Dodaj do ulubionych

Brazylia Mistrzem!

30.06.02, 15:06
Po raz piąty w historii. Po bardzo ładnym meczu Brazylia została Mistrzem
Świata w piłce nożnej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ginny Re: Brazylia Mistrzem! IP: *.net.bialystok.pl / 10.2.21.* 30.06.02, 20:21
      A szkoda, kibicowałam Niemcom.
      • ralston Re: Brazylia Mistrzem! 30.06.02, 22:55
        No cóż - różne są gusta. Mnie się tam ten gatunek futbolu nie podoba... Owszem -
        jest skuteczny do bólu, ale na ogół ciężko się to ogląda w telewizji, bo
        raczej nudą z ekranu zawiewa...
        • sluggard Re: Brazylia Mistrzem! 01.07.02, 12:04
          Rals, ale w finale przecież nie nudzili (zwłaszcza w pierwszej połowie). To
          Niemcy stwarzali sytuacje podbramkowe, to oni sytrzelali, nawet dryblingi
          wychodziły czasem "po brazylijsku". Po takej dominacji przez ponad godzinę
          zwycięstwo im się moim zdaniem należało. Brazylijczycy przycisnęli tylko kilka
          razy i udało im się trafić... taki jest football.
          • ralston Re: Brazylia Mistrzem! 01.07.02, 13:10
            Dlatego napisałem - "na ogół". Wczorajszy mecz był niezłym widowiskiem i Niemcy
            zagrali ładnie. Tyle tylko, ze z samego ciśnięcia nic nie wynika, jeśli nie
            udaje się wypracować dobrej sytuacji do strzału - a takich Niemcom brakowało.
            Brazylia potrafiła ich stworzyć sporo, tylko ze skutecznością było gorzej na
            początku. Trudno jest mi zgodzic się z tezą, że Niemcy zasłużyły na zwycięstwo
            w tym meczu.
            Pozdrawiam,
            Rals
            • sluggard Re: Brazylia Mistrzem! 01.07.02, 13:49
              No cóż, każdy ma swoje zdanie.
              Brazylijczycy zagrali zdecydowanie słabiej niż w poprzednich meczach i mniej
              widowiskowo (błyskotliwe zagrania, które tak kocham, zdarzały im się niezwykle
              rzadko). Niemcy ich kompletnie zdominowali i tylko pech nie pozowolił im
              zdobyć bramki. Zwycięstwo należy im się choćby za to, że przez dłuższy czas
              zneutralizowali Brazylijczyków mimo że są zdecydowanie wolniejsi. Niestety
              również kondycyjnie nie wytrzymali całego spotkania.
              • ralston Re: Brazylia Mistrzem! 01.07.02, 14:21
                sluggard napisał(a):

> No cóż, każdy ma swoje zdanie.
                > Brazylijczycy zagrali zdecydowanie słabiej niż w poprzednich meczach i mniej
                > widowiskowo (błyskotliwe zagrania, które tak kocham, zdarzały im się niezwykle
                > rzadko). Niemcy ich kompletnie zdominowali i tylko pech nie pozowolił im
                > zdobyć bramki. Zwycięstwo należy im się choćby za to, że przez dłuższy czas
                > zneutralizowali Brazylijczyków mimo że są zdecydowanie wolniejsi. Niestety
                > również kondycyjnie nie wytrzymali całego spotkania.

Sluggy,
                jaki pech nie pozwolił? Czy wypracowali jakąś stuprocentową "czystą" okazje do
                strzelenia bramki? To, że neutralizowali tak długo Brazyliczyków, to żadne nowum.
                Robią to dokładnie ze wszystkimi i potrzeba klasy Brazylii, żeby przez niemiecką
                obronę przechodzić środkiem... To konsekwentnie czynili Canarinhos i nawet w tym
                okresie, kiedy Niemcom udawało się ich neutralizować ze dwa razy udało im się
                wypracować niezłe sytuacje, w których albo nie udało się w ostatniej chwili
                opanować piłki, albo strzelali niecelnie. Gdyby rozdzielano zwycięstwa za
                neutralizowanie przeciwnika, to mistrzami zawsze byłyby Niemcy albo Włosi.
                A że kondycji nie stało? Zdaje się, że Niemcy mieli jeden dzień więcej wypoczynku
                po półfinale...
                Ale muszę przyznać, że zagrali całkiem ładny mecz i parę zagrań było w świetnym
                stylu... Nieczęsto ogląda się takie mecze finałowe...
                • sluggard Re: Brazylia Mistrzem! 01.07.02, 14:42
                  > Sluggy,
                  > jaki pech nie pozwolił? Czy wypracowali jakąś stuprocentową "czystą" okazje do
                  > strzelenia bramki?

Jedną zapadła mi w pamięć - główka pomocnika w polu karnym po rogu, którą Marcos
                  przypadkiem sparował.

> To, że neutralizowali tak długo Brazyliczyków, to żadne nowu
                  > m.
                  > Robią to dokładnie ze wszystkimi i potrzeba klasy Brazylii, żeby przez niemieck
                  > ą
                  > obronę przechodzić środkiem...

Przeszli środkiem dwa czy trzy razy, po ewidentnych błędach obrony (nie wiem,
                  czy oglądałeś na PolsacieSprot, ale Jacek Gmoch to świetnie pokazał). Niemcy w
                  końcówce zaczęli się gubić, ale Brazylijczycy gubili się (zwłaszcza w pomocy i
                  ataku) przez prawie cały mecz. Byli słabo ustawieni taktycznie, a ich geniusz
                  opierał się głównie na podaniu do napastnika i czekaniu, co trójka R zrobi w
                  polu karnym.

> Ale muszę przyznać, że zagrali całkiem ładny mecz i parę zagrań było w świetnym
                  >
                  > stylu... Nieczęsto ogląda się takie mecze finałowe...

Bardziej podobał mi się mecz o trzecie miejsce, mimo że nie grały gwiazdy.

PS: Myślę, że i tak się nawzajem nie przekonamy:)
                  • ralston Re: Brazylia Mistrzem! 01.07.02, 14:49
                    sluggard napisał(a):

> > Sluggy,
                    > > jaki pech nie pozwolił? Czy wypracowali jakąś stuprocentową "czystą" okazj
                    > e do
                    > > strzelenia bramki?
                    >
                    > Jedną zapadła mi w pamięć - główka pomocnika w polu karnym po rogu, którą Marco
                    > s
                    > przypadkiem sparował.
                    >
                    > > To, że neutralizowali tak długo Brazyliczyków, to żadne nowu
                    > > m.
                    > > Robią to dokładnie ze wszystkimi i potrzeba klasy Brazylii, żeby przez nie
                    > mieck
                    > > ą
                    > > obronę przechodzić środkiem...
                    >
                    > Przeszli środkiem dwa czy trzy razy, po ewidentnych błędach obrony (nie wiem,
                    > czy oglądałeś na PolsacieSprot, ale Jacek Gmoch to świetnie pokazał). Niemcy w
                    > końcówce zaczęli się gubić, ale Brazylijczycy gubili się (zwłaszcza w pomocy i
                    > ataku) przez prawie cały mecz. Byli słabo ustawieni taktycznie, a ich geniusz
                    > opierał się głównie na podaniu do napastnika i czekaniu, co trójka R zrobi w
                    > polu karnym.
                    >
                    > > Ale muszę przyznać, że zagrali całkiem ładny mecz i parę zagrań było w świ
                    > etnym
                    > >
                    > > stylu... Nieczęsto ogląda się takie mecze finałowe...
                    >
                    > Bardziej podobał mi się mecz o trzecie miejsce, mimo że nie grały gwiazdy.
                    >
                    > PS: Myślę, że i tak się nawzajem nie przekonamy:)

Oj, chyba nie. :) Bo nie rozumiem tezy, że Brazylii coś tylko przypadkiem
                    wychodziło a Niemcom tylko przypadek nie pozwolił wygrać. Jak Kahn obroni strzał
                    wyciągnięta w ostatniej chwili nogą - to rozumiem, duża klasa bramkarza. A jak
                    obroni Marcos - to przypadek...
                    Na szczęście i tak obaj jesteśmy niepocieszeni, bo mój faworyt Senegal odpadł już
                    wcześniej :(((
                    • sluggard Re: Brazylia Mistrzem! 01.07.02, 15:03
                      Marcos obronił naprawdę przypadkiem - jeszcze odbita od niego piłka
                      przeleciała milimetry nad poprzeczką. Ale pomijając tę kwestię. Brazylia od
                      strony taktycznej w tym meczu absolutnie się nie popisała. Nie istniała druga
                      linia, a obrońcy, hm... nawet Roberto Carlos jakoś nie potrafił znaleźć
                      miejsca dla swoich tradycyjnych rajdów. Wydawało mi się, że grając tak jak
                      wcześniej, czyli zupełnie samolubnie, napastnicy osiągnęliby więcej niż
                      puszczając tyle niecelnych podań.
                      Gdyby nie błędy Niemców, Brazylijczykom nie udałoby się zagrozić bramce Kahna
                      (nie licząc oczywiście stałych fragnentów gry), gdyż obrońcy zza naszej
                      zachodniej granicy doskonale asekurowali. Niestety Canarinhos to drużyna,
                      która bezlitośnie wykorzystuje najmniejsze zawahania obrońców.
                      • ralston Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:09
                        Sluggy - na pocieszenie:

lop, reuters (02-07-02 09:57)

Mimo katastrofalnego błędu w finale mistrzostw świata, który kosztował Niemcy
                        stratę tytułu to bramkarz Bayernu Monachium Oliver Kahn został
                        uhonorowany "Złotą piłką" dla najlepszego piłkarza mundialu - ogłosiła we
                        wtorek firma adidas.

W plebiscycie obsługujących turniej mediów Kahn zdobył 147 głosów, a "król
                        strzelców" mundialu Brazylijczyk Ronaldo, którego dwa gole w finale strzelone
                        właśnie Niemcowi dały "Canarinhos" piąty tytuł mistrza świata, zdobył 126. Na
                        trzecim miejscu sklasyfikowano kapitana Korei Południowej Hong Myung-bo (108
                        głosów), którego fatalny błąd kosztował współgospodarzy turnieju stratę gola
                        już w 12. sekundzie spotkania o trzecie miejsce z Turcją.
                        • ormond Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:12
                          ralston napisał(a):

> Sluggy - na pocieszenie:
                          >
                          > lop, reuters (02-07-02 09:57)
                          >
                          > Mimo katastrofalnego błędu w finale mistrzostw świata, który kosztował Niemcy
                          > stratę tytułu to bramkarz Bayernu Monachium Oliver Kahn został
                          > uhonorowany "Złotą piłką" dla najlepszego piłkarza mundialu - ogłosiła we
                          > wtorek firma adidas.
                          >
                          > W plebiscycie obsługujących turniej mediów Kahn zdobył 147 głosów, a "król
                          > strzelców" mundialu Brazylijczyk Ronaldo, którego dwa gole w finale strzelone
                          > właśnie Niemcowi dały "Canarinhos" piąty tytuł mistrza świata, zdobył 126. Na
                          > trzecim miejscu sklasyfikowano kapitana Korei Południowej Hong Myung-bo (108
                          > głosów), którego fatalny błąd kosztował współgospodarzy turnieju stratę gola
                          > już w 12. sekundzie spotkania o trzecie miejsce z Turcją.

Widocznie Niemiaszkowo jest lepszym rynkiem zbyty dla wyrobow Adidasa niz
                          Brazylia.
                          • ralston Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:13
                            Głosowali dziennikarze nie pracownicy firmy więc może to nie było sterowane...
                            • ormond Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:15
                              ralston napisał(a):

> Głosowali dziennikarze nie pracownicy firmy więc może to nie było sterowane...

Moze za okolicznosciowy lunch z drinakami placil Adidas?
                              • ralston Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:18
                                Albo rozdał do drinków gotowe formularze z wpisanym nazwiskiem i pokazał, gdzie
                                urna stoi :)))
                                • sluggard Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:35
                                  Panowie, w takim razie kogo wy wybralibyście na najlepszego piłkarza?
                                  Kahn to moim zdaniem dobra propozycja, bo sam dociągnął Niemcy do finału. Nie
                                  rozumiem tylko, czym zasłużył się ten Koreańczyk?!
                                  • ormond Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:41
                                    sluggard napisał(a):

> Panowie, w takim razie kogo wy wybralibyście na najlepszego piłkarza?
                                    > Kahn to moim zdaniem dobra propozycja, bo sam dociągnął Niemcy do finału. Nie
                                    > rozumiem tylko, czym zasłużył się ten Koreańczyk?!

Wlasciwie to jestem ci gotow przyznac recje, ale jednak co mi tu nie pasuje.
                                    • sluggard Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:48
                                      > Wlasciwie to jestem ci gotow przyznac recje, ale jednak co mi tu nie pasuje.

Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem - chodzi o ten błąd w finale?
                                      Hmmm... biorąc pod uwagę ile razy wybronił nieprawdopodobne piłki i ile drużyna
                                      mu zawdzięcza (żadna inna nie miała takiej indywidualności, na której wszyscy
                                      mogli polegać), jedna zła interwencja nie przekreśla jego występu.
                                      Ciężko go też porównywać z Ronaldo, gdyż grają na zupełnie innych pozycjach.
                                      Z drugiej jednak strony reprezentację Niemiec sponsoruje Adidas, a Brazylię
                                      Nike, więc kto wie...
                                    • cavafis47 Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:49
                                      Patrzac z perspektywy kilku dni czy sie zgodzicie z tym ogolnie biorac MS'02
                                      byly raczej przecietne - bylo troche niespodzianek, kilka naprawde dobrych
                                      meczow, kilka kontrowersji ale nie dalo mi takiej satysfakcji jak kilka
                                      porzednich turniejow - a moze poprostu juz sie starzeje......
                                      • ormond Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:52
                                        cavafis47 napisał(a):

> Patrzac z perspektywy kilku dni czy sie zgodzicie z tym ogolnie biorac MS'02
                                        > byly raczej przecietne - bylo troche niespodzianek, kilka naprawde dobrych
                                        > meczow, kilka kontrowersji ale nie dalo mi takiej satysfakcji jak kilka
                                        > porzednich turniejow - a moze poprostu juz sie starzeje......

Ja zyje w kraju w ktorym football oznacza gre w pilke w ksztacie jajka, a "noga"
                                        to jest soccer. I co sie okazuje, ze te mistrzowstwa pobily wszelkie rekordy
                                        ogladalnosci, to tego stopnia, ze lokalni patrioci zaczeli sie martwic o
                                        przyszlosc tutejszego footballu (www.afl.com.au)
                                        • sluggard Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 13:56
                                          > Ja zyje w kraju w ktorym football oznacza gre w pilke w ksztacie jajka, a "noga
                                          > "
                                          > to jest soccer. I co sie okazuje, ze te mistrzowstwa pobily wszelkie rekordy
                                          > ogladalnosci, to tego stopnia, ze lokalni patrioci zaczeli sie martwic o
                                          > przyszlosc tutejszego footballu (www.afl.com.au)

Ormond, możesz napisać w skrócie, co eksperci mówią o takiej popularności "nogi"
                                          u was?
                                          • ormond Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 14:01
                                            sluggard napisał(a):

> > Ja zyje w kraju w ktorym football oznacza gre w pilke w ksztacie jajka, a
                                            > "noga
                                            > > "
                                            > > to jest soccer. I co sie okazuje, ze te mistrzowstwa pobily wszelkie reko
                                            > rdy
                                            > > ogladalnosci, to tego stopnia, ze lokalni patrioci zaczeli sie martwic o
                                            > > przyszlosc tutejszego footballu (www.afl.com.au)
                                            >
                                            > Ormond, możesz napisać w skrócie, co eksperci mówią o takiej popularności "nogi
                                            > "
                                            > u was?

- Przede wszystkim to jest 'world game'. W lokalnym footballu mozna byc mistrzem
                                            Australii (tylko).
                                            - Noga jest gra bardzo prosta i przejrzysta dla kazdego, nawet jesli ta osba nie
                                            miala przedtem z ta gra wiele do czynienia
                                            - Mowi sie tez o dwu-wymiarowosci soccera, co bardzo dobrze oglada sie w
                                            telewizji , ktora jest "plaskim" medium. Lokalny football jest bardzie 3-
                                            wymiarowy. Gracze skacza wysko po pilke i jest to uwazane za najbardziej
                                            kscytujacy element gry. Niestety telewizja nie najlepiej to oddaje.
                                            • cavafis47 Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 14:06
                                              ale jesli patrzec na MS'02 pod wzgledem scisle sportowym - bylo dobrze i fajnie
                                              ale chyba chcialo by sie czegos wiecej........
                                              • ralston Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 14:14
                                                Pełna zgoda. Po tym jak emocje opadły trudno nie przyznać, że mistrzostwa były
                                                bardzo przeciętne jeśli chodzi o poziom piłkarski. Obie z drużyn finałowych
                                                wchodziły na Mistrzostwa przez ostatnią szparę w zamykająch się drzwiach -
                                                Brazylia, zdaje się z ostatniego miejsca premiowanego awansem, Niemcy - po
                                                barażach z Ukrainą, co niczego może nie dowodzi, ale chyba też trochę może
                                                mówić o poziomie tych drużyn.
                                                No i sędziowanie - nie będę mówił nic, bo nie chcę używać słów
                                                niecenzuralnych :)
                                  • ralston Re: Brazylia Mistrzem! Kahn najlepszym piłkarzem! 02.07.02, 14:16
                                    sluggard napisał(a):

> Panowie, w takim razie kogo wy wybralibyście na najlepszego piłkarza?
                                    > Kahn to moim zdaniem dobra propozycja, bo sam dociągnął Niemcy do finału. Nie
                                    > rozumiem tylko, czym zasłużył się ten Koreańczyk?!

Sluggard - w tym punkcie się z Tobą zgadzam. Kahn to jest firma! Bez niego Niemcy
                                    nie oglądaliby finału. A z tym Koreańczykiem to chyba jakaś pomyłka (czytaj -
                                    ukłon dziennikarzy w stronę gospodarzy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka