Dodaj do ulubionych

Nowe Brzmienie Radia Akadera

IP: *.bial.gazeta.pl 18.10.02, 16:28
Taką informację przed chwilą otrzymałem:

„GRAMY PRZEBOJE OSTATNICH DWUDZIESTU LAT” to hasło przewodnie Nowego
Brzmienia Radia Akadera 87,7 FM, Białystok.
Nowa formuła programu pojawi się na antenie Radia już od poniedziałku od 6
rano, a muzyczne klimaty skupione będą wokół rzeczywiście samych hitów lat
80, 90 i tych najnowszych. Będzie można spotkać - słuchając Nowego Brzmienia
Akadery - największe przeboje takich gwiazd jak: Aha, Alphaville, Tina
Turner, T-Pau, Man At Work, Maggie Reilly, Kombi, Various Manx, Shakiry,
będzie można pobawić się przy zabawnych audycjach tj. „Świat wg Scandala”,
wziąć udział w codziennej Liście Przebojów „80 na 90 i jeszcze więcej...”, a
wieczorem od poniedziałku do czwartku w dwugodzinnych „Wieczorach
Akademickich”. Nowe Brzmienie Akadery chce zachęcić białostoczczan nie tylko
niespotykaną przebojowością, brakiem muzyki ciężkiej i przypadkowej, ale
także dobrymi informacjami z miasta, krótkimi acz treściwymi audycjami
białostockimi.

Obserwuj wątek
    • Gość: hmc Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.mad.east.verizon.net 18.10.02, 20:26
      hej, a co z latami 70.
      • Gość: jelka Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.02, 17:13
        szkoda ze nie dziala przez net;-(
      • poziomk Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera 19.10.02, 17:22
        Gość portalu: hmc napisał(a):

> hej, a co z latami 70.
        5 lat temu Jadio Jard na samym początku nadawało tylko muzyke lat 60, 70 . Nie wiem ale chyba
        zapomnieli o tym co obiecywali jaka muzyka w Jard 1 bedzie dominowac....
    • Gość: słuchacz Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: master:* / 192.168.22.* 19.10.02, 01:52
      "Znakomity" pomysł.Nową ramówką Akadera będzie się starała jak najmniej
      odróżnić od pozostałych stacji obecnych w białostockim eterze.Po co tworzyć
      klon wawy,rmfu czy zetki skoro wiadomo,że oryginały i tak będą lepsze?Może
      lepiej byłoby postawić na odmienność,spróbować wypełnić niszę muzyczną,którą w
      większych miastach zajmuje Radiostacja,której u nas nie słychać.Jest tyle
      nowej,ciekawej muzyki,czy studenckie radio nie powinno przypadkiem grać
      świeżej,awangardowej (przy czym "awangardowa" nie musi znaczyć
      wcale "ciężkostrawna"),a nie katować niemiłosiernie zgrane hity?Czy Akadera na
      drodze do studenckich słuchaczy musi się ścigać z radiem jard? Panowie
      redaktorzy muzyczni radia Akadera obudźcie się!Jest rok 2002,a tu
      aha,alphaville,t pau i tak dalej.To już było!Oto prawdziwe hasło przewodnie
      nowego brzmienia Akadery: BANALNE GRANIE W RADIU AKADERA. :)
      • anka1 Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera 19.10.02, 08:52
        zgrane hity? Czlowieku moda na lata 80-te wraca. wtedy to byla muzyka a nie
        odglosy mlotow pneumatycznych co dzis przewaza w tzw. muzycznym swiatku.
        • Gość: słuchacz Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: master:* / 192.168.22.* 19.10.02, 11:37
          Sprowadzenie tego co dzieje się dziś w muzyce do "odgłosu młotów
          pneumatycznych" swiadczyć tylko może o kompletnej nieznajomości
          tematu.Wypowiedź przypomina te z poprzedniej epoki w stylu "porykiwania
          szarpidrutów" na temat muzyki rockowej.Muzyka naprawdę nie skończyła się w
          latach osiemdziesiątych. Pozdrawiam.
          • Gość: anka1 Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: 212.33.74.* 19.10.02, 13:13
            a gdzie napisalam ze sie skonczyla? i napisalam przewaza a nie ze cala jest jak
            odglos w/w mlota.
            o.
            odpozdrawiam.
            • Gość: pilzber Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.stnet.pl 19.10.02, 15:58
              > a gdzie napisalam ze sie skonczyla? i napisalam
              przewaza a nie ze cala jest jak
              > odglos w/w mlota.

rozumiem, że słuchałaś absolutnie wszystkich piosenek
              jakie powstały do teraz? bo chyba nie genaralizujesz? ;)
          • Gość: kres Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.agnella.com.pl 21.10.02, 11:05
            Gość portalu: słuchacz napisał(a):

> Sprowadzenie tego co dzieje się dziś w muzyce do "odgłosu młotów
            > pneumatycznych" swiadczyć tylko może o kompletnej nieznajomości
            > tematu.Wypowiedź przypomina te z poprzedniej epoki w stylu "porykiwania
            > szarpidrutów" na temat muzyki rockowej.Muzyka naprawdę nie skończyła się w
            > latach osiemdziesiątych. Pozdrawiam.
            Muzyka lat 90-tych to siódma woda po kisielu.
            • Gość: słuchacz Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: master:* / 192.168.22.* 23.10.02, 20:35
              przepraszam,a co jest w takim razie kisielem?
              • Gość: test Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.tnt91.chi5.da.uu.net 03.11.02, 07:15
                test
              • Gość: test Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.tnt91.chi5.da.uu.net 03.11.02, 07:16
                test
              • Gość: test Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.tnt91.chi5.da.uu.net 03.11.02, 07:16
                test
              • Gość: test Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.tnt91.chi5.da.uu.net 03.11.02, 07:18
                test
              • Gość: test Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.tnt91.chi5.da.uu.net 03.11.02, 07:18
                test
          • Gość: rok Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.HIP.Berkeley.EDU 29.10.02, 04:57
            To sa jakies eksperymenty swiadczace o tym, ze kierownictwo radia czuje sie
            bezradne i zagubione. Bo rzeczywiscie sluchalnosc jakas marna. Ja to bym
            zamiast zmiany tzw. formatu zmienil kierownictwo radiostacji na takie, ktore
            rzeczywiscie rozumie i che rozumiec co to znaczy radio akademickie, a wiec
            radio kierowane do mlodych ludzi, studiujacych i chcacych studiowac,
            potrzebujacych rozrywki, ale takze powaznej rozmowy na tematy ich interesujace,
            informacji dyskursywnej o tym co sie dzieje w miescie, o tym co sie dzieje
            gdzie indziej, interaaktywne, jakie np. kiedys w latach 70. bylo akademicki
            radiowezel krakowski w akademiku Zaczek. A tak, to ani to radio tzw.
            komercyjne, ani to radio dla kazdego, ani to radio dla mlodziezy. ni pies ni
            wydra, nie pdobny do swidra. Pozdrawiam bialostocczan.
        • Gość: pilzber Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.stnet.pl 19.10.02, 15:52
          ciekawym jakie to muzyczne perełki powstały były w latach
          80-tych, które tak znamiennie odróżniają tamte lata od
          naszych czasów? bee gees? abba? europe? to są te perełki?
          no to fakt, nie da się ich usłyszeć nigdzie oprócz nowej
          akadery. to że wraca jakaśtam moda to nie znaczy, że
          zaraz trza lecieć zgodznie z tą modą. rozgłośnia
          studencka, to raczej jakaś taka... no, jak by tu
          powiedzieć, nowoczesna powinna być? nie?
          na marginesie to przydałoby się też wymienić prowadzących
          w akaderze, bo tamci co byli to inteligencją nie
          grzeszyli, szczególnie taka jednna panna, co nie wiem jak
          się nazywała.
          • Gość: anka1 Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: 212.33.74.* 21.10.02, 11:01
            Gość portalu: pilzber napisał(a):

> ciekawym jakie to muzyczne perełki powstały były w latach
            > 80-tych, które tak znamiennie odróżniają tamte lata od
            > naszych czasów? bee gees? abba? europe? to są te perełki?
            > no to fakt, nie da się ich usłyszeć nigdzie oprócz nowej
            > akadery. to że wraca jakaśtam moda to nie znaczy, że
            > zaraz trza lecieć zgodznie z tą modą. rozgłośnia
            > studencka, to raczej jakaś taka... no, jak by tu
            > powiedzieć, nowoczesna powinna być? nie?
            > na marginesie to przydałoby się też wymienić prowadzących
            > w akaderze, bo tamci co byli to inteligencją nie
            > grzeszyli, szczególnie taka jednna panna, co nie wiem jak
            > się nazywała.

jaka abba ? Czlowieku w latach 80-tych grali Frankie Goes tu Hollywood, Human
            League, Talk Talk, Ultravox, Midge Ure, Spandau Ballet, Republika, Perfect,
            Maanam, Madness, Propaganda, Thompson Twins, Howard Jones, UB 40, OMD, China
            Crisis, Marc Almond, Duran Duran, Pandora's Box i tyle roznych zespolow i
            wokalistow ze mozna wymienaic bez konca. i dzis radio gra glownie muzyke z
            tamtych lat, bo teraz niewiele zespolow dorasta im do piet.
            • Gość: słuchacz Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: master:* / 192.168.22.* 23.10.02, 20:29
              Otóż bardzo wiele zespołów dorasta im do pięt,tyle że nie masz okazji ich
              usłyszeć.Muzyki i to na wysokim poziomie jest obecnie bardzo dużo,nie trafia
              ona jednak do polskich massmediów (wyjątek:radio jazz,radiostacja)z racji jak
              mi się zdaje konserwatyzmu redaktorów muzycznch (patrz:np."nowe" brzmienie
              radia Akadera)oraz koserwatyzmu publiczności,której jak inżynierowi Mamoniowi
              nie może się podobać to co słyszy pierwszy raz.pozdrawiam
              • Gość: xxx Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.kleosin.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 13:21
                test :P
    • poziomk Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera 19.10.02, 15:48
      Może w końcu znajdę coś dla siebie :))
      Dość mam tej sieczki muzycznej proponowanej przez inne stacje.(łup, łup, łup)
      Jak już powtarzałem niejednokrotnie,RADIO TO LUDZIE i dobrze by było, gdyby
      jeszcze coś mówili....
      • andrzej_grzeszczyk Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera 20.10.02, 11:35
        poziomk napisał:

> Może w końcu znajdę coś dla siebie :))
        > Dość mam tej sieczki muzycznej proponowanej przez inne stacje.(łup, łup, łup)
        > Jak już powtarzałem niejednokrotnie,RADIO TO LUDZIE i dobrze by było, gdyby
        > jeszcze coś mówili....
        Obawiam się, że możesz się zawieść... To radio ma być w formacie +muzyka, a
        więc "muzyka z komputera" i czasem krótkie wstawki. Ale wszystko zależy od
        wizji tego, kto te zmiany wprowadzał. Może wstawki rzeczywiście będą małe, ale
        tak dobre, że to wystarczy? Poczekamy, zobaczymy...
    • Gość: wikary Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.agnella.com.pl 21.10.02, 11:00
      Bardzo żałuję,że nie ma już cudownej audycji p.Sadowskiego -Na granicy
      cienia. To była perła AKADERY.Odkąd zabrakło tej audycji przestałem słuchać
      Akadery.Kilku moich kumpli także zmieniło tę falę na inną.
    • Gość: Kaśka Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: 212.33.87.* 23.10.02, 13:22
      Przeczytałam wszystkie (w miarę) listy słuchaczy radia Akadera i chcę wtrącić
      kilka swoich groszy. Nie ma tak, żeby się zadowoliło wszystkich. Jednych będzie
      poruszać rock lat 80-tych, innych hip-hop lat najnowszych. Jestem za
      przemieszaniem wszystkich rodzajów muzyki zarówno najnowszej jak i troszkę
      starszej. W każdym okresie czasu można znaleźć jakiś hit, który nie miał sobie
      równych.
      Również żałuję, że nie ma już audycji Krzysztofa Sadowskiego "Na granicy
      cienia". Ta audycja nadawała swoisty poziom Akaderze. Miała na celu
      zaznajomienie słuchaczy z rodzajem muzyki nie wszystkim dostępnym. A ja mogłam
      posłuchać art rocka w tzw. "godzinie dla progresywnych".
      Ostatnio zaczęłam fascynować się irlandzkim zespołem Clannad. Niestety w radiu
      poza piosenką "Robin (The Hooded Man)" nie słyszałam innych ich utworów. A
      szkoda... I na pewno jest wielu słuchaczy, którym do gustu przypadł jakiś
      zespół lub wykonawca, który niekoniecznie jest (lub był kiedykolwiek) na topie,
      a na pewno chcieliby usłyszeć któryś z ich utworów lub zaczerpnąć garść
      informacji o swoim ulubionym artyście. Fajnie by było, gdyby Akadera spełniła
      ich oczekiwania.
    • inks Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera 29.10.02, 10:50
      Studenckie radio grające muzykę środka: zestawienie tych pięciu wyrazów
      doprowadza mnie do szaleńczego śmiechu.I jeszcze jedna uwaga: Gdyby Rozgłośnia
      Harcerska stosowała w latach 80-tych podobną politykę to obecna Akadera nie
      miałaby nawet do czego sięgać, bo nikt nie znałby ani Kultu, ani Róż Europy ani
      T.Love'u. Kiedy studiowałem redaktor Akadery traktował ją jak swój prywatny
      folwark, a na krytykę programu podejmowaną przez niskonakładowe studenckie
      pisemko zareagował groźbą wytoczenia procesu sądowego. Akadera była
      niereformowalna wtedy i jest niereformowalna dziś...Radio Matuzalem byłoby
      bardziej adekwatną nazwą. Szkoda, bo ta fala powinna naprawdę nieźle bujać...
      • poziomk Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera 29.10.02, 11:17
        Moze faktycznie nalezalo by zmeienic nazwe stacji Bo AKADERA to
        AKADEmicie RAdio. a stajac sie typowym miejskim radiem traci swoj
        akademicki , studencki klimat
    • djhrynio Nowe Brzmienie Radia Akadera 31.10.02, 21:10
      Lza sie w oku kreci, gdy czlek widzi jak jego niegdys ukochane miejsce pracy
      (rozrywki, spedzania wolnego czasu itp.), cos co wspotworzyl dlugie lata,
      zachowuje się jak Titanic... a ja nic juz nie moge poradzic.
      Hrynio
      • poziomk Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera 31.10.02, 21:51
        Czy mi się przewidziało, czy faktycznie to Ty Wojtek??
        Wracaj do Akadery !!! Bez Ciebie to nie to radio. Wszyscy mówią, że się
        wszystkie stacje formatują... grają na jedno kopyto. Gdzie ta Akadera z przed
        paru lat??
      • Gość: ryczu Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: 212.160.236.* 03.11.02, 17:45
        Kręci się łza Hryniu, kręci... Pamietam, jak z okazji którejśtam i jakiejśtam
        rocznicy zwiazanej z metallicą wyciągnęliśmy wespół w zespół Oriona z
        Taśmoteki :)... Teraz to już płaczę :P. Podsłuchuję, co jakiś czas Akaderę...
        Boli... :(((
        P.s. Hryniu, daj znać, gdzie Cię rzuciło, rycz
      • Gość: pola Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: proxy / *.umirm.gov.pl 12.11.02, 11:28
        Pamiętam Cię, Hrynio! Patrz jakich czasów dożyliśmy... Dobrze, że nie mieszkam
        już w Białymstoku i nie mogę się przekonać naocznie ( chyba "nausznie")jak to
        radyjko będzie sobie pogrywać.
    • inks Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera 05.11.02, 07:53
      Znowu wrzucę kamyczek do ogródka...Choć może dopiero furkot lecącej w tamtą
      stronę asteroidy coś by pomógł? No co to jest do k...nędzy? Słuchałem Akadery
      wczoraj wieczorem. W warstwie słownej radio próbuje udawać akademickie-jacyś
      młodzi ludzie, dyskusja o sporcie akademickim..a warstwie muzycznej
      muzyka "studencka", ale pokoloenia, które studiowało 10 lat temu. Czyli muzyk
      dla astudentów, ale takich co to od 8 minimum lat studentami już nie są...Z
      pewnością-muzyka młodości, ale pań i panów redaktorów...Kogo próbuje zwieść ta
      stacja-władze uczelni?Sponsorów?Słuchaczy? Czy próbuje wmówić,ze obecne
      pokolenie studentow słucha wyłącznei muzyki sprzed dekady, a nie muzyki
      klubowej, hip-hopu, nowego cieżkiego grania spod znaku POD czy Incubusa. Ktoś
      tu wkręca wałek i to całkiem sporych rozmiarów. Po co udawać,że ma się
      cokolwiek wspólnego z akademickością?Irytujące i głupie.
      • Gość: ryczu Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: 212.160.236.* 05.11.02, 18:55
        P.O.D. & Santana "America" z nowego albumu tego drugiego. Jak nie będziecie
        głosować na tę piosenkę ...:P :)))
        • Gość: kuala_lumpur Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.ci.uw.edu.pl 07.11.02, 00:57
          Czemu Akadera nie mogłaby sie stać białostocką Radiostacją? I 'słuchalnośc' by
          była i charakter... Smutno mi, że radia pod prąd płynące wymierają (patrz PR
          III, albo Radiostacja przed zmianami). Nie ma czego słuchać.
          • Gość: słuchacz Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera IP: *.iig.pl 07.11.02, 01:29
            Gość portalu: kuala_lumpur napisał(a):

> Czemu Akadera nie mogłaby sie stać białostocką Radiostacją?

Nie mogłaby,ponieważ zatrudnieni tam "redaktorzy muzyczni" bladego
            pojęcia o muzyce współczesnej nie mają,ani tym bardziej konkretnej płytoteki.
          • inks Re: Nowe Brzmienie Radia Akadera 07.11.02, 08:35
            jak mawiał S.P Ksiądz Tischner: Tylko martwa ryba płynie z prądem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka