moskwiczanin 19.06.05, 23:39 Strona konkursu: www.richtercompetition.com/ru_schedule.html Transmisja internetowa video: www.richtercompetition.com/ru_live.html Transmisja audio: www.vor.ru/Richter/ Forum: forums.lifanovsky.com/forumdisplay.php?f=42 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jdrk Re: I Miedzynarodowy Konkurs pianistow im.Richtera 21.06.05, 22:51 To dopiero pierwsza edycja konkursu, więc jak się można było spodziewać biorą w nim udział głównie pianiści rosyjscy (17 rosjan z 32 ogółem). Od jutra przez 3 dni ostatni III etap (mam nadzieję, że będzie można posłuchać na żywo, od 15:30 - o ile dobrze przeliczyłem czas na nasz). A do finału dostali się: Yung Wook Yoo (Korea) - 28 lat Ani Takidze (Gruzja) - 33 lata Makoto Ueno (Japonia) - 39 lat Yakov Katsnelson (Rosja) - 29 lat Eldar Nebolsin (Rosja) - 31 lat Vadim Rudenko (Rosja) - 38 lat Każdy będzie grał po dwa koncerty fortepianowe - może być ciekawie :) A oto co mieli do wyboru: www.richtercompetition.com/en_program.html Odpowiedz Link Zgłoś
moskwiczanin Re: I Miedzynarodowy Konkurs pianistow im.Richter 22.06.05, 00:19 Roznica czasu wynosi 2 godziny (jezeli Polska tez przechodzi na czas letni). Czyli 18:30 czasu moskiewskiego = 16:30 czasu warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: I Miedzynarodowy Konkurs pianistow im.Richter 22.06.05, 23:17 Nie zdążyłem na koreańczyka, ale obejrzałem i posłuchałem Ani Takize (gruzinki) - jest niezła :) Grała IV koncert fortepianowy Beethovena (widziałem tylko końcówke), a potem II koncert Chopina (nieźle, ale nie rewelacyjnie). Polecam wszystkim uczestnictwo w konkursie na żywo - przez Internet :) Jakość obrazu i dźwięku jest na prawdę dobra (szybkość High Bandwidth ze strony www.richtercompetition.com/en_live.html - nawet przy zwykłym łączu działa bardzo dobrze). Jutro dwóch rosjan: - Yakov Katsnelson: Mozart, Piano Concerto No.24 i Prokofiev, Piano Concerto No.2 - Eldar Nebolsin: Mozart, Piano Concerto No.25 i Rachmaninov, Piano Concerto No.1 Odpowiedz Link Zgłoś
moskwiczanin Re: I Miedzynarodowy Konkurs pianistow im.Richter 23.06.05, 01:14 A ja ogladalem niestety tylko Koreanczyka. Jutro postaram sie posluchac wszystkich. Przy ogladaniu mialem wrazenie, ze znajduje sie w Wielkiej Sali Konserwatorium. Na zywo bylem 2 razy. Z tych, ktorych sluchalem, najlepszy byl Sacharow. Bilet na galowy koncert 26 czerwca juz mam. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Konkurs - wyniki 25.06.05, 16:38 Są już wyniki: # THE SVIATOSLAV RICHTER PRIZE: Eldar NEBOLSIN (Russia) # FIRST PRIZE: Yakov KATSNELSON (Russia) and Makoto UENO (Japan) # THIRD PRIZE: not awarded # FOURTH PRIZE: Yung Wook YOO (Korea) and Vadim RUDENKO (Russia) # FIFTH PRIZE: Ani TAKIDZE (Georgia) # SIXTH PRIZE: not awarded. Jutro o 19:00 (czasu moskiewskiego) koncert finałowy. Odpowiedz Link Zgłoś
wj123j Re: Konkurs - wyniki 25.11.05, 22:42 jest zadziwiające jak Moskwa szybko wysysa kraje ościenne z ich narodowego dobra. Przecież Richter to odesski Żyd niemieckiego pochodzenia. Kiedyś mój znajomy z Ukrainy powiedział. Poszli, żeby tak z tym co zbrali jeszcze zechcieli wywieźć Czarnobyl. Z drugiej strony dziwię się Ukraińcom że nie promuja własnego dziedzictwa kulturalnego. W USRR każdy zdolny artysta wybierał się do Moskwy bo to było centrum imperium. Dyskusje o narodowości były surowo zakazane. Dziś Rosja ma cały panteon twórców gruzińskich, ukraińskich, itd tylko do mniej ciekawych rzeczy nie ma się komu przyznać. BYć może Richter sam określał się jako Rosjanin ale nic na ten temat mi nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
moskwiczanin Re: Konkurs - wyniki 12.12.05, 17:35 Widac, ze niewiele Panu wiadomo nie tylko na ten temat. Po pierwsze Richter nie byl Zydem. Byl rosyjskim Niemcem, czego nigdy nie ukrywal i czul swoja przynaleznosc do kultury rosyjskiej i niemieckiej. Byl bilingwem, bo swietnie mowil po niemiecku. Jego ojciec byl Niemcem, matka Rosjanka. Moze Pan sobie poczytac o tym tu: www.peoples.ru/art/music/classical/richter/ Oraz tu: www.biograph.comstar.ru/bank/rikchter.htm Richter urodzil sie w Zytomierzu, dziecinstwo i mlodosc spedzil w Odessie, miescie wieloetnicznym (zamieszkalym przez Zydow, Rosjan, Niemcow, Grekow, Ukraincow, Wlochow,Francuzow). Pod wzgledem kultury Odessa miala bardzo niewiele wspolnego z tradycyjna kultura ukrainska. Jest rzecza zrozumiala, ze mlody Richter przyjechal do Moskwy, by dostac sie na Konserwatorium Moskiewskie (studiowal u Nejgauza, czyli Neuhausa), ktore obok Konserwatorium Petersburgskiego (Jesipowa, Blumenfeld) posiadala (i nadal posiada) jedna z najlepszych w kraju i w swiecie szkol pianistycznych. Poczynajac od jego zalozyciela Nikolaja Rubinsteina slynela ze swych znakomitych pianistow, wsrod ktorych byli Safonow, Siloti, Skriabin, Rachmaninow, Nikolajew, Medtner, Iosif i Rozina Levinowie, czyli Lhevinne (wsrod uczniow ostatniej w Julliard School byli m. in. Van Cliburn, J.Browning, M. Dichter), pozniej Bekman-Shcherbina, Goldenweiser, Igumnow, Oborin, Flier, Judina, Gilels i in. Profesorami Konserwatorium byli m. in. Czajkowski, Taniejew, Prokofiew, Szostakowicz oraz sam Richter. W taki wlasnie sposob Moskwa w postaci jej Konserwatorium "wysysala", jak to Pam okresla, i nadal "wysysa" nie tylko kraje oscienne, lecz rowniez bardzo odlegle, bo zostac studentem Konserwatorium Moskiewskiego poczytuja sobie za zaszczyt mlodzi muzykanci z wielu krajow swiata, tak samo jak za zaszczyt wystepowania przed wymagajaca, wyrafinowana, ale i bardzo wdzieczna publicznoscia moskiewska w Wielkiej Sali Konserwatorium Moskiewskiego poczutuja sobie najznakomitsi pianisci swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
abacaba Re: Konkurs - wyniki 13.12.05, 10:08 Notkę o Richterze i Moskiewskim Konserwatorium przeczytałem z wielką przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Konkurs - wyniki 13.12.05, 23:50 Moskwiczaninie, zdecydowanie częściej powinieś tu pisać:) Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
moskwiczanin Re: Konkurs - wyniki 14.12.05, 13:27 Dzieki za zyczliwosc i zrozumienie. Czesto czytam z zainteresowaniem, co tutaj ludzie pisza, ale sam pisze rzadko. Zwlaszcza interesowaly mnie komentarze o Konkursie Chopinowskim. Tym razem po prostu nie wytrzymalem, gdy przeczytalem oczywiste glupstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: Konkurs - wyniki 14.12.05, 13:58 Głupstwo to fakt... ale z tym Czarnobylem to trochę racji ma, ale to temat na zupełnie inne forum. na marginesie jednak powiem że nie zgadzam się z określeniem o Odessie jako mało ukraińskim mieście w charakterze. To nie jest dobre sformułowanie. Równie dobrze można to samo powiedzieć o Petersburgu na przełomie XVIII/XIX a przecież powiedzenie że Petersburg to mało rosyjskie miasto jest niedorzecznością. Generalnie mieszanie polityki do kultury jest niedorzecznością i myślę że my wszyscy tu razem mamy takie odczucia. Mnie na przykład mierzi cała ta dyskusja Chopin - Polak czy Francuz skoro po pierwsze sprawa jest jasna a po drugie w przypadku tak wielkich postaci winno się używać określenia "świata obywatel" (to chyba z Sokratesa jak pamiętam). Precież znakomitym przykladem takiej postawy jest sam mistrz Neuhaus. Choć męczy mnie to ciągłe Frederic. Przecie on nie miał na imię Frederic tylko w parafialnych zapiskach musiało stać po łacinie i to i tak z błędem a na imię miał fryderyk Franciszek - po Skarbku i chyba Wodzińskim U człowieka jakoś nie mogę zrozumieć tego instynktu plemiennego który równie łączy jak i dzieli ludzi. Może ma kto pomysł jak to zlikwidować byle to nie były wykopki historyczne typu Marks Engels i tak dalej. Mam takie spostreżenie: jeszcze trochę a w dobie internetu i tanich lotów w świecie powstanie jakiś dialekt - zbitka kilkunastu języków . Być moze na początku europejskich, który przejmie rolę języków narodowych. Tyle że o to też już jest wojna bo z maila amabasadora widać jasno że język to również przyszłe rynki zbytu. jaki ten świat gupi. Ide pogadać z psem. Szwajcarem. Odpowiedz Link Zgłoś