Dodaj do ulubionych

Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach

13.04.05, 05:53
I tak na grzbiecie papieza, wykorzystujac atmosfere z jego smiercia, paru
cwaniaczkow weszacych grube pieniadze ze sprzedazy Krywlan, chce pozbyc sie
lotniska. Tym bardziej zalosne, ze pretekstem do tego tego jest papiez i
kosciol, ktory mialb tam stanac. Jesli ktosm ja jeszcze resztke rozumu, to
chyba widzi, ze te matactwa sa hanbieniem pamieci papieza pod pretkstem
zlozenia holdu.
Obserwuj wątek
    • ormond Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 05:53
      .
    • Gość: Romek Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 07:47
      A co z gazem? Czemu gazeta nie pisze kiedy ruszy wydobycie?
      ;)
      • ormond Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 08:06
        Gość portalu: Romek napisał(a):

> A co z gazem? Czemu gazeta nie pisze kiedy ruszy wydobycie?
        > ;)
        Gaz bedzie uzywany do znicza przy pomiku papieza (bez pomnika sie przeciez nie
        obedzie) i do ogrzewanie 5 pietrowej plebanii, ktora "przycupnie" w poblizu
        kosciola.
    • Gość: kierowca Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.csk.pl 13.04.05, 08:19
      Może byście się nieroby zajęli drogami w mieście !!!!!
    • kurna_felek Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 08:25
      No zobacz, ja mam podobne skojarzenia. To dawanie na przemian zielonego i
      czerwonego światła lotnisku na Krywlanach ma pewnie tylko służyć "strategii
      negocjacyjnej" - tzn. no byznesmeny ruszcie się, bo zrobimy lotnisko.
    • alex.4 Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 08:30
      skandal. Czego politykierzy nie zrobią z demagogii dla pozydkania kilku
      głosów...
    • Gość: co za tumany... Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 08:40
      "Na Krywlanach można zmodernizować istniejący, 800-metrowy pas startowy,
      zamiast budować drugi." - panie MegaTumanieDębski, a czy ma pan pojecie, że
      niewykorzystywana od 1950 r. betonowa droga startowa (a nie pas) nie nadaje sie
      wogóle do wykorzystania (nie chodzi mi tu o stan, ale o ścieżki podejścia do
      lotniska itp). Obecnie lotnisko korzysta z trawiastej drogi startowej,
      usytuowanej poprzecznie do owego "pasa". Modernizacja "pasa" musiałaby polegać
      na praktycznie budowie nowej drogi startowej o utwardzonej nawierzchni...
    • Gość: Zenek a ja na radnych PiS robię PISS [ang.] IP: *.publikator.com.pl 13.04.05, 09:19
      olewam ich znaczy się... fiuuu...
    • Gość: 11 Opamiętajcie się, albowiem nie wiecie co czynici IP: *.cs.bialystok.pl / 80.51.121.* 13.04.05, 09:23
      "'Nie wolno szacunku dla Ojca Świętego sprowadzać do najłatwiejszych rozwiązań:
      budowy pomników i nowych nazw ulic - mówi "Gazecie" abp Józef Życiński.
      "Piękniej uczcimy pamięć zmarłego Papieża, tworząc kuchnie dla ubogich,
      świetlice dla dzieci, hospicja" - napisał w dekrecie''Metropolita lubelski abp
      Józef Życiński wzywa do opamiętania.

- Zrezygnujmy z chorych ambicji, które sugerują wybudowanie kolejnego pomnika
      szybciej niż uczyni to sąsiednie miasteczko,,,
      chcecie być bardziej święci? to zastosujcie się do zaleceń Kościoła!i dlaczego
      moim kosztem?NIkt przy zdrowych zmysłach nie marnuje takiego terenu- jednego z
      ostatnich w tym mieście , cofając nas do średniowiecza!Nie kościoły , nie domki
      jednorodzinne, ale to doskonały teren jak nie pod lotnisko, to pod
      inwestycje!kto ma mieszkać w tych domkach i chodzić do kościoła? chyba wy sami,
      bo normalnych ludzi interesują miejsca pracy i rozwój Białegostoku!, do
      powstania których mógłby posłużyć ten teren, a nie czynienie z niego sypialni i
      miejsca kultu!
      • Gość: pan miecio Re: Opamiętajcie się, albowiem nie wiecie co czyn IP: *.antoniuk.sdi.tpnet.pl 13.04.05, 09:32
        Ot wybory sie zblizają to i oszołomstwo sie obudziło z letargu
    • kamilar Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 09:51
      A mnie zastanawia kto wg panów radnych chciałby budować zakład przemysłowy
      wmieście, które od 10 lat nie potrafi wybudować lotniska i ogólnie
      infrastrukturę ma najlepszą w POlsce:) Za to Kościół to już lepszy pomysł,
      naokoło tyle osiedli i iwerni będą mieli blisko. LITOSCIIIIIIIIIIIIIIII
    • Gość: murwa kać Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.csk.pl 13.04.05, 09:59
      Noż w kieszenie się otwiera kiedy słysze podobne bzdury. Przeciez to zalatuje
      schizofrenią. Kolejny kościół i co znów przenoszenie ołtarza z Radzymińskiej na
      lotnisko. Zróbcie cokolwiek tylko przestańcie bić pianę - wybudujcie kino,
      galerie, hipermarket, drogę, lotnisko - cokolwiek tylko zejdżcie z biednego
      Papieża i nie szargajcie jego autorytetu po śmierci. Wy najmniej na to
      zasługujecie aby powoływac się na Niego. Sawicki i Tur - opamietajcie się,
      więcej pokory. Zróbcie w koncu cos dla mieszkańców
      miasta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kolejny
      kościół będzie stanowić tylko obciążenie finansowe dla miszkańców okolicznych
      osiedli,a nie każdy zarabia 10.000 !!!
    • kamilar Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 10:02
      Ja bym taw walną taką dużą operę i wybudował Rynek ;)

Szumi dokoła lassssss
    • Gość: Gazeto pomóż!! Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: 81.210.116.* 13.04.05, 10:05
      Gazeto, zrób coś w tej kwestii. To już nawet nie są obrazki z Misia Barei.
      Wydano kupę kasy na opracowania, po czym nasi radni postanowili, że
      uszczęśliwią nas na siłę. Nie życzę sobie tam Kościoła, mauzoleum, ani nic
      innego. I Papieżowi też z pewnością nie chodziło, aby stawiać mu Świątynie,
      pomniki, itd. To był skromny człowiek. Lotniska w Topolanach nie zbudujemy za
      naście lat. Białystok jeszcze bardziej się zapadnie, cofnie w rozwoju.
      Propozycja konwentu Rady Miejskiej jest jakąś totalną bzdurą!! I do tego
      retoryka w stylu "społeczeństwo tego chce"! Stalinizm, po prostu stalinizm.
      Społeczeństwo chce lotniska! Proszę zróbcie coś, proszę Was bardzo!
      • Gość: mucha z zakrystii Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.bsk.vectranet.pl 13.04.05, 11:30
        To dlaczego ten "skromny człowiek" nie powiedział: "Basta!" tylko sam święcił
        swoje pomniki. Był totalitaryzm czerwony, teraz rodzi się czarny. A wogóle po co
        się rozdrabniać? Pomnik do pomnika podobny i panowie z PiS do histori w ten
        sposób nie przejdą: trzeba zbudować górę i pomnik większy niż w Rio. "Nie
        będziesz mieć cudzych bogów przede mną" - pamiętacie? A tutaj dochodzi jeszcze
        kolejny - pieniądz!
        • zewsi Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 11:32
          Gość portalu: mucha z zakrystii napisał(a):
          > To dlaczego ten "skromny człowiek" nie powiedział: "Basta!" tylko sam święcił
          > swoje pomniki.

O, to ciekawe. Kiedy i gdzie miało miejsce to wydarzenie?
          • Gość: mucha Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.bsk.vectranet.pl 13.04.05, 13:05
            Niestety, kiedy podawały to wiadomości w TV nie zapisywałem dat i szczegółów, bo
            skąd mogłewm przypuszczać, że będę musiał się na to powoływać? Oczywiście, można
            powiedzieć, że TV kłamie, ale w takim razie w ostatnim tygodniu zmyła ten grzech
            z nawiązką.
            • Gość: Bla Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: 82.139.160.* 14.04.05, 01:44
              Gość portalu: mucha napisał(a):
              > Niestety, kiedy podawały to wiadomości w TV nie zapisywałem dat i szczegółów, > bo
              > skąd mogłewm przypuszczać, że będę musiał się na to powoływać? Oczywiście, można
              > powiedzieć, że TV kłamie, ale w takim razie w ostatnim tygodniu zmyła ten grzech
              > z nawiązką.

Bzdury piszesz!!!! Podaj choc jeden, moze byc marnie udokumentowany, fakt
              poswiecenia przez Papieza swojego pomnika.
          • Gość: bogi Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: 81.15.254.* 17.05.05, 15:57
            chociażby w Krakowie, w telewizji bez przerwyt o tym mówili, podobno papież
            nawet się sktrzywił jak zobaczył swój pomnik ale ni przeszkodziło mu to w
            poświęceniu jego.
      • Gość: Kuba Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.04.05, 16:59
        W 100% popieram...
        • Gość: Kuba Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.04.05, 17:01
          Gazeto pomóż coś zrobić z tym oszołomstwem !!!
    • Gość: koleś Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.csk.pl 13.04.05, 10:08
      A mnie podoba się pomysł rajców, pewnie ten zakład to nowe seminarium duchowne.
      Usypmy jeszcze kopiec i skansen jak malowanie.
    • Gość: zawada Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.riviera.pw.edu.pl 13.04.05, 11:06
      jak na mog gust to jest tak ze nie wazne co ma powstac na krywlanach czy markecik czy kosciol to i tak jest to lepsza propozycja niz lotnisko
      Patrzac na kraje zachodnie i metropolie to trzeba zauwazyc ze lotniska nie sa centrum ani nawet blisko centrum
      Lotnisko powinno byc okolo 20 kilometrow za białymstokiem gdyz miasto (mam nadzieje)bedzie sie jeszcze rozwijac i glupota bylaby sytuacja lotniska wsrod blokowisk albo osiedli domkow jednorodzinnych
      tak wiec moze nie kosciol ale kaplica wbudowanana w galerie handlowa z ladnym pomnikiem
      cos w stylu tego co powstalo gdzies w poludniowej Polsce
      zastanowcie sie jeszcze
      i nie wlczcie o te lotnisko w ty miejscu
      bo to po prostu jest za blisko
      • koczisss Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 11:16
        Tylko jest taki problej, jeśli nie na Krywlanach, to dłuuuuuugo jeszcze nigdzie nie powstanie. Są pieniądze, zapłacone zostało za ekspertyzy, plany i co, to nie ważne. Jak zawsze pieniądze wywalone w błoto. A ten fundusze, co miały być na lotnisko w Białymstoku pójdą do Suwałk.
        Ot kurna stolica województwa, metropoliją się mieniąca będzie bez lotniska, a Suwałki, powiatowe miasto, ponad 4 krotnie mniejsze będzie miało.
        Może stolicę do Suwałk przenieść?
        Bo tam z tego co widać ludzie trochę myślą, w przeciwieństwie do Białostoczan (mowa tu głównie o rządzących, choć społeczeństwo nie jest winne, gdyż samo sobie takich palantów wybrało).
        • alex.4 Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 11:25
          Pomysł PiS jest żenujący. Wykorzystywać papieża w kampanii wyborczej. To
          obrzydliwe
        • Gość: Rosso_Mack Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.cs.bialystok.pl / 80.51.121.* 13.04.05, 21:53
          Na Krywlanach nie bedzie lotniska tylko 1 słownie JEDEN pas startowy.
          Czy uważacie ze uatrakcyjni to nasze miasto?! Jeden pas startowy na Krywlanach
          to automatyczna blokada budowy lotniska z prawdziwego zdarzenia w Topolonach na
          najblizsze 50 lat. Zastanówcie sie czy warto?

Lotnisko tylko w Topolanach!
      • kurna_felek Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 11:31
        Ekstrapomysł - szczerze gratuluję i zazdroszczę, że sam na to nie wpadłem.
        2 in 1 - kościół z hipermarketem. Na czas mszy hipcio w niedzielę i święta byłby
        zamykany, po czym na nowo otwierany. extra
        • koczisss Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 11:35
          Tak się nie śmiej, bo są hipermarkety z kaplicami, choćby we Wrocławiu:)
      • ormond Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 12:07
        Gość portalu: zawada napisał(a):

> jak na mog gust to jest tak ze nie wazne co ma powstac na krywlanach czy markec
        > ik czy kosciol to i tak jest to lepsza propozycja niz lotnisko
        > Patrzac na kraje zachodnie i metropolie to trzeba zauwazyc ze lotniska nie sa
        > centrum ani nawet blisko centrum
        > Lotnisko powinno byc okolo 20 kilometrow za białymstokiem gdyz miasto (mam nadz
        > ieje)bedzie sie jeszcze rozwijac i glupota bylaby sytuacja lotniska wsrod bloko
        > wisk albo osiedli domkow jednorodzinnych
        > tak wiec moze nie kosciol ale kaplica wbudowanana w galerie handlowa z ladnym p
        > omnikiem
        > cos w stylu tego co powstalo gdzies w poludniowej Polsce
        > zastanowcie sie jeszcze
        > i nie wlczcie o te lotnisko w ty miejscu
        > bo to po prostu jest za blisko
        >

To jest kolejna opinia wynikajaca z nieznajomosci tematu. Duze lotniska
        komunikacyjne na ktorych laduja samoloty przewozace 200+ pasazerow sa daleko
        poza miastem. Male, wielofunkcujne lotniska dla awionetek, samolotow
        dyspozycyjnych, malych samolotow komunikacyjnych, helikopterow, samolotow
        sportowych umieszcza sie blisko miasta. Czesto wrecz w obrebie miasta. Duze
        metropolie maja takich lotnisk kilka. Dlaczego? Bo takie lotniska to dobry
        biznes i sila napedowa lokalnej ekonomii.
    • Gość: g-rat nie miały chłopaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 11:34
      nie miały chłopaki rozsądnych pomysłów, więc na fali "świętości" kościół był
      pierwszą rzeczą, która przyszła im do głowy, po co? nie wie nikt, zapewne
      władze kościelne również zadadzą sobie to pytanie: po co kościół wśród ogródków
      działkowych, skoro w okolicy są już trzy inne: ul. Niedźwiedzia, Kawaleryjska,
      Mickiewicza. Panowie - żarty na bok, zabierzcie się w końcu do solidnej pracy!
      • alex.4 Re: nie miały chłopaki 13.04.05, 11:38
        pewnie bedziemy mieli teraz cały rozkwit podobnych pomysłów...
        • Gość: g-rat myślę, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 11:42
          myślę, że możemy być tego pewni niestety. Tematy zastępcze wracają do mody.
          • alex.4 Re: myślę, że 13.04.05, 12:58
            one nigdy nie wyszły z mody....
            zresztą niestety paranoja zai się wszędzie... jeśli R. Giertych występuje do
            prokuratury aby ta sprawdziła dlaczego Gruszka dostał wylewu...
      • zewsi Re: nie miały chłopaki 13.04.05, 11:57
        Blisko też są kościoły przy ul. ks. Suchowolca i w Dojlidach Górnych. To jest,
        jęsli chodzi o liczbe kościołów, prawdziwe zagłębie.
    • Gość: ekonomista Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 13:25
      Miasto powinno możliwie najdrożej sprzedać tereny Krywlan pod inwestycje ( to
      też miejsca pracy ) i będzie za co budować Topolany ... i nie tylko !!!
      • zewsi Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 13.04.05, 13:38
        Ekonomisto. Gdyby miasto sprzedało tereny w Krywlanach, to nie mogłoby budować
        lotniska w Topolanach (gmina Michałowo). Nie ma takiej możliwości. A poza tym,
        użytkownikiem lotniska jest aeroklub, co komplikuje sytuację.
    • Gość: Kuba Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.04.05, 16:23
      Brawo i jeszcze raz brawo. Ch** w d*** tym darmozjadom i geniuszom
      politycznym... No to ładnie w tej chwili Panowie (tfu) politycy potwierdzili
      wyższość Suwałk nad Białystokiem. Dobrzyński puknij się w tą swoją pustą głowę.
      Już i tak jesteś wrogiem dla kibiców Jagiellonii i zaczynasz być wrogiem całego
      miasta. Więc lepiej już sobie odpuść bawienia się w swoją radykalną politykę i
      wracaj do swojej wioski, Knyszyna i tam sobie pokazuj owe "zdolności". Buehhe
      metropolia, jesteście żałośni Panowie... Ja nie wiem po jaką cholerę starali
      się odzyskać ten status, po co ?? Tylko po to aby po raz kolejny tylko się
      skompromitować przed całą Polska, czy pokazać wyborcom, jacy oni są
      wspaniali ?? To samo z Euro i innymi świetnymi pomysłami tych jełopów, na któe
      jesteśmy przygotowani, jak pies do jeża. Frajerzy i tyle, chcą im zrobić
      lotnisko za darmo, a oni nieszczęśliwi i poszkodowani jak zwykle...

• Gość: Na Pochybel BARDZO SŁUSZNIE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 16:31
      Mój ulubiony Dobrzyński (cham i prostak z Knyszyna) po stokroć ma rację. Na Krywlanach wznieśmy Licheń 2 (czyli 2 razy większy). Lotnisko zróbmy hmm...
      - w Topolanach - NIE
      - na Krywlanach - NIE
      Ponieważ jak widać miejsce na lotnisko musi mieć w nazwie koncówkę "any" (Krywlany, Topolany) to może ZAGRUSZANY???
      TUR syty i owca cała.
      • Gość: dryla Re: BARDZO SŁUSZNIE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 17:10
        a ja mam nazwę na to lotnisko TURany
        • Gość: jj nie wszystko stracone IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.04.05, 19:04
          Z wielkium zażenowaniem przyjąłem informacje o decyzji konwentu. Na szczęście
          nie jest decydująca, choć bardzo komplikuje sprawę. Obecnie skrzykuje sie grupa
          radnych (z lewa i prawa)która podejmie inicjatywę zablokowania wprowadzenia na
          sesję uchwały intencyjnej o przystąpieniu do sporządzenia planu
          zagospodarowania przestrzennego Krywlan. Ten plan nie tylko blokuje rozwiązanie
          problemu lotniska ale grozi wojną z urzedem marszałkowskim o środki pomocowe.
          50 milionów na komunikację ze ZPORR stanęło pod znakiem zapytania. Jest także
          powód do zakwestionowania sensu tworzenia takiego planu wywodzący się z
          elementarnej logiki- żaden szanujący sie planista nie jest w stanie
          przygotowywać planu mającego pogodzic ogień z wodą czyli sąsiedztwo lotniska i
          osiedla mieszkaniowego. Będziemy domagać sie wcześniej planowanego
          rozstrzygnięcia decyzji o modernizacji lotniska tak jak to było pierwotnie
          zapowiadane na najbliższą sesję. Ale wymaga to poparcia 15 radnych. Mam
          nadzieję, że sie uda. Lotnisko im. Jana Pawła II byłoby najdoskonalszym hołdem
          Ojcu Świętemu.
          Czara się przelała radnemu Dobrzyńskiemu słusznie należy się niehonorowa
          nagroda najwiekszego szkodnika i mąciciela. Natomiast zdumiewać musi szybka
          akceptacja jego pomysłu przez prezydenta Tura. Nie wykluczam układu pod stołem
          między Prezydentem a PiS - em , a przynajmniej jego częścią.
          • Gość: begie Re: nie wszystko stracone IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 13.04.05, 20:36
            jestem za lotniskiem i uporzadkowaniem terenu. papiez był człowiekim otwartym -
            lotnisko to otwarcie miasta na swiat. moze byc male. miasta bez kolei w XXw.
            nie rozwijaly sie, a miasto b. bez lotniska w XXI tez nie urosnie.i wizerunek
            wielokulturowego regionu nie ucierpi, bo kosciol to jednak nie dla wszystkich
            kosciol w ktorym msza bylaby w rocznice powolania na stolice piotrowa, smierci
            czy wizyty w b.? coraz mniejsze parafie coraz wieksze koscioly? parafia w
            srodku lasu?
    • Gość: Don Muezzin Lotnisko w Bialymstoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:25
      Alez po co sie tak spieszyc..? Poczekajmy az Bialorus wstapi do UE, bedziemy
      mieli najblizsze lotnisko w Grodnie i z glowy problem z latajacym zelastwem nad
      glowami.
      • Gość: Z.P. Re: Lotnisko w Bialymstoku IP: *.elpos.net 13.04.05, 22:21
        Jestem zbulwersowany, tym co przeczytałem. Jeżeli jacyś "politycy" chcą
        zablokować budowę lotniska, to niech jasno powiedzą o co im chodzi. Niech
        przedstawią argumenty. Powoływanie sie na pamięć Papieża w tej sytuacji uważam
        za grubymi nićmi szytą zagrywkę.
        Podoba mi sie stanowisko przewodniczącego R.M. pana Łuczyckiego. Możemy
        zostać bez lotniska na długie lata, stracić piekne tereny rekreacyjne i
        sponiewierać pamięć Ojca Św. niepotrzebnymi sporami. Uczcić Jana Pawła II
        możemy na wiele różnych i naprawdę godnych sposobów, np. jak już tu wcześniej
        wspomniano, nazywając lotnisko jego imieniem.
        • alex.4 Re: Lotnisko w Bialymstoku 14.04.05, 09:30
          Z.P no cóz polityka... PiS to bardzo populistyczna partia i widać jest ich brak
          szacunku dla ppaieża, gdy wycierają sobie twarz jego imieniem...
    • Gość: aVo Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 23:23
      To miasto jest chore, rzadza nim chorzy ludzie. Gdziekolwiek bysmy nie staneli,
      w ktorakolwiek strone nie zwrocimy glowy, zawsze, ale to zawsze, dojrzymy
      gorojaca wieze koscielna! Tu kosciol, tam kosciol... pewnie, zrobmy jeszcze na
      Krywalnach, a co!

Jesli wladze rzeczywiscie nie zgodza sie na powstanie lotniska, to sadze, iz
      tytul miasta wojewodzkiego powinien przejsc na rzecz Suwalk - tamtejsza Rada
      zdaje sie lepiej rozumiec funkcje, jakie powinno spelniac miasto wojewodzkie.

Ponadto, na litosc Boska chcialoby sie rzec, stosujmy sie do tego, czego chce
      sam Kosciol. Cytat z dekretu wydanego przez arcybiskupa metropolite lubelskiego
      Jozefa Zycinskiego:

"Naszą wierną pamięć o Ojcu Świętym wyraźmy przede wszystkim przez zgłębianie
      Jego nauczania oraz działania duszpasterskie i charytatywne naznaczone
      papieską wizją „nowej wyobraźni miłosierdzia”. Piękniej uczcimy pamięć zmarłego
      Papieża przez tworzenie kuchni dla ubogich, świetlic dla dzieci, hospicjów dla
      chorych czy młodzieżowych ośrodków kultury im. Jana Pawła II, niż przez zwykłą
      zmianę nazwy ulic."

Tur i spolka (z.o.o.) zdaja sie, widac, tego nie rozumiec. To smutne...
      • zenon_smiglo Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 16.04.05, 00:50
        Czasami lubie obserwowac bande bezmyslnych przyglupow, jak bija piane.

Ja tam mam swoj rozum i wiem, ze nikt nie wybuduje w lesie kosciola. Lotnisko z
        1400 m powinno powstac jak najszybciej. Krywlany, Topolany, okolice Choroszczy -
        niewazne.
        • alex.4 Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 16.04.05, 08:21
          to akurat jest ważne. Lokalizacja to pdostawa sukcesu lotniska:)
          poza tym miejsce wyboru lotniska będzie miała olbrzymi wpływ na
          zagospodarowanie Białegostku. TYlko ignorant z Bydgoszczy może sądzić inaczej.
          • Gość: Z.P. Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.elpos.net 16.04.05, 21:50
            To teraz zakłady przemysłowe będą powoływane do istnienia na mocy decyzji
            magistratu? Więc ja proponuję, aby powstało dziesięć zakładów przemysłowych
            zatrudniającycych po trzy tysiące ludzi. Nikomu nie muszę tłumaczyć, że to
            przyniesie wiele korzyści dla miasta.
            • zenon_smiglo Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 17.04.05, 04:25
              alex.4 napisał:

> to akurat jest ważne. Lokalizacja to pdostawa sukcesu lotniska:)
              > poza tym miejsce wyboru lotniska będzie miała olbrzymi wpływ na
              > zagospodarowanie Białegostku. TYlko ignorant z Bydgoszczy może sądzić inaczej.
              -----------------------------------------
              Jeszcze raz, aleksieju dowiodles swej glupoty, prymitywizmu i uposledzenia.

Jak zwykle TRAFILES KULA W PLOT.
              • alex.4 Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 17.04.05, 08:55
                nie sądzę abym popełnił błąd:)
                Ciekawy jestem jaki wpływ na decyzję PISu mial fakt, ze za Topolanami świadczą
                spekulacje ziemią, którą dokonowują osoby z kregów władzy:) może wspólnota
                interesu????
                • zenon_smiglo Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 24.04.05, 23:33
                  Aleksieju, trafiles kula w plot na temat moich zwiazkow z pieknym miastem
                  Bydgoszcz. Wprawdzie bylem tam kilka razy, podobalo mi sie, mam w okolicach
                  nawet dalekich kuzynow, ale to wszystko

Przy okazji - Bialystok pozdrawia Bydgoszcz!
    • Gość: Kuba Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 25.04.05, 14:08
      Pracowity dzień dziś będą mieli białostoccy radni. Absolutorium za ubiegły rok
      dla prezydenta, decyzja w sprawie budowy lotniska, podwyżka cen za wodę i
      ścieki oraz wprowadzenie tzw. "becikowego" - to tylko niektóre problemy, jakie
      będzie musiała rozstrzygnąć dziś rada miasta. Prezydent Ryszard Tur ma też
      podstawy by obawiać się, czy otrzyma dziś skwitowanie ubiegłorocznej
      działalności. Dwa lata temu komisja rewizyjna wnioskowała o nieudzielanie
      absolutorium , ale wniosek ten nie uzyskał akceptacji radnych. Rok temu komisja
      rewizyjna powiedziała "Tak", ale radni nie udzieli absolutorium prezydentowi
      miasta. W tym roku komisja uznała, że prezydent nie zasługuje, by otrzymać
      absolutorium za wykonanie budżetu w 2004 roku. Czy cała rada zgodzi się z tą
      opinia przekonamy się dziś po 10-tej. Wiele kontrowersji wzbudzać też będzie
      sprawa zagospodarowania Krywlan. Grupa radnych wywodzących się z Prawa i
      Sprawiedliwości proponuje wybudowanie tam osiedla mieszkaniowego i świątyni
      upamiętniającej wizytę Jana Pawła II. Radni Lewicy przygotowali na sesję
      specjalny apel do prezydenta o sfinalizowanie z marszałkiem budowy lotniska
      pasażersko-biznesowego. Prezydent próbuje pogodzić wszystkie pomysły i
      przedstawił propozycję terenów przemysłowych, a obok lotniska dla śmigłowców
      pogotowia , policji i straży granicznej. Mogłyby tam także lądować niewielkie
      kilkuosobowe samoloty. Dalej trwa spór z marszałkiem województwa o długość pasa
      startowego i możliwość wykorzystania Krywlan przez tanie linie lotnicze.
      Zdaniem prezydenta po wybudowaniu lotniska w sąsiednich Topolanach za 10-15
      lat, na Krywlanach mogłoby też powstać osiedle mieszkaniowe. Dodatkowo radni
      dyskutować będą o podwyżce cen wody i ścieków w mieście . Wodociągi
      Białostockie chcą podwyższyć o 5 % opłaty za wodę i ścieki. Od czerwca
      białostoczanie mogą płacić za każdy metr sześcienny dostarczonej wody i
      odebranych ścieków 20 groszy więcej. W sumie 4 złote 50 groszy. W skali roku
      statystyczny mieszkaniec Białegostoku musi zarezerwować w swoim portfelu 7
      złotych więcej na opłaty dla Wodociągów .

Radio Białystok

------------
      Ja nie rozumiem jednego jak z Krywlan mają latać tanie linie (chociaż byłoby to
      wspaniałe) jak pas ma mieć 1400 m, a przecież low costy nie latają 50
      miejscowymi ATRami czy Embraerami. Na Krywlanach przede wszystkim pas musi mieć
      1400 m, a nie 900 m-jak jak chce tUR... Na takiej wielkości pasa to żadna
      maszyna należąca do linii lotniczych poprostu nie wyląduję :?. Co za człowiek,
      czy tUR ma jakiś brak ambicji czy poprostu niedobór w głowie ?? Wszystko co
      przyczyni się do rozwoju naszego miasta jest złe, ludzie co jest tu grane ??
      Chcą zrobić za darmo lotnisko, a on woli tylko odnowić pas. Jednak 6 osobowe
      samoloty to też trochę za mało. Ale cóż wystarczy wierzyć, że niektórzy radni
      mają trochę więcej oleju w głowie i nie dopuszczą do takiej opcji. Bo z Topolan
      nic nigdy nie będzie, a my co dalej nie będziemy mogli przyjąć chociaż 50
      miejscowego turbośmigłowca, bo nie mamy gdzie ?? Dlaczego całe miasto ma tracić
      przez to, że Pan Tur dokonał niewłaściwej inwestycji i kupił działkę w
      Topolanach, żeby potem ją okazyjnie sprzedać ?? DyktaTURA i tyle...
      • Gość: Gość1 Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 15:17
        Bo teraz dojdzie do konfrontacji pomiędzy potencjalnymi uzytkownikami gruntów w
        Topolanach a racjonalistami (obrońcami koncepcji Krywlan). Kolesie naciskają
        aby zabudować Krywlany (zmiesci się tam całe centrum Białegostoku i jeszcze
        dużo zostanie) a spienięzyć Topolany (bo ile czasu można kisić tą ziemię a
        jakoś uprawiać się jej nie chce). Nawet jeśli to nie do końca tak to trzeba
        podjąć ciężką decyzję polityczną narażając się na szykany byłych
        sprzymierzeńców. Nie czarujcie się Topolany to bujda na resorach. To chodzi o
        ziemię a nie o przyszłość komunikacyjną Białegostoku. Ale się ciekawie
        porobiło. Mam nadzieję, że się nie pozabijają.
        • Gość: M Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.04.05, 15:33
          Gość portalu: Gość1 napisał(a):

>Mam nadzieję, że się nie pozabijają

a ja odwrotnie :)
          • Gość: Gość1 Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 17:37
            Ja tak tylko kurtuazyjnie. Generalnie powinno się ich kopnąć w d....
            • Gość: Z.P. Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.elpos.net / *.elpos.net 25.04.05, 21:54
              Nie pozabijali się, projekt lotniska poparli.
              • kamilar Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 25.04.05, 22:01
                No to świetna wiadomość!!!!!!!
              • Gość: jj Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 25.04.05, 22:04
                To niestety jest bardziej skomplikowane. Odesłany został projekt uchwały o
                przystąpieniu do sporzadzenia planu zagospodarowania przestrzennego Krywlan,
                gdyż wiekszość radnych uznała, że mógłby być pretekstem do prac na zasadzie "na
                świete nigdy"aby oddalić problem.Od prezydenta oczekuje się obecnie
                uwiarygodnienia jego werbalnych deklarcji dla lotniska poprzez podjęcie przez
                niego decyzji o lokalizacji inwestycji celu publicznego a dopiero potem
                przystapienia do planu . Co zrobi Prezydent? Pewnie będzie kluczył i
                przeczekiwał. Obym sie mylił.
                • Gość: Kuba Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 25.04.05, 22:17
                  Szkoda słów na tURA, bo już nie ma takich epitetów, które określą tego
                  człowieka... (tfuuu)
                  • Gość: Z.P. Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.elpos.net / *.elpos.net 25.04.05, 23:56
                    Krywlany to również rekreacja.
                    Dzisiaj na Krywlanach:
                    www.kiteforum.pl/forum/images/photos/50f0a944426d39ef8a2eb.jpg
    • Gość: Gość1 Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 09:14
      Tym bardziej przekonuje mnie do wersji, że za tym wsztkim stoją ciemne
      interesy. Odkładanie tego na potem to tylko gra na czas. Kopnąć ich w d....
      innego rozwiazania nie widzę
    • alex.4 Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach 26.04.05, 17:53
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050425/WYDARZENIA/50424008
    • Gość: tutejszy Re: Radni PiS nie chcą lotniska na Krywlanach IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 02.05.05, 11:22
      odnoszę wrażenie że radni PiS to PiSiorki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka