Gość: posażer IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 06.07.05, 08:52 A może te autobusy będą poruszać się też szybciej. W Białymstoku prędkość jest chyba najmniejsza w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pasażerka Re: Będą nowe autobusy IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 06.07.05, 09:01 dokładnie autobusy jeżdżą bardzo wolno - powinno to się zmienić.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: białostoczanka Re: Będą nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:28 Miałam dziś ciekawe doświadczenie: Na końcowym 24 wsiadłam do podjeżdżającego MPK, skasowałam bilet i usiadłam. W tym czasie kierowca wyszedł ze swojego "kojca" i zaczął przestawiac kasowniki! Na komunikat, że juz skasowałam bilet beztrosko powiadomił mnie: "To będzie Pani płacić"! Otworzyłam oczy ze zdziwienia. Co się dzieje w białostockiej KPKM? Autobus 997, łatwy numer do zapamiętania.Przestrzegam przed beztroską tego kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurinko Re: Będą nowe autobusy IP: 195.205.3.* 06.07.05, 15:44 Nowe autobusy maja byc do wrzesnia przyszlego roku. Ciekawe ile jeszcze uzywanego zlomu z Niemiec "zasili" bialostockie zajezdnie. W koncu tak latwiej, a to, ze gorzej to juz nikogo nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dustin Re: Będą nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 17:26 Co za bzdury pieprzy ten dureń cytuję- Nasze autobusy przewożą codziennie 300 tys. mieszkańców, zresztą nie tylko Białegostoku, a do komunikacji miejskiej dokłada się wszędzie na świecie - odpierał te zarzuty Marian Blecharczyk, zastępca prezydenta. 300tys dziennie przy ok 280 tys mieszkańców to chyba wszyscy naraz jeżdżą tymi autobusami licząc też niemowlęta i starców. Tumanie do nauki! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Będą nowe autobusy 06.07.05, 17:27 miszkańców jest 292 tys. studentów 45 tys. (nie wiem, ile w tym studentow białostockich) z okolicznych gmin ok. 60 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: Będą nowe autobusy IP: 195.177.196.* 06.07.05, 19:13 Dustin, a wiesz że te 300 tys. mogłaby komunikacja przewieźć nawet gdyby Białystok liczył 100 tys.???? Czy nie wierzysz??? To bardzo łatwe, tylko pomyśl, albo do nauki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dustin Re: Będą nowe autobusy IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 06.07.05, 22:01 patrze że z matematyką a raczej statystyką to macie problemy wszyscy. Nawet gdyby Bialystok liczył 400 tys. mieszkańcow nierelanym jest aby połowa tego, tak dokładnie 200 tys. jednego dnia jednocześnie skorzystała z autobusów. Prosta statystyka i rachunek prawdopodobieństwa. Odliczcie emerytów i niemowlęta a nie wspomnę o osobach korzystających z własnych samochodów lub służbowych lub taksówek korporacyjnych. Ot tyle. I do nauki ale teraz to raczej już po piwku. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Będą nowe autobusy 06.07.05, 19:20 A ty nie przesadzasz??? Wystarczy, że połowa z mieszkańców pojedzie w jedną stronę, do pracy czy szkoły, i już masz 290 tys. , a są też tac co jeżdżą w między czasie z przesiadkami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Będą nowe autobusy 06.07.05, 19:21 I oczywiście wróci, nie dopisałem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: same cuda Re: Będą nowe autobusy IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 06.07.05, 19:18 Ale dobry ten Zarząd Województwa Podlaskiego.Dobre z niego panisko. Redakcja i my wszyscy na forum poprośmy to może jeszcze coś da... W artykule pominięto oczywistą rolę Prezydenta i urzędników miejskich.- Bo to nie pasuje założeń politycznych gazety. Oni sa żli i niedobrzy. I jak by to brzmiało że załatwili dla miasta tak duża kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurinko Re: Będą nowe autobusy IP: 195.205.3.* 06.07.05, 21:17 Trudno, zeby zupelnie wszystko spratolili, ale niektorym i to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Będą nowe autobusy 06.07.05, 21:33 Gość portalu: Aurinko napisał(a): > Zalosne to jest lamentowanie krzykaczy na kazdym kroku To są Twoje słowa, z innego wątku. Fajnie korespondują, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano to Re: Będą nowe autobusy IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 06.07.05, 21:45 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=26097472 Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Będą nowe autobusy 06.07.05, 21:47 Czy nie dostrzegasz pewnej dysharmonii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurinko Re: Będą nowe autobusy IP: 195.205.3.* 06.07.05, 22:03 Ech chyba nie masz co robic. Jak ktos pluje jadem non stop na ten deptak, to mi rece opadaja. Dosyc offtopicu. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Będą nowe autobusy 06.07.05, 22:11 Fakt. Nie mam co robić. Jest 22. Jestem już dawno po pracy. Wypiłem dzisiejszą rację piwa i rozglądam się tylko komu zepuć humor:-) A tak serio, to zdziwiło mnie tylko, że próbujesz nauczyć innych by nie krytykowali w czambuł naszego deptaku. Natomiast sam robisz to w innej kwestii. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurinko Re: Będą nowe autobusy IP: 195.205.3.* 06.07.05, 22:32 Deptak, a ekipa rysia to dwie rozne rzeczy. Nic nie poradze na to, ze jestem chorobliwie uprzedzony do tej ekipy. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Będą nowe autobusy 06.07.05, 22:36 No właśnie. Ty jesteś uprzedzony do miejskich urzędników. Ktoś jest chorobliwie uprzedzony do deptaku. Mamy wolność druku, zgomadzeń i uprzedzeń :-). Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natt Re: Będą nowe autobusy IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 06.07.05, 21:36 Jaką rolę? To że napisali wniosek? W dodatku z merytorycznego punktu widzenia znacznie gorszy od innych wniosków (rks ustawił go dopiero na szóstej pozycji). Czy może za to, że w zeszłym roku nie spłodzili żadnego konstruktywnego wniosku i Biały nie dostał nic? Za to mam ich chwalić? To jest ten ich wielki wkład? No to ja serdecznie dziękuję. Czy nam się to podoba czy nie - ta kasa to tylko li wyłącznie dobra wola zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Będą nowe autobusy IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 06.07.05, 22:11 Jest pewien problem. Można było oczywiście napisać np. 20 wniosków bardzo poprawnych wniosków ulica po ulicy (w uproszczenie łatanie dziur) byłoby z tego 20 milionów. A komunikacja by zdychała. Moze ten projekt nie był najlepszy (gorzej był bardzo ryzykowny!!!) ale był strategicznie dla Białegostoku najwazniejszy. Został zresztą z taktycznych przyczyn (kasa ZPORR była za mała tylko 55 mln) okrojony (pierwotnie było to ponad 70 milionów). Uwierz akurat to nie było głupie. Szacunek nawet wrogom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Będą nowe autobusy IP: *.elpos.net 06.07.05, 21:40 To ja proponuje aby nowe autobusy mialy wreszcie okna co mozna otworzyc jak jest upal jak dzisiaj ,a nie jakies pseudo okienka ktorych w calym autobusie jest 2 lub 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Re: Będą nowe autobusy IP: *.csk.pl 06.07.05, 23:48 O tym jakie mają być okna decyduje zamawiający. To samo z siedzeniami. Tak więc testowanych obecnie autobusów nie należy oceniać pod względem ilośći lufcików czy wygody siedzen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lenka Re: Będą nowe autobusy IP: 194.146.128.* 07.07.05, 17:49 Ja i tak wole uzywane autobusy z Niemiec, niz nasze rodzime puszki, ktore wygladaja jak jeden wielki sklad zlomu, maja dziury w podlodze i przeciekaja. A okna w tych ruinach tez rzadko funkcjonuja jak nalezy. Mysle, ze wszelkie MAN - y i Mercedesy z Niemiec sa i tak lepsze niz nowe Solarisy. Jezdzi mi sie w nich niewygodnie, sa nie do konca przemyslane. Jednak MAN to MAN ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurinko Re: Będą nowe autobusy IP: 195.205.3.* 07.07.05, 21:10 Jezeli Solaris jest taki slaby to jak wytlumaczysz fakt, ze swietnie sie sprzedaje na zachodzie, a tylko taki berlin zamowil 300 sztuk tych autobusow. Nie wspominam juz o zamowieniach z Wloch, Szwecji, czy Szwajcarii. Zastepowanie trupow uzywanymi autobusami, to polsrodki. Takim sposobem nigdy nie dorownamy nawet juz niektorym miastom z Polski, jak np. Gdynia, ktora praktycznie w calosci wymienila tabor i robi to w dalszym ciagu. Za to u nas z pocalowaniem raczki biora uzywane autobusy, ktore (np. przegubowce 3-drzwiowe - w nich to dopiero jest wychodnie co ?)nie nadaja sie na polskie warunki. Na przykladzie wymienionej Gdyni, czy Poznania widac, ze mozna. Niestety ta droga nigdzie nie zajdziemy, bo po tych autobusach widac, ze sa uzywane i bedzie to widoczne jeszcze bardziej z czasem, jak i czestsze beda naprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Re: Będą nowe autobusy IP: *.csk.pl 07.07.05, 21:22 Akurat Gdynia sprowadziła najwięcej poniemieckich Neoplanów w Polsce, oczywiście kupowali też nowe. Moim zdaniem najlepszy tabor w Polsce ma obecnie Poznań i to miasto powinno być wzorem dla Białegostoku jak zarządzać komunikacją miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurinko Re: Będą nowe autobusy IP: 195.205.3.* 07.07.05, 21:31 Pora juz tez oddac czesc linii prywatnym przewoznikom jak connex, czy mobilis. Akurat ten pierwszy nie jest w sumie dobrym przykladem, bo jego autobusy w warszawie wygladaja gorzej niz te MZA, jednak mobilisowi nie ma czego zarzucac. Jest to jakis sposob, ktory nie rozwiaze problemow, ale na pewno wizerunek komunikacji publicznej by na tym skorzystal. Co do Gdyni, to oni nawet te poniemieckie wozy pomalowali na jednolite barwy, co mi sie podoba. U nas z kolei cala paleta barw. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Będą nowe autobusy 07.07.05, 21:32 popieram! wiecej prywatnych linii miejskich w Białymstoku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimochodem Re: Będą nowe autobusy IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 07.07.05, 21:48 O Connexie Francuska grupa finansowa, której historia sięga 1853 r, gdy powstała CGE, Generalna Kompania d/s Wody. Pod obecną nazwą, zajmuje się globalnie czterema zasadniczymi dziedzinami: woda, śmieci, energia i transport. Działają w 80% w Europie, w 12% w USA, i w 8% reszta świata. Mamy nie tylko jeść te same hamburgery, te same batoniki, kupować jednakowe koraliki, perkal i lusterka, ale także pić "tę samą" wodę, wyrzucać "te same" śmieci, zużywać energię i poruszać się tylko restauracjami Mc'Donalds. My, czyli lokalne społeczności, mamy być jedynie odbiorcą zsyntetyzowanych i paczkowanych usług zaspokajających nasze podstawowe życiowe potrzeby. Mamy być szczęsliwi... tylko kasa z tego nie zasili lokalnej społeczności. Veolia jest notowana na giełdzie w Paryżu. W 2004 roku obroty wyniosły ok. 28 mld euro, zatrudniają ponad 250 tys. pracowników. Grupa jest mocno zakotwiczona we Francji. Veolia składa się z 4 grup finansowych: Veolia Water (woda), Onyx (śmieci), Dalkia (energia) i Connex (transport). Connex Group zatrudnia około 56 tys. osób, a jej obroty wyniosły ostatnio 3.6 mld euro. Działa głównie w Europie, ale także w USA, czy Australii i Nowej Zelandii. Do Grupy Connex należy szwedzki koncern Connex Transport. Firma ma generalnie złą opinie wśród pasażerów w Australii i w Wlk.Brytanii. Brud, opóźnienia , nierzetelnośc, to wszystko dotyczy kolei żelaznych. Globalne dziadostwo. Ludzie angielskojęzyczni proponują zamiast hasła reklamowego Connexu "Connex ... the way to run a railway". "wprowadzić takie hasło tej firmy "Connex... the way to ruin a railway". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Re: Będą nowe autobusy IP: *.csk.pl 08.07.05, 10:12 Dokładnie. Wystarczy zobaczyć jak wyglądają ich Solarisy w Warszawie- 5 letni złom. Kierowcy z podlaskich PKS wiedzieli co się święci i nie oddali swoich zakładów globalistom. A niektórzy ludzie myślą że jak już zachodnia firma to wszystko będzie cacy a tej firmie zależy tylko na szybkim zysku oczywiście wyprowadzonym sprytnie z naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Re: Będą nowe autobusy IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 02.08.05, 12:57 Jakos na zachodzie Europy tez zdarzaja sie upaly i tam nikt nie kaze robic kabrioletow z autobusow jak w Bialymstoku. Producent wie co robi i nie nam to zmieniac a tak wogole to trzeba sie myc a nie wietrzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: Będą nowe autobusy 04.08.05, 23:49 Gość portalu: zniesmaczony napisał(a): > Jakos na zachodzie Europy tez zdarzaja sie upaly i tam nikt nie kaze robic > kabrioletow z autobusow jak w Bialymstoku. Producent wie co robi i nie nam to > zmieniac a tak wogole to trzeba sie myc a nie wietrzyc. Producent wie co robi jesli chodzi np o silnik czy zawieszenie , natomiast ilosc otwieranych okien czy klimatyzacje pasazerowie moga oceniac poniewaz zalezy od tego nasz komfort .A w poniemieckich " piekarnikach" niektorym osobom robi sie slabo i przez zla wentylacje nawet zdrowi oblewaja sie potem i czuja dyskomfort .U nas autobusami jezdzi wiecej osob i dlatego w polskich wersjach powinno byc wiecej okien . Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: Będą nowe autobusy 04.08.05, 23:35 Wiele osob pisze ze zle jesli autobus jedzie wolno , a czy widzicie co sie dzieje jak trafi sie kierowca jadacy szybko - ludzie zaczynaja padac .Autobus to nie taksowka . Odpowiedz Link Zgłoś