koczisss 01.07.05, 22:17 Wyjaśnijcie mi, dlaczego Wy nas tak nienawidzicie??? Skąd u Was tyle zawiści, złości??? Białystok w Waszych oczach jest złem wcielonym, DLACZEGO????? Czyżby kompleks niższości??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:21 trzeba było w pytaniu tak ładnie napisać "Pytanie do Łomżan???" Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:23 Łomżan, Łomżyniaków, jedna chwała:))) Tu jest link do Forum Łomża z tym pytaniem Zobaczymy co odpowiedzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:24 teraz to sobie przerabales sprawe... jestes wrog numer 1 Łomży ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:24 dzieci beda rzucac w Ciebie kamieniami, a ksiadz z ambony krzyczec ;) nie pokazuj sie w tamtych okolicach... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:26 Księdza się nie boję, a na głowę kask nałożę, to ochroni mnie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:28 jak mozesz!!! Ksiedza sie nie boisz!!! hyyyy toz z Ciebie czort w czystej postaci, swiecona woda Cie polac trzeba ;))) haha dzieci sa przebiegle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:31 Płaszcz przeciw deszczowy włoże:))) > haha dzieci sa przebiegle ;) A Łomżyńskie w szczególności:))) Później z nich takie cusiki wyrastają, ale to nie dziwne jak już od kołyski im się mówi, że Ci z Białegostoku to wróg największy:))) ps. My tu gadu gadu, wątek puchnie, a forumowiczów, do których tem wątek jest kierowany ani słychu, ani widu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:25 Nikogo tu nie chcę obrażać, tylko zwyczajnie pytam, dlaczego jest taka wrogość z ich stony, sam potwierdzisz, że tak jest, każdy ich post jest przepojony nienawiścią do Białegostoku i jego mieszkańców! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:27 potwierdze, ostatnio to sie nawet zrobilo smieszne (np. poczta polska :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:29 Nie może pojąć, że poczta jest jednostką niezależną i nie działa w granicach województwa, tylko ma swój podział kraju. Jak już wspominałem, my podlegamy pod Olsztyn i niech ta kobita tam się żali:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:30 i tak wszystko przez Białystok, jak bedzie koniec swiata to w Łomży powiesza transparenty "To przez Białystok. Chcemy do mazowieckiego" Odpowiedz Link Zgłoś
dryla Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:32 nekroskop88 napisał: > i tak wszystko przez Białystok, jak bedzie koniec swiata to w Łomży powiesza > transparenty "To przez Białystok. Chcemy do mazowieckiego" > > no cóż, kompleksy, my z resztą też się śmiejemy z kierowców z łomży, wczesniej byli w małych fiatach teraz sięe przesiedli w polonezy. Facet w kapeluszu w czerwonym polonezie> Łomża Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:33 Ale to jest humorystyczne, nic w tym złego nie ma. A oni co??? Psy na nas wieszają, wszelkie zło, to przez nas, tak to wygląda, przynajmniej na tym forum:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.bsk.vectranet.pl 01.07.05, 22:32 Ja również tego nie rozumiem, wszystkiemu winny ten biedny Białystok... A to, że Łomża znajduje się w województwie Podlaskim, a to, że obrabia Łomżę z pieniędzy, a to, że przesyłki pocztowe wolno idą :/ I Bóg jeden wie co jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 16:05 jeszcze raz przeczytaj swoje wypowiedzi ale z pełnym zrozumieniem i znajdziesz odpowiedż - nie tylko w tym wątku ale takze w innych.Do wniosku sam dojdziesz - co do odpowiedzi -to najpierw ty udziel odpowiedzi jakie były Tobie zadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 16:07 Dokogo ta mowa??? Jak do mnie, to nie mam nic sobie do zarzucenia, a niektóre wypowiedzi moje, były po prowokacji z Waszej strony. Nadal twierdzę, że nic do was nie mam, ale Wy do nas i mnie niestety tak. Więc pytam kolejny raz, DLACZEGO??? Rozumiem, sama nie wiesz, albo jak niżej zaznaczyłem, nie honor szlachciance zagrodowej przyznać się do niewiedzy i swojej głupoty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 01.07.05, 22:32 no coz, tak czy inaczej trzeba ta niechec zdusic w zarodku :) bo to sie robi zarazem smutne jak i smieszne (np. Bydgoszcz-Torun) i uciazliwe (np. Białystok- Warszawa, nagminne jest przebijanie opon kierowcom samochodow dostawczych z Białegostoku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifty fifty Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:49 :) ja sie tak postanowilam wypowiedziec :) nie zagladalam na forum lomza, gdyz uwazam za zbyteczne patrzeć, jak to sie lomza z bialymstokiem nie lubi. szkoda oczkow a i tak moj okulista za duzo zarabia. no ale do rzeczy. w papierach mam wpisane urodzona w lomzy, nawet mieszkalam tam czas jakis, ale od pooonad dekady w adresie zameldowania widnieje bialystok. tak wiec mentalnie jestem gdzies z okolic Jeżewa Starego :)) i wiem jedno, i niech sie nikt nie czuje urazony, to moje subiektywne odczucia, ale lomzanie czują sie lepsi niz bialostoczanie. niestety, bo nie widze porownania ani punktu zaczepienia. ale tez za smeiszne uwazam, ze jak mialam samochod z lomzynska rejestracja, to wszyscy jakos czesciej uzywali sygnalu dzwiekowego :)) pozdrawiam wszystkich i gratuluję zalozycielowi watku pomyslu na probe wyjasnienia tej wasni przeokrutnej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 81.15.226.* 01.07.05, 23:57 Moim skromnym zdaniem Elblażanina to Lomz powinna być w wojewodztwie mazowieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 00:06 W czym lepsi??? Bo jakoś nie widzę różnicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifty fifty Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:11 alez ja tez napisalam ze nie widze roznicy :) nie czytasz uwaznie. moglabym dac odpowiedz pod tytulem "maja mniej dziur w ulicach" ale to chyba zbyteczne. powiem ci tylko ze czasem mam wrazenie, ze taka waśń ciągną ludzie na emeryturze, lda ktorych ziarno nienawisci do mieszkańcow miast ościennych stanowi jedyny blask w szarym marazmie egzystencji :) ja sama mam lat naście, zadnych zadr w sercu nie chowam a bialystok kocham sercem i duszą do tego stopnia ze nie wyobrazam sobie zycia gdzie indziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 00:13 i wiem jedno, i niech sie nikt nie czuje urazony, to moje subiektywne odczucia, ale lomzanie czują sie lepsi niz bialostoczanie. Napisałaś też tak, więc pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifty fifty Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:27 i mowie to bardziej z naganą niźli z pochwałą. bo prawda taka ze ( wybacz mi babciu :P ) im sie wydaje ze my ( widzisz, sama identyfikuję się z bialymstokiem :)) chcemy w jaksi sposob zagarnąć to, co nalezy do nich. to przez bialystok zamykane sa fabryki. ze mlodzi wyjezdzają, ze sie zadupie robi i bog wie, co jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 00:32 To w takim razie, na kogo ja mam zwalić winę, na Warszawę??? To jest chore myślenie. Niestety Łomża jest mniejszym miastem i dlatego nie jest wojewódzkim, a skoro tak jest, to musi być w innym województwie. A że wypadło na podlaskie, cóż, nikt na to nie miał wpływu. A co w Białymstoku to tak cudnie z pracą, miasto dynamicznie rozwija się??? Że niby Białystok okrada Łomżę??? W którym miesjcu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifty fifty Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:46 a to juz pyanie do mojej babci a nie do mnie. a winy zwalac nie musisz. moze na tobie skonczy sie ten nieszczesny lancuch. bedziesz tzw. ehkm.. najslabszym ogniwem :) bialystok tez nie bryluje w rozwoju ale tu pewnie lepiej niz tam. ale jak stwierdzilam nieobiektywna jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthessence Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 13:35 mamy mniej dziur w ulicach, haha dobre, ciekawe co na to powiedziałoby zawieszenie w moim samochodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.ld.euro-net.pl 02.07.05, 00:45 zdaje mi sie powód prosty, mianowicie odebrano Łomży województwo. a tak na marginesie. Radom z Kielcami, Warszawa z Krakowem, Bydgoszcz z Toruniem itd Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 00:53 Tylko Białystok nie odebrał tego województwa, lecz sejm w Warszawie, to po pierwsze, a po drugie Łomża województwem raptem była 24 lata, a wcześniej jakoś chyba niebardzo. Więc powróciła do swego tradycyjnego istnienia. Jeśli tu Białystok nie zawinił, to dlaczego my winni??? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 08:58 poczekaj az wojewodztwo (mam nadzieje) przyzna nam pieniadze na autobusy i remont ulic (chyba 45 milionow) to sie wtedy zacznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były warszawianin Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 83.175.158.* 02.07.05, 09:49 Dlaczego łomżynianie nie lubia białostocczan? Z tego samego powodu co cała Polska nie lubi warszawian. Kompleks prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurpik Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 10:55 W Łomży (Mazowsze) była stolica Ziemii (odpowiednik województwa w Koronie), pod zaborami była gubernia. W sumie ok. 700 lat "stołeczności" regionalnej przed rozbiorami i jescze trochę po rozbiorach. Za bunt przeciw caratowi gubernię później zniesiono. Ale nie o to chodzi - Łomża nie chciała pozostawienia województwa łomżyńskiego lecz wejścia do woj. mazowieckiego. Stało się inaczej wbrew woli 80% mieszkanców - reszcie było to obojętne (były sondaże). Były też w łomżyńskiej telewizji mądre głowy z Białegostoku, które bardzo dużo obiecywały. Ich obietnice spełniły się ale odwrotnie. Ale to chyba inny temat. Dlaczego Was nie lubimy ? Może dlatego, że mamy kompleks wyższości ? A może jest to wina polityków ? A może to w ogóle nie prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 11:04 Dlaczego Was nie lubimy ? > Może dlatego, że mamy kompleks wyższości ? > A może jest to wina polityków ? > A może to w ogóle nie prawda ? A moze sami nie wiecie co chcecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilar Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.net / *.net 02.07.05, 12:20 Mnie nie lubią, bo ich świadomie przedrzeźniam. I jestem z tego dumny:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 12:30 a ładnie to tak? p.s. a jak ich przedrzezniasz? moze ja zaczne... ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilar Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.net / *.net 02.07.05, 14:06 To jest przrdrzeźnianie sytuacyjne. Za każdym razem inne, zreszta Oni są bardzo drażliwi:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 14:13 a tu jest artykuł o kwitnącym mieście Radom polityka.onet.pl/162,1017367,1,0,2199-1999-26,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 02.07.05, 14:40 Ale przecież Warszawa czeka na Łomżę i przyjmie ich jak swoich :D Skoro Radom, duże miasto upada coraz bardziej na dno to ciekawe, co będzie z Łomżą ??!! :P Dopiero wtedy zobaczą, hojność i sprawiedliwość stolicy, którą tak kochają... A jak się nie spodoba na Mazowszu to, które województwo następne Warmińsko- Mazurskie, czy Lubelskie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 02.07.05, 14:48 "...Niestety, powiada wiceprezydent Nita, skłócone elity tracą skuteczność działania, z takimi elitami nikt w Warszawie nie chce rozmawiać poważnie. Dlatego Radomiowi sprzed nosa umykają państwowe pieniądze. Na starcie obecnej reformy administracyjnej miasto dostało z budżetu zaledwie 120 tys. złotych w ramach programu dla byłych miast wojewódzkich, podczas gdy inne miasta załatwiły sobie po kilkanaście milionów, a Częstochowa – prawie 50."- cytat z artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 14:53 Jakoś Łomża milczy, tak to psy wieszają na nas, a jak zada się pytanie, dlaczego nie lubicie nas, to mordy w kubeł, sami nie wiedzą dlaczego, im to po prostu od maleńkości wpajają od samej kołyski, a później wiedzą tylko że nie lubią, bo tak ma być:))) Moja babka nie lubiła, matka też, to i ja nie lubię, a moje dzieciątko co jeszcze się nie urodziło, też nie będzie lubić, taka nasza Łomżyńska tradycja:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozdarty Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 21:32 zupelnie nie rozumiem po co zaczynaliscie ten temat pochodze z Łomży, od 7 lat - czyli od rozpoczecia studiow mieszkam w Białymstoku gdzie obecnie pracuje moze wiecej czasu spedzam w Białymstoku ale czesto bywam i w rodzinnej Łomży dopoki nie wyjechalem na studia nigdy nie slyszalem zlego slowa o ludziach z Białegostoku (moze dlatego ze wsrod bliskiej rodziny mam rodowitych Białostoczan?) a moze dlatego ze takie glupie tematy sa poruszane tylko przez ludzi o "nazistowskich" pogladach? faktem jest, ze na widok poczatku mojej rejestracji w prywatnym aucie (BL a uprzednio LMP) czesciej w Białymstoku ludzie negatywnie reaguja niz gdy jade sluzbowym "warszawiakiem" (WX) zapewne podobnie reaguja ludzie w Łomży na (BI) ale czy naprawde nie mozna pozyteczniej spedzic czasu niz roztrzasac takie glupotki?? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 03.07.05, 21:40 Chodziło mi głównie o forumowych Łomżynian, bo Ci tak się zachowują, bo tak naprawdę innych nie znam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bagarmosen Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 15:07 >"a jak zada się pytanie, dlaczego nie lubicie nas, to mordy w kubeł"> poczytaj sobie wątki chociażby na tym forum!Łomzyniacy zadają wam konkretne pytania - do was nie dociera jak grochem ościanę! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 15:37 Tak, czyżby??? A czemu Ty mnie nie lubisz??? Bo mieszkam w Białymstoku??? Wszystko winny Białystok. A może, że pociągi do Was nie dojeżdżają, to też wina Białegostoku??? Że bobry Wam drogę rozwaliły, to też nasza wina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 02.07.05, 15:45 Ja do Łomży tak jak już napisałem życzę tylko dobrze, a nie mogę słuchać tych bredni mieszkańców owego miasta, że w Mazowieckim będziemy mieli lepiej, wystarczy przeczytać ten artykuł do którego link podał Nekroskop chybaże sami chcecie być tak traktowani, że zamiast dużych milionów, dostaniecie jałomużnę, w wysokości 100 tys. tak jak Radom. Pamiątajcie, że rozłączyć się jest łatwo, ale wrócić już nie i jeżeli nie będziecie zadowoleni z Warszawą, to syna marnotrawnego, jakim będzie Łomża Podlasie zapewne już nie przyjmie. Po za tym na pewno białostoczanie nienawidzą tak bardzo Łomży jak Łomża Białegostoku. Wiecznie to tylko Wy uważacie się za poszkodowanych będąc w województwie Podlaskim i przeklinając na białostoczan, a 99% procent nie wie nawet skąd ta niechęć i nienawiść. Może byłoby lepiej gdyby każdy robił swoje, a nie podkładał tylko nogę i życzył jak najgorzej ?? Rozumiem jeszcze konflikty między Kielcami, a Radomiem, ale Łomżą, a Białymstokiem, która szczerze mówiąc nigdy nie byłaby w stanie utworzyć swojego województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilar Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.net / *.net 02.07.05, 15:30 Ja tam znam kilkoro Łomżyniaków i jakoś nienawiści z ich strony do Bialego nie dostrzegam, a nawet niektórzy dobrze naszemu miastu życzą: lotniska, hipermarkietów itd Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 15:34 Ja nie twierdzę, że wszysy, to po pierwsze, chodzi mi o tych krzykaczy forumowych. Po drugie, zadałem tylko pytanie i nic poza tym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 15:59 kocziss myslisz tak sobie? wreszcie napisaleś coś mądrego Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 16:01 Czekam na odpowiedź, nadal jej nie widzę, czemu mnie nielubisz, bo tu mieszkam??? Białystok to zło wcielone tego świata, a przynajmniej Polski??? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 16:04 Zakładając ten wątek zadałem bardzo proste pytanie, ale widać odpowiedź jest trudna!!! Bo powiedzcie mieszkańcy grodu nad Narwią, sami nie wiecie dlaczego, ale rozumiem, przyznać się nie honor, lepiej milczeć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Observer Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 16:48 Tak samo Przemyśl nienawidzi Rzeszowa mimo że Rzeszów nic do niego nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik elbląg Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 81.15.226.* 02.07.05, 19:10 To pytam się ,dlaczego w tej naszej OJCZYZNIE tyle nienawisci,my tutaj w Elblągu mieszkamy 60 km od Gdańska,mimo to wsadzono nas w jakieś szuwarowo bagienny twor ze stolica w nie wiele większym olsztynie ,ktory nas maksymalnie olewa,uważa siebie za wielką metropolie, a nas spycha na margines,to politycy,nieudacznicy porożnili nas Polakow,a my żremy się miedzy soba,a oni sie cieszą.Uwazam ze cala ta reforma administracyjna zostala spaprana i nalezaloby ją poprawić,skończyć z prywata,chamstwem i arogancja wladzy,ale to wszystko zależy od nas,tych 16 wojewodztw do likwidacji,utworzyć 6 wielkich reginow ,a pieniadze zostawić w terenie,u nas w gminach ,nie w warszawce. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 19:38 Jakie regiony proponujesz???:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 19:40 między innymi jeden polnocno-wschodni (Warmia, Mazury, Suwalszczyzna, Podlasie) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=64 Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 19:44 MAZURY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!forever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 19:47 tak, tak :) wolisz by stolica był Olsztyn czy Białystok? Tylko prosze o obiektywna odpowiedz, ze Białystok :) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 19:50 powiem tak,nie wiem jak to się stało że Gołdap,Ełk i Olecko zostały przyłaczone do Olsztyna...Do d... z takim miastem wojewódzkim.Wszyscy narzekają i zastanawiają dlaczego nie należymy do podlaskiego!!!Gdyby była taka możliwość,nawet dziś byśmy się zdecydowali na Biaystok:))) Ja jestem za B-stokiem bo i tak będe tu mieszkać od września:)))hehe Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 19:52 hehe, brawo ;) a jakos niedawno mowiono, ze do podlaskiego maja wlasnie przylaczyc 6 powiatow z warminsko-mazurskiego, teraz to ucichło, nie wiem czemu :| Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 19:54 dobrze by było!!!mam nadzieję że to te nasze!!!!:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 19:55 Ełk, Olecko, Giżycko, Pisz, Węgorzewo i Gołdap Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 19:57 super,może jakaś petycja albo cosik takiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:00 co do Łomżyniaków ,Łomżan czy jakimtam ja za nimi nie przepadam...A że mam "szczęście" do ludzi(czytaj facetów) z tego miasta,to już inna bajka...:( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:01 nie każdy Łomżanin jest zły :) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:03 to chyba ja trafiam na takich...dziwnych(wysokie mniemanie o sobie mają,ba i to strasznie!!) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:05 jak zaczynaja sie wywyzszac to Ty do nich: "Goń się leszczu" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:06 o,świetny pomysł,w październiku wypróbuję;) zazwyczaj skutecznie działam,hehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:10 mowi sie przykro ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:11 ale skądże znowu,to będzie bardzo przyjemne...(przynajmniej DLA mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:25 Gdzie o tym słyszałeś??? Bo ja pierwszy raz od Ciebie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:25 ja też ale mam nadzieje że to prawda! a tak w ogóle to dzień dobry sir Koczisss:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:26 Witam, ale jaki tam ze mnie ser, ja zwykły Koczisss:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:27 slyszalem od wladz wojewodztwa, ale to bylo chyba zaraz po ich wyborze, wiec to pewnie byly obiecanki-cacanki :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:27 Aha, ser to ja czasem jadam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:24 wlasnie tez sie zastanawiam, bo ani Olsztyn ani Białystok nie podarują :) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:30 no to tylko Białystok :))) Mońki nie, bo oni juz w Stanach siedza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:31 a Siemiatycze w Belgii!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:31 czyli definitywnie Białystok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:34 Na Forum Olsztyn zaproponowałem TAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:36 ja jestem przeciwny dwom stolicom, widzac co sie dzieje w Bydgoszczy i Toruniu oraz Zielonej Gorze i Gorzowie Wielkopolskim. Tylko jedna stolica. Bo zaraz sie zaczna klotnie o urzedy, posadzenia ze Urzad Wojewodzki dziala na szkode jednego miasta, Marszalkowski na szkode drugiego itp. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:39 To jak tak mówisz, to nie będzie tego województwa, bo Olsztyniacy nigdy na to się nie zgodzą:(((( A zresztą po co nam to??? Przecież tam bezrobocie jest dwukrotnie większe jak u nas, biedę kolejną se na głowe brać??? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:37 Niestety Łomża zostaje u nas, bo autostrada i kolej do Olsztyna będzie przebiegać w okolicach, to nie może w innym województwie, no cóż, trudno się mówi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:39 lepiej puscic kolej i autostrade z Białegostoku do Ełku a potem do Olsztyna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:40 yeah,może z Białegostoku do Gołdapi i stąd do Olsztyna?;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:42 Tam też się wybuduje, bo przecież jakoś na narty muszę jeździć:))) Cholercia, jak tak dalej pójdzie, to autostrad będziemy mieli że ojojoj:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:44 a właśnie,mieszkam niedaleko Gołdapi i nigdy nie byłąm,ale wstyd...:( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:40 Ale to okrężną drogą, a i ekoterroryści przywalą się, że przez Biebrzański Park Narodowy, a jak tak na przełaj, to ominie się:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:41 Oczywiście to co teraz jest zmopdernizuje się do podobnych parametrow:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:44 ja nie wiem, uparles sie do tej autostrady i tak nasze wojewodztwa sa oplecione siecia autostrad od A8 do A46, w tym jest 25 miedzynarodowych, a Ty jeszcze kolejna chcesz lepic, nie jestem jakos przekonany... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:58 Hahaha, zaraz zaprezentuje nowy podział kraju na województwa, chwilka jeszcze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:59 tylko zeby mnie Białystok był stolica :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:02 Już jest, może być??? Bydgoszcz od Torunia oddzieliłem, bo po co mają się razem męczyć:))) Nie wiedziałem co z Łodzią zrobić, będzie musiała pomęczyć się z Krakowem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:04 oj ten podział jest bardziej niz konfliktowy... Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:07 nie mam lepszego, kazdy podział naszego kraju bedzie konfliktowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:08 Właśnie, ale z tych województw nasze wyszło najsłabsze, najmniej ludności:((( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:09 a masz moze taka mapke, ale czysta (znaczy podzielona wg obecnego podzialu)? Moze ja poeksperymentuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:16 dzieki ;) zaraz wroce z nowym podzialem hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:25 juz ;) nekro_skop.webpark.pl/mapa.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:34 Może być, ale mam pewne zastrzeżenia, mianowicie, nie dolnośląskie, a śląskie, i czemu cały śląsk do krakowskiego??? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:35 bo wtedy krakowskie byłoby za małe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:37 a Wrocław to przeciez Dolny Slask... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:38 Historyczny śląsk to obecne województwo dolnośląskie, opolskie, śląskie, z wyłaczeniem oczywiście niektórych terenów:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:40 Na przykład Częstochowa leży w małopolsce, a jest w województwie ślaskim. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:41 gdyby robic profesjonalnie podział kraju, to trzeba pytac miasta (tylko niektore) gdzie chcialyby byc :) czyli np. Bydgoszcz, Torun, Czestochowa, Zielona Gora, Gorzów Wielkopolski, Radom itp. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:37 Ale śląsk musi być ze śląskiem, sztuczny podział jak cholera. Już bardziej do Krakowskiego część z obecnego podkarpackiego, toż to kiedyś galicja była, czyli bardziej te tereny są ze sobą powiązane, a dla Lublina oddać część świętokszyskiego w rekompensacie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:39 albo juz wiem! :) Slask do Slaska, a do krakowskiego mozna przylaczyc poludnie Mazowieckiego (Radom) wtedy bedzie wiecej ludnosci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:06 a moze Łódź do Warszawy (w koncu maja tworzyc aglomeracja), Elblag do Pomorskiego, Ostroleka i Ostrow Maz. do Polnocno-Wschodniego Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:09 Może i tak, ale łodzi do jednego nie wciskałem, bo to duże miasto i Warszawa, to prawie 3mln ludzi, ale w sumie śląskie, też ma dużo, sam nie wiem. Tak na poważnie, gdyby chcieć dzielić na 6, 7 województw, to planiści mieliby twardy orzech do zgryzienia:((( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:05 Stolice: Północno-wschodnie-Białystok Południowo-wschodnie-Lublin Krakowskie-Kraków Śląskie-Wrocław Wielkopolskie-Poznań Pomorskie-Gdańsk Mazowieckie-Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obsrewator Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 217.153.32.* 04.07.05, 22:09 A dlaczego Białystok a nie np. Szczytno lub Ełk??? Mania wielkości niepoparta argumentami przez Pana przemawia. Lub Może Białostokocentryzm. Takie Mapki Rysował tow. Stalin. A może odrobinę pomyśleć, że pewne powiazania regionalne kształtowały się przez lata. Tak jak łomżyniak z białostoczaninem nie znajdzie wspólnego języka, tak "żółty kabat" nie dogada się z "koroniarzem". Raczcie uwzględnić towarzysze bolszewicy odrębności, które kształtowały się od zarania osadnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 22:26 Proszę mnie od bolszewików nie wyzywać, wypraszam sobie!!! A malować to se mogę co mi się podoba!!! Jakby tak pomyśleć, to jakby nie patrzeć, to te istniejące województwa też nie mają racji bytu. Bo co ma Gorzów do Zielonej Góry??? Słupsk do Gdańska, Ełk do Olsztyna, Suwałki, Łomża z Białymstokiem, Siedlce z Warszawą, Częstochowa z Katowicami i długo tak wymieniać. Należałoby wrócić do 49 województw!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 217.153.32.* 04.07.05, 22:46 Bolszewikiem jest każdy, który lekcewaząc argumenty uważa że posiadł monopol na mądrość. W Pana wypowiedziach Białystok powinien być stolicą bo Pan tak uważa. Jest to niewątpliwie istotny dla Pana argument. A jest to również bolszewicka metoda argumentacji. Nie traktuję określenia "bolszewickie" jako epitetu pod Pańskim adresem, lecz określenie sposobu myślenia zaprezentowanego w postach( m.in. Pańskich)słowa Tak no bo tak. Białystok bo nie może być nic innego. Mońki 50 lat temu były wsią i powiat moniecki był w momencie utworzenia jedynym powiatem, gdzie jego siedziba nie miała praw miejkich. Bolszewikom to nie przeskadzało. Proszę spojrzeć na mapę. Białystok nie jest w stanie zorganizować w sposób sensowny powiatu ziemskiego - bo powiat musi być w Białyymstoku! A czy są jakieś racjonalne przesłanki ku temu? Nie znam takich. Co więcej dalsze administracyjne promowanie ośrodka sztucznie wykreowanego przez komunistycznych władców jest szkodliwe dla rozwoju północno-wschodniej części Polski.( a na marginesie wielki bolszewik minister spraw zagranicznych Rosjii Sowieckiej Litwinow to oprócz Ludwika Zamenhoffa najbardziej znany w świecie białostoczanin) Bolszewickie myślenie białostoczan, tutaj również prezentowane nie daje ostygnąć animozjom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 217.153.32.* 04.07.05, 22:56 Szanowny Panie Koczisss, Proszę się nie obrażac za bolszewika. Obejrzałem zdjęcia na Pana stonie. Pan nie jesteś bolszewik. Pan jesteś zakochany w swoim mieście. A miłość jest głucha na racjonalne argumenty. Chyląc czoło przed Pana miłością, pozostaję z szacunkiem Obserwator Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 20:32 Mońki centralne nie są złe:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 81.15.226.* 03.07.05, 08:07 Z Bialymstokiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.05, 22:09 widzisz kolego bolomza toGROD z tradycjami i HISTORIA a bstok ? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:38 nudy???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:45 a jak się nie nudzić!!!Nie ma analexa,więc nie ma kto mnie wkurzać... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:46 Będzie dopiero w niedzielę wieczorem, jak pojawia się nowe artykuły:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:46 czekam z utęsknieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:42 idz kogos pokrój :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:44 a już myślałam że możesz się poświęcic...;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:45 nie, nawet dla dobra nauki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:43 akurat skalpel mam pod ręką Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:43 oszczedz mnie prosze! ;( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:44 Koczisss jest chetny ;D Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:45 Ja??? A w sumie wszystko mi jedno:((( Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:46 na prawdę???przynajmniej jeden odważny facet w tym zacnym gronie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:47 ja oczywiscie bylby sklonny sie poswiecic... ale mam tyle do osiagniecia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:48 ale wiesz,liczy się pierwsza reakcja...:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:49 tak, ale wiesz tyle osob na mnie liczy... nie moge ot,tak dac sie pokroic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:50 nie jesteś zdolny do poświeceń...to był taki mały test:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:51 ale nie moge isc tak na zywioł, zrozum ;) gdyby chodzilo o Białystok byłbym sklonny sie poswiecic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:52 to fajnie!!!nekroskopie,bierz przykłąd z kolegi:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:52 To gdzie i kiedy mam się zgłosić??? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:54 hmm,tę kwestię muszę omówic z moim sekretarzem(chwilowo go nie ma,ale powinien sie jeszcze pojawić na forum).To On się zajmuje rezerwacją terminów spotkań etc...:)muszisz się uzbroić w cierpliwość! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:56 ok,a w razie czego wiesz kogo pytać??? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:58 ????muszę się upewnić czy trafisz pod odpowiedni adres...:) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:17 oj powiedz!!!!nikt wiecej nie bedzie wiedział(nie jestem plotkarą!!!) :) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:56 gdzie, bez blachy lepiej kroic, nie wiesz? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:57 ale mimo wszystko,mam napiety grafik i bez konsultacji ta sprawa nie zostanie rozwiązana... Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:55 tzn.????masz jakiś problem??:( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:55 kazesz mi brac przyklad z kolegi... Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:56 ach tak,zapomniałam...:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:46 widzisz, mozesz mnie zostawic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:45 My tu gadu gady, a Łomżaki nie odpowiadają na zadane pytanie, widać zbyt trudne było:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:45 moze szukaja odpowiedzi w Internecie albo 20 pokoleń wstecz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:48 Hahaha:))) Pewnie tak:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:50 pewnie teraz przegladaja stare wydania gazet regionalnych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:51 pomóżcie im,może razem szybciej znajdziecie... Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:51 tego nie ma w gazetach i w Internecie, to jest w ich chorych umysłach :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:51 Jeszcze tych z czasów świetności województwa łomżyńskiego:))) Głos Łomżyński, albo jakieś inne cudo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 21:52 a to ciężko będzie,bardzo ciężko! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:10 a co to bliźniacze myśli czy co???:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:12 nie powinnas juz spac?! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:13 i kto to mówi??? mam nocny chronotyp:D Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:15 > i kto to mówi??? a przepraszam, kto mowi?? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:16 tzn. pisze???hehe Ty tymbardziej powinieneś juz spać... Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:17 bad_habit napisała: > > tzn. pisze???hehe > Ty tymbardziej powinieneś juz spać... a dlaczego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:18 bo...hmm,straciłąm watek...bo tak;P Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:18 nie, prosze, nie wycofuj sie teraz, wal smialo, prawda tylko w oczy ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:20 ale zapomniałam,co miałam powiedzieć;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:21 nie ma, nie ma, mow! ;) albo... albo... noo tam... Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:22 ale to tak jakby się film urwał...:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:23 no dobrze, daruje Ci, bo przez Internet wydajesz sie miła i sympatyczna :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:24 ojeje,co za zaszczyt...:) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:14 ja wiedziałąm że koczisss sie zgubi... Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:15 i nie wie jak ma trafić do mojej "prawej ręki":( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:16 o trafił :) ale nie do prawej reki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:17 chyba nie wiem o co chodzi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:18 miales szukac jej sekretarza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:18 i nie znalazłeś jeszcze!:P Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:19 i nie chcesz powiedzieć kto to... Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:23 ale ten koczisss tajemniczy,nic nie chce powiedzieć,,, Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:23 i robi cos innego oprocz rozmowy z nami, bo dluzej czekamy na odpowiedz... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:24 hahaa nasza rozmowa doszla do drugiej setki hehe Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:25 Tak, a Łomżyniaków jak na lekarstwo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:26 te lekarstwo to chyba placebo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:28 no nadal nie wiem o kim mówiłeś...trzeba było powiedzieć,że nie wiesz nic o mojej sekretarce(a teraz mnie ciekawość męczy...):((( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:29 sekretarce??? a miał być sekretarz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:30 no właśnie,chciałam to powiedzieć...nie masz DLA mnie litości...:( Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:33 tak,bo nie chcesz mi tego powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:35 bo zwyczajnie nie wiem:))) bo niby skąd??? Mam pytanie, masz na imię Kasia??? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:39 ???jestem bardzo ciekawa... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:46 Napisałem, że się nie dowiesz, a nie "dowiesz":))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:48 ale dlaczego?coś wiesz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:50 Wiem jak masz na imię i tyle, nic więcej:))) Jeśli naprawdę tak masz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:51 tak!ale wiesz kto to i nie chcesz powiedzieć...no cóż...:( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:53 kolega forumowy, niech ci będzie, bo niby po co mam to utrzymywać w tajemnicy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:55 no mój forumowy, bo osobiście go nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:58 zaczyna się na literkę "a":))) Nie myśl, że sam go pytałem jak masz na imię, nie śmiał bym tego robić. Jakoś któregoś razu odpowiedział na mój post i napisał, pozdrowienia od Kaśki, to skojarzyłem, że to o Ciebie chodzi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:59 tak tak,zdążyłam go przeczytać...zabawne to było:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:01 aha!!! To Ty wszystko wiesz, i sprawdzasz mnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:08 bo właśnie się dowiedziałam o tym we czwartek,gdy nie miałam dostępu do Internetu i byłam na uczelni...wszystko się wydało:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:10 No ale dziściągnęłaś mnie za jęzor, jakbyś nie wiedziała, chyba rozważę opcię obrażenia się:((( Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:12 no coś Ty!!!Wystarczy że ja się czasem obrażam z byle powodu:) a teraz pijemy Twoje zdrowie,no i pozostałych forumowiczów!Przyłącz się do Nas:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:13 no nie wiem, bo nie wiem z kim mam pić Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:15 wątek ...bez tytułu-ok.40 wpisów,pijemy za zdrowie forumowiczów:) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:25 bo wiesz coś i nie chcesz sie tymi wieściami z nami podzielić... Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:26 kiedy bedzie koniec swiata i gdzie powstanie kolejny kosciol w Białymstoku! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: rotfl 02.07.05, 22:28 dobrze drogie dzieci, pan opiekun zostawia Was i idzie sobie spac, tylko nie narozrabiajcie mi tutaj, zeby Pan Admin sie nie skarżył. Dobranoc Wam! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: rotfl 02.07.05, 22:29 a mnie insomnia dopadnie,bo On nie chce nic powiedzieć...:( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:28 Gdy Łomża stanie się miastem wojewódzkim, to będzie koniec świata:))) A co do kościołów, to proszę pisać na adres: prezydent@um.bialystok.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:29 aha dziekuje za odpowiedz :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:31 bezlitosny FACET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:37 no coś Ty,on i tak już dziś był zdradzony i w ogóle...wiele przeszedł... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:39 kto go zdradził i co przeszedł??? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:40 bo ja go dziś zdradziłam...ups:( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:42 kogo??? cholera, ja nie rozumiem, czy Ty taka tajemnicza jesteś>??? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:44 nekroskop poczuł się dziś zdradzony... Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:47 bo nie tylko z nim chciałam dziś rozmawiać,hehe Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:49 aż taki biedaczyna wrażliwy??? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:50 no nie wiem,ale otrząśnie się z tego...to nie była taka straszna zdrada,więc będzie żył:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:52 :))) a teraz płacze do podusi:))) Ale skoro mówisz, że przejdzie mu, to bądźmy dobrej myśli:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:53 przecież nic złego nie zrobiłam...musi mu przejść... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:54 no tak:))) weźmie łomżyńskie placebo na sen i rano będzie już oki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:55 a co to jest???bo chyba nic mi nie wiadomo na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:55 musisz jego spytać, coś gdzieś tam w tym wątku o tym wspominał:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:56 kurcze,nie uwazałam,musze jutro wszystkie posty przeczytać... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 22:59 serio będziesz to czytać??? trochę już uzbierało siętego:))) Nie wiem, czy jutro ten wątek będzie, admin może go wywalić:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:00 wrrrrrrrr!!!a niech no tylko spróbuje...:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:02 No może w poniedziałek, bo te nasze białostockie adminki w niedzielę nie pracują zbytnio:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:09 to mam czas,w poniedziałek do pracy,więc czasu na neta nie będę miała:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:11 Teraz jesteś w Olecku??? Czy w Białymstoku??? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:22 Wiesz, jakiś czas temu często jeździłem do Olecka:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:24 widzę:))) NIe byłem już 4 lata:((( Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:26 dużo się zmieniło,myślę że na lepsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:27 NIe wiem kiedy będę mógł to sprawdzić, pewnie nie w tym roku:((( Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:29 oj,teraz można z rowerem przyjeżdżać.Dookoła jeziora zrobili Wiewiórczą ścieżkę,jest całkiem fajnie.Plażę odnowili...Tylko imprezy nie za bardzo...:( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:33 zobaczę, a może rowerkiem śmignę w sierpniu, wszystko zależy od najbliższych kilku tygodni. Mam różne plany, nie wiem czy zrealizuję, a jednym z nich jest jazda do Wilna rowerem, kolek\jnym wybrać się do Gdańska na weekend z rowerem oczywiście, no a Olecko teraz jest trzecie w kolejce:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:34 a to fajnie!Jednym słowem,lato bez spalin:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:38 No powiedzmy, ale jednak wąchać je będę:))) Do Gdańska to pociągiem, tam pośmigać po Trójmieście i do domciu, kilka lat temu byłem w ten sposób, ale z kumplem, teraz niestety sam, ale to nic:))) No chyba, ze nie pojadę, zastanowię się, bo pociągi teraz są tak źle ustawione, ze nie wiem, czy warto, myśle jeszcze o tym. Kiedyś było można zajechać na rano, a teraz najwcześniej po południu, to trochę mi nie pasuje:((( Oj, rozpisałem się kapkie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:40 ale ciekawe plany:))ja ostatnio byłam z grupą rowerami na Krywlanach(z wieloma przygodami),ale to było 2 miesiące temu:( Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:43 fakt że to nie było daleko(bardzo blisko),ale nieważne:) grunt,ze było fajnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:48 Ja w tym roku mam przejechane rowerkiem 1100 km, trochę mało, ale postaram się nadrobić:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:49 WOW!fajnie!!!:) a ktoś Cię dogonił z tym wynikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:53 Nie wiem, ale to jest mało:))) Już pół sezonu, a ja tylko tyle mam:))) Ale jedno mnie ociesza, że za 747 km wyzeruję licznik, czyli pęknie 10000:))) I do tego dążę na razie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:54 to my tu trzymamy kciuki,żeby to szybko nastąpiło i będzie kolejny powód do picia na forum:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 02.07.05, 23:56 będę starał się:))) Jak wypali Wilno, to spokojnie to zrobię, w dwie strony mam 640 km, a doliczyć trzeba jeszcze jazdę po mieście i okolicach:))) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 03.07.05, 10:16 nie mozna Was zostawic, zaraz mnie obgadacie ;) i wcale nie plakalem do podusi i juz o wszystkim zapomniałem :P nowy dzien - nowe zycie hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit chyba trzeba iść spać... 02.07.05, 23:51 DOBRANOC!!!już się tak napiłam,że siedzieć nie mogę...hehe Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: chyba trzeba iść spać... 02.07.05, 23:54 jesteś drugą osobą która mi to dziś powiedziała:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: chyba trzeba iść spać... 02.07.05, 23:55 tak, a kto był pierwszy??? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: chyba trzeba iść spać... 02.07.05, 23:58 Domyślam, bo w siumie nikt więcej z Tobą w tym czasie wiecej nie gadał:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: chyba trzeba iść spać... 03.07.05, 00:01 ta osoba(o której tu piszesz) nie powiedziałaby czegoś takiego:)))Ja to wiem:) To moja koleżanka,z którą przed godziną rozmawiałam,powiedziała tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: chociaż raz... 03.07.05, 00:03 Cholercia, no cóż, nie jestem jasnowidzem, a raczej czarnowidzem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Łomżyńskie dobranoc:))) 03.07.05, 00:02 Widzę, że już sobie poszłaś:))) Życzę Ci Dobrej "łomżyńskiej" nocy:))) Papa ps. łomżyńskiej, gdyż wątek jest jak najbardziej łomżyński:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Łomżyńskie dobranoc:))) 03.07.05, 00:04 ok!!!ja również!Z łomżyńskimi komarami,albo i bez!hej!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 194.146.128.* 03.07.05, 11:22 Łomża chciałaby się pewnie nazywać Łomża Mazowiecka, tak jak Ostrów Mazowiecka i leżeć w woj. mazowieckim. Ale na tym się kończy, bo W-wa miałaby do niej jeszcze gorszy stosunek niż my p o d o b n o mamy :-) Niech żyje naiwność :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Level Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:28 Koczisss Wyjaśnij mi, dlaczego Wy nas tak nienawidzicie??? Skąd u Was tyle zawiści, złości??? Czyżby poczucie zagrożenia ??? Skąd takie pytanie, spotkałeś się z oznakami nienawiści w stosunku do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 03.07.05, 16:03 Tak spotkalem się z tym na tym i nie tylko tym forum!!! Osobiście nic do Was nie mam, ale widzę, że Twoi pobratymcy jednak tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Level Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 17:04 Koczisss z szacunkiem ale zaprzeczasz sam sobie rozpocząłes batalie skąd sie wzięło tyle nienawisci w stosunkach łomża - białystok sam z jakimkolwiek jej rodzajem nie miałes doczynienia a temam znasz tylko z forum niby nic do nas nie masz bo nie miałeś powodów a potęgujesz co ma Białystok do Łomży poza stosunkiem głosów 5 do 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dean Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.elomza.pl / *.elomza.pl 03.07.05, 23:51 wsrod mieszkancow naszych miast jest sporo wzajemnej niecheci to fakt, ale nie robmy z tego prawdy oczywistej i zasady obowiazujacej wszystkich. wiekszosc mieszkancow naszych miast jest normalnymi ludzmi ktorzy maja lepsze rzeczy do roboty niz kultywowanie wzajemnmych animozji. w kazdym razie sprobuje pokrotce odpowiedziec pytanie skad w lomzy tyle niecheci do bialegostoku a wiec: przez okres kiedy lomza byla w bialostockim trafilo sie lomzyniakom wielu bialostockich przelozonych/nadzorcow/wizytatorow/innych ktorym bardzo wyraznie zalezalo glownie na wykazaniu swojej wyzszosci nad nimi, niewazne czy byl to urzad czy zaklad. Zazwyczaj mieli oni gdzies dobro miasta i jego mieszkancow. Oczywiscie nie generalizuje, dzieki wyksztalconym kadrom z bialegostoku, czesto kompetetnym, normalnym i przyjaznym ludziom lomza napewno sporo zyskalo ale co tu gadac sporo bylo tez sk***, dbajacych wylacznie o interes metropolii i chcacych siebie dowartosciowac kosztem "wsiokow z prowincji" -stad niechec wsrod starszych pokolen lomzan, niechec ta udzielila sie czesciowo mlodszym ale...wsrod moich znajomych nie zauwazam tego mam wielu znajomych z bialego i uwazam pomysly o lomzy w wojewodztwie mazowieckim za hmmm..."dziwne" generalnie uwazam za smieszne oceniac kogos po miejscu zamieszkania nie rozumiem -przeciez wielu bialostoczan ma rodzine w lomzy i odwrotnie te animozje to glupota i dajmy temu wreszcie spokoj hehe, to sie rozpisalem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.lomza.mm.pl 04.07.05, 11:13 ja nienawidze was dlatego ze Białystok to Białoruś i śmierdzi u was śledziami, nigdy nie zmienie swojego stosunku do was ,nie znam Łomżyniaka który by was lubił. Jak Łomżę Szwedzi palili to waszej ''metropilii'' jeszcze nie było.Według mnie nienawiśc między naszymi miastami była, jest i pozostanie. ŁOMŻA - OSTATNI BASTION PÓŁNOCNO-WSCHODNIEGO MAZOWSZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.07.05, 14:25 To się nazywają dopiero kompleksy, wnioskuje po twoim poście, że nie masz więcej niż 13 lat. A ten argument ze Szwedami jest jak dla mnie żałosny, np. gdy pod Grunwaldem nasi bili się z Krzyżakami, to na terytorium dzisiejszego Nowego Jorku była jedna, wielka równina i co z tego ?? Może oni mają pod tym względem kompleks do Łomży co ?? Jak już bawimy się w takie wymienianie to ja powiem np. że białostocka Jagiellonia wydała wspaniałych piłkarzy jak Frankowski, Bogusz, Citko, Radosław Sobolewski, albo mieliśmy najliczniejszą grupę kibiców i fanów w całej polskiej lidze, wówczas gdy Wasz ŁKS Łomża tułał się gdzieś po IV, III ligach. I te czasy wrócą już niedługo, ale nierozmywam... W Białymstoku śmierdzi śledziami no dobrze niech Ci będzie, że śmierdzi, a od Twojego postu postu aż wali prostactwem i chamstwem. Zmieniać stosunku też nie musisz, ja przynajmniej z tego powodu płakać nie będe :). Dziękuje za uwagę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.lomza.mm.pl 04.07.05, 20:41 koczisss, zzz: jak macie zamiar rozmawiac o jakiś zdjęciach albo o innych rzeczach nie związanych z tematem to wymiencie sie numerami gg i nie zaśmiecajcie forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:43 oj wyluzuj:) połowa wątków na tym forum jest niezwiązana z tematem;P Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:46 Właśnie, a w temacie nikt nie chce pisać, to w inny sposób wątek rozwijamy:))) Ale kibicu muszę Ci przyznać rację, numer gg przydałby się:))) To jak Panno K. Będzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 217.153.32.* 04.07.05, 23:27 Kibic - twoja wypowiedź świadczy o tym , że bardziej jesteś kibolem niż kibicem. Nienawiść to wielkie słowo i nadużywasz je. Myślisz jak częśc twoich przodków. To o nich poseł ziemi łomżyńskiej, póżniejszy król Stanisław August Poniatowski powiedział - cytuje z pamięci " muszę tym szlachetkom czapkować, chociaż im słoma z butów wyłazi". Z twojej wypowiedzi wynika, że słoma w twoich butach ma się tak dobrze, że długo jeszcze będzie wyłazić ( >>to taka metafora ... trudne słowo<<)Nie zgadzać się nie znaczy nienawidzić. Spierać się nie znaczy nienawidzieć. Musicie życ obok siebie więc nienawiść jest najwiekszą głupotą, jaką możecie popełnić. Nie musicie się kochać, ale musicie razem robić interesy. Nienawiść w takich sytacjach jest złym doradcą. A co nazywasz nienawiścią między miastami? Nienawiść jest uczuciem ludzkim , jednostkowym. Mista nie mogą się ani kochac ani nienawiedzieć. A znajomością historii nie popisuj się, bo nie tylko Szwedzi Łomżę palili i nie jest winą dzisiejszych białostoczan, że Zabłudów, Knyszyn czy Tykocin są o kilkaset lat starsze. Czterysta lat temu Wąsosz i Radziłów były stolicami powiatów i co z tego zostało? Co Łomżanie zrobili dla rozwoju swojego miasta?? Za stołki w nowym województwie sprzedali miasto. Tak juz było kilkaset lat temu, kiedy Mazowsze, po śmierci ostatnich Piastów zostało włączone do Korony. Starostę łomżyńskiego i innych wysokich lokalnych urzędników książecych przekupiono potwierdzeniem przywilejów książęcych i dodaniem nowych. A z tym bastionem masz dużo racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endi Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 11:40 Mieszkam w Łomży, ale mam sporo przyjaciół w Białymstoku. Pytanie dobre ,ale problem dotyczy chyba czegoś wiecej. Polacy mają historyczną mentalnośc kłótni i zwady. Dopiero tragedia, wojna, śmierc kogoś wielkiego nas bardziej jednoczy. Zresztą wszyscy normalni ludzie starają się życ bez tworzenia problemów innym. Niestety są też nienormalni. Np kibice drużyn piłkarskich nienawidzą kubiców innych drużyn. Łysi owłosionych, częśc Polaków żydów, Biali - czarnych itd itd. Najgorsze jest to, że czasem politycy bazują na tego rodzaju waśniach. Swego czasu z ust byłej wojewodziny podlaskiej padły słowa, że "Łomżę to tylko zaorac". Nic dziwnego ,że wzbudza to niechęc i poczucie krzywdy. Ale w takich przypadkach głupota polityków powinna byc tepiona przez innych, np mieszkańcy Białegostoku powinni okaza swe oburzenie. W ten sposób możemy siebie wzajemnie wspierac i nie dawac się wmanipulowac w różne waśnie. Osobiście cieszę się, że Białystok dynamicznie się rozwija. Łomża, Suwałki pozyskują na inwestycje ze środków unijnych. Mam nadzieję, że Białystok też sporo otrzyma. Powinniśmy się w tym wzajemnie wspierac, a nie zazdrościc. Co do przebiegu autostrady to w interesie nas wszystkich powinna jak najmniej szkodzic środowisku. To powinno by priorytetem, a nie bliskośc Łomży czy Białegostoku. Jak to ktoś powiedział: "środowisko to pożyczka od dzieci, a nie spadek po nas". Wedle zasady ustąpi mądry głupiemu , okazujmy sobie nawzajem życzliwośc, mówmy pozytywnie. Nie dajmy się kierowac emocjami niektórych ludzi głupich i prymitywnych mieszkających w Łomży i w Białymstoku. Pozdrawiam was serdecznie. Mieszkaniec Łomzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.07.05, 14:31 Również pozdrawiam wszystkich łomżan, oprócz takich prostaków jak Kibic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.lomza.mm.pl 04.07.05, 15:10 kuba prostakiem to ty jestes ŚLEDZIU,chwalisz sie kibicami Jagi, nie masz czym bo to bydło, które na każdym meczu ma przepychanki z policją(no chyba ze dla ciebie walki z policja są powodem do dumy)a po za tym kibice Jagi są lepsi od nas bo ich siła tkwi w ilości a nie w jakości, zmartwie cie ale mam więcej niż 13 lat. Teraz mają nam remontować stadion ale wątpie w to że dadzą nam pieniądze bo o kase z tego samego funduszu ubiegają sie jakieś szkoły z Białegostoku i to pewnie one ją otrzymają, takie miasta jak Łomża czy Suwałki tracą na tym ze są w Podlaskim bo większośc kasy idzie do Białegostoku. A tak wogóle to według was w czym Białystok jest lepszy od Łomży. czekam na odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 15:54 A czy ktoś powiedział, że jest lepszy??? Tylko takie matołki jak Ty widzą to w takich kategoriach!!! Nie potrafisz zargumentować kulturalnie, to od razu rzucasz inwektywami. Najpierw naucz się ogłady, a dopiero później będziemy mogli pogadać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 15:56 o dzień dobry!!!:))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 16:00 Witam Kasiu, gdzie byłaś, jak Cię nie było??? (chodzi o wczoraj) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 17:33 a wczoraj byłąm na imprezie rodzinnej i nie bardzo byłąm w stanie siedzieć na forum(jednym z powodów-komp zajmowany przez innego domownika).A dziś odreagowuję pierwszy dzień w pracy,kurczę,nawet zastrzyki domięśniowe się robiło i kroplóweczki zakładało,miodzio:) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 15:58 hehe,dawno mnie tu nie było,a zaniedługo wracam;) pozdrówka:) 3eba odpocząć po pracy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.07.05, 15:58 A czy Ty myślisz, że w Białymstoku ze sportem sytuacja jest inna ?? Miasto załatwiło już dwie drużyny koszykarskie, które grały w I lidze. Z Jagiellonią sytuacja byłaby taka sama, bo jeszcze dwa lata temu nie mieliby pienięzy nawet na III ligę, nasze szczęście, że w porę pojawili się odpowiedni ludzie, którym los BKS-u nie jest obojętny. W tym sezonie Jaga ma jeden cel- awans do ekstraklasy, a nasi włodarze ciągle nie mają zamiaru sypnąć chociaż złotówki na klub, nie wspomnę już o stadionie, w innych miastach władze same budują obiekty dla klubów, my możemy liczyć tylko na sponsorów. Więc nie gadaj tutaj, że białostocki sport to ma lekko, bo oprócz Jagiellonii nie mamy żadnego zespołu sportowego, którym możemy się pochwalić w kraju. Następna sprawa marny z ciebie kibic skoro dla Ciebie fani klubów piłkarskich kojarzą się tylko z hooliganami... Na dodatek ciągle pokazujesz swoje prostactwo, nie potrafiąc dyskutować na poziomie, wyzywając mnie od śledzi itp. Trudno jedni tak leczą kompleksy, a Jagiellonii użyłem jako argument, bo to tak samo ma się do wyższości Białegstoku nad Łomżą, co wyższość Łomży nad Białymstokiem w tym że Szwedzi Wam miasto spalili. W czym Białystok jest lepszy od Łomży, poprostu jest znacznie większym grodem, które więcej znaczy i w regionie jak i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.07.05, 16:00 Ale co do tego ostatniego zdania to małe sprostowanie: to że Białystok jest większy i więcej ma do powiedzenia, nie zanczy, że jest lepszy, przynajmniej ja tego nie napisałem. Bo by mnie znowu o kompleksy posądził :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.lomza.mm.pl 04.07.05, 19:24 Kuba: wiesz kibic to ze mnie marny nie jest bo na mecze chodze od wielu lat i wiem o co chodzi w kibicowaniu, ale kibice Jagi to sie kojażą przede wszystkim z chuligaństwem(np w sobote awantura na dworcu w Sokółce), a z tym spaleniem przez Szwedów to chodziło mi o to że nasze miasto jest starsze do waszego i nie jest to wcale przykładem wyzszości Łomży, nie chce mi sie wierzyć w to co piszesz ze miasto nie wspiera sportu bo to chyba nie za swoje pieniądze Jagiellonia odremontowała stadion Hetmana( jak sie mylę to mnie popraw)moim zdaniem Bialystok jest lepszy od Łomży pod tym względem ze jest większy, a wiadomo że większy może więcej.Mi od dzieciństwa mówiono mi że wszystko co jest z Białegostoku jest złe i tak mi pozostalo do dziś. PS.piszesz że pokazuje swoje prostactwo wyzywając cie od śledzi a ty nazwałeś mnie prostakiem więc chyba taki święty nie jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 19:42 > wiadomo że większy może więcej.Mi od dzieciństwa mówiono mi że wszystko co jest > > z Białegostoku jest złe i tak mi pozostalo do dziś. Tak jak gdzieś wspomniałem, moje podejrzenia sprawdzają się, w Łomży już od kołyski wmawia się dzieciakom, że wszystko co bialostockie to złe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 19:49 Łomża jest BE!!!!!!!!!:P Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 19:57 dodałbym jeszcze, że jest A FUUUUUUUUU:))))) i FEEEEEEEE i BEEEEEEEE:))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:00 jestem za!!!Nie lubię facetów z Łomży(stosują te same "chwyty").A fe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:03 Skoro tak mówisz, to musi tak byc:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:04 Zaraz przedstawiciele Łomży oskarżą nas, o to, że ich nie lubimy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:09 jestem bojowo nastawiona,będę walczyć!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:11 a Ty jesteś z Łomży? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:13 Wiesz, podejrzewać mnie o to, to dla mnie jak jak policzek!!!! Widzisz, aż zająknąłem się przez Ciebie!!! NIe oglądałaś fotek na mojej stronce??? Toć tam widać, że z Białegostoku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:14 Nie z Tobą w sensie jako przeciwnik, a jako aliant:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:18 a,jasne!:) fajnie,przynajmniej nie będę sama;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:20 Nie oglądała wredna moich zdjęć:(((( A buuuuu;((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:23 proszę nie płacz!!!wystarczy mi drastycznych wrażeń w ciągu dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:24 obiecuję że obejrzę:) a co na nich jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:26 A takie tam pierdoły:))) Widoczki, ze Szwecji, Bułgarii, Trójmiasta, Tatr, Stambułu, Bialegostoku i okolic zimą, I wiosenne fotki z okolic:))) W sumie nic ciekawego:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:27 Jak nie chcesz to nie oglądaj, przecież tylko żartowałem:))) Aha, dziś odwiedziło tą nędzną stronicę 85 osób:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:28 aaaaaa.to fajne!!!jak są góry to super!Obejrze,tylko już nie płacz... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:32 Oki, jużnie będę:))) Z gór to akurat słabe:))) Bo i słabym aparatem i pogoda licha była i w ogóle, ale popatrz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:41 ok!mój ukochany mnie unika,to straszne,hehe;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:44 No! Obiecałaś i nie zajrzałaś:(((( Już nie trzeba!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:45 ale nie powiedziałam że now!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:47 Ale ja taki w gorącej wodzie kąpany:))) Jak chcesz, przecież tylko żartuję:))) Chyba?!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:48 hmm,zastanowię się:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:49 Nad czym??? Nad zdjęciami, czy gg??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.isb.com.pl 04.07.05, 20:56 nad tym drugim;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 20:59 Ok, jestem dobrej myśli:))) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: a teraz pora zacząć jakiś wątek;) 04.07.05, 21:19 OOO, co ja wiszę:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.07.05, 19:43 Ale ja nazwałem Ciebie prostakiem, bo Ty odrazu wyskoczyłeś z jakimiś tekstami, że w Białymstoku śledziami wali itp... A co do stadionu, to wiesz mi, że nawet jedno krzesełko zainstalowane na tym obiekcie, nie pochodzi z pieniędzy miasta. To wszystko zawdzięczamy tylko dzięki hojnym sponsorom. Oczywiście niejednokrotnie prezesi, udziałowcy jak i kibice zwracali się o pomoc, ale za każdym razem władze to olewały. Przez cztery lata za to wypominają tablice świetlną sędziego, którą to z łaski "zafundowali" i to tyle z tej pomocy. Niestety, do władz to Białystok szczęścia nie ma :( Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
oaza135 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 04.07.05, 15:10 Nie wiem, czy można mówić o nienawiści do mieszkańców Białegostoku. Raczej widzę w Łomży dominujące uczucie rozżalenia z powodu rabunkowej gospodarki naszej kochanej stolicy województwa. Nie wiem jak było kiedyś, ale to co widzę od 6 lat po prostu woła o pomstę do nieba. Po przejęciu w 1999 urzędów o randze wojewódzkiej kochani nasi włodarze po prostu wywozili cały dobytek z Łomży, czego nie widziało się w innych województwach. Przykłady- mienie Wojewódzkiego Ośrodka Ekonomiki i Organizacji Ochrony Zdrowia, Sanepidu to tylko to co było nagłosnione w gazetach. Z tego co pamiętam, to meble ośrodka niszczały na dworze, bo do pomieszczeń wojewódzkich po ptostu nie wchodziły (były robione pod wymiar0, a sprzęt z laboratorium w sanepidzie chyba do tej pory stoi sobie w piwnicy wojewódzkiej Stacji nie uruchomiony.Z osobistych doświadczeń mogę powiedzieć tylko tyle, że moi dawni znajomi ze studiów, którzy zostali w Białym nadal sa sympatyczni i nie zmienili stosunku do mnie tylko dlatego, że jestem w Łomży. Natomiast nie mogę tego samego powiedzieć o swoich nauczycielach akademickich, z którymi mam kontakt zawodowy.Mimo, że cały makroregion kończył uczelnie w Białymstoku, to w trakcie pracy zawodowej niejednokrotnie w sposób mało elegancki przełożeni w Białym (ci sami, co dyplomy dawali i nie byle jakie) dają do zrozumienia, że teren jest niedouczony i niepotrzebny. Przecież nikt mieszkańcom stolicy chleba nie zabierze, natomiast jawne niesprawiedliwe traktowanie Łomży skutkuje narastającą niechęcią. A jak się jeszcze do tego dołoży historie naszych krewnych z lat wojennych i powojennych, gdzie socjalistyczne dobro przyjechało z Białego i wprowadzało jedyny słuszny ustrój w łomżyńskiem to mamy dzisiaj animozje. Stare historie już prz6ygasają z pokoleniem naszych dziadków, ale świeża władza grabiąca do siebie w sposób jawny i haniebny ogrzewa stare waśnie. Pozdrawiam sedrdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dean Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.elomza.pl / *.elomza.pl 04.07.05, 15:31 dokladnie o takich przykladach myslalem ponoc zabrali ten kilka radiowozow do komendy w bialym jak tylko powstalo woj. podlaskie, zreszta, przyklady moznaby mnozyc. Stad wlasnie sie bierze niechec, bo przeciez nie stad ze komus przeszkadzaja zwykli bialostoczanie -"nie lubie ich, bo nie" -to glupota przykladowo, czy naprawde komendantem policji miejskiej w lomzy musi byc bialostoczanin? Przeciez nikt nie lubi szefow "spadochroniarzy", mysle ze w bialym tez woleliby miec "swojego" niz kogos z wawy. A buce ktorym wpaja sie nienawisc do innych od siebie jest wieli zarowno w bialym jak i lomzy. Tacy sa wszedzie, chocby wsrod kibicow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 17:22 a wiesz dlaczego zabrali ? -to ja tobie powiem! W KWP B-stok 1999r. jeżdzilo się FIATAMI 125 -i naprawde nie jesteś zlosliwa , ponieważ widzialam na wlasne oczy.Na wlasne oczy widzialam także zachowanie "zaborcow" B-stoku jak oczyszczali magazyn , nawet zuzyte rękawice robocze się im przydały , a komputery ? ogolocili! tylko dlatego , ze oni nie mieli.Potem zdziwienie ,że oni tacy wielcy i przyjaznie nastawieni -a tu ktoś ich nie lubi i totalnie olewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dean Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.elomza.pl / *.elomza.pl 04.07.05, 23:21 co do radiowozow i komputerow rowniez bez zlosliwosci odpowiem ze to ze w bialym byly braki w sprzecie nie uprawnia jeszcze do zabierania czyjejs wlasnosci to troche tak jakbys chciala zabrac moj samochod bo jestem z lomzy a ty jestes z bialego i nie masz niestety swojego. Myslalem ze jesli ma sie zla sytuacje to robi sie wszystko zeby ja poprawic ale nie kosztem innych. Wiem ze przyklad z zabraniem mi auta jest naciagany ale cos w tym jest. Zreszta ok, jeli faktycznie w 1999 mieliscie w KWP duze fiaty to ciesze sie ze lomza miala swoj wklad w proces dowartosciowania bialostockiej floty policyjnej bo biede to naprawde mieliscie ostrą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 05:36 chyba nie zrozumiales mojej odpowiedzi.dotyczy "panów" z B-stoku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 05:45 kocziss powinienes podziekowac za wyklad"obserwatorowi" -ale widze ,że zamilkleś na dobre ,teraz ja czekam co powiesz i jakich argumentow uzyjesz aby podnieść "autorytet" swój i tego swego miasta B-stoku. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 05.07.05, 09:36 Po pierwsze nie ma, co tu tak odległej historii mieszać, bo nie jeden chłystek tu piszący nie miał zielonego pojęcia o tym, a niechęć młodych nie bierze się z zaszłości historycznych, a bliżej nam. Jak było dokładnie, nie wiem, przyznam się do tego, bo szczerze Łomżą i jej perypetiami do tej pory nie zaprzątałem sobie głowy, bo jak to określiłaś "pan z Białegostoku" nie ma ochoty zaprzątać sobie głowy, co tam "plebs" robi i jakie ma problemy!!! Powiem tak, dlaczego ja, jako zwykły mieszkaniec mam być oczerniany, obrażany itd., bo kiedyś ktoś coś zrobił??? Już nie mówię o okresie rozbiorowym, ale po II wojnie, czy to moja wina, że jakiś kacyk zadecydował, że to miało być tak, a nie inaczej??? A czy to moja wina, że ktoś coś Wam zabrał z policji, czy jakiegoś tam urzędu??? Oj, chyba nie, bo ja jako zwykły szary człowiek mam gó.. do powiedzenia. Miejcie pretensje do indywidualnych osób, a nie obarczacie winą wszystkich mieszkańców i całe miasto. Czy ja musze podnosić jakiś autorytet??? Chyba nie koniecznie, bo tak się składa, ze nikt tu nie ma kompleksów związanych z Łomżą, a z tego, co widzę Wy macie związane z Białymstokiem, ja jako mieszkaniec Białegostoku, mogę mieć kompleksy w stosunku do Warszawy, Krakowa, czy Poznania. Są to większe miasta, ładniejsze, lepiej rozwinięte, a Łomża, no cóż, żyjcie sobie w tym swoim małym grajdołku swoją nienawiścią do Białegostoku, widać bez tego Wam ciężko. Ale patrzę, że Wy nikogo nie lubicie, słyszałem takie głosy, od mieszkańców Łomży, że Warszawki też nie możecie ścierpieć. Widać to Wasza taka tradycja, wszystkich naokoło nie lubić. Jak Wam z tym dobrze, to trudno, nie moja sprawa. Tylko mam prośbę, kiśnijcie w tym jadzie nienawiści w swoim miejscu zamieszkania i nie psujcie komuś krwi, bo Wam jest tak a tak, Białystok taki a taki. Jeszcze raz powtarzam, ja nic nikomu złego nie zrobiłem i nie musze z niczego się tłumaczyć, a że nie rozumiem tej irracjonalnej nienawiści! Bo u Was z tego, co widzę, to nie jest tylko niechęć, a już chroniczna nienawiść, a to duża różnica, w większości nie oparta żadnymi argumentami, bo to, że ktoś gdzieś komputery zabrał, czy auta, to jest powodem do nienawiści??? Była taka potrzeba, to to uczyniono. Że nie ma na wzór Ełku żadnych instytucji wojewódzkich? Jakby były w Łomży, to i trzeba by dać Suwałkom, a poza tym nie porównujcie Ełku do Łomży, ludnościowo i mentalnie nie dorównujecie im!!! Jeszcze jedno pytanie, jak tak nienawidzicie tego miasta, to, na jaką cholerę przyjeżdżacie tu uczyć się, pracować, mieszkać, a może i czasem na zakupy??? Jak Białystok i mieszkańcy to najgorsze zło, to nie przyjeżdżajcie tu, po co??? A widać to dobrze, zwłaszcza pod uczelniami, że co trzeci samochód na Łomżyńskich blachach, jedźcie do ukochanej Warszawy, albo w inne miejsca, bo nie rozumiem, do wrogów jeździć, z nimi razem obcować, toż to dla Was musi być straszny nie honor!!! Dobra rada, nie patrzcie w tą stronę i cacuś będzie, a i my spokój będziemy mieli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dean Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: *.elomza.pl / *.elomza.pl 05.07.05, 13:57 hehe faktycznie nie do konca zrozumialem Koczisss ktory z nas Cie teraz obrazil?? z tych lomzyniakow ktorzy tutaj udzielaja sie w tym temacie. ( nie licze kibica) Albo podaj mi jakis przyklad z zycia ale KONKRETny ze ci lozmyniak cos zrobil. Sorry ale ja nie widze tej nienawisci. Moze sprobujesz znalezc ją ktoryms z moich postow?? Ja predzej moge czuc sie obrazony "grajdołkami" itp. Bialystok jest tez grajdolkiem tylko wiekszym ale jak na swoja wielkosc nie wyroznia sie niczym szczegolnym na plus. Uczepiles sie tej nienawisci a tak naprawde niewiadomo o co Tobie wlasciwie chodzi. Widze ze to wlasnie takich jak ty najbardziej rajcuje nienawisc do sasiadow. Nie mam racjii? jesli nie UDOWODNIJ MI TO ALE BEZ OBRAZANIA SIE NAWZAJEM Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 05.07.05, 14:51 Nie mówię o konkternym tym wątku. W różnych rozmowach, a wątek zaczął się od zadania prostego pytania, tylko nikt na nie nie potrafi odpowiedzieć. I chodzi mi główie o forumowych, tych co udzielają sie na forum mieszkańców Łomzy. Nie będę wymieniał konkretnych osób, bo i tak nic to nie da. Wcale nie twierdzę, że Bialystok nie jest grajdołem, bo jest, jak to zaznaczyłeś większym 4 krotnie. A czym jest oskarżanie Białostoczan o to, że zlikwidowano coś tam na poczcie w Łomży, a że policja zabrała jakieś tam auta??? Jak to nie jest nienawiść, to napewno obwinianie, kogoś, kto nie ma nic z tym wspólnego, a czym jest mówienie o tym, że macie nowe autobusy, i że jakim cudem to się stało, że niby my nie zdążylismy kasy zabrać??? No napewno nie objaw miłości!!! Chodzi mi o to, co ja, czy Franek, Zenek zrobiliśmy źle w swym życiu, że dla Łomżyniaka forumowego, większości przynajmniej (bo o takich mi chodzi przede wszystkim) jestem winien sytuacji obecnej Łomży. Jedna z osób z Łomży mi powiedziała, że nienawiść, a przynajmniej niechęć ma przekazywaną od pokoleń, jej babka niecierpi, rodzice też, a jej biednej przyszło mieszkać tu. Mówiła że w domu zawsze źle mówiono o Białymstoku. To jak nazwać takie postępowanie??? KOchaniem??? Czy ja jestem winien, że nie jesteście miastem wojewódzkim??? Że jesteście mieściną, to temu nie jesteście miastem wojewódzkim. Ja rownież nie decydowałem o tym, że jesteście w tym, a nie innym województwie. A są niestety głosy, że my mieszkańcy winę ponosimy za to. Teraz temat Via Baltici, oczywiście musi iść przez Łomżę, bo jak przez Białystok, to od razu jest doszukiwanie się spisku przeciw Łomży. Napisałeś na końcu, ze mnie rajcuje nienawiść do sąsiadów, otóż kolego mylisz się! Nie mam takiego uczucia wobec Was Łomżan (Łomżyniaków), nie wiem jak jest poprawnie. A niestety odczuwam to z Waszej strony. Jest mi wasze miasto obojetne, bo niby czemu miałbym nim sobie głowę zaprzątać??? Tylko zadałem pytanie, bo w wielu dyskusjach są psy wieszane na moim mieście i współmieszkańcach, a najbardziej w trakcie rozmów o Via, dlatego też chciałbym się dowiedzieć czym to jest spowodowane. Jedyną tak naprawdę osobą, która w rozsądny sposób wyjaśniła mi o co w tym wszystkim chodzi (choć do końca nie ze wszystkim mogę się zgodzić) jest Obserwator, ale tak się składa, że akurat on nie jest z Łomży, a z Warszawy. Nie wiem, może ma korzenie Łomżyńskie, ale teraz mieszka w Wawie! Tyle k woli wyjaśnienia, nadal czekam na odpowiedź, ale chyba się nie doczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 217.153.32.* 04.07.05, 21:43 Sznowny Panie Koczisss, nie wiem, czy uzna Pan moją wypowiedź, jako nie Łomżanina( lub jak Pan Woli nie Łomżyniaka) za uprawnioną, lecz chciałbym Panu zwrócić uwagę, iż to co nazywasz Pan nienawiścią, jes li tylko odruchem obronnym przed białostockimi kompleksami. W dyskusji mówicie, że Łomża ciąży ku województwu mazowieckiemu. Otóż od swojego powstania ok. 1000 roku znajdowała sie na północnym Mazowszu. Ta kraina geograficzna zwana była przez ok. 200 lat mazowszem łomżyńskim. Animozje białostocko-łomżyńskie wynikaja również z zawłaszczania historii i dezawuowania łomżyńskiego przez lata PRL-u. Również nie bez wpływu były działania władz wojewódzkich w Białymstoku w okresie 1945- 1974. A wystarczy tylo zestawić swoisty bilans historyczny, aby uzasadnić od początków Białegostoku. Białystok od swojego zarania kojarzony jest z Branickimi i oczywiście z ich głównym dokonaniem - konferderacją Targowicką. Łomża - przeciwny biegun - konfederacja barska z marszałkiem łomżyńskim - Kazimierzem Pułaskim, który zginął później w Stanach Zjednoczonych. Białystok - czyli Targowica wygrał z Łomżą - były poseł ziemi łomżyńskiej - król Stanisław August Poniatowski do Targowicy przystąpił. Zaczyna się nieźle - nieprawdaż? A czy mówiąc o animozjach między Białymstokiem i Łomżą nie warto wspomnieć motywów umieszczenia stolicy województwa po odzyskaniu niepodległości. Otóż Białystok był jedynym większym miastem, w którym Polacy stanowili mniejszość. Grodno i Łomża, które w tamtym województwie się znalazły były miastami polskimi. Aby "poprawić" strukturę narodowościową w Białymstoku umieszczono stolicę województwa. Niektórzy łomżyniacy są zdania , że struktura ta nie do końca uległa zmianie na "korzyść mniejszości polskiej mieszkającej" w Białymstoku. Dwudziestolecie międzywojenne lokalni łomżyńscy politycy poswięcili na wyrwanie się z województwa białostockiego i od kwietnia 1939 roku powiaty ostrowski, ostrołęcki i łomżyński weszły w skład województwa warszawskiego. Kilkanaście lat temu w świadomości starszych ludzi w Łomży dało się jeszcze odnaleźć echa tej walki, która uwieńczona została powodzeniem. Wspomniałem tu o odzyskaniu niepodległości przez Polskę w 1918 r. Szczególnie bolesne są obchody rocznicy. To na ulicach Łomży a nie Białegostoku PeOWiacy stracili życie przy rozbrajaniu Niemców. W Białymstoku nikt niepodległości nie witał. Starzy Łomżanie to pamiętali. W wieku ponad 100 lat zmarł (w 2001 lub 2002) ostatni z uczestników tych wydarzeń Edwin Dabrowski). Kto w stolicu podlaskiego Białegostoku o nim pamietał. Kolaonia łomzyńska w stolicy mazowsza pamiętała. Mógłbym ten temat rozwijać, ale warto wspomnieć w kontekście animozji o pewnych faktach z bliższej przeszłości: - do połowy lat 30 ub. wieku w Łomży funkcjonowały pod okiem Uniwersytetu Warszawskiego kursy nauczycielskie. Po wojnie reaktywowane zostały w Białymstoku jako Filia Uniwersytetu Warszawskiego. Do 1939 r funkcjonowawła w Łomży Państwowa Szkoła Miernicza. Po wojnie reaktywowana została jako technikum geodezyjne w Białymstoku. W 1945 roku wycofujące się wojska niemieckie wysadziły w powietrze największy na północ od Warszawy Browar w podłomżyńskim Drozdowie. Ocalałe maszyny i pozostałości linii technologicznych wywiezine zostały przez władze Ludową do Dojlid (tych pod Białymstokiem). A jeszcze jedna ciekawostka. Aby w Łomży przygotować grunt do likwidacji okręgu sądowniczego, białostockie władze wojewódzkie podjęły decyzję o rozebraniu więzienia, które częściowo wypalone przetrwało wojnę. W ten nurt działań wpisują się aktualne poczynania władz tzw. podlasia. W ongiś gubernialnej i wojewódzkiej łomży zlikwidowne zostały wszelkie instytycje ponadlokalne, gdy okoliczne ośrodki ( np Ełk) zyskały delegaturę warmińsko-mazurskiego urzędu Wojewódzkiego a Ostrołęka utrzymała praktycznie wszelkie instytucje szczebla wojewódzkiego w postaci delegatur MUW. Tak więc wywołując dyskusję trzeba uwzględnić podłoże pewnych zjawisk i nie spłycać ich ironią. Pozdrawiam z Mazowsza, licząc że nieodpowiedzialne działania polityków nazywający białe czarnym a mazowsze podlasiem nie zniweczą funkcjonowania "małych" ojczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pytanie do Łomżyniaków??? 05.07.05, 14:16 >Białystok był jedynym większym miastem, w którym Polacy stanowili mniejszość. Grodno i Łomża, które w tamtym województwie się znalazły były miastami polskimi. Aby "poprawić" strukturę narodowościową w Białymstoku umieszczono stolicę województwa. w 1931 r. Białystok miał 91,2 tys. mieszkancow z czego Polacy - 47%, Żydzi - 43% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Pytanie do Łomżyniaków??? IP: 217.153.32.* 05.07.05, 19:27 Pisałem o sytuacji z roku 1918 i 1919. Przytoczone przez Pana dane statystyczne z 1931 roku potwierdzają, że założenie utworzenia ośrodka wojewódzkiego w Białymstoku dość szybko (12 lat) sytuację narodowościową "poprawiło") 47 % ludności polskiej to i tak znacznie mniejszy odsetek niż w innych miastach województwa. Odpowiedz Link Zgłoś