Gość: Stanisław IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.05, 09:06 No w końcu zaczynamy dobrze zasłużone obżarstwo. I nawet napić się można, o! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stanisław Re: Zza stołu. IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.05, 14:57 A to kolega widzę nieobyty. Był postny Adwent, był opłatek i życzenia i do tego postna rybka a teraz czas na radości cielesne. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Zza stołu. 25.12.05, 19:40 Czyli liczy się tylko zwyczaj a nie treści religijne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Zza stołu. IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.05, 21:16 Tak jak w Hanukkah. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Zza stołu. 26.12.05, 10:03 Ile w zwyczajach wigiljnych jest chrześcijaśńtwa? A ile pozostałości po róznych pogańskich zwyczajach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: subok Re: Zza stołu. IP: *.elpos.net 26.12.05, 10:16 to tak jak z religiami, jest ich wiele i też maja wspolne watki ,,,a Stwórca jest jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanuka Re: Zza stołu. IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.12.05, 22:00 Zza stołu... to zostalam zganiona za imbir dodany do flaków (qrczę zawsze odrobinę dodaję), bigos ze zbyt rozgotowaną kapustą (a miał się gotować godzinkę? nie wiedziałam ;p) a! i za barszcz grzybowy (nie moje wydanie he he). Ładne zakończenie pierwszego dnia Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Zza stołu. IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.05, 22:07 Swięta przeżywamy przecież w sobie a nie na pokaz. Ja akurat gotowałem wczoraj przepyszny gulasz i wszyscy co mnie nawiedzili napełnili błogo nim brzuszki już na wigilię. Dziś znalazłem w zamrażalniku ogromną rybę i po spreparowaniu zjedliśmy łososia dzikiego bo z Pacyfiku - na I dzień Swiąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigos...I love you Re: Zza stołu. IP: *.elpos.net 26.12.05, 14:30 Hanuka noo tak...mam nadzieję, że drugi dzień Świąt będzie lepszy... zganiona ? nie przesadzaj, imbir dodany do flaczków nie bardzo mnie razi,(ja osobiście dodaję ketchupu.. i co?..tak lubię - co nie znaczy, że wszystkim ma się podobać) choć nie jest niezbedny jak majeranek, pieprz czy papryka. bigos - aha...nie mylmy pojęć - bigos jest z mięsem (i powinien mieć jak najwięcej rodzajów mięs) więc nie podawnany na Wigilię, a na tą jest kapusta z grzybami (z niej to możemy zrobić póżniej bigos?), która nie powinna mieć konsystencji (podobnie jak bigos) rozgotowanej maźi kapuścianej jak też barszcz grzybowy nie jest zawiesiną zmiksowanych grzybów... ciasta za to wyborne :) ładny środek drugiego dnia Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Zza stołu. 26.12.05, 14:39 Hanuka,radzę bigos gotować na Nowy Rok-na resztkach wędlin,pieczeni,sosach z pieczystego... Bogos lubi rozmaite smaki mięsne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIOSKOWY Re: Zza stołu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 14:48 Najważniejsze by na stole był litr bimbru po rosole ! Hej ! Odpowiedz Link Zgłoś