Dodaj do ulubionych

Msze katolickie po białorusku

IP: *.elpos.net / *.elpos.net 01.10.05, 20:20
Pytanie do forumowiczów. Czy jest szansa abym w moim Kościele doczekał się
mszy po białorusku. Pochodzę z okolic Dąbrowy Białostockiej gdzie większość
społeczeństwa ma korzenie białoruskie. Chciałbym wreszcie usłyszeć mój
ojczysty język w kościele. Czy to możliwe w Polsce.
Obserwuj wątek
    • Gość: mimochodem Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 01.10.05, 20:38
      Sądzę,że tak, ale forum to nienajlepsze źródło informacji w tym temacie,
      lepszym byłaby kuria.
    • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 20:42
      Można posłuchać w białoruskim radiu w dwóch programach
      katolickiej "propawiedzi" o godz. 8.15 czasu białoruskiego, tj. o godz. 7.15
      czasu polskiego:,
      www.tvr.by/bel/progbr1.asp?day=1
      www.tvr.by/bel/progkl.asp?day=1

A oto linki do słuchania na żywo białor. I progr. i Kanału Kultura, które
      transmitują co niedziela katolickie nabożeństwa po białorusku:
      www.tvr.by/liveradio/Radio1.asx
      www.tvr.by/liveradio/radiocult.asx
    • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 20:54
      Słyszałeś może coś o Czarnorusinach w waszych stronach albo dalej koło Lipska?
      Bo tutaj jeden Etnolog amator pytał się.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=28365971&v=2&s=0
    • Gość: Z.P. Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.elpos.net / *.elpos.net 01.10.05, 22:13
      Nie wiem, czy są tu księza katoliccy mówiący po białorusku. A jak wygląda ten
      problem na Białorusi?
      • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 22:35
        Jerzy Popiełuszko znał białoruski, bo była to jego rodzinna mowa. Czy jeszcze w
        to wątpisz?
        Księża katoliccy pochodzący z powiatu sokólskiego, gm. Lipsk i innych terenów
        białoruskomownych powinni znać miejscową białoruską gwarę a mogliby łatwo
        nauczyć się literackiego języka białoruskiego.
        • Gość: Z.P. Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.elpos.net / *.elpos.net 01.10.05, 22:42
          A literaci białoruscy pisali po białorusku?. Mam książkę Sokrata Janowicza i
          tam jest wszystko po poolsku. Wiodący Białorus na tym forum, niejaki Tkac, też
          pisze po polsku.
          • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.05, 23:17
            Mało widocznie masz książek białoruskich literatów.
            Tkac też czasami pisze po białorusku:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=29693284&a=29749163
    • Gość: T-800 Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.10.05, 22:55
      A w Cerkwi odprawia się po białorusku?
      • romanpidlaszuk Re: Msze katolickie po białorusku 01.10.05, 23:57
        A w Cerkwi odprawia się po białorusku?
        ------------------------------------------------------------
        Tez by wypadalo aby sie odprawialo...

Bracia podlascy Bialorusini katolicy,starajcie sie o msze katolickie po
        bialorusku na Podlasiu a my podlascy prawoslawni Bialorusini i Ukraincy
        wprowadzimy w cerkwi nabozenstwa po bialorusku i ukrainsku,
        STAWIAJMY SPRAWY Z GLOWY NA NOGI !!!
      • lordbyron Re: Msze katolickie po białorusku 02.10.05, 09:08
        Gość portalu: T-800 napisał(a):
        > A w Cerkwi odprawia się po białorusku?

Po białorusku odprawia sie w kościele katolickim na Bialorusi. Np. biskup
        Swiątek swobodnie włada tym językiem. Natomiast żaden prawosławny biskup w
        Polsce nie zna bialoruskiego w stopniu upowazniającym do rozmowy z Najwyższym.
        Ale różnica między biskupem prawosławnym (w Polsce) a katolickim mniej więcej
        taka jak między odpustowym korkowcem a browningiem.
        • Gość: T-800 Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.10.05, 10:14
          Czyli nie odprawia się. Thx.
          • Gość: olo Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.elpos.net / *.elpos.net 03.10.05, 07:42
            W Polsce wyszkolono wielu księży katolickich w zakresie znajomości języków
            ukraińskiego i białoruskiego z myślą o katolicyzacji i w dalszej kolejności
            polonizacji narodów wschodniosłowiańskich. Jednakże na pewno kościół katolicki
            nie dopuści do odradzania się języka białoruskiego w granicach RP tak jak
            przez długi czas w Polsce nie wyrażał zgody na nabożeństwa w języku litewskim
            dla polskich Litwinów. Dopiero zdecydowana postawa Litwinów i ostre konflikty
            zmieniły sytuację. Kk uważa,że Białorusini wyznania katolickiego w Polsce
            zostali już na tyle przesiąknięci polsko-katolicką ideologią, że nie ma tu już
            miejsca na takie fanaberie jak msza po białorusku w Polsce. " Drang nach Osten"
            jest obecnie celem kościoła katolickiego.
            • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 17:02
              Również uważam, że KK nie zezwoliłby na nabożeństwa po białorusku w Polsce. Ale
              nawet nie będzie musiał nikomu tego odmawiać, bo nikt takiej prośby nie
              przedłoży, gdyż nie ma takiej potrzeby. Prawie wszyscy katolicy białoruskiego
              pochodzenia liczą siebie Polakami, znają język polski i posługują się nim na
              codzień. Te nieliczne wyjątki świadomych Białorusinów-katolików, chcących nie
              ulec ostatecznej polonizacji, powinny raczej wystąpić z Kościoła Katolickiego,
              dzięki czemu jeden z czynników przemożnej polonizacji nie będzie miał na nich i
              ich rodziny wpływu.
              Można by próbować czynić jakieś zabiegi w celu wprowadzenia np. w Białymstoku w
              jakimś jednym kościele nabożeństw raz w tygodniu po białorusku, jednak nie
              wydaję się to realne do urzeczywistnienia. Gdybym dalej był katolikiem i nie
              wystąpił z tej sekty, byłbym jednym z aktywnych propagatorów takich inicjatyw.
              Jako że wypisałem się z KK, zachęcam zarówno Białorusinów jak i Polaków do
              pójścia moim śladem i zerwania związków z tą sektą.

www.e-kosciol.org/?id=jakwypisac
              • Gość: Z.P. Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.elpos.net / *.elpos.net 03.10.05, 18:44
                To w czyim imieniu Tkacu prowadzisz ten bój. Bo wydaje mi się, że po prostu
                starasz się jątrzyć.
                Ale jak mówią Rosjanie: кием моря не зболтаеш.
                • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 19:03
                  Ja nie prowadzę żadnego boju o białoruskie katolickie msze. Jakiś "Bieły"
                  założył taki wątek, to trochę sobie popisałem. Założył, ale nic się dalej nie
                  odzywa. Może to tylko jakiś białoruski prawosławny prowokator? Ja nie
                  zakładałem tego wątku.
                  Czy mówisz w ogóle o moim "boju" o białoruskość? Jeśli tak, to powiem, że mówię
                  co mi leży na mojej białoruskiej duszy. Wiem, że to jest dość niemiłe Polakom i
                  tym Białorusinom, którzy chcą być Polakami, ale tak się sprawy mają (np. co do
                  Popiełuszki) i to nie moja wina.
                  • Gość: Z.P. Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.elpos.net / *.elpos.net 03.10.05, 19:42
                    Mi nie przeszkadza twoja białoruska dusza, tak jak nie przeszkadza mi
                    bialoruskość licznych moich znajomych. Wśród nich mam bardzo dobrych kolegów.
                    Im nie przeszkadza, że nie jestem Bialorusinem. Tworzymy jedna społecznośc.
                    Natomiast ty robisz bardzo wiele, żeby było inaczej. Na dzień dzisiejszy to
                    tylko taka pisanina. Jednak w krytycznych chwilach takich jak np. wydarzenia w
                    Jugosławii, może się to przerodzić w pożywkę dla krwawych konfliktów.
                    Zostawmy upiory przeszłości. W tym kraju krzywdy Wam nikt nie robi. Pomyślmy co
                    możemy razem zrobić dla lepszego jutra.
                    • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 21:11
                      Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> Mi nie przeszkadza twoja białoruska dusza, tak jak nie przeszkadza mi
                      > bialoruskość licznych moich znajomych. Wśród nich mam bardzo dobrych kolegów.

Ciekawi mnie, czy jest wśród nich jest chociaż jeden Białorusin-katolik, albo
                      były katolik.
                      • Gość: Z.P. Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.elpos.net / *.elpos.net 03.10.05, 21:19
                        Akurat wszyscy są prawosławni. Ale w czym problem?
                        • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 21:29
                          Tak mało jest Białorusinów-katolików, chociaż znaczną część woj. podlaskiego
                          zamieszkuje białoruskomowna katolicka ludność. To niewątpliwie wpływ KK,
                          polonizacyjnej organizacji religijnej na wschodnich Kresach RP.

www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm
                          • Gość: xxx Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl 03.10.05, 23:33
                            Jaką większą część woj. Podlaskiego?
                            • Gość: ksionc Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 21:40
                              zapytajcie księży katolickich pracujących na Białorusi o to czy funkcjonują
                              teksty liturgiczne w tym języku. O ile mi wiadomo Białorusini mieszkający na
                              Białorusi odprawiają po rosyjsku bo chcą byc zrozumiani. Chyba, że odprawiają
                              Msze dla Polaków - wtedy po Polsku by również być zrozumianymi rzecz jasna.
                              A z tymi mieszkańcami Dąbrowy to jednak inicjator postu zapuścił się zbyt
                              daleko. Tak się składa, że pochodzę z tych okolic i język miejscowy znam jako
                              dialekt polski niż białoruski. Nawet prawosławni nazywają go po prostu "swoim"
                              i "hawarat' po swojemu" więc nie ma co naciągać. Spis ludności wyjaśnił chyba
                              tę kwestię.
                              • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 21:46
                                Gość portalu: ksionc napisał(a):

Tak się składa, że pochodzę z tych okolic i język miejscowy znam jako
                                dialekt polski niż białoruski. Nawet prawosławni nazywają go po prostu "swoim"
                                i "hawarat' po swojemu"

"Hawarat' " - to po polsku?
                  • Gość: Z.P. Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.elpos.net / *.elpos.net 03.10.05, 19:47
                    Co do Popiełuszki, mógłby się dla mnie nazywać Jurij Popiełuszkow i niczego by
                    to nie zmieniło. Dla mnie liczy się to, co dany człowiek sobą reprezentuje.
                    Ksiądz Popiełuszko pewnie byłby zadowolony, że inne narodowości walczą o Niego.
                    • Gość: z Sokółki Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 21:36
                      W latach 20-tych XX wieku na sokólszczyźnie księża katoliccy białoruskiego pochodzenia (miejscowi) wydawali pisma religijne po białorusku i nauczali dzieci religi w ich własnym języku. Krótko to trawło. Zostali przez zwierzchników deportowani w głąb Polski a na ich miejsce przyjechali Polacy. Katolicki Bóg nie zna języka białoruskiego. Dzisiaj na sokólszczyźnie, pomimo iż przed wejściem i po wyjściu z kościoła sąsiedzi i znajomi rozmawiaja w ojczystej białoruskiej mowie - nie przejdzie im przez umysł aby modlić się w tym języku. Tak im wpojono od dziecka. I tak już zostanie.
                      Na tym świecie nie ma nic niezmiennego. Tu kiedyś mieszkali germanie, po nich bałtowie, teraz słowianie. Za kilkaset lat pewnie nie będzie tu Polaków, Białorusinów ani innych chrześcijan. Będzie nowy lud, nowy język - pewnie rodem z Azji.
                      Te spory językowe są małe i nieważne.
                      • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 22:01
                        Gość portalu: z Sokółki napisał(a):

Katolicki Bóg nie zna języka białoruskiego. Dzisiaj na sokólszczyźnie, pomimo
                        iż przed wejściem i po wyjściu z kościoła sąsiedzi i znajomi rozmawiaja w
                        ojczystej białoruskiej mowie- nie przejdzie im przez umysł aby modlić się w tym
                        języku. Tak im wpojono od dziecka. I tak już zostanie.

W Białorusi katolicki Bóg zna białoruski jezyk. W każdą niedzielę mówią do
                        niego po białorusku białoruscy katolicy. Głos z Polski też by do niego dotarł.
                        A jakby włączyć Podlasie do Białorusi, to już nie byłoby z tym żadnego
                        problemu. W razie czego pomógłby sam Łukaszenko. Białoruś zamierza nawet
                        wypuścić w kosmos własnego satelitę.
                        www.polsek.org.pl/wiesci/367
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=29831136&a=29832050
                        • andrijko Re: Msze katolickie po białorusku 04.10.05, 11:56
                          Na Podlasiu oczywiście nie ma szans na takie msze. Były próby przed wojną
                          spacyfikowane przez nacjonalistyczną wierchuszkę kościelną. Ale oto mamy w
                          Warszawie: www.biel.ini.org.pl/pol/duszpasterstwo-pol.html#mszabial
                          oraz inne:
                          elektrownia.ornak.com/pl/site/kresy_druga_rzeczpospolita/narody/polak_tozsamosc_kresy_2000
                          • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 12:28
                            Ciekawa strona, zwłaszcza dla etnicznych Polaków.

"Do kościoła chodzi i liczy się Polak." Pan Michał z Lebiody
                            "[Tu] nie ma Polaków, żeby rzeczywiście Polak" - tłumaczyła nam jedna z
                            rozmówczyń.
                            - "No, jak Polak? Rzeczywiste Polacy to warszawiaki, poznaniaki - ot, to
                            Polaki. A to - nasze. To tutaj tylko, że wyznanie takie nieruskie - katolickie.
                            To proste Polaki. Nie Polaki, a takie polskie" [B93Fel.JU/KD].
                            "No jakie, jakie my tutaj Palaki?" - zastanawiała się inna.- "Tylko że chrzcili
                            nas w kościele, wiara katolicka nazywa się, a te, o, jak my mówim, Biełarusy. I
                            my takie tutaj katoliki, i oni takie tut Biełarusy. Ot! [É] No, jaka ja tutaj
                            Polka?"

elektrownia.ornak.com/pl/site/kresy_druga_rzeczpospolita/narody/polak_tozsamosc_kresy_2000
                        • Gość: kora Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.elpos.net / *.elpos.net 08.10.05, 16:13
                          Powiem wprost - pogięło cię całkowicie!
                          • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 14:19
                            Pozwolę sobie z Tobą nie zgodzić się. Nie czuję się nic a nic pogięty. Ja
                            trochę żartowałem w swoim poście, np. w wypowiedzi o satelicie. Ale Ty jesteś
                            tak bardzo poważna w sprawach religijnych, że nie dostrzegłaś tego.
    • orth Re: Msze katolickie po ukraińsku 04.10.05, 12:44
      Kościół katolicki oprócz mszy po białorusku powinien równiez wprowadzić msze po
      ukraińsku dla wielotysięcznej rzeszy Ukraińców-katolików szczególnie na
      Chełmszczyźnie i Podlasiu. Spowodowałoby to byc może ukraińskie odrodzenie
      narodowe i powrót wielu ludzi do swych ruskich korzeni.
      • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po ukraińsku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 12:52
        orth napisał:

Spowodowałoby to byc może ukraińskie odrodzenie
        > narodowe i powrót wielu ludzi do swych ruskich korzeni.

Dlatego nie zostanie język ukraiński ani białoruski wprowadzony do KK w Polsce.
        • orth Re: Msze katolickie po ukraińsku 04.10.05, 13:00
          Gość portalu: Tkac napisał(a):

> orth napisał:
          >
          > Spowodowałoby to byc może ukraińskie odrodzenie
          > > narodowe i powrót wielu ludzi do swych ruskich korzeni.
          >
          > Dlatego nie zostanie język ukraiński ani białoruski wprowadzony do KK w
          Polsce.
          Jeżeli Białorusini-katolicy i Ukraińcy katolicy zaczną domagać sie swoich
          języków w kościele to kościół będzie musiał ustapić.
    • Gość: kora Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.elpos.net / *.elpos.net 08.10.05, 16:11
      A skąd ty masz takie wiadomości, że w okolicach Dąbrowy Białostockiej większośc
      stanowia ludzi pochodzenia białoruskiego????????? Chyba na podstawie danych
      pochodzacych od samego Łukaszenki. Większej bzdury już dawno nie czytałam. A
      wracając do tematu - to rozumiem, że "mieszasz" w związku z wprowadzneiem do
      cerkwi j. polskiego w liturgii. Mam propozycje- przejdz na prawosławie, na
      pewno jest ci bliżej do tej religii niż do katolickiej. Albo zgłoś się do
      księdza w tej swojej "białoruskiej okolicyu" Dąbrowy. Wstyd!
    • Gość: x Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.elpos.net 08.10.05, 23:05
      Sobor watykanski drugi dopusza wszystkie jezyki wiec trzeba zebrac tylko grupe
      bialoruskich wiernych oraz ksiedza ktory zna bialoruski .Za wschodnia granica sa
      msze katolickie po rosyjsku i po polsku wiec i u nas nie powinno byc problemu no
      chyba ze ta twoja grupa jest bardzo mala.
      • androx Re: Msze katolickie po białorusku 09.10.05, 21:25
        kora napisała:
        >A skąd ty masz takie wiadomości, że w okolicach Dąbrowy Białostockiej większośc
        >stanowia ludzi pochodzenia białoruskiego????????? Chyba na podstawie danych
        >pochodzacych od samego Łukaszenki. Większej bzdury już dawno nie czytałam

W okolicy i w samej Dąbrowie język Białoruski jest wciąż w powszechnym użyciu - pomimo braku szkół z tym językiem od wielu dziesięcioleci.
        Po wyparciu Jaćwingów przez książąt ruskich tereny te zasiedlono ludnością ruską (dziś białoruską).
        Łukaszenko to nie Białorusin.
        Więcej czytaj.
        • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 21:31
          > Łukaszenko to nie Białorusin.

Podobno jego ojciec był(może jeszcze żyje ?) Cyganem. A co z matką?
    • Gość: wiesz Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 21:32
      W sumie to nawet na Białorusi nie odprawia się po białorusku więc nie oczekuj
      zbyt wiele. A twierdzenie że katolicy w okolicach Dąbrowy są Białorusinami to
      jednak przegięcie. Oni mówią "poprostu" a nie po białorusku!
      • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 21:49
        www.harazd.net/%7Enadbuhom/mapy-historia/mapy_2.htm
        Każda gwara to prosta mowa, a oni mówią gwarą białoruską.
        • Gość: pogo Re: Msze katolickie po białorusku IP: 70.85.251.* 09.10.05, 22:03
          Gość portalu: Tkac napisał(a):
          > Każda gwara to prosta mowa, a oni mówią gwarą białoruską.

czyli nie mówią, a po prostu gwarzą
          • oginn Re: Msze katolickie po białorusku 09.10.05, 22:06
            Zgoda, ale gwarzą po białorusku, jeśli już mówią tą swoją "prostą" mową.
            • Gość: Tkac Re: Msze katolickie po białorusku IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.05, 22:40
              Otóż to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka