Dodaj do ulubionych

Problem z wyborem szpitala

29.06.05, 13:14
Zaczęłam dzis 8 miesiąc ciązy a nadal nie wiem gdzie rodzić. 3 lata temu
miałam cesarke na Parkowej, ale teraz jakoś szkoda mi kasy. Druga ciąże
przeżywam zdecydowanie mniej, nie jest to takie nowe i przerażające jka za
pierwszym razem, więc mogłabym sie zdecydowac na szpital państwowy, tylko za
chiny nie wiem który wybrać. Myślałam o Warszawskiej, bo teraz otworzyli tam
te nowe porodówki, ale nie mam pojecia do jakiego lekarza uderzyć. Na pewno
macie jakieś doświadczenia. Który lekarz bedzie gotowy odbrac mój poród,
nawet jesli nie będzie miał dyżuru, który się mną przyzwoicie zajmie?
(oczywiście nie za darmo). No i co z połozną? Wynajmowałyscie swoje? bo wiem,
ze teraz tak się robi. I jeszcze jedno pytanie odnosnie znieczulenia zzo? Czy
wiecie jakie są teraz praktyki? Trzeba płacić czy dają za darmo? Czy zawsze
jesli się o to prosi czy trezba miec znajomości albo wyraźne wskazanie
medyczne? Zaczynam świrować, a czas mnie goni. Muszę zdobyc jak najwięcej
informacji, zeby móc w miarę szybko podjąć decyzję.
Jeśli nie maicie czasu pisac, wiadomo sezon urlopowy, to wrzućcie jakieś
linki z opisami Waszych przeżyć.
Z góry dziekuje za wszyskie informacje.
Marta
Obserwuj wątek
    • emems1 Re: Problem z wyborem szpitala 29.06.05, 16:23
      Hello
      Ja rodzę w PSK przynajmniej mam taki zamiar bo niewiem czy dojade 28 km ;)
      Położną mam swoją z funduszu ale tak wspaniałą że mam ją 24 godz pod telefonem za free
      Rodzić mam w połowie lipca... ale już dzidzia gotowa i mam też

Pozdrawiam
    • ewpiot Re: Problem z wyborem szpitala 29.06.05, 21:48
      Witaj. Jestem w 39 tyg. i mam ten sam problem, ale juz sie zorientowalam co i
      jak. Jesli chodzi o Warszawska to z lekarzy polecaja dr Kurzatkowskiego albo dr
      Kupisza( polozne bardziej polecaja Kupisza). Musisz do niego pojsc na prywatna
      wizyte ( podobno ma gabinet naprzeciwko szpitala) i omowic szczegoly, co i
      jak. Moja siostra zmienila lekarza wlasnie w 8 miesiacu, byla u
      Kurzatkowskiego, uzgodnila cesarke na zyczenie na konkretny dzien i godzine,
      nie bylo problemu. Jesli chodzi o prywatna polozna, to rzadko sie zdarza na
      warszawskiej, ze ktos z gory umawia, ale od czasu do czasu sie zdarza. Nie mam
      pojecia ktora polozna jest dobra i jak to sie robi. Ta polozna z ktora
      rozmawialam na ten temat mowila, ze nie ma takiej potrzeby, ze raczej
      wszystkie panie na porodowce sa teraz mile i sie staraja, wiec tematu nie
      drazylam.
      Jesli chodzi o zzo na warszawskiej to w dzien bez problemu, ale mozesz miec
      problemu w nocy, poniewaz anastezjolog duzyrny nie znieczula porodow
      fizjologicznych ( braki kadrowe). Jest jakis anastezjolog pod telefonem, w
      razie potrzeby dzwonia do niego, i gdy on ma ochote w srdoku nocy wstac i
      przyjechac, to przyjezdza,aczkolwiek niekoniecznie-chyba ze anaztezjolog to tez
      twoj znajomy:) w przeciwnym wypadku mozesz byc zmuszona rodzic bez zzo. Do zzo
      nie musisz miec specjalnych wskazan , zle znoszenie bolu przez rodzaca
      wystarczy by moc miec znieczulenie. W sytuacji gdy zzo nie jest dostepne mozna
      upomniec sie o znieczulenie dozylne Fortralem ( narkotyk)-ostatnio chetnie
      stoswany na warszawskiej, ale ma dzialanie oglupiajace i nie w pelni
      kontrolujesz porod, rowniez na dziecko dziala on podobnie, wiec moze urodzic
      sie "przyćpane" i miec problem z oddechem. Na warszawskiej bylam przedwczoraj,
      ogladalam ta odnowiona porodowke, wrazenie negatywne-tylko salka eko jest
      sensowna, z prysznicem, drabinkami i pilkami, ale tu wstep tylko z mezem. W
      pozostalych 2 salach nawet glupiej pilki nie ma, nie mowiac o prysznicu czy
      kiblu, do ktorego trzeba zapieprzac na druga strone korytarza. Poza tym sale
      maja szklane okno na korytarz, wiec kazdy kto nim bedzie szedl, bedzie mial
      okazje cie podziwiac.
      Dzisiaj bylam w PSK i ogladalam sale eko. Wrazenia mialam o wiele bardziej
      pozytywne-intymnie, ladnie, kolorowo, do dyspozycji wanna, pilki, regulowane
      lozko, zzo na zyczenie w kazdej chwili traktowane jako standart, anastezjolog
      wrecz sam sie naprasza i przekonuje, korzysta z niego 90% pacjentek.Oczywiscie
      jest tez sala ogolna , ale tam nie zagladalam bo mam zamiar rodzic z mezem. Z
      lekarzy w PSK polecaja dr Przepieścia. Jesli chodzi o atmosfere to na
      porodowce polozne ponoc wszedzie sa teraz mile, kolezanka tydzien temu rodzila
      na Warszawskiej i byla z opieki poloznych zadowolona, gorzej jest na pologu,
      zarowno w jednym jak i w drugim szpitalu trafiaja sie upiory. Wspomniala tez o
      gronkowcu na warszawskiej, bo jej synek rowniez zostal zainfekowany, to stary
      problem w tym szpitalu.
      Ja zdecydowalam sie dzisiaj, ze urodze w PSK. Nie umawiam sobie ani poloznej,
      ani lekarza, bo tak sobie mysle,ze jeslibys chciala miec swoja polozna, lekarza
      i na dodatek anastezjologa, to pewnie wyjdzie tyle samo co urodzic prywatnie na
      Parkowej, jesli nie drozej, wiec po co sobie jeszcze glowe zawracac i kazdego o
      laske prosic.Wszystkie moje kolezanki rodzily panstwowo bez zalatwiania, i byly
      zadowolone.
      Tyle wiem na dzisiaj, jesli ktoras ma jakies dodatkowe informacje to chetnie
      poslucham. Ewa
      • jennifer1 Re: Problem z wyborem szpitala 30.06.05, 09:55
        W związku z tym, że z PSK zwolnili doktora R.U. mogę ten szpital polecić. Ja
        rodziłam na eko, położne i inni lekarze życzliwi. Mi się niestety trafił wyżej
        wspomniany lekarz. Ale już go nie ma podobno :) Na połogu pielęgniarki różne
        ale generalnie nie jest źle. Właściwie były tylko dwie takie niesympatyczne,
        ale reszta ok. Anestezjolog był też spoko, przychodził na każde moje życzenie.
        • jennifer1 Re: Problem z wyborem szpitala 30.06.05, 09:56
          Zapomniałam dopisać, że rodziłam 6 miesięcy temu.
          • mmgromacka Re: Problem z wyborem szpitala 09.07.05, 21:12
            w listopadzie rodziłam w PSK, następnym razem nie wyobrażam sobie, żeby trafić
            gdzie indziej a na pewno nie na Warszawską.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka