Gość: Oka IP: *.17.79.204.lifespan.org 17.09.02, 23:17 Ja wlasnie koncze "Faraona" Prusa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koro czytamy, a jakże IP: *.bsk.vectranet.pl / 10.1.100.* 18.09.02, 05:32 faraon teraz na czasie. zwłaszcza hejhops. jeżeli chodzi o czytanie to ostatnio miałem problemy. zacząłem kilka książek na raz: Faulknera "Światłość w sierpniu" ciekawa narracja i problemy moralne, ale za bardzo w realiach amerykańskich osadzona, abolicjonizm te rzeczy i nazw własnych od groma New England, Kentucky. no to dla równowagi opowiadania Stachury wziąłem, bo i mnie jesienią łapie chęć wędrówki do nikąd, za ptakami (z niem. Flugruhe), ale niestety meandry stedowskie za szerokie są i czasem na kolejnym zakręcie człowiek z nurtu wypadał i leżał na brzegu we własne wpatrzone obłoki, a oczy same po literkach leciały, nic nie rozumiejąc, nieraz i pół strony tak zeszło. nijak nie mogłem utrafić w klimat. ale w końcu trafiłem. Jacek Podsiadło "Wiersze zebrane" dwa tomy. Otwiera się to na chybił trafił. i zawsze coś się trafi. jakaś metafora, porównanie, zwrot nad którym można się dłużej zatrzymać. mój ulubiony wiersz ostatnimi czasy to "Henry Thoreau pisze, a następnie drze na stzrępy list do....". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: czytamy, a jakże IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 06:56 Czytam dziwną książkę Russel'a "Locus solus". Ciężko idzie, bo właściwie jest opisem różnych mechanizmów i doświadczeń laboratoryjnych w dodatku wymyślonych. Może przebrnę, chwilami jest nawet ciekawa, świetnym językiem pisana i dobrze przetłumaczona, ale brak akcji nie powoduje charakterystycznego "wciągania", a to przeszkadza w systematyczności. Skąd wziąć "Sklep potrzeb kulturalnych" Antoniego Kroha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Polecam Tadeusza Rozewicza - wszystko IP: *.goteborg.se 19.09.02, 12:32 albo Milosza, Baranczaka, Szymborska, Zagajewskiego ... a takze METAFIZYKE PROWINCJI - red.Jan Kaminski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota0, Re: Polecam Tadeusza Rozewicza - wszystko IP: *.csk.pl / *.csk.pl 11.11.02, 11:07 Patrze sama lieratura z najwyzszej polki, a ja nie bede nic czytac bo mi sie nie chce, wole pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Re: Polecam Tadeusza Rozewicza - wszystko IP: 62.88.128.* 19.11.02, 13:11 Obecnie wiecej pisze anizeli czyta Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 18.09.02, 08:05 Po skończeniu studiów udałem się na "wczasy intelektualne" i nic nie czytam. Wyniosłem się z tej rzeczywistości wirtualnej. Kiedyś Lem w opowieściach o Trurlu i Klaupacjuszu opisał ich zmagania ze stworzeniem istoty prawdziwie szczęśliwej. Nazywało się to "Kontemplator bytu szczęsny". Stał i pojękiwał z zachwytu nad rzeczywistością. Ja tez stoję i pojękuję. Kiedy ksiązki potanieją- wrócę... Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 18.09.02, 09:31 Andrzej Stasiuk "Zima" (przed godziną skończyłam), Natasza Goerke "47 na odlew" (o dziwo jakoś ciężko mi idzie, choć zwykle jej książki to jeden wieczór), a wczoraj siostra podrzuciła mi jakąś fantazy: Elizabeth Haydon "Rapsodia - Dziecko Krwi" (to tak dla odprężenia przed rokiem akademickim). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 11:52 Kobyszczę - tak się nazywało to opowiadanie Lema. Zdarzało się temu wynalazkowi aż przysiadać z zachwytu. Też przysiadasz? Inks, zazdroszczę Ci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.twi.com 10.10.02, 01:42 Ja bardzo sobie chwale w obecnej dobie czytanie ksiazki z serii "Wheel of Time" napisanej przez Roberta Jordan. W chwili obecnej wyszla 10 ta ksiazka z tej serii. Nie wiem niestety, czy jest dostepne tlumaczenie polskie. Jeszeli jestes zainteresowany to mozesz popatrzec na www.tor.com/sites/wheel_of_time/ Znajdziesz tu dokladny opis kazdej ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
vxy Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 18.09.02, 12:44 Rachunek sumienia dla dorosłych. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryczu Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: 212.160.236.* 18.09.02, 17:22 1. Joseph Heller - Paragraf 22 bis 2. Igor Novikow - Czarne dziury i Wszechświat 3. Juliusz Jerzy Herlinger - Niezwykłe perypetie odkryć i wynalazków polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spec Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: 198.65.204.* 18.09.02, 17:50 > 2. Igor Novikow - Czarne dziury i Wszechświat Polecano mi Brian Greene Piekno Wszechswiata. Bardziej ogolna - czarne dziury, ale i teoria strun itp. > 3. Juliusz Jerzy Herlinger - Niezwykłe perypetie odkryć i wynalazków Tego jest pelno - wychodzi seria (kilka) wydawnictwa Amber. Ja czytal Peter James "NIEWYJAŚNIONE TAJEMNICE PRZESZŁOŚCI" - dobra odtrutka na Danikena.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spec Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: 198.65.204.* 18.09.02, 17:51 ...czytalem.... (;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryczu Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: 212.160.236.* 19.09.02, 09:23 > Polecano mi Brian Greene Piekno Wszechswiata. > Bardziej ogolna - czarne dziury, ale i teoria strun itp. No to dorzucam jeszcze "krótką historię czasu" i "wszechświat w skorupie orzecha". O tej ostatniej i jej autorze głośno (jest recenzja w części naukowej intergazety) Aha, "Paroksyzm numer minus jeden" nie wiecie gdzie znależć? Czytałem kilkanaście lat temu, szukam już łądnych parę lat i nic... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spec Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: 198.65.204.* 19.09.02, 18:23 troche slyszalem o hawkingsie ale malo wiem. chyba zkorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spec Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: 198.65.204.* 18.09.02, 17:29 Wczoraj sie wlasnie zastanawialem na czytaniem ksiazek. zaczelo sie wszystko w zwiazku z wejsciem do szybu piramidy cheopsa no i oczywiscie na forum pojawilo sie wiele glosow ze to ufo wybudowalo piramidy itp. (wiadomo - kuku) no i zaczeli dawac kupe "ciekawych" pozycji do przeczytania jakichs radiestetow i roznych innych "dyplomowanych" oszolomow. No a ja jako osoba lubiaca wiedziec co mowia ludzie z obu stron barykady chcialbym sie w to oczywiscie zaglebic. Przeczytalem kilka Danikenow i podobnych, pozniej troche respektowanych naukowcow. Wprawdzie ludzie zazwyczaj calkowicie traca wiare w ufo itp. po przeczytaniu wysmienitych ksiazek C. Sagana to i tak chcialbym wiedziec to pisza. No i tu pojawil sie problem: mianowicie wyliczylem ze w zyciu przeczytam okolo 1000 moze 2000 ksiazek. Wiec jesli przeczytam 10 ksiazek autorow "walnietych" (radiesteci, jasnowidze and such), do czego ciezko mnie bedzie przekonac po Saganie, bedzie to oznaczalo ze zmarnowalem okolo 0.5-1% zamiast czytac cos interesujacego. No i taki mam dylemat wlasnie. Oczywiscie chcem poza tym przeczytac troche innych ogolnie polecanych ksiazek: nie czytalem nawet Wladcy pierscieni, chcem rowniez przeczytac Wiedzmina, rowniez kilka opowiastek o Open Source (np. "just for fun" torvaldsa). Zdecydowanie kazdemu polecam "swiat opetany demonami" Sagana - nie jest to ksiazka naukowa, tylko o zyciu ogolnie (tytul jest przenosnia). Sagan dostal rowniez Pulitzera za ksiazke "Rajskie smoki", ktora opowiada o dzialaniu mozgu na podstawie obserwacji ludzi z pierwszych stron gazet. Nie chcialem sie az tak rozpisywac. Moze ktos ma podobne zainteresowania.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.adminpan.waw.pl / 10.1.3.* 23.10.02, 11:03 Dorzucilabym jeszcze - "Antropolog na Marsie" i "O mężczyźnie, który pomylił swoją żonę z kapeluszem". Autorem obu jest Olivier Sacks. Obie dotycza działanie ludzkiego mozgu. Swietne! Goraco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
ivan.lukov Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 18.09.02, 18:29 a ja sobie czytam Lolite Nabokova, wlasciwie koncze juz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.17.79.204.lifespan.org 18.09.02, 19:47 Czy sa jacys autorzy/autorki, ktorych nie mozecie scierpiec? Ja na przyklad nie trawie Joanny Chmielewskiej. Pomimo, ze wiele calkiem inteligentnych i rozgarnietych osob polecalo mi jej ksiazki (jako zabawne, rozrywkowe), przeczytalam jakies 5 (bedac w roznym wieku: od nastolatki do trzydziestki), ale uwazam, ze sa irytujace i glupie. I rzeczywiscie mnie rozerwaly, ale na zasadzie granatu. Odpowiedz Link Zgłoś
cavafis47 Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 19.09.02, 03:11 Ja nie moge scierpiec Whartona i Coelho........ a co do ksiazek ktore teraz czytam to jest kilka - mam nawyk aby czytac kilka ksiazek na raz....... - "London: a biography" Peter Ackroyd - jak nazwa wskazuje biografia, historia Londynu, bardzo ciekawe, przystepne i interesujace (ksiazka ma 800 stron a po 3 dniach juz ja koncze....) - "Embarrassment of riches" Simon Schama - historia Holandii w Zlotym XVII wieku ze szczegolnym uwzglednieniem kultury i rozwoju spoleczenstwa - "In the heart of the country" J.M. Coetzee - wstrzasajaca powiesc o zyciu na malej farmie w Afryce Poludniwej - nieslychanie realistycznie brutalne...... - "Leopard" Giovanni di Lampedussa - upadek arystokratycznej rodziny na Sycylii w polowie XIX wieku - prawdziwie magiczna powiesc...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 12:04 cavafis47 napisał: > Ja nie moge scierpiec Whartona i Coelho........ też ich nie lubię, poza tym "Dziennik Bridige Jones" H. Fielding - zastanawiałam się jak można się tym zachwycać (swego czasu niemal w każdej gazecie wychwalano ją pod niebiosa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Polecam METAFIZYKE PROWINCJI /red.Kaminski/ IP: *.goteborg.se 19.09.02, 12:35 rozmowy m.in. z Leonem Taraseiwczem, Krzysztofem Czyzewskim, Wlodzimierzem Pawluczukiem, Bogdanem Dudko i innymi Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 19.09.02, 14:04 A ja czytam: Opowieści z Narni - synowi O Złotowłosej i trzech niedźwiedziach - córeczce (uwielbia tylko tę jedną bajkę) a sam właśnie skończyłem "Serengeti", napisaną przez niemieckiego filmowca i przyrodnika. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Good book Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: 212.244.27.* 20.09.02, 12:05 Gość portalu: Oka napisał(a): > Ja wlasnie koncze "Faraona" Prusa. Brawo Oka. Jeśli chcesz rozwijać wyobraźnię, to musisz sięgnąć także po "Qvo Vadis",. a także "Piętnastoletniego kapitana" , a także po "Chatę wuja Toma",. równieź po "Serce" Amicisa, i po "Dzieci Kapitana Granta",i "Porwanego za młodu", i parę setek tytułów fajnych , łatwych, przyjemnych, pobudzających aż trafisz na autora , który się nazywa Dalmiro A. Saenz i zbiór jego opowiadań zatytułowany "Siedemdziesiąt razy siedem" (przełożyła Zofia Chądzyńska Czytelnik, Warszawa, 1972 r). Właśnie sięgnąłem po nie po raz setny, a może dwusetny. Ale pamiętaj, sięgnij poń nie wcześniej aż skończysz "Faraona" i wiele, wiele innych pięknych książek. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 20.09.02, 13:39 I ja nie zupełnie nie wiem, co Ty próbujesz osiągnąć Good Book?-pokrążyć OKę, czy traktujesz całą sprawę jako okazję do zaprezentowania własnej erudycji? A może chcesz rozpropagować twórczość Saenz?. Nie najlepszy to sposób, bo zbyt wiele stróżek jadu przesącza się pomiędzy literami Twojej wypowiedzi,żeby poczuć sympatię do polecanej przez Ciebie książki. A teraz wracam na inny wątek..do krainy dzikich kondorów.... Z grafomańskim pozdrowieniem. Inks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Good book, Inks IP: *.17.79.204.lifespan.org 20.09.02, 23:44 No wlasnie, ja tez nie za bardzo kumam czy Good Book zgrywa sie czy tez naprawde podobaja mu sie te ksiazki. Wyczuwam lekka ironie, ale niech mu tam! Ja dostalam w prezencie z Polski pieknie wydana serie polskiej klasyki: "Chlopi", "Lalka", "Faraon",...itd. A poniewaz przez ostatnie lata czytam glownie opisy chorob i wertuje atlasy anatomiczne (i to niestety nie po polsku) taka lektura (np. Prus)jest jak balsam na moja dusze. Tym bardziej, ze nie czytalam tego nigdy wczesniej. Zreszta, co ja sie bede tlumaczyc, przeciez to nie przestepstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Good book Re: Good book, Inks IP: 212.244.27.* 21.09.02, 09:20 Gość portalu: Oka napisał(a): > No wlasnie, ja tez nie za bardzo kumam czy Good Book zgrywa sie czy tez > naprawde podobaja mu sie te ksiazki. Wyczuwam lekka ironie, ale niech mu tam! > Ja dostalam w prezencie z Polski pieknie wydana serie polskiej > klasyki: "Chlopi", "Lalka", "Faraon",...itd. A poniewaz przez ostatnie lata > czytam glownie opisy chorob i wertuje atlasy anatomiczne (i to niestety nie po > polsku) taka lektura (np. Prus)jest jak balsam na moja dusze. Tym bardziej, ze > nie czytalam tego nigdy wczesniej. > Zreszta, co ja sie bede tlumaczyc, przeciez to nie przestepstwo. Aleś przewrażliony. Ja Ci o rozwijaniu wyobraźni, kształceniu fantazji ( wiedzy, erudycji) Ty o ironii. To ja nie do końca k u m a m (pfe...!)czy Ty nie żartujesz,następnie podaję Ci na talerzu kilka tytułow czytanych przeze mnie pod ławką w czasie lekcji, pod kołdrą z latarką,przy blasku Księżyca dopóki w skórę nie dostałem... Trzymaj się mocno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Good book, Inks IP: *.17.79.204.lifespan.org 23.09.02, 17:39 W takim razie przepraszam za podejrzenia. Chyba rzeczywiscie jestem przewrazliwiona. I dziekuje za ten "talerz" smakowitych kaskow. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Good book Re: Good book, Inks IP: 212.244.27.* 24.09.02, 10:27 Gość portalu: Oka napisał(a): > W takim razie przepraszam za podejrzenia. Chyba rzeczywiscie jestem > przewrazliwiona. > I dziekuje za ten "talerz" smakowitych kaskow. > Pozdro. O.K. Że też nie powiedziałaś, Że jesteś dziewczyną...Ale Seanza , gdy już będziesz miała stos lektur w sobie, koniecznie przeczytaj. Pa, pa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Good book, Inks IP: *.17.79.204.lifespan.org 25.09.02, 20:07 Nie powiedzialam, ze jestem dziewczyna? A czy to ma jakies znaczenie? Gość portalu: Good book napisał(a): > > O.K. Że też nie powiedziałaś, Że jesteś dziewczyną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.02, 23:24 Nie starczyło mi cierpliwości. "Locus solus" jest nie do czytania, albo ja mam za mało głębi intelektualnej. Obecnie czytam "Poradnik motocyklisty". Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 23.09.02, 23:46 Gość portalu: habitus napisał(a): > Nie starczyło mi cierpliwości. "Locus solus" jest nie do czytania, albo ja mam > za mało głębi intelektualnej. Obecnie czytam "Poradnik motocyklisty". Tyz piknie... :)))) Polecam "Hydroponika dla każdego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasza Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.tkb.pl / 10.1.99.* 24.09.02, 01:45 a ja poezję Stachury oraz "Być i mieć" . Przy obu się męczę -opowiadania Stachury były fantastyczne, ale wielbicielką poezji jakiejkolwiek nie zostanę, a co do filozoficznych wynurzeń, to jestem skrajnym przykładem realistki. Ale brnę dalej , bo mam durny nawyk czytania książek do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 08:39 "Poradnik motocyklisty" jest świetny. Wiem jak wyregulować gaźnik. Biorę się teraz za "Jeżdżę motocyklem i skuterem". Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 25.09.02, 09:53 Ostatnio wpadł mi w ręce "Poradnik spawacza gazowego". Pasjonujące :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 18:44 Założę się, że ma bardzo dynamiczną akcję. Po prostu napisana z ogniem. Mogę Ci pożyczyć coś z klasyki: "Roboty betonowe na placu budowy". Solidnie napisane... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 26.09.02, 00:04 :))))) Biorę. Właśnie skończyłem o spawaniu gazowym :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryczu Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: 212.160.236.* 25.09.02, 19:19 Parnowa "Na skrzyżowaniu cywilizacji", wstyd mi, ale trzymam pod stołem w pracy... No i "Wyprawę", wiecie czyją :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 19:23 Gość portalu: ryczu napisał(a): > Parnowa "Na skrzyżowaniu cywilizacji", wstyd mi, ale trzymam pod stołem w > pracy... No i "Wyprawę", wiecie czyją :))) Ja nie wiem. To wstyd jakiś jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.biaman.pl 25.09.02, 20:14 Poradnik hydraulika - " Jak przetkać bezboleśnie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryczu Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.icm.edu.pl / 212.160.236.* 26.09.02, 06:39 Ja nie wiem. To wstyd jakiś jest? Niom, bo w pracy sie pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Idę na "NIKE" IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 10:40 Idę 6 października na uroczystość rozdania nagrody pisarskiej Nike. Oglądajcie transmisję w 2TV, pomacham Wam. Nie obiecuję, że będą poradniki (spawacza, stolarza meblowego czy krawca mężczyźnianego), ale jeżeli ktoś chce autograf twórcy, to mogę spróbować się dopchać. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Idę na 'NIKE' 26.09.02, 16:00 Będziesz machać przy rozdawaniu, czy przy odbieraniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Idę na 'NIKE' IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 22:15 ralston napisał: > Będziesz machać przy rozdawaniu, czy przy odbieraniu? :)))))) Dobre :)))) Będę machać nad głową jak skierują kamerę na widownię. Masz u mnie książeczkę z podpisem nominanta. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Idę na 'NIKE' 27.09.02, 23:40 Gość portalu: habitus napisał(a): > ralston napisał: > > > Będziesz machać przy rozdawaniu, czy przy odbieraniu? > :)))))) Dobre :)))) Będę machać nad głową jak skierują kamerę na widownię. > Masz u mnie książeczkę z podpisem nominanta. A co Ty będziesz robić na tej widowni? To moda teraz jakaś jest, żeby po odebraniu na widownię włazić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Idę na 'NIKE' IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 21:57 Habi a na kogo stawiasz? Zastanawiałam się nad Tokarczuk i Świetlickim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Idę na 'NIKE' IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 22:46 Gość portalu: saunne napisał(a): > Habi a na kogo stawiasz? > Zastanawiałam się nad Tokarczuk i Świetlickim... A wiesz kto jest w komisji? Nie mają szans. Tokarczuk dostała nagrodę publiczności dwa albo trzy lata temu. Stawiam na RÓżewicza. Od kilku lat należy mu się ta nagroda. Wszystko, co pisze, jest wybitne. W ubiegłym roku Pilch sam był zaskoczony nagrodą. Stałam bokiem do sceny i widziałam twarze nominowanych podczas czytania werdyktu. Wyglądał tak, jakby dostał zawału. Parę lat temu Kubiak, autor "Mitologii Greków i Rzymian" wyszedł ostentacyjnie, gdy nagrodę przyznano komu innemu. Straszne to są emocje, a w tym roku 100 000. Adam Michnik obiecał założyć frak gdy nagroda osiągnie taką wysokość. Frak już ma, dostał od pani Bochniarz. Powiedział wtedy, że to "krwawy żart" i powiesi go sobie w pokoju w redakcji, żeby wszyscy widzieli, że jest dżentelmenem w produkcji. Różewicz, zdecydowanie. Mam nadzieję, że w jury zasiądzie pani Janion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koro Re: Idę na 'NIKE' IP: *.bsk.vectranet.pl 03.10.02, 17:14 hej jak będziesz na rozdawaniu nike to pozdrów ode mnie krzyśka vargę. też jest nominowany. ja zaś ci będę bardzo wdzięczny. a'propos czytania to kończę właśnie "Wojnę polsko ruską pod flagą biało czerwoną" Doroty Masłowskiej. dużo się ostatnio mówi o tej książce i o tym nazwisku. i zapewniam was, że szumu będzie znacznie więcej. książkę gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Varga pozdrowiony. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 23:03 Ucieszył się i wiedział, że jesteś z Białegostoku. Podpisał mi książkę i chciał też podpisać książki innych autorów, ale nie pozwoliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.02, 21:31 A teraz czytam "ABC motocyklisty" 1962r wydanie VII. Dużo o silniku. Odpowiedz Link Zgłoś
kuala_lumpur Czytam teraz... 01.10.02, 02:17 Czytam teraz - po raz drugi - 'Nikiformy' Eda Redlińskiego. Czy ktos o tym słyszał???? Dla mnie bomba. Mam okazję poznać kawałek rzeczywistości Białegostoku lat 70ych. I oczywiście forma graficzna książki jest cudowna.... istny dadaizm.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryczu Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.icm.edu.pl / 212.160.236.* 01.10.02, 07:19 hobbita, znowu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mosche Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 01.10.02, 08:59 Gość portalu: Oka napisał(a): > Ja wlasnie koncze "Faraona" Prusa. a ja ciagle Tore czytam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: "PECH"-J.Chmielewska IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 12:03 To teraz czytam i polecam jej książki dla każdego kto lubi humor,dobrą zabawe i wątki kryminalne. Odpowiedz Link Zgłoś
lami Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 01.10.02, 13:03 "Samotność w sieci" Wiśniewskiego. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendrus Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.radna.pl 01.10.02, 13:21 Prosze Panstwa! Nie to jest ladne co jest ladne tylko to co sie komu podoba! P.S.np. Flann O'Brien "Trzeci policjant". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 16:24 "Gra na wielu bębenkach" Olgi Tokarczuk, a poluję na "Madame" Libery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: 212.33.74.* 01.10.02, 18:16 Lekcje francuskiego Petera Mayle. tytuł przewrotny , bo ciagle sie tam czyta o jedzeniu, ale zeby tak innych jezykow uczyli to bylabym poliglota:))) Odpowiedz Link Zgłoś
luna31 Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 01.10.02, 18:19 Właśnie skończyłam,,Rtęć" Amelie Nothomb i zaczęłam ,,Metafizykę rur"(chociaż dziwnie się zaczyna).A w przerwach zaglądam do ,,Mesjasza" borisa Starlinga i podobnie jak poprzedni forumowicz ,,poluję" na ,,Madame" i ,,Wylinkę"Popescu (podobno super).Pozdrawiam czytających! Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 01.10.02, 21:28 A ja teraz czytam kilka ksiazek jednoczesnie: felietony Marqueza, „Czas capuccino” Sue Townsend, Erike Jong i kilka innych, ktore otwieram sobie na dowolnej stronie i to wystarczy do szczescia (no ale te akurat czytalam juz srednio po 10 razy)... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 22:25 zaciekawiona artykułem i wywiadem na internetowych stronach Gazety zamówiłam sobie "Wojnę polsko ruską pod flagą biało czerwoną" Masłowskiej (19 lat!). Co prawda ujawnione w Gazecie fragmenty można traktować wieloznacznie..., ale przeważyła ciekawość..., pozytywne recenzje Świetlickiego i Pilcha oraz zachwyt wiekiem autorki. Dam znać jak przeczytam czy zachwyt można kontynuować :) A swoją drogą już za kilka dni czytać będę podręczniki..., na ciekawsze lektury, jak znam życie i swój plan zajęć, czasu nie starczy... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.biaman.pl 01.10.02, 22:27 Telefoniczną. Jestem już przy końcu ,ale zacznę jeszcze raz bo niewiele pamiętam. Już przy literze B wątki mi sie pomieszały. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saunne podwątek: gdzie kupujecie książki? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 22:35 zorientowałam się, że coraz częściej kupuję je za pomocą internetu i chyba nawet...bardziej mi się ten sposób podoba niż tradycyjny... Z drugiej strony jakoś łatwiej mi wydawać pieniądze przez internet (w księgarni zastanawiałabym się z 15 minut czy napewno mogę sobie pozwolić na kupno...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.ipt.aol.com 17.10.02, 02:49 Wlasnie przeczytalam "Pianiste" - Wladyslawa Szpilmana, a zaczelam czytac Jerofejewa - "Rosyjska piekanosc", jestem po lekturze - jego "Rosyjskiej pieknosci", polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.ipt.aol.com 17.10.02, 02:52 Gość portalu: alicja napisał(a): sprostowanie - polecam "Rosyjska dusze" > Wlasnie przeczytalam "Pianiste" - Wladyslawa Szpilmana, a zaczelam czytac > Jerofejewa - "Rosyjska piekanosc", jestem po lekturze - jego "Rosyjskiej > duszy", polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryczu Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: 212.160.236.* 07.10.02, 17:55 jesień sprzyja lektoorom dołującym. "Droga" oraz "Stwory światła i ciemności", obie Rogera Zelaznego, bardzo dołowacze, bardzo :)))Aha, jeszcze "Jesień w Pekinie" Boris Vian :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igua Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 21:46 wlasnie po latach ;) dorwalam sie glownie do hrabala. pochlaniam calymi ksiazkami, robiac przerwy na kundere i topora. a wszystko dlatego, ze skonczylam studia, na ktorych tak pieknie zniechecili mnie do czytania i w koncu w poczuciu wolnosci (a nie przymusu) wrocilam do rozkoszowania sie literatura. na jesienne wieczory polecam czeska proze - raczej hrabala niz kundere, bo obecna zimna jesien wymaga odrobiny iskry ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryczu Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.icm.edu.pl / 212.160.236.* 17.10.02, 06:03 Viana "Opowiadania". Kupiłem na wyprzedaży za 2 złocisze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chatka_ Do Ryczu i Oki IP: *.piasta.pl 17.10.02, 11:19 Taki tytul? Poprostu "Opowiadania"? Polecam "Opowisatki do pociagu" (szczegolnie opowiadanie "Milosc jest slepa" i "Pociag do opowiastek". Czytales ostani zbior, wyszly chyba w tamtym roku? Z powiesci "Wyrywacz serc". Oka wiesz, ze to Bodzio odkryl dla nas Viana? Przyniosl na zajecia i tak sie zaczelo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Do Ryczu i Oki IP: *.17.79.204.lifespan.org 18.10.02, 02:13 Niestety nie znam tego. A jak Bodzio, czy nadal jest "do wziecia"? Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Do Ryczu i Oki 18.10.02, 13:19 Gość portalu: Oka napisał(a): > Niestety nie znam tego. > A jak Bodzio, czy nadal jest "do wziecia"? Oka umowmy sie na e-ploty :), napisz na moje konto! Zdjecia moglabym Ci tez w koncu przeslac! Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 17.10.02, 16:56 Żadną, ale to chwilowe. Ostatnio zrobiłem sobie sesję Alistair'a MacLean'a (5 książek w 4 dni) i teraz dochodzę do siebie:). Ale w planach mam jeszcze kolejne 5 książek tego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryczu Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? IP: *.icm.edu.pl / 212.160.236.* 18.10.02, 06:08 "Klecha w kąpieli" taki zbiorek Viana, a bardziej przyziemnie Ekonomia Begga, czas zaliczyć w końcu te kobyłę :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 18.10.02, 13:22 "Pod oslona nieba" Paula Bowles. Rzecz sie dzieje w Maroku... :) Polecam film pod tym samym tytulem z Malkovicem i Debra Winger. Monumetalny, niepokojacy i zmyslowy jak to u Bertolucciego. Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Jaka ksiazke teraz czytacie? 20.10.02, 14:44 chatka_ napisała: > "Pod oslona nieba" Paula Bowles. Rzecz sie dzieje w Maroku... :) > Polecam film pod tym samym tytulem z Malkovicem i Debra Winger. Monumetalny, > niepokojacy i zmyslowy jak to u Bertolucciego. Juz nie czytam! Nie w polskim tlumaczeniu! Po raz kolejny przekonuje sie ze nie warto czytac przekladow! Koszmar, angielska skladnia, rażąca niezgrabnosc stylu. Na szczescie udalo mi sie pozyczyc oryginal (The Sheltering Sky)! Znowu wiec czytam :) Odpowiedz Link Zgłoś