Dodaj do ulubionych

Suraska stanie się deptakiem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 00:40
Chrzanic stowarzyszenie. Ogródki piwne z pseudo-deptaka ssają. Dobre dla umysłowych dresów. Suraska to lepszy pomysł, bo i tak służyła głównie za parking, a jej zamkniecie nie bedzie mącic ukladu komunikacyjnego w centrum, jak zamkniecie, lub proponowane przez liczykrupów z rynku zwężenie jezdni na ulicy Rynek Kościuszki
(tyle tylko, że tam aktualnie są WYZNACZONE DWA pasy ruchu, a jedynie ZWYCZAJOWO, w miarę możliwości, jeździ się na czterech, wiec jaka tu mowa o zwężeniu do dwóch?? Z kogo oni chcą zrobić idiotów?? Z siebie!!)
Obserwuj wątek
    • Gość: mocniak Re: Suraska stanie się deptakiem IP: 80.50.35.* 11.03.06, 09:18
      Powinni zrobić deptak w środku puszczy. Nikomu nie będzie przeszkadzał, a i
      miejsc parkingowych zostanie tyle samo.

Jeżeli powstanie deptak na Suraskiej to znając życie będą musięli jakieś
      kamienice wyburzać, żeby zostało tyle samo miejsc parkingowych. One są przecież
      podstwą istnienia miasta...
    • bad_habit co masz do dresów???ja sobie ostatnio kupiłam... 11.03.06, 09:40

• Gość: ksiąc Re: co masz do dresów???ja sobie ostatnio kupiłam IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 12.03.06, 11:49
        to teraz wreszcie możesz zdjąć ten swój brudny habit...
      • max39 Re: co masz do dresów???ja sobie ostatnio kupiłam 12.03.06, 19:52
        Bo dresy to taki nieoficjalny mundur zolnierzy mafii oraz huliganow:)
    • Gość: Dark Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.euro-net.pl 11.03.06, 10:08
      Jak zweykle qrwa inteligetnie... "od pomnika Pilsudskiego do Podlasiaka.."
      powalilo ich? toz tam nic nie ma prawie... poczta, 3-4 sklepy, piwiarnia, o..i
      poczta! :)) hehe, zajebiscie bez sensu, ale czego było sie spodziewac po
      naszych inteligetnych wladzach..eh :/
      • Gość: hans a co jest na lipowej??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 10:12
        NIC, poza korkami w całym centrum - deptak to beznadziejny pomysł, na lipowej to
        katastrofa, jak już musi konicznie być, to suraska jest lepszym rozwiązaniem.
        Piwo można pić weszędzie.
        • kamilar Re: a co jest na lipowej??? 11.03.06, 10:22
          Jeżeli dla niektórych deptak to mać być tylko piwo to gratuluję inwencji i
          ambicji. Ja miałęm nadzieję, że może nie za 5 ale przynajmniej za 10 lat to
          będzie coś więcej. Na Suraskiej to będzie wielkie nic nawet za 50 lat.
          • nekroskop88 Re: a co jest na lipowej??? 11.03.06, 10:23
            Deptak na Lipowej i rynek to najlepszy pomysł. Za parę lat, gdy wreszcie
            doczekamy się centrów handlowych, sklepy przeniosą się tam, a kamienice będą
            świeciły pustkami (chyba, że zajmą je banki). Gdyby był deptak mogłyby
            powstawać tam restauracje, pizzerie, puby, kluby itd.
        • Gość: Bob Budowniczy Re: O ludzie, nie znacie się na tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 10:27
          Ze wsi jesteście , czy co? Pouczcie się, poczytajcie jak powinny wyglądać miasta, jak są budowane. Widzieliście chyba tylko Białystok i Bielsk i Hajnówkę skoro tak się dziwicie. Ale cudo - deptak, normalnie jak ludzie z buszu.
          Każde "miasto" posiada w centrum tereny zmaknięte dla ruchu samochodowego i nikomu to nie przeszkadza. Przyzwyczaić się trzeba do mieszkania w mieście w końcu. Wgóle nie ma sensu tłumaczyć wam tego.
          A co do korków to stary - na jakim świcie zyjesz - widziałeś miasto gdzie w godzinach szczytu mozna łatwo przejechać prze zcentrum, no chyba, ze w Hajnówce itp. To normalka, korki itp. Inna sprawa, że powinny być wybudowane ulice, które przejęłyby ruch, głównie chodzi o Kalinowskiego i Wyszyńskiego.
          A Suraska jako deptak, phi :), ale pomysł - dajcie mu gitarę, może na tym się znasz!
          • Gość: hanz do boba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 12:37
            Panie Bobie Budowniczy, niech pan "wraca" do wielkiego miasta Londynu na budowę,
            nosić cegły i mieszać beton, proszę nie zapomnieć swojej pomarańczowej
            betoniarki....
          • Gość: komunik Re: O ludzie, nie znacie się na tym IP: *.osiedle.net.pl 11.03.06, 15:13
            I tutaj sie w pelni z Toba zgadzam. No ale wszedzie trzeba dojechac autobusem lub samochodem. A korki sa wlasnie z tego powodu, ze Lipowa jest czynna dla ruchu. W centrach zawsze stosuje sie uproszczone rozwiązania - ulice jednokierunkowe, jazda tylko na wproast, no i jak cchesz gdzies dojechac to zazwyczaj objedziesz najpierw dookoła całe centrum. A nie na skrzyzowaniach z najwiekszym natężeniem ruchu (np. LipowaXSienkiewicza) mozliwe wszystkie skręty i manerwy włącznie z zawracaniem.
            Ja akurat nie mam zamiaru uciekać od Biąłegostoku i jego problemów, ale głupie gadanie, że jak sie nei podoba to się wyprowadz prowadzi tylko do tego, że Ci co byli gdzies i widzieli jak sie pewne kwestie rozwiazuje nadal beda z Białegostoku uciekac. A przpeasc sie bedzie dalej poglebiac...
            • Gość: is Re: O ludzie, nie znacie się na tym IP: *.koba.pl / *.koba.pl 12.03.06, 22:28
              Palancie po co robisz ludziom wode z mózgu, iz korki są bo Lipowa jest otwarta.
              Zamykanie Lipowej juz przerabialiśmy i wtedy dopiero były korki
        • emma.femme Re: a co jest na lipowej??? 11.03.06, 19:19
          a kto te piwo bedzie tam sprzedawal? Dom Handlowy, czy bank?
        • Gość: mis_fis zrobic na Pilsudskiego lub na Popieluszki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 19:48
          tam jest duzo miejsca!
    • Gość: WN deptak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 10:50
      Białostoczanie, po co Wam deptak? Wystarczy, że w innych miastach Polski są
      deptaki. Możecie tam pojechać, pospacerować, podziwiać, posiedzieć w kafejce
      (nie koniecznie pijąc piwo), zrobić zakupy na powietrzu...
      Białystok ma wibitnie charakter wiejski. Może warto zrobić w centrum miasta
      skansen socjalizmu. W zasadzie żadnych nakładów finensowych nie trzeba robić,
      bo wszystko już jest. No, może tylko zadbać o dobry marketing i rozsławić
      Białystok jako skansen. Może wreszcie byście na swoich wadach zarobili. No tak,
      ale umiejętność zarabiania pieniędzy, to cecha kapitalizmu, której wyraźnie w
      Białym brakuje.
      Nadzieja w tym, że turyści sami się zorientują, że na Podlasiu jest taka
      perełka. Wpadną na jeden dzień do Podlasiaka, pospacerują po trójkątnym runku
      (żadkość w polskiej urbanistyce), ale na obiadokolację i nocleg wrócą do
      pobliskiej Warszawy.

Tak trzy-mać
      • Gość: ja a może na Rynku Siennym? IP: *.cs.bialystok.pl / *.085.pl 11.03.06, 12:31
        piekny teren, duży - miejsca pełno na imprezy , są knajpy , w poblizu amfiteatr
        , w przyszlości opera,park- ruch praktycznie się tam nie odbywa,wiec nie bedzie
        problemu z korkami , miejscami parkingowymi itd- nie byłoby to też uciążliwe dla
        mieszkańców - jest tam kilka domkow:)Czyli same plusy.A co przemawia za Lipową
        ?zrekonstruowany ratusz?rzeczywiście - wieeelka atrakcja turystyczna, jak i
        pobliskie "piekne" kamienice.A jakakolwiek imprezę i tak trzeba robić na
        Suraskiej.A Rynek Sienny kilkaset metrow dalej stoi opuszczony i straszy- a
        przecież to tez centrum miasta!
        • koczisss Re: a może na Rynku Siennym? 11.03.06, 12:34
          Trzeba by było rudery z Młynowej i okolic rozwalić. ALe jest problem, bo to
          prywatne:)
          • Gość: ja Re: a może na Rynku Siennym? IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 12.03.06, 17:06
            te rudery pewnie są zabytkiem klasy 0 wg konserwatora i dlatego tam taki syf,
            więc się nie da, chociaż ...był już precedens- podczas wizyty JPII rozebrano
            błyskawicznie taki zabytek przy warszawskiej - miano go potem odbudować , ale
            już się o tym nie pamięta , ze przy kosciele była Izba Wytrzeźwień:):):)
      • Gość: hans Re: deptak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 12:39
        Nam, jak nam - myślę ze nie brakuje, tylko 'władze' Białego są delikatnie mówiąc
        jak ten skansen o którem piszesz... niestety.
      • Gość: wienio Re: deptak? IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 12.03.06, 11:56
        co to jest "trójkątny runek?"
        • Gość: WN Re: deptak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 18:44
          Gość portalu: wienio napisał(a): co to jest "trójkątny runek?"

W folderze turystycznym o Białymstoku przeczytałem, że rynek pobudowany jest na
          planie trójkąta, którego boki stanowią trzy ulice. Jest to charakterystyczne
          rozwiązanie urbanistyczne dla miast litewskich. W innych częściach Polski rynki
          są na planie czworoboku. I zapewniam, że trójkątny rynek jest atrakcją
          turystyczna, bo gdy pierwszy raz przyjechałem do Białego, miasto zwiedzałem z
          folderem w ręku i pamiętam, że było to dla mnie ciekawe odkrycie. Podobny rynek
          widziałem także w Wilnie.
          • nekroskop88 Re: deptak? 13.03.06, 19:00
            Tu jest obrazek z planami zagospodarowania Placu Ratuszowego w Wilnie:
            img47.imageshack.us/my.php?image=rotuse12rk6of.jpg
    • Gość: czw Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.koba.pl / *.koba.pl 11.03.06, 12:25
      uwazam że na dzien dzisiejszy to najlepszy pomysł. Niech remontują Rynek
      Kosciuszki i niech wreszcie Rynek przestanie byc rynkiem tylko z nazwy!!!
    • Gość: lenka Re: Suraska stanie się deptakiem IP: 193.0.117.* 11.03.06, 12:44
      Heh, jezeli ma byc juz jakis deptak, to tylko na Suraskiej, bo to, co dzialo
      sie latem na tym pseudodeptaku, powinno wszystkich czegos nauczyc.
      • Gość: mimochodem Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 11.03.06, 12:59
        Pierwszy krok Suraska, drugi za 2- 5 lat Lipowa. Taka sekwencja jest naturalna.
        W tym czasie kilka problemów inwestycyjnych, w tym drogowych w B. ,nawet przy
        największej inercji władz będzie pozytywnie rozwiązanych (a jeśli nawet
        negatywnie, to i tak to poszerzy racjonalność podejmowanych decyzji)
        • Gość: sceptyk Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.pl 11.03.06, 13:02
          No "kierowcy" protestowac, przeciez to takze bardzo "wazna" ulica.
          • p.piszczat Re: Suraska stanie się deptakiem 11.03.06, 14:06
            Gość portalu: sceptyk napisał(a):
            > No "kierowcy" protestowac, przeciez to takze bardzo "wazna" ulica.

Wazna kierowcom? a co za roznica czy zaparkuje tu czy 50m dalej, a sorry
            zapomnialem ze jak sie przejdzie 50m wiecej to sie zmeczy.
    • Gość: www Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 11.03.06, 16:40
      Suraska to najlepszy pomysł na deptak,z przyszłym wydłużeniem jego poprzez
      obecny Rynek Sienny. Nie komplikuje komunikacji w mieście - tereny za centralem
      należy tylko uporzkować - dobudować kamienice w miejscu istniejących ruder i
      sprawa będzie załatwiona. A zwolennikom deptaka na Lipowej mam inną propozycję -
      zamknijcie dla ruchu Al. Piłsudskiego. Smieszą mnie wypowiedzi naszych
      biznesmenów - że skoro wykupili lokale na Lipowej to teraz koniecznie tam musi
      być deptak i nie ważne jak to skomplikuje życie innym - ważne żeby rzeka piwa
      płynęła wzdłuż ich zakichanych ogródków na środku ulicy. Wkońcu chodzi tu tylko
      o kasę - prawda?
      • nekroskop88 Re: Suraska stanie się deptakiem 11.03.06, 16:45
        A dlaczego nie możemy mieć dwóch rynków?
        Pierwszego - zamknięta Suraska i cała Lipowa z zakończeniem w formie rynku i
        drugiego - Rynku Siennego obudowanego kamienicami stylizowanymi na różne epoki
        z jakąś fontanną na środku.
        • Gość: mimochodem Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 11.03.06, 19:10
          Dokładnie - tylko nie od razu tj w jeden rok. I w tym kierunku to wszystko
          zmierza, choć generalnego planu na to obecnie nie ma. Niemniej te wszystkie
          puzzle planistyczne same się zlożą. Wiele (teraz z pozoru oderwanych) pomysłów
          utworzy razem to co będzie innym centrum miasta. Dziejowe procesy są silniejsze
          niz najgłupsza nawet władza. I te cywilizacyjne procesy przebiegają coraz
          szybciej.
          Do Kamilara - 50 lat temu w B. tzw. bloki czyli wielkie budownictwo
          mieszkaniowe to było jedynie tzw zorowskie osiedle między Sienkiewicza a
          Malmeda. Os . Tysiąclecia i Antoniuka jeszcze nie było.
          Więcej optymizmu.
        • kamilar Re: Suraska stanie się deptakiem 12.03.06, 20:30
          Rynek Sienny i kamienice w różnych stylach. Ciekawy pomysł, tymbardziej, że styl
          styropianowo-szklany już tam mamy reprezentowany:(
    • emma.femme Re: Suraska stanie się deptakiem 11.03.06, 19:27
      ja i tak, proponuje cala suraska + caly rynek kosciuszki do malmeda
      I jak to na rynek przystalo, ratusz na srodku!

a korki, nie sa zadnym argumentem? nie chcesz korkow-jedz na wies!
    • Gość: mermo Suraska była już deptakiem IP: *.elpos.net / *.elpos.net 11.03.06, 19:48
      Nie wiem czy pamiętacie, ale koło 2001 roku suraska została zmainięta dla
      ruchu. Na kilka weekendów. Pies z kulawą nogą tam nie zajrzał. Były za to
      protesty ludzi, którzy wkurzali się dojazdem od Placu Uniwesryteckiego.

Sam pomysł deptaka na Suraskiej nie jest tak nowy, najwyżej wybiórcza dopiero
      go teraz odkryła. Suraska miała być zamknięta dwa, trzy lata po Rynku
      Kościuszki.
    • Gość: elmo Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 21:53
      widział ktoś stronę tej zetty? totalna porażka. podejrzewam, że te ich projekty również. szkoda, że u nas oprócz opery nie powstanie nic godnego uwagi, w sensie architetkonicznym.
      • Gość: ptik Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 23:25
        Tragedia!!
        Wiecie przed wojna w Białymstoku, podbnie jak w Poznaniu ,lwowie, Krakowie, był
        rynek-u nas rynek Kosciuszki gdzie indziej Stary rynek.Potem ktos
        wymyslił "genialny pomysł : przez srodek rynku puscili 4 pasmowa arterie
        samochodową(sienkiewicza) ,na 1/5 jego częsci zasadzono zas krzaki i dzrewka.
        Dzis "nowi" białostoczanie( a to większość z nas -łącznie z piszacym te słowa)
        nie kojarzy gdzie zaczyna się a gdzie kończy Rynek Kościuszki.
        Ale już zupełnym nieporozumieniem jest to ,że południowa część Rynku kosciuszki
        wszyscy(!!) łacznie z prezydentem ,radnymi i... firma projektujacą .....
        nazywaja ul.Suraska!!!!!
        Ludzie!Fakt, "starzy białostoczanie" zostali wywwiezieni do Treblinki,ale może
        warto co nieco pamietac ? Inaczej zawsze bedziemy tylko "dużą wsia"
        • kamilar Re: Suraska stanie się deptakiem 12.03.06, 20:33
          Przed wojną to i Legionowej i Piłsudskiego nie było. Możemy teraz dziękować
          Bogu, ze "komuniści" przy okazji wybudowali kilka nowych ukic bo teraz
          mielibyśmy w tym mieście komunikacyjną masakrę.
    • max39 Re: Suraska stanie się deptakiem 12.03.06, 19:48
      Deptak na Suraskiej juz kiedys nawet byl i sie niestety nie sprawdzil wiec albo
      zrobimy deptak na Rynku Kosciuszki albo nie robmy go wcale.Suraska nie ma
      klimatu na deptak bo co tam jest sad , delikatesy ,kuratorium i bank ot i cala
      Suraska , po za tym Suraska to najlepsze miejsce na pozostawienie samochodu w
      centrum wiec zamkniecie tej ulicy utrudnilo by zycie zmotoryzowanym bardziej niz
      deptak na Rynku Kosciuszki .
    • Gość: Marek Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.delv.east.verizon.net 13.03.06, 02:47
      Najlepszym miejscem na deptak oraz na rozkwit letnich kawiarenek jest odcinek
      ul.Legionowej od Fary do skrzyzowania z Sienkiewicza. ZA przemawia: male
      utrudnienia w ruchu, bliskosc publicznego WC, park Branickich. PRZECIW jest to
      ze kawiarenki ,puby musza powstac "od nowa". Uwazam ze jest to najlepsze
      miejsce na sezonowy deptak !!
      • nekroskop88 Re: Suraska stanie się deptakiem 13.03.06, 08:47
        A gdzie tam mają powstać te kawiarenki?
      • Gość: micha Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 08:57
        Zapomniałeś Marek tylko o jednym drobiazgu , o kościele mianowicie "przypadkowo"
        tam stojącym.Czarni ze swym przydupasem o dość krótkim nazwisku (na T) szybciej
        pozwolą na deptak pośrodku Piłsudskiego niż tam ,gdzie proponujesz.
        Zeszłoroczny deptak to faktycznie była porażka , ktoś zarobił na piwie , ale nic
        poza tym sie nie działo.Nawet wysikać się gdzie nie było.Jeden kibelek przypadał
        statystycznie na 50 chyba pijących.
        Jeżeli nie zmieni sie mentalność włodarzy to Białystok nadal będzie największą
        wioską na wschód od Wisły.
    • Gość: KACZOROWSKI Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 12:25
      Wg mnie powinno się zamknąć całą Suraską, przebudować Plac Uniwersytecki tak aby deptak ciągnął sie dalej w strone Pięknej i Rynku Siennego (jakiś tunelik :) czy coś przy Centralu). Przy Rynku Siennym mogłoby powstać sporo knajpek i innych dupereli deptakowych- dużo miejsca do budowy. Zresztą jest już tam i Bar Golonka :) , Kamelot, dyskoteka...
      Pomysł w obecnym kształcie deptania przy poczcie, banku i biurze podróży oraz Podlasiaku trochę dziwny :)
    • Gość: PIOTR Re: Suraska stanie się deptakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 13:35
      TEN DEPTAK TO PARODIA 100METRÓW PIĘKNIE.
    • Gość: Miss K. Re: Suraska stanie się deptakiem IP: 82.160.102.* 13.03.06, 19:35
      Deptak na Suraskiej - jestem na "TAK". Przecież to widać było od razu, że
      naturalna rzeczą jest taki deptak właśnie tam. Nie sztuczny, przy
      Lipowej...Przecież bardzo wiele imprez odbywało się na środku ulicy Suraskiej ,
      przy zamkniętym ruchu samochodowym i było to bardzo...naturalne. Czy tak ciężko
      restauratorom ustawić tam swoje ogródki piwne? Chyba nie...Więc jestem jak
      najbardziej na tak..i myślę , że większość białostocczan też bedzie za takim, a
      nie innym rozwiązaniem. "Deptak" na Lipowej funkcjonował na 1/8 gwizdka, a
      ludzie i tak "deptali" po chodnikach.
      Bedzie bulwersowała tylko sprawa (jesli okaże się prawdą)...że mają być wycięte
      drzewa przy skwerku ratuszowym....skandal nad skandalami! W normalnym ,
      cywilizowanym świecie miasta dbają o zieleń, otaczają ją nawet "czcią", bo to
      daje poczucie piękna, estetyki, zieleni w mieście, chroni mieszkańców od
      samochodowych spalin...przecież nie muszę tutaj wymieniac wszystkich
      argumentów "za"...każdy zdrowo myślacy człowiek przytaknie bez zastanowienia.
      Więc panowie ( z małej "p")...z magistrali pomyślcie o fakcie takowym, że nie
      pozwolimy na takie łamanie prawa.....amen! - a sposoby są różne..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka