Dodaj do ulubionych

Pierwszy etap przebudowy centrum

25.08.05, 08:36
Drogo!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Białostoczanin Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.elpos.net 25.08.05, 09:09
      Zostawcie drzewa! Komu one przeszkadzają? Wszystko musi być w betonie? Ciekawe,
      kto wziął pieniądze za kolejną głupotę w naszym mieście? Wstydzę się, że
      głosowałem na taki zarząd.
      • zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 09:13
        Na Zarząd się nie głosuje. Głosowałeś na prezydenta i radnych miejskich. A
        Zarządu od 3 lat już nie ma.
        Pozdrawiam
      • Gość: Ja z Bojar Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 25.08.05, 10:00
        Przecież Pan Prezydent Tur & company muszą wywiązać się ze swoich zobowiązań
        przedwyborczych . W końcu coś za coś, nieprawdaż? A tu kadencja przecież się
        skończy, decydować będzie kto inny, więc trzeba się śpieszyć, żeby przypadkiem
        zupa się nie rozlała. A wieśniakom drzewa do czego są [potrzebne poza paleniem
        w piecu. Więc ogołocą tę część miasta bez żalu.
      • kamilario Początkowo również byłem przeciwko wycince 25.08.05, 13:12
        jednak, jeżeli centrum Białegostoku ma przypominać normalne miasto, coś trzeba
        poświęcić. Ja bym raczej proponował zająć się lipami na lipowej, których
        niedługo nie będzie, bo pousychają:(
    • zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 09:14
      Drogo ale ładnie.
    • Gość: |andy| Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.koba.pl 25.08.05, 09:15
      Nie chcę wagi, chcę równe drogi i chodniki.
      • nekroskop88 Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 09:51
        budynek wagi miejskiej kiedyś stał koło ratusza, ale nie odbudowali...
        • Gość: |andy| Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.koba.pl 25.08.05, 10:04
          No dobrze, ale czy mieszkańcom polepszy się od wybudowania wagi? Naprawdę nie ma
          pilniejszych spraw w mieście? Dlaczego wszystko kręci się wokół krzeseł na
          Kilińskiego, świateł/estakad przy obiektach sakralnych i drzew na Rynku
          Kościuszki, podczas gdy w ulicach mamy kratery, komunikacja miejska też nie jest
          w najlepszym stanie (chodzi o tabor i sprowadzanie pojazdów z Niemiec), oświata
          jest niedofinans Strowana, podobnie zresztą jak służba zdrowia. Już lepiej te
          pieniądze wydać na sport/drogi/oświate itp. a Rynek zostawić tak jak jest. Bo
          jest, przynajmniej wg mnie, dobrze. Zawsze to jakaś zielona oaza w środku
          miasta. Co do pijących tam ludzi - od tego jestaż Miejska i Policja aby
          pilnowały tam porządku.
      • kamilario Czort z wagą, na cholere ten Florian 25.08.05, 13:12
        • nekroskop88 Re: Czort z wagą, na cholere ten Florian 25.08.05, 13:15
          Florian to patron strażaków :P
          • kamilario Czyli na cholere on nam potrzebny 25.08.05, 13:17
            Już bym wolał Św. Jana, tylko, że na ul. Świętojańskiej:)
            • nekroskop88 Re: Czyli na cholere on nam potrzebny 25.08.05, 13:18
              a tam, jak bedzie ładny ten Florian to moze stac :)
    • koczisss Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 09:37
      Może wreszcie choć ten kawałek miasta będzie jakoś wyglądał:)))
    • Gość: Ania Białystok miastem prawa:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:28
      Taka mysl mi przychodzi slyszac ze w centrum ma powstac pomnik Temidy:)
      Zastanawiam sie dlaczego?? Pomysl z powiekszeniem deptaka jest trafiony bo to
      co teraz jest rudno deptakiem nazwac. Tylko dlaczego kosztem drzew??
      Zasciankowosc i prowincjonalnosc wychodza na kazdym kroku niestety.....
      • zewsi Re: Białystok miastem prawa:) 25.08.05, 10:41
        Pójdź na plac św. Marka i powiedz tym prowinjonalnym włochom co o nich myślisz,
        a potem pójdź na plac św. Piopra i powiedz tym prowincjonalnym rzymianom co o
        nich myślisz. Potem pojedź do Krakowa i powiedz prowincjonalnym krakowianom co
        o nich myślisz.
        • nekroskop88 Re: Białystok miastem prawa:) 25.08.05, 10:42
          a później, jak będziesz jeszcze cała, wróć do Białegostoku :))))
        • kamilario Miałem gości z Krakowa, którzy stwierdzili 25.08.05, 13:15
          że Białystok jest ładny i czysty. Na początku myślałem, że mówią tak prze
          grzeczność ale rzeczywiście tak uważali. Zabawne a i podobało im się, to jest
          dużo zieleni:)
          • zewsi Re: Miałem gości z Krakowa, którzy stwierdzili 25.08.05, 13:35
            Fajnie jest mieszkać w ładnym mieście :-). Podobno jak Niemcy weszli do
            Białegostoku w 1939 roku to nazywali to miasto Blumenstadt.
            • nekroskop88 Re: Miałem gości z Krakowa, którzy stwierdzili 25.08.05, 13:37
              No to czego zniszczyli te Blumenstadt :P
              • zewsi Re: Miałem gości z Krakowa, którzy stwierdzili 25.08.05, 13:39
                W 39 nie zniszczyli, po paru dniach oddali miasto Rosjanom. A zresztą o mieście
                mówili szeregowi Niemcy, a zniszczyć kazali Ci źli co w sztabie siedzieli. Tak
                myślę.
        • brutt Re: Białystok miastem prawa:) 26.08.05, 05:52
          Niestety, chocby nie wiadomo jak si starali to nasze miasto nigdy nie bedzie
          Rzymem czy Krakowem. Malomiasteczkowosc wychodz wtedy kiedy pretenduje sie do
          bycia kims kim sie nigdy nie ma szans zostac. I to jest wlasnie groteskowosci
          ktorej nie widza wladze miasta.
          • kamilario Małomiasteczkowośc to widać w twojej wypowiedzi 26.08.05, 09:26
            Lepiej nic nie robić, w myśl zasady abo mi to źle. a tu mi jakieś zmiany będą
            wprowadzać, ulepszenia jakoweś. Myślenie konserwatywne jest właśnie cechą wsi:)
            Tu nikt nie mówi o tym, że białystok ma byc Krakowem czy Rzymem ale ma byc po
            prostu miastem ładniejszym ze zwykłym centrum.
    • Gość: mam Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: 212.33.66.* 25.08.05, 11:07
      Ile te pomniki będą kosztować nas podatników ??? nie ma pilniejszych
      wydatków ??? są jeszcze w mieście ulice bez chodników, infrastruktura z lat
      przedwojennych a wy chcecie pomniki ??? czy o mieście ma świadczyć tylko rynek,
      a pozostałe dzielnice to niech toną w mroku
      • zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 11:27
        Na to jak mieszkamy w mieście wpływ ma nie tylko odśnieżona ulica czy równa
        droga. Na jakość życia wpływa też uroda miejsca w którym mieszkamy czy się
        poruszamy. Dlatego będę popierał wszelkie inicjatywy typu odnowienie elewacji,
        posadzenie kwiatków, czy postawienie stylowych lamp.
        • Gość: |andy| Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.koba.pl 25.08.05, 11:36
          zewsi napisał:

> Na to jak mieszkamy w mieście wpływ ma nie tylko odśnieżona ulica czy równa
          > droga. Na jakość życia wpływa też uroda miejsca w którym mieszkamy czy się
          > poruszamy. Dlatego będę popierał wszelkie inicjatywy typu odnowienie elewacji,
          > posadzenie kwiatków, czy postawienie stylowych lamp.

No tak. Przyjedziesz z drugiego końca miasta autobusem gubiącym bak po
          dziurawych ulicach i posiedzisz na pięknym Rynku. Uśmiechniesz się, weselej Ci
          się na duszy zrobi, a jak sobie przypomnisz, że czeka Cię droga powrotna to cały
          czar pryśnie. Nie żebym miał coś przeciwko takim miejscom, ale są rzeczy ważne i
          ważniejsze. NAjpierw wypadałoby zrobić rozsądne drogi itp. a później śmiało
          można upiększać miasto. Ba, można te dwie rzeczy robić równocześnie, oby
          zachować odpowiednie proporcje.
          • zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 11:51
            To nie jest tak, że pieniądze, które miały być przeznaczone na budowę,
            modernizację, remont ulic zostaną teraz przeznaczone na deptak.
            Z deptakiem będą robione równocześnie: Skłodowskiej, Plac Uniwersytecki,
            Kalinowskiego.
            Robi się Elewatorska. Będą robione Kopernika, Zwierzyniecka, dalsza część
            Popiełuszki itd, itp.
            • Gość: |andy| Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.koba.pl 25.08.05, 11:56
              zewsi napisał:

> To nie jest tak, że pieniądze, które miały być przeznaczone na budowę,
              > modernizację, remont ulic zostaną teraz przeznaczone na deptak.
              > Z deptakiem będą robione równocześnie: Skłodowskiej, Plac Uniwersytecki,
              > Kalinowskiego.
              > Robi się Elewatorska. Będą robione Kopernika, Zwierzyniecka, dalsza część
              > Popiełuszki itd, itp.

Bardzo dobrze, że robi się Elewatorska. W resztę uwierzę jak zobaczę. Może
              trochę odbiegnę od tematu: pieniądze można chyba przesuwać między różnymi
              kategorniami w budżecie? Powiem szczerze, że odwlekałbym remont Rynku jak
              najdłużej aby tylko ten zielony skwer tam został.
              • zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 12:01
                Powinieneś mieć na imię Tomasz, a na nazwisko Niewierny :-).
                Chyba za bardzo nie można przesuwać. Są rezerwy i znich można coś dodać tam,
                gdzie akurat potrzeba. A z budżetu jest się rozliczanym i przez RM i przez RIO
                i przez NIK.
                • bad_habit Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:17
                  zewsi napisał:

> Powinieneś mieć na imię Tomasz, a na nazwisko Niewierny :-).
                  o,z tym raczej nie trafiłeś.;)
                  > Chyba za bardzo nie można przesuwać. Są rezerwy i znich można coś dodać tam,
                  > gdzie akurat potrzeba. A z budżetu jest się rozliczanym i przez RM i przez RIO
                  > i przez NIK.
                  • zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:37
                    To ja wiem, że prawdopodobieństwo, że ktoś nazywa się Tomasz Niewierny jest
                    nieprawdopodobnie niewielkie. Prawdopodobnie andy jest Andrzejem. A co do
                    nazwiska to nie mam żadnej koncepcji. :-)
                    • bad_habit Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:40
                      zewsi napisał:

> To ja wiem, że prawdopodobieństwo, że ktoś nazywa się Tomasz Niewierny jest
                      > nieprawdopodobnie niewielkie. Prawdopodobnie andy jest Andrzejem. A co do
                      > nazwiska to nie mam żadnej koncepcji. :-)
                      Ja też nie:)
                      Ale można to uznać za czyjś pseudonim artystyczny;)
              • koczisss Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 16:30
                Zieleni w okolicy jest pod dostatkiem, nieopodal jest ulica Zamenhofa, w przeciwnym kierunku Planty, Pałac Branickich, a to wszystko w promieniu 200-300 metrów. W tym miejscu gdzie jest skwer był rynek, i niech on wróci!!!
                • Gość: Z.P. Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.elpos.net 25.08.05, 22:18
                  Kocziss napisał:
                  W tym miejscu gdzie jest skwer był rynek, i niech on wróci!!!
                  nie zajmuje i będzie jak na placu Św. Piotra

• kamilario Wreszcie ktos o lipach 25.08.05, 22:55
                    A już myślałem, że tylko mnie one obchodzą
          • koczisss Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 16:28
            A masz pomysł jak na to pozyskać fundusze???
            Bo te kilkaset tysięcy to się znajdzie na rynek, ale niestety ta sumka nie wystarczy na kilometr nowej ulicy. W tym przypadku nie będzie ani rynku, ani noweej ulicy (odnowionej), a pieniądze gdzieś przepadną i będzie nadal tak jak jest!!!
      • alex.4 Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:18
        przebudowa bardzo się przyda, a Białystok bedzie ładniejszy. Przebudowa
        niewielke więc koszty też bardzo małe...
        • kamilario Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:20
          Kilkanaście milionów to nie tak mało, to połowa kosztów budowy lotniska czy
          porządnego remontu drogi, ale oczywiście popieram organizację centrum.
          • alex.4 Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:38
            na porządny remont kilkanaście milionów to jest mało. Np. Arkady Kubickiego
            (koło zamku Królewskiego w warszawie) potrzebuja na dokończenie remontu 30
            mln... kilkanaście milionów to suma za którą można zrobić bardzo ubogi remont...
            • kamilario Na produkcyjną na pewno by wystarczyło:) 25.08.05, 13:44
              • alex.4 Re: Na wszystko kosztuje 25.08.05, 13:55
                inwestycje kosztują. Ale jeśli chcemy mieć ŁADNE MIASTO to trzeba ponieść tego
                koszty. Oczywiście ąłtwiej jest aby było tak jak jest byle jak, ale warto
                poprawić wygląd miasta, aby żyło się w nim nam lepiej
                • anka1 Re: Na wszystko kosztuje 25.08.05, 14:28
                  najwyrazniej do pana Tura & company nie dotarlo ze wiele osob nie chce zeby
                  drzewa spod ratusza zniknely. a wybory samorzadowe coraz blizej...
                  • koczisss Re: Na wszystko kosztuje 25.08.05, 16:37
                    Jak to wytną, to powiem RYCHU JESTEŚ WIELKI, te drzewa tam nie pasują i będą usunięte, czy tego niechcecie, nikt o to nie bedzie pytał nikogo!
                    Którwegoś pięknego poranka wyjdziecie i zobaczycie tylko pieńki po drzewkach i tyle będzie z waszego biadolenia!!!
                    A to, że wybory coraz bliżej???
                    Pozostawienie drzew, czy też wycięcie nie ma znaczenia, bo Tur i tak wie, że skończył się w tym mieście, nikt nie będzie głosować na niego, to postanowił dotrzymać choć jednej swojej obietnicy, o przepraszam drugiej, bo pierwszą było to, ze nie będzie tu hiper sklepów!!!
                    • Gość: urzędnik Re: Na wszystko kosztuje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 25.08.05, 17:11
                      Koczisss chamie, dla ciebie to pan Tur, wiecej szacunku dla urzędnika
                      państwowego.
                      • koczisss Re: Na wszystko kosztuje 25.08.05, 17:34
                        Sam jesteś cham!!!
                        Jakoś jak inni tak piszą to nie przeszkadza tobie, a tak w ogóle wypowiadaj sie na temat, albo zamilcz synek!!!
                      • zewsi Re: Na wszystko kosztuje 25.08.05, 17:37
                        Brak Ci wiedzy mości urzędniku. Tur nie jest żadnym urzędnikiem państwowym!
                    • Gość: Lech Re: Na wszystko kosztuje IP: *.piasta.pl 25.08.05, 22:55
                      Co ty wygadujesz , będzie hipermarketów co nie miara i ma byc dalej monstrualna
                      pijalnia piwa pod nazwa deptak dla panów Hanusza i Strzałkowskiego, którzy maja
                      dać pieniądze na następną kampanię wyborczą dla Tura.
    • kamilario Przbudowa kanalizacji jak widać jest konieczna 25.08.05, 21:34
      i to nawet bez deptaku
      miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35241,2880049.html
      • anka1 Re: za wyciecie drzew ktos moze pojsc pod sad 26.08.05, 08:40
        precedens juz jest, vide : sprawa debow w Bialowiezy.
    • Gość: gosc Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 15:40
      a kogo obchodzi stara infrastruktura,miasto powinno mies serce = centrum cos co
      przuciaga zeycie towarzyskie i publiczne a;e takze turystow. Bialystok trudno
      nazwac miastem bo brak typowomiejskiej tkanki bardziej przypomina typowa duza
      wioche!! dlatego pomysl deptaka jest swietn lepiej miec jedna fajna rzecz ktora
      przyciagnie turystow niz 10 tki beznadziejnych niedokonczonych. To tylko moje
      skromnme zdanie.
      • Gość: jakibic Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: 195.85.249.* 13.12.05, 15:15
        i z takim zdaniem ciężko się nie zgodzić, ale weź wytłumacz to przeciwnikom
        deptaka, którzy upajają się tym, że w takiej aurze jak obecnie to nikt by
        tamtędy nie chodził itp itd,
        eh co za ludzie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka