Forum   badanie hormonów

badanie hormonów

(62 wyniki)
  • Dzis odebrałam badania hormonów proszę o pomoc w interpretacji wyników lekarza mam dopiero jutro . Jestem w 8 tc a moje wyniki to TSH 0,358 (0,4-4,0) FT 4 13,9 (11,5-22,7) FT 3 4,54 (1,8-4,2) Dziękuję za odp.
  • Dziewczyny skąd pobiera się krew do badania hormonów? Czy to koniecznie musi być z żyły ze zgięcia łokciowego? A może da się z palca?? Strasznie znoszę pobieranie krwi, zawsze mdleję, więc tutaj też już na samą myśl robię się blada :((
  • Witam. Mam pytanie do dziewczyn z tzw. migreną menstruacyjną. Robiłyscie może badania hormonów płciowych? Czy jest sens wykonania takich badań (może jakieś leczenie w razie nieprawidłowości pomogłoby również na migreny)? Pozdrawiam dzisiaj bez bólu:)
  • Hej! jestem tu nowa. O dziecko staramy się od roku, od 4 cykli mam monitoring. niby wszystko jest tzn. pęcherzyk pięknie rośnie a póżniej pęka. Ale nie ma tego co najważniejsze... M robił badania- jest ok.Z forum dowiedziałam sie o badaniu hormonów. Mój gin nic mi nie zaproponował więc ja mu to zaproponuje. W związku z tym pytanie: Czy muszę mieć skierowanie od gin, czy wystarczy od rodzinnego?W którym dniu cyklu najlepiej te badania zrobić? dziekuje za odp.
  • Witajcie :) Pewna dobra duszyczka skierowała mnie na to forum :). Zanim o coś zapytam przestawię moją sytuację. Mam 22 lata. Od bardzo dawna męcze sie w 2 połowie cyklu - okropne depresje, migrenowe bóle głowy, brzucha itp. Poszłam do Gina z zapytaniem czy można jakoś temu syndromowi zaradzić u niego czy iść do innego specjalisty ( szczególnie jesli chodzi o tygodniowe depresje). Stwierdził, że hormony ząłatwią sprawę... i bez badań przepisał Harmonet. Bardzo źle go znosiłam pr...
  • Dziewczyny bardzo proszę o podanie w których dniach cyklu jakie badania hormonów należy wykonać. Chciałabym iść do ginekologa z kompletem badań żeby nie tracić kolejnych miesięcy, wizyt ... Bardzo dziękuję za info. Dodam że mam cykle przeważnie 28 dniowe.
  • mam problem, pomóżcie proszę ponieważ minął rok jak się staramy, atakuję swoją ginkę o jakieś działanie, ale opornie to idzie. przebadaliśmy narazie męża, na szczęście jest ok. ginka twierdzi, że jedyne co teraz możemy zrobić to hsg, ale z tym jeszcze każe czekać, powiedziała też, że jakiekolwiek badania hormonów nie są potrzebne(!), a przepisała duphaston (2x1 po owu) i Clostibegyt (2x1 przed). intuicyjnie wyczuwam, że moja ginka orłem nie jest, ale nie bardzo w tej chwili mogę z...
  • Witam! Robiłam badania hormonów (21 dc) i oto wyniki: PRL - 14,60 ng/ml (norma 1,3-25) Test z MCP - po 1h - 245,58 ; po 2 h - 279,03 Estradiol - 124,30 Progesteron - 22,23 LH - 3,13 FSH - 3,56 Testosteron - 0,75 TSH - 4,24 FT 4 - 10,56 Ft3 - 4,87 Gin po obejrzeniu tych wyników stwierdził, że prolaktyna podwyższona i to wszystko. Nie powinien był mi czegoś przepisać? Czy powinnam może pójść z tymi wynikami do endokrynologa??
  • Witam, poszukuje informacji na temat badania poziomu hormonow (skorzystanie z wyszukiwarki nie dalo odpowiedzi, wiec prosze o wyrozumialosc). Bedac niedawno u lekarza zapytalam o to badanie, ale obecnie przyjmuje Logest i dowiedzialam sie, ze nalezy go odstawic na 3 miesiace przed badaniem i zrobic je w trzecim miesiacu przerwy. Przemyslawszy sprawe postanowilam, ze teraz bedzie dobry czas na zrobienie przerwy. Mam pytanie czy wystarczy pojsc do laboratorium prywatnie i poprosic o...
  • Odstawilam pigulki antykoncepcyjne w celach kontrolnych w grudniu - chcialabym zbadac sobie poziom hormonow odpowiadajacych za plodnosc. Po jak dlugim okresie przerwy powinnam je zrobic, zeby byly diagnostyczne? I w jakich fazach cyklu powinnam je robic? A tak w ogole, jakie to powinny byc hormony oprocz estrogenow?
  • Witam! Mam podejrzenie PCO na podstawie USG. Chciałam sobie wykonać badania hormonów by to potwierdzić. Co i w którym dniu cyklu mam zbadać? Wiem, że; - FSH, LH - 3dc - progesteron - 21dc A kiedy testosteron, estradiol, prolaktynę? Pozdrawiam Aga
  • Witam! Byłam u endokrynologa. Pani doktor kazała mi zrobic badania na oznaczenie poziomu testosterou i estadriolu. W jakim dniu cyklu powinnam je wykonać, bo zapomniałam zapytać?
  • Witam, z tego co wyczytałam na tym forum, to oznaczenie poziomu hormonów powinno sie robić przed wzięciem tabletki.Natomiast moja lekarka twierdzi, że wręcz odwrotnie, najpierw tabletki a potem badanie. Ciekawa jestem jak wy robicie?
  • Mam skierowanie na badanie poziomu FSH, TSH i prolaktyny. Zapomniałam zapytać pani doktor, czy muszę być na czczo...wiecie coś na ten temat? I jeszcze jedno pytanie: miała któraś z Was takie objawy jak skrócenie cyklu do 21 dni i bolesność piersi na długo przed okresem? Jeśli tak, to jaka była przyczyna i czy i jak to leczyłyście? Będę wdzięczna za odpowiedzi
  • Witam wszystkich !!!! Chciałam się Was spytać w których dniach cyklu robiłyście nastepujące badnia hormonalne : FSH , TSH , LH , testosteron , prolaktyna , estradiol . Mnie lekarz zlecił 6-7 dc , ale na róznych forach czytałam że niekóre z nich trzeba robić podczas @ , a ja juz wtedy gi nie będe miała . Z góry dziekuje za odp .
  • Orientujecie się czy nigdy nie leczonym tyroksyną i nie biorącym obecnie innych leków dzieciom można zrobić badanie TSH/FT4/FT3 po południu? Laboratorium jest otwarte do 18 i tak byłoby mi znacznie łatwiej (bez zwalniania dzieci ze szkoły i siebie z pracy). Czy wyniki takich badań będą miarodajne?
  • Poradźcie mi w jakich dniach cyklu powinnam zrobić badania na progesteron i prolaktynę. Mam plamienia przed @, czasami i do 5 dni. Czy na te badania musze miec skierowanie czy moge je zrobić bez skierowania odpłatnie w prywatnej klinice? Dzięki.
  • Witam pozdrawiam wszystkich zmagających się z chorobami tarczycy. Proszę o zinterpretowanie moich wyników: TSH 0,47 (0,35 - 4,94) FT3 2,49 (1,71 - 3,71) - 39.00% FT4 1,44 (0,70 - 1,48) - 94.87% USG: w obu płatach tarczycy widoczne guzki: w prawym płacie drobne o średnicy do 9 mm, w płacie lewym duży z cechami zwyrodnienia płynowego 30x26x25 mm. Umówiłem się już na wizytę do endokrynologa. Jakie dodatkowe badania powinienem wykonać przed wizytą u lekarza? Wyniki są w zasadzie w granica...
  • Hej, Pani ginekolog przepisala mi badania hormonalne. Przez rok bialam Diane w celach leczniczych (tradzik), ktory przestal pomagac. Dlatego zdecydowalysmy o przerwaniu przyjmowania Diane i zrobieniu paru badan hormonalnych. Ile nalezy odczekac po odstawieniu tabletek? Ostatnia tabletke wzielam 24 lutego. Czy jesli na badanie pojde 10 kwietnia, to bedzie ono wiarygodne a nie zaklocone przez hormony ktore byc znajduja sie jeszcze w moim ciele?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się