Dodaj do ulubionych

Pomnik dla maturzystów

IP: 217.97.203.* 26.10.05, 08:08
Czy mnie kiedys przestanie zaskakiwac ludzka GLUPOTA? Czy moze ktos mi
wytlumaczy po co ten pomnik? Albo za jakie ich zaslugi?
Mlodzi ludzie, zgineli tragicznie - i dlatego pomnik ?? dlatego zaloba w
miescie i marsz milczenia? q...wa w jakim ja kraju zyje, banda oszolomow,
fanatykow religijnych i zaslepiencow.
Czy w tym kraju niezbedne do zycia sa tylko pomniki?
Obserwuj wątek
    • Gość: mmario Re: Pomnik dla maturzystów IP: *.uc.bialystok.computerplus.com.pl / 85.232.227.* 26.10.05, 08:58
      Zudujcie dobrą, szeroką drogę - to będzie najlepszy pomnik dla NICH.
      • romanpidlaszuk Re: Pomnik dla maturzystów 30.10.05, 22:49
        Zbudujcie dobrą, szeroką drogę - to będzie najlepszy pomnik dla NICH.
        ---------------------------------------------------------------------------
        jestem tego samego zdania
    • Gość: sms Re: Pomnik dla maturzystów IP: 194.146.128.* 26.10.05, 09:02
      Następny ciemnogród w Białymstoku. Gdybysmy stawiali wszędzie pomniki przy
      miejscach różnych tragedii to chodzilibyśmy slalomem po ulicach. Sens stawiania
      pomników jest zupełnie inny.
      na marginesie: szkoda ze nasze środowisko kulturalne nie zagrało równie
      pieknego koncertu w katedrze oddającego hołd i cześć naszemu wielkiemu
      szlachetnemu papieżowi Janowi Pawłowi II (nie sposób wymienić i określic jego
      zasług dla ludzkości) po jego śmierci ...
    • ineess Re: Pomnik dla maturzystów 26.10.05, 09:05
      Kiedy władza nie ma pomysłu na co wydać publiczne pieniądze, wtedy stawia
      pomniki - czasami nawet wbrew woli tych, których one przedstawiają (jak JPII).
      • Gość: aga Re: Pomnik dla maturzystów IP: 195.177.196.* 26.10.05, 10:38
        nie nie nie i jeszcze raz nie!
    • Gość: Houston idiotyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 10:39
      Zamiast pomnika mozna zbudowac dodatkowa sygnalizacje gdzies w miescie, a nie
      stawiac pomnik na uczczenie tragedii - nie ma czym sie chwalic.
      • Gość: .... Re: idiotyzm IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 26.10.05, 11:56
        Ja też jestem przeciw. To przesada i to duża.
        • tarrantino Re: idiotyzm 26.10.05, 12:55
          Szkoda młodych,ale chyba lepiej będzie wybudowac droge albo jak już była mowa
          światła w niebezpiecznym miejscu.Taki pomnik to zły pomysł.Jestem przeciw.
    • madzia1708 Re: Pomnik dla maturzystów 26.10.05, 13:22
      kupa durniów.... słów brak normalnie
    • kalasanty76 pom NIK 26.10.05, 14:14
      a może wybudujmy pomnik naszej władzy?
    • alex.4 Jakie zasługi mieli maturzyści???? 26.10.05, 16:31
      A jakie zasługi mieli maturzyści? Oprócz tego, że głupio tragicznie młosdo
      zgineli????
    • Gość: inna Re: Pomnik dla maturzystów IP: *.z066088240.nyc-ny.dsl.cnc.net 26.10.05, 18:24
      Oczywiscie w tym kraju brakuje tylko dwoch rzeczy pomnikow i kosciolow. I czemu
      to ma sluzyc, czy ktos moze mi to wytlumasczyc, nie to ja wam powiem, kazdy sie
      boi, zeby chociaz nie wysatpic przeciw kosciolowi, czy innym zdewocialym
      tlumom, bo nie wiadomo kiedy moze byc to wykorzystane przeciwko niemu. Pomnik,
      nich bedzie postawi sie i po krzyku a problem nieodpowiedzialnych kierowcow,
      kraju gdzie prawo stoi na glowie pozostanie dalej. No tak to w przyszlosci daje
      szanse na wiecej pomonikow. Chory kraj i jego spoleczenstwo.
    • bronia8 Pomnik upamiętniający maturzystów: tak! 28.10.05, 18:53
      ...tam zgineli młodzi ludzie...dlaczego nie pochylisz czoła przed tymi, których
      już nie ma...a przecież pragneli żyć, kochać tak jak Ty ....gdzie Twoja
      wrażliwość?...liczysz pieniądze...dziwne to i puste jak banał...powierzchowność
      i prymitywizm jaki przyświeca tym postom jest smutny...zapamiętajcie młodzi
      internauci, że na tym świecie jesteście tylko gośćmi przez dłuższy czy przez
      krótszy okres czasu... warto więc przeżyć je szlchetnie w szacunku do siebie i
      innych i tych, którzy odeszli byś Ty mógł żyć...a miarą Twojej wartości jest to
      ile siebie dasz innym a nie ile innym sobie zabierzesz...
      • czlowiek_o_jednakowych_zebach Re: Pomnik upamiętniający maturzystów: tak! 28.10.05, 21:17
        - Dziadku, dziadku, a za co ten pomnik?
        - A wiesz Jasiu, kiedyś, wiele lat temu przed rządami Kaczyńskich zginęli pod naszym miastem moi ówcześni równieśnicy.
        - No ale co oni takiego zrobili, że im pomnik postawili?
        - Zginęli tragicznie wnuczku...
        - To jak ja skoczę z całą klasą z wieżowca też dostaniemy pomnik?
        - No już raczej nie, bo to wasza będzie wina...
        - A dziadka siostra też zginęła w tym wypadku?
        - Nie wnuczku, moja siostra zginęła na przejściu dla pieszych. To była ruchliwa droga. Mieli tam postawić sygnalizację świetlną, ale pieniądze woleli na ten pomnik wydać...
        • Gość: Jan Re: Pomnik upamiętniający maturzystów: tak! IP: 80.50.88.* 28.10.05, 21:25
          Kopara ma jednakowe...
          • czlowiek_o_jednakowych_zebach Re: Pomnik upamiętniający maturzystów: tak! 28.10.05, 21:27
            Gość portalu: Jan napisał(a):

> Kopara ma jednakowe...

Super. Ktoś się wywyższa to trzeba go natychmiast zrównać do swojego poziomu...
            • bronia8 Re: Pomnik upamiętniający maturzystów: tak! 28.10.05, 23:12
              ...a Ty się "jadakowozęby" dołujesz...
              ...masz prawo swoim wnuczkom o ile ich doczekasz powiedzieć to co napisałeś
              powyżej...
              ...Będą z Ciebie dumni...
              • czlowiek_o_jednakowych_zebach Re: Pomnik upamiętniający maturzystów: tak! 30.10.05, 00:05
                Aha.
    • Gość: A. Re: Pomnik dla maturzystów IP: *.csk.pl 28.10.05, 21:21
      nie nie ma sie czym chwalic , jesli wladza nie przeznaczy planowanej kwoty na pomnik to naprewno nie przekaze jej na jakies szlachetniejsze cele i napewno nie na budowe nowej drogi -przepisy ,prawo ,urzedy ,procedury... , moze kogos w koncu to ruszy jak zobaczy pomnik ze 10 mlodych ludzi zginelo nie z wlasnej lecz z czejejs glupoty i nieostroznosci . sprawe pomnika warto przemyslec ale napewno nie jest to glupota, nie pominnismy sie zastanawiac czym sobie zasluzyli na pomnik.. czym sobie zasluzyli na smierc?
      i czemu mieszacie w to kosciol ? przeciez to nie on chce postawic ten pomink... a marsz i reszta wydarzen ku pamieci maturzystow napewno nie byla przejawem fanatyzmu regligijnego..
      • Gość: Mozes Re: Pomnik dla maturzystów IP: 80.50.88.* 28.10.05, 21:30
        Niech bedzie.Niech przedstawia kształtem ołtarz,na którym w rocznicę wypadku w
        ofierze,złożonych zostanie tylu kierowców ile zgięło wtedy ludzi!
        • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:tak 28.10.05, 23:16
          ...to co napisałeś daje obraz miernoty Twego "ducha"...
          • Gość: Mozes Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: 80.50.88.* 28.10.05, 23:19
            Broniu... Czy słyszałaś słowo ironia?
            • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:tak 28.10.05, 23:23
              ...tak słyszałam takie słowo...
              A co ono znaczy w Twoim wydaniu?
              • Gość: Mozes Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: 80.50.88.* 28.10.05, 23:27
                Dawcy pomysłu czczą ofiary,piętnując katów.
                Dajmy im czego chcą.
                • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:tak 28.10.05, 23:32
                  ...to Ty jako Mozes dzielisz ofiary na takie kategorie...ja dotychczas nie
                  spotkałam się z taką interpretacją...
                  ...wyzbyj się tego jadu a będziesz lżejszy...
                  • Gość: Mozes Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: 80.50.88.* 28.10.05, 23:50
                    Broniu,tu brak jakiegokolwiek jadu.To kierowcy są wszystkiemu winni.Powinni
                    więc ponieść karę.
                    • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:tak 29.10.05, 00:04
                      ...kierowcą swego samochodu jestem ja...
                      ...dlaczego więc mnie karzesz?...

...faktem jest odejście młodych ludzi...takich pewnie jak Ty...pełnych życia,
                      radości, marzeń, wielkich młodzieńczych miłości...odeszli, choć tak tego nie
                      chcieli...mieli ambitne plany...ich plany nie tylko dotyczyły ich samych ale i
                      Ciebie...

...a ty ironizujesz...
                      Dlaczego?
                      • Gość: Mozes Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: 80.50.88.* 29.10.05, 00:09
                        Tyle,a może nawet więcej ofiar ginie każdego dnia na naszych drogach.Pora
                        zrozumieć,kto ponosi za to winę.No i każdego dnia pomnik?
                        • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:tak 29.10.05, 00:33
                          ...Twoja pasywność i brak emocji...zadziwiają...
                          ...to zdarzenie było największe i najtragiczniejsze w dziejach powojennej
                          białostoczyzny...
                          ...dotknęło nie tylko rodziny ofiar ale i samą młodzież...
                          ...młodzież elitarną!...
                          • Gość: Mozes Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: 80.50.88.* 29.10.05, 00:35
                            Dla mnie ludzie są równi.Każde życie ma taką samą wartość i znaczenie.
                            • Gość: sebas Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) IP: 217.97.203.* 29.10.05, 08:45
                              Masz racje, ale z tego co widze dyskutujesz z typowym katobetonem ktory za nic
                              ma logike a jedynie ceni wlasny punkt widzenia.
                              • Gość: fgu Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 11:30
                                nie rozmiem waszych reakcji ja jestem jak najbardziej za tym pomnikiem,on tam
                                bedzie i nic na to nie poradzicie i bardzo dobrze,niech Was to poboli ze ten
                                pomnik tam stanie
                                • ineess Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) 29.10.05, 12:29
                                  Pomnik nie boli i nie przeszkadza.
                                  Boli głupota i jej konsekwencje.
                              • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów: TAK 29.10.05, 22:20
                                ...ten pomnik nie jest dla Ciebie a dla elitarnej młodzieży...
                                ...czy i tego im zazdrościsz?...
                                ...żyj człowiecze na miarę swoich możliwości, to też będziesz wielki...
                                ...miej też tolerancję dla tych wielkich, którym niedorównujesz...

• bronia8 Mozesie, nie wszystkim jednak wystawia się pomnik 29.10.05, 22:23
                              ...dlaczego im zazdrościsz...
                              ...wytłumacz?...
                              • Gość: Mozes Obojętność... IP: 80.50.88.* 29.10.05, 22:39
                                Broniu8 ! Ja nikomu nie zazdroszczę.Nie widzę takiego powodu.Prawdę mówiąc nie
                                obchodzi mnie to wcale ile i komu postawicie pomników.Liczy się to,co
                                wyeliminuje takie zdarzenia.Ani wieszanie kierowców,ani obniżanie i tak
                                bezsensownie niskiej prędkośći jazdy nic tu nie pomoże.Potrzebne są rozwiązania
                                wielkie.Pomnik,nawet razy dziesięć,przyniesie "chwałę" tylko jego twórcom.Nie
                                pytaj mnie więcej o nic.Nasze poglądy na tą sprawę,są jak raport rozbieżności.
                                Pozdrawiam.
                                • bronia8 Re: . 30.10.05, 09:29
                                  ...nie pytam...
                                  ...lecz polecam...
                                  ...zrób coś...dla siebie...dla przyszłych pokoleń...nie pisz głupstw
                                  typu "ołtarz ofiarny kierowcow"... Takimi prymitywnymi stwierdzeniami nie
                                  zbudujesz biezpieczeństwa na drogach...
                                  ...Ci którzy zgineli byli elitą, być może w przyszłej swej pracy i dzięki swemu
                                  zaangażowaniu przyczynili by się do tego bezpieczeństwa...tą działkę zostawili
                                  DLA CIEBIE...
                                  ... Mozesie: DO ROBOTY...masz szansę wykazać się, że nie tylko głupoty umiesz
                                  pisać...
                                  ...zapamiętaj, że Ty też jesteś opowiedzialny za to bezpieczeństwo...
                                  • Gość: Moses Do Broni8 . IP: 80.50.88.* 30.10.05, 13:37
                                    Słowa,słowa,słowa...
                                    • bronia8 Re:. 30.10.05, 19:46
                                      ...po tych słowach czas na czyny Mosesie...
                                      ...powodzenia...
                                      ...Tobie akurat los dał szansę żebyś mógł się wykazać czynami...Tej młodzieży
                                      tego nie dano...
      • ineess Re: Pomnik dla maturzystów 29.10.05, 11:32
        >>nie nie ma sie czym chwalic , jesli wladza nie przeznaczy planowanej kwoty na
        >>pomnik to naprewno nie przekaze jej na jakies szlachetniejsze cele …

Procedury procedurami, podobno prawo jest dla ludzi a nie odwrotnie

>>moze kogos w koncu to ruszy jak zobaczy pomnik

Liczba przydrożnych krzyży i tych, co zostają kalekami i giną w wypadkach
        wskazuje raczej, że jednak nie rusza.

Podobno jest coś takiego jak era informacji, podobno nawet się zaczęła… gdzieś.
        My tu jednak uparcie "tworzymy historię - z marmuru" i epokę kamienia łupanego.
        Nie chodzi o to, że budujemy pomniki, czy kościoły, chodzi o to, że są one
        budowane bez głowy - brzydkie, dziwaczne, zimne, drogie (pozłacane),
        nieakustyczne.

Krytykujemy akcje Owsiaka, a wtedy, kiedy jest akcja „Caritas” zbierania
        pieniędzy na stypendia (DZień JPII) ogłaszamy, ze taca jest na pozłacane wieże
        kościoła.

Pójdziemy na cmentarze i będziemy oglądać marmurowe monumenty bez napisów - już
        sami sobie stawiamy pomniki - jakoś się trzeba na tej ziemi zaznaczyć swoją
        obecność - prawda?

Nie będę pisała dlaczego używam MY.
        • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:TAK 29.10.05, 22:27
          ...ta młodzież zaznaczyła swoją obecność...
          ...była elitą...
          • ineess Re: Pomnik dla maturzystów:TAK 29.10.05, 22:57
            > ...ta młodzież zaznaczyła swoją obecność...
            > ...była elitą...

Wiem, tylko stawianie pomników jest dla mnie pójściem na łatwiznę.
            Myślę, że oni zasługują na coś więcej.
            Przepraszam ale... ruszcie(my) głową.
            Co komu da pomnik?
            • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:TAK 30.10.05, 09:06
              ...pamięć jest bardzo ważna..,
              ...Ty jako przyszły rządzący myślę, że przyłożysz wszelkich starań aby drogi
              nie stanowiły dla nikogo żadnego zagrożenia...
              ...miej poczucie, że krytyka nic nie wnosi...masz szansę się wykazać...i być Ty
              kto przez swoim zaangażowaniem uratuje wiele istnienia...
              Powodzenia.
          • czlowiek_o_jednakowych_zebach Re: Pomnik dla maturzystów:TAK 30.10.05, 00:03
            bronia8 napisała:

> ...ta młodzież zaznaczyła swoją obecność...
            > ...była elitą...

Skąd wiesz? Wszyscy byli wybitnie utalentowani czy jak? Zginęli w obronie narodu? W imię swoich przekonań? Po co ten pomnik?... Tablica powieszona przy wejściu do szkoły zdecydowanie wystarczy.
            • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:TAK 30.10.05, 09:10
              ...tak, byli wybitni i tolerancyjni...
              ...zapewniam, że gdybyś to Ty zginął upamiętnili by to z pełną powagą...
              ...ale Ty przecież nie wiesz co to tolerancja...
              • czlowiek_o_jednakowych_zebach Re: Pomnik dla maturzystów:TAK 30.10.05, 11:11
                bronia8 napisała:

> ...ale Ty przecież nie wiesz co to tolerancja...

Tak, nie toleruję zacofania, głupoty, absurdu i jeszcze wielu rzeczy.
                • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:TAK 30.10.05, 19:50
                  ...wypisujesz frazesy krotnie powtarzane przez taki zaścianek jak Ty...
                  ...a Oni byli elitą...
                  • czlowiek_o_jednakowych_zebach Re: Pomnik dla maturzystów:TAK 30.10.05, 23:56
                    bronia8 napisała:

> ...wypisujesz frazesy krotnie powtarzane przez taki zaścianek jak Ty...
                    > ...a Oni byli elitą...

Widać, że zostałaś wychowana w wiejskiej, katolickiej rodzinie, gdzie autorytetem był proboszcz.
                  • Gość: sebas Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) IP: 217.97.203.* 31.10.05, 10:32
                    > ...a Oni byli elitą...
                    Ze niby jaka elita?

Prosze nie wyjezdzaj mi z kompleksami.
                    • bronia8 Re: drogie dzieci ja stwierdzam tylko fakt 01.11.05, 10:27
                      • Gość: sebas bronia8 jest ... (tu wpisac co sie chce) a poznie IP: 217.97.203.* 02.11.05, 08:11
                        A pozniej mozna twierdzic ze to fakt - dokladnie taka jest logika broni
    • Gość: . Re: Pomnik dla maturzystów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.10.05, 22:31
      "Tylko przez dziewięć miesięcy tego roku na całej krajowej "ósemce" było ponad
      21 tys. przypadków złamania prawa. Na podlaskim odcinku tej drogi (240 km) było
      78 wypadków, w których 44 osoby zginęły, a 131 zostało rannych."

A tu pomniczek dla 13 pielgrzymow. Coz za obluda...
      • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów: TAK 30.10.05, 09:12
        ...a w czym Ty dorosły człowieku widzisz obłudę?...
        ...dziwne...
        • Gość: . Re: Pomnik dla maturzystów: TAK IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.05, 10:50
          W faworyzowaniu grupki na tle tlumu.
          • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów: TAK 30.10.05, 20:12
            ...zapytaj rodziców, dziadków itd. jak należ postępować w określonych
            sytuacjach...
            ...to czgo nauczą Twoi przodkowie, tego i Ty nauczysz swoje dzieci...
            ...widzę, że dotychczas wiele Cię nie nauczono...
            ...a szkoda...
            ...być może Twój wieloletni byt pozostawi po sobie tylko zepsute powietrze...
    • Gość: gość portalu Re: Pomnik dla maturzystów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.10.05, 22:35
      "Pomnik chcą sfinansować władze Białegostoku"

Czyli za twoje, moje, nasze pieniadze. Nie ma wazniejszych celow??
      • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów;TAK 30.10.05, 09:15
        ...skąpisz?...a czy chociaż pracujesz?...jeżeli tak to Twój finansowy udział b
        ędzie rzędu: 1 grosz. ... nie wstyd Ci...
        ...bo mi za Ciebie bardzo
        • Gość: Gość portalu Re: Pomnik dla maturzystów;TAK IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.05, 10:52
          skapie, bo za te pieniadze mozna komus _uratowac_ zycie.
          • bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów;TAK 30.10.05, 19:55
            ...jeżeli umiesz choć trochę liczyć i choć trochę myślisz logicznie to wiesz,
            że t są dużo za małe pieniądze...
            ...ale jak widać nie umiesz ani liczyć ani myśleć logiczne...

...a Oni by umieli...
    • Gość: Na Pochybel Re: Pomnik dla maturzystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 08:03
      Bronia- co Ty z tą "elitą"???
      A jakby nie byli w twoim mniemaniu elitą to co? Wtedy nie stawiać pomnika?
      Pomysł z pomnikiem jest taki sobie, aczkolwiek wiadomo, że jakiś krzyżyk powinien stanąć- może nie taki najmniejszy ale powinien. Skoro krzyże przy drodze stawia się np. dla psów to trudno sobie wyobrazić, żeby w "tamtym" miejscu nic się nie pojawiło. Niech tylko ktoś nie przesadzi...

• bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:tak 30.10.05, 09:19
        ...a co, odezwał się kompleks niższości...
        ...wiem, że takiemu jak Ty (sądząc po poście ) było do nich daleko...

...pies=podpisujący się "Na Pochybel"...(taki z twego postu wniosek)
        • Gość: kotek Do Broni8 IP: 80.50.88.* 30.10.05, 09:37
          Co jest ważniejsze,upamiętnianie czy zapobieganie takim zdarzeniom.
          • bronia8 Re: . 30.10.05, 19:42
            ...poczytaj moje posty, tam znajdziesz odpowiedź na postawione przez Ciebie
            pytania...
            ...ja zaś przed Tobą stawiam zadanie: żebyś już jako wykształcony obywatel
            dołożył wszelkich starań aby w Polsce drogi były bezpieczne...
            ...tylko do tego trzeba być elitą tak jak ta młodzież, która zginęła...
            ...czy Ty jej dorównujesz?...

• Gość: sebas Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) IP: 217.97.203.* 31.10.05, 10:30
              > ...ja zaś przed Tobą stawiam zadanie: żebyś już jako wykształcony obywatel
              > dołożył wszelkich starań aby w Polsce drogi były bezpieczne...
              Jaki zwiazek maja pomniki z bezpiecznymi drogami?

> ...tylko do tego trzeba być elitą tak jak ta młodzież, która zginęła...
              Elytarna mlodziez z 1 LO - fiu fiu nie w kij dmuchal

> ...czy Ty jej dorównujesz?...
              Niby w czym? w tym ze zgineli w glupi sposob?
        • Gość: Na Pochybel Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 20:54
          Sądząc natomiast po twoich postach poziom Ofiar jest dla ciebie dożywotnio nieosiągalny (może stąd te głodne kawałki o ELICIE).

• bronia8 Re: Pomnik dla maturzystów:tak 30.10.05, 21:00
            ...dalej kompleksy...
            ...aż tak one bolą...
            • Gość: Mozes Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: 80.50.88.* 30.10.05, 22:27
              bronia8 napisała:

> ...dalej kompleksy...
              > ...aż tak one bolą...

Nareszcie się przyznała do posiadania takowych...
              Ciekawe czy do reszty się przyzna ..."Elita"...
            • kamilar Re: Pomnik dla maturzystów:tak 30.10.05, 22:44
              Właśnie czytam twoje posty i mam wrażenie, że ty masz kompleksy
              • czlowiek_o_jednakowych_zebach Re: Pomnik dla maturzystów:tak 30.10.05, 23:57
                kamilar napisał:

> Właśnie czytam twoje posty i mam wrażenie, że ty masz kompleksy

Nie może przeboleć, że ktoś ma inne zdanie od niej.
                • Gość: religijny Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 01:22
                  Bronia8 ma częściowo rację.
                  Należy postawić im pomnik - świątynię na miejscu tragedii.
                  Drogę puści się jakoś bokiem.
                  Ogólnie w każdym miejscu na drodze, gdzie ktos zginął nalezy tak czynić.
                  Tak się robi w cywilizowanych krajach.
                  Przecież wiadomo, że dusze zabitych przebywaja w tym miejscu, a więc budowa pomników, krzyży a nawet kapliczek jest zasadna. I nie należy tu słuchać żadnych drogowców, w końcu nie droga jest tu najważniejsza.
                  • Gość: Moses Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: 80.50.88.* 31.10.05, 07:39
                    Gość portalu: religijny napisał(a):

> Bronia8 ma częściowo rację.
                    > Należy postawić im pomnik - świątynię na miejscu tragedii.
                    > Drogę puści się jakoś bokiem.
                    > Ogólnie w każdym miejscu na drodze, gdzie ktos zginął nalezy tak czynić.
                    > Tak się robi w cywilizowanych krajach.
                    > Przecież wiadomo, że dusze zabitych przebywaja w tym miejscu, a więc budowa
                    pom
                    > ników, krzyży a nawet kapliczek jest zasadna. I nie należy tu słuchać żadnych
                    d
                    > rogowców, w końcu nie droga jest tu najważniejsza.

Człowieku,w tym kraju "brakuje pieniędzy" nawet na utrzymanie poboczy! /zaraz
                    przeczytam jeszcze raz co napisałeś,bo nie wierzę/.
                    A Ty proponujesz "stawiać świątynię na miejscu tragedii".Droga jako mniej
                    ważna "puści się bokiem".... SIOSTROOOO TLENUUUU!!! Teraz zaczynam odkrywać
                    jaka jest przyczyna takiego stanu naszych dróg.Jestem człowiekiem
                    wierzącym.Szanuję każdą budowlę sakralną bez względu na wyznanie jakie sobą
                    prezentuje.Ale każda z tych budowli,jest poto aby w niej się modlono,a nie
                    stawiano na środku drogi jako przyczynę następnych tragedii![Boże!Z kim ja
                    rozmawiam...?]
                    • Gość: sebas Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) IP: 217.97.203.* 31.10.05, 10:25
                      Wiesz, ja odebral jako post religijnego jako doskonala ironie na pomysly
                      pomnikowania krajobrazu.
                      • Gość: TomaszB Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) IP: *.BIATEL.COM.PL / *.biatel.com.pl 31.10.05, 10:38
                        Gość portalu: sebas napisał(a):

> Wiesz, ja odebral jako post religijnego jako doskonala ironie na pomysly
                        > pomnikowania krajobrazu.

Przyklad "zpomnikowanego" krajobrazu mozna zobaczyc w Swietej Wodzie.
                        Ksiadz wpadl na pomysl okrzyzowania gory i zadne protesty nie pomogly.

Przy okazji mozna poruszyc temat "rozrastania sie" terenow tzw. swietych.
                        Przed postawianiem pierwszego krzyza, mozna bylo spokojnie przejechac obok rowerem i nie bylo problemu. Po postawieniu "krzyzowki", przejazd droga miedzy budynkami sakralnymi, a gora krzyzy stal sie niemozliwy, bo jest to "ziemia swieta".
                        A niech potem sprobuje ktos poprowadzic droge obok takiego miejsca. Zostana zalozone komitety obrony takiego miejsca, przez 24h na dobe beda siedzieli zatwardziali obroncy, zeby pilnowac "swietej ziemi"
                        Juz mi sie znudzilo komentowanie tego wszystkiego.
                        Pozdrawiam
                        TomaszB
                    • Gość: TomaszB Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: *.BIATEL.COM.PL / *.biatel.com.pl 31.10.05, 10:29
                      Gość portalu: Moses napisał(a):
                      > ...stawiano na środku drogi jako przyczynę następnych tragedii![Boże!Z kim ja
                      > rozmawiam...?]

No wiec rozmawiasz, z tzw. betonem religijnym, do ktorego zadne logiczne argumenty nie docieraja. Przedstawiciele tej, licznej w naszym kreju, grup spolecznej zostali wychowani w taki sposob, ze wszystko co zwiazane z kosciolem jest swiete, a ksiadz to niemal bog, ktory moze wszystko. Wg. nich, najlepiej by bylo, zeby wszedzie trzeba bylo isc przez jakis kosciol lub podobna budowle.

Kosciol stal sie w tym kraju niemal mityczna instytucja i wszyscy, ktorzy "podskocza" zostana zdeptani "wielka dobrocia i litoscia". Przy okazji kazdy, kto powie, ze kosciol robi cos zle jest zwyzywany od szatanow itp. obiektow.

Oby tak dalej.
                      Pozdrawiam
                      TomaszB

PS. Jezeli urazilem czyjes odczucia religijne - trudno
                      • Gość: sebas Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) IP: 217.97.203.* 31.10.05, 10:36
                        Katoben katobetonem ale tak jakos dziwne wydaje mi sie to zacietrzewienie
                        Broni8. Czy ona aby nie chodzi wlasnie do 1 LO? Tlumaczyloby by to jej
                        uwielbienie dla pomyslu pomnika oraz znaczyloby ze jest jeszcze mloda i, co tu
                        ukrywac, "malo wie".
                        • Gość: TomaszB Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) IP: *.BIATEL.COM.PL / *.biatel.com.pl 31.10.05, 10:43
                          Gość portalu: sebas napisał(a):
                          > Katoben katobetonem ale tak jakos dziwne wydaje mi sie to zacietrzewienie
                          > Broni8. Czy ona aby nie chodzi wlasnie do 1 LO? Tlumaczyloby by to jej
                          > uwielbienie dla pomyslu pomnika oraz znaczyloby ze jest jeszcze mloda i, co tu
                          > ukrywac, "malo wie".

Hmm, jak nie wiadomo o co chodzi, to moze o pieniadze.
                          Statystyki podaja, ze kazdego dnia na polskich drogach ginie 17 osob (jak dobrze pamietam). Proponuje stawiac pomniki wszystkim. Prfzemysl kamieniarski bedzie motorem polskiej gospodarki.

To dziwne, ze zdawalo by sie wyedukowaniu ludzie wierza, ze pomnik poprawi bezpieczenstwo bardziej niz lepsza droga.
                          Pozdrawiam
                          TomaszB
                          • Gość: androx Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 20:43
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=30964452&a=31241412
                            Święte słowa ...
                            • czlowiek_o_jednakowych_zebach Re: Pomnik dla maturzystów: NIE (bo po co) 31.10.05, 21:14
                              Gość portalu: androx napisał(a):

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=30964452&a=31241412
                              > Święte słowa ...

Jeśli nie żartujesz, to Ciebie
                              • bronia8 Re: powyżej dyskutują absolwenci szkoły specjalnej 01.11.05, 10:25
                                • rowerzyk skonczyly sie Broni8 argumenty 01.11.05, 10:51
                                  ...to zaczyna obrazac.
                • Gość: xxl Re: Pomnik dla maturzystów:tak IP: 212.33.64.* 03.11.05, 13:21
                  ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka