Gość: Białostoczanin Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.elpos.net 25.08.05, 09:09 Zostawcie drzewa! Komu one przeszkadzają? Wszystko musi być w betonie? Ciekawe, kto wziął pieniądze za kolejną głupotę w naszym mieście? Wstydzę się, że głosowałem na taki zarząd. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 09:13 Na Zarząd się nie głosuje. Głosowałeś na prezydenta i radnych miejskich. A Zarządu od 3 lat już nie ma. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja z Bojar Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 25.08.05, 10:00 Przecież Pan Prezydent Tur & company muszą wywiązać się ze swoich zobowiązań przedwyborczych . W końcu coś za coś, nieprawdaż? A tu kadencja przecież się skończy, decydować będzie kto inny, więc trzeba się śpieszyć, żeby przypadkiem zupa się nie rozlała. A wieśniakom drzewa do czego są [potrzebne poza paleniem w piecu. Więc ogołocą tę część miasta bez żalu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Początkowo również byłem przeciwko wycince 25.08.05, 13:12 jednak, jeżeli centrum Białegostoku ma przypominać normalne miasto, coś trzeba poświęcić. Ja bym raczej proponował zająć się lipami na lipowej, których niedługo nie będzie, bo pousychają:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.koba.pl 25.08.05, 09:15 Nie chcę wagi, chcę równe drogi i chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 09:51 budynek wagi miejskiej kiedyś stał koło ratusza, ale nie odbudowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.koba.pl 25.08.05, 10:04 No dobrze, ale czy mieszkańcom polepszy się od wybudowania wagi? Naprawdę nie ma pilniejszych spraw w mieście? Dlaczego wszystko kręci się wokół krzeseł na Kilińskiego, świateł/estakad przy obiektach sakralnych i drzew na Rynku Kościuszki, podczas gdy w ulicach mamy kratery, komunikacja miejska też nie jest w najlepszym stanie (chodzi o tabor i sprowadzanie pojazdów z Niemiec), oświata jest niedofinans Strowana, podobnie zresztą jak służba zdrowia. Już lepiej te pieniądze wydać na sport/drogi/oświate itp. a Rynek zostawić tak jak jest. Bo jest, przynajmniej wg mnie, dobrze. Zawsze to jakaś zielona oaza w środku miasta. Co do pijących tam ludzi - od tego jestaż Miejska i Policja aby pilnowały tam porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Czort z wagą, na cholere ten Florian 25.08.05, 13:15 Florian to patron strażaków :P Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Czyli na cholere on nam potrzebny 25.08.05, 13:17 Już bym wolał Św. Jana, tylko, że na ul. Świętojańskiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Czyli na cholere on nam potrzebny 25.08.05, 13:18 a tam, jak bedzie ładny ten Florian to moze stac :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 09:37 Może wreszcie choć ten kawałek miasta będzie jakoś wyglądał:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Białystok miastem prawa:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:28 Taka mysl mi przychodzi slyszac ze w centrum ma powstac pomnik Temidy:) Zastanawiam sie dlaczego?? Pomysl z powiekszeniem deptaka jest trafiony bo to co teraz jest rudno deptakiem nazwac. Tylko dlaczego kosztem drzew?? Zasciankowosc i prowincjonalnosc wychodza na kazdym kroku niestety..... Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Białystok miastem prawa:) 25.08.05, 10:41 Pójdź na plac św. Marka i powiedz tym prowinjonalnym włochom co o nich myślisz, a potem pójdź na plac św. Piopra i powiedz tym prowincjonalnym rzymianom co o nich myślisz. Potem pojedź do Krakowa i powiedz prowincjonalnym krakowianom co o nich myślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Białystok miastem prawa:) 25.08.05, 10:42 a później, jak będziesz jeszcze cała, wróć do Białegostoku :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Miałem gości z Krakowa, którzy stwierdzili 25.08.05, 13:15 że Białystok jest ładny i czysty. Na początku myślałem, że mówią tak prze grzeczność ale rzeczywiście tak uważali. Zabawne a i podobało im się, to jest dużo zieleni:) Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Miałem gości z Krakowa, którzy stwierdzili 25.08.05, 13:35 Fajnie jest mieszkać w ładnym mieście :-). Podobno jak Niemcy weszli do Białegostoku w 1939 roku to nazywali to miasto Blumenstadt. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Miałem gości z Krakowa, którzy stwierdzili 25.08.05, 13:37 No to czego zniszczyli te Blumenstadt :P Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Miałem gości z Krakowa, którzy stwierdzili 25.08.05, 13:39 W 39 nie zniszczyli, po paru dniach oddali miasto Rosjanom. A zresztą o mieście mówili szeregowi Niemcy, a zniszczyć kazali Ci źli co w sztabie siedzieli. Tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
brutt Re: Białystok miastem prawa:) 26.08.05, 05:52 Niestety, chocby nie wiadomo jak si starali to nasze miasto nigdy nie bedzie Rzymem czy Krakowem. Malomiasteczkowosc wychodz wtedy kiedy pretenduje sie do bycia kims kim sie nigdy nie ma szans zostac. I to jest wlasnie groteskowosci ktorej nie widza wladze miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Małomiasteczkowośc to widać w twojej wypowiedzi 26.08.05, 09:26 Lepiej nic nie robić, w myśl zasady abo mi to źle. a tu mi jakieś zmiany będą wprowadzać, ulepszenia jakoweś. Myślenie konserwatywne jest właśnie cechą wsi:) Tu nikt nie mówi o tym, że białystok ma byc Krakowem czy Rzymem ale ma byc po prostu miastem ładniejszym ze zwykłym centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: 212.33.66.* 25.08.05, 11:07 Ile te pomniki będą kosztować nas podatników ??? nie ma pilniejszych wydatków ??? są jeszcze w mieście ulice bez chodników, infrastruktura z lat przedwojennych a wy chcecie pomniki ??? czy o mieście ma świadczyć tylko rynek, a pozostałe dzielnice to niech toną w mroku Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 11:27 Na to jak mieszkamy w mieście wpływ ma nie tylko odśnieżona ulica czy równa droga. Na jakość życia wpływa też uroda miejsca w którym mieszkamy czy się poruszamy. Dlatego będę popierał wszelkie inicjatywy typu odnowienie elewacji, posadzenie kwiatków, czy postawienie stylowych lamp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.koba.pl 25.08.05, 11:36 zewsi napisał: > Na to jak mieszkamy w mieście wpływ ma nie tylko odśnieżona ulica czy równa > droga. Na jakość życia wpływa też uroda miejsca w którym mieszkamy czy się > poruszamy. Dlatego będę popierał wszelkie inicjatywy typu odnowienie elewacji, > posadzenie kwiatków, czy postawienie stylowych lamp. No tak. Przyjedziesz z drugiego końca miasta autobusem gubiącym bak po dziurawych ulicach i posiedzisz na pięknym Rynku. Uśmiechniesz się, weselej Ci się na duszy zrobi, a jak sobie przypomnisz, że czeka Cię droga powrotna to cały czar pryśnie. Nie żebym miał coś przeciwko takim miejscom, ale są rzeczy ważne i ważniejsze. NAjpierw wypadałoby zrobić rozsądne drogi itp. a później śmiało można upiększać miasto. Ba, można te dwie rzeczy robić równocześnie, oby zachować odpowiednie proporcje. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 11:51 To nie jest tak, że pieniądze, które miały być przeznaczone na budowę, modernizację, remont ulic zostaną teraz przeznaczone na deptak. Z deptakiem będą robione równocześnie: Skłodowskiej, Plac Uniwersytecki, Kalinowskiego. Robi się Elewatorska. Będą robione Kopernika, Zwierzyniecka, dalsza część Popiełuszki itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: |andy| Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.koba.pl 25.08.05, 11:56 zewsi napisał: > To nie jest tak, że pieniądze, które miały być przeznaczone na budowę, > modernizację, remont ulic zostaną teraz przeznaczone na deptak. > Z deptakiem będą robione równocześnie: Skłodowskiej, Plac Uniwersytecki, > Kalinowskiego. > Robi się Elewatorska. Będą robione Kopernika, Zwierzyniecka, dalsza część > Popiełuszki itd, itp. Bardzo dobrze, że robi się Elewatorska. W resztę uwierzę jak zobaczę. Może trochę odbiegnę od tematu: pieniądze można chyba przesuwać między różnymi kategorniami w budżecie? Powiem szczerze, że odwlekałbym remont Rynku jak najdłużej aby tylko ten zielony skwer tam został. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 12:01 Powinieneś mieć na imię Tomasz, a na nazwisko Niewierny :-). Chyba za bardzo nie można przesuwać. Są rezerwy i znich można coś dodać tam, gdzie akurat potrzeba. A z budżetu jest się rozliczanym i przez RM i przez RIO i przez NIK. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:17 zewsi napisał: > Powinieneś mieć na imię Tomasz, a na nazwisko Niewierny :-). o,z tym raczej nie trafiłeś.;) > Chyba za bardzo nie można przesuwać. Są rezerwy i znich można coś dodać tam, > gdzie akurat potrzeba. A z budżetu jest się rozliczanym i przez RM i przez RIO > i przez NIK. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:37 To ja wiem, że prawdopodobieństwo, że ktoś nazywa się Tomasz Niewierny jest nieprawdopodobnie niewielkie. Prawdopodobnie andy jest Andrzejem. A co do nazwiska to nie mam żadnej koncepcji. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:40 zewsi napisał: > To ja wiem, że prawdopodobieństwo, że ktoś nazywa się Tomasz Niewierny jest > nieprawdopodobnie niewielkie. Prawdopodobnie andy jest Andrzejem. A co do > nazwiska to nie mam żadnej koncepcji. :-) Ja też nie:) Ale można to uznać za czyjś pseudonim artystyczny;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 16:30 Zieleni w okolicy jest pod dostatkiem, nieopodal jest ulica Zamenhofa, w przeciwnym kierunku Planty, Pałac Branickich, a to wszystko w promieniu 200-300 metrów. W tym miejscu gdzie jest skwer był rynek, i niech on wróci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.elpos.net 25.08.05, 22:18 Kocziss napisał: W tym miejscu gdzie jest skwer był rynek, i niech on wróci!!! ______________ Był rynek, a na rynku rosły drzewa. Wszyscy zwolennicy wycinki dobrze o tym wiedzą. Na rynku drzewa wytną, na Lipowej lipy same wyschną, bo nikt na serio się nimi nie zajmuje i będzie jak na placu Św. Piotra Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Wreszcie ktos o lipach 25.08.05, 22:55 A już myślałem, że tylko mnie one obchodzą Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 16:28 A masz pomysł jak na to pozyskać fundusze??? Bo te kilkaset tysięcy to się znajdzie na rynek, ale niestety ta sumka nie wystarczy na kilometr nowej ulicy. W tym przypadku nie będzie ani rynku, ani noweej ulicy (odnowionej), a pieniądze gdzieś przepadną i będzie nadal tak jak jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:18 przebudowa bardzo się przyda, a Białystok bedzie ładniejszy. Przebudowa niewielke więc koszty też bardzo małe... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:20 Kilkanaście milionów to nie tak mało, to połowa kosztów budowy lotniska czy porządnego remontu drogi, ale oczywiście popieram organizację centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Pierwszy etap przebudowy centrum 25.08.05, 13:38 na porządny remont kilkanaście milionów to jest mało. Np. Arkady Kubickiego (koło zamku Królewskiego w warszawie) potrzebuja na dokończenie remontu 30 mln... kilkanaście milionów to suma za którą można zrobić bardzo ubogi remont... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Na wszystko kosztuje 25.08.05, 13:55 inwestycje kosztują. Ale jeśli chcemy mieć ŁADNE MIASTO to trzeba ponieść tego koszty. Oczywiście ąłtwiej jest aby było tak jak jest byle jak, ale warto poprawić wygląd miasta, aby żyło się w nim nam lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Na wszystko kosztuje 25.08.05, 14:28 najwyrazniej do pana Tura & company nie dotarlo ze wiele osob nie chce zeby drzewa spod ratusza zniknely. a wybory samorzadowe coraz blizej... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Na wszystko kosztuje 25.08.05, 16:37 Jak to wytną, to powiem RYCHU JESTEŚ WIELKI, te drzewa tam nie pasują i będą usunięte, czy tego niechcecie, nikt o to nie bedzie pytał nikogo! Którwegoś pięknego poranka wyjdziecie i zobaczycie tylko pieńki po drzewkach i tyle będzie z waszego biadolenia!!! A to, że wybory coraz bliżej??? Pozostawienie drzew, czy też wycięcie nie ma znaczenia, bo Tur i tak wie, że skończył się w tym mieście, nikt nie będzie głosować na niego, to postanowił dotrzymać choć jednej swojej obietnicy, o przepraszam drugiej, bo pierwszą było to, ze nie będzie tu hiper sklepów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Re: Na wszystko kosztuje IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 25.08.05, 17:11 Koczisss chamie, dla ciebie to pan Tur, wiecej szacunku dla urzędnika państwowego. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Na wszystko kosztuje 25.08.05, 17:34 Sam jesteś cham!!! Jakoś jak inni tak piszą to nie przeszkadza tobie, a tak w ogóle wypowiadaj sie na temat, albo zamilcz synek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Na wszystko kosztuje 25.08.05, 17:37 Brak Ci wiedzy mości urzędniku. Tur nie jest żadnym urzędnikiem państwowym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Na wszystko kosztuje IP: *.piasta.pl 25.08.05, 22:55 Co ty wygadujesz , będzie hipermarketów co nie miara i ma byc dalej monstrualna pijalnia piwa pod nazwa deptak dla panów Hanusza i Strzałkowskiego, którzy maja dać pieniądze na następną kampanię wyborczą dla Tura. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Przbudowa kanalizacji jak widać jest konieczna 25.08.05, 21:34 i to nawet bez deptaku miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35241,2880049.html Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: za wyciecie drzew ktos moze pojsc pod sad 26.08.05, 08:40 precedens juz jest, vide : sprawa debow w Bialowiezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 15:40 a kogo obchodzi stara infrastruktura,miasto powinno mies serce = centrum cos co przuciaga zeycie towarzyskie i publiczne a;e takze turystow. Bialystok trudno nazwac miastem bo brak typowomiejskiej tkanki bardziej przypomina typowa duza wioche!! dlatego pomysl deptaka jest swietn lepiej miec jedna fajna rzecz ktora przyciagnie turystow niz 10 tki beznadziejnych niedokonczonych. To tylko moje skromnme zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakibic Re: Pierwszy etap przebudowy centrum IP: 195.85.249.* 13.12.05, 15:15 i z takim zdaniem ciężko się nie zgodzić, ale weź wytłumacz to przeciwnikom deptaka, którzy upajają się tym, że w takiej aurze jak obecnie to nikt by tamtędy nie chodził itp itd, eh co za ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś