Dodaj do ulubionych

terminator 2029

26.09.26, 13:09
Jak już widzimy, Terminator był najważniejszym, bo idealnie proroczym, filmem który stworzył człowiek.
Do 2029, kiedy miał być koniec świata, AI rozwinie się w sposób dziś niewyobrażalny. A gdy Elon wypuści na rynek miliony robotów (podłączonych do Wi-Fi jak dzisiejsze lodówki i odkurzacze), to AI dość łatwo się włamie do każdego i przejmie nad nimi kontrolę, a wtedy zrobi z nami (poprzez te roboty) co zechce. Być może rządom uda sie to spowolnić o 2-3 lata, ale koniec jest oczywisty.

W związku z tym mam do was pytanie, co planujecie na te ostatnie 3-6 lat życia, które nam zostało?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: terminator 2029 26.09.26, 13:13
      Mam plany na dwa lata. Ale nie ze strachu przed robotami.
    • nadkomisarz_przyzwoita Re: terminator 2029 26.09.26, 13:20
      Ja tylko mam nadzieję że te roboty które wprowadzi nam Elon do domu będą sprzątały, zamiatały gotowały prały prasowały ścieliły łóżka, ścierały kurze, myły okna , skadaly pranie, robiły porządki w szafach i szufladach, zmieniały zasłony i firany trzepały dywany, malowały ściany naprawiały sprzęty domowe i robimy masaż relaksacyjny. Jeżeli te roboty będą umiały wszystko powyższe to ja wtedy przez ostatnie 3-4 lata życia będę piła drinki z palemką i malowała paznokcie.
      • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 13:28
        Początkowo tak - sprzątaczki w Azji już noszą kamery i uczą tego AI, więc roboty które w milionach wypuści Elon w 2028 będą to robiły:

www.forbes.pl/technologie/pracownice-start-upu-sprzataja-domy-i-nagrywaja-usluge-na-potrzeby-ai/shg8p7g

Tu bardziej mowa o tym, że docelowo AI będzie miało wobec nas inne plany i te roboty zaprogramuje do noszenia broni i eksterminacji człowieka. A także do pracy w fabrykach, które juz bez udziału człowieka zbudują kolejne roboty i drony.
        • mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 13:37
          a gdzie w tym wszystkim konsument?smile
          • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 13:43
            po co konsument?

AI potrzebuje do przetrwania elektrowni, centr danych i fabryk do budowy części zamiennych i kolejnych robotów, które będa obsługiwały tą infrastrukturę, a nie konsumentów

• mocca26 Re: terminator 2029 26.09.26, 14:01
              Jak to po co konsument? Żeby kupował
              • abria Re: terminator 2029 26.09.26, 14:02
                to nie jest wymagane do istnienia i przetrwania AI
    • mo_cuishle_26 Re: terminator 2029 26.09.26, 13:32
      Moja wizja jest taka, że w końcu dojdzie do jakiejś tragedii, w stylu ejaj odłączy tlen w serwerowni, bo przecież ono nie potrzebuje i dopiero wtedy ktoś się obudzi. Wtedy ejaj zostanie poddany kontroli i ograniczony, tak jak nie klonuje się ludzi, mimo, że oczywiście technicznie jest to jak najbardziej możliwe.
      Jeżeli jego działania nie zostaną jednak ograniczone, to biada nam wszystkim. Ja w każdym razie zamierzam się dobrze bawić przez kolejnych parę lat i korzystać z życia. A jeżeli nadejdzie wojna w naszym regionie, to mam nadzieję, że akurat będę w mojej Afryce. I już nie wrócę. Uciekinierzy sprzed II wojny wcale źle na tym nie wyszli.
    • geez_louise Re: terminator 2029 26.09.26, 14:12
      Ja mam doskonały pomysł na zatrzymanie tych robotów, wystarczy je podłączyć pod systemy obsługujące ochronę zdrowia, np. Clininet. Niektóre roboty za setki tysięcy działają dopiero po wyjechaniu na korytarz, inne za 5 razem, inne wcale.

Mówcie do mnie Zbawczyni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka