Dodaj do ulubionych

Bojary do pieca?

11.04.05, 00:09
Ta ekipa nie ma pomysłu nie tylko na Bojary, ale i na Białystok jako taki. Nie
wierzę w skorumpowane, zarozumiałe, cyniczne, zepsute latami PRL-u pokolenie:
40 + Bezwładny prezydent, który chce spokojnie dotrwać do końca koadencji i
nawet nie mieszka już w Białymstoku i "aktywni" zastępcy, Kwiecisty i Sprytny
usiłujący w tym samym czasie zgromadzić środki na chude lata kiedy - jeśli
nie uda się wygrać kolejnych wyborów- przyjdzie zaznać "niedoli" politycznego
niebytu. Żaden z nich nie związany emocjonalnie z tym miastem. Magistrat? Jaki
pan taki kram... Kiedy będą kolejne wybory - grupa dziadków i babć ( bo młodzi
wybiorą "piwko i filmik") doprowadzi do wyłonienia kolejnej "ekipy". Co do
ostatniego zdania- chciałbym się mocno mylić. I już nie mogę się doczekać,
żeby doszło do tej pomyłki.
Obserwuj wątek
    • Gość: hmm Re: Bojary do pieca? IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 11.04.05, 00:36
      wyburzyc wszystkie te stare domy,wylegarnie szczurow i alkoholikow,, jak ktos
      chce popatrzec na drewniane domy to niech pojedzie do skansenu przed jurowcami,
      albo,do najblizeszj wioski , nierobmy z bialego wiekszej wiochy niz jest ,, ,
      to kicha ze w centrum,stoja jeszcze stare,walace sie,chalupy , chcemy byc
      nowoczesnym miastem baaa metropolia, z czym , z drewnianymi domami? hahaha
      • kamilar Re: Bojary do pieca? 11.04.05, 00:41
        Dobrze rozumiana nowoczesność to szacunek dla tradycji i własnej historii a nie
        usilne niszczenie śladów korzeni
      • Gość: robert Re: Bojary do pieca? IP: 81.15.254.* 11.04.05, 05:26
        do hmmmmmm ale jestes prostak ze wsi !
      • Gość: do hmmm Re: Bojary do pieca? IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 11.04.05, 08:05
        chcesz zlikwidować wylęgarnie alkoholików przenosząc ich do bloków puknij się
        w ... i pojedź np: do starosielc lub KTBS-ów gdzie na wino nawet klamki
        potrafią ukraść

przepraszam wszystkich porządnych ludzi mieszkających w tej dzielnicy
        • Gość: hmm Re: Bojary do pieca? IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 11.04.05, 11:45
          wedlug rozumowania co poniektorych ,najlepiej w bialym nic niewyburzac by nie
          zachwiac urokow przeszlosci i "korzeni"pzreszlosci ,w ten sposob , w bialym nie
          powstalby zadna bydowla czy budynek , nawet dom bo przeciez mozna polatac
          rudere i mieszkac przez nastepne sto lat :),niedlugo padna propozycje zerwania
          asfaltu by uwidocznic zabytkowa kostke , przeciez to tez nalezy do naszej
          pzreszlosci i jest pamiatka ,znakiem zamieszchlych czasow , po co wogle
          rozwijac miasto pozostanmy skansenem ,,,
          • kamilar Re: Bojary do pieca? 26.04.05, 23:26
            Ale stare wątki odświerzasz:)
            • kamilar Re: Bojary do pieca? 26.04.05, 23:29
              to mi się w złe miejsce wpakowało:) Miało iść do reda.
          • Gość: Ian Re: Bojary do pieca? Do "Uhm" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 21:34
            To wyburz stare chałupy przy rynku w Kazimierzu! Bo część jest tam drewanianych
            i starych! Wstaw tam styropianowcei zaproś turystów, chyba,że takich jak ty!

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: piecyk gazowy Re: Bojary do pieca? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.04.05, 00:37
      Do pieca???
      • kurna_felek Re: Bojary do pieca? 11.04.05, 09:15
        ychy pewnie gazowego ;)
        • max39 Re: Bojary do pieca? 11.04.05, 16:29
          Gazowy nie dziala na drewno:)
    • Gość: Asia beton-kanonem piekna IP: 207.96.176.* 11.04.05, 18:18
      skoro jestesmy w Europie moglibysmy wziac przyklad z innych panstw niz z
      betonowej Polski. Architektura drewniana jest lekka i ciekawa... wiekszosc
      POlski jest betonowo masywna (spadek po okresie komunistycznym?). Nawet chaty w
      Zakopanem sa masywne i ciezkie (po Slowackije stronie sa bardziej urocze). Domy
      dla grubego spoleczenstwa... Na Bialostoczyznie moze pewnie dopiero nasi
      wnukowie docenie wartosc architektury drewnianej, ale pewnie bedzie za pozno.
      • Gość: Ian Re: beton-kanonem piekna DO ASI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 21:38
        No to nie pozwólmy im tego rozebrać! Takich gości jak "uhm" jest na pęczki, bo
        w końcu większośc z nas ma wieś w rodzinie, ale część się uczy a część nie!
        Olać ich! Pozdr.

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: kobieta z Bojar Re: Bojary do pieca? IP: 80.55.171.* 11.04.05, 20:48
      Nie, bo nie. Czytając żrące opinie zastanawiam sie o co tym ludzim chodzi, po
      co chcą tak bardzo zniszczyć, tak mały kawałek ziemi, urokliwej, pełnej zadumy
      nad tym co minęło, a jednak tętniącej życiem. Czasami aż za bardzo, gdy hordy
      nastolatków mieszkające w pobliskich blokach nawiedzają tę oazę spokoju. O co
      tym ludziom chodzi? - myślę sobie. I odpowiadam też sobie, albo mi zazdroszczą,
      bo mieszkam w fantastycznym miejscu, bo mam rodzinną tradycje związaną z tym
      miejscem, bo mam dwie ręce i umiem pracować , aby stareńki dom trwał i to w
      bardzo dobrym stanie. Albo odzywają się po cichu w tej dyskusji decydenci
      podszywający sie pod mieszkanców, a jaki oni mają cel ,czyżby te domy tak
      bardzo im przeszkadzły, może nie mają wyobraźni,że to miejsce może pracować
      pozytywnie na bylejaki Białystok, a może po cichu nadstawiają kieszeń, aby coś
      tam wpadło od dewelopera?. Bo wiadomo, że gdy nie wiadomo - tzn chodzi o
      pieniądze, kto je dostaje?, aby tak szybko niszczyć metodą faktów dokonanych.

A może gazeta rozpętałaby akcję z hasłem: Ludzie z bloków, jeli chcecie
      wyremontować drewniany dom, nawet ten najmniejszy, ale by na zewnątrz wyglądał
      tak jak konserwator narzuci, oddajcie swje blokowe, betonowe mieszanie miastu
      (czekają na nie marzyciele :))a my MIASTO oddamy Wam ten dom do remontu i
      pomożemy załatwić papiery. Przecież wszyscy skorzystaliby. Ja znam kilka osób,
      które bez chwili wachania oddałyby swoje cudo na osiedlu centrum i nawet już
      walczyły o dom na Bojarach, ale Pan Tur powiedział nie bo nie, o co Panu Turowi
      więc chodzi, czyżby o dobro miasta?
      Czy warto zniszczyć trzy uliczki, aby wybudować 5 bloków, co nie daj Boże
      bardzo "bojarskich".Ja widzę jak piekielnie prosto można zyskać dużo - piękny
      kawałek świata, maleńki skrawek, potrzebny wszystkim aby było na czym oko
      zawiesić w powodzi betonowej, katalogowej brzydoty. Po co ludzie jeździcie do
      Kazimierza nad Wisłą i wchłaniacie widok staruszków drewniaczków chodząc
      krętymi uliczkami - tylko dla szpanu?, macie go w pozytywnym sensie tuz przed
      swoimi oczami tu na Bojarach i tak bardzo zależy Wszyskim aby to zniszczyć,
      dlaczego? Dlaczego ja - człowiek tylko tu mieszkający (nie architekt) wiem, że
      Bojary są CENNE!!dla wszystkich, a ludzie wykształceni , architekci, włodarze
      miasta nie widzą tak prostych spraw i twiedzą, że to oni mają rację , a nie ja.
      Oni nie mają racji, to ja ją mam, szkoda,że może się to okazać w chwili , gdy
      dookoła mojego domu będę miała towarzystwo na piątym pietrze, zaglądające z
      zazdością ze swego betonowego balkonu do mojego ogrodu.
      • Gość: Ian Re: Pozdrawiam Kobietę z Bojar!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 21:41
        Witam sąsiadeczkę! Bardzo z sąsiadką się solidaryzuję. Pozdrawiam też sąsiada.

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • inks Re: Bojary do pieca? 11.04.05, 23:52
      Myślę sobie, że jeśli jakiś właściciel domu na Bojarach nie ma środków na jego
      remont i ma dość borykania się z kłopotliwymi naprawami- miasto mogłoby taki dom
      odkupić, odrestaurować, odpprzedać komuś kto - tak jak postuluje to mój
      przedmówca- ma i środki, i chęć, i czas na odrestaurowanie takiego domku i
      przyjemność z mieszkania w takim miejscu jak Bojary.Jeśli dom nie nadaje się do
      remontu- można go zburzyć i odwtorzyć z nowych materiałow ale w pierwotnym
      kształcie. Nie takie budowle i nie takie grunty miasto kupuje, w końcu tu chodzi
      o pojedyńcze obiekty, środki stanowiące promil budżetu miasta...Tyle, że wtedy
      panie i panowie z magistratu nie będą mieli żadnej "cichej korzyści"ze strony
      developerów. Jak patrzę na to wszystko, kiedy łączę w całość fakty zasłyszane od
      osób zorientowanych w impendorabiliach naszego magsitratu to mam wrażenie, że
      naszym miastem rządzi jakaś grupa przestępcza...Pani naczelnik która ewidentnie
      kradła i brała łapówki w ramach "kary" odchodzi na emeryturę, ta ciągła
      niemożność pojawienia się konkurencji w stosunku do Auchan ( to naprawdę robi
      wrażnie jakby ktoś pilnował niepisanej umowy o okresie wyłączności firmy Auchan
      na handel wielkopowierzchniowy w naszym mieście), te dziwaczne korowody z budową
      nowych obiektów handlowych, multikina..wiecprezydenci zamykający się w swoich
      gabinetach na nieoficjalne rozmowy w "cztery oczy" z inwestorami tuż po
      zakończeniu tzw. rozmów oficjalnych, urzędnicy żadający po kilak tysiećy złotych
      łapówki za postawienie nowego kiosku spożywczego w miejscu w którym stał taki
      sam, o tej samej powierzchni, ale z innych materiałów ( to zasłyszane też od
      znajomego). Niech się tym na miły Bóg zajmie w końcu jakaś ABW czy policja
      chociażby...Kiedy czyta się o Białymstoku przedwojennym i kupcach składających
      się na utworzenie Plant to aż nie chce się otwierać oczu i oglądać Białegostoku
      A.D. 2005
      • Gość: Ian Re: Bojary do pieca? Do INKS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 21:46
        Hej! Myślę, że miasto niech się nie miesza do rewitalizacji samo bo to by była
        Szwecja! Niech będzie moderatorem i nie przeszkadza. Tu mieszka zupełnie
        aktywna i mądra grupa ludzi. Nie wiem skąd te mity o menelstweie i wylęgarni
        czegoś tam obrzydliwego! Bolszewik wbijał ludkom prze pół wieku tyle głupot, że
        ci w to uwierzyli i teraz sprzedają to młodym. Najgorzej że po bolszewiku
        nastali "nasi" i też nam dopieprzają! Może to nie kolor winny tylko łby
        nietęgie?

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Red Re: Bojary do pieca? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 23:24
      Do hmm: z twojej wypowiedzi widać, że masz kompleks wsi
    • Gość: Ian Re: Bojary do pieca? IP: 80.55.171.* 02.05.05, 19:16
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Precz z łapami od Bojar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka