Dodaj do ulubionych

Tak się robi!

IP: *.yzmaint.southbury.ibm.com / *.southbury.ibm.com 21.06.05, 11:50
Dzisiaj byłem świadkiem jak ciężko wykonują swoje obowiązki pracownicy służby drogowej którzy łatają dzury w jezdni. Przyjżałem się temu z bliska ale w delikatnym ukryciu. Po zidentyfikowaniu i zaklasyfikowaniu dziury do naprawy pracownik w to miejsce wstpuje maretiał do łatania w postaci jakiegoś żużlu a następnie nogą "z buta" go ubija i przechodzi do następnej. Przy tym bacznie się rozgląda na boki, bynajmniej nie z obawy przed jadącymi pojazdami. Nie jestem fachowcem w tych sprawach ale wydaje mi się, że powinien najpierw tę dziurę wyczyścić, wkoło powycinać popękany asfalt i jakimś ubijakiem to ubić i wyrównać. Po pewnym czasie ponownie sprawdziłem jaki był sens tej pracy. Stwierdziłem, że żaden ponieważ tam gdzie była dziura to jest teraz garb. Szlag może człowieka trafić jak widzi takie marnotrastwo. Cała ta rzecz działa się na tracie Gródek-Michałowo.
Obserwuj wątek
    • Gość: |andy| Re: Tak się robi! IP: *.koba.pl 21.06.05, 14:19
      Jakoś wczesną wiosną na ulicy Zwycięstwa, a może to jeszcze Kolejowa? W każdym
      razie przy tym wykrzywionym bloku przy dworcu PKP była sobie dziura rzy
      przejsciu dla pieszych. PRzyjechali pomarańczowi, załatali. Nie widziałem w jaki
      sposób łatali, ale widziałem, że jak skończyli to od razu zdjęli płotek
      zagradzający. Efekt? Po ciepłym jeszcze asfalcie zaczęły jeździć autobusy i
      samochody osobowe, których w tej okolicy jest sporo, kilka minut po "naprawie"
      łata była wygnieciona przez opony, odbite w niej były kształty bieżników. Idiotyzm.
      Mam swoją teorię wyjaśniającą dlaczego tak "solidnie" są narpawiane drogi:
      pomarańczowi dbają o to, aby mieć pracę za tydzień, dwa czy za pół roku. Bo
      dłużej niż pół roku taka łata nie poleży (zwłaszcza jak są przymrozki i
      temperatury dodatnie - wtedy kiepska łata wyleci szybciej niż była założona).

Pozdrawiam
      Andrzej
    • Gość: bałaganiarz Re: Tak się robi! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 17:38
      Garb zniknie, jak po nim pojeżdżą samochody szopie praczu (w przypadku łatania
      dziur w drogach lepiej używać więcej materiału niż mniej lub równo, nie
      sądzisz? Jak by było równo, to by się przecież zapadło). A instrukcja obsługi
      asfaltu z worka jest na tymże worku. Poczytaj sobie. Masz trochę racji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka