć będziesz opłakiwał tak jak J.P. II. Nie myśl kategoriami europo-katoliko-polo centrycznymi Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 21:27 Skoro opinia swiatowa uznala Jana Pawla II za czlowieka XX stulecia, a pogrzeb Ojca Swietego za najwieksze zgromadzenie w dziejach ludzkosci, to dziwi mnie porownywanie go do jakiegos lokalnego hierarchy z nawiasu cywilizacji, Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 21:32 Opinia światowa to dla ciebie krąg cywilizacji europejskiej, zapominasz o krajach Dalekiej Azji, które od 50 lat doganiają i zaczynają dystansować Europę. Zresztą kiedyś Life nazwał Hitlera człowiekiem roku, no ale to nie to co XX wieku. oczywiście nie porównuje tych dwóch osób bo nie wypada chodzi mi o to że opinie światowe lubia się mylić a za 5 lat wybiorą kogoś innego na człowieka XX stulecia. Jak z walkami boksetrskimi co roku jest walka stulecia. A wynika to z tego, że wyżej wartościujemy to co mamy silniej ulokowane w pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 21:35 Tak samo za niestosowne uważam mówienie o największym papieżu 2000 lat, tymbardziej że było ich już 296. Pozatym trudno było od Grzegorza Wielkiego oczekiwać pielgrzymki do Polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Dlaczego to tak bardzo przeżywacie ??? :-) 10.04.05, 21:55 Na pogrzebie nie było też królowej brytyjskiej Elzbiety II:) Odpowiedz Link Zgłoś
mosr Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 22:27 Wysle, ze byli wszyscy liczacy sie przywodcy z cywilizowanego swiata. A jak wy uwazacie? I niektórzy przesadnie się uśmiechali Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 22:59 Mozecie sobie pisac co chcecie, ale juz nie zmienicie FAKTOW: - opinia swiatowa uznala Jana Pawla II za czlowieka XX stulecia, - pogrzeb Ojca Swietego to najwieksze zgromadzenie w dziejach ludzkosci, - transmisje z pogrzebu ogladalo najwiecej ludzi w dziejach swiata, w tym wiekszosc wyznawcow islamu. Oczywiscie "przypadkowo" nikt nie wspomnial o precedenowym uscisku dloni przywodcy Izraela i dwoch skloconych z nim przedstawicieli swiata arabskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 23:01 A ja myślałem że najwięcej ludzi ogląda superbowl. W Polsce trudno było nie oglądać, chyba że stacje niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 10.04.05, 23:06 Zenuś, nie odwracaj kota ogonem... tu nie chodzi o naszego zmarłego papieża, ale o to, że niekórzy w tym ty czy piecyk szukacie pretekstu do kłótni z prawosławnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 11.04.05, 04:26 To ty i tobie podobni osmieszacie prawoslawnych, nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 11.04.05, 06:40 "Zenek" - czepiaja sie potem , ze czytasz im metryke o ...mamusi. Inaczej jednak nie da sie ! To jest talatajstwo , ktore rozzuchwalone wieloletnimi rzadami w "Watykanie" na ul.Prochniaka i pod protektoratem obecnego "autorytetu" - niejakiego A.M. z G.W. nie jest w stanie zrozumiec , ze to ku...ska mniejszosc daje powody do nienawisci wobec siebie . Ja n.p. niechcialbym byc w jednym okopie z jakimis z prawoslawnym i walczyc przeciwko Ruskiemu ! Jakby to bylo ??? Dwoch na jednego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 11.04.05, 07:08 w okopie bedziesz jutro z samego rana. az do piatku i z takim bystrym umyslem nigdy nie bedzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 11.04.05, 09:52 ja tam nie widziałem na pogrzebie papieża ani kotwicza, ani piecyka, ani tidi, ani zenona smigło:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 11.04.05, 10:08 Skąd wiesz przecież nie wiesz jak wyglądają:) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 11.04.05, 10:22 gdyby byli to światu juz tą wiadomość by przekazali:) Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 12.04.05, 05:52 Wy widzicie tylko to, co wam wygodne. A kogo widzieliscie na tym pogrzebie z hierarchow polskiej cerkwii prawoslawnej? Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 12.04.05, 07:04 putin nikogo nie puscil taki on juz jest ojciec dyrektor chcial jechac to mu powiedzial sluchaj grzybek jak pojedziesz to zabierz ze soba te swoje anteny z mojego kraju i co mial ojciec dyrektor zrobic? gdzie on by te anteny postawil? z krld radyjo nie siegnie przeciez dzicz normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radecki Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 12.04.05, 09:51 >A kogo widzieliscie na tym pogrzebie z hierarchow polskiej cerkwii >prawoslawnej ? PAKP reprezentował prezes Polskiej Rady Ekumenicznej abp wrocławsko-szczeciński Jeremiasz. Co ciekawe Kościół Rzymsko-Katolicki nie uważa za stosowne aby uczestniczyć w Polskiej Radzie Ekumenicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 12.04.05, 10:21 a mnie się wydaje, że ciągnięcie takich watków wynika z bardzo prostej przyczyny. częśc polskiego kościoła zachowała się bez przywoitości. Tak jak prymas Glemb, który zamiast wrócić do Polski wolał rozmawiać z jednym z kandydatów na kolejnego papieża, czy księża z Fary. Szuka się tematu zastępczego, aby katolicy zapomnieni o postawie prymasa i niektórych księzy Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 13.04.05, 04:58 Abp wrocławsko-szczeciński Jeremiasz???? Wielebny Sawa, to jednak wdzieczny wielkoduszny czlowiek. Mogl przeciez wyslac na pogrzeb jakiegos niekumatego batiuszke spod Hajnowki. Czy juz mu zdrowko wrocilo do normy? A moze byl jakis inny powod jego nieobecnosci w Rzymie, ktorego nie znam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawoslawna Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: 65.168.244.* / 65.168.244.* 16.04.05, 01:26 Dlaczego jak z pod Hajnowki, to "niekumaty"? Pochodze z pod Hajnowki i mialam "kumatego" batiuszke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotwicz Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 16.04.05, 02:02 Osleples? Coz sie stalo z naukami papieza? Juz Alexie o nich zapomniales? Och jaka tolerancja i zaduma przebija przez kazde twoje slowo, nie na darmo pisales o atmosferze, ktora zapanowala po smierci Jana Pawla II, nie na darmo. kotwicz Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 16.04.05, 08:18 Prawosąłwie reprezentował przede wszustkim patriarcha ekumeniczny Konstantynopola. Trudno oo ważniejszą osobę w prawosławiu. A ja wolałbym aby np. Tur lepiej nie pojechał na pogrzeb jeśli miał jechać za ansze pieniądzę. To jest skandal Odpowiedz Link Zgłoś
aniolpiaty Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 16.04.05, 08:21 Byli wszyscy, którzy oddali pokłon bestii!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.04.05, 12:39 „Московские Новости”: „To prawda, że stosunki między rosyjską Cerkwią prawosławną a Watykanem są skomplikowane. (...) Jednak czy prezydent ma prawo poddawać się fobiom prawosławnych hierarchów, gdy chodzi o prestiż państwa? (...) Władimir Putin powinien oddać hołd pamięci jednej z najwybitniejszych postaci naszej epoki i pojechać na pogrzeb Jana Pawła II. Nie pojechał. I było w tym, nie boję się ostrych słów, coś potwornie prowincjonalnego”. www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050416/publicystyka/publicystyka_a_8.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justusz Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.stnet.pl 17.04.05, 17:16 kazdy medal ma awers i rewers. Widze ze nie znasz ani jednej ani drugiej strony a dla wygłoszenia pogladu wyustarcza Ci fakt ze medalu zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.04.05, 17:33 Ja tylko zacytowałem opinię z „Московскиx Новости”. Odpowiedz Link Zgłoś
zenek_smiglo_jr Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 17.04.05, 18:19 ale lipa, jak klikam w te nowosti na tamtej stronce to przekierowuje na .jpg anie na ich stronkę :D LIPA grubymi shita! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.04.05, 18:28 www.mn.ru I jeszcze za o2.pl: Redaktor naczelny "MN" przypomniał, że "Putin spotykał się z Janem Pawłem II za jego życia i nic się nie stało, twierdza Cerkwi przetrwała". "Przetrwałaby również teraz" - podkreśla. Zastanawiając się, w czym tkwią korzenie antykatolickich fobii Cerkwi, Kisielow dochodzi do wniosku, że "nie wierzy ona we własne siły". "W głębi duszy wielu hierarchów Cerkwi rozumie, że bezcłowy handel wódką i papierosami, pomnożony na rezygnację z publicznej oceny różnych wydarzeń minionych 20 lat, które bulwersowały miliony obywateli Rosji, otwarte przytakiwanie władzom - wszystko to musiało sprawić, że wielu obywateli, szukających drogi do Boga, potrzebujących opieki pasterskiej, rozczarowało się w prawosławnym duchowieństwie" - zauważa szef "MN". wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=2738 Odpowiedz Link Zgłoś
zenek_smiglo_jr Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 17.04.05, 18:56 english.mn.ru/english/issue.php?2005-14-27 tutaj pisza o Papieżu: Karol Wojtyla (maj 18, 1920 - kwiecień 2, 2005) - Jan Paul świetnie, tysiącletni papież, niewiarygodny Popeman. Aktor, mistyk, teolog, poeta, i duchowy przywódca do mnóstwa świata katolicy, John Paul II był niewątpliwie jeden z historii najwięcej charyzmatyka i kontrowersyjni papieże. Dalszy dowód rozmiaru i uderzenia które ta niesamowita osobistość uszyła na masowej świadomości móc być znajdować w niedawnym Reuters informować z Kolumbii gdzie tutejszy comic-book wydawca ogłosił jego plany przekonania nowego komika o John Paul, odrodzony jak superhero walczące siły zła. Przywdziewanie żółtego anti-Devil peleryna i ekologiczna czystość dyszeć, mięśniowy super-pontiff dzierży personel wiary z krzyżem na szczycie i niesie wodę święconą i wspólnotę wino. Najpierw wydarzenie niewiarygodnego Popeman, około znaleźć się w sprzedaży w Kolumbii, pokazuje spóźnionego Jana Paul spotykający komiks legendy taki jak ordynans i nadczłowiek uczyć się jak użyć supermocarstw do bitwy szatan. Jest tym rozpoznaniem albo co? ja piernicze, od tej koki to im się, w Kolombo, w głowch poje.... 8-x i o Marlonie Brandonie, który był Ojcem Chrzestnym I też piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: pytanie do piecyka:) 18.04.05, 12:35 piecyk jesteś katolikiem. Czy ty masz dziewczyne a jeśli tak to czy uprawaisz z nią seks? Używasz antykoncepcji? A może jesteś prawiczkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zet Re: pytanie do Alexa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:39 Alex onanizujesz się? A kiedy zacząłeś? Nie wstydź się - to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
aniolpiaty Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 17.04.05, 18:40 Ojciec Święty jest tylko jeden, ten w niebie. Reszta to falsyfikaty. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 18.04.05, 05:17 aniolpiaty napisał: > Ojciec Święty jest tylko jeden, ten w niebie. Reszta to falsyfikaty. ------------------------------- Bog tez ?????? alex.4 napisał: > Prawosąłwie reprezentował przede wszustkim patriarcha ekumeniczny > Konstantynopola. Trudno oo ważniejszą osobę w prawosławiu. > A ja wolałbym aby np. Tur lepiej nie pojechał na pogrzeb jeśli miał jechać za > ansze pieniądzę. To jest skandal ---------------------------------- Patriarcha ekumeniczny Konstantynopola? A co to do cholery? To w takim razie ja jestem Krolem Atlantydy. Innym moge jeszcze zaoferowac tytuly Cesarza Muminkow, Ksiezniczki Edenu i wiele innych. Ciekawi mnie czy Turcy w Konstantymopolu (czyli Stambule) wiedza, ze maja jakiegos patriarche ekumenicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
justusz Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 18.04.05, 05:56 no włąsnie Twoja wiedza sproweadza sie jedynie do epitetów i górnolortnosci w wuymyslaniu tytułow... Mysle ze nie dla Twojej wiedzy bo ty oczyswiscie to wykpisz w swoim zacietrzewieniu wszytstkowiedzaceinnych forumowiczów warto przypomniec ze: ....prawosławie jest organizacja narodowych niezaleznych od siebie kosciołow narodowych. T polski kosciól prawosławbny jest kosciołem polskim nie majacym nic wspólnego w zakresie podporzadkowania np z cerkwia rosyjska. Zwierzchnikiem honorowym wszytskich kosciołow prawosławnych jest patriarcha konstantynopola. jest to najwyzsza osoba w hierarchi kosciołow prawosławnych. Oczywiscie tylko honorowa ale o randze równej papiezowi. ...... Dlategoc przestan blaznic sie swoja zaslepiona niewiedza i lotnymi przenosniami. Bo to jest swiadectwo jakie dajesz przede wszytkim sobie Odpowiedz Link Zgłoś
aniolpiaty Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 18.04.05, 07:05 Bog tez ?????? A jak myślisz? Bóg Jestem jest Ojcem Świętym. Gdyby wojtyła poszedł do nieba mielibyście już tam 2 takich ojców. Do którego byście się modlili? Nie ma tam miejsca na wojtyłę, gdyż nie jest on Ojcem Świętym i nigdy nim nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 18.04.05, 07:46 aniolpiaty napisał: > Bog tez ?????? > > A jak myślisz? Bóg Jestem jest Ojcem Świętym. Gdyby wojtyła poszedł do nieba > mielibyście już tam 2 takich ojców. Do którego byście się modlili? Nie ma tam > miejsca na wojtyłę, gdyż nie jest on Ojcem Świętym i nigdy nim nie będzie. Nie jest ale był bo umarł. A dziś zaczynają wybierać nowego. Jeśli nie masz dla Niego szacunku będziesz nazywał Papieżem, dla innych był Ojcem Swietym. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 19.04.05, 03:12 aniolpiaty napisał: > Bog tez ?????? > > A jak myślisz? Bóg Jestem jest Ojcem Świętym. Gdyby wojtyła poszedł do nieba > mielibyście już tam 2 takich ojców. Do którego byście się modlili? Nie ma tam > miejsca na wojtyłę, gdyż nie jest on Ojcem Świętym i nigdy nim nie będzie. -------------------------------------------- Bog jest Bogiem, nawet jezeli jest naszym ojcem a Ojciec Swiety jest Ojcem Swietym. Nie komplikuj. To na kiedy tym razem ustaliliscie koniec swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 19.04.05, 04:21 justusz napisał: > no włąsnie Twoja wiedza sproweadza sie jedynie do epitetów i górnolortnosci w > wuymyslaniu tytułow... > Mysle ze nie dla Twojej wiedzy bo ty oczyswiscie to wykpisz w swoim > zacietrzewieniu wszytstkowiedzaceinnych forumowiczów warto przypomniec ze: > ....prawosławie jest organizacja narodowych niezaleznych od siebie kosciołow > narodowych. T polski kosciól prawosławbny jest kosciołem polskim nie majacym > nic wspólnego w zakresie podporzadkowania np z cerkwia rosyjska. Zwierzchnikiem > > honorowym wszytskich kosciołow prawosławnych jest patriarcha konstantynopola. --------------------------------------------------------- Kiedys duchowni chrzescijan wschodnich, podlegali Konstantypolowi. Jak dobrze pamietam, to ktorys z carow oglosil, ze od dzisiaj to on jest glowa kosciola i wprowadzil kilka zmian w cerkwii. Tych, ktorzy chcieli pozostac wierni tradycjom Konstantynopola i nie przeszli na nowe wyznanie, okrutnie przesladowano. Do dzis grupy tzw Starowierow lub Starowiercow przetrwaly w dalszych okolicach Bialegostoku (ach, te Paliaki..)oraz na Litwie, Lotwie. Tak wiec to oni sa prawdziwymi spadkobiercami Konstantnopola, a wy prawoslawni, tylko klamcami-uzurpatorami. To oni maja prawo wybierac swoich patriarchow, a wam g.wno do tego. Prawoslawni maja tyle wspolnego z Konstantynopolem, co krolowa Anglii z konklawe. Poza tym, to nie dziwi mnie, ze Turcja tak ochoczo wstapila do NATO. No bo kiedy koscioly prawoslawne skrzykna sie i pod przywodztwem Zyrinowskoego rusza na Turka, zeby odbic Stambul, dawny Konstantynopol? > jest to najwyzsza osoba w hierarchi kosciołow prawosławnych. Oczywiscie tylko > honorowa ale o randze równej papiezowi. ...... ----------------------------------------- A siedziba jego w Konstantynopolu? A gdzie? Na wygnaniu? Zyrinowski wam pomoze. Pojdzie na Turka, odbije wasz Konstantynopol, a patriarcha Aleksiej budziet pierwym eksperymientalnym ruskim papiezem. --------------------------------------------------------- > Dlategoc przestan blaznic sie swoja zaslepiona niewiedza i lotnymi > przenosniami. Bo to jest swiadectwo jakie dajesz przede wszytkim sobie ---------------------------------------------- Sam widzisz, ze tymi slowami troche mnie zdopingowales. Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 19.04.05, 07:31 moze ale tylko w twojej chorej z nienawisci i wypelnionej naukami chrystusowymi glowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radecki Lecytyna pomaga na pamięć ;-) IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.04.05, 10:13 na głupote jeszcze lekarstwa nie wymyślono, przykro mi Zenonie. > Kiedys duchowni chrzescijan wschodnich, podlegali Konstantypolowi. Jak dobrze > pamietam, to ktorys z carow oglosil, ze od dzisiaj to on jest glowa kosciola i > wprowadzil kilka zmian w cerkwii. Tych, ktorzy chcieli pozostac wierni > tradycjom Konstantynopola i nie przeszli na nowe wyznanie, okrutnie > przesladowano. Do dzis grupy tzw Starowierow lub Starowiercow przetrwaly w > dalszych okolicach Bialegostoku (ach, te Paliaki..)oraz na Litwie, Lotwie. Słaba twoja pamięć. Reformy wprowadził nie car a patryjarcha, a ich celem było przybliżenie do greckiego prawosławia. Co do kłamców i uzurpatorów to nie ciesz się zbytnio. Starowierzy uznają zarówno prawosławie i katolicyzm za odstępstwa od wiary. > A siedziba jego w Konstantynopolu? A gdzie? Na wygnaniu? Czep się lepiej szopki z "prezydentem" Kaczorowskim ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Lecytyna pomaga na pamięć ;-) 19.04.05, 11:04 Tym patriarchą był chyba Nikon. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Lecytyna pomaga na pamięć ;-) 19.04.05, 11:10 Patriarcha moskiewski Nikon Do nadania Cerkwi większej samodzielności wewnętrznej dążył patriarcha Nikon (właściwie: Nikita Minow, 1652-1666). Starał się też przystosować ją do wzoru greckiego. W tym celu wydał nowy zbiór prawa kościelnego, poprawił księgi liturgiczne i wprowadzał reformę duchowieństwa. W opozycji do jego działalności, jak również do nadmiernej ingerencji carskiej w sprawy cerkiewne, stanęli dwaj protopopi: Pietrowicz Awwakum i Iwan Neronow. Synod wszakże opowiedział się (1653) po stronie patriarchy i potępił obu antagonistów. Awwakum, twórca i główny ideolog starowierców (staroobrzędowców), został zesłany do Tobolska, a zdegradowany Neronów musiał udać się do odległego klasztoru. Car Aleksy potwierdził uchwały synodu z 1653 roku i następnych lat, karał też opornych duchownych, nie zdołał jednak wstrzymać ruchu starowierców (raskol). Awwakuma wezwał do Moskwy celem pojednania z Kościołem, lecz nie uzyskał od niego wyrzeczenia się głoszonych poglądów. informacje ze strony www.mikolaj-bydgoszcz.home.pl/historia_kk/rozdzialy/tom3/hkk100.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 19.04.05, 09:30 Już ty się o Turków nie bój, są bardziej tolerancyjni niż ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.04.05, 11:13 [...] Na pogrzebie Jana Pawła II, który zgromadził niemal wszystkich najważniejszych polityków świata, zabrakło prezydenta Rosji Władimira Putina. Na jego polecenie na uroczystości żałobne pojechał premier Michaił Fradkow, formalnie człowiek nr 2 w państwie, a w praktyce niewiele znaczący kremlowski administrator. Podobnie postąpiła rosyjska Cerkiew prawosławna. Patriarchę Aleksego II, nigdy nieukrywającego swojej niechęci do papieża Polaka, zastąpił metropolita Kirył, o podobnym statusie co Fradkow, tyle że o wiele bardziej wpływowy. Patriarcha pozwolił sobie przy tym - mówiąc delikatnie - na poważny nietakt dyplomatyczny. W depeszy kondolencyjnej, wysłanej tuż po śmierci Ojca Świętego, napisał: "Mam nadzieję, że nadchodzący nowy okres w życiu Kościoła rzymskokatolickiego pomoże naszym Kościołom odnowić stosunki wzajemnego szacunku i braterskiej, chrześcijańskiej miłości". Zupełnie jakby to "stary" papież był główną przeszkodą w realizacji podobnego programu i dopiero jego odejście stworzyło szanse na zmianę tego stanu. [...] Na rzucającą się w oczy nieobecność rosyjskich przywódców - prezydenta i patriarchy - można jednak spojrzeć inaczej. Poza wszystkim była to również demonstracja tego, czym naprawdę jest teraz putinowska Rosja i jak określa swoje miejsce w świecie. [...] I jest w tym wszystko: wizja Rosji otoczonej przez wrogów, w tym wiecznie spiskujących Polaków, Rosji pełnej imperialnych marzeń, a jednocześnie - jak pisze Andriej Kolesników z "Gazety.ru" - cierpiącej od wieków na kompleks niższości graniczący z manią wielkości; Rosji izolującej się od świata, coraz bardziej ksenofobicznej i wprost odwołującej się do najgorszych tradycji rosyjskiego nacjonalizmu oraz koncepcji samodzierżawia. [...] To małoduszność - pisał w tych dniach Aleksander Minkin w "Liście do prezydenta", opublikowanym na łamach popularnego w Moskwie, wysokonakładowego dziennika "Moskowskij Komsomolec" - przeszkodziła Panu towarzyszyć mu (papieżowi -"Rz") w ostatniej drodze. Tak samo jak strach i zawiść przez lata nie pozwoliły wpuścić Jana Pawła II do Rosji. Cerkiew prawosławna nie chciała go tu widzieć, tłumacząc to troską o wiernych. Straszyli nas, że papież to katolik, Polak, wróg ZSRR... Polak? - pyta Minkin. - Przecież Polacy nie wyrządzili nam nawet setnej części tych krzywd, jakich doznaliśmy od Niemców, a akurat z nimi łączy nas zadziwiająco silna przyjaźń? I czy nie lepiej było skorzystać z okazji i przeprosić za zamach na papieża, do którego strzelano wszak na rozkaz KGB? - To ważne pytania i ważne słowa. Tym ważniejsze, że tak rzadkie w dzisiejszej Moskwie. Większość myśli tak, jak Putin i Aleksy II i być może to jest właśnie najgroźniejsze. www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050418/publicystyka/publicystyka_a_10.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radecki Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.04.05, 12:19 Co za czasy, Moskiewski Komsomolec wiarygodnym źródłem informacji dla polskiej gazety :-) Pan redaktor wie nawet kto stał za zamachem na papieża ;-) może uchyli rąbka tajemnicy w sprawie zabójstwa Kennedyego ?? Swoją drogą gdzie ten brak demokracji w Rosji ?? dlaczego rzepa nie zastanawia się z jakich powodów pan redaktor nie siedzi jeszcze na łubiance ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.04.05, 13:04 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,2627199.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radecki Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.elpos.net 19.04.05, 13:46 Narazie to rewelacje włoskiej gazety. Poczekajmy na wyniki śledztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.04.05, 15:55 Jakiego śledztwa? Przecież są dokumenty Stasi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radecki Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 19.04.05, 16:48 Dokumenty odnalezione w archiwach Stasi zostały przekazane przez rząd niemiecki władzom Bułgarii, jak również zostaną oddane do dyspozycji Włoch, gdzie zostaną powierzone specjalnej komisji parlamentarnej. Prowadzi ona dochodzenie odnośnie działalności służb specjalnych z krajów Europy Wschodniej na terenie Włoch. Komisja ustali co warte są te dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.04.05, 16:53 Nie chcę uprzedzać faktów, ale wydaje mi się mało prawdopodobne, by można było ustalić coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego 21.04.05, 05:29 Gość portalu: Radecki napisał(a): > na głupote jeszcze lekarstwa nie wymyślono, przykro mi Zenonie. ---------------------------------------------------------- Typowa wschodniobizantyjska kultura. >> Słaba twoja pamięć. Reformy wprowadził nie car a patryjarcha, a ich celem było > przybliżenie do greckiego prawosławia. Co do kłamców i uzurpatorów to nie ciesz > > się zbytnio. Starowierzy uznają zarówno prawosławie i katolicyzm za odstępstwa > od wiary. ----------------------------- To nie katolicy mordowali Starowierow i palili ich na stosaach. W katolickiej krainie znalezli wolnosc i tolerancje. Do dzisiaj w prawoslawnej Rosji inne wyznania sa zwalczane i przesladowane. Co do prawoslawia, to jestes na tyle naiwny, ze patriarcha wprowadzil te "reformy" z wlasnej woli? Koles miekki byl - to wszystko. Tak sie przypadkowo sklada, ze car przebywal na zachodzie i bardzo mu sie podobal protestantyzm. Dawno nie spotkalem sie z bardziej kuriozalnym lamancem logicznym - patriarcha chcial przyblizyc wiare do greckiego prawoslawia i oglosil ruskiego cara glowa kosciola. Nadaje nagrode jobla. > > > A siedziba jego w Konstantynopolu? A gdzie? Na wygnaniu? > > Czep się lepiej szopki z "prezydentem" Kaczorowskim ;-) ---------------------------------------------- A u was murzynow bija? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radecki Re: kogo zabraklo na pogrzebie Ojca Swietego IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.04.05, 10:14 >Typowa wschodniobizantyjska kultura. Przykłady twojej "kultury" poznaliśmy, więc nie bede do tego wracał. >Do dzisiaj w prawoslawnej Rosji inne wyznania sa zwalczane i przesladowane. A jakie są przykłady zwalcznia np. islamu, buddyzmu i protestantów ?? Przykłady zwalczania katolików też podaj, oprócz niewpuszczenia papy do Rosji i słynnym porwaniu bp Mazura, który "cudem" odnalazł sie w hotelu w Moskwie ;-) >Tak się przypadkowo sklada, ze car przebywal na zachodzie i bardzo mu sie >Podobał protestantyzm. Tak się przypadkowo składa, że twoja znajomość historii jest równa prawie zeru ;-) Car Piotr I Wielki urodził się dobre kilkadziesiąt lat po tej reformie. > Dawno nie spotkalem sie z bardziej kuriozalnym lamancem logicznym - patriarcha > chcial przyblizyc wiare do greckiego prawoslawia i oglosil ruskiego cara glowa kosciola. Nadaje nagrode jobla. Kolejny przykład świetnej znajomości tematu ;-) Wszystko by było cacy gdyby nie fakt, że to własnie w tradycji greckiej cesarz był świeckim zwierzchnikiem Kościoła. Tak więc "jobla" zatrzymaj dla siebie :-) > A u was murzynow bija? U nas w Polsce biją jak najbardziej. W tej "katolickiej krainie wolności i tolerancji" zdarzają się tacy, którzy potrafią pobić kogoś za niewłasciwy kolor skóry. Odpowiedz Link Zgłoś